#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2013 18:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κρας τεστ" στις δημοσκοπήσεις της χρονιάς: Οι μετακινήσεις, οι συσπειρώσεις, οι αναποφάσιστοιΕνάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και οδεύοντας στη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έλευση του Μνημονίου (την άνοιξη, μαζί με τη διεξαγωγή των δύο προγραμματισμένων εκλογών), το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να καταγράφεται ασταθές και ευμετάβλητο, με αξιόλογη όμως φαινομενική «σταθερότητα» στις βασικές τουλάχιστον τάσεις της εκλογικής συμπεριφοράς.

Τι άλλαξε στο χρόνο που πέρασε; Αξιοποιώντας τα εξαγόμενα των δύο μεγάλων συνδρομητικών ερευνών που διεξάγονται στην Ελλάδα με κάλπη στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου (των εταιριών MRB και Metron Analysis) διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά πράγματα.

Συγκρίνοντας π.χ. τους μέσους όρους των αποτυπώσεων πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στον περυσινό και το φετινό Δεκέμβριο (Πίνακας 1) διαπιστώνουμε ότι όλο κι όλο 5 περίπου μονάδες έχουν αλλάξει κατεύθυνση, με τον κύριο όγκο μάλιστα να συσσωρεύεται στους αναποφάσιστους (2,4%), στην επιλογή της αποχής (0,9%) ή στην επιλογή «άλλου» μικρότερου κόμματος εκτός των επτά κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (1%).Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι από κύρια αυτά κόμματα μόνο το ΚΚΕ και η Ν.Δ. εμφανίζουν μικρή αύξηση (κατά 0,3% και 0,5%, αντίστοιχα), ενώ τα υπόλοιπα πέντε κόμματα βρίσκονται σήμερα χαμηλότερα απ’ ό,τι πριν ακριβώς ένα χρόνο. Κατά 0,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όριο του 1% το ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 1,6%, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της πρόθεσης ψήφου που διέθετε πέρυσι (4,5%) και στις δύο εταιρίες.

Παρ’ όλα αυτά, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο τον Δεκέμβριο 2012 όσο και τώρα, και το μόνο που αλλάζει είναι η έκταση του προβαδίσματος από σχεδόν 2 μονάδες σε 1 μονάδα. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται μόνο στις δύο ακραίες στιγμές, στην αρχή και το τέλος της περιόδου που εξετάζεται.

Σε όλη τη διάρκεια του 2013, δηλαδή, η Ν.Δ. ήταν σταθερά μπροστά, όπως φαίνεται στον Πίνακα 2, με τα ευρήματα πρόθεσης ψήφου της εταιρίας Rass, τα οποία έχουν δημοσιευτεί κατά τη διάρκεια του 2013 στον «Ε.Τ.». Στον ίδιο πίνακα έχει συμπεριληφθεί και η πορεία της Χρυσής Αυγής που μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι και τις διώξεις στελεχών της βρίσκεται μόνιμα κοντά στο 6%, τουλάχιστον στα ευρήματα της συγκεκριμένης εταιρίας, ενώ στον πίνακα 3 παρακολουθούμε ένα κολάζ αναδιαμορφούμενων ποσοστών που αφορούν στα υπόλοιπα κόμματα χωρίς σαφείς τάσεις και συμπεράσματα.


Κανένα συγκεκριμένο συμπέρασμα άλλωστε δεν μπορεί να προκύψει όταν περισσότεροι από 1 στους 4 ερωτωμένους δεν απαντούν στην πρόθεση ψήφου (αναποφάσιστοι, αποχή) και τα κόμματα τείνουν ως επί το πλείστον να εμφανίζονται σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Το γενικό συμπέρασμα δηλαδή μπορεί να είναι μόνο η αστάθεια της εκλογικής συμπεριφοράς, ιδίως όταν ληφθεί υπόψη ότι, παρά το +/-5,1% που εμφανίζεται στον τελικό ισολογισμό να αλλάζει επιλογή (Πίνακας 1), στην πραγματικότητα υπάρχει μια τεράστια κινητικότητα της τάξης του 35% στο εκλογικό σώμα. Κόσμος πάει και έρχεται, δηλώνοντας διαφορετικό κόμμα από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένα κόμμα που μόνιμα χάνει είτε κερδίζει ψηφοφόρους.

