#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

« Η Ευρωζώνη πρέπει να διχοτομηθεί σε δύο διαφορετικές οικονομικές ζώνες»Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Σώστε τα χρήματά μας» ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Hans – Olaf Henkel, τάσσεται υπέρ μίας διχοτόμησης της Ευρωζώνης προκειμένου να διασωθεί η Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν δύο διαφορετικά νομίσματα.

Ο Henkel δηλώνει εισαγωγικά ότι είναι ένοχος, δεδομένου ότι και ο ίδιος υπήρξε κάποτε ένθερμος υποστηρικτής του Ευρώ, όταν οι περισσότεροι Γερμανοί ήταν εναντίον. Τα μειονεκτήματα εγκατάλειψης του σκληρού γερμανικού Μάρκου δεν βάρυναν στη σκέψη του Henkel τόσο όσο τα πλεονεκτήματα ενός κοινού νομίσματος, κυρίως δε η σταθερότητα που αυτό υπόσχονταν. Η εκτίμηση αυτή αποδείχθηκε μέγα λάθος με το κοινό νόμισμα να έχει υποθηκεύσει σήμερα όχι μόνο το μέλλον της Ε.Ε., αλλά και της ίδιας της Γερμανίας. Η χαριστική βολή στο Ευρώ ήταν η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των δημοσιονομικά ασθενέστερων χωρών. Η συμμετοχή των Γερμανών πολιτικών στην εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τον Henkel ως εξαπάτηση των πολιτών της χώρας. Η Ευρώπη ως ήπειρος καταδικάζεται με τέτοιες μεθοδεύσεις να ακολουθεί άλλες περιφέρειες όσον αφορά θέματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Για τους παραπάνω λόγους ο Henkel προτείνει τη διάλυση της Ευρωζώνης, όπως την γνωρίζουμε, και τη σύσταση δύο Ζωνών του Ευρώ με δύο διαφορετικά νομίσματα. Υπό την ηγεσία της Γερμανίας προτείνεται να διαμορφωθεί η Ευρωζώνη του Βορρά, στην οποία θα ανήκουν η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Φιλανδία (αργότερα ίσως και η Σουηδία, η Δανία και η Τσεχία). Η Ζώνη του Βορρά θα αντιπροσωπεύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ευρωζώνη του Νότου με τη Γαλλία επικεφαλής θα απαρτίζεται από τα «κράτη της ελιάς», την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το γνωστό και σήμερα ως Club Med θα αποτελεί την μαλακή έκδοση του Ευρώ και θα αντιπροσωπεύει μία φιλική προς τις δαπάνες στάση και το ταλέντο αυτοσχεδιασμού σε νομισματικό-τεχνικό επίπεδο.

Η διχοτόμηση της Ευρωζώνης συνοδεύεται από πλεονεκτήματα για όλες τις πλευρές, εκτιμά ο Henkel.  Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν Ελλάδα και Πορτογαλία να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική τους κρίση. Ειδικά η Ελλάδα, και στο σημείο αυτό συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Deutsche Bank, Josef Ackermann, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο των  110 δισ. Ευρώ, το οποίο αποδεικνύεται τελικά ως βαρύ πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Οι περιορισμοί, που ο μηχανισμός στήριξης της χώρας θέτει, πνίγουν την εγχώρια οικονομία. Μία προσωρινή ύφεση θα γινόταν αποδεκτή, εάν ήταν βέβαιο ότι μετά από ένα ή δύο χρόνια θα υπήρχε εκ νέου ανάπτυξη.

Αντ΄ αυτού η Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα βιώσουν μία μακροχρόνια ύφεση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες: Αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις, αύξηση της ανεργίας, φυγή των πλουσίων σε άλλες χώρες και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Η πρόγνωση για Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία είναι η ίδια: Πορεία καθοδική. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά, διερωτάται ο Henkel, ότι οι χώρες αυτές είναι σε θέση εν μία νυκτί να εφαρμόσουν δημοσιονομική διαχείριση, όπως οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί;

Η κατάσταση στη Ζώνη του Νότου σαφώς δεν θα είναι τόσο καλή όσο σε αυτήν του Βορρά, αλλά τουλάχιστον οι χώρες που θα την απαρτίζουν θα μπορούν και πάλι να εξάγουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα δύο νομίσματα θα έχουν ασφαλώς διαφορετικές ισοτιμίες, κάτι που είναι άλλωστε και επιθυμητό.

Η Ελλάδα υφίσταται σήμερα μία σκληρή πολιτική λιτότητας, που στραγγαλίζει την οικονομία της. Πώς θα μπορέσει το κράτος αυτό (με μία τέτοια πολιτική ανάπτυξης) να αποπληρώνει τα αυξανόμενα χρέη του; Μία χρεωκοπία συνοδευόμενη από αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία μη αποτρέψιμη προοπτική.

Ο Henkel δεν καταφέρνει, ωστόσο, να απαντήσει πειστικά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Για ποιό λόγο, επί παραδείγματι, είχε ταχθεί υπέρ της εισαγωγής του κοινού νομίσματος αφού είχε προηγουμένως επισκεφθεί τις χώρες του Νότου προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας; Ούτε μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποιός θα αποφασίσει για το ποιά κράτη θα ενταχθούν στη μία ή στην άλλη Ζώνη.  Ούτε και στο ερώτημα τί θα γίνει με το παλιό Ευρώ. «Αυτό δεν το έχω σκεφθεί ακόμη», παραδέχεται.FOCUS

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 29/11/2010 19:00:13

  Ενδιαφερουσα προταση.
  Πρεπει να εξεταστει απο ποιο ειδικους για πιθανες συνεπειες. Αλλα εαν δεν ειναι εφικτο να συνεχισουμε με αυτο το βηματισμο, καλο ειναι να ανοιξει η Γαλλια το μαγαζι της.

