#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2011 17:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος και να βγει από την Ευρωζώνη"Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας,  Irvine.

Τα αιτήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ  και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου:  «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς».  Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά.  Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους.  Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για την Ελλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Με δεδομένες τις μελλοντικές προοπτικές της σημερινής πορείας, οι Έλληνες θα έπρεπε να θέλουν αυτή την ευκαιρία.  Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αναπτύξει η Ελληνική κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα στάσης πληρωμών προς όφελος των ανθρώπων που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Η προετοιμασία για στάση πληρωμών χρειάζεται μεγάλο αριθμό ομάδων από ειδικούς που θα υπερασπιστεί σθεναρά τα Ελληνικά συμφέροντα.  Για χρέη που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Για τα άλλα, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες και χρονοβόρες.

Εφ’ όσον μία από της συνέπειες θα είναι και η τεχνική χρεωκοπία των Ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό.  Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει επίσης να περισωθούν.  Για την διάσωση των τραπεζών και των ταμείων, η χώρα θα χρειαστεί το δικό της νόμισμα. Εξ οθ και η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη έχει θεωρηθεί ταμπού, ειδικά στην Ελλάδα.  Όποτε  πειραχθεί το ταμπού, η συζήτηση κυριεύεται από προπαγάνδα και τακτικές εκφοβισμού, συχνά από υπαλλήλους τραπεζών που θα βρεθούν ζημιωμένοι σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ας δούμε όμως μερικά από τα σχετικά θέματα:

Πρώτον, έχει γίνει προφανές στις χώρες της Ευρωζώνης ότι έχουν δύο εναλλακτικές:  την πολιτική ενοποίηση ή την διάσπαση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολιτικά ή οικονομικά μη βιώσιμο.  Αφού δεν υπάρχει όρεξη για πολιτική ενοποίηση, η έξοδος είναι αναμενόμενη για αργότερα ούτως ή άλλως, όταν θα είναι πιο δυσμενής για την Ελλάδα.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ανάμεσα σε οικονομολόγους ότι ο ευκολότερος μηχανισμός για να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα μία χώρα είναι για διολίσθηση του νομίσματός της.  Επομένως, για την Ελλάδα, το δικό της νόμισμα είναι ο ευκολότερος δρόμος για ανάκτηση διεθνούς ανταγωνιστικότητας.  Τα αυτοκίνητα και τα iPhones θα γίνουν πιο ακριβά, αλλά το φαγητό μπορεί πράγματι να φτηνύνει , και η απασχόληση να αυξηθεί σε διάστημα λίγων μηνών από την νέα δραχμή.  Σε αντίθεση, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα με τις οδηγίες της Τρόϊκα είναι ανεργία και στέρηση.

Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας  και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον.  Οι πρόσφατες εμπειρίες το επιβεβαιώνουν αυτό.  Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει προτεκτοράτο της Βόρειας Ευρώπης του  19ου αιώνα, που εξάγει τους νέους του και εγκαταλείπει τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους.

Το βασικό πρόβλημα με την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι η μεταβατική περίοδος.  Θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στο κεφάλαιο.  Θα υπάρξει επιμερισμός συναλλάγματος για εισαγωγή πετρελαίου και άλλων βασικών αγαθών.  Πώς θα συναλλάσσεται η Ττ΄ραπεζα της Ελλάδος με την ΕΚΤ;  Πώς θα μετατραπούν τα χρέη από ευρώ σε δραχμές;

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει παρά πολλή δουλειά για την προετοιμασία στάσης πληρωμών και εξόδου από την Ευρωζώνη, και πολλή από αυτή πρέπει να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά, πρέπει να γίνει – ακόμη και εάν κάποιος διαφωνεί με την έξοδο από την Ευρωζώνη.  Και ο λόγος είναι ότι οι προετοιμασίες αυτές θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με την Τρόϊκα.  Αντί να γελάνε με κούφιες απειλές επαναδιαπραγμάτευσης όπως έχει συμβεί δύο φορές με τον σημερινό Υπουργό Οικονομίας, η Τρόϊκα θα έβλεπε ότι η Κυβέρνηση το εννοεί.

Εάν η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει αυτά τα μέτρα που θα προστάτευαν την χώρα και τον λαό της, θα έπρεπε να παραιτηθεί --  με ή χωρίς εκλογές --  σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αυτή την θέληση.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/sep/26/greece-default-debt-exit-eurozone

Απόδοση: Arcaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EPICOUROS avatar
  EPICOUROS 27/09/2011 17:25:13

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΑΜΠΟΥ ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ , ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ EPICOUROS 27/09/2011 17:33:21

   Τα ευρωλιγούρια την θεωρούν ταμπού.

 2. Απορία avatar
  Απορία 27/09/2011 17:26:41

  Επειδή ο καθηγητής είναι απίθανο να συνέραψε σχόλια και άρθρα του antinews, σημαίνει ότι όλα όσα λέμε έχουν και επιστημονική πλέον βάση...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Απορία 27/09/2011 17:39:27

   κοινή λογική, με γνωμωνα το κοινό συμφέρον (της Ελλάδας). Στοιχειώδη οικονομικά. Στοιχειώδης διαπραγματευτική τακτική.

   (και ευχαριστώ για την αναδημοσίευση)

  • JOHN avatar
   JOHN @ Απορία 27/09/2011 17:42:48

   Δυστυχως η λιγοτερο κακη λυση ειναι αυτη που περιγραφεται στο αρθρο!Μονο ετσι θα μπορεσει να γινει επανεκκινηση της οικονομιας και θα εθει η πολυποθυτη αναπτυξη.Η τεχνιτη παραμονη στο ευρω που επιχειρειται σημερα οδηγει σε μια παρατεταμενη υφεση και στη καταστροφη.

 3. tpe avatar
  tpe 27/09/2011 17:33:19

  Μάλιστα. Τελικά, ο καθένας διαβάζει ότι θέλει να διαβάσει. Γιατί εγώ έμεινα στο "ΜΠΟΡΕΙ τα τρόφιμα να φτηνήνουν"... Υπό ποιες προϋποθέσεις δεν αναφέρεται.

  Επίσης, αδιαφορώ για το τι λέει ο καθένας για τα οικονομικά (πλέον).
  Αντίθετα με νοιάζει ΑΥΤΟ:
  http://nonews-news.blogspot.com/2011/09/blog-post_4146.html
  Και με ενοχλεί που δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή γιαυτό το έγκλημα (που αν είχε γίνει επί ΝΔ θα μας είχαν τρελάνει οι φασίστες).

 4. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 27/09/2011 17:33:57

  οι πολίτες ειναι ντοπαρισμένοι από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης και πιστεύουν πως έξοδος απο το ευρώ θα ειναι καταστροφή, βέβαια καταστροφή θα ζήσουμε και εντός του ευρώ ,τη ζούμε ήδη δηλαδή

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/09/2011 17:34:24

  Ο,τιδήποτε, αρκεί να πάρουμε τη χώρα μας πίσω..

 6. poppy avatar
  poppy 27/09/2011 17:34:55

  Ε φυσικά πρέπει να φύγουμε απ' το ευρώ, για να κάνει κουμάντο η Αμερική απερίσπαστα απο εδώ και πέρα. Εχουμε και πετρέλαια να βγάλουμε, το Ισραήλ μας χρειάζεται, η περιοχή μας έχει μπει σε τρικυμίες...Πήγε κι αυτός ο γερο-Καραμανλής και μας έβαλε στην Ευρώπη χωρις να πάρει την άδεια (που πιθανότατα δε θα του έδιναν). Κάποια πράγματα λοιπόν έπρεπε να διορθωθούν, να μπούμε επιτέλους σε σειρά! Τι τους θέλουμε τους κακούς τους Γερμανούς που μας σκότωναν στο πόλεμο? Η Ευρώπη εξ άλλου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παρέα απατεώνων που μας εκμεταλεύονται με τη πράσινη ανάπτυξη, ε Αρχαίε?

  • A.M. avatar
   A.M. @ poppy 27/09/2011 17:59:45

   Δεν ξέρω τι είναι οι Ευρωπαίοι και δεν δίνω φράγκο για το τι είναι.
   Αν είναι διάβολοι ή άγγελοι, απατεώνες / κλεφτρόνια ή .. ευεργέτες μας.

   Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι στα πενήντα μου χρόνια βλέπω - για πρώτη φορά στην ζωή μου!!! - ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους απορριμάτων του δήμου μπάς και βρούν κάτι φαγώσιμο.
   Και δεν βλέπω έναν ή δύο αλλά πάρα πολλούς.
   Και όχι! δεν είναι μόνον μαύροι, μελαμψοί ή ... Ινδιάνοι.
   Οι περισσότεροι είναι Έλληνες συμπατριώτες μου!
   Αυτά γίνονταν ΜΌΝΟ στην κατοχή απ ότι έχω διαβάσει και ακούσει γιατί τότε δεν είχα γεννηθεί για να τα δώ.

   Καταλήγω λοιπόν στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι
   σήμερα η πατρίδα μου ζεί σε μια νέα κατοχή!
   Και κατακτηνές είναι και πάλι οι Γερμανοί μαζί με το λοιπό σκυλολόι τους (Αυστριακούς, Ολλανδούς, Φιλανδούς κλπ).
   Τι σύμπτωσή! ε;;;

   Και αυτό που θυμάμαι επίσης είναι ότι μέχρι την προ ευρώ εποχή με έναν μισθό ζούσε κάποιος αξιοπρεπώς.
   Σήμερα όχι απλώς ΔΕΝ ζεί αξιοπρεπώς αλλά ΔΕΝ υπάρχει κάν ο μισθός!

   Και όσο για τα .. ταξίδια στο εξωτερικό τα άιφόνς και τις καγιέν ..
   Ε .. θα βολευτούμε κάπως.
   Από δυό φορές τον μήνα πήγαιν' έλα στο Λονδίνο θα το περιορίσουμε σε δυό φορές στην διάρκεια της ζωής μας.
   Εξ άλλου είχε καταντήσει και κουραστικό!!!
   Και τα νόκια και τα χιουντάι μια χαρά είναι.. κάνεις την δουλειά σου.

   Στο δια ταύτα..

   Είτε σας αρέσει είτε όχι σε λίγο με ταπεινές δραχμούλες θα συναλλάσεστε!

   Και αν αντιπαθείτε τόσο πολύ την δραχμούλα μπορείτε να πάτε ανά τας Ευρώπας να ζήσετε τον παράδεισό σας εκεί.
   Εμείς από Ευρωπαϊκό παράδεισο χορτάσαμε!
   Δεν θέλουμε άλλο!

   • Περαστικός avatar
    Περαστικός @ A.M. 28/09/2011 00:21:25

    Αν βγεις από το € καημένε, ούτε Nokia ούτε Hyundai θα μπορείς να αγοράσεις. Παράγονται τα παραπάνω στην Ελλάδα και δεν το ξέρω; Ούτε καν οι εγχώριας παραγωγής ντομάτες και τα αγγούρια θα φτηνύνουν, όπως κάποιοι νομίζουν, το αντίθετο μάλιστα, θα ακριβύνουν, αφού θα ανέβει το κόστος παραγωγής (λόγω αύξησης της βενζίνης και όλων των εργαλείων που επίσης είναι εισαγόμενα). Από την επιστροφή στη δραχμή θα κερδίσεις μόνο αν έχεις χρήματα ή εισοδήματα έξω, οπότε θα μπορείς να μας αγοράσεις όλους για πλάκα.

    • lampros avatar
     lampros @ Περαστικός 28/09/2011 10:35:55

     Αν βγεις από το € καημένε, ούτε Nokia ούτε Hyundai θα μπορείς να αγοράσεις. Παράγονται τα παραπάνω στην Ελλάδα και δεν το ξέρω;

     Και άμα η χώρα καταρρέυσει ―όπως ήδη― και άμα υπάρχει «ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια» και 20% ανεργία και βάλε, και άμα οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο...

     Όπως ΗΔΗ συμβαίνει δηλαδή.

     ...τότε και πάλι δεν θα μπορείς να αγοράζεις Nokia και Hyundai.

     Ούτε να φας δεν θα μπορείς. Και θα σου πάρουν και το σπίτι, αν έχεις κάνα δάνειο, ή αν γουστάρει ο Βενιζέλος.

     Όπως ΗΔΗ το παίρνουν σε πολλούς.

     Α, και εθνικές υποδομές, παιδεία, υγεία κλπ θα βγούνε σε επίπεδο Ουγκάντας (θα νοσταλγούμε το ΕΣΥ του '90 με τα ράντσα του και τα φακελάκια του μπροστά στο νέο τοπίο).

     Συν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες, εθνικό κεφάλαιο, θα την κάνουν για εξωτερικό. 50,000 έφυγαν μόνο φέτος, μόνο για Αυστραλία αν θυμάμαι καλά.

     Τώρα μερικοί που σκάει ο μισθός τους ακόμα θέλουν να μείνουμε στο Ευρώ επειδή α) στα τέτοια τους για το εθνικό κόστος β) να αγοράζουν φθηνά Nokia και Hyundai...

     Ε, εντάξει, Εφιάλτες υπήρχαν πολλοί σε αυτό τον τόπο...

  • lampros avatar
   lampros @ poppy 28/09/2011 10:29:35

   Ε φυσικά πρέπει να φύγουμε απ’ το ευρώ, για να κάνει κουμάντο η Αμερική απερίσπαστα απο εδώ και πέρα.

   Ενώ τώρα είσαι στους «ισχυρούς της Ευρώπης»;

   Καλά, ακόμα Σημιτικό κουτόχορτο μασάμε;

   Η Αμερική κάνει κουμάντο ούτως ή άλλως. Σε προστατεύει η Γερμανία; Ναι, όπως προστάτεψε και την Σερβία, και όπως μας προστάτεψε και όλα αυτά τα χρόνια...

   Τι τους θέλουμε τους κακούς τους Γερμανούς που μας σκότωναν στο πόλεμο?

   Γιατί, λίγο το έχεις; (Άμα δεν υπάρχει αξιοπρέπεια βέβαια, δεν σημαίνει τίποτα η Κατοχή, σωστό και αυτό). Αλλά εκεί έμεινες εσύ; Στο πόλεμο; Οι Γερμανοί μας έχουν βουλιάξει εδώ και τριακονταετία τουλάχιστον μέσα στην «Ενωμένη Ευρώπη». Και άμα θες να μάθεις και την λαϊκή άποψη για μας στην Γερμανία, δες τα περιοδικά, τα άρθρα και τις γελοιογραφίες τους ―ή μίλα με κανέναν Γερμανό στη χώρα του.

