01/09/2010 17:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Λιακάδα στην Ευρώπη, βαρυχειμονιά στην Ελλάδα"

Η λιακάδα μπορεί να επανήλθε στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα η βαρυχειμωνιά δεν έχει τέλος, δείχνει το τελευταίο «δελτίο καιρού» των Financial Times για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ένατη έκδοση της σχετικής ανάλυσης της βρετανικής εφημερίδας δείχνει ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το Μάιο, με την ανάπτυξη των οικονομιών να επιταχύνεται σημαντικά τους τελευταίους μήνες και την ανεργία να παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

«Οι ενδείξεις για το μέλλον υπονοούν ότι το momentum θα διατηρηθεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους», γράφουν μάλιστα οι Financial Times. Όμως, οι συντάκτες της εφημερίδας δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την πορεία των περιφερειακών οικονομιών, όπου η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, η εμπιστοσύνη των αγορών κλονισμένη και οι συνθήκες δύσκολες. Με δεδομένο ότι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται εν μέσω αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, «ο κίνδυνος είναι τώρα ότι οι ομιχλώδεις ημέρες του καλοκαιριού θα δώσουν τη θέση τους σε ένα ψυχρό φθινόπωρο και έναν πικρό χειμώνα», αναφέρουν οι FT.

Το «δελτίο καιρού» μιλά για σοβαρή αναταραχή της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Μάλιστα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην ανάλυση των FT, έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με το Μάιο. Ειδικότερα, αναμένεται συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% φέτος και κατά 2,1% το 2011, έναντι προβλέψεων για -3% και -0,5% αντίστοιχα το Μάιο. Η ανεργία προβλέπεται στο 11,8% φέτος και στο 13,2% το 2011. Βέβαια, οι Financial Times σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι λόγω της ανάκαμψης της Γερμανίας (με ατμομηχανή τις εξαγωγές), δεν επίκειται καταστροφή στην Ευρώπη. Η μείωση της ανεργίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία αναμένεται να ενθαρρύνουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά ακόμα και εάν η Γερμανία «σκοντάψει», τότε η Γαλλία θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/09/2010 18:34:45

  Είμαστε η χώρα με τον πιο μαυρισμένο πρωθυπουργό, και τους πιο μελανιασμένους πολίτες-υπηκόους.
  Μόνο οι κομματικοί κλακαδόροι είναι και θα είναι στη πούδρα.

 2. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 01/09/2010 18:42:22

  Εντωμεταξύ ο Θαπατέρο λέει σε ΕΕ και ΔΝΤ, όχι ευχαριστώ, η Ισλανδία τους γύρισε την πλάτη με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, και η Ουγγαρία τους εξεδίωξε.
  Εδώ έχουμε Εθνοσωτήριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.