"Δημοσκοπήσεις" του Πάσχα: Ο κόσμος επιλέγει την πολιτική σταθερότητα
22/04/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Δημοσκοπήσεις" του Πάσχα: Ο κόσμος επιλέγει την πολιτική σταθερότητα

Καλύτερη δημοσκόπηση από την έξοδο στην επαρχία για τις γιορτές του Πάσχα, δεν υπάρχει έλεγαν οι παλιότεροι. Και πράγματι έτσι είναι, ειδικά όταν ακολουθούν κρίσιμες εκλογές όπως αυτές του Μαΐου.

Καλύτερη δημοσκόπηση από την έξοδο στην επαρχία για τις γιορτές του Πάσχα, δεν υπάρχει έλεγαν οι παλιότεροι. Και πράγματι έτσι είναι, ειδικά όταν ακολουθούν κρίσιμες εκλογές όπως αυτές του Μαΐου.

Οι «Αθηναίοι» επιστρέφουν στις πατρίδες τους, πηγαίνουν στα καφενεία, οι «ντόπιοι» τους ρωτούν «τι νέα από την Αθήνα βρε παιδιά», οι κουβέντες δίνουν και παίρνουν, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και κάπου εκεί γίνεται και η μεγαλύτερη δημοσκόπηση.

Αν και υπάρχει η ιδιαιτερότητα των δημοτικών εκλογών, όπου σε κάθε επαρχιακή πόλη και χωριό τα… αίματα έχουν ανάψει, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα οι συζητήσεις είχαν να κάνουν και με την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, που πάει η Ελλάδα, βγαίνουμε από την κρίση, τι σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι τούτο το «Ποτάμι», τι συμβαίνει με τους Χρυσαυγίτες και άλλα τέτοια ερωτήματα αναζητούσαν απαντήσεις μεταξύ κοκορετσιού και τσίπουρου.

Και μπορεί κάποιοι να «διαβάζουν» ακόμη την πλάτη του αρνιού για να δουν τα μελλούμενα, η ουσία, όμως, είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι θα ψηφίσει και πώς θα κινηθεί από δω και πέρα.

Κι όπως όλα δείχνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζει με βάση τους υποψήφιους, την αξία τους, τη σχέση τους με τα αυτοδιοικητικά, την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία και τη θέλησή τους να προσφέρουν. Και όλοι λένε πλέον με σιγουριά ότι οι «αλεξιπτωτιστές» του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσουν στις εκλογές αυτές. Οι σκληροί κομματικοί που έβαλε ο Τσίπρας θέλοντας να κερδίσει περιφέρειες και μεγάλους δήμους και να μπει στο μάτι της κυβέρνησης, φαίνεται να αποτυγχάνουν παταγωδώς και το στοίχημα που βάζουν πλέον στην Κουμουνδούρου είναι να περάσουν ένας – δύο υποψήφιοι στο β’ γύρο και μετά… βλέποντας και κάνοντας. Ασφαλώς και η ΝΔ έχει προβλήματα με τις δικές της υποψηφιότητες ωστόσο ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν 6 περιφέρειες ενώ θα παλέψουν οι υποψήφιοι στην Κεντρική Μακεδονία, ο Κουμουτσάκος στην Αττική, ο Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα κ.λπ.

Εκεί, ωστόσο, που θα κριθεί η μάχη ουσίας και εντυπώσεων είναι στις ευρωεκλογές καθώς το πώς θα βαφτεί ο χάρτης της Ελλάδας τη νύχτα των ευρωεκλογών έχει μεγάλη σημασία για τα κομματικά επιτελεία.

Από τις δημοσκοπήσεις του Πάσχα, πάντως, αυτό που κατά κύριο λόγο γίνεται αντιληπτό είναι ότι ο κόσμος επιλέγει την πολιτική σταθερότητα. Δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες, φοβάται το άγνωστο και τρέμει στην ιδέα μιας εξόδου από το ευρώ η οποία μπορεί να διαλύσει πλήρως την ελληνική οικονομία.