   Όλα με σχέδιο, να απομυζούν αυτοί από τις εισαγωγές μας, να μας διαλύσουν την παραγωγή, να μας πουλήσουν τα σάπια τους (Ζίμενς, Αχτίφ, κλπ κλπ), και να μας πάρουν τώρα και τη γή.

   Α, και το «εθνικό νόμισμα» σημαίνει κυριαρχία της Αμερικής; Να μείνουμε στο Ευρώ τότε, να είμαστε στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», που κάποιοι είναι μέλη της οικογένειας και κάποιοι τα γουρούνια τους (piigs).

 7. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 27/09/2011 17:51:45

  Όσο και να τρώτε τα λυσσακά σας στο ευρώ θα μείνουμε. Μόνο τα λαμόγια και οι ηλίθιοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή. Στην Ελλάδα βέβαια πάντα είχαμε υπερεπάρκεια κι από τα 2 είδη, αλλά ελπίζω οτι αυτή τη φορά θα νικήσει το σωστό και το λογικό. Αν ψάξετε, θα βρείτε σίγουρα δεκάδες άρθρα καθηγητών υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Το είπε ένας καθηγητής και αφόδευσε η φοράς εν τω αλωνίω...Πώς το έλεγε ο γίγας Βίσμαρκ; Τρεις καθηγητές, φτάνουν για να καταστρέψουν μια χώρα...Κάτι ήξερε παραπάνω ο μακαρίτης Καγκελλάριος....

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 17:57:44

   Στη κοσμάρα σου. Κοιμήσου ήσυχος.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 18:04:46

   xaxaxaxaax
   "Το είπε ένας καθηγητής και αφόδευσε η φοράς εν τω αλωνίω…"
   xaxaxaxaxa
   +1000

  • A.M. avatar
   A.M. @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 18:05:24

   @μεταρρυθμιστής έγραψε:
   «Όσο και να τρώτε τα λυσσακά σας στο ευρώ θα μείνουμε»

   Στην δραχμή ήθελες να γράψεις και μπερδεύτηκες.
   Είμαι σίγουρος!

   @μεταρρυθμιστής έγραψε:
   «Μόνο τα λαμόγια και οι ηλίθιοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή. »

   «Μόνο τα λαμόγια και οι ηλίθιοι θέλουν επιστροφή στη ΕΥΡΏ!. »
   fixed
   Πάλι μπερδεύτηκες κύριε μεταρρυθμιστά!

   @μεταρρυθμιστής έγραψε:
   «Στην Ελλάδα βέβαια πάντα είχαμε υπερεπάρκεια κι από τα 2 είδη, »
   Σαφώς!
   Και έχουμε και ένα ακόμα είδος σε υπερεπάρκεια
   τα ευρωλιγούρια!

  • JOHN avatar
   JOHN @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 18:18:24

   @ μεταρρυθμιστης.Και ομως φιλε μου τα λαμογια και οι ηλιθιοι που γραφεις ευθασαν στο αποκορυφωμα τους επι ευρω,γιατι απλουστατα δημιουργησε το καταλληλο περιβαλλον.Τωρα εαν δεν θα τρως φραουλες το Γεναρη δεν θα παθεις τιποτε.Μια ποικιλια Ελληνικων φρουτων ειναι πολυ καλυτερη απο τα κοκτειλ εξοντωτικων μετρων που σου σερβιρει ο Βενιζελος σε καθημερινη βαση και διχως τελος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 18:28:25

   το λέω και εγώ ταβάριτς, από τότε που φάνηκε πόσο τελειωμένος ήταν ο ΓΑΠ στο Καστελλόριζο, και δεν είμαι καθηγητής.

  • Πέτρος. Μ avatar
   Πέτρος. Μ @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 19:11:35

   Τα λαμόγια είναι αυτοί που μεθόδευσαν την ένταξη στο Ευρώ για να ακολουθήσει το φαγοπότι.
   Οι ηλίθιοι είναι αυτοί που τους ψήφισαν και επιμένουν ακόμη.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 23:44:01

   Σε προκαλώ να ακονίσεις την εξυπνάδα σου, Εντιμότατε Ευρωλιγούρη, στα ακόλουθα ερωτήματα:
   1. Πόσα κράτη χωρίς "Γερμανικές" οικονομικές επιδόσεις μπήκαν στο Ευρώ και δεν έχουν σήμερα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα; (Κανένα; Και πως το αιτιολογείς, Σοφολογιότατε;)
   2. Πόσα κράτη, απ'όσα μπορούσαν να μπουν στο Ευρώ και δεν το θέλησαν (Αγγλία, Δανία, Σουηδία κλπ), μετάνοιωσαν γι'αυτό; (Κανένα; Το αντίθετο: Επαίρονται; Τι συμπεραίνεις,Εμβριθέστατε;)
   3. Γνωρίζεις, έστω και ΕΝΑΝ επιστήμονα (όχι πολιτικό-αρλουμπολόγο) οικονομολόγο, που να έχει διατυπώσει άποψη ότι μια οικονομία στα δικά μας χάλια πρέπει να έχει "σκληρό" νόμισμα; Όχι; Τι ξέρουν όμως αυτοί, έ, Γνωστικότατε;
   4. Πιστεύεις ότι, στα αλήθεια, οι ανταγωνιστές-εταίροι μας στην αγορά της ΕΕ, θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι, να υποκαταστήσουμε, δηλαδή, στην κοινή μας αγορά προϊόντα τους με δικά μας; Μα, τόσο αλτρουϊστές, Ρεαλιστικότατε;

   Αν μας κάνεις και την τιμή να μας κατατροπώσεις με τις απαντήσεις σου, θα αποκαλυφθούμε εμπρός σου, Σημαντικότατε!
   Αλλοιώς, αϊ σιχτίρ!

   Ένα Ηλίθιο Λαμόγιο

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 27/09/2011 23:47:01

    Οι νεοφιλελεύθεροι ευρωλιγούρηδες δεν έχουν απαντήσεις, και δη πειστικές, Πηλέα. Έχουν μόνον ιδεοληψίες.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 27/09/2011 23:51:25

    Και να προσθέσω και κάποιες άλλες χώρες, που μέχρι πρόσφατα οι οικονομίες τους ήταν πολύ χειρότερα από τη δική μας, αλλά τώρα μας έχουν ξεπεράσει και αρνούνται να μπουν στην κινούμενη άμμο του ευρώ:
    -Βουλγαρία (έχει δεύτερες σκέψεις, και σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει αίτηση για εισδοχή το 2013)
    -Πολωνία (είπε πέρυσι "όχι, ευχαριστώ", επίσημα δια χειλέων του υπουργού Οικονομικών της)
    -Τσεχία (ναι, ναι, ακόμα και ο δορυφόρος της Γερμανίας!)

    • lampros avatar
     lampros @ Αυριανιστής 28/09/2011 10:39:34

     Βάλε και την Αλβανία, που ανακοίνωσε πρόσφατα ...αυξήσεις στους μισθούς.

  • lampros avatar
   lampros @ μεταρρυθμιστής 28/09/2011 10:37:45

   Αν ψάξετε, θα βρείτε σίγουρα δεκάδες άρθρα καθηγητών υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

   Προφανώς. Το εύκολο είναι να βρείς υπερ της παραμονής, αφού και οι καθηγητές συμφέροντα προπαγανδίζουνε...

   Το λέει και ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου άλλωστε, άρα θα ισχύει...

 8. a824 avatar
  a824 27/09/2011 18:03:32

  Μονη σωτηρια η δραχμη για να αποκτησει η περιουσια μας αξια οποιος εχει.Αγοραζες αυτοκινητο 20000 ευρω και σε ενα χρονο ειχε 10000.Με την δραχμη τα μεταχειρισμενα θα αποκτησουν αξια.Βγηκε τις προαλες εμπορος αυτοκινητων και ελεγε πως αυτοκινητο 5ετιας ειναι για σκραπ.Για σκραπ ειναι το κεφαλι σου.Αυτοι κι οι ομοιοι του τρομοκρατουν τον κοσμο.Δηλαδη ασχημα περναγαμε με την δραχμη?Και μια επισυμανση εχουν εξαφανιση απο τα καναλια τον Βαρουφακη με οτι συνεπαγεται αυτο.

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 27/09/2011 18:03:57

  'Ολο το ζουμί είναι εδώ:

  Το βασικό πρόβλημα με την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι η μεταβατική περίοδος.

  Προτεινόμενη λύση: καμμία. Γενικότητες, και τίποτα συγκεκριμένο. Ή μάλλον, ο συγγραφέας ζητάει από το ελληνικό κράτος να γίνει ελβετία σε μία νύχτα. Μα αν είμασταν ελβετία δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι αυτή η αλλαγή ξαφνικά θα κάνει το κράτος μας Δανία από Δαν(ε)ία.

  Να δω homo pasokus να δουλεέουν όπως οι ελβετοί και ας πεθάνω.

  Υ.Γ. Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά γίνονται και δεν πετυχαίνουμε πλεονασματικό προυπολγισμό. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν μείνουμε από φάρμακα, κανένας δε μας δώσει επί πιστώσει (λογικό μετά από κανόνι) και πεθάνουν μερικοί καρκινοπαθείς, καρδιακοί κτλ.; Τι ρωτάω τώρα...

  • EPICOUROS avatar
   EPICOUROS @ Χρήστος 27/09/2011 21:08:50

   ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΑΖΕΣ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ? ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ IPOD ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΝΔΙΝΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ.

   • Χρήστος avatar
    Χρήστος @ EPICOUROS 27/09/2011 23:56:44

    Όπως κάθε τι, έτσι και το ευρώ είναι ένα εργαλείο. Αν είσαι ανίκανος να το διαχειριστείς δεν φταίει το εργαλείο. Το ότι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, είδαμε το ευρώ σαν Αη Βασίλη δεν σημαίνει ότι και ήταν, εμείς διαλέξαμε αυτήν την ανάπτυξη.

    Αν εσύ πιστεύεις ότι με τη δραχμή θα φύγουν τα λαμόγια από τις θέσεις κλειδιά και θα έρθουν γάζες στα νοσοκομεία, δικαίωμά σου. 300% πάνω τις πλήρωναν, 3000% θα τις πληρώνουν, και φυσικά και με νοιάζει και δεν σε λέω λαμόγιο, οπότε χαμήλωσε τον τόνο σου και για να επιστρέψω την ειρωνία, το ελληνικό ερωτηματικό είναι ";" και όχι "?".

    Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το νόμισμα είναι το ο κομματικός ιός. Όταν το καταλάβουμε θα πάμε μπροστά. Αλλιώς θα πηγαίνουμε από Αη Βασίλη σε Αη Βασίλη.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Χρήστος 28/09/2011 00:02:22

     +3000% τις πληρώναμε τις γάζες μέχρι το 2002;

     Ή μήπως τότε δεν τις πληρώναμε ούτε καν +300%, γιατί τότε υπήρχαν και δυο-τρεις ελληνικές βιομηχανίες παραφαρμακευτικού υλικού που πωλούσαν με δραχμή, ενώ τώρα δεν υπάρχει κίνητρο για να υπάρχουν τέτοιες, και άρα οι γάζες εισάγονται;

     • Χρήστος avatar
      Χρήστος @ Αυριανιστής 28/09/2011 00:22:13

      Γιατί οι ελληνικές βιομηχανίες δεν έδιναν μίζες θα με τρελάνεις τώρα; Η μήπως οι κρατικοδίαιτοι, σταλινικοί επιχειρηματίες του μηδενικού ρίσκου δεν υπήρχαν πριν το ευρώ;

      Οι ιστορίες-αμαρτίες των προμηθειών στα νοσοκομεία, τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι γνωστές από το 1995. Να σοβαρευτούμε λίγο.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Χρήστος 28/09/2011 00:27:23

      Αν είναι οι "κρατικοδίαιτοι, σταλινικοί" βιομήχανοι να υποκατασταθούν απλώς από εξίσου κρατικοδίαιτους, σταλινικούς εισαγωγείς, συγγνώμη αλλά προτιμώ χίλιες φορές τους πρώτους. Μπορεί να μην έκαναν τη διαφορά στις μπίζνες με το κράτος, αλλά τουλάχιστον έδιναν και δουλειά σε διακόσιους Έλληνες και -εξάγοντας ένα μέρος της παραγωγής, με όρους διεθνούς αγοράς και όχι με όρους ελληνικού κρατικού προστατευτισμού- επέστρεφαν στην εθνική οικονομία υπό μορφή ανταγωνιστικότητας ένα μέρος των όσων έτρωγαν υπό μορφή κρατικών προμηθειών. Ενώ οι εισαγωγείς, κάνουν μόνον το δεύτερο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χρήστος 27/09/2011 21:15:13

   ο συγγραφέας επεσήμανε την δυσκολία της μεταβατικής περιόδου, είπε ότι χρει΄ζονται πολλές ομάδες ειδικών για την μετάβαση και είπε ότι η προετοιμασία πρέπει να γίνει ασχέτως, για διαπραγματευτικούς λόγους, για να μην γελάει η ΤρόΪκα με τον Μπέννυ.

   αν θες να κάνεις κριτική πες ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ειδικοί να κάνουν την προετοιμασία γιατί όλοι οι τραπεζικοί και στην Ελλάδος είναι προσκυνημένοι. Για την Ελλάδος, δεν το δέχομαι. Εχει στελέχη. Και οι 1-2 παλιές τράπεζες έχουν συνταξιούχους εν ζωή. Πολιτική θέληση λείπει(;) και φυσικά πρέπει να το εγκρίνει και η Τρέμη χαχαχάαα. Αν και το λέει ο άνθρωπος, "εμπιστευτικά"

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Χρήστος 28/09/2011 16:48:58

   Μα αυτό είναι, που δεν καταλαβαίνετε, μερικοί δραχμόφοβοι: Έτσι κι αλλοιώς θα σου κόψουν τις εισαγωγές, αν δεν πληρώνεις. Είτε με δραχμές (στην τρέχουσα, τότε, ισοτιμία), είτε με ευρώ. Το να μείνουμε εμείς στο Ευρώ δεν σημαίνει πως θα μείνει Ευρώ σ' εμάς, κατάλαβες; Και αν δεν έχεις μια, δεν παίζει ρόλο αν είναι η δραχμή ή το ευρώ, που ΔΕΝ έχεις. Αυτός είναι ο κίνδυνος, σήμερα. Αυτό είναι το συζητούμενο. Πως θα αποφύγουμε να "στεγνώσουμε" σήμερα, χωρίς να πουληθούμε, οπότε θα "στεγνώσουμε", σίγουρα, αύριο.

