#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2011 07:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει το απόλυτο χάος"Του FLOYD NORRIS

Η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα αν δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ, ή αν την έδιωχναν το 2004, τότε που παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τα οικονομικά της στοιχεία, προκειμένου να ενταχθεί. Σε καλύτερη θέση θα ήταν και η Ευρώπη. Οπότε, γιατί δεν φεύγει τώρα;

Η απάντηση είναι ότι δεν προβλέπεται. Αν μπεις στο ευρώ, δεν βγαίνεις. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Υπάρχει όμως τρόπος. Μπορεί να προκαλούσε κάποια αναστάτωση, ή ακόμη και καταστροφή, αλλά κανένας δεν θα πίεζε με το ζόρι την Αθήνα να παραμείνει.

Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής, θα μπορούσε απλά να μετατρέψει το χρέος της από ευρώ σε δραχμές, με την παλιά ισοτιμία 340.75/1€. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με τα ευρώ που ήδη κυκλοφορούν. Έτσι, αν κάποιος είχε ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αυτά θα μετατρέπονταν σε 340.75 εκατ. δραχμές.

Βέβαια, αν γίνει κάτι τέτοιο, η δραχμή θα άξιζε πολύ λιγότερα, ίσως 1.000 δρχ ανά ευρώ. Έτσι, οι κάτοχοι ομολόγων θα έχαναν τα 2/3 της αξίας τους. Και μπορεί η Ελλάδα να τα κατάφερνε, η υπόλοιπη όμως Ευρώπη θα καταστρέφονταν.

Το 2002, το πέσο της Αργεντινής ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο με ισοτιμία 1/1. Υπήρχε και μια επιτροπή που διασφάλιζε το απαραβίαστο αυτής της ισοτιμίας, και το σύστημα λειτούργησε για μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός όμως της Αργεντινής ξεπέρασε αυτόν της Αμερικής, με αποτέλεσμα το πέσο να υπερτιμηθεί.

Το 2002, μια νέα κυβέρνηση αποσύνδεσε το πέσο  από το δολάριο, και προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Κήρυξε πτώχευση, και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Αν είχες ένα δολάριο κατατεθειμένο σε τράπεζα της χώρας, αυτό μετατράπηκε σε πέσο, με αξία 30 σεντς στο δολάριο. Και αυτό άσχετα με το ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας. Αν δηλαδή ήθελες να αποσύρεις τα δολάρια σου από την Citibank του Buenos Aires, την πάτησες….

Αμέσως, η Αργεντινή αποκλείσθηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές. Οι εισαγωγές κατέρρευσαν, και η χώρα μπήκε σε μια βαθιά, πλην όμως σχετικά σύντομη, ύφεση. Το πέσο έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε λίγους μήνες. Όποιος ανέπνεε, έκανε αγωγή εναντίον της Αργεντινής!

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει, η υποτίμηση πέτυχε. Οι εξαγωγές άρχισαν να γίνονται ανταγωνιστικές, και η οικονομία ανέκαμψε. Υπάρχουν ακόμη διεθνείς δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, που εκκρεμούν εναντίον της χώρας, αλλά όταν μιλάμε για κυρίαρχα κράτη, αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Τα διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να κατασχεθούν. Κανένας δεν μπορεί να αρπάξει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ουάσιγκτον, και τα κεφάλαια της μπορούν να φυλάσσονται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Ελβετίας, η οποία και δεν επιτρέπει τη κατάσχεσή τους.

Η απόφαση της Αργεντινής να καταργήσει τα ιδιωτικά συμβόλαια, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο του όλου πακέτου. Οι τράπεζες είχαν πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία αν θα έπρεπε να ξοφλήσουν με το υποτιμημένο πέσο, θα προκαλούνταν ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες, και η χώρα θα έμενε χωρίς τραπεζικό σύστημα.

