#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2013 13:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κυβέρνηση και τρόικα επί ποδός πολέμου"«Η κυβέρνηση και η τρόικα παραμένουν επί ποδός πολέμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές, οι δανειστές όμως επιμένουν» διαβάζουμε στον υπότιτλο δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse. Όπως σημειώνεται: «Το χάσμα μεταξύ των χωρών της κρίσης στην ευρωζώνη διευρύνθηκε εμφανώς τις προηγούμενες εβδομάδες. Ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία λένε ήδη σε λίγους μήνες αντίο στη μη δημοφιλή τρόικα, πάνω από την Ελλάδα εξακολουθεί να πλανάται η σκοτεινή απειλή της κρατικής χρεοκοπίας. Με την επίσκεψη των οικονομικών ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το ερχόμενο έτος. (…) Ως εκ τούτου επικρατεί ασυμφωνία σχετικά με το εύρος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου έτους. Ο χρόνιος ασθενής θα χρειαστεί, ωστόσο, βοήθεια και το 2015-16. Ένα νέο πακέτο βοήθειας φαίνεται ως εκ τούτου αναπόφευκτο –ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν επισήμως να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις του χρόνου».

Ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης υπολογίζει το ύψος των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα 2014-16 σε «το πολύ 13 δισ. ευρώ». Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει στην Die Presse ότι ένα «κούρεμα» χρέους από πλευράς επίσημων πιστωτών «θα βοηθούσε μεν ώστε να μειωθούν το ύψος του χρέους και το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα», ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι μη ρεαλιστικό λόγω της διαφωνίας ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία. Ως εκ τούτου, ο Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιθανότερο έναν «έμμεσο τρόπο», μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όπως σχολιάζει ο έλληνας ειδικός, «οι δανειστές μας έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους στη διάσωση της Ελλάδας».

Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

 1. guest avatar
  guest 19/11/2013 14:03:28

  Οι «στελεχάρες» της Eurobank αφού χρεοκόπησαν τη τράπεζα τώρα κάνουν οικονομικές αναλύσεις για το ελληνικό κράτος

  • Αβαδδών avatar
   Αβαδδών @ guest 19/11/2013 16:37:01

   Η πιο σιχαμένη και βρώμικη τράπεζα. Αφού δάνεισαν ό,τι εκινείτο και (κυρίως) ό,τι σερνόταν παρασύροντας και τις υπόλοιπες τράπεζες σε αναγκαστική αλόγιστη επέκταση, χρεωκόπησαν, ρούφηξαν τα δις που χρεώθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και με κρατικά χρήματα προχώρησαν για πρώτη φορά σε εθελούσια με παχυλότατες αμοιβές-κίνητρα. 'Οσο ήταν ιδιωτική ούτε εθελούσια ούτε τίποτα. Και γενικώς οι τραπεζικοί είναι η χειρότερη και η πιο άχρηστη φάρα.

   • Tasos avatar
    Tasos @ Αβαδδών 20/11/2013 00:05:52

    Η συγκεκριμένη "εθελούσια" δεν ήταν εθελούσια. Ωραία το βρήκανε το έργο και το βαφτίζουν "εθελούσια" και τα μμε μετά μιλάνε για "επιτυχημένο" πρόγραμμα εξόδου κι όλο αυτό μη τυχόν πούνε δημόσια τη κακιά λέξη "απολύσεις". Το πρόγραμμα αυτό λοιπόν ήταν απολύσεις που αντί να γίνουν του χρόνου, είπανε στους υπαλλήλους "θέλετε να φύγετε άμεσα με μεγαλύτερη αποζημίωση ή του χρόνου με τη νόμιμη". Το εντυπωσιακό είναι να πιάνεις στα χέρια μια μεγάλη πολυεταιρία και να τη φαληρίζεις και μετά να πιάνεις και μια τράπεζα και να οδεύεις κατά κει πάλι.. Μιλάμε για χοντρό τζόγο η υπόθεσις. Χώρια που από τη μια διώχνεις κόσμο, από την άλλη "απορροφάς" άλλα αμαρτωλά παιδιά του συστήματος.