Τα… γκάλοπ των καφενείων της επαρχίας δείχνουν δύο κύρια χαρακτηριστικά:

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του. Η κρίση και τα μνημόνια των τελευταίων 4 ετών έχουν αφήσει βαριά τη σκιά τους στην ελληνική κοινωνία. Και πολλοί είναι εκείνοι που βρίζουν –και δικαιολογημένα- το πολιτικό σύστημα, τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), τη διαπλοκή, τους επιχειρηματίες που τρώνε ακόμη με χρυσά κουτάλια. Αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν ένα σύνθημα «φτάνει ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο, κάντε κάτι να αλλάξει η ρότα του καραβιού».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι η απόφαση του κόσμου να μη βάλει τη χώρα σε περιπέτειες σαν κι αυτές που του «υπόσχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού που σκέφτονται μόνο το στενό κομματικό συμφέρον κι όχι την προοπτική της Ελλάδας.

Αυτές τις ημέρες στην επαρχία από τη μια υπάρχει η οργή για τα δεινά των μνημονίων κι από την άλλη υπάρχει η ελπίδα ότι το τούνελ τέλειωσε και αξίζει μια μεγάλη προσπάθεια να βγει η χώρα από τη λάσπη. Κάτι τα καλά νέα για την οικονομία, κάτι το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το κοινωνικό μέρισμα που δίνεται για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, κάτι οι εκτιμήσεις ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να αυξάνεται η ρευστότητα, είτε μέσω τραπεζών και επιχειρήσεων είτε λόγω ΕΣΠΑ, έχουν κάνει τους Έλληνες πολίτες πιο αισιόδοξους.

Αλλά και πολύ πιο επιφυλακτικούς όταν ακούνε τις διφορούμενες και καταστροφολογικές εκτιμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ή όταν ακούνε ψεκασμένους και χρυσαυγίτες να βρίζουν τα πάντα αλλά να μην κοιτάνε τα δικά τους «βρόμικα» παιχνίδια.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα συσσωρευμένη μεγάλη οργή. Γι αυτό και δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις ευρωεκλογές. Αν θα τιμωρήσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή όποιον άλλον και θα επιβραβεύσει όσους του τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Και αν θα στηρίξει τις ακραίες, φασιστικές κραυγές των υπόδικων της Χρυσής Αυγής. Αυτό που βλέπει ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής των γεγονότων είναι ότι ο κόσμος πλέον δεν τρώει το κουτόχορτο που έτρωγε μέχρι πρότινος. Ότι του τάξεις θα το μελετήσει καλά και θα το θυμάται ακόμη καλύτερα.

Γι’ αυτό και δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα που υπόσχεται επαναστάσεις και πράσινα άλογα. Και γι’ αυτό φαίνεται να δίνει την τελευταία ευκαιρία στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το μήνυμα που στέλνει στον κ. Σαμαρά (μήνυμα που θα βγει και από τις κάλπες) είναι ότι έχει την τελευταία ευκαιρία να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση αλλά και να ανανεώσει το πολιτικό σύστημα με θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Αν το καταφέρει θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αν όχι θα έχει την τύχη των υπολοίπων.

Ασφαλώς οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα είναι «λευκή επιταγή». Οι επόμενοι μήνες, ίσως μέχρι το τέλος του 2014 θα κρίνουν την τύχη της χώρας και των πολιτικών που διαχειρίζονται τις κρίσιμες υποθέσεις. Κυρίως η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι ο βασικός σταθμός για το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα, με διαλυμένο το πολιτικό σκηνικό αυτή την περίοδο και με επιβράβευση των ακραίων φωνών, το μόνο που θα κάνει είναι να καταστρέψει τις όποιες ελπίδες έχουν γεννηθεί. Και να δώσει τη χαριστική βολή στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gikon avatar
  gikon 22/04/2014 09:12:38

  Την ζημιά που κάνει ο Θεοχάρης, με την άδικη μη διανομή μερίσματος στους φιλοξενούμενους ανέργους και στα φιλοξενούμενα φυσικά πρόσωπα μηδενικών ή χαμηλών εισοδημάτων, την συνυπολογίσατε; Το γεγονός ότι από τον προσεχή Ιούλιο, θα μας ζητηθεί το χαράτσι 2014, εξοφλητέο μάλιστα, σε έξι μήνες αντί δέκα που ήταν μέχρι τώρα, το συνυπολογίσατε;

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ gikon 22/04/2014 09:26:27

   Έχει συνυπολογιστεί και συμπεραστεί πως σε κάθε περίπτωση ο πατριωτικός κόσμος επιλέγει τη σταθερότητα της νόμιμης κυβέρνησης. Δίνει και τη ζωή του και των παιδιών του και το βιος του όλο προκειμένου να κρατήσει τη χώρα μακρυά από το λαϊκισμό και τη δραχμή.