Ακόμα και στο επίπεδο κορυφής (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ) οι συσπειρώσεις ταλαντεύονται, βρίσκοντας σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν η Ν.Δ. τον περυσινό Δεκέμβριο (75,2%), αλλά και 3,5 μονάδες χαμηλότερα από τη δική του περυσινή συσπείρωση, ενώ η Ν.Δ. εμφανίζει σήμερα τη χαμηλότερη συσπείρωσή της σε όλη την περίοδο (72,4%). Η διαχρονική απεικόνιση των συσπειρώσεων των δύο κομμάτων, σύμφωνα με τα ευρήματα της Rass, εμφανίζεται στον Πίνακα 4, ενώ στον Πίνακα 5 μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μια πληρέστερη εικόνα μαζί με τους μετακινούμενους ψηφοφόρους και όσους τοποθετούνται στην απροσδιόριστη στάση.

Βλέπουμε δηλαδή ότι το ποσοστό που σήμερα λείπει από τη συσπείρωση της Ν.Δ. σε σχέση με πέρυσι έχει τοποθετηθεί στην απροσδιόριστη στάση, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων της που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν άλλο κόμμα μένει σταθερό, λίγο πάνω από το 12%. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, η τάση απομάκρυνσης καταγράφεται σήμερα κοντά στο 20%, έναντι μόλις 11,3% τον περυσινό Δεκέμβριο, ενώ η απροσδιόριστη στάση περιορίζεται σημαντικά στο 5% των ψηφοφόρων του.

Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν δύο διαφορετικά συμπεράσματα για τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ. έχει προβλήματα συσπείρωσης και γι’ αυτό το λόγο χάνει το προβάδισμα που διατήρησε κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Οπως πέρυσι, μετά την ψήφιση του τελευταίου Μνημονίου (Νοέμβριος 2012), έτσι και τώρα, η αμφισημία, που εν πολλοίς διατηρείται ως προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οδηγεί μέρος των ψηφοφόρων της σε στάση αναμονής, διατηρώντας και το αξιόλογο μερίδιο όσων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται να εμφανίζει ουσιαστικότερα προβλήματα συνοχής.

Με περιορισμένη την εμπιστοσύνη ότι η πολιτική του πρόταση αποτελεί εναλλακτική για τη χώρα, ακόμα σε όσους τον ψήφισαν τον Ιούνιο 2012, δεν μπορεί να αποφύγει την εικόνα του «κόμματος διαμαρτυρίας», με αποτέλεσμα, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον συγκυρία, να εκδηλώνεται σοβαρή τάση απομάκρυνσης προς άλλους προορισμούς που… εκδηλώνουν ενδεχομένως επίσης ελκυστικά τη διαμαρτυρία.Μόνο το 29,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζεται από το κόμμα που στηρίζει»
Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 44,2%
Παρ’ όλα αυτά, η ανοδική τάση που εμφανίζει η επιλογή του Α. Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού τους τρεις τελευταίους μήνες (Πίνακας 6, στοιχεία Rass), περιορίζοντας κάπως την πολύ μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, αποτελεί ένα σχετικά ευνοϊκό εύρημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μένει ακόμα το πολύ σοβαρό χάντικαπ του «σκεπτικισμού» με τον οποίο προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι του.

Οπως φαίνεται μόνο το 29,5% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «εκφράζεται από το κόμμα που στηρίζει», την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. φτάνει το 44,2% και υπολείπεται συγκριτικά με τα άλλα κόμματα μόνο από το 57,7% του ΚΚΕ. Τα συνολικά στοιχεία του Πίνακα αυτού δηλώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αστάθεια του εκλογικού σώματος που επιβεβαίωσε το 2013 και το 2014 ότι καλείται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποσαφηνίσει.

Πάνος Σταθόπουλος 
Ειδικός εκλογικός αναλυτής

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos_K avatar
  Nikos_K 28/12/2013 19:59:45

  Από το άρθρο καταλαβαίνω πως ο Σύριζα έχει σοβαρό πρόβλημα, ενώ η κυβέρνηση τα πάει περίφημα.