Το παράδειγμα της Αργεντινής μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την ατέρμονη εναλλαγή λιτότητας, απεργιών, χαμένων δημοσιονομικών στόχων, κλπ. που αφήνουν την ελληνική οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση ύφεσης. Έτσι, για την Ελλάδα, η περίπτωση της Αργεντινής μπορεί όντως να είναι προτιμότερη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σημαντικές διαφορές. Η Αργεντινή διέθετε δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Η Ελλάδα όχι. Το να αρχίσει να τυπώνει δραχμές, θα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Η ανταλλαγή στα ομόλογα, θα ήταν νόμιμη; Για μερικά όχι. Τα βρετανικά δικαστήρια θα ετυμηγορούσαν εναντίον της Ελλάδας, αλλά μετά θα άρχιζαν να ψάχνουν για περιουσιακά της στοιχεία. Βέβαια, τα βρετανικά δικαστήρια θα είχαν δικαιοδοσία μόνο επί λίγων ομολόγων που θα είχαν εκδοθεί με τον βρετανικό νόμο. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί με ισχύ ελληνικής νομοθεσίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να αλλάξει τον νόμο της, νομιμοποιώντας τις ανταλλαγές. Ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται σήμερα με 40% μείωση της αξίας τους, οπότε δεν θα ήταν πολύ πιο σημαντική η οποιαδήποτε πτώση της αξίας τους, με δεδομένο το ότι οι πιστωτές θα πίστευαν ότι θα αποζημιωθούν, έστω με δραχμές.

Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν ξαφνικά να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ή να δανειστεί από τους πολίτες της, των οποίων οι καταθέσεις θα έχαναν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, θα έπρεπε να το κάνει στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου, χωρίς καμία διαρροή. Αν ο κόσμος καταλάβαινε τι γίνεται, θα έσπευδε να αποσύρει τις καταθέσεις του.

Στην Αργεντινή δεν υπήρξαν συνέπειες. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα ήταν εκρηκτικές. Θα σημειώνονταν bank runs στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Και αν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα, γιατί όχι και η Πορτογαλία, η Ισπανία, ή και η Ιταλία;

Αν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, τεράστια κεφάλαια θα εισέρεαν στις γερμανικές τράπεζες. Οι οποίες όμως μπορεί και να έχαναν, αν το παράδειγμα της Ελλάδας το ακολουθούσαν και άλλες χώρες. Το να χρωστάς ευρώ στους καταθέτες σου, και να εισπράττεις δραχμές, λιρέτες, και εσκούδος από τους οφειλέτες σου, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις λεφτά, αν είσαι τράπεζα.

Το γεγονός ότι το σήμερα το χρήμα είναι ψηφιακό δεν βοηθά την κατάσταση. Τα περισσότερα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες, από τις οποίες μπορούν να μεταφερθούν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο, όλο το 24ωρο. Οι συνοριακοί έλεγχοι δεν φέρνουν πια αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται και ξανασυναντώνται, δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κρίση, αλλά μοιάζουν ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε. Ήδη, η περίφημη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θεωρείται ξεπερασμένη. Η κατάσταση της Ελλάδας όλο και επιδεινώνεται. Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν χαθεί. Κάποιοι πολιτικοί θέλουν τις τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες προέβλεπε η συμφωνία της 21/8, αλλά οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τα αποτελέσματα κάτι τέτοιου.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η Ελλάδα παραμένει απελπιστικά μη ανταγωνιστική, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Έτσι, η ΕΕ χρησιμοποιεί την απειλή της παρακράτησης της δόσης βοήθειας, με σκοπό να πετύχει ακόμη περισσότερη λιτότητα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πολίτες αντιδρούν, σαν να μην υπάρχει ανάγκη για λιτότητα, απεργώντας και διαδηλώνοντας. Ακόμη και οι εφοριακοί απήργησαν, φοβούμενοι μην απολυθούν. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει  κάποιο εθνικό συλλογικό πνεύμα για θυσίες, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Έτσι, το μήνυμα που μοιάζει να πηγάζει από την σημερινή Ελλάδα είναι: «Είμαι μικρή. Έχω υποφέρει. Μπορείτε να με σώσετε. Και αν δεν το κάνετε, μπορώ να σας προκαλέσω το απόλυτο χάος».

Και τελικά, οι Έλληνες μπορεί να έχουν και δίκιο.