   • gikon avatar
    gikon @ Ιδιώτης 22/04/2014 09:44:59

    Τώρα, φταίει όποιος αυτομάτως, κάνει τον συνειρμό; Εμ, δεν φταίει!

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ gikon 22/04/2014 11:08:37

     "Ιδιώτης" είμαι λέμε... Με την αρχαιοελληνική και διαχρονική έννοια του όρου. Τι να κάνω και ΄γω?

     • gikon avatar
      gikon @ Ιδιώτης 22/04/2014 11:46:27

      Πας γυρεύοντας, τόσο αρχαιοελληνικά, όσο και διαχρονικά: Πλάτωνας: Ιδιώτης (με την κακή έννοια). Αριστοτέλης: Ιδιωτεία (με την κακή έννοια). Στην παγκόσμια γλώσσα, διαχρονικά: Idiot (δεν έχει καλή έννοια).

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ gikon 22/04/2014 14:46:45

      Ε, τότε βρε αδερφέ, ενώ σε όλο τον κόσμο και μάλιστα διαχρονικά ο όρος έχει κακή έννοια, γιατί εδώ στο Ελλάδα είμαστε και επιστημονικά βέβαιοι πως αν τα πάρουν όλα οι ιδιώτες, θα σωθούμε? Νομίζει κανείς πως τάχα σε αυτόν τον τόπο έχει και άλλο νόημα η λέξη "ιδιώτης" από αυτό που της δίνει διαχρονικά όλος ο υπόλοιπος κόσμος ακόμη και οι πρόγονοί μας? Μάλλον οι ιδιώτες θα κάνουν αυτό που διαχρονικάξέρουν να κάνουν πολύ καλά : Ιδιωτείες που θα πληρώσουμε όλοι.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Ιδιώτης 22/04/2014 09:52:07

    Kόψε κάτι

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Καβαλιώτης 22/04/2014 10:55:25

     Όχι δεν κόβω! Ψωμί και ελιά και Βρυξέλλα βασιλιά!

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Ιδιώτης 22/04/2014 12:00:14

      ΟΚ. Ελήφθη.

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 10:19:08

  "Ωστόσο υπάρχει ακόμα συσσωρευμένη μεγάλη οργή. Γι αυτό και δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις ευρωεκλογές." Κι εγώ αυτό το συμπέρασμα έβγαλα απο την επίσκεψή μου στην επαρχία. Ο κόσμος δεν πολυπιστεύει οτι θα τιμωρηθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την τραγωδία στην οποία μας έριξαν, ελπίζει όμως καταψηφίζοντάς τους να χάσουν τουλάχιστο την "κουτάλα" για να μην συνεχίζουν όπως τώρα την καταστροφή.

  • cielo avatar
   cielo @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 10:38:42

   Ενω αν αρπαξει την κουταλα ο επομενος θα ζησουμε ολοι ζωη χαρισαμενη? Ο κοσμος που ψηφιζει με τετοιο σκεπτικο ειναι ιδιος σε ποιοτητα και αντιληψη με τον κοσμο που ψηφισε "αλλαγη" το '81 και καταληξαμε εδω που καταληξαμε.

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ cielo 22/04/2014 13:30:48

    Για μας δεν θα αλλάξει τίποτε φίλε cielo αν δεν κατάλαβες. Γι αυτούς όμως που έχουν τώρα την κουτάλα θα είναι καταστροφή και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν θέλουν με τίποτα τον μόνο που απειλεί σοβαρά να τους την πάρει. Και βεβαίως δεν άλλαξε ο κόσμος επειδή συγκυβέρνησε 2 χρόνια ο Σαμαράς με το Βενιζέλο και τον Στουρνάρα...Τιμωρητικά ψηφίζει, μη έχοντας άλλη επιλογή.

