#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2011 10:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Εξαπάτηση” σημαίνει “κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”
Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη “εξαπάτηση” θα πρέπει να μπει η ερμηνεία “κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”. Και δεν εννοούμε την εξαπάτηση με το γνωστό “λεφτά υπάρχουν”, ούτε τις υποσχέσεις Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Μιλάμε για την εξαπάτηση με τους ημιυπαίθιους καθώς με ερμηνευτική εγκύκλιο όσοι έκαναν το λάθος να κάνουν τακτοποίηση θα βρεθούν στο μέλλον να πληρώνουν φόρους λόγω τεκμηρίων. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι ημιυπαίθριοι, τα κλειστά γκαράζ, οι πιλοτές και οι αποθήκες που «τακτοποιήθηκαν» όλα δηλαδή τα επιπλέον τετραγωνικά θα πρέπει να γραφούν στη φορολογική δήλωση του 2012 για να υπολογιστούν στα νέα τεκμήρια. Αν μάλιστα ξεπεράσουν και το αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, μαύρο φίδι που τους έφαγε.

Η εφορία πλέον θα γνωρίζει τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου για να υπολογίσει τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, όσοι έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν την κυβέρνηση θα πληρώσουν υψηλότερο ποσό τεκμηρίου και άρα μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος  2012 και των επομένων οικονομικών ετών.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 :
Φορολογούμενος δεν είχε δηλώσει καθόλου ή είχε δηλώσει στους βοηθητικούς χώρους ημιυπαίθριο χώρο 15 τ.μ. που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κυρίων χώρων 100 τ.μ.

Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2010.

Περίπτωση α: Μετά την τακτοποίηση, και εάν δεν έχει ακολουθήσει κάποια άλλη μεταβιβαστική πράξη, δεν απαιτείται να γίνει μεταβολή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.
Περίπτωση β: Το Φεβρουάριο του 2011 ο φορολογούμενος μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στην κόρη του με γονική παροχή.

Το 2012 και οι δυο υπόχρεοι, τόσο η κόρη –ψιλός κύριος όσο και ο πατέρας- επικαρπωτής, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων συμπεριλαμβάνοντας τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους (ο μεν πατέρας δηλώνοντας μεταβολή η δε κόρη το νέο ακίνητο).

Περίπτωση γ: Το Φεβρουάριο του 2011 το διαμέρισμα πωλήθηκε.
Ο μεν αγοραστής θα δηλώσει το διαμέρισμα και τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους, ο δε πωλητής θα διαγράψει το ακίνητο αναγράφοντάς το όπως το είχε δηλώσει αρχικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 :

Φορολογούμενος στη δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε στους κύριους χώρους διαμερίσματός του κλειστό ημιυπαίθριο. Στη συνέχεια τακτοποίησε τον εν λόγω ημιυπαίθριο.
Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει το Ε9, αφαιρώντας τον ημιυπαίθριο, διότι έχει ήδη απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με την περ. α της παρ. 5 του ν. 3897/2010, τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 :

Φορολογούμενος τακτοποίησε το έτος 2010 υπόγειο χώρο, που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σε κατοικία.

Περίπτωση α: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε δηλωθεί ως αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.
Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τακτοποίηση, δεν απαιτείται τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.

Περίπτωση β: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν είχε δηλωθεί καθόλου ο εν λόγω χώρος.
Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011, στο οποίο θα εμφανίζεται το ακίνητο ως κατοικία.

Περίπτωση γ: Μετά την τακτοποίηση ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε πώληση του εν λόγω ακινήτου μέσα στο έτος 2010.
Σε αυτή την περίπτωση ο μεν αγοραστής θα αποτυπώσει το ακίνητο στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία, ο δε πωλητής δε θα κάνει κάποια ενέργεια πλην της τυχόν διαγραφής του ακινήτου, εφόσον το είχε συμπεριλάβει σε δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4:

Φορολογούμενος τακτοποιεί το 2010 ολόκληρο το ισόγειο κτιρίου (pilotis) τον οποίο είχε μετατρέψει σε κατοικία το 2009.

Περίπτωση α: Αν ο χώρος αυτός δεν είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2010, o υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων 2011 προκειμένου να τον δηλώσει στην πραγματική του κατάσταση.