 10. Απορία avatar
  Απορία 27/09/2011 18:10:56

  Στο ευρώ μετα/στή δεν θα μείνουμε γιατί απλούστατα σε 2-3 χρόνια, ίσως και συντομότερα, δεν θα υπάρχει ευρώ.

  Οπότε βρες τι θα κάνεις τον ..."ιδρώτα του προσώπου σου" προτού γίνει πετσετάκια.

 11. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 27/09/2011 18:11:31

  Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με περισσότερες γνώσεις από μας, που το υποστηρίζουν.

  Γενικά, όσους υποστηρίζουμε την έξοδο από το ευρώ, κάποιοι μας θεωρούν γραφικούς. Βλέπετε ο ευρωλιγουρισμός, αποτελεί μια ισχυρή πραγματικότητα. Τα ευρώ όμως τελειώνουν και οι περισσότεροι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι για να δώσει το κράτος μισθούς και συντάξεις τους επόμενους μήνες, πρέπει να πάρει την 6η δόση. Και για να πάρει την 6η δόση, έχει γίνει η Ελλάδα ο περίγελος του κόσμου. Μας πηδάνε, μας φτύνουν, μας χαρατσώνουν, μας αφαιρούν την εθνική μας κυριαρχία, μας φτωχαίνουν, καταπατούν το σύνταγμα, αγνοούν ξεδιάντροπα την λαϊκή κυριαρχία και αυτό που ενδιαφέρει τους ευρωλιγούρηδες, είναι να πάρουν τα μισθά τους σε ευρά. Τίποτε λιγότερο.

  Πιστεύω ότι θα αποχωρήσουμε από το ευρώ. Αλλά όταν θα γίνει, θα είναι ήδη πολύ αργά. Η Ελλάδα θα είναι ένα πτώμα

 12. A.M. avatar
  A.M. 27/09/2011 18:13:16

  @Χρήστος έγραψε:
  «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν μείνουμε από φάρμακα, κανένας δε μας δώσει επί πιστώσει (λογικό μετά από κανόνι) και πεθάνουν μερικοί καρκινοπαθείς, καρδιακοί κτλ.;»

  Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα.
  Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ δεδομένο.

  Αλλά μήπως σήμερα λόγω της κατάστασης που μας προέκυψε μετά την είσοδο στο € δεν πεθαίνουν άνθρωποι;
  Μόνο τις αυτοκτονίες που αυξήθηκαν να υπολιγίσεις αρκεί.

  Το θέμα όμως δεν είναι το ποιός θα δώσει φάρμακα.
  Φάρμακα προμηθεύονταν η χώρα και την πρό ευρώ εποχή.

  Το θέμα όμως δεν είναι το εάν θα πεθάνουμε από έλλειψη φαρμάκων, απο τροχαίο, από καρδιά, από .. οτιδήποτε.
  Το θέμα μας είναι το ΠΏΣ θα ζήσουμε ΜΈΧΡΙ να πεθάνουμε!

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ A.M. 27/09/2011 18:19:34

   Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα.
   Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ δεδομένο.

   ΑΜ είσαι τρελός;;;;; Ούτε ο ΓΑΠ δεν θα έδινε τέτοια απάντηση. Να δώ αν θα πείς το ίδιο αν ένα συγγενικό σου πρόσωπο (πράγμα το οποίο απέυχομαι εννοείται) πεθάνει έτσι. Για όνομα του Θεού δηλαδή.

   Επίσης μου λες ότι η χώρα γυρίζοντας στη δραχμή θα είναι στην ίδια κατάσταση με πριν έχοντας βαρέσει κανόνι;;;;;;;;;;;;;;;; Τα πιστεύεις αυτά που λες;

 13. karenin avatar
  karenin 27/09/2011 18:13:22

  Μπράβο σου Αρχαίε, σαν να άνοιξε παράθυρο και μπήκε καθαρός αέρας.
  Τελικά πρέπει κάποιος να μένει μακριά για να μην στρατολογηθει σαν διαμορφωτής της κοινής γνώμης. Οπως και στην περίπτωση της Κύπρου στο δημοψήφισμα, έτσι και τώρα ξεφτίλες καθηγητάδες σε διατεταγμένοι υπηρεσία, επιμένουν πως ενα και ενα κάνουν τρια, αρκει να έχει πληρώσει κάποιος το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
  Υποψιάζουμε και το χθεσινό γκάλοπ, αυτό είχε σκοπό να αναδείξει, το μεγάλο ποσοστό των ευρωλάτρηδων, για να στείλει απαγορευτικό σε κάθε ανοιγμα συζήτησης επι του θέματος.
  Νάτη τώρα στα μούτρα μας η γύμνια και η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος. Να πως το πατριωτικό καθήκον να τηρήσουμε σαν ευαγγέλιο
  το μνημονιο και μακροπρόθεσμο αντιστρατευται τα συμφέροντα των πολλων, και της ίδιας της πατρίδας. Ηξεραν τι έπρεπε να κάνουν, και όμως όλοι λειτουργησαν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
  Ας φανούμε επιηκείς μεν αλλά αυστηροί. Στο πυρ το εξώτερο όλο το μεταπολευτικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ανίκανοι μόνο, είναι απλά επικινδυνοι.

 14. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 27/09/2011 18:15:48

  1) Ο αρθρογράφος αναφέρει : "θα πρέπει να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό...." Αντί δηλαδή να μειωθεί το δυσκίνητο-γραφειοκρατικό-υπερτροφικό κράτος, να μεγαλώσει και άλλο?..............2) Ο αρθρογράφος αναφέρει : “ Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον …..” Έωλο επιχείρημα, όταν κοινό νόμισμα (το ευρώ) έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες, που έχουν ισχυρή οικονομία και προοδευτική κοινωνία και που δεν έχουν απεμπολήσει την εθνική τους κυριαρχία, όπως π.χ η Γαλλία.(για να μην αναφερθώ στην Γερμανία)........3) όσο αφορά την έξοδο από το ευρώ, θα εξαθλιώσει αυτή σε τρομακτικό βαθμό το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα....και αυτό δεν είναι σενάριο εκφοβισμού ή τρομοκράτησης του κόσμου.....πρώτα από όλα , η υιοθέτηση της δραχμής θα συνοδευτεί από μια ταυτόχρονη μεγάλη υποτίμησή της για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.....σε μια μέρα μόνο θα χάσουμε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων μας.......ο κόσμος από την άλλη, λόγω πανικού, θα προσπαθήσει να κάνει μαζικές αναλήψεις των χρημάτων του από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγήσει τις τελευταίες αναπόφευκτα στην κατάρρευσή τους.....και αν δεν συμβεί άμεσα αυτό, όλες οι μεγάλες καταθέσεις θα κατευθυνθούν σε χώρες με ισχυρά νομίσματα, κάτι που θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την επιβίωση των τραπεζών......ακόμα, θα μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές, οι οποίες έχουν αρκετά συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.......η δραχμή μάλιστα επί καθημερινής βάσης θα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα ισχυρά νομίσματα και θα διολισθαίνει συνέχεια(όπως συνέβαινε και παλιότερα επί δραχμής)....αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα εισαγόμενα προιόντα να ακριβαίνουν συνέχεια, λόγω αυτής της διολίσθησης της δραχμής.......τέλος, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί δραματικά και θα καταστεί σίγουρα ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ, επειδή το χρέος μας τώρα είναι σε ευρώ και με την υιοθέτηση της δραχμής σε συνδυασμό με την μεγάλη υποτίμησή της, θα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες δραχμές για να εξοφλούμε τα δάνεια που έχουμε πάρει............και πως μπορεί η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών των οφειλών της, όταν το πρωτογενές της έλλειμμα είναι πάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο?(δεν συμπεριλαμβάνω τους ετήσιους τόκους)........με άλλα λόγια, πως η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών όταν τα έξοδά της χωρίς τους τόκους, είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα????

  • Kostas avatar
   Kostas @ χόμπιτ 27/09/2011 20:32:59

   Δεν το διάβασες καλά το άρθρο,
   Εάν θα πάμε στην δραχμή, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και χρέος, μιας και θα το διαγράψουμε μονομερώς!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ χόμπιτ 27/09/2011 20:42:12

   μπας και είσαι εσύ ο Ράϊχενμπαχ;

   Θυμάσαι να ψήφισες ποτέ ΡάΙχενπμαχ, Μπαρόζο, Βαν Ρουμπου κλπ; Οχι. Θυμάσαι τους τελυταίους 24 μήνες να σε ρωτήσουν ποτέ την άποψή σου για τα τεκταινόμενα, πχ για το ...Μνημόνιο; Οι Γερμανοί έχουν Δημοκρατία, και γενικά οι Βόρειοι και οι τέως σύμμαχοι του Άξονα. Οι άλλοι όχι. Οι άλλοι έχουν την ΕΕ με τις βλακώδεις γραφειοκρατείες.

   Τα εισοδήματά σου ήδη τα χάνεις ΚΑΙ τις αποταμιέυσεις σου, μην κάνεις τον χαζό. Τα χάνεις και στα παίρνουν. Και με ευρώ, θα εισάγεις μαρούλια από το Βέλγιο (για το οποίο θα παρακαλάς να σου δώσουν κάποια δόση). Με δραχμή θα είσαι αρχικά το ίδιο φτωχός (όσο δεν στα έχουν ήδη πάρει) και θα έχεις ελπίδα να παράξεις εσύ μαρούλια, και ίσως να εξάγεις εσύ στο Βέλγιο. Τα δραχμικά μαρούλια θα είναι πιο φτηνά από τα Βελγικά.

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 28/09/2011 10:37:05

    Πολύ σωστά Αρχαίε.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ χόμπιτ 27/09/2011 22:11:14

   Δηλαδή, με άλλα λόγια μας λες ότι θα πάμε στη δραχμή και το κράτος δεν θα επιβάλει όριο αναλήψεων στις τράπεζες, δεν θα επιβάλει έλεγχο στη κίνηση κεφαλαίων και δεν θα επιβάλει έλεγχο στο συνάλλαγμα (και ότι ευρώ θα υπάρχουν εκεί που μπορεί να τα ελέγξει το κράτος, θα είναι συνάλλαγμα)....

   Φίλε θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος έλεγχος, διαφορετικά θα το πράγμα δεν μαζεύεται. Και όποιο συνάλλαγμα θα είναι διαθέσιμο, κατευθύνεται κατά προτεραιότητα, για φάρμακα, καύσιμα, ασφάλεια, τρόφιμα. Όχι για μπέμπες και είδη πολυτελείας. Έτσι γίνονται αυτά. Και η Ελλάδα διαθέτει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει το πληθυσμό της. Ότι και να λένε οι ευρωλιγούρηδες. Και για όποιες εισαγωγές τροφίμων, απαιτούνται σχετικά πολύ λίγα χρήματα. Τα πολλά χρειάζονται για τα καύσιμα.

  • lampros avatar
   lampros @ χόμπιτ 28/09/2011 10:53:24

   1) Ο αρθρογράφος αναφέρει : “θα πρέπει να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό….” Αντί δηλαδή να μειωθεί το δυσκίνητο-γραφειοκρατικό-υπερτροφικό κράτος, να μεγαλώσει και άλλο?…………..

   Αυτό γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις στάσης πληρωμών, διάβασε γιατί.

   Και το πρόβλημα δεν είναι το «υπερτροφικό κράτος» - το κράτος στην Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε από ποσοστό υπαλλήλων και έξοδα για μισθούς/συντάξεις ως ποσοστό ΑΕΠ.

   2) Ο αρθρογράφος αναφέρει : “ Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον …..” Έωλο επιχείρημα, όταν κοινό νόμισμα (το ευρώ) έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες, που έχουν ισχυρή οικονομία και προοδευτική κοινωνία και που δεν έχουν απεμπολήσει την εθνική τους κυριαρχία, όπως π.χ η Γαλλία.(για να μην αναφερθώ στην Γερμανία)……..

   Τι «έωλο επιχείρημα» και κουραφέξαλα; Αυτό το αναφέρουν όλοι, είτε κατά είτε υπερ της στάσης πληρωμών είναι. Είναι στοιχειώδη οικονομικά.

   Και οι χώρες που αναφέρεις ως αντιπαράδειγμα δεν έχουν κοινό νόμισμα (η Γερμανία π.χ.), έχουν νόμισμα που το κάνουν αυτές ό,τι θέλουν, αφού αυτές κάνουν κουμάντο στην Ε.Ε. Το Ευρώ είναι το μάρκο με ψευδώνυμο.

 15. tpe avatar
  tpe 27/09/2011 18:21:41

  Δεν θα σχολιάσω κανένα από προηγούμενα. Θα καταθέσω μερικές σκέψεις μου:
  Πριν το Ευρώ, ένα μπουκαλάκι νερό είχε 50δρχ. Γιατί επετράπη να πάει στα 50 λεπτά;
  Το ευρώ φταίει που από τους 450000 ΔΥ του 1992, βρεθήκαμε στις 900000 (κατά δήλωση χοντρού σήμερα);
  Το ευρώ φταίει που είμαστε η χώρα με τα μικρότερα ποσοστά ευρυζωνικότητας σε όλη την ΕΕ;
  Το ευρώ προφανώς φταίει και για το γεγονός της γραφειοκρατίας, γιατί επί δραχμής δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα.
  Το ευρώ φταίει που έχουμε σε απόλυτα νούμερα, μεγαλύτερο κόστος για γραφική ύλη στο δημόσιο απ' ότι η... Γερμανία;
  Το ευρώ φταίει που πληρώνουμε περισσότερο από μισό δις το χρόνο σε ενοίκια και αφήνουμε να κτήρια του δημοσίου να σαπίζουν;
  Το ευρώ φταίει που δεν έχουμε δωρεάν παιδεία;
  Το ευρώ φταίει που έχουμε τις χειρότερες συγκοινωνίες της ευρώπης;
  Το ευρώ φταίει που ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τη μίζενς για τη σηματοδοσία του μετρό;
  Το ευρώ φταίει που η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι μονοπώλιο;
  Το ευρώ φταίει που έχουμε μονοπώλιο στο αέριο;
  Το ευρώ φταίει που έκλεισε η ΙΖΟΛΑ, η Πειραϊκή-Πατραϊκή, το Μινιόν, η Pirelli, η General Motors;
  Το ευρώ φταίει που δεν έχουμε ούτε δικούς μας σπόρους για τομάτες;
  Το ευρώ φταίει που δεν υπάρχει μία μόνο εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα;
  Το ευρώ φταίει που οι Τούρκοι φτιάχνουν φρεγάτες, ελικόπτερα, πυραύλους cruise 100% τουρκικής σχεδίασης κι εμείς ούτε περιπολικό σκάφος;
  Το ευρώ φταίει που η ΕΑΒ είναι ελλειματική;
  Το ευρώ φταίει που έχουμε τον ίδιο σιδηρόδρομο που μας άφησε ο Τρικούπης (καλά ντε μη βαράτε, έχουμε μικρότερο)
  Το ευρώ φταίει που έχουμε παράνομα τηλεοπτικά κανάλια;
  Το ευρώ φταίει που ο κάθε εφοριακός εισπράττει ότι γουστάρει κι αν γουστάρει;
  Πόσα άραγε να γράψω ακόμα;

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ tpe 27/09/2011 18:36:56

   Κι άλλα τόσα ολόσωστα να τους γράψεις ,tpe, για τους δραχμολιγούρηδες πάντα το ευρώ φταίει. Παλιά η Ελλάδα ευημερούσε ( το 50, 60, το 70 κτλ.) Οι Έλληνες μάλλον μετανάστευαν για πλάκα, γούσταραν απλώς να ταξιδεύουν ως απόγονοι του Οδυσσέα . Πίνετε κάτι συγκεκριμένο όλοι ή ο καθένας το δικό του;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 19:22:00

    μην χαίρεστε, κανείς δεν είναι δραχμολιγούρης -- ούτε εγώ. Κάποιος παραπάνω ανεφερε την έξοδο από το εύρώ σαν την λιγότερο κακή λύση. Χάλια έτσι, χάλια αλλιώς, απλά με δικό σου νόμισμα έχεις λίγο καλύτερες πιθανότητες να πάρει μπρος η οικονομία, και σε περιβάλλον στάσης πληρωμών (αυτό είναι το ζητούμενο ή αυτό πυο προτείνει ο συγγραφέας -- και επικροτώ) η δραχμή είναι απαραίτητη. Το αναγκαίο κακό να περισώσουμε ο,τι μπορούμε.