 3. George N avatar
  George N 22/04/2014 11:43:44

  Δεν θέλω να αμφισβητήσω κάτι αλλά εδώ το πρωί φεύγω και η οικογένεια-άνεργη- εκδηλώνει βλέποντας τα πρωινάδικα μια πολιτική προτίμηση (συνήθως αντί σε όποιον εκπρόσωπο κόμματος τυχαίνει να μιλάει εκείνη την ώρα) και το βράδυ γυρνώντας στο σπίτι έχει πάει τέρμα αλλού και εσείς καταλάβατε πως θα ψηφίσει......η επαρχία?

 4. Tassos avatar
  Tassos 22/04/2014 11:49:57

  Αυτό που είδα εγώ στην επαρχία είναι αγάπη από τους δεξιούς για τον Σαμαρά (για τον Αρχηγό, όχι την ΝΔ) και σεβασμός και αναγνώριση από τους αντιπάλους. Πάντως ο κόσμος έχει λυγίσει από φόρους και ασφαλιστικά ταμεία.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Tassos 22/04/2014 13:35:47

   Κι εγώ αυτό εννοώ φίλε Tassos όταν λέω οτι μου έδωσαν την εντύπωση οτι θα καταψηφίσουν τους έχοντες την "κουτάλα" επειδή ακριβώς όπως διαπίστωσες κι εσύ: "Ο κόσμος έχει λυγίσει από φόρους και ασφαλιστικά ταμεία."

 5. ΚωσταςΧ avatar
  ΚωσταςΧ 22/04/2014 15:20:45

  Να προσθεσω οτι οι παλαιοτεροι εβλεπαν το μελλον και στην σπαλα του αρνιου ! Τοσο αξιοπιστη δημοσκοπιση !!!

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 22/04/2014 18:08:50

  Μέχρι τώρα ήμασταν ένα αεροπλάνο που έκανε βουτιά θανάτου. Λίγο πριν την πρόσκρουση ο Σαμαράς το έφερε στα ίσα του και μένει να αρχίσει να κινείται ξανά προς τα πάνω έστω και σιγά - σιγά. Αν μάλιστα καταφέρει ο πιλότος να πάρει και το χειροκρότημα απο τους φοβισμένους επιβάτες, θα είναι ήρωας. Μένει μετά όταν θα φτάσουμε ξανά στα 10.000 πόδια να εκπαραθυρώσουμε τον προηγούμενο πιλότο, τον φαλακρό.

 7. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 22/04/2014 20:39:50

  ΗΡΕΜΗΣΤΕ . Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ Σ Υ Γ Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Α . ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΣΤΟΧΑ η ΑΣΤΟΧΑ ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ . Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. ΓΙ'ΑΥΤΟ Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  • gikon avatar
   gikon @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 23/04/2014 07:06:57

   Το πιο πρόσφατο επίτευγμα της εποποιίας Χάρη Θεοχάρη: "Ένστολοι" μέχρι €1.500,00 το μήνα, αλλοδαποί και κατά τεκμήριο ανειλικρινείς φορολογούμενοι, θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα. Πώς να ηρεμήσουμε;

 8. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 23/04/2014 00:46:16

  "τις ακραίες, φασιστικές κραυγές των υπόδικων της Χρυσής Αυγής" είμαστε άλλο τόσο υπόδικοι, όσο κι ο Μπουτάρης νόμιμος υποψήφιος δήμαρχος!

 9. Than Πατρα avatar
  Than Πατρα 23/04/2014 01:12:33

  Είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές θα είναι τέτοια, που αυτά του Μαίου του 2012 θα ...ωχριούν μπροστά τους! Όποιος δε, δεν βλέπει ή δεν καταλαβαίνει τι γίνεται αυτές τις μέρες με το μέρισμα, τον τρόπο μοιράσματος του, ποιοί ΔΕΝ το παίρνουν, ποιοί αισθάνονται ΔΙΚΑΙΩΣ εξαπατημένοι, κ.τ.λ., θα ...ταραχτεί συθέμελα εκείνο το βράδυ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.