N.Y. Times

http://www.nytimes.com/2011/10/07/business/global/how-greece-could-escape-the-euro.html?_r=1

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stanley@gr avatar
  stanley@gr 08/10/2011 07:33:48

  Η απολυτη απειλη. Οποιος το καταλαβει και το κανει σημαια τα πηρε ολα. Το λεμε το φωναζουμε το γραφουμε. Μια πατριωτικη λυση που θα μας βγαλει απο το αδιεξοδο.
  Οσο για δραχμες υπαρχουν φυλαγμενες και δεν χρειαζεται να τυπωθουν αμεσα!!

  Σε τρια χρονια με σφιχτη και συντεταγμενη διοικηση, ΣΩΣΤΟ πολιτικο προσωπικο και οχι λαμογια θα ειμαστε αλλη χωρα!

  Θα το τολμησει κανεις?

 2. Dal avatar
  Dal 08/10/2011 07:44:44

  H με άλλα λόγια: "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλων φύλλων"

 3. koinos_nous avatar
  koinos_nous 08/10/2011 08:45:44

  Υπαρχει κανεις απο το πολιτικο συστημα με @@ για να κανει κατι τετοιο?
  Δεν υπαρχει δεν υπαρχει.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2011 10:02:38

  Η "απειλή" δεν είναι παρα διαπραγματευτικό εργαλείο που οι γερμανόδουλοι και οι ευρωλιγούρηδες φοβούνται να χρησιμοποιήσουν:

  1)Μας δανείζατε γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην μπορούμε να ξεπληρώσουμε
  2)Μας δανείζατε για να αγοράζουμε τα προϊόντα σας. Πάρτε τα πίσω
  3)Μας λαδώνατε για να ψωνίζουμε (με δανεικά)
  4)Μας πιέζατε με νόμους ή εκβιασμούς να ψωνίζουμε με δανεικά
  5)Μας φτιάξατε (με τους εξαγορασμένου πολτικούς μας) σύτημα υπερδανεισμού

  Αυτή είναι η αλήθεια. Φταίμε και εμείς, μόνο στον βαθμό που δεν έχουμε κάψει τον Σκάϊ και το Μέγκα, και τις τράπεζες που προωθούν διακοποδάνεια, πράσινα δάνεια, εορτοδάνεια κλπ, και τους επίορκους ή βλάκες πολτικούς. Είπα "κάψει" και συγγνώμη. Με λόγια και αναρτήσεις δεν καταλαβάινουν.

 5. αριστερος avatar
  αριστερος 08/10/2011 10:04:55

  το θεμα ειναι το ποιος ,εχει τα ...κακαλα ,να τα κανει ολα αυτα.
  Εγω μαζι του παντως θα ειμαι.

 6. Krax avatar
  Krax 08/10/2011 10:21:44

  Πτωχεύουμε πλουσιοπάροχα.
  Δεν έχουμε σχέση με την Αργεντινή.
  Δεν επιθυμούμε το χάος κανενός.
  Είμαστε ευρωπαίοι.

 7. tzager avatar
  tzager 08/10/2011 10:24:56

  Η New York Times περιγράφει ωμά τη σημερινή κατάσταση. Ετσι ακριβώς είναι.

  Είμαστε μικρή χώρα. Υποφέρουμε. Μπορούν να μας σώσουν. Αν δεν το κάνουν μπορούμε να προκαλέσουμε το απόλυτο χάος!!! Και όχι μόνο στην Ευρώπη... Και το ξέρουν!!!

  Δύο είναι τα ζητούμενα αυτήν την κρίσιμη ώρα: (1)Μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να μας σώσουν??? Και (2) Εμείς μπορούμε να υποφέρουμε μεν αλλά με αντίκρυσμα????

 8. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 08/10/2011 10:29:14

  Δεν υπάρχει κανένας στον ορίζοντα. Ούτε από την επίσημη αριστερά. Κανένας δεν έχει τα καρύδια να αναλάβει το ρίσκο και να πάρει μια τέτοια απόφαση και ακόμη κανένας δεν υπάρχει που να διαθέτει τη σιδερένια θέληση και αποφασιστικότητα για να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι αυτή η ενέργεια θα πετύχει.