    Το ευρώ δεν φταίει καθ εαυτό. Στα χέρια της παρέας 1997-2003 όμως έγινε Καγιεν και Γέφυρες. Που αυτό ήθελαν όσοι έκαναν τα στραβά μάτια και μας έβαλαν.

    Για όνομα του θεού, μας λάδωναν για να ψωνίζουμε -- με δανεικά, τώρα μας βάζουν μαχαίρι να πληρώσουμς. Θα πλήρωνα, αλλά δεν έχω. Δίνω πίσω όμως την Γεφυρα, τον εξοπλισμό στο αεροδρόμιο και κάθε αυτοκίνητο πολυτελείας που αγοράστηκε μετά το 2000 . Δίνω πίσω και κάθε εργοαστάσιο αγροτικού συνεταιρισμού που επιδοτήθηκε και τώρα σκουριάζει.

    Θα φύγει η λιγουριά μας με το να βγούμε από το ευρώ; Όχι, αλλά δεν θα έχουμε εύκολα δανεικά να καταστρέφουμε την χώρα. Το εύκολο δανεικό (που σου δανείζει ο άλλος για να σου πάρει το ενέχυρο). Κακοί τοκογλύφοι Κακοί με την έννοια ότι το ενέχυρο είχαν στο μάτι, και το Πασόκ βολικός νταβατζής.

    • tpe avatar
     tpe @ archaeopteryx 27/09/2011 19:39:01

     Άντε πάλι άρχισα... Όχι. Δεν είναι το θέμα δρχ ή €. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή, τι κέρδος θα έχει να πληρώνομαι 3.000.000 δρχ και να χρειάζομαι 3.500.000 για να ζήσω;
     Ένας βασικός λόγος που δεν θέλω να φύγουμε από το € είναι γιατί μόνο μέσα στην ΕΕ και με την κάνη στον κρόταφο θα αλλάξουν τα περισσότερα από τα κακώς κείμενα. Εντάξει, το ξέρω πως χρειαζόμαστε κυβέρνηση κι όχι προδότες, αλλά αν γυρίσουμε στη Δρχ δεν έχω καμία αμφιβολία πως ούτε στα επόμενα 50 χρόνια, ότι θα έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, το δημόσιο θα είναι επίσης τεράστιο, η βιομηχανία ανύπαρκτη και τα λαμόγια θα ευημερούν. Εσύ αμφιβάλλεις;

     • lampros avatar
      lampros @ tpe 28/09/2011 10:57:52

      μόνο μέσα στην ΕΕ και με την κάνη στον κρόταφο θα αλλάξουν τα περισσότερα από τα κακώς κείμενα.

      Τα περισσότερα κακώς κείμενα από την ΕΕ προέρχονται...

      Οι πολιτικοί μας αγορασμένοι στο 90% ―διορισμένοι πες καλύτερα, πλασιέ προϊόντων της Γερμανίας.

      Και η κάνη στον κρόταφο είναι για να σε ξεκάνουν ―όπως στο Δίστομο― όχι για να σε διορθώσουν.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ archaeopteryx 27/09/2011 19:42:44

     Αρχαίε, θυμάσαι πόσο μας είχαν γανώσει τα μυαλά με την περιβόητη "Γέφυρα"; Πόσο "μοχλός ανάπτυξης" θα γινόταν, πόσο θα "ένωνε" την Ελλάδα και τα τοιαύτα; Ε, λοιπόν, με 13 και κάτι ευρώ ανά διέλευση, ρίξε μια ματιά να δεις πόσο τιγκάρουν πάλι τα φέρρυ μπωτ που κάνουν τη διέλευση στη μισή τιμή. Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός, ε; Επιστροφή στα '60s -όχι λόγω τεχνολογικής υστέρησης πια, αλλά λόγω τιμής!

   • JOHN avatar
    JOHN @ μεταρρυθμιστής 28/09/2011 06:15:23

    @μεταρρυθμιστη.Γιατι τωρα τι κανουν οι νεοι που δεν μπορουν να βρουν δουλεια εδω?Δεν μεταναστευουν?Διαβασε στατιστικες η αληθεια γουσταρουν τη περιπετεια και φευγουν?Και μαλλιστα τωρα οι συνθηκες ειναι πολυ πιο δυσκολες οπου πηγαινουν απ οτι το 50,60.Τοτε σ αυτες τις χωρες σε αντιθεση με σημερα υπηρχε μεγαλη αναπτυξη καθως προσπαθουσαν να ορθοποδησουν απο τις καταστροφες του πολεμου.

  • poppy avatar
   poppy @ tpe 27/09/2011 18:42:49

   Πες τα χρυσόστωμε!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tpe 27/09/2011 19:32:02

   Πριν το Ευρώ, ένα μπουκαλάκι νερό είχε 50δρχ. Γιατί επετράπη να πάει στα 50 λεπτά;

   Πώς ακριβώς θα μπορούσε να "μην επιτραπεί", όταν οι αγοραλάγνοι νεοφιλελεύθεροι θα έσκουζαν έτσι και τους έθιγες την ιερή αγελάδα της λεγόμενης -αλλά ανύπαρκτης- "αυτορύθμισης";

   • tpe avatar
    tpe @ Αυριανιστής 27/09/2011 19:35:32

    Σου υπενθυμίζω πως πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης...

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ tpe 27/09/2011 19:37:52

     Α, ο Σημίτης δεν ήταν καθόοοολου νεοφιλελεύθερος, και επί των ημερών του δεν ξεκίνησε καμία εκθεμελίωση κοινωνικών κατακτήσεων! Βρε, μπας και ήταν κομμουνιστής και δεν το είχα καταλάβει;

     • JOHN avatar
      JOHN @ Αυριανιστής 28/09/2011 06:18:25

      Τις επιλογες και τις λαμογες της κυβερνησης αυτου του Γερμανοτσολια πληρωνουμε σημερα!

    • lampros avatar
     lampros @ tpe 28/09/2011 10:58:56

     πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης…

     Δηλαδή το poster boy των νεοφιλελεύθερων Πασόκων...

   • Dal avatar
    Dal @ Αυριανιστής 27/09/2011 20:04:57

    1970 : 1 μάρκο ισοδυναμούσε με 9 δραχμές και 1 δολλάριο με 30.
    2001:1 μάρκο ισοδυναμούσε με 174 δραχμές και 1 δολλάριο με 380 δρχ.
    Τουτέστιν σε 30 χρόνια η δραχμή υποτιμήθηκε 1900%σε σχέση με το μάρκο και 1200% με το δολλάριο. Ανά δεκαετία 600% και 400% υποτίμηση αντίστοιχα.
    Την τελευταία δεκαετία απεναντίας είχαμε το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία και ισχυρότερο με τη Αμερική και την Κίνα-που έχει συνδεδεμένο το γιούαν με το δολλάριο- μιας που το Ευρώ ανατιμήθηκε σε σχέση με το δολλάριο.
    Λοιπόν τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος της βλάβης, που υπέστει η χώρα μας. Φτάνει πια το αυτομαστίγωμα

    • tpe avatar
     tpe @ Dal 27/09/2011 20:12:19

     Ποιο αυτομαστίγωμα;;;;
     Μόνος σου έγραψες πόσο πίσω πήγαμε!!!!
     Επίσης, μόνος σου αναίρεσες αυτό που ήθελες να πεις. Γιατί όταν η Δρχ είχε ισοτιμία 1:9 με το μάρκο, μια χαρά δεν ήμασταν; Και με ελάχιστο χρέος κιόλας;

     Βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει... Το ότι είστε της γενιάς του 50 δε σημαίνει πως θέλω κι εγώ να ζήσω τα ίδια... Συγνώμη κιόλας...

     Δείτε το δάσος (κακό κράτος) κι αφήστε το δέντρο (νόμισμα). Το δεύτερο δεν πρόκειται ποτέ να διορθώσει το πρώτο.

     • A.M. avatar
      A.M. @ tpe 27/09/2011 20:48:03

      @tpe έγραψε:
      «Γιατί όταν η Δρχ είχε ισοτιμία 1:9 με το μάρκο, μια χαρά δεν ήμασταν;
      Και με ελάχιστο χρέος κιόλας;»

      Σαφώς και είμαστασν μια χαρά!
      ΌΛΟΙ είχαμε εργασία και αν θέλαμε και εργασίες!
      ΚΑΝΈΝΑΣ Έλληνας δεν έψαχνε στα σκουπίδια για την τροφή του.
      ΌΛΟΙ, ακόμα και τα μικρά παιδιά κυκλοφορούσα όπου ήθελαν ότι ώρα ήθελαν στο χαλαρό χωρίς να φοβούνται μην τους σφάξουν «για μια κάμερα».

      Και σε πολύτεκνη οικογένεια που μεγάλωσα εγώ εργάζονται ΜΌΝΟΝ ένα άτομο και έτρεφε άλλα πέντε!
      Με έναν μισθό!
      Και όχι στο δημόσιο παρακαλώ αλλά στον ιδιωτικό τομέα.
      Α .. και πληρώναμε και ενοίκιο το 1978.

      Ζήσε εσύ μια εξαμελή οικογένεια σήμερα με έναν μισθό αν μπορείς.
      Και όταν τα καταφέρεις γράψε μου πως τα κατάφερες.

      Οϋτε τον εαυτό σου δεν μπορείς να ζήσεις σήμερα με έναν μισθό!
      Ούτε τον εαυτό σου!
      Όχι να ζήσεις και οικογένεια.

     • A.M. avatar
      A.M. @ A.M. 27/09/2011 20:49:14

      *μέχρι το 1978.

     • tpe avatar
      tpe @ A.M. 27/09/2011 20:53:37

      Δεν διαφωνώ. Αντίθετα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτό όμως που σου λέω είναι πως δεν έχει σχέση το νόμισμα!
      Ισχυρή ήταν τότε η δρχ.
      Τι κράτος είχαμε τότε και τι τώρα;;;

      Να το θέσω διαφορετικά: Τι ποιότητα κράτους είχαμε και τι έχουμε...

      Γιαυτό σου(σας) λέω πως το νόμισμα δεν έχει σημασία. Η Σουηδία δεν έχει Ευρώ και πάει περίφημα. Η Φιλανδία που έχει, γιατί δεν πάει χάλια; Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε άθλια κατάσταση, λόγω ακριβώς των ίδιων προβλημάτων με το κράτος. Τώρα, ούτε που την πλησιάζουμε...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tpe 27/09/2011 19:36:09

   Όσο για τον περιβόητο αριθμό των ΔΥ, το τι αξιοπιστία έχει η σημερινή "δήλωση χοντρού" μπορείς να το διακριβώσεις ανατρέχοντας στα στοιχεία της απογραφής των ΔΥ. Προφανώς, όση αξιοπιστία είχε και η πρόσφατη, σπεκουλαδόρικη δήλωση (περί "ενός εκατομμυρίου") του ψευτοκομψευόμενου φαφλατά που διαλύει τη δημόσια Υγεία.

   • tpe avatar
    tpe @ Αυριανιστής 27/09/2011 20:06:24

    Επιμένεις σε αυτό και στο έχω τονίσει τόσες φορές:
    750000 (πάνω κάτω) είναι οι εγγεγραμμένοι.
    Αλλά ΔΕΝ έχουν απογραφεί οι των ΔΕΚΟ, των οργανισμών του δημοσίου κλπ... Γιατί δεν τους απογράφουν;;;;;;;;;;
    Αλλά κι έτσι να είναι, από τις 450Κ στις 750Κ είναι 80% πάνω...

    • lampros avatar
     lampros @ tpe 28/09/2011 11:00:51

     Επιμένεις σε αυτό και στο έχω τονίσει τόσες φορές: 750000 (πάνω κάτω) είναι οι εγγεγραμμένοι.
     Αλλά ΔΕΝ έχουν απογραφεί οι των ΔΕΚΟ, των οργανισμών του δημοσίου κλπ…

     Το έχεις τονίσει πολλές φορές, ε; Ε, λάθος το έχεις τονίσει.

     Έχουν απογραφεί και αυτοί.

  • Kostas avatar
   Kostas @ tpe 27/09/2011 20:37:35

   Αμάν πια με τον αριθμό των Δ.Υ.!
   Στην απογραφή βγήκαν 750.000 μαζί με παπάδες, καραβανάδες, δεκο, μεκο, κλπ κλπ κλπ.
   Από τότε έφυγαν καμιά 60αριά χιλιάδες, σήμερα πως ξαναγίναν 900.000;

   Ο χοντρούλης τα φουσκώνει όπως θέλει τα νούμερα! Ακορντεόν!