Περίπτωση β: Αν ο χώρος αυτός είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων 2010 ως αποθήκη ή ως θέση στάθμευσης, μετά την τακτοποίηση δεν απαιτείται να δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2011 11:33:31

  Ο κοσμος ΔΕΝ ΤΟΥΜΠΑΡΕΤΑΙ πλεον απο Πρασινιες και Πρασινες Ντουφεκιες!!

  Μας λενε και τραμουκους.... δεν μας καλει σε ενα πανελ να τα πουμε ο οποιοσδηποτε ΠΑΣΟΚΟΣ???..

  ΠΑΣΟΚ = ΓΥΨΟΣ. με Οπλισμενο Σκυροδεμα !!!!

  ΠΠ

  • Απορία avatar
   Απορία @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2011 11:38:34

   Μην ξεχνάμε όμως ότι τις αλχημείες με τα χαράτσια στα ακίνητα τις άρχισε ο πατέρας της διαφοράς του 10%. Ευτυχώς αποσύρθηκε μόνος του.

   Ευτυχώς επίσης ότι με την ψηφίση του μνημονίου 2 θα πάρουν πόδι κι άλλα βαρίδια.

 2. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 03/06/2011 12:06:55

  Ένα τεράστιο πρόβλημα που οφείλεται σε εντελώς ηλίθιο Νόμο (τον γενικό οικοδομικό κανονισμό).

  Γιατί να μη προσμετράται εξ αρχής ο ημιυπαίθριος στα κύρια τετραγωνικά του κτιρίου (στη συνολική δόμηση)?

  Η "απάντηση" ειναι ότι το ελληνικό κλίμα επιβάλλει την ύπαρξη χώρων άνετης διαβίωσης τους καλοκαιρινούς θερμούς μήνες (ημιυπαίθριοι, ανοιχτοί στεγασμένοι αλλά όχι περιμετρικά κλεισμένοι χώροι).

  Η πραγματική απάντηση είναι ότι ως διάταξη επιβλήθηκε για τους παρακάτω λόγους:
  1. για να παράξει ελέγχους, άρα γραφειοκρατεία, άρα εικονική ανάγκη για υπαλλήλους στην πολεοδομία
  2.να δημιουργήσει διαπλοκή και "φακελάκια"
  3.να παράγει εύκολη φορολογητέα ύλη μέσω της δημιουργίας προστίμων

  Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν με τον Κωδικα Βιβλίων και Στοιχείων..Βλακώδεις νόμοι που σκοπό έχουν τη συνδιαλλαγή και την επιβολή προστίμων κατά το δοκούν..Επιμερους διάταξή του προβλέπει το εξης: Ένα επαγγελματικό δείπνο αναγνωρίζεται ως τέτοιο (και επομένως εκπίπτει ο ΦΠΑ των εξόδων και θεωρείται επαγγελματικό έξοδο) μόνο αν τελικά δημιουργήσει φορολογητέα ύλη...μόνο δηλαδή αν τελικά ο πελάτης σου δώσει τη δουλειά..αλλιώς δεν αναγνωρίζεται τίποτα...Επίσης, αν μαζί έτρωγαν και οι σύζυγοι των επαγγελματιών γίνεται κατανομή επαγγελματικών και μη εξόδων (φαντάζομαι αν παραγγειλεις πίτσες πρέπει να μετράς ποσα κομμάτια έφαγε ο καθένας)

  Μπουρ...λα νόμοι, μαθητευόμενων μάγων, που έχουν οδηγήσει το τόπο εδω που είμαστε..

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Φακ Κωστας 03/06/2011 13:31:42

   Πολύ σωστά. Θα μπορούσε ο νόμος να ορίζει μόνο τα τετραγωνικά που επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στο κέλυφος της οικοδομής, όπως φυσικά και το ύψος της οικοδομής. Οι ημιυπαίθριοι είναι μέσα στο κέλυφος. Από εκεί και πέρα, να φορολογείσαι σύμφωνα με αυτά τα τετραγωνικά και αν θέλεις τους κλείνεις, αν θες τους έχεις ανοιχτούς, όπως και κανείς δεν σε υποχρεώνει να έχεις παράθυρα στο σαλόνι ή την κουζίνα σου, μπορείς να τα αφαιρέσεις. Φτάνει να μην πειραχτεί το κέλυφος και βγει η παρέμβαση εκτός κελύφους (το κλείσιμο μπαλκονιού είναι παρέμβαση εκτός κελύφους). Αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως έχω πληροφορηθεί.
   Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους είναι ένας ηλίθιος νόμος που ψηφίστηκε επί Τρίτση και εξακολουθεί και ισχύει μετά από δεκαετίες αποτυχίας στην εφαρμογή του.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Φακ Κωστας 03/06/2011 13:34:04

