#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/05/2011 23:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ξεπουλήστε δημόσια περιουσία αν θέλετε να σωθείτε"Εμείς μπορεί να ανησυχούμε για τυχόν ξεπούλημα των εθνικών περιουσιακών μας στοιχείων, στο βωμό του μνημονίου, κάποιοι όμως το θεωρούν σαν απαραίτητο βήμα για να σωθούμε ως χώρα από τη χρεοκοπία. Το άρθρο που παραθέτουμε είναι από το «think tank» Peterson Institute for International Economics, που πολύ σοβαρά θεωρεί, πως η μόνη μας επιλογή είναι να … ξεπουληθούμε.

S.A.Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.Ένα χρόνο ακριβώς από τον Μάιο του 2010, οπότε και η Ελλάδα δέχθηκε  οικονομική βοήθεια για να διασωθεί τόσο η ίδια όσο και η ευρωζώνη, τα διεθνή ΜΜΕ ανακοινώνουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ευτυχώς  που τελικά επικράτησαν πιο νηφάλιες απόψεις.

Η Ελλάδα  είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα €30 δισ. που χρειάζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της μέσα στο 2012 από τις ιδιωτικές αγορές, όπως αρχικά υπολόγιζε το ΔΝΤ. Το ότι οι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ζήτημα είναι από μόνο του ενθαρρυντικό. Στην ουσία, αναγνώρισαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, ότι η πορεία της Ελλάδας δεν είναι καθόλου βιώσιμη.

Έτσι, αντί να χρειαστεί να τρέχουν το τελευταίο λεπτό για να πάρουν αποφάσεις, όπως έγινε τον περασμένο Μάιο, αυτό που μάλλον θα δούμε είναι μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων, που θα εστιάζουν στις απαραίτητες πλέον διορθώσεις του αρχικού προγράμματος του ΔΝΤ. Αυτό σηματοδοτεί έναν νέο πολυπόθητο ρεαλισμό, από πλευράς των Ευρωπαίων πολιτικών.

Χωρίς πρόσβαση στις οικονομικές αγορές το 2012, και με την ευρωζώνη δικαιολογημένα διστακτική στο να θέλει να δει μια πτώχευση, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα εισπράξει επιπλέον χρήματα από τους εταίρους της μέσα σε ένα χρόνο. Το μόνο ερώτημα είναι: Με ποιους όρους θα τα εισπράξει; Συνεπώς, το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του συνολικού ελληνικού προγράμματος, δείχνει τη πρόοδο που έχει επέλθει μέσα σε ένα χρόνο.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να αναθεωρούνται περιοδικά τα προγράμματα του ΔΝΤ, και μια τέτοια αναθεώρηση στη περίπτωση  της Ελλάδας δεν σημαίνει αποτυχία της διαδικασίας διάσωσης, εφόσον βέβαια παραμείνει σταθερή η πολιτική βούληση όσον αφορά στην εφαρμογή της διαδικασίας αυτής.

Με δεδομένο το καταστροφικό κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, η πολιτική βούληση μάλλον δεν θα λείψει. Πέρα όμως από μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια (από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους) προς την Ελλάδα, πως θα μοιάζει άραγε το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ;

Πρώτον, αν κρίνουμε από τη πρόσφατη διάσωση της Πορτογαλίας, η άποψη ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να περικόπτουν δραματικά τις δαπάνες χωρίς να βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη, να αυξάνουν την ανεργία, και να χάνουν τα φορολογικά τους έσοδα, αρχίζει να αναθεωρείται, τουλάχιστον εντός της ευρωζώνης. Συνεπώς, είναι μάλλον απίθανο να ζητηθεί κι άλλη λιτότητα από την Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο.

Αντ` αυτού, είναι πολύ πιθανό, πως αυτό που θα ζητηθεί από τη χώρα είναι να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της. Κι αυτό είναι μια πολύ σωστή εστίαση. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα προσφέρει πολλά περισσότερα από απλώς κάποια αυξημένα κρατικά έσοδα. Θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα, αφού με δημόσιο έλεγχο υπάρχει κακοδιαχείριση, ειδικά σε κάποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπηρεσίες υποδομών.

Από την άλλη, μια τέτοια αναδιάρθρωση είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των εργατικών συνδικάτων, και αναμένεται μάλιστα πως κάποιες από αυτές  θα είναι και βίαιες.