   • tpe avatar
    tpe @ Kostas 27/09/2011 21:19:18

    Που τις είδες τις ΔΕΚΟ;;;;; Που τους οργανισμούς τους δημοσίου; Τους επιχορηγούμενους;;;;;

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ tpe 27/09/2011 22:39:02

   Για πολλά από αυτά που αναφέρεις και ασφαλώς δεν φταίει το ευρώ. Φταις εσύ και εγώ που δίναμε τη ψήφο μας σε άθλιους και ανίκανους πολιτικούς για να μας κυβερνήσουν. Φταίμε όλοι εμείς που βλέπαμε και δεν μιλάγαμε. Φταίνε και πολλά άλλα ....

   Άλλα σίγουρα για τη χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας, φταίει η είσοδός μας στην ευρωζώνη, που έγινε χωρίς καμιά προετοιμασία και σε συνάρτηση με τις άλλες παθογένειες που μαστίζουν τη πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Οπωσδήποτε δεν είμασταν καλύτερα πριν το ευρώ, αλλά συνεχώς η ζωή μας βελτιωνόταν, ξοδεύαμε με βάση τα εισοδήματά μας, η δραχμή είχε αξία και τέλος πάντων, μπορεί να βρεθήκαμε πολλές φορές σε δύσκολες καταστάσεις εξ αιτίας της αύξησης του δημόσιου χρέους επί εποχής Αντρέα, αλλά ποτέ δεν φθάσαμε στη χρεοκοπία και ούτε παραδώσαμε την εθνική κυριαρχία σε γκαουλάιτερ.

   Αλλά φαίνεται ότι εσένα σου αρέσει να ξεφτιλίζεται η χώρα σου, να απαξιώνεται, να υβρίζεται συνεχώς, να την κυβερνούν φερέφωνα, να κάνουν ότι θέλουν ξένοι τεχνοκράτες, να ξεπουλιέται το δημόσιο, να καταστρέφεται η κοινωνία, να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός, να χαρατσώνονται άγρια οι πολίτες και μάλιστα αυτοί που δεν διαθέτουν το πλούτο, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύριο να στερούνται εργασίας, να φτωχαίνει ο λαός, προκειμένου να μείνουμε στο ευρώ για να μπορούν κάποιο να αγοράζουν αυτοκίνητα πολυτελείας και να κάνουν ταξιδάκια στο μπαλί.

 16. A.m.a.n. avatar
  A.m.a.n. 27/09/2011 18:25:15

  Αγαπητέ Α.Μ.συμφωνώ απολύτως μαζί σου .Ανήκω στην γενιά του 50.Ο θεός μας βοήθησε και επιζησαμε .Δουλέψαμε σκληρά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της (όπως και οι γονείς σου άλωστε).Σήμερα νιώθουμε μεγαλύτερη ανασφάλεια απο ττοτε. αγαπητοί φίλοι του anti news επιτρεψαμε και μας κυβερνά το 50 τοις εκατό του 45τοις εκατο και μέσα σε αυτούς επιλέξαμε και τους Δουρους καλά να πάθουμε

 17. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 27/09/2011 18:30:54

  A.M.
  "Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα.'
  Είσαι μεγάλος φιλόσοφος. Αδικείσαι που γράφεις στο antinews. Σε ρώτησε ο άλλος που θα βρουν φάρμακα οι βαριά ασθενείς και εσύ του λες ότι πάντες αποθανούμεν. Φαντάζομαι πως για τη ραγδαία εγκληματικότητα και τους φόνους την ίδια απάντηση έχεις. Άστους να σκοτώνουν , αφού θα πέθαιναν τα θύματα ούτως ή άλλως.
  Όσο για τον "ευρωλιγουρισμό" μου, ναι γουστάρω που είμαι 'Ελληνας και Ευρωπαίος και χαίρομαι κάθε φορά που ταξιδεύω στην Ετρώπη, γιατί τη θεωρώ οικογένεια μου. Εσύ όμως είσαι άγρια Βαλκανιολιγούρης και θέλεις να νεκραναστήσεις τη δραχμή, για να κάνει παρέα με το δηνάριο Σκοπίων , το λεκ και το λέβα. Φρόντισε πάντως κι εσύ και οι λοιποί δραχμολάγνοι να πάρετε παντελόνια με μεγάλες τσέπες, ώστε να χωράνε το 1.000.000 δραχμές που θα κάνουν τα ημερήσια ψώνια σου στο super market.

  • A.M. avatar
   A.M. @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 19:22:48

   Και εγώ αισθάνομαι Έλληνας αλλά ΚΑΊ Ευρωπαίος.
   Και λοιπόν;
   Τι δουλειά έχει αυτό με το ευρώ και την δραχμή;
   Η δραχμή δηλαδή θα με εμποδίζει να αισθάνομαι ΚΑΙ Ευρωπαίος;
   Ίσα - ίσα!
   Με την δραχμή θα έρχονται τα καλοκαίρια πολλοί περισσότεροι συμπατριώτες μου Ευρωπαίοι και μπορεί να τακιμιάσουμε και με καμμιά βόρεια ξανθειά γαλανομάτα συμπατριώτισσα τώρα στα γεράματα. :lol:
   Επειδή από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μας έφτυσαν όλοι οι βόρειοι συμπατριώτες και πάνε κατά Τουρκία μεριά που είναι τζάμπα γι αυτούς.
   Και μαζί με τους συμπατριώτες χάσαμε και τις συμπατριώτισσες δλδ.. τραγωδία!!
   Νισάφι πιά με αυτό το ευρώ!

   Αφιερωμένο.. στα γερασμένα καμάκια :lol:
   h**p://www.youtube.com/watch?v=Yv5KuDy46dk

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 19:52:26

   μεταρρυθμιστή ζούνε στην κοσμάρα τους. Δεν έχει νόημα. Τους ρωτάς για μήλα σου απαντάνε για αυτοκίνητα. (Εσύ του είπες για φάρμακα και φαγητό και αυτός σου απαντάει γιοα τουρίστριες).

   Ο κόσμος ακόμη πιστεύει ότι υπάρχει Αη-Βασίλης. Πρώτα λεγόταν ΓΑΠ (λεφτά υπάρχουν), μετά Πούτιν, Κινέζοι, Εξωγήινοι, Νεφελίμ, Τράπεζα της Ανατολής, θησαυρός του Αλή Πασά, κτλ.

   Ο ευκλείδης είπε ότι δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη γεωμετρία αλλά βλέπεις, δεν είναι βολικό να το δεχτείς...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ μεταρρυθμιστής 27/09/2011 23:06:51

   "ναι γουστάρω που είμαι ‘Ελληνας και Ευρωπαίος και χαίρομαι κάθε φορά που ταξιδεύω στην Ετρώπη, γιατί τη θεωρώ οικογένεια μου. "

   Μπράβο σου και καμάρι σου. Φαίνεται ότι μπορείς να ταξιδεύεις. Έχεις τη δυνατότητα. Πόσοι όμως Έλληνες τη διαθέτουν; Και μάλλον αυτοί που δεν τη διαθέτουν, πληρώνουν τη δική σου δυνατότητα.

   Επέτρεψε όμως και σε μας που θέλουμε τη δραχμή, να αισθανόμαστε πρώτα και κύρια Έλληνες. Και να είμαστε περήφανοι για αυτό.

   Και τουλάχιστον εγώ, ποτέ δεν λάτρεψα αυτό που αποκαλείς εσύ Ευρώπη και για το οποίο φαίνεται ότι τρέφεις βαθιά λατρεία. Και αν θέλεις, διάβασε καλύτερα την ιστορία της Ευρώπης και το πολιτισμό της. Διάβασε για τους πολέμους της, τις σφαγές των διαφόρων λαών, τις αποικίες της, το δουλεμπόριο της, την εκμετάλλευση των λαών, την αφαίμαξη των αποικιών, τους Ευρωπαϊκούς πολέμους, τις ιερές εξετάσεις της, τις πυρές της, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους φούρνους, την εξόντωση λαών και φυλών και πολλά άλλα. Πάνω σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στηρίζονται αυτά που αποκαλείς εσύ "Ευρώπη". Και όσο για τη δημοκρατία της .... ας μη μιλάμε... Είναι πολύ πρόσφατη... και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη, διαθέτουν μοναρχίες, λόρδους, δούκες, πρίγκιπες και ότι άλλα δοχεία νυκτός φαντάζεσαι. Και τα Ευρωπαϊκά μνημεία που επισκέπτεσαι και θαυμάζεις, είναι φτιαγμένα εν πολλοίς με αίμα, λάφυρα, δουλεία, κλεψιά ξένου πλούτου και ξένων πολιτιστικών αγαθών.

   Βεβαίως υπάρχουν και οι Ευρωπαϊκές αξίες!!! Αυτές που πρεσβεύει η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Ολλανδός έμπορος και ο αυστριακός απόγονος των αμψβούργων... "Οι Έλληνες πρέπει να τιμωρηθούν και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αρπάξουν ότι μπορούν. Και τα τρόφιμα...".... Και αν χρειαστεί, δεν το χουν σε τίποτε να στήσουν και τίποτε εκτελεστικά στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο και αλλού...

   Επέτρεψε όμως και σε μένα τον δραχμολιγούρη, να ανεβαίνω μια δυο φορές το χρόνο στην Ακρόπολη, να βλέπω το Παρθενώνα που τον κατέστρεψαν και τον λεηλάτησαν οι Ευρωπαίοι σου και να αναβαπτίζομαι στον αιώνιο Ελληνικό πολιτισμό και στη συνέχεια να πηγαίνω σε ένα κουτούκι να τρώω με τα χέρια μερικά κοψίδια και να πίνω δυο ποτήρια ρετσίνα χύμα.

 18. ΧΠ avatar
  ΧΠ 27/09/2011 18:31:37

  Δεν νομίζω ότι έχουμε καμία τύχη με ευρώ , από το να γίνουμε ένα ασήμαντο προτεκτοράτο της κεντρικής Ευρώπης. Όχι γιατί δεν θέλουμε να είμαστε ισότιμα μέλη,αλλά διότι δεν μας θέλουν ισότιμους. Με την δραχμή ζήσαμε τόσα χρόνια ,η ζωή δεν άρχισε το 2002 ! Πιστεύω ότι ο κόσμος θα περνά καλύτερα.Για την μεταβατική περίοδο ας μας πει κάποιος ειδικός ,τα τεχνικά προβλήματα λύνονται!
  (Ειμαι 45 ετών ,το 2002 ήμουν 36, δεν έβλεπα κόσμο να πεθαίνει από έλλειψη φαρμάκων κ.τ.λ ,αντίθετα βλέπω σήμερα καταθλιπτικές καταστάσεις.Και εντάξει κάνανε λάθη οι πολιτικοί κ.τ.λ αλλά όχι τόσο τρομερά που να δικαιολογούν την σημερινή κατάσταση.Αλλωστε προ ολίγων ετών άκουγα μόνο για σύγκλιση!!!)

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ ΧΠ 27/09/2011 20:07:06

   βέβαια λύνονται. Όπως λέει και ο ΑΜ αφού όλοι θα πεθάνουμε τι τα θέλουμε τα φάρμακα; Επίσης ούτε νομική προετοιμασία χρειάζεται, αφού μπορούμε να βγούμε και με e-mail. Λέμε και ένα this is sparta και δεν κάνουμε και δικαστικούς αγώνες για το χρέος που δεν καλύπτεται από την ελλ. νομοθεσία. Χαλαρά μωρέ, αφού θά έρθουν και οι τουρίστριες πίσω, όλα μέλι γάλα.

 19. ΧΠ avatar
  ΧΠ 27/09/2011 18:34:33

  Y.Γ. Ο Πατριάρχης του νεοφιλελευθερισμού δεν είπε ότι το ευρώ θα διαλυθεί με την πρώτη σοβαρή κρίση που θα παρουσιαστεί?
  Προσπαθούν να το σώσουν με την θεωρία του Φρήντμαν?

 20. dracon avatar
  dracon 27/09/2011 18:45:02

  Ας δούμε λίγο τι κατάφεραν οι Ουγγροι ,με εκλογές και δεξιά κυβέρνηση,μήπως και ξυπνήσουμε και σταματήσουμε να κραυγάζουμε σε αγαστή σύμπνοια με τον Βενιζέλο ,ότι η δημοκρατία και οι εκλογές δεν λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας.
  "ΦΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.


  «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».


  Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

  «Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να...θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!


  Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.».


  Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον... τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!


  «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».  ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
  Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.


  «Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση... αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

  Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:


  «Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.


  «Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την "εθνική συνοχή"».


  ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
  Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα... «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!
  Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε... 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.


  Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

  Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.
  Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.
  «Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».
  ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  Αμ' έπος αμ' έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων!


  Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!


  Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.


  Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια - να 'τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!

  «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.


  Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.


  Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!"
  περισσότερα
  http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/09/blog-post_8379.html

  • popolaros avatar
   popolaros @ dracon 27/09/2011 21:12:44

   Ο Ούρμπαν δεξιός δεν είναι ?

  • tpe avatar
   tpe @ dracon 27/09/2011 21:50:51

   Τελικά, επειδή δεν το παρακολούθησα το θέμα, το ΔΝΤ είναι ή όχι στην Ουγγαρία;;
   Έφυγε; Κι αν ναι, τελικά τι έκαναν οι Ούγγροι; Αυτά που τους έλεγε το ΔΝΤ ή τα δικά τους;

 21. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/09/2011 19:23:50

  Συχνότατα διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι σχολιαστές κρίνουν καί επικρίνουν σκέψεις μέ μόνο κριτήριο τήν "προσδοκούμενη" προσωπική τους ωφέλεια ή "προκρίνουν " επιλογές μά βάση τήν "προσδοκούμενη" προσωπική ωφέλεια ή άν αυτό δέν είναι δυνατόν παντοιοτρόπως, η πρόκριση γίνεται μέ κίνητρο τήν "προσδοκούμενη" ανωφέλεια γιά τούς άλλους.
  Τό σχόλιο είναι γενικό καί γιά όλους. Η λαϊκή ρήση "όποιος σκάβει τόν λάκκο τού άλλου πέφτει συνήθως ο ίδιος μέσα" έχει ισχύ καί στήν σημερινή εποχή.

 22. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/09/2011 19:37:50

  Προφανως και ολοι θα θελαμε να μεναμε στο ευρω, το θεμα δεν ειναι τι θελουμε αλλα τι μπορουμε και με ποιο τροπο θα μπορεσουμε να επιβιωσουμε πριν διαλυθουμε κοινωνικα εντελως.
  Παραμονη στο ευρω ακομα περισοτερα κακα θα φερει, και οταν θα βγουμε απο το ευρω (ειναι βεβαιο οτι καποια στιγμη θα γινει) θα βγουμε με τους ορους των ευρωπαιων και οχι με τους δικους μας.
  Ο Καζακης ο Λαπαβιτσας και τοσοι αλλοι που το φωναζουν απο περυσι ειναι ανοητοι ?
  Αν γυρισουμε στην δραχμη λενε, αυτοι που εχουν λεφτα θα μας αγορασουν κοψοχρονια, ενω με ευρω θα δυσκολευτουν ε?