  • CHRIS avatar
   CHRIS @ Nikos_K 28/12/2013 20:38:47

   Ανάλογα ποια δημοσκόπηση κοιτάξεις θα βγάλεις και τα συμπεράσματά σου. Το κοινό σε όλες είναι οι αναποφάσιστοι. Σε πολλές είναι και πρώτο κόμμα.

  • Practical Joke avatar
   Practical Joke @ Nikos_K 28/12/2013 20:50:35

   ΧΑΧΑΧΑΧΑ
   Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εδώ και 2 μήνες προσπαθούμε να εμφανίσουμε την διαφαινόμενη συντριβή στις ευρωεκλογές ηώς τιμημένη ήττα.

  • Συντηρητικός Δημοκράτης avatar
   Συντηρητικός Δημοκράτης @ Nikos_K 30/12/2013 01:08:10

   Εχεις απολυτο δικιο !!! Οσο αναφορα τη δημοσκοπηση παντα ! Η διαφορα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ειναι μικρη και ευμεταβλητη ! Αντιθετα στο ερωτημα για τον καταλληλοτερο πρωθυπουργο, ο Σαμαρας εχει πολυ μεγαλο προβαδισμα ! Ακομα αξιοσημειωτο ειναι οτι Μόνο το 29,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζεται από το κόμμα που στηρίζει».Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 44,2% και στο ΠΑΣΟΚ 36,4%, δηλαδη ανωτερο του ΣΥΡΙΖΑ ! Το θεμα ειναι κατα ποσο ισχυει αυτη η δημοσκοπηση, διοτι ουτε το ποσοστο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρω οτι ειναι αυτο, ουτε οτι η ΧΑ ειναι στο 6%. Αντιθετα θεωρω οτι μαλλον ειναι πολυ μεγαλη η δυσαρεσκεια του κοσμου για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.....

 2. f avatar
  f 28/12/2013 20:12:13

  αντε καλο κουραγιο...θα τρομαξετε αποτομα!

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/12/2013 20:36:07

  Βουνό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. (Ελληνική παροιμία)

 4. panos avatar
  panos 28/12/2013 21:05:27

  Μονο αναποφασιστοι δεν υπαρχουν εκει εξω.Οποιος συζηταει με συγγενεις,φιλους,γνωστους κι αγνωστους,καταλαβαινει οτι ο λαος εχει αποφασισει να μαυρισει τη συγκυβερνηση.Απλα,κανεις δεν μπορει να πει πως θα μοιραστουν οι ψηφοι στα κομματα της αντιπολιτευσης.Αυτα τα ωραια περι αμφιρροπης αναμετρησης,διαφορες στα ορια του στατιστικου λαθους κτλ.,ειναι πληρωμενες ενεσεις αισιοδοξιας κυριως στη ΝΔ,αφου αυτοι του ΠΑΣΟΚ ξερουν τη μοιρα τους.Περα απο τους ηλικιωμενους και καποιους δ.υ. η ΝΔ δεν εχει να περιμενει ψηφους απο αλλου..

  • my way avatar
   my way @ panos 28/12/2013 22:36:42

   Οι ηλικιωμένοι, δηλαδή οι σφαγιασθέντες (συνταξιοδοτικά και φορολογικά) συνταξιούχοι αλλά και οι, υπό το κράτος αβεβαιότητας και επίσης σφαγιασθέντες (μισθολογικά και φορολογικά) Δ.Υ έχουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκτσογλανιστεί.
   Ο ΣΥΡΙΖΑς δεν προφταίνει να περιθάλπει εξοργισμένους. Αυτή είναι η κρατούσα τάση στη κοινωνία. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Τα υπόλοιπα είναι λόγια παρηγορίας από καρεκλοκένταυρους της εξουσίας. Η συντριβή καταφτάνει πλησίστια.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ panos 29/12/2013 08:14:20

   Τα ιδια ελεγαν πολλοι και το 2012.

 5. γιωργος avatar
  γιωργος 28/12/2013 21:27:14

  εγω παλι απο "δικη" μου δημοσκοπιση σε γνωστους και φιλους γιατι βλεπω τι νδ του Στουρναρα-Γεργιαδη να πιανει αναλογα ποσοστα του πασοκ μετα απο το μνημονιο..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ γιωργος 29/12/2013 08:13:12

   Γιατι κανεις δεν εχει ορεξη να τσακωνεται με φιλους του υπερασπιζόμενος τον Στουρναρα.Αυτο όμως δεν προδικαζει την ψηφο του.