Στη πραγματικότητα, η ευρωζώνη μάλλον θα ζητήσει από την Ελλάδα να επαναλάβει τη μάχη της Margaret Thatcher εναντίον του Arthur Scargill και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων το 1984-85. Μια μεγάλη σύγκρουση είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να καμφθεί η επιρροή και η πολιτική ισχύς των ελληνικών συνδικάτων, αλλά και να βελτιωθεί το όλο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται, μόνο μέσα από τη πώληση ακινήτων και άλλων περιουσιακών της στοιχείων σε ιδιώτες ντόπιους και ξένους επενδυτές. Κάποιοι Ευρωπαίοι λένε αστειευόμενοι, πως η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει κάποια από τα νησιά της σε ξένους. Αν όμως σκεφτούμε στα σοβαρά ακόμη κι αυτό το αστείο, τότε θα δούμε ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα αγόραζε κάποιο νησί, αν δεν είχε εγγυημένη πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενέργειας, ρεύματος, αερίου, και τηλεπικοινωνιών.

Για να δώσουν κι άλλα χρήματα φορολογουμένων στην Ελλάδα, οι πολιτικοί της ευρωζώνης χρειάζονται πολιτική κάλυψη. Και για να τη πετύχουν, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην όλη διαδικασία. Το ποιος θα είναι ο χαρακτήρας μιας τέτοιας συμμετοχής, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών της ΕΕ που θα ανακοινωθούν δημοσίως τον Ιούνιο, ξεκαθαρίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να αντέξουν τη «χασούρα» από τα ελληνικά δάνεια.

Πάντως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ακόμη και η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα ήταν αρκετή ώστε να κάνει τη διαφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απλά θα αποτελέσει κάτι σαν σύμβολο προς τους  Ευρωπαίους φορολογούμενους ώστε  να μην αισθάνονται μόνοι απέναντι στα ρίσκα. Εξάλλου , ελάχιστες θα είναι οι υγιείς τράπεζες που θα κληθούν από την ΕΚΤ να συνεισφέρουν, σβήνοντας κάποια από την αξία των ελληνικών χρεών που έχουν στα χέρια τους.

Έτσι, η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να συνεχίζεται, αλλά  τουλάχιστον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας κράτους μέλους.

Peterson Institute for International Economics

(http://www.piie.com/blogs/?p=2158)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 14/05/2011 23:43:26

  Ξέρεις, όλα αυτά τα θινκ τάνκια-τζάνκια, είναι συγκοινωνούντα δοχεία με διεθνείς οργανισμούς, διάφορα περίεργα και μη ινστιτούτα, και όπου γης χέφτυ ιδιωτικά κεφάλαια, άμεσα συνδεδεμένα με φαντς, τράπεζες και ομοίως διάφορα περίεργα και μη ΜΜΕ
  Ένας είναι ο σκοπός τους. Η υποταγή των λαών “δημοκρατικώ δικαίω”, στον επιθυμητό γιαυτούς τρόπο ελιτουργίας και συμπεριφοράς τους (δια του σκοπού αυτού φυσικά, και η προκύπτουσα κονόμα). Με άλλα λόγια? Νέα Τάξη!!
  Ιδού το Ευρωπαϊκό τους πείραμα. Με την Ελλάδα
  Και ιδού το Ελληνικό τους πείραμα. Με τον Γιώργο Παπανδρέου!

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/05/2011 00:19:21

  Peterson?
  Peter Peterson?
  Ελληνικής καταγωγής?
  Συνιδρυτής Blackstone Group?
  _______________________________________________________
  Ο σκληρός πυρήνας της Νέας Τάξης, Η λέσχη των Καλών.
  (και το permafrost = το Ψυγείο Σπόρων του Svalbard)