 2. talas avatar
  talas 29/11/2010 19:08:50

  Το ζητημα ειναι να παραμεινουν στο ευρω οι χωρες του νοτου και να πανε σε νεο ευρω, σκληρο ευρω, μαρκο, ή οπως θελουν οι χωρες του βορα.
  Και αυτο γιατι τα δανεια ειναι σε ευρω, οποτε οταν πλεον οι νοτιες χωρες βαλουν φωτια στα πιεστηρια θα δωσουν ευρω, χωρις να επηρεαζεται το χρεος τους απο την υποτιμηση του νομισματος

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/11/2010 19:16:00

  Το έχω πει τόσες φορές ότι η δραχμή θα αποδειχθεί το πιό χρήσιμο εργαλείο για άμεση ώθηση της ανταγωνιστικότητάς μας, που δεν θα ξανααναλύσω τίποτα εδώ. Να, όμως, που και από την άλλη πλευρά του λόφου με επαληθεύουν.
  Μήπως είναι η στιγμή για να αποτελέσει η δραχμή αιχμή του δόρατος της προτάσεως της ΝΔ για την έξοδο από το τέλμα; Γιατί γενικολογίες άκουσα, συγκεκριμένα όμως μέτρα-προτάσεις δεν άκουσα, μέχρι τώρα.

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 29/11/2010 19:17:16

  'Ειδικά η Ελλάδα, και στο σημείο αυτό συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Deutsche Bank, Josef Ackermann, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο των 110 δισ. Ευρώ, το οποίο αποδεικνύεται τελικά ως βαρύ πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Οι περιορισμοί, που ο μηχανισμός στήριξης της χώρας θέτει, πνίγουν την εγχώρια οικονομία. Μία προσωρινή ύφεση θα γινόταν αποδεκτή, εάν ήταν βέβαιο ότι μετά από ένα ή δύο χρόνια θα υπήρχε εκ νέου ανάπτυξη.'

  Αυτό το προέβλεψαν όσοι έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το Μνημόνιο πριν μήνες και εκτίμησαν τις συνέπειές του χωρίς ευχολόγια του τύπου 'είθε οι αγορές να μας ξαναεμπιστευθούν'. Ο κύριος ΓΑΠ τι έχει να πει; Επιμένει για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του Μνημονίου;

 5. JOHN avatar
  JOHN 29/11/2010 20:05:21

  Τη δουλεια τους εκαναν οι Γερμανοι με το κοινο νομισμα που μας εδωσαν και τωρα που το game is over,μας τραβανε το χαλι κατω απο τα ποδια.Παντως πιστευω οτι καλο θα ειναι η χωρα να ξεφυγει απο αυτο το βραχνα του ευρω,δεν τραβαει για τα Ελληνικα δεδωμενα,και θεραπειες σοκ του ΔΝΤ ειναι καταστροφικες για τη χωρα και το κοσμο.Η δωμη του συστηματος που για πολλες δεκαετιες πρωτου το Ευρω παρηγαγε πλουτο δεν ειναι συμβατη με τις δωμες των βορειοευρωπαιων.Το νοικοκοιρεμα που πρεπει οποσδηποτε να γινει και η αποριψη του πελατειακου κρατους δεν πρεπει να γινει σε βαρος της αναπτυξης,γιατι οι παρενεργειες θα ειναι καταστροφικες για τη κοινωνια.Οι καταναλωτικες μας συνηθειες πρεπει να ειναι αναλογες με τη παραγωγη μας και οχι με το επιπεδο του βιομηχανικου βορα. Αυτες οι ανισοροπιες μας εφεραν στο σημερινο μας χαλι.Η αποδεσμευση μας απο το σκληρο ευρω θα ειναι λιγοτερο εποδυνη απ οτι η παραμονη μας στο σκληρο νομισμα με μνημονια διαρκειας,γιατι τοτε και τα οποια πλεωνεκτηματα του κοινου νομισματος εξανεμιζονται!

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/11/2010 20:18:00

  Το σχέδιο είναι από τις αρχές του Β' Π.Π. Εχει αναρτηρθεί κάπου εδώ. 1η Ιουνίου του 2010.

  Η προτελευταία εικόνα στο h++p://www.antinews.gr/?p=30114. Δείχνει μόο τα Βαλκάνια. Σε επίπεδο Ευρώπης, και η Γαλλία και η Αγγλία είναι στην β' κατηγορία.

  Μας πως το φαντάστηκα ότι εκεί θα είμαστε το 2020. Δεν χρειάζεται wikileaks. Ιστορία της Ευρώπης από το 19 ο αιώνα μέχρι σήμερα (συν την Κϊνα)

 7. Kostas D avatar
  Kostas D 29/11/2010 21:40:01

  Κάτι ξέραν οι Αγγλοι, Σουηδοι, τωρα οι Τσεχοι και τοσοι άλλοι που ΔΕΝ ηθελαν το ευρω... Ουτε εμείς το θέλαμε.. είχαμε ομως ευρωλιγουρηδες σημιτηδες κτλ... Κι όπως πρόσφατα παραδεχθηκε δημόσια και ο Γιουνκερ (να 'ναι καλά ο ανθρωπος, και ο μόνος ειλικρινής)
  έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ για να επωφεληθούνε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι.....

 8. αδ avatar
  αδ 30/11/2010 22:52:49

  Η ΛΥΣΗ ΜΙΑ:ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ!ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΔΝΤ!ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Κ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.