 2. Hawk avatar
  Hawk 19/11/2013 14:20:23

  Δεν είναι " ρεαλιστικό " το σχέδιο κουρέματος γιατί δεν συμφωνεί η Γερμανία, Κύριε Γκίκα, ρεαλιστικό είναι, απλά δεν την συμφέρει ή δεν γουστάρει η Γερμανία για τους ..... λόγους που έχει στο χυδαίο μυαλό της.
  Εγώ μένω στο ότι η χώρα θα έχει για πρώτη φορά φέτος πλεόνασμα, έστω και μικρό, άρα οι δανειστές υποχρεούνται βάσει της συμφωνίας του προηγούμενου έτους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας, μείωση επιτοκίων κλπ. Οτιδήποτε άλλο από αυτό και όλες οι καθυστερήσεις είναι εκ του πονηρού και βεβαίως κακώς η κυβέρνηση δεν πράττει τα δέοντα και αφήνεται να σέρνεται από την τρόϊκα μέχρις οριστικής της διάλυσης.

  • The Camel avatar
   The Camel @ Hawk 19/11/2013 15:08:39

   Μάλλον δεν τα ξέρεις καλά φίλτατε. Δεν είναι μόνος όρος για ελάφρυνση το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι επίσης οι διαρθρωτικές αλλάγές και εκεί είναι άστα να πάνε. Ακομη δεν μπορούμε να κλείσουμε το θέμα με τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί απο το καλοκαίρι.

   Επομένως, δεν μπορούμε να απαιτούμε ελάφρυνση του χρέους. Αυτη είναι η αλήθεια.

   • Hawk avatar
    Hawk @ The Camel 19/11/2013 15:25:30

    Και εγώ σου απαντώ, όπως θα απαντούσα και στις κυρίες Τρόϊκα & Μέρκελ, ότι έχω στην χώρα μου 27% ανεργία, και ότι έχω γραμμένο το 1 δις στα παλαιότερα των υποδημάτων μου, θα το βρω στην ελεύθερη αγορά έστω και με 6% επιτόκιο, αλλά δεν θα διαλύσω την χώρα μου και δεν θα την οδηγήσω πάλι σε εκλογές. Τα παιχνιδάκια της Γερμανίας τα μάθαμε, εξάλλου τα ίδια είναι από τότε που πήρε ο κώ@@ς της αέρα ως υπερδύναμη, στην αρχή πετάξανε έξω τους Αγγλους από το εμπόριο (που κράτησαν μόνο τον δανεισμό), σήμερα κατάφεραν να έχουν τα πάντα, εμπόριο και να είναι οι μοναδικοί επίσημοι αγιογδύτες του Ελληνικού κράτους.

    • tpe avatar
     tpe @ Hawk 20/11/2013 06:07:45

     Έλεος...
     1% μας δανείζουν...
     ΑΝ βγεις στις αγορές, όχι 6, αλλά ούτε με 9 δεν θα σου δίνουν. Μην είσαι σίγουρος για αυτό που λες λοιπόν...

     Δεν σε διαλύουν οι Γερμανοί, αλλά εμείς οι ίδιοι είμαστε παντελώς ανίκανοι να διορθώσουμε κακώς κείμενα...

     Οι Γερμανοί φταίνε για τους φόρους υπέρ τρίτων;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ The Camel 19/11/2013 17:07:04

    Το ότι έχεις υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 5,5 δις σε ύφεση 4% έπρεπε να τους κάνει χαλί να τους πατήσουμε αν ήταν τεχνοκράτες, ειδικά όταν έχουν πέσει τόσο έξω σε όλα και τα μέτρα τους δεν απέδωσαν. Αν είναι τεχνοκράτες κι όχι οικονομικοί δολοφόνοι που υποδουλώνουν χώρες και λαούς. Και όλα θα δείξουν από το αν θα συναντηθεί μαζί τους ο Σαμαράς...

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 19/11/2013 14:24:39

  Εννοείς οτι "παίζουν πόλεμο"?
  Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, φαίνεται δεν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις Σαμαρά οτι το 2014 τα μνημόνια τέλος, άρα φεύγει και απο εμάς η τρόικα σε λίγους μήνες. Εχουμε ήδη πλεόνασμα και το 2014 είναι πέραν απο βέβαιο (το δήλωσε ο Στουρνάρας) οτι θα έχουμε ανάκαμψη, ακόμα και με τις πιό απαισιοδοξες προβλέψεις 1,5%. Επι πλέον έχουμε ήδη πολύ μικρότερο έλλειμμα απο την Ιρλανδία και σε σχέση με την Ισπανία, μάλλον οι δείκτες μας είναι καλύτεροι, ιδίως στο έλλειμμα και τον πληθωρισμό. Επομένως αν η Ευρωζωνη όντως προχωράει στην λύση της κρίσεως, αυτή θα λυθεί και στην Ελλάδα.
  Μια Ευρωζώνη που καταφέρνει να αντιμετωπίσει επιτυχώς το χρέος των 5 τρις ευρώ των υπολοίπων PIIGS μπορεί άνετα και σε 5 λεπτά να λύσει και το έλλειμμα των 0.3 τρις της Ελλάδος. Αν δεν μπορεί ούτε αυτό κα κάνει τότε όλες οι αισιόδοξες προβλεψεις για το "Νότο" είναι πομφόλυγες...