  Συνάντηση δισεκατομμυριούχων με αντικείμενο τον έλεγχο του πληθυσμού της γης (depopulation)
  Το Μάιο του 2009 έγινε στο Μανχάταν μια συνάντηση χαμηλής δημοσιότητας. Σε μια διακριτική συνεδρία 14 δισεκατομμυριούχοι και πανίσχυροι παράγοντες της Αμερικής συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την ανησυχία τους για τη ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, τους τρόπους επιβράδυνσής της και τις δυνατότητες βελτιώσεων στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση (ο πληθυσμός οδεύει προς τα 9,3 δις. από τα 6.6 δις. που είναι σήμερα).
  Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο Μπ. Γκέιτς.
  Η συνάντηση έγινε στο οίκημα διαμονής του σερ Πολ Νερς (Βρετανός βιοχημικός, κάτοχος βραβείου Νόμπελ), προέδρου του ιδιωτικού πανεπιστημίου Ροκφέλλερ.
  Σε αυτή τη λέσχη των καλών πήραν το λόγο και ανέπτυξαν τις ανησυχίες τους:
  οι 3 συνδιοργανωτές:
  Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Ντέϊβιντ Ροκφέλλερ

  και οι 6 προσκεκλημένοι:
  Τζορτζ Σόρος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήμαρχος ΝΥ, Αρν. Σβαρτσενέγκερ, Ντέιβιντ Ροκφέλλερ τζούνιορ, Τεντ Τέρνερ, Όπρα Γουίνφρεϊ.

  Αλλά και οι λιγότεροι γνωστοί:
  Πίτερ Πίτερσον (σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα συμμαζέματος του προϋπολογισμού και συνιδρυτής της Blackstone Group), Τζούλιαν Ρόμπερτσον (διαχειριστής hedge funds), Τζων Μοργκριτζ (πρώην πρόεδρος της Cisco με τη γυναίκα του), Έλι Μπρόντ (επενδυτής γης και real estate μετά συζύγου, Έυθ).

  Η κατακλείδα της συνεδρίας ήταν ότι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να ελέγξουν την αύξηση του πληθυσμού και για να παρακάμψουν τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιστάσεις που προβάλλουν πολιτικοί ηγέτες στις χώρες του τρίτου κόσμου ιδίως, οι οποίοι θεωρούν ότι η αντισύλληψη και η εκπαίδευση των γυναικών θα εξασθένιζε τις παραδοσιακές αξίες στις χώρες αυτές.

  Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να δράσουν ανεξάρτητα από τους επίσημους κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
  Η ενημερωτική αυτή συνεδρία κρατήθηκε μακριά από τα μέσα ενημέρωσης. Όταν διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες δήλωσαν ότι ήθελαν να συζητήσουν χωρίς να ανησυχούν ότι όσα θα έλεγαν θα μεταφέρονταν στις εφημερίδες

  «φωτογραφίζοντάς τους ως την αφανή εναλλακτική παγκόσμια διακυβέρνηση».

  • Νοικοκυρά avatar
   Νοικοκυρά @ αλλενάκι 15/05/2011 14:22:00

   Ο Σρος Καν είχε προγραμματίσει ομιλία σ' αυτό το Ινστιτούτο για ις 19 Μαΐου με θέμα "ανάκαμψη και παγκόσμια συνεργασία." (h p://www.lemonde.fr/politique/article/2011/05/15/dsk-garde-a-vue-a-new-york-apres-une-plainte-pour-agression-sexuelle_1522325_823448.html#ens_id=1402952)

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/05/2011 00:20:49

  Εξυπνο ειδικα στις μερες μας ειναι να ρωτας... τα 4 ΓΙΑΤΙ.
  1. ΓΙΑΤΙ?? το ξεπούλημα των εθνικών περιουσιακών μας στοιχείων, στο βωμό του μνημονίου, το θεωρείτε σαν απαραίτητο βήμα για να σωθούμε ως χώρα από τη χρεοκοπία?????

  ΠΠ

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/05/2011 00:34:30

  Αυτο το διαβασατε? ( Bloomberg )
  "Αποκάλυψη:H EKT ζήτησε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, την μη αποκάλυψη των εγγράφων για τα Ελληνικά τοξικά ομόλογα."
  απο exomatiakaivlepo...

  Κανουμε τις παπιες στα λαμογια της συγκαλυψης!! Αυτοι ειναι οι ΠΑΣΟΚΟΙ !
  μετα μου λετε για Επαχθες και Ειδεχθες χρεος... ολοι ανεξαιρετως λειτουργουν ΥΠΟΓΕΙΑ.. προστατευοντας τη θεση τους και τις Τραπεζες. Γνωριζατε τη Μυστικη Διπλωματια, μαθετε τωρα και τη Μυστικη Τραπεζοκρατια.

