#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2010 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Εθνική και Λαϊκή Κυριαρχία, ή Χρεοκοπία;”: το πραγματικό δίλημμα των εκλογώνΑν ήσουνα αγαπητέ αναγνώστη στη θέση του Γ.Α. Παπανδρέου, τι θα προτιμούσες:

Να κάνεις πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβρη με θέμα την πορεία της οικονομίας και  ζητώντας την ανανέωση της λαϊκής εντολής με εκλογικό δίλημμα το νέα μέτρα ή χρεοκοπία και να μείνεις έτσι κυρίαρχος του παιχνιδιού, επειδή είτε ξανακερδίσεις είτε χάσεις την αυτοδυναμία θα είσαι πρώτο κόμμα και επιπλέον θα έχεις  παραδώσει το πικρό ποτήρι...

Ή να αφήσεις να περάσει ο Χειμώνας, να κυλήσει ο χρόνος μέχρι το Μάρτιο, να αναγκαστείς να περάσεις τα νέα μέτρα για το νέο έλλειμμα του 16% και να είσαι στο έλεος της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης;

Νομίζω ότι θα διάλεγες την πρώτη λύση. Είναι αυτό που λένε στη θεωρία παιγνίων dominant strategy απέναντι σε κάθε άλλη πιθανή στρατηγική. Το αποτέλεσμα της είναι θετικό για σένα σε κάθε περίπτωση και ειδικά στην περίπτωσή μας, όπου ο κ. Παπανδρέου είναι κυνικά αδιάφορος για το αποτέλεσμα των εκλογών ακόμα κι αν χάσει, πόσο μάλλον που πιστεύει ότι θα κερδίσει και άρα παίρνει λελογισμένο ρίσκο. Αντίθετα  το αποτέλεσμα της δεύτερης λύσης είναι ανοικτό στους ανέμους της ιστορίας...

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα πάμε σε εκλογές, ή αν μπλοφάρει ο κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι: Υπάρχει λύση που αντιμετωπίζει το δίλημμα που θα θέσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου; Γιατί καλό είναι να κερδίζει κανείς την εξουσία, οφείλει όμως, μετά, να την ασκεί υπέρ του Λαού και τους Έθνους.

Ας δούμε λοιπόν τι αποτέλεσμα θα έχει για τους αντιπάλους του η επιλογή της πρώτης λύσης από τον κ.Γ.Α.Παπανδρέου:

Πρώτον: Στο δίλημμα νέα μέτρα (γιατί εσείς, η ΝΔ, φταίτε), ή χρεοκοπία (Χάρυβδη, ή Σκύλα) μια καθαρή απάντηση απαιτεί τη διατύπωση ενός εξίσου καθαρού αντι-διλήμματος. Τα στοιχεία αυτού του συμμετρικού διλήμματος είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει, οφείλουν, να μη σταθούν μόνο σε ένα οικονομίστικο πλαίσιο αλλά να διατυπώσουν και μια ιδεολογική παράμετρο, ένα “όραμα”, αν θέλετε. Δανείζομαι από ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο antinews στις 23/10/2010:

«Και έτσι, για πρώτη φορά σήμερα, εξαιτίας ακριβώς του Μνημονίου, είναι σε θέση συνειδητοποιήσει ο Έλληνας, πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει, επιτέλους, το δημοκρατικό ελληνικό κράτος πλήρες, ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένο, χρησιμοποιούμενο προς το συμφέρον της ολότητας, συντεταγμένο μονοπώλιο στην κρατική εξουσία. Να αποκτήσει, με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος, πλήρη εθνική και λαϊκή κυριαρχία.Η ελλιπής υλοποίηση του δημοκρατικού και εθνικού μονοπωλίου της ελληνικής κρατικής εξουσίας, εξηγεί και την υπανάπτυξη κοινωνικών και πνευματικών θεσμών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιβολή του Μνημονίου. Το Μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εμφανής και απεχθής όψη του ελλιπούς μονοπωλίου εξουσίας που βίωνε σχεδόν αφανώς το ελληνικό κράτος από τη στιγμή της ίδρυσής του.» (Για ένα πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτος | ANTI WEBLOG)