  Και καλύτερα από μας, το ξέρουν στην ΕΕ στη ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Ο Τόμσεν τους έχει μετρήσει, τους έχει ζυγίσει και τους βρήκε λειψούς.
  Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ, ο Στρος, ο Τρισέ, άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και με απέραντη γνώση της παγκόσμιας οικονομίας, λέτε να μην έχουν καταλάβει τι μετράνε οι Έλληνες πολιτικοί και πόσο ανίκανοι και κότες είναι; Λέτε να μην έχουν καταλάβει το διαμέτρημα του ΓΑΠ και του φανφάρα;
  Γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι και ακόμη και στους πιο στυγνούς εκβιασμούς τους, οι πολιτικοί της Ελλάδας θα ενδώσουν.

 9. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 08/10/2011 11:56:24

  Strange, FactorX,
  Άλλη μια εξαίρετη επιλογή.
  Μου γλυτώνετε ώρα απ’ το καθιερωμένο, καθημερινό ψάξιμο.
  Αρχίζω πια από το ANTINEWS.
  «Muchas gracias, Koskotas!”, που θα ‘λεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ StarPowerNone 08/10/2011 12:13:48

   Άργησες, έπρεπε να το κάνεις εδώ και 2-3 χρόνια (λολ).
   Υπάρχει όμως και το αρχείο του αντινιούζ για να κάνεις catch up σε όλα όσα έχασες!

   • StarPowerNone avatar
    StarPowerNone @ Strange Attractor 08/10/2011 16:09:32

    Αν μόνο ήξερες, όσα έχω ξεχάσει... (λολ)

 10. firiki2010 avatar
  firiki2010 08/10/2011 12:16:55

  1. Αν λοιπόν σύμφωνα με τον αρθρογράφο καθορίζοντας μια ισοτιμία 1€ = 340,75δρχ (τη στιγμή που το 1€ θα κοστίζει 1.000δρχ) οι δανειστές χάσουν τα 2/3 των απαιτήσεων τους γιατί δηλαδή να μην ορίσουμε την ισοτιμία 1€=50δρχ για να γίνουν τα ομόλογα των δανειστών παλιόχαρτα;;;
  2. Το όποιο σχέδιο εξόδου από το ευρώ που βλέπω έχει πολλούς υποστηρικτες μεταξύ των σχολιαστών προυποθέτει ότι στη συνέχεια αυτός ο τόπος θα λειτουργήσει ορθολογικά υπό τις οδηγίες μιας σοβαρής πολιτικής ηγεσίας. Αν δεν υπάρχει σήμερα γιατί να υπάρξει αύριο; Κι αν σήμερα μπορεί να υπάρξει γιατί αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να χειρισθεί την κρίση εντός του Ευρώ; Εχει κανείς την αίσθηση πως με μια ηγεσία που θα δρούσε υπεύθυνα και σοβαρά ('εστω και πριν ένα χρόνο) θα ήμασταν σ΄ αυτή την κατάσταση;
  3. Διαπραγμάτευση με επίκληση του "θα ανατιναχθώ και θα σας πάρω μαζί μου" δεν γίνεται. Ουτως ή άλλως τον κίδυνο οι εταίροι τον ξέρουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον υπενθυμίζεις, είναι βλακώδες.
  4 "Εθνικό συλλογικό πνεύμα για θυσίες" θα υπήρχε από τη στιγμή που οκόσμος θα έβλεπε κάποια αποτελέσματα, κάποια προοπτική, κάποια διέξοδο Τίποτα από αυτά δεν δίνουν ούτε το "ένας τουλάχιστον εργαζόμενος ανά οικογένεια", ούτε το " αν φορολογούσαμε τα κίνητα με 10%.....", ούτε το "δεν θα γίνουμε Ινδία".
  Τελειώνοντας: Εντός ή εκτός του Ευρώ, με χαρισμένο το 30-50-70-100% του χρέους αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν (ούτε εύκολο ούτε ανώδυνο) και δεν γίνονται από την παρούσα πολιτική ηγεσία λόγω των σοσιαλιστικών εμμονών και της ανικανοτητας της ) άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