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/11/2013 19:06:21

  Πάντως ο Τόμσεν το είπε ξεκάθαρα:

  "Μην λέτε δημόσια ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα γιατί τελικά θα πάρετε"

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργος Αχαιός 19/11/2013 22:57:13

   Θα δούμε...

 5. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 20/11/2013 06:30:35

  Τελικά μήπως μας ωθούν με αυτόν τον τρόπο σε έξοδο από την Ευρωζώνη και μεις δεν το καταλαβαίνουμε???
  Ερώτημα: Ποιά χώρα στον κόσμο, που παράγει υδρογονάνθρακες έχει σαν νόμισμά της το ευρώ? (όλες οι χώρες παραγωγής βρίσκονται σε άμεση σχέση με το δολλάριο)

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κριτική Σκέψη 20/11/2013 08:54:19

   Kαλη η σκέψη σου αλλά προφανώς δεν ισχύει διότι αν ίσχυε δεν θα χρειαζόταν να μας ωθούν με αυτόν τον τρόπο σε έξοδο από την Ευρωζώνη, απλά θα βγαίναμε και θα πηγαίναμε στο δολλάριο μόνοι μας.
   Θα παίρναμε και μια προκαταβολη 300 δις$ (έτσι κι αλλοιώς φωτοτυπίες είναι) και θα σβήναμε και το χρέος. Ομως φοβούμαι οτι κι αυτή τη φορά οι υδρογονάνθρακές μας το πολύ πολύ θα είναι ενας ακομα Πρίνος και τίποτε περισσότερο. Δηλαδή αν είχαμε όντως μεγάλες ποσότητες θα μας χάλαγε να παίρναμε μόνο όσα η Σαουδική Αραβία?

   • Κριτική Σκέψη avatar
    Κριτική Σκέψη @ ΝΙΚΟΛΑΣ 20/11/2013 11:01:32

    Όλα τα νομίσματα (χαρτονομίσματα για την ακρίβεια) σε πρώτη όψη είναι φωτοτυπίες. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ποιός εγγυάται αυτήν ''τη φωτοτυπία'' και ποιά θέση κατέχει, ο εγγυητής" στη γεωπολιτική σκακιέρα.
    Επιμένω και ερωτώ μήπως είμαστε de facto εκτός της ευρωζώνης? Τα ερωτήματα είναι απλά, λογικά πλην όμως βασανιστικά:
    Πως είναι δυνατόν στην "αγορά ορισμένων υπηρεσιών" να ακολουθείς πολιτική τιμών της Ευρωζώνης και οι μισθοί να βρίσκονται σ΄αυτό το επίπεδο.
    Πως είναι δυνατόν, να ανήκεις στην ευρωζώνη, να εφαρμόζεις την πολιτική των ποσοστώσεων σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς και να μην μπορείς να δανείζεσαι.
    Πως υπογράφηκαν αυτές οι ποσοστώσεις και με ποίες ρήτρες.
    Έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει και έξοδος από την Ε.Ε. ? (Κάτι τέτοιο νομίζω είχε προταθεί αρχικά από τους Γερμανούς χωρίς αντίστοιχη έξοδο από την Ε.Ε)
    Ισως θα πρέπει οι κυβερνώντες - συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι - να καθορίσουν το Στρατηγικό Πλαίσιο της Χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια το οποίο θα ακολουθείται κατά κεραία, χωρίς αγκυλώσεις και εμμονές. Την Χώρα τη συγκροτούν οι κάτοικοί της και γι΄αυτούς γίνονται όλα!!!!!!

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 20/11/2013 07:31:48

  Ή σε υποταγή με τα μνημόνια ή σε έκθεση σε κίνδυνο από Τουρκία με έξοδο απο ΕΕ. Γερμανία και ΗΠΑ σε συνεννόηση ώστε ένας από τους 2 να βάλει χέρι στα κοιτάσματα...

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Γεώργιος Τ. 20/11/2013 11:44:28

   Πού στηρίζετε το επιχείρημά σας ότι η μη υποταγή στα μνημόνια οδηγεί σε αποπομπή από την Ε.Ε.; Βάσει ποιου σκεπτικού και με ποιες διαδικασίες; Από την ευρωζώνη μπορώ να το κατανοήσω, από την Ε.Ε. όμως γιατί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.