 6. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 28/12/2013 21:54:40

  Αυτο που καταλαβαινω εγω,βλεποντας τα συγκριτικα στοιχεια,ειναι οτι και στην Αριστερα και στο Δεξιο χωρο χρειαζεται νεα εκφραση,νεα προσπαθεια.
  Το πως και με ποιους το αφηνω στους πρωταγωνιστες

 7. Geros avatar
  Geros 28/12/2013 21:57:06

  Διασκεδάζω να διαβάζω τα σχόλια μερικών κάθε φορά που βγαίνουν δημοσκοπήσεις.
  Τι να σου κάνουν οι πουλημένοι δημοσκόποι , μια χαζή επιστήμη που ονομάζεται στατιστική , οι μελέτες και οι έρευνες?
  Αυτοί ξέρουν καλύτερα!
  Ρώτησαν τον κουνιάδο τους ρε παιδί μου! Άσε που και στο καφενείο στήνουν αφτί τι λένε στα αλλα τραπέζια!
  Αυτά είναι αποδείξεις των τάσεων της κοινωνίας , όχι κάτι .... άσχετοι που σπούδασαν το αντικείμενο.
  Για τον πραγματικό Ελληναρά οι σπουδές ενός γνωστικού αντικειμένου σπανίως σε κάνουν να ξέρεις περισσότερα από αυτόν για το αντικείμενο που σπούδασες.

  Ορμάτε λοιπόν Ελληναράδες μου! Τι και αν όσο ζω ακούω για τις δήθεν μυστικές δημοσκοπήσεις που τα βγάζουν εντελώς διαφορετικά από τις φανερές, αλλα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν επιβεβαιώθηκαν αυτοί που λένε αυτές τις μπούρδες?
  Εσείς ακάθεκτοι θα συνεχίσετε να λέτε για στησίματα , συνωμοσίες και άσχετους δημοσκόπους, δεν σας νικάει τίποτα.

 8. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 28/12/2013 22:08:49

  Ολες οι εκλογες δεν ειναι ιδιες.Και εγω αν με ρωτουσες στην προσωπικη σου δημοσκοπηση φιλε Γιωργο,θα σου ελεγα οτι δεν θα ψηφισω δημαρχο της ΝΔ.Στις εθνικες ομως θα φυγει δαγκωτο...

 9. Panagiotis avatar
  Panagiotis 28/12/2013 23:05:04

  "Μόνο το 29,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζεται από το κόμμα που στηρίζει» .....Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 44,2....... μόνο από το 57,7% του ΚΚΕ"
  Γνωστή η ΝΔ (... ειδικά για κολλημένους και ευνοημένους) και το ΚΚΕ (...επίσης για κολλημένους) από αρχαιοτάτους χρόνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τώρα αναδεικνύεται, προτείνοντας δρόμους που περιέχουν εν δυνάμει τη σύγκρουση. Και το νέο έχει το σκεπτικισμό αλλά και την ελπίδα. Και επειδή δύο πόρτες έχει η ζωή: ή αποδεχόμαστε το "πάσα μεταβολή επικίνδυνος" και χαιρόμαστε το δούλεμα και το στρίμωγμα από όλες τις μπάντες
  (... δεν υπάρχει και σάλιο να κάνουμε λίγο shopping therapy, να κτυπήσουμε ένα ταξιδάκι ρε παιδί μου... να ξεσκάσουμε λίγο) ή προχωράμε αλλιώς.

 10. Ουφ! avatar
  Ουφ! 28/12/2013 23:27:09

  για ποιο λογο αραγε συνεχιζουνε και βγαινουνε δημοσκοπησεις αφου κανεις δε τις πιστευει?>

  Νδ θα παρει το δρομο του πασοκ...το πασοκ θα εξαηλωθει,ο συριζα θα ναι πρωτος και η χ.α 2η ...δημαρ δεν υπαρχει...κκε οι γνωστοι γραφικοι...αυτο ειναι το σκηνικο χωρις βαθυστοχαστες αναλυσεις

 11. Ο τρελός του χωριού avatar
  Ο τρελός του χωριού 28/12/2013 23:49:02

  Να εξετάσετε τη πρώτη δημοσκόπηση του νέου έτους όταν όλοι οι μισθωτοί θα δουν το μισθό τους για πολλοστή φορά πετσοκομμένο λόγω του καταργημένου αφορολόγητου. Άλλο ένα επίτευγμα του Μεγάλου Αντώνη Σαμαρά και των φίλων του από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά όλοι αυτοί και τα κανάλια τους αποκρύπτουν από το κόσμο ότι η Μέρκελ σπάει πλάκα δημοσίως που το 2010 πιατήκαμε κορόιδα και δεχτήκαμε τα μνημόνια γιατί την επόμενη μέρα θα διαλυόταν η χώρα.