 11. zame avatar
  zame 08/10/2011 12:20:08

  οι Ελληνες αυτο που μπορουν να προκαλεσουν ειναι αυτο
  http://www.greektube.org/content/view/153153/2/

  archaeopteryx @ +1000000000000
  &
  Η New York Times καλα θα κανει να δει τι συμβαινει τωρα εξω απο την Wall Street.
  & αν καποιος πρεπει να χασει μεταξυ του ΕΥΚΟΛΟΥ & ΔΥΣΚΟΛΟΥ αποκτηθεντος εισοδηματος..ε ..ελεος δηλαδη..
  (αφου θελει να επιμενει Η fed (αυτοι που ενσυνειδητα μαλιστα σκαρφιστικαν & προκαλεσαν με τις εξυπναδες τους..το ΑΛΗΘΕΙΝΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ )ντε & καλα..ξερωντας μαλιστα οτι ετσι θα διατειρει & ενδυναμωνει ενα μη φιλικο περιβαλον..)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ zame 08/10/2011 14:48:31

   οι θεοί μας είναι χθόνιο θεμέλιο, θαμμένοι βαθειά να μην τους βρουν οι ξένοι, zame

 12. ο ξένος avatar
  ο ξένος 08/10/2011 12:35:35

  "Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν ξαφνικά να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό".

  Την παράμετρο αυτή, εκ των ων ουκ άνευ, κάποιοι την ξεχνούν. Ωρύονταν από τότε που έγιναν κάτι περικοπές της πλάκας στα δώρα του Δημοσίου. Μήπως τώρα πιστεύουν ότι οι δραχμές θα κόβονται ανάλογα με το πλευρό που θα κοιμούνται και θα ξυπνούν οι κρατικοί συνδικαλιστές; Δεν αποκλείεται, βέβαια, η πρώτη απεργία επί ενδεχόμενης νέας δραχμής να γίνει με αίτημα οι υπάλληλοι των υπουργείων να πληρώνονται σε ευρώ.

  Κανένας κοινωνικός αυτοματισμός.

  Με όποιο νόμισμα, πρέπει να επιτευχθεί η εξίσωση έσοδα=έξοδα ή τουλάχιστον να προσεγγιστεί, αλλιώς χανόμαστε όλοι.

  Ούτε απολύσεις, ούτε εφεδρείες, ΕΆΝ πριν από δυο χρόνια, αντί της κυβερνητικής απόφασης για διάλυση της οικονομίας, εφαρμοζόταν το Ενιαίο Μισθολόγιο που παρουσιάστηκε εσχάτως, κόβονταν δαπάνες τύπου "χαμάμ της Βουλής", εκλογικεύονταν οι συντάξεις των κάμποσων χιλιάδων ευρώ και γινόντουσαν 2-3 ιδιωτικοποιήσεις σε μη "στρατηγικούς" τομείς, σήμερα όλοι θα μιλούσαν για ελληνικό θαύμα κι εμείς θα τρώγαμε πατατάκια και θα χαζεύαμε στα διεθνή νέα, τις επιθέσεις των "αγορών" σε Πορτογαλίες, Ιρλανδίες, Ισπανίες και οπουδήποτε αλλού.

  Όχι ότι θα ήταν όλα ρόδινα, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξεφεύγαμε από τη θέση του πιο αδύναμου κρίκου, του παγκόσμιου επίκεντρου της ξεφτίλας, της ντροπής του πλανήτη, του σάκου του μποξ της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  • drider avatar
   drider @ ο ξένος 08/10/2011 13:23:32

   "Με όποιο νόμισμα, πρέπει να επιτευχθεί η εξίσωση έσοδα=έξοδα ή τουλάχιστον να προσεγγιστεί, αλλιώς χανόμαστε όλοι."

   Θα διαφωνήσω. Με τη δραχμή μπορείς να τυπώσεις/πληρώσεις πληθωριστικό χρήμα. Με ευρώ όχι (άντε μερικά δις ευρώ για το τραπεζικό σύστημα μέσω ELA).

   Βέβαια τύπωμα χρήματος = υποτίμηση = οριζόντιες περικοπές.
   Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείς να αντιμετωπίσεις έτσι ανελαστικές δαπάνες.

   Η ουσία είναι ότι χρειάζεσαι κυβέρνηση με πολλά... απίδια για να κάνεις κάτι τέτοιο.

   h**p://techiechan.com/?p=540

 13. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 08/10/2011 12:56:33

  Δειτε στο
  youtoube"Argentina.avi"
  Μηπως υπαρχει καμμια διαφορα?δεν νομιζω.