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ koinos_nous 27/09/2011 19:38:55

   ΥΓ. "λενε" οι πολεμιοι της δραχμης

   • Χρήστος avatar
    Χρήστος @ koinos_nous 27/09/2011 20:03:04

    Νομίζεις ότι μπορείς να αλλάξεις νόμισμα σε μία μέρα; Να σου θυμίσω πόσο καιρό κάναμε να μπούμε στο ευρώ. Αν διάβασες το κείμενο μιλάει για μακροχρόνιες διαδικασίες, διακστικούς αγώνες και όλα αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

    Έχεις διαβάσει τη νομική σύμβαση ένταξης στην Ευρωζώνη ή πιστεύεις ότι όλα είναι ένα παιχνίδι, βρέθηκαν μια μέρα 5 φίλοι και είπαν δεν κάνουμε ένα κοινό νόμισμα.

    Οι πλούσιοι αδερφέ δεν έχουν ανάγκη. Είναι εξασφαλισμένοι. Και συμφωνώ ότι σε 4-5 χρόνια θα πάμε καλύτερα. Για τα 4-5 χρόνια όμως ποιος θα πάρει την ευθύνη; Γιατί ότι συμβαίνει τώρα είναι θέμα κυβέρνησης, το τι θα συμβεί όμως τότε θα είναι ανεξάρτητο του αν επάνω είναι ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς ή ο Καποδίστριας.

 23. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/09/2011 20:07:48

  Το μεταφέρω για ενημέρωση, συνεχίζω σε άλλο σχόλιο.

  **********************************************************

  Η Ευρώπη δεν ευθύνεται για τα προβλήματα των ΗΠΑ, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε


  [Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011]

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι "τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ", "ακόμη κι αν ο (αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ) Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο".

  "Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση", επεσήμανε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Βερολίνο το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ. Όμως "η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα τη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει", πρόσθεσε.

  Εμφανώς ενοχλημένος ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι είναι "πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση".

  Χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ομπάμα εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ανυπομονησία των ΗΠΑ μπροστά στη βραδύτητα με την οποία δρουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί των χωρών της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, που "τρομάζει όλο τον κόσμο".

  "Οι Ευρωπαίοι περνούν μία οικονομική κρίση που τρομάζει τον κόσμο", είχε δηλώσει ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν "τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε" αποφάσεις για την αντιμετώπισή της.

  Για να βγει από την κρίση η Ευρώπη "δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση", υπογράμμισε ο Σόιμπλε, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την ευρωζώνη να προχωρήσει σε προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.

  Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε επίσης "ανόητη ιδέα" την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και πρόσθεσε ότι "δεν έχει νόημα".

  "Αν αυξήσουμε τον όγκο, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει μία τόσο ανόητη ιδέα, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν. Αυτό δεν γίνεται, δεν έχει νόημα", υπογράμμισε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Βερολίνο το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ.

  http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=1330&title=%25CE%2597%2520%25CE%2595%25CF%2585%25CF%2581%25CF%258E%25CF%2580%25CE%25B7%2520%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BD%2520%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25B8%25CF%258D%25CE%25BD%25CE%25B5%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B9%2520%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%2520%25CF%2584%25CE%25B1%2520%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B2%25CE%25BB%25CE%25AE%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%2520%25CF%2584%25CF%2589%25CE%25BD%2520%25CE%2597%25CE%25A0%25CE%2591%252C%2520%25CE%25B4%25CE%25B7%25CE%25BB%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%2520%25CE%25BF%2520%25CE%2592.%2520%25CE%25A3%25CF%258C%25CE%25B9%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BB%25CE%25B5

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 27/09/2011 20:33:14

   δες αν θες το http://zahari1.blogspot.com/2011/09/euro-inflation.html

   Στον Ευρωσκεπτικισμό μου, πανηγυρίζω με τα λεγόμενα του Σόϊμπλε. Επιμένει και καλά κάνει να μην βάλει λεφτά και να κρατήσει χαμηλό πληθωρισμό ρουφώντας την περιφέρεια (εμάς).

 24. Χρήστος avatar
  Χρήστος 27/09/2011 20:36:17

  Κώστα εσύ δεν διάβασες καλά. Θα διαγράψεις το χρέος που ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία. Για το υπόλοιπο θα πας δικαστικά σε διεθνή δικαστήρια με μακροχρόνιες (και πολύ κοστοβόρες) διαδικασίες.

  • Kostas avatar
   Kostas @ Χρήστος 27/09/2011 20:52:21

   Θα τυπώσει ευρώπουλα η ΕΚΤ, θα τα δώσει στο EFSF και θα καλύψουν την χασούρα...

   Και τώρα κάτι τέτοιο δεν ετοιμάζεται;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χρήστος 28/09/2011 00:36:40

   σώπα καλέ... σις ιζ Πάρτα. Γιατί στείλανε τον Γκαουλάϊτερ στις ΔΟΥ; Το παραδάκι θέλει, και να μην μιλάνε αχρείοι σαν και μένα.

 25. ink avatar
  ink 27/09/2011 20:57:52

  "...Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος και να βγει από την Ευρωζώνη..."

  Ξέρει κανείς την θέση της Ν.Δ. πάνω στην συγκεκριμένη πρόταση ??

  Ο Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει απο πέρυσι πολλές φορές !!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ink 27/09/2011 23:11:52

   Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε, ότι σημασία δεν έχει τι λένε τα κόμματα και οι πολιτικοί, αλλά τι μπορούμε να επιβάλουμε εμείς. Σημασία έχει αν ο λαός μπορεί να διαμορφώσει γνώμη.

 26. popolaros avatar
  popolaros 27/09/2011 21:04:29

  Όσο έχουμε φρόνιμους και συστημικούς ηγέτες που περιφέρονται τρώγοντας σφαλιάρες και μετά το παίζουν μάγκες εντός με τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει φως.
  Οι εθνικές πολιτικές απαιτούν μάγκες ηγέτες με κοχόνας.
  Δείξτε μου έναν.

 27. Ευμένης avatar
  Ευμένης 27/09/2011 21:52:04

  Διαβάζοντας τα σχόλια (πολλές φορές είναι πιο ενδιαφέροντα από το κυρίως άρθρο) διαπιστώνω ότι το ταμπού παραμονής στο ευρώ έχει ξεπεραστεί, όπως και αυτό της χρεωκοπίας..
  Δυστυχώς έχουμε αργήσει. Έπρεπε να χρεωκοπήσουμε και να γυρίσουμε στη δραχμή δυό χρόνια πριν. Σκληρό, αλλά καλύτερο από αυτά που έχουμε πάθει/θα πάθουμε. Η ζημιά έχει γίνει, ας ελπίσουμε τουλάχιστον να γλιτώσουμε τα χειρότερα.
  Όσο για το ευρώ? Όταν μπήκαμε στην ευροζώνη ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι οδεύουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Όνειρο απατηλό όπως αποδείχθηκε.
  Το να παραμένουμε στο ευρώ από τη στιγμή που οι μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία κτλ) δίνουν τόση σημασία στα δικά μας συμφέροντα όσο και σε αυτά της Σενεγάλης (ή και λιγότερο) είναι εθνική αυτοκτονία...
  Αν η ιστορία είχε πάρει άλλη τροπή, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο κοντόφθαλμοι και πραγματικά γινόμασταν μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τότε οι κυβερνώντες μας θα ήταν (αληθινό) όπως και ο κυβερνήτης της Alabama των ΗΠΑ στην φυλακή για διαφθορά ... Και δεν είναι ο μόνος στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη όμως σιγή ιχθύος..
  ΥΓ
  Και μια που το έφερε η κουβέντα, αυτή η τρόικα και οι Γαλλο-Γερμανοί προιστάμενοί της και καλά διαρυγνύουν ιμάτια για μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας κτλ. Για τη διαφθορά, ειδικά των κυβερνώντων και τα λαδώματα των εταιρειών τους (Siemens κτλ) μούγκα στη στρούγκα φυσικά..
  Παπατζηλίκι για τους ευρωσωτήρες που μας πουλάνε.. Έτσι σώζεται μια χώρα από την καταστροφή? Με το να συζητάς με τα χειρότερα λαμόγια της (ίδε κυβέρνηση) για το ξεπούλημα της? Για όσους ακόμη πιστεύουν ότι "είναι φίλοι μας οι Γερμανοί" (και Σια).

 28. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 27/09/2011 23:15:32

  Αρχαίε, το άρθρο που ανάρτησες είναι πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω ότι εκφράζει με το καλύτερο τρόπο αυτό που πρέπει να γίνει για να σωθεί ότι μπορεί, πριν είναι πολύ αργά. Ως εκ τούτου, ευχαριστώ και συνέχισε.
  Πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφωθεί και μια άλλη άποψη από τη κρατούσα μέχρι τώρα, ότι το ευρώ είναι η τύχη της Ελλάδας.

 29. Χρήστος avatar
  Χρήστος 27/09/2011 23:37:56

  Αρχαίε, κανένας δεν λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει στελέχη. Το θέμα είναι ότι, ότιδήποτε είναι να γίνει θα γίνει με αυτήν την κυβέρνηση. Αν δεχτώ ότι η λύση είναι ορθή, θα εμπιστευτείς εσύ τους πασόκους να την εφαρμόσουν; Εκτός αν αιθεροβατείς ότι θα πάμε σε εκλογές.

  Επιπλέον τέτοια πράγματα δεν γίνονται στην αναμπουμπούλα, όταν τα κοράκια είναι από πάνω σου. Και μία ελπίδα να έχεις θα σε ξεσκίσουν. Χρονικά η παρέμβαση του συγγραφέα είναι άκυρη και ύποπτη. Τα cds ακόμη περιμένουν να πληρωθούν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Χρήστος 28/09/2011 00:35:25

   Φυσικά και έχει στελέχη η Ελλάδα. Διοικητικούς μανατζερ της προκοπής δεν έχει πολλούς.

   Σχετικά με την παρέμβαση του τύπου, μπα, δεν νομίζω... χάζεψα και άλλα συγγράματά του, ο άνθρωπος λέει αυτά που ξέρει και σε περίληψη. Αν δε δεις ξένο τύπο (reaclearpolitics τελεια com) γίνεται χαμός με την Ελλάδα και ΠΟΛΛΟΙ λένε τα ίδια και μερικοί τσακάλια.

   από πολιτικά και τι κάνει το Πασόκ εκτός από το να κοροϊδεύει και να λατρεύει το other people' money, δεν ξέρω.

 30. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/09/2011 00:10:56

  Αγαπητό Ηλίθιο Λαμόγιο ( κατά δήλωση σου, συ είπας)
  1. Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος και η Ιρλανδία. Οποία έκπληξις...Τα κράτη που πάντοτε είχαν οικονομικά προβλήματα ( και με το εθνικό τους νόμισμα ήταν οξύτατα) έχουν και τώρα πρόβλημα. Τι λες...Μεγάλη διαπίστωση...
  2.Η Δανία και η Αγγλία είναι χώρες εμφορούμενες από ευρωσκεπτικισμό ως αντιευρωπαϊσμό. Δεν επιθυμούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για λόγους δικούς τους και επιχαίρουν ως συμπλεγματικοί " ψωριάρηδες" με τις παροδικές κακοτυχίες του γείτονα.Η Βρετανία μάλιστα είναι μάλλον σε άθλια κατάσταση και δεν διαφέρει πολύ από τη δική μας κατάσταση. ( Βρήκες ευημερούσα χώρα να μου προτείνεις...)
  3. Κράτα εσύ τους Λαφαζάνηδες και τους έγκριτους παπαρολόγους καθηγητές που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους κι εγώ θα κρατήσω τα πολιτικά μεγαθήρια που έστρωσαν το δρόμο για το ευρώ ( Κολ, Μιτεράν, Ντελόρ κ.ά)
  4. Τόσο ο τουρισμός όσο ιδίως οι εξαγωγές μας εκτοξεύθηκαν φέτος με το ευρώ. Μάλλον πέρασε αυτό απαρατήρητο από μια διάνοια του επιπέδου σου...Προσπάθεια, βελτίωση της ποιότητας και καλό μάρκετινγκ απαιτείται και όχι επαρχιωτισμός και βλαχοδραχμολιγουρίαση.
  Κι επειδή σιχαίνομαι τα τούρκικα, σου αντεύχομαι με το ελληνικότατο "Τράβα και συνευρέθητι" βραδιάτικα.

  Ευρωλιγούρης

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ μεταρρυθμιστής 28/09/2011 00:17:01

   Η Βουλγαρία, είναι κι αυτή "χώρα εμφορούμενη από ευρωσκεπτικισμό"; Μήπως αυτή κι αν είναι χώρα ευρωλιγούρηδων (με το πρώτο συνθετικό όμως να αναφέρεται στην Ευρώπη, όχι στο ευρώ), αλλά απλώς αποφάσισε να μην αυτοκτονήσει χύνοντας την καρδάρα με το γάλα (ελκυστικό πλαίσιο επενδύσεων, χαμηλή φορολογία κ.λπ) που έχει μαζέψει μένοντας εκτός;

  • Νikos Draxma avatar
   Νikos Draxma @ μεταρρυθμιστής 28/09/2011 02:37:57

   Μεταρυθμιστη Εκτοξευτηκε λες ο τουρισμος ?

   Τι μετρο συγκρισης εχεις ?