 12. pasokos avatar
  pasokos 29/12/2013 02:04:27

  Eίναι κοινό μυστικό στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον πέντε μονάδες μπροστά. Αλλά τέτοια είναι τα χάλια μας, που αποφεύγουν ακόμα και οι του ΣΥΡΙΖΑ να το πουν και προσεύχονται να μην πάμε σε εκλογές γιατί θα τις κερδίσουν άνετα (πολύ άνετα) και θα αναγκαστούν να κυβερνήσουν!

 13. GN avatar
  GN 29/12/2013 02:54:26

  Έτσι λοιπόν Σύριζα πρώτος Χ.Α δεύτερη. Τέλεια!!! Μόνο πνευματικά ανάπηροι πρέπει να χαίρονται με αυτή την εξέλιξη. Τέλος πάντων προσπαθήστε να ζήσετε όσο καλύτερα μπορείτε αυτή την μαύρη εποχή Στουρνάρα γιατί θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Οι τωρινοί οπαδοί του "χειρότερα δεν γίνεται" δεν φαντάζονται πόσους πάτους μπορεί να έχει το βαρέλι και μαζί τους όλοι μας θα προσγειωθούμε ανώμαλα, αλλά αυτό είναι μια αλλη ιστορία... Καλή Χρονιά

  • George Ν avatar
   George Ν @ GN 29/12/2013 06:46:54

   Οικονομικά δυστυχώς ο ίδιος δρόμος είναι, απλά οι υπόλοιποι θα κάνουν ffwd. Στις σοβιετίες δεν μπορείς να κάνεις "περεστρόικα", "ήπιες προσαρμογές" και ταυτόχρονα να αποφύγεις την κατάρρευση. Η αλλάζεις τις δομές ή πέφτεις από τα σύννεφα, με τον ανάλογο κρότο. Η πτώση των εξαγωγών! κάτι λέει και η κυβέρνηση πρέπει να το ακούσει όσο είναι καιρός. Αν η αγορά καταλάβει ότι "you mean business' θα αλλάξει το κλίμα μέσα σε λίγους μήνες.

  • Panagiotis avatar
   Panagiotis @ GN 29/12/2013 09:36:21

   "Τέλος πάντων προσπαθήστε να ζήσετε όσο καλύτερα μπορείτε αυτή την μαύρη εποχή Στουρνάρα γιατί θα φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Οι τωρινοί οπαδοί του “χειρότερα δεν γίνεται” δεν φαντάζονται πόσους πάτους μπορεί να έχει το βαρέλι και μαζί τους όλοι μας θα προσγειωθούμε ανώμαλα, αλλά αυτό είναι μια αλλη ιστορία"
   Το γυρίσαμε στην Αποκάλυψη του Ιωάννη τώρα;
   Μόνο που τώρα ο κόσμος δεν μασάει από φόβο ... Γιατί αρχίζει και καταλαβαίνει ότι πίσω από τέτοιες κουβεντούλες κρύβονται ιδιοτελή συμφέροντα που διακυβεύονται. Ότι είχε να κάνει το σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το έκανε και εγώ... το ένοιωσα.

 14. μάρθα avatar
  μάρθα 29/12/2013 03:18:48

  GN προσυπογράφω. Θα το χαρώ πραγματικά όμως όταν όλοι οι αντιμνημονιακοί δουν τι εστί πραγματικά βερύκοκο...πραγματικά όμως να γίνει το σκατό αριστερό ή φασιστικό παξιμάδι και όχι καφεδάκι και αμπελοφιλοσοφία στα μικέλ..

