"Μην είστε σίγουροι ότι ο Τσίπρας θα κάνει την «kolotoumba»"
14/04/2015 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μην είστε σίγουροι ότι ο Τσίπρας θα κάνει την «kolotoumba»"

Υπάρχει λύση στο αδιέξοδο της Ελλάδας; Υπάρχει και είναι προφανής, γράφει ο Tony Barber στους Financial Times. Ονομάζεται «κωλοτούμπα», ελληνιστί, και σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί σε πιο μετριοπαθείς και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές, και να προχωρήσει σε ρήξη με την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή μίας χρεοκοπίας και της εξόδου από τη νομισματική ένωση. Καταλήγει στην ευτυχή σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο σαν αριστερός. Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές χειρονομίες και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Με βάση αυτή την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 20% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλο-ευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου» γράφει ο Barber.

Και συνεχίζει: «Το ιστορικό μοντέλο είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald, ενώ οι αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο. Από την πλευρά της Αθήνας, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει ‘kolotoumba’, όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία».

Στη συνέχεια αναφέρεται στουςδύο νόμους που η κυβέρνηση πέρασε τον Μάρτιο, αυτόν που αφορά την «ανθρωπιστική κρίση» και το «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», δηλαδή τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων. «Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο – υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου– έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται παράτυπα ή παράνομα ή ακόμη και επαχθή - που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται ‘Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος’. Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”».

Και καταλήγει: «Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη». Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται, ο Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, με την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, ο άθεος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ είναι προσεκτικός ώστε να μην δημιουργήσει ανησυχίες στην στρατιωτική ηγεσία.

«Ο κος Τσίπρας φαίνεται, τότε, ένας ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την ‘kolotoumba’ και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική ‘μετάφραση’ είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…»

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 14/04/2015 16:07:35

  Το μυστικό κρύβεται στην φρασούλα : " εάν κριθεί αναγκαίο", ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς. Και επειδή δεν θα κριθεί αναγκαίο, όπως έγινε σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις διαφωνίας Τσίπρα -"ακροαριστερών" εντός ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, ο Τσίπρας θα κάνει μια Δεξιο-αριστερή κολωτούμπα που θα ικανοποιήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες των δανειστών, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες για μή περαιτέρω περικοπές των ψηφοφόρων του κι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα αφού η Μέρκελ έχει αποκλείσει δια παντός το Grexit.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/04/2015 16:09:03

  Οι Δυτικοί, ιδίως οι Αγγλοσάξωνες, έχουν πλήρη άγνοια, αδυνατούν να συλλάβουν τη λέπρα των μυαλών που διαμόρφωσε μεταπολιτευτικά η Αριστερά στην Ελλάδα.

  Μιλάνε με τη συλλογιστική προϋποθέσεων αστικού καθεστώτος, τη στιγμή που ακόμα και ο Τσίπρας, ο οποιος θα έκανε τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, είναι δέσμιος τόσο εσωτερικών προκαταλήψεων όσο, κυρίως, της ιδεοληπτικής αφασίας όλων των υπολοίπων.

  Τα πάντα θα κριθούν από το αν θα πάρει απόφαση για ρήξη, με νέες εκλογές και επιδίωξη αυτοδυναμίας χωρίς Αριστερό Ρεύμα και ΑΝΕΛ. Αλλοιώς θα "σερνόμαστε" , όσο πάει η οικονομία χωρίς να πεθάνει εντελώς και για όσο χρονικά πάει.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ Προφήτης 14/04/2015 16:17:44

   .Κατά πάσα πιθανότητα θα σερνόμαστε φίλε Προφήτη. Όπως και πριν. Ο λαός δεν ψήφισε ρήξη, ούτε "αίμα και δάκρυα". Επομένως έχει συνηθίσει να "σέρνεται". Και μην ξεχνάμε, όπως και τον Δεκέμβριο, έτσι και τώρα, δεν θέλει εκλογές. Οι εκλογές κοστίζουν και δεν αποδίδουν τίποτε το σπουδαίο...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ οδυσσεύς Κ. 14/04/2015 18:22:19

    Κι όμως, αν είχαμε καταλάβει όλοι το έγκλημα να βγάλουμε κυβέρνηση τους πιο επικίνδυνους που έχουμε δει για το Έθνος στη μεταπολίτευση θα είχαν νόημα οι εκλογές. Αλλά που διόρθωση........

    • Fotini avatar
     Fotini @ Γεώργιος Τ. 14/04/2015 22:43:41

     ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;;;

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ Fotini 15/04/2015 12:19:00

      Βάσει του Συντάγματος αγαπητή Φωτεινή οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια, εκτός αν μεσολαβήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν εκλεγεί. Ομως αυτή τη φορά και η εκλογή ΠτΔ είναι μετά τα 4 χρόνια, οπότε πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι επανάσταση εμείς δεν κάνουμε, βάσει ιδεολογίας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.