   Τα χρεωκοπημενα ετη 2009 - 2010 με τα μαγειρεμενα στοιχεια να υποθεσω και οχι την περιοδο της δραχμης (2001)

   Επισης οι ξενοι δεν ηρθαν εδω λογω ευρω , αλλα επειδη ξεσπασαν επαναστασεις σε ολο τον αραβικο κοσμο και λογω της πολιτικης ασταθειας που υπηρξε στα αραβικα κρατη , οποτε προτιμησαν την ελλαδα

   Θελω συγκριτικα στοιχεια εμπορικων ισοζυγιων την εποχη 1992- 2001 και 2002 μεχρι σημερα
   Να δουμε ποτε ειχαμε καλυτερους οικονομικους δεικτες , ΕΣΟΔΑ σε τουρισμο , εξαγωγες και αγοραστικη δυναμη μισθων , κοστος αγαθων

   Ενα μικρο παραδειγμα βενζινη το 2000 κοστιζε 210 δρχ και ο βασικος μισθος ηταν 155.000 δρχ
   Σημερα ο βασικος μισθος ειναι 580 ευρω και 1,67 η βενζινη
   Οντας εισαγομενο προιον η βενιζνη και με την υποτιμηση του 97 1 δολλαριο = 400 δρχ ηταν φτηνοτερη τοτε
   Ας μας το εξηγησει ο ογκολιθος ο ντελορ , πως γινεται αυτο με το ισχυρο ευρω , αντι να φτηνουνε πηγανε στα υψη ολα

   Και τι ειναι ο μιτεραν , ενας διεφθαρμενος γκομενακιας στυλ παπανδρεου , αρχιλαμογιο (σοσιαΛΗΣΤΗΣ) , σιγα τις προσωπικοτητες

   ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ το 2010 ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που στηριζεται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , μπας και μαθεις τιποτα

   http://openfreesyndicate.wordpress.com/2010/09/23/%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1/


   Ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά παραχωρήσει όλα τα μακροοικονομικά εργαλεία πολιτικής που εν δυνάμει θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση.


   ● Πρώτον, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις συνθήκες της Ε.Ε. και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως επίσης και τις ογκούμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας – το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που ήταν δικαιολογημένο, δηλαδή μια αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική.


   ● Δεύτερον, ενώ απαγορευόταν η παροχή οποιασδήποτε νομισματικής υποστήριξης στο ελληνικό δημόσιο ταμείο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξει την οικονομία ή το τραπεζικό σύστημα.


   ● Τρίτον, δεν είναι πια δυνατή η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσα από την υποτίμηση της ονομαστικής αξίας του νομίσματός της. Αυτός ο τελευταίος περιορισμός θέτει την Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη θέση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες χρηματοπιστωτικές κρίσεις...


   Όχι μόνο μια καθορισμένη διαδικασία υποτίμησης μισθών και τιμών είναι πολύ περισσότερο επίπονη από μια νομισματική υποτίμηση, αλλά ένα πρόσθετο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ οι τιμές και τα τρέχοντα εισοδήματα πέφτουν κατ’ αυτή τη διαδικασία, η αξία του χρέους... παραμένει αμετάβλητη, ώστε η πραγματική επιβάρυνση του χρέους να αυξάνεται».

   http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/02/2011.html


   Επιπλεον εκπαιδευτικο μαθημα εχουμε και στην ισλανδια που με το εθνικο νομισμα κρατικοποιησε τις τραπεζες και εγγυηθηκε κατασεις μεχρι τελευταιας δεκαρας και τωρα παει καλα

   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=48336953

   Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα

   Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα

   Η αργεντινη που συνεδεσε το πεσο με το δολλαριο διαλυθηκε ως οικονομια

   http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-03-21-23-17-36-2010032121296/


   Τα βασικά σφάλματα του ΔΝΤ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε και στο διαδίκτυο, ήταν η μη έγκαιρη απαγκίστρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο από το δολάριο, ώστε να αμβλυνθούν οι συνθήκες ύφεσης στην οικονομία της Αργεντινής, η έλλειψη σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, η χαλαρή παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής και η εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους τους χρέους που είναι διατηρήσιμο στη περίπτωση μιας αναπτυσσόμενης χώρας, που έχει περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Να σημειωθεί ότι το ύψος του χρέους της Αργεντινής, που θεωρήθηκε εκ των υστέρων ως μη διατηρήσιμο, αντιστοιχούσε μόνο στο 50% του ΑΕΠ της. Και λέμε μόνο, γιατί στην Ελλάδα πλησιάζει προς το 120%...


   Και εις ανωτερα , το 50% του παγκοσμιου χρεους το εχει μια ενωση 280 εκ ανθρωπων μονο
   Χαρισμα τους αυτο το εκτρωμα που βουλιαξε στα χρεη τα εθνικα κρατη και τα κατεστησε δεσμια των αγορων

   http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

   Η δραχμη ειναι μερος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ειναι απο τα αρχαιοτερα νομισματα και με βασει αυτο κτιστηκε η οικονομια της ελλαδας
   Οποιος βριζει την δραχμη ειναι σαν να βριζει την ελληνικη ιστορια
   Εκει θα επιστρεψουμε ειτε το θελετε , ειτε οχι ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΙΑ

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ μεταρρυθμιστής 28/09/2011 17:47:44

   Αλλ' ώ 'γαθέ,
   1. Τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος μας, δικά μας και των άλλων Ευρωκαμμένων, μακάρι να τα είχαμε ακόμα. Τι θάλεγες για το "χάλια" 1995 με δραχμή, πληθωρισμό και ανάπτυξη, αντί για το σήμερα με ευρώ, μιζέρια, "σταθερότητα" και ύφεση, ή για το ζοφερό αύριο; (Παίρνω παράδειγμα χρόνου μέσα στην ΕΕ, για να κρίνουμε την άλλη παράμετρο, το Ευρώ). Μην ξεχνάς ότι η οικονομική ευρωστία (έστω και Σημιτικής εγκυρότητος) ήταν και είναι ΟΡΟΣ (τάχα απαράβατος) εισόδου στο Ευρώ. Για όλους! Οικονομική ευρωστία, τότε, που σήμερα έγινε ΠΤΩΧΕΥΣΗ, ντάκο!
   2. Το ότι, επιβεβαιώθηκε ο σκεπτικισμός τους για το Ευρώ, δεν σε απασχολεί; (για την Δανία και την Σουηδία δεν ήξερα ότι ήταν αντιευρωπαϊστές). Στην ΕΕ βρέθηκαν με το "τραβάτε με κι'ας κλαίω"; Το ότι η Αγγλία είναι η γενέτειρα της σύγχρονης Οικονομολογίας δεν σου λέει τίποτα; Όντως η Μ.Βρετανία είναι και ήταν, από πριν την Θάτσερ, σε κακή οικονομική κατάσταση, αλλά με λίγη διολίσθηση ισορρόπησε τον ανταγωνισμό. Εμείς, γιατί πατώσαμε; Μήπως, γιατί βλέπαμε τους Τούρκους να παίρνουν τους τουρίστες μας (και τις εισαγωγές μας) και τους Βούλγαρους τα εργοστάσιά μας ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΜΕΣΟ;
   3. Αναρωτιέμαι για την νοημοσύνη σου. Εξήγησα: ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. Αυτοί θα βγάλουν και τον ήλιο από τη δύση αν συμφέρει τα σχέδιά τους. ΜΙλάω για τον Άνταμ Σμιθ, τον Κέϋνς, τον Ρικάρντο, τον Γκαλμπραίηθ, πατέρα και υιό, τον Ρουμπινί πρόσφατα, αλλά και τον Μάρξ τον Σάμουελσον, ακόμα και τον ακροκαπιταλιστή ΦονΜίζες. Τον Λαφαζάνη βάλ'τον με τον Μιτεράν (κάπως ηθικά αμφιλεγόμενος ο "γίγας", έ;), ξέρεις που...
   4. Αν δεν κατάλαβες γιατί "εκτοξεύτηκε" ο τουρισμός μας φέτος (σιγά την εκτόξευση...) μάλον είσαι σε πνευματικό "κώμα". Βούϊξαν και οι πέτρες! Λέγεται "ασταθείς Μεσογειακοί προορισμοί" ή "Άνοιξη των Αραβικών χωρών". Μπαμ-μπούμ εκεί, τουρίστες εδώ. Γκέγκε; Βοήθησε λίγο και ότι, οι βλαχοεπιχειρηματίες του τουρισμού μας είδαν τα περυσινά ζόρια και βάλαν (λίγο) νερό στο κρασί τους. Ίσως και η επιχειρούμενη "εσωτερική υποτίμηση". Πάντως, ΟΧΙ το Ευρώ, που (αν και βολικό για τους Ευρωπαίους) εξακολουθεί να είναι ακριβό, άρα ανασχετικό.
   Και μην ζορίζεσαι με τα κοσμητικά: Εσύ τα άρχισες, ονομάζοντας όποιον ανησυχεί και γι'αυτό συλλογίζεται και αντιπροτείνει, έστω και, κατ'εσέ, λάθη, ή ηλίθιο, ή λαμόγιο. Το ότι, δεν απάντησες, ουσιαστικά, σε κανένα από τα ερωτήματα που σου έθεσα, ψηλότερα εδώ, δείχνει ότι, πρέπει να είσαι προσεκτικότερος και, πάντως, ανεκτικότερος.
   ΥΓ. Ανακαλώ την υπογραφή μου:
   Ένας ηλίθιος, που δεν έγινα λαμόγιο!

 31. rally monkey avatar
  rally monkey 28/09/2011 01:20:26

  To γεγονος o'τι η 'δραχμή' ήταν και ο απωτερος στοχος του ΓΑΠ μηπως σας λέει κατι..?
  Εκτος αν εξακολουθειται να παρακολουθειτε τι λέει στις δημοσιες δηλώσεις του....Το θεατρο που παιζουν ΓΑΠ & Μερκελ ειναι για εσωτερικη καταναλωση απο το Ελληνικό και Γερμανικό κοινο (με αλλο τίτλο φυσικα σε καθε χωρα) - όλα για εξοικονόμηση χρονου, η Ελλάδα είναι ήδη καμμενο χαρτί, η εξοδος απο το Ευρω θα ειναι το επιστεγασμα.

  Τα περι ευρώ τα εγραψα εν συντομία στον ΠΗΛΕΑ κ τον αρχαιοπτερυξ 26/09 εδώ...h**p://www.antinews.gr/2011/09/25/124022/#comment-805505
  ειδα σχόλια με καθυστερηση..λεω..

  - η δραχμη σ'αυτη τη φάση δεν θα λύσει κανενα προβλημα, θα γκετοποιήσει την Ελλάδα και θα χαθούν καποια 'στρατηγικά'/γεωπολιτικά πλεονεκτηματα που εφερε η εισοδος στο κοινό νόμισμα
  - το ευρώ μπορει να μην υπάρχει (όντως) σε 2-χρονια (τουλαχιστον με την σημερινη μορφη) αλλα αυτο δεν σημαινει ότι πηδωντας απο το τραινο οικειοθελώς αυτη τη στιγμη θα σωθεις (μπορει να μην αποφύγει τον γκρεμο τελικά αλλα οι πιθανοτητες επιβίωσης αυξανοντια αν πηδήσεις αφου εχει κόψει πρώτα ταχυτητα.. )
  - το αν το ευρω ειναι/ήταν μία ανελεύθερη επιλογή ..όντως τεράστιο θέμα για να το απαντησω σ'αυτο το σχόλιο (το βλεπω trade-off συνοπτικα κατι δινεις κατι παιρνεις)
  - πτωση του βιοτικού επιπέδου ήδη σε εξελιξη και αναπόφευκτη
  - αλλαγη νομισματος δεν χρειαζεται (γιατι επαναλαμβανω τα προβληματα δεν τα δημιουργησε το ευρω και δεν θα τα λύσει η εξοδος) αυτο που χρειαζεται ειναι πατριωτικη κυβέρνηση με ισχυρη εντολή και Ευρωπαικο προσανατολισμο που θα διαχειριστει τις θυσίες προς ώφελος των Ελλήνων και θα κατανειμει τα βάρη με κοινωνικά δικαιο τροπο
  Η Ελλαδα δεν ηταν η χώρα ουτε Σουηδία ούτε Μ Βρεττανία - ο δρόμος της εξέλιξης ήταν το Ευρώ - αυτή τη στιγμή μπορεί να μην ισχύει (για τους εκτός) ΑΛΛΑ για μας που είμαστε ήδη εντος ευροζώνης εξοδος = πισωγύρισμα

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 29/09/2011 16:26:10

   Αγαπητέ (ή) RM,
   ούτε εγώ ενοχοποιώ το Ευρώ, μόνο αυτό, για την κατάντια μας: Είναι ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, του οποίου τα "κατορθώματα", δημοσιονομικά και άλλα, διορθώναμε ανά πενταετία περίπου με μια "υποτιμησούλα" (τρυφερή αποτίμηση της γελοιότητός μας). Το εργαλείο αυτό (όπως και την ρύθμιση των επιτοκίων) δεν το διαθέτουμε πια.
   Επίσης, προβληματίζομαι ως προς το ποτε, όντως, παύει το περιθώριο χρόνου για την επιστροφή στην δραχμή. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το Φθινόπωρο του 2009 μια αιφνίδια δραχμή θα ήταν σωτήρια. Σήμερα, χρήσιμη, ιδίως αν, οι παρενέργειες αντιμετωπισθούν με σιδερένιο χέρι (τινος;). Για αργότερα, δεν ξέρω. Φοβάμαι και την πιθανή "παραδειγματική" μας τιμωρία από την παρέα της Μέρκελ, για να αποθαρρύνουν τα ανκόρ τρίτων.
   Δεν μπορεί όμως, να μην βλέπει κανείς πόσο στριμωγμένοι στην γωνία της "εσωτερικής υποτίμησης" μεθόδου εξαιρετικά οδυνηρής, που δεν επιφέρει και τα προτερήματα της "κλασσικής", είμαστε εμεις εξ'αιτίας του ευρώ, που παραμένει καλό, αλλά για τους πάτρωνές του, σήμερα και την Ελλάδα που ονειρευόμουν, κάποτε.