 14. μετάφραση avatar
  μετάφραση 08/10/2011 13:49:59

  Φυσικά και δεν θα φθάναμε εδώ αν εφαρμόζαμε τότε που έπρεπε το ενιαίο και νοικοκυρεύαμε την κατάσταση.Όμως και τώρα που κατρακυλάμε πόσο κοστίζουν στον ιδιωτικό τομέα 34 εβδομαδιαίες εργάσιμες ώρες πληροφορικής και πόσο αντίστοιχα στο δημόσιο;Ε λοιπόν στο τελευταίο τρείς (3) μισθούς των 1500 κατά μέσω όρο με όλα τα συναφή.Και να μην επεκταθώ και για τα πτυχία που ζέχνουν με 2+1 χρόνια σπουδών εκ του εξωτερικού όπου συμπίπτουν ημερομηνίες μπατσελορ και μεταπτυχιακών για την αρκούδα και το χταπόδι.
  Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ !ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ Π@@ ΤΟΥΣ!
  ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ!!!
  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2009-10 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ,ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΤΑ ΠΟΛΥ..... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!!

 15. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 08/10/2011 14:34:40

  Το άρθρο ειναι ακριβές .
  Επειδή βλέπω πολύ συγχυση παραπληροφόρηση και φόβο.

  Αν λοιπόν ορίσουμε ως εθνικό νομισμα την δραχμή.( η αρχική ισοτιμία είναι αδιαφορη)
  1. Η χώρα ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΕΙ
  Ολο το χρέος μετατρέπεται και εξυπηρετείται σε δραχμές με βάση την αρχική ισοτιμία.
  2. Το ποσοστό κουρέματος για τους κατόχους ομολόγων ισούται με το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής έναντι του ευρώ την ημερομηνία λήξης.
  3.Οι κάτοχοι ελλήνικών ομόλόγων έχουν συμφέρον η δραχμή να είναι όσο το δυνατόν ισχυρή δηλαδή η ελληνική οικονομία να ισχυροποειται διαρκώς.
  4. Τα cds καταρρέουν αφού ο κινδυνος αδυναμίας πληρωμής μηδενίζεται
  5. Η επάνοδος σε ισχυρή άναπτυξη σε συνδυασμό με την δραστική μείωση του χρέους και του γεγονότος ότι μακροπρόθεσμα ''οι αγορές δεν έχουν μνήμη''
  θα μας επαναφέρει στις αγορές πολύ ταχύτερα απο ότι το προβλεπόμενο πλάνο
  πτωχευσης εντός ευρώ και οπωσδήποτε θα έχεις επιπλέον ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και αξιοπρεπειά σου.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Πετρος Μ. 08/10/2011 23:26:14

   αυτα που γραφεις δεν ισχύουν
   ειδικα το 1) και το 4) ειναι αστεια και να τα ισχυριζεται καποιος
   αν ειναι ετσι ολοι θα τα γυριζαν ολοι σε νομισμα ζιμπαμπουε αυτοματως θα ξεχρεωνανε και δεν θα χρεωκοπουσε ποτε κανεις.

   Τωρα για το αρθρο - αυτοι οι αρθρογραφοι δοθεισης ευκαιριας θα σου παρουσιασουν και τα καλυτερα επιχειρηματα για να μετατραπει η Ελλαδα σε επαρχια της Τουρκιας.

   Την εθνικη κυριαρχια και αξιοπρεπεια δεν την χασαμε λογω ευρώ ουτε και θα την βρουμε αποχωροντας απο την ευροζωνη

   • Πέτρος. Μ avatar
    Πέτρος. Μ @ rally monkey 09/10/2011 02:06:53

    Απλά επιβεβαιώνεις αυτό που λέω στην αρχή .
    Η ευρωλαγνεία εδραιώνεται στην αγνοία και την παραπληροφόρηση
    Αυτά που γράφω ισχύουν απολύτως.
    Αυτή δε η δυνατότητα δραχμοποίησης του χρέους μας παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον σχεδόν όλος ο δανεισμός μας είναι σε εθνικό νόμισμα ,γιατί τέτοιο θεωρείται το ευρώ για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όχι σε συνάλλαγμα
    Παλαιοτέρα δανειζόμασταν και αποπληρώναμε σε δολάρια άρα δεν είχε κανένα νόημα να πάμε σε νόμισμα Ζιμπάμπουε όπως λες. Πάλι σε δολάρια θα πλήρωνες.
    Απλά σου το κρύβουν φίλε μου γιατί άμα το καταλάβεις εσύ και οι άλλοι προβληματικοί της ευρωζώνης μπουρλότο θα γίνει.
    Γκέγκε;