Επομένως το αντιδίλημμα που πρέπει να αρθρώσει η ΝΔ θα μπορούσε να είναι Εθνική και Λαϊκή Κυριαρχία ή Χρεωκοπία; (Φυσικά η έννοια της χρεοκοπίας γενικεύεται και περιλαμβάνει πια όχι μόνο την οικονομική αλλά και την ηθική, συλλογική και ιδεολογική χρεοκοπία). Η δε Εθνική Κυριαρχία έχει ακριβώς να κάνει τόσο με την ανάκτηση εσωτερικά του φυσικού μονοπωλίου της Βίας από το κράτος (σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση περιορισμένης κυριαρχίας με διάφορες ομάδες να επιβάλλουν το «νόμο» τους όσο και με την έννοια της Εθνικής Κυριαρχίας απέναντι σε τρίτους είτε αυτοί είναι φίλοι και σύμμαχοι είτε είναι «φίλοι και σύμμαχοι».

Όσον αφορά για το οικονομικό κομμάτι του διλήμματος οφείλουμε νομίζω να απαγκιστρωθούμε από απόλυτες αρνήσεις γύρω από τη Χρεοκοπία: θυμίζω την περίπτωση Κίρχνερ στην Αργεντινή (Néstor Kirchner: Argentina’s independence hero. The death of Argentina’s former president is a sad loss. His bold defiance of the IMF paved the way for South America’s progress, by Mark Weisbrot, The Guardian, 27/10/2010).

Ομοίως οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε από την κατασκευή ενός νομίσματος και μιας Ένωσης που δεν ανταποκρίνονται στην επιδίωξη ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Χώρου αλλά προωθούν ευρωαμερικανικές αφηγήσεις. (“Απαγκίστρωση” δε σημαίνει έξοδος σπεύδω να τονίσω, σημαίνει νέα πολιτική)

Παρατηρητής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. john avatar
  john 31/10/2010 14:14:12

  http://www.youtube.com/watch?v=_qRKKhgPvhI

  ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 9:50 ΚΑΙ ΜΕΤΑ....

  ΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΣ
  ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,
  ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ
  Η ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ.....

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ john 31/10/2010 14:46:43

   «Ρε… σ΄ εμένα γλώσσα δε θα βγάνεις…..
   Κατάλαβες; ….
   Θα μου πουλήσεις και πνεύμα….
   Νεοδημοκράτη της συμφοράς….
   Χάρη σ΄ εμένα τρως ρε!!!!!!!!!!»

   Πάλι στη μάσα η κουβέντα, λόγω ……Master Chef!

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ ένας Άμλετ 31/10/2010 14:49:31

    Απομαγνητοφώνηση από τον αβρό πολιτικό λόγο του κ. Α. Γεωργιάδη…

  • Μήτσος avatar
   Μήτσος @ john 31/10/2010 20:17:40

   Eλεεινός και τρισάθλιος...Αυτό το απόσπασμα πρεπει να το δούν όλοι πριν πάνε να ψηφίσουν

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 31/10/2010 14:33:38

  Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έγινε για το καλό των ευρωπαϊκών λαών.
  Αυτό το νόμισμα, το Ευρώ, δεν έγινε για την προκοπή της ηπείρου.

  Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το Ευρώ είναι υποκαταστήματα των διεθνών τραπεζιτών και όποιων κρύβονται από πίσω τους. Γι' αυτό και βλέπουμε τα χάλια που βλέπουμε σε όλη την ήπειρο.

  Εξω από την ΕΕ και το Ευρώ.
  Κλωτσιά στο Μνημόνιο τώρα.
  Διαγραφή του χρέους.

  Το επόμενο ΜΕΓΑΛΟ μέτρο που θα πρέπει να πάρει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, είναι να ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

  Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Είναι διαταγή της Τρόϊκας. Το έχουν κάνει παντού.