 32. Δαίμων avatar
  Δαίμων 28/09/2011 01:27:43

  Από συνέντευξη του Μίλτον Φρίντμαν το 2005, λίγο πριν αφήσει αυτόν τον κόσμο, που τόσο επηρέασε, φέρνοντας δραματική ανατροπή του Κευνσιανισμού, αλλά και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, απ'τη Χιλή ως την πολύπαθη χώρα μας.
  Ε: Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να στήσει ένα κοινό Σύνταγμα. Πώς βλέπετε το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ε.Ε.; Έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχατε γι’ αυτήν όταν πρωτοδημιουργήθηκε;
  Α: Όταν ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Συνθήκη της Ρώμης, ο στόχος ήταν να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μελών της. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε αρκετά καλά. Υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των εθνών που συνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αύξηση έχει συμβάλλει στην ευεξία και την ευημερία της Ευρώπης χωρίς να επιβάλλει περιορισμούς στην ανθρώπινη ελευθερία. Αντίθετα, την έχει διευρύνει.
  Από τότε όμως έχουν γίνει δύο μεγάλες προσθήκες. Η πρώτη είναι η γραφειοκρατική διακυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αποτελούμενη από μη-εκλεγμένα, οριζόμενα άτομα που έχουν τον έλεγχο διαφόρων τομέων της οικονομίας. Οι οδηγίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες έχουν, κατά την γνώμη μου, μάλλον προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
  Η άλλη μεγάλη προσθήκη ήταν η Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Πιστεύω ότι η υιοθέτηση του ευρώ ήταν λάθος. Είναι κάτι μοναδικό στην νομισματική ιστορία. Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση, όπου πολιτικά ανεξάρτητες χώρες υιοθέτησαν ένα χάρτινο νόμισμα ως κοινή επίσημη χρηματική μονάδα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου διαφορετικές χώρες χρησιμοποίησαν την ίδια χρηματική μονάδα – τον χρυσό κανόνα, το ασήμι κτλ- αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα ανεξάρτητα κράτη διατηρούσαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν ή να παραμείνουν στο πρότυπο αυτό, και το πρότυπο αυτό δεν ήταν κάτι κατασκευασμένο από τους ανθρώπους αλλά ένα εμπορευματικό αγαθό που υπήρχε στη φύση. Κατά τη γνώμη μου, το ευρώ θα αποτελέσει περισσότερο αιτία διαφωνιών μεταξύ των μελών της κοινότητας παρά αιτία συμφωνίας, και αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.
  Όσο για την αποτυχία της υιοθέτησης του Συντάγματος που προτάθηκε, κατά την γνώμη μου αυτό είναι καλό πράγμα. Το Ευρωσύνταγμα θα είχε καθιερώσει ένα πολύ συγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό πολιτικό σώμα, το οποίο θα είχε υπολογίσιμη εξουσία επί των κατοίκων της Ευρωπαϊκής ένωσης, αυθαίρετη εξουσία η οποία δεν θα υπόκειται σε αποτελεσματικό έλεγχο και εξισορρόπηση.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Δαίμων 28/09/2011 01:39:56

   το ότι οι ευρωσκεπτικιστες παντα ειχαν τα ισχυροτερα επιχειρηματα και την ιστορία με το μέρος τους δεν αποδεικνυει ότι εξοδος απο την ευρωζωνη στην παρουσα φαση ειναι η καλυτερη στρατηγική επιλογη (ή ευνοικη εξέλιξη) για την Ελλαδα - ειναι 2 τελειως διαφορετικά πραγματα
   Η Ελλαδα αν μπορεσει να επιβιώνει (αντικειμενικα) ως οικονομία εντος Ευρωζώνης θα μπορει και εκτος - εθνικο νόμισμα δεν σημαινει βιωσιμη οικονομια ειναι απλά μασκαρεμα του πραγματικου κατα κεφαλην αεπ.αν φυσικα μας ενδιαφερει στην τελικη

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ rally monkey 28/09/2011 07:19:20

    100% σωστός, με μία ειδοποιό διαφορά. 1) Πόσα από τα 400 δις, πραγματικά χρωστάμε, ή αντέχουμε να δώσουμε χωρίς διαλυση της χώρας, 2) πόσα στοιχεία ενεργητικού αντέχουμε να μας πάρουν σητν εκκαθάριση και 3) πώς ξαναπάιρνουμε μπρος (τώρα είμαστε λιγάκι πεθαμένοι)

 33. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 28/09/2011 03:17:21

  Η αποτυχια του ευρω οδηγει με μαθηματικη ακριβεια σε καταρρευση του  Ενα τέρας κυοφορείται στα σπλάγχνα της Ευρώπης. Ομως, αντί να τρομάζει τους πολιτικούς της, αυτοί του δίνουν εύσημα.
  Η τρόικα πηγαινοέρχεται τακτικά στην Ιρλανδία. Οχι επειδή κινδυνεύουν τα ιρλανδικά μέτρα λιτότητας.  Η ιρλανδική κυβέρνηση φρόντισε να τα επιβάλει προκαταβολικά. Και τα επιβάλλει ακόμη, λέει (στο protagon.gr) ο καθηγητής της Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιρλανδία: περικοπές στις δημόσιες δαπάνες χωρίς δεύτερη κουβέντα και ανεξάρτητα κοινωνικού κόστους, απεριόριστες μειώσεις μισθών, ελεύθερες απολύσεις, σε ένα περιβάλλον με ανύπαρκτο εθνικό σύστημα υγείας και με ελάχιστη φορολογία στις επιχειρήσεις. Ολόκληρη η χώρα είναι ένα απέραντο εργαστήριο στο οποίο η τρόικα πειραματίζεται με την εφαρμογή των προγραμμάτων της.  Μόλις τώρα, για πρώτη φορά από το 2007, η Ιρλανδία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σημαίνει άραγε αυτό πως πέτυχε το πείραμα; «Κάθε άλλο», λέει ο καθηγητής. «Η χώρα βρίσκεται αλυσοδεμένη στο άρμα της ύφεσης και της διπλής ασθένειας χρέους - ύφεσης. Παρά την τετραετή λιτότητα, η ιρλανδική κυβέρνηση απέχει ακόμη πολύ από τον βασικό στόχο, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα». Η τρόικα μπορεί να πηγαινοέρχεται τακτικά στην Ιρλανδία, πιστεύοντας αυτάρεσκα πως εκεί υλοποιείται το όνειρό της. Σίγουρα όμως θα αποφεύγει τις συνοικίες του Δουβλίνου και του Λίμερικ τα μεσημέρια, την ώρα που περνούν τα συσσίτια.  Ενας αναγνώστης της ιρλανδικής «Ιντιπέντεντ» από το Μέινουθ γράφει πώς φαντάζεται τη χώρα του στο μέλλον. Και αυτό που περιγράφει δεν μοιάζει με όνειρο αλλά με εφιάλτη: «Στο τέλος, τα μικρομάγαζα και οι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτά εξαφανίστηκαν, διωγμένοι από τους φόρους και τα χρέη. Κάποιοι από αυτούς βολεύτηκαν σε ένα κομματάκι γης, όπως οι κολίγοι στα παλιά χρόνια, μόνο και μόνο για να συντηρούνται και να ζουν μακριά από την απειλή των ληστειών και της βίας.  Συμμορίες λεηλατούν τους έρημους δρόμους. Η αστυνομία και το κράτος είναι ανύπαρκτα. Οι πλούσιοι ζουν σε οχυρωμένα μέγαρα, που είναι συγκεντρωμένα κοντά σε αεροδρόμια και φρουρούνται από ιδιωτικούς στρατούς. Στην αποβάθρα του Γουότερφορντ αποβιβάζεται ο στρατός της νέας "Συμμαχίας της Μεσευρώπης". Από το πλοίο του, ο γερμανός πλοίαρχος παρατηρεί τους χορταριασμένους δρόμους και αναρωτιέται τι να απέγιναν άραγε όλοι εκείνοι που κάποτε έφτιαχναν τους αγγλικούς αυτοκινητόδρομους. Σκέφτεται πως ίσως τελικά να μην ήταν άξιοι να κυβερνήσουν τον εαυτό τους μετά το τέλος της βρετανικής κατοχής. Ισως να τους ξεπούλησαν στον Ρήνο. Τουλάχιστον τώρα, λέει στον πλοίαρχο ο γάλλος ύπαρχός του, έχουμε μπόλικα χωράφια για να θρέψουμε τις δικές μας πολιτείες».  Η χώρα που υποδεικνύει η τρόικα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή. Βουλιάζει και αυτή στην κοινωνική κρίση μαζί με άλλες χώρες της λιτότητας. Και είτε αυτές οι χώρες υποδεικνύονται ως υποδείγματα είτε δακτυλοδεικτούνται ως μαύρα πρόβατα, οι λαοί τους δεν έχουν τίποτα πια να χάσουν παρά μονάχα τις αλυσίδες της λιτότητας


  http://lefteria.blogspot.com/2011/09/blog-post_5652.html#more

 34. trelamares avatar
  trelamares 28/09/2011 11:20:31

  340 Δις άρπαξε ενα μέρος της κοινωνίας εις βαρος της άλλης,
  μεσω συνδικαλιστικής οργάνωσης κλπ κομματικών διεργασιων.

  Ερωτημα?
  Μπορει καποιος να το διορθώσει?

  ολα τα άλλα ειναι πρασινες-μπλε-κοκκινες και πορτοκαλί παπαρολογίες,


  μας ταλαιπωρήσταε 30τόσα χρόνια...
  αντε σκάστε και σκαψτε τωρα για καμια 10ριά χρόνια...

 35. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/09/2011 12:24:07

  να βάλω ακόμα ένα ερώτημα στους Ευρωλάγνους, που φοβούνται τον πληθωρισμό και τις υποτιμήσεις, που συνοδεύουν ένα "μαλακό" νόμισμα:
  Δίπλα, η Τουρκία είχε 20% πληθωρισμό το 2010 και +10% ανάπτυξη ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ! Δηλαδή: Ο Τούρκος, (κατά μέσο όρο) βλέπει να χάνει το νόμισμα του 20% αγοραστική αξία αλλά να παίρνει 30% παραπάνω μισθό (σε λίρες Τουρκίας), τον χρόνο. Εμείς βλέπουμε ένα σταθερό σε αξία νόμισμα, που λιγοστεύει καθημερινά στις τσέπες μας. Ποιός κερδίζει;
  Ας μην παρεξηγούμε τα πράγματα: Μακάρι να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το Ευρώ. Έχει πολλά καλά. Αλλά τα δεινά του μας πνίγουν. Με Ευρώ, δεν βλέπω πώς θα γίνουμε, σύντομα, ανταγωνιστικοί και πώς θα τιθασεύσουμε τις εισαγωγές.

 36. ο ξένος avatar
  ο ξένος 28/09/2011 12:49:47

  Μάταιος κόπος. Οι υποστηρικτές του Ευρώ μένουν στο αυταπόδεικτο, ότι η Φεράρι είναι καλύτερο αυτοκίνητο από το Σκόντα. Αγνοούν, όμως, τις οικονομικές δυνατότητες και τις οδηγικές ικανότητες του οδηγού και αδιαφορούν αν αυτός στουκάρει ή αν χρεοκοπήσει όταν πάει ν'αλλάξει λάστιχα. Σημασία γι'αυτούς έχει να πίνουν το ποτό τους στο κλαμπ της Φεράρι.

 37. mad dog avatar
  mad dog 28/09/2011 16:52:30

  Δραχμολιγούρια ξέρετε τι σημαίνει υπερ-πληθωρισμός ? Με επιτόκια στη δραχμή στο 25% και πληθωρισμό 30% , οι δραχμοπατσαβούρες σας θα χάνουν την αξία σας κάθε ημέρα. Ελεος, λίγο μνήμη σε αυτή την χώρα.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ mad dog 28/09/2011 23:00:18

   Ακριβώς! Εσύ δεν θυμάσαι ΚΑΙ μεγάλα επιτόκια ΚΑΙ πληθωρισμό, ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ σε οργασμό και, παρόλα ταύτα, ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
   Δεν καταλάβατε, οι εραστές του Ευρώ, ότι την επίπλαστη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα χρόνων ΤΗΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΔΑΝΕΙΚΗ; Τόσο εγκεφαλοπλυμένοι, επιτέλους;

 38. ο ξένος avatar
  ο ξένος 28/09/2011 21:34:35

  "Αν βάζαμε να πληρώσουν..."
  Πώς θα γίνουν αυτά χωρίς "εθνική κυριαρχία";
  Με ευρώ ή με δραχμή ή με λιρέτα Εξαρχείων, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, ίσως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά.
  Θεωρητικά, πάντως, έστω με τις καλύτερες -σε επίπεδο ουτοπίας- προθέσεις της ηγεσίας, αυτά δεν γίνονται εντός της ευρωζώνης και σίγουρα όχι από τα τζάνκια των δόσεων.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ο ξένος 29/09/2011 16:35:55

   Τουλάχιστον, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2002; Καλύτερα να είχαμε παραδώσει την σημαία: Είναι, κι αυτή σύμβολο, όπως και το νόμισμα, αλλά δεν είναι εργαλείο.

 39. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/09/2011 23:24:28

  Οφείλω, πάντως, μια διευκρίνιση, σε όσους εβρωαπολογητές έχω στενοχωρήσει μέχρι τώρα:
  ΔΕΝ θεωρώ ΚΑΚΟ νόμισμα το Ευρώ. Το θεωρώ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για την τελευταία δεκαετία, που βίωσε η χώρα μας, με το ΔΕΔΟΜΕΝΟ πολιτικό σκηνικό. Γιατί δεν προσφέρεται σαν διορθωτικό των αναπόφευκτων αμαρτιών μας εργαλείο.
  Αν αύριο, ως δια μαγείας το πολιτικό σκηνικό άλλαζε (και δεν αρκεί ένας Σαμαράς γι' αυτό) θα έβλεπα σαν χρήσιμο εργαλείο το Ευρώ. Αν κάποιος, με σιδερένιο, "Γερμανικό" χέρι, αδιαφορώντας για συνδικαλιστές και παράγοντες μας έβαζε σε μια σειρά, το Ευρώ θα ήταν ιδανικό.
  Εν τω μεταξύ, όμως, περιμένουμε, όχι μόνο την έγκριση του κάθε "Φωτόπουλου", αλλά και των πιτσιρικάδων του "Συντονιστικού", που κατέλαβε το Λύκειο της κόρης μου και οι υπόλοιποι μαθητές αγνοούν πως συστάθηκε. Έχουμε πέσει ΠΟΛΥ χαμηλά...
  Ζούμε στην Ελλάδα του σήμερα, χωρίς, απ' ότι φαίνεται, αύριο.

 40. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/09/2011 23:26:11

  ευρωαπολογητές -συγνώμη για το ορθογραφικό.

 41. Δημοκρατία (γιατί χανόμαστε) avatar
  Δημοκρατία (γιατί χανόμαστε) 03/10/2011 17:16:31

  Διαγραφή του απεχθούς / επαχθούς χρέους τώρα.
  Επιστροφή άμεσα σε εθνικό νόμισμα.
  Να σώσουμε ότι απέμεινε πριν μας "τελειώσουν" τα καθάρματα, πριν μαζεύουμε πτώματα στους δρόμους από ανέχεια, αυτοκτονίες και ληστείες.
  Να διατηρήσουμε την δημόσια περιουσία, να εκμεταλευτούμε εμείς τους πλούσιους πόρους της γης μας (ορυκτά και γεωργία).
  Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να λογοδοτήσουν οι προδότες για την καταστροφή που έφεραν.
  Να ζητήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις που κανεις δε μιλάει γι αυτές και τότε να δούμε αν θα χορεύει η Μέρκελ...

  Ετσι κι αλλιώς , η κατάρρευση της χώρας είναι θέμα εβδομάδων, το μόνο που εύχομαι είναι να μη τους βγει το σχέδιο αρπαγής και να καταρρεύσει και η Ευρώπη μαζί μας !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.