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Πέτρος. Μ 09/10/2011 02:39:52

     εκτος απο το 'Γκεγκε' φοβαμαι δεν προσθετεις κατι..
     στο λεω απλα αν εχεις δανειστει ως κρατος μεσω εκδοσης ομολογων πχ σε ευρω και γυρισεις και πεις στον κατοχο του ομολογου ότι ξερεις δεν θα τα παρεις σε ευρω αλλα σε δραχμες η οτι αλλο - αυτο ειναι (καρα-)πιστωτικο γεγονος - και θεωρεισαι σε καθεστως χρεωκοπιας και το CDS ενεργοποιειται και
     ..αν δεν με πιστευεις δεν μπορω να κανω τιποτα παραπανω απο το να σου πω τσεκαρε το παλι (αν υποθεσουμε οτι σε ενδιαφερει)
     τη δυνατοτητα δραχμοποιησης δεν την αρνηθηκε κανεις
     για τη σημασια της και τις συνεπειες της γινεται η κουβεντα
     Εσυ μπορει να το λες ευρολαγνεια - εγω το λεω να περισωσουμε ότι μπορουμε γιατι επιστροφη στο εθνικο νομισμα σ'αυτη τη φαση ειναι τεραστιο πληγμα για τη χωρα.. ορισμενοι επιθυμουν εξοδο απο την ευροζωνη την ΕΕ κλπ επιστροφη σε κατασταση τροφοσυλλεκτη ίσως.. τι να πω αγαπητε γουστα ειναι αυτά ..ενιοτε βαζουμε και σως εθνικης αξιοπρεπειας για αλλωθι

     • Πέτρος. Μ avatar
      Πέτρος. Μ @ rally monkey 09/10/2011 02:57:18

      Ακόμη και αν χαρακτηριστεί πτώχευση
      οι αγορές θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα ταχύτατα.
      Τα ομόλογα θα πληρώνονται στην λήξη τους
      Νομικά είσαι καλυμένος.
      Δεν μπορώ να σε βοηθήσω άλλο.
      Δεν με ενοχλεί η άγνοια αλλά η επιμονή
      Ενώ έχεις φλος πας πάσο
      Δεν κλέβω εκκλησίες.
      Πήγαινε με τον ΓΑΠ στην Μέρκελ να σε εξυπηρετήσουν.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Πέτρος. Μ 09/10/2011 02:52:59

     ολος ο δανεισμος μας δεν ειναι σε εθνικο νομισμα - εχουμε χρεος να εξυπηρετησουμε το οποιο ειναι σε ευρώ

     • Πέτρος. Μ avatar
      Πέτρος. Μ @ rally monkey 09/10/2011 03:06:22

      Ρε φίλε ήμαρτον το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμά αυτή την στιγμή.
      Το άρθρο το διάβασες;

      ''Βέβαια, τα βρετανικά δικαστήρια θα είχαν δικαιοδοσία μόνο επί λίγων ομολόγων που θα είχαν εκδοθεί με τον βρετανικό νόμο. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί με ισχύ ελληνικής νομοθεσίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να αλλάξει τον νόμο της, νομιμοποιώντας τις ανταλλαγές. Ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται σήμερα με 40% μείωση της αξίας τους, οπότε δεν θα ήταν πολύ πιο σημαντική η οποιαδήποτε πτώση της αξίας τους, με δεδομένο το ότι οι πιστωτές θα πίστευαν ότι θα αποζημιωθούν, έστω με δραχμές.''