  πειτε μου.. περιμενω... πως ειναι το "αβαβα" στα Αγγλικα??

  ΠΠ

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/05/2011 00:36:00

  Εγινε αυτο που ειπα???!!!! ΠΑΣΟΚΟΙ ειναι.. θα παρουν τα "κοινα" μετρα και θα τα πουλησουν ως συνεναιση!! μεσα κ εξω !!!....

  Διαψευση εχουμε??

  ΠΠ

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 15/05/2011 02:00:10

  Για να δώσουν κι άλλα χρήματα φορολογουμένων στην Ελλάδα, οι πολιτικοί της ευρωζώνης χρειάζονται πολιτική κάλυψη. Και για να τη πετύχουν, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην όλη διαδικασία.
  ..σωστο αυτο αλλα και οι ιδιωτες επενδυτες 'δεν παιζουν' οταν δεν υπαρχουν 'πολιτικα backstop'. φαυλος κυκλος.
  αυτες οι σχεσεις εμπιστοσυνης εχουν διαταραχθει σοβαρα στην Ευρωπη (επισημως συμμετοχη ιδιωτων σε μελλοντικα restucturings απο το 2013, senior ομολογιουχοι καταθετες κλπ καλουνται να πληρωσουν ενω παλαιοτερα θεωρουνταν ασφαλεις ..) ολο αυτο το σκηνικο κανει τους ισχυρους της ΕΕ ισχυροτερους και την περιφερεια ασθενεστερη (μεγαλυτερα κοστα δανεισμου η ακομα και αδυναμια δανεισμου)
  Ο φαυλος κυκλος δεν σπαει απο την πλευρα των ιδιωτων επενδυτων αναγκαστικα οι πολιτικοι θα κληθουν να το σταματησουν μεχρι τοτε θα εχουμε 'θυματα' γιατι τα θυματα σου παρεχουν την 'πολιτικη καλυψη'. (δες Lehman και τις 'διασωσεις' που ακολουθησαν)

 7. Orestios avatar
  Orestios 15/05/2011 02:25:16

  Τί έγινε με τον Στρός Κάν?
  Τον έπισαν για βιασμό?????????????
  αχαχαχαχαχαχαχαχα

 8. Aris avatar
  Aris 15/05/2011 03:12:40

  xaxaxaaxaaaa... Διαβάστε!


  ΗΠΑ: Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Στρος - Καν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη και κατηγορείται για 'σεξουαλική επίθεση', γράφει η εφημερίδα The New York Times.
  ΑΠΕ Κυριακή, 15 Μαϊου 2011 03:06  Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη και κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε μια καμαριέρα ξενοδοχείου, γράφει η εφημερίδα The New York Times.

  Η εφημερίδα, επικαλούμενη εκπρόσωπο του Port Authority, της αρχής που χειρίζεται τις συγκοινωνιακές υποδομές στην αμερικάνικη μεγαλούπολη, ανέφερε ότι ο Στρος-Καν, πιθανός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2012, συνελήφθη μερικά λεπτά πριν επιβιβαστεί σε πτήση της Air France με προορισμό το Παρίσι από το διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι στη Νέα Υόρκη.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Στρος-Καν κατηγορείται για «σεξουαλική επίθεση» σε μια καμαριέρα που εργάζεται σε ξενοδοχείο στην Πλατεία των Τάιμς νωρίτερα το Σάββατο.

 9. lampros avatar
  lampros 15/05/2011 03:25:27

  Να βγεί και η Ελλάδα να καταγγείλει το βιασμό, όχι μόνο η καμαριέρα...

  • Orestios avatar
   Orestios @ lampros 15/05/2011 03:42:08

   IMF: International Maid Fuc...rs

 10. Orestios avatar
  Orestios 15/05/2011 03:40:44

  Συμφωνώ.
  Για ομαδικό και κατά συρροή. Μαζί με τον φίλο του τον Παπανδρέου

 11. Orestios avatar
  Orestios 15/05/2011 03:41:06

  WSJ: Mr. Strauss-Kahn allegedly forced a cleaning woman onto his bed and sodomized her at about noon Saturday inside his room at the Sofitel Hotel near Times Square.

 12. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 16/05/2011 09:42:38

  Ωραιο το πρωτοσελιδο του ελευθερου τυπου: τουλάχιστον η καμαριέρα αντιστάθηκε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.