   Εδώ χρειάζεται μία ουσιαστική παρέμβαση της ΝΔ, με συγκεκριμένα μέτρα προς εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Να γίνει ένας κατάλογος νομοθετημάτων που είναι ανεφάρμοστα, που καλλιεργούν τη διαφθορά και τη συναλλαγή και δυσκολεύουν τους πολίτες αναίτια.
   Αυτός είναι ο πραγματικός εκσυγχρονισμός, όχι το να καθιερώσεις γάμους ομοφυλοφίλων και υιοθεσίες από ομόφυλα ζεύγη και άλλες ελευθεριακές ανοησίες.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ ΒΙΣ 03/06/2011 14:58:01

    Bις,
    Επειδή σε βλέπω σχετικό, θα σου δώσω άλλο ενα παράδειγμα νέου "νόμου" της Μπιρμπίλη και έλα εσύ ή ο οποιοσδήποτε να τον εφαρμόσει..
    Για να μεταβιβάσεις ακίνητο πρέπει να το έχεις πριν κατατάξει σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης (όπως τα ψυγεια σε κατηγορία Α,Β, Γ κλπ)..
    Ζητάς από μηχανικό να σου κάνει μελέτη ενεργειακής απόδοσης, της οποίας βασικά στοιχεία υπολογισμού είναι τα κτίρια στη γειτονιά του δικού σου, καθώς η σκίαση που αυτά παρέχουν επηρεάζει τους υπολογισμούς.. και το ζητάς όχι γιατι θες να πετάξεις τα λεφτά σου αλλά γιατί ειναι απαραίτητο για να το μεταβιβάσεις ή να το πουλήσεις...
    Και παίρνεις το πιστοποιητικό που λέει "κατηγορία Β"...ωραία..και ισχύει μέχρι κάποιος γείτονας να γκρεμίσει την παλιά οικοδομή για να χτίσει νέα ή μέχρι μια πολεοδομία να του επιβάλλει να ανοίξει έναν ημιυπαίθριο ή να γκρεμίσει έναν αυθαίρετο όροφο (πανωσήκωμα) που σε σκίαζε...
    Με λίγα λόγια, η επιθυμία ή ή παρανομία του γείτονα επηρεάζει την περιουσία σου (υπ'όψην ότι για να τη μεταβιβάσεις αργότερα πιθανόν να απαιτείται αναβάθμιση ενεργειακή με προσθήκη θερμομόνωσης και άρα επιπλέον έξοδα)...
    Μετά, άν στον πιθανό Ελεγκτή χώσεις ενα χιλιάρικο στη τσέπη για να μπορέσεις να μεταβιβάσεις το ακίνητό Σου στο παιδί Σου εσύ θα είσαι ο παράνομος?...

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/06/2011 13:18:19

  Εχω μια απορια, τα μετρα που μας επιβαλει η τροικα ειναι τα ιδια και χειροτερα απο αυτα που επιβληθηκαν περσι και απετυχαν παταγωδως. Τιποτα δεν δειχνει οτι θα πετυχουν τα σημερινα. (συναγεται απο την στοιχειωδη ανθρωπινη λογικη). Γιατι αυτη η λυσσαλεα προσπαθεια της κυβερνησης για την επιβολη τους; Μηπως σκεφτεστε αυτα που εγω δεν τολμω να σκεφτω;

 4. East avatar
  East 04/06/2011 00:03:10

  Μειώστε την γραφειοκρατία!

  Απλοποιήστε τη νομοθεσία!

  Καταργείστε την οικοδομική άδεια για τις μονοκατοικίες, και για τα μεγαλύτερα κτίρια να βγάζει την άδεια ο μηχανικός όπως αντίστοιχα γίνεται με τον συμβολαιογράφο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.