  Η παρούσα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να το πάρει. Ισως οι εκλογές να έχουν στόχο αυτό και μόνο. Το πως θα περάσει ένα τέτοιο μέτρο η επόμενη κυβέρνηση. Οποια και να είναι.

  Οι δανειστές μας θέλουν κι άλλα λεφτά, θέλουν αίμα. Θα διώξουν κι άλλους από τις δουλειές τους. Το Μνημόνιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ.

  Μην ακούτε τις κομματικές κορώνες που κρύβουν την αλήθεια.
  Οι κομματικοί έχουν κάνει γαργάρα την διαφθορά. Τσιμουδιά.
  Μην περιμένετε να ακούσετε την αλήθεια από τα κόμματα.
  Τα κόμματα έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Οχι να λένε την αλήθεια.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
   ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 31/10/2010 16:09:47

   -εξω απο την Ε.Ε και το ευρω-

   Θρακα σε λιγο θα κανουμε υμνο του κομματος το Μαυρα κορακια με νυχια γαμψα....
   Δεν μπορει να απολεσει η Ν.Δ τον ευρωπαικο της χαρακτηρα.Θα φανει οτι ηταν καιροσκοπικη η επιλογη της για την ενταξη της Ελλαδος στην ΕΟΚ οπως ηταν για το Πασοκ η αποψη για μη ενταξη τη δεκαετια του 70.Αν ειναι κατι που μπορει να κανει η Νεα Δημοκρατια ειναι να δειξει στους υπολοιπους οτι η ενωση εχει χασει τον κυριο λογο για τον οποιο εγινε: Τη βελτιωση του βιοτικου επιπεδου του ευρωπαιου πολιτη.

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 31/10/2010 17:13:16

   Θράκα, σημερα η μονοπυθμενη φυλλάδα δημοσιευει σχέδιο αναδιάρθρωσης (διαβαζε «διάλυσης») των αστικών συγκοινωνιών το οποίο περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις εργαζομένων και επαναπρόσληψης τους από νέο (πιθανότατα ιδιωτικοποιημένο) φορέα με μισούς μισθούς.
   Όπως τα λές ειναι τα πράγματα

 3. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 31/10/2010 15:20:20

  Aν ήμουν στην θέση του Παπανδρέου (προσοχή: όχι αν ήμουν Παπανδρέου) θα είχα επιμείνει στον Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών κι ακομα κι αν έχανα 8 Περιφέρειες θα συνέχιζα την εφαρμογή της πολιτικής μου εφ΄όσον θα την θεωρούσα σωστή και υποστήριζα ότι ήδη αποδίδει καρπούς.
  Θα φρόντιζα επίσης να αναδείξω την διαφορετικότητα του "αντιμνημονισμού" Σαμαρά από αυτόν του ΚΚΕ, Αλαβάνου κλπ ώστε να ανοίξω κανάλια επικοινωνίας με κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.
  Θα πήγαινα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας προσδοκώντας ότι η πολιτική μου θα εχει αποτελέσματα, ότι αυτά θα εκτιμηθούν από τους πολίτες και εκμεταλλευόμενος Α)τις θεσμικές αλλαγές που θα έχουν γίνει μέχρι το 2013 στην ΕΕ και Β) ότι η Κεντροδεξιά θα συνέχιζε να είναι σκορποχώρι.
  Και αν η πολιτική μου αποτύγχανε ή θεωρούσαν οι πολίτες ότι απέτυχα και με καταψήφιζαν? Κανένα πρόβλημα!Θα πήγαινα σπίτι μου ήσυχος ότι έκανα το καθήκον μου. Αλλά είπαμε: αν ήμουν εγώ στην θέση του Παπανδρέου. Στη θέση του Παπανδρέου είναι ο εμμονικός και ανεύθυνος Γιώργος Λ.Υ. Παπανδρέου. Αρα....