 15. Β.Β. avatar
  Β.Β. 29/12/2013 09:57:38

  Ερχόμενος σε επαφη με πολλους ανθρώπους κάθε μερα λογω δουλειας, βλεπω ότι κανενας δεν εχει να πει κατι καλο για την κυβερνηση. Ολοι βλεπουν το εισοδημα τους να κουρευετε, τα παιδια τους στην ανεργια και την οποια περιουσια τους κνα κινδυνευει να δημευθεί. Τι νομιζετε ότι θα ψηφισουν αυτοι?

  Το ΠΑΣΟΚ απλα δεν υπαρχει. Ακομα και φανατικοι πασοκοι το κατηγορουν ότι τους προδωσε.
  Συριζα χαλαρα πρωτος. Σου λενε τι χειροτερα μπορει να γινει... Τουλάχιστον δε θα μας παρει το σπιτι.

  ΧΑ. Ακομα και στο αποκορύφωμα των διώξεων, κανενας ψηφοφόρος της και γνωριζω πανω από εικοσι στον κυκλο μου, δεν μετακινηθηκε. Από την 20χρονη πωλητρια που δουλευει στο κεντρο. μεχρι τον 65χρονο βορειοειπηρωτη ηλεκτρολογο. Υπαρχει ενας μεγαλος αριθμος εκεινων που ζητουν την τιμωρια του πολιτικου συστηματος, εκεινων που δεν αντεχουν πια να βλεπουν λαθρομετανάστες, εκεινων που είναι εθνικiστες και βρηκαν εκφραση εκει. Αν μη τι άλλο, ολοι ετούτοι, συσπειρωθηκαν ακομα περισσοτερο με τις διωξεις.

  Η ΝΔ θα πληρωσει για πολλα στις εκλογες.
  Το παραμυθι του ζαπειου που το άλλο μιγμα πολιτικης μετατραπηκε σε φουλ μνημονιο.
  Η συγκυβερνηση με το αμαρτωλο ΠΑΣΟΚ του βενιζελλου και η ανευ ορων υπερασπιση του πχ (υποβρυχια).
  Η απολυτη συγκαλυψη του πως φτασαμε στο μνημονιο (τι απεγινε η μια εξεταστικη?)
  Ο απολυτος και σφικτος εναγκαλισμος με το συστημα ΠΑΣΟΚ-σημιτη (στουρναρας και σια).
  Η προσπαθεια δημευσης της ιδιωτικης περιουσιας.
  Η ταυτιση με το συστημα των νταβατζηδων-μεγαλοεργολαβων-εκδοτοκαναλαρχων. Το κρατος εγγυάται τα δανεια, η ευρωπη βαζει τα λεφτα, τα κοροιδα πληρωνουν τα διοδια και οι καναλαρχες-μπετατζηδες-νταβατζιδες (για να χρησιμοποιησω τις εκφρασεις επιφανους μελους του μπλογκ), βαζουν την ομορφια και εισπρατουν τα διοδια.
  Η καταστροφή της δημοσιας υγειας. Πληρωνω τεβε δεκα χρονια και αλλα 5 ικα και τωρα που τους χρειαστηκα αφου απεκτησα παιδι, εχω βαρεθεί να πληρωνω 50αρικα.

 16. panos avatar
  panos 29/12/2013 11:12:45

  Ο λαος επιθυμει πρωτιστως την τιμωρια των δυο κομματων που οδηγησαν τη χωρα στην καταστροφη..Και μεσα απο τις καλπες θα δωσει την ευκαιρια στο μεν ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθει,ενω στη ΝΔ την ευκαιρια να επαναπροσδιορισει τι ακριβως κομμα θελει να ειναι(αν θελει),απομακρυνωντας την ηγετικη ομαδα που την κατεστησε αποκρουστικη στο λαο..Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν μετεξελιχθει σε σοβαρο κομμα(οχι πιθανο)ειναι δεδομενο πως θα αποτελεσει παρενθεση..Θα ειναι το τελευταιο επεισοδιο σ' αυτο που ονομαζεται το τελος της μεταπολιτευσης..

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ panos 29/12/2013 22:10:57

   Πολύ πιθανη μια τετοια εξελιξη..

  • Συντηρητικός Δημοκράτης avatar
   Συντηρητικός Δημοκράτης @ panos 30/12/2013 01:13:56

   Και η Χρυση Αυγη ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.