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Πέτρος. Μ 09/10/2011 03:29:25

      OK - τωρα βγαζει νοημα το 2ο σου σχόλιο

      δεν αλλαζει όμως την ουσια
      θα εισαι νομιμος με βασει το Ελληνικο δικαιο,
      διεθνως όμως θα τελεις σε κατασταση χρεοκοπίας
      κατασταση που προσπαθουμε να αποφυγουμε αν δεν κανω λαθος
      και δεχεσαι οτι δεν θα την αποφυγουμε
      δεν μας απασχολει αν προσαρμοστουν οι αγορες αλλα τι επιπτωσεις θα εχει η χρεωκοπια για τη χωρα

 16. akrovolistis avatar
  akrovolistis 08/10/2011 18:06:09

  Eίναι σημείο των καιρών ότι ένας ξένος, εν προκειμένω ο συγγραφέας του άρθρου, λέει με πολύ απλά λόγια, αυτά που έπρεπε να κουβεντιάζουν τα μεγάλα ελληνικά κόμματα και να παζαρεύει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει όπλα για να απειλήσει, αλλά η απειλή πρέπει να είναι αξιόπιστη. Το άρθρο εξηγεί ακριβώς αυτό. Οτι υπάρχει...ζωή και εκτός ευρώ για εμάς, ενώ το πλήγμα θα είναι δυσβάστακτο γι αυτούς που μας εκβιάζουν.
  Είναι απολύτως ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το κούρεμα. Αντι να επιμείνει ότι εκτός από τους ιδιώτες πρέπει να παραγραφεί και χρέος που οφείλουμε στην τροικα, είναι έτοιμη να δεχτεί απαιτήσεις των Γερμανών για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Τσολάκογλου δεν θα προλάβει...

 17. boanerges avatar
  boanerges 08/10/2011 19:41:31

  Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, εκτός από τουρισμό και ναυτιλία, τι θα αρχίσουμε να παράγουμε (γιατί εδώ και κάτι χρόνια, καμια τριανταριά θαρρώ, δεν παράγουμε παρά ελάχιστα); that is the question. Και πως θα διαχειριστούμε αυτή την παραγωγή; όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία; τότε δέσαμε... Όταν δωθεί ικανοποιητική απάντηση σ' αυτό, τότε βλέπουμε το προϊόν -που με σοβαρότητα θα παράγουμε- σε τι νόμισμα θα το πουλάμε, σε ευρώ ή σε δραχμή.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ boanerges 15/10/2011 23:59:48

   Εκτός από τον τουρισμό και την ναυτιλία, σε λίγο θα βασιζόμαστε και στον τρίτο από τους τρεις λεγόμενους άδηλους πόρους που ανέκαθεν στήριζαν την οικονομία μας: τα μεταναστευτικά εμβάσματα που θα μας στέλνουν οι νέες φουρνιές μεταναστών στο εξωτερικό.
   Είδες τι κάνει το ριμπούτ του Πασόκ;

 18. rally monkey avatar
  rally monkey 09/10/2011 03:40:20

  φυσικα και θα προσαρμοστουν
  και θα σπευσουν να σε δανεισουν την επομενη μερα
  οπως θα κανουν και οι πρωην ευρω-εταιροι και εταίρες επειδη τους φεσωσες..
  αν είμασταν αυταρκεις θα σου ελεγα παμε με ισοσκελισμενους προυπολογισμους και δεν τρεχει τιποτα, αλλα..

 19. Nik avatar
  Nik 09/10/2011 14:40:29

  "και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της. "

  Ποτέ δεν υπήρχε, και αυτό είναι πρόβλημα ένα από τα δύο. Το δεύτερο είναι η ανύπαρκτη κρατική μηχανή άρα τίποτε δεν εφαρμόζεται, όπως τίποτε δεν εφαρμοζόταν στο παρελθόν.

  Φτιάξτε αυτά τα δύο και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αυτόματα.

  Νικ

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 09/10/2011 18:12:52

  Το εχω διαλαλησει απειρες φορες, στους ανθρωπους του υποκοσμου θα πρεπει να συμπεριφερεσαι με την γλωσσα που καταλαβαινουν και αυτη στην προκειμενη περιπτωση δεν ειναι αλλη απο τον εκβιασμο! Απειλησε τους οτι πτωχευεις και το σπουδαιοτερο, να εισαι ετοιμος να πραγματοποιησεις την απειλη σου και θα δεις πως θα καθησουν σαν αρνακια. Αν δεν πετυχει τοτε θα παθεις πιο γρηγορα αυτο που οπωσδηποτε θα παθεις αργοτερα,αλλα θα παρασυρεις μαζι σου και ολους τους ...αγαπητου σου φιλους, γιαυτο πιστευω οτι θα πετυχει!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.