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ firiki2010.wordpress.com 31/10/2010 17:08:03

   Ο Παπανδρέου δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την εφαρμογή της πολιτικής "του", όπως αυτοαποκαλεί την πολιτική που προδιαγράφει το μνημόνιο, καθότι έφθασε η ώρα να εφαρμοσθεί ακριβώς αυτό που περιγράφει πιό πάνω ο Θράκας: η απομείωση του κράτους -όπερ εστι μεθερμηνευόμενον = η απόλυση των κομματικών του ερεισμάτων. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να δραπετεύσει από τις Συμπληγάδες, θέτει το δίλημμα διαφορετικά, και όποιον ξεγελάσει ξεγέλασε...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 31/10/2010 17:10:15

    ρωτήστε και τον τιραμόλα, αυτός ξέρει καλύτερα ...

  • netakias.wordpress.com avatar
   netakias.wordpress.com @ firiki2010.wordpress.com 31/10/2010 19:29:03

   @firiki
   Φίλε έγραψες.

   Καλή βάση για να κάνεις ολόκληρο άρθρο.

   Να το ανεβάσω στο βλογκ μου;

  • Misha avatar
   Misha @ firiki2010.wordpress.com 31/10/2010 20:32:32

   Φιρικι, αν ήσουν στη θέση του ΓΑΠ και είχες υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία κατά το αγγλικό δίκαιο, όπως έκανε ο ΓΑΠ, και αποτύγχανες δε θα πήγαινες σπίτι σου αλλά στου Γουδή να κάνεις παρέα με τους έξι της μικρασιατικής μειοδοσίας.

   Θα μου πείς βέβαια πως εδώ ο Γκορμπατσωφ διέλυσε μια αυτοκρατορία κι εμεινε ατιμώρητος για να διαφημίζει πίστες χάτ...και ίσως να έχεις δίκιο σε αυτό το σημείο.

 4. αντισταση avatar
  αντισταση 31/10/2010 19:56:11

  EXAIRETIKO!Diabaste ti mas leei o Argentinos.
  H οικονομία της Αργεντινής είδε άσπρη μέρα μόνον όταν σταμάτησε να κάνει ό,τι της ζητούσαν οι πιστωτές
  http://papaioannou.wordpress.com/2010/10/31/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82/

  • Misha avatar
   Misha @ αντισταση 31/10/2010 21:21:33

   Τα έχει πει η πρόεδρος της Αργεντινής , η Χριστίνα Κίρχνερ εδώ και μερικούς μήνες: πάμε για φούντο ολοταχώς με την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ.

   Όμως ο ΓΑΠ είναι his master's voice

 5. netakias.wordpress.com avatar
  netakias.wordpress.com 31/10/2010 20:01:01

  @Παρατηρητή

  βοήθησε με λίγο στο ποία θα πιστεύεις, ως ορθή δική μας αντίδραση, στην δεδομένη κατάσταση.

  Λες : "...να μείνεις έτσι κυρίαρχος του παιχνιδιού, επειδή είτε ξανακερδίσεις είτε χάσεις την αυτοδυναμία θα είσαι πρώτο κόμμα και επιπλέον θα έχεις παραδώσει το πικρό ποτήρι…"

  Οπώς γράφει κι ο Ροδινός, "...Η εμπειρία στην Ελλάδα και όχι μόνο δείχνει οτι ένα, όχι ευκαταφρόνητο, ποσοστό του εκλογικού σώματος στο ενδεχόμενο μελλοντικής αστάθειας, συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση"

  Oπως έγω το ερμηνεύω, ο ΓΑΠ παίζει το χαρτί του εν πολέμο Πρωθυπουργού, όπως πχ. ο Μπούς στον κόλπο, ο Σρέντερ με τις πλημμύρες ή ο Καραμανλής (ιδέα του Ζαγορίτη ήταν;) έπαιξε το χαρτί του ηγέτη και πήρε τις εκλογές μέσα στις φωτιές, όταν τον είχαν χαμένο.

  Εκεί που (κι) εγώ έχω κολλήσει είναι στην δική μας αντίδραση. Η αριστερά από τη μια είναι στον κόσμο της (αν και ο ΓΑΠ ακριβαίνοντας το πετρέλαιο, τους έκοψε τις μολοτωφ ή το Σόρος τους έδωσε άδεια), ο ΛΑΟΣ ζητιανεύει υπουργείο και το ΚΚΕ, περιμένει να ξεπαγώσουν τον Λένιν.

  Γιατί η ΝΔ να απαντήσει με ένα νέο δίλημμα και να μην απαντήσει μονοδιάστατα πατώντας στο πρόγραμμα της 7ης Ιουλίου;

  Να πει αυτό "είναι κύριοι"! Να κάνει κινήσεις καθησυχασμού της αγοράς (spread), όπως συναντήσεις υψηλού επιπέδου με το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Μπορεί εδώ να έχουμε μπλέξει με τα παπαγαλάκια του ΓΑΠ, Σορος, Στρος, Τρισε κτλ, αλλά έξω ξέρουν ποιος πράγματι μπορεί να κάνει την σωστή δουλειά. Δεν χρειάζεται να γίνει Οργκαν, στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ναδίρ της ύφεσης.

  Αλλο ένα δίλλημα, μήπως μας μπερδέψει κι άλλο;

  Αν κάνει πίσω ο Σαμαράς τώρα, μήπως δείξει "αδύναμος";

  Να δω και από τον Γιωργάκη πολιτικό ελιγμο, "θα πηδηχτώ από το παράθυρο"

  Εγώ πάντως έχω μπερδευτεί . . .ξέρω τι θέλω (ανάσα), αλλά δεν ξέρω πότε θα έρθει . . .

 6. Μήτσος avatar
  Μήτσος 31/10/2010 20:41:39

  το επίμαχο κομμάτι προς πάσα χρήση

  http://www.tubechop.com/watch/102316

 7. kiki avatar
  kiki 31/10/2010 20:47:45

  Ασε βραδυ Κυριακης με τον υστερικο.

 8. δημης avatar
  δημης 31/10/2010 21:43:22

  «Και έτσι, για πρώτη φορά σήμερα, εξαιτίας ακριβώς του Μνημονίου, είναι σε θέση συνειδητοποιήσει ο Έλληνας, πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει, επιτέλους, το δημοκρατικό ελληνικό κράτος πλήρες, ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένο, χρησιμοποιούμενο προς το συμφέρον της ολότητας, συντεταγμένο μονοπώλιο στην κρατική εξουσία. Να αποκτήσει, με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος, πλήρη εθνική και λαϊκή κυριαρχία." ΜΠΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ , ΜΕ ΧΡΕΗ ΚΑΙ "ΧΡΕΗ" ΝΑ αποκτήσει ΠΛΗΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ;;;;;;

 9. ΑΝΤΙΛΑΜΟΓΙΟ avatar
  ΑΝΤΙΛΑΜΟΓΙΟ 31/10/2010 22:01:21

  το ζητημα δεν ειναι τι κανει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το ζητημα ειναι τι κανει ο κοσμος ??αν ο κοσμος δεν απεμπλακει αμεσα απο τα δυο κομματα εξουσιας ας μην περιμενει καλυτερες μερες!μονο χειροτερες!!

 10. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 01/11/2010 01:01:50

  Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο ελληνικός λαός έχει υποχρέωση να δώσει την απάντησή του.
  Νομίζω ότι το ερώτημα δεν είναι ήσσονος σημασίας, την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και οικονομία έχουν αρχίσει να καταρρέουν.
  Για παράδειγμα, πως η πολιτική του μνημονίου θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη;
  Αυτές τις μέρες φαίνεται να ψάχνουν σωσίβια με διάφορους τρόπους, δηλώσεις κ.α. , όσο όμως και να ψάχνουν να βρουν στηρίγματα στην κοινωνία, αυτή τη φορά δεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.