#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2012 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Δεν χρεοκοπήσαμε με την δραχμή. Με το Ευρώ και τα Μνημόνια χρεοκοπήσαμε!"Το Antinews έχει ήδη ασχοληθεί με την άστοχη , χρονικά και πολιτικά , παρέμβαση του διοικητού της ΤτΕ  κ. Γ. Προβόπουλου κατά εθνικού μας νομίσματος σε συνέντευξη του στην  "Καθημερινή".

Να μου επιτρέψετε όμως να την σχολιάσω σήμερα κι εγώ:

1.  Ισχυρίζεται ο κ. Γ.Προβόπουλος ότι  "με αληθινή κόλαση θα ισοδυναμούσε η επιστροφή της Χώρας στην δραχμή" .  Είναι προφανής η πρόθεση του  διοικητού της ΤτΕ να αποθαρρύνει, να αδρανοποιήσει και να τρομοκρατήσει τον Ελληνικό Λαό με τέτοιες αναφορές. Θά ώφειλε , ως οικονομολόγος , να γνωρίζει  ότι η ονομασία ενός νομίσματος δεν έχει καμία σχέση  με τα κακά πράγματα που αυτός φαντάζεται ότι θα μας συμβούν. Αν , λόγου χάριν, η πλούσια και καπιταλιστική Ελβετία άλλαζε το νόμισμά της (το ελβετικό φράγκο) και υιοθετούσε αντ΄αυτού την Λίρα της Ουγκάντας (!) , μήπως θα κατέρρεε η Ελβετική οικονομία ;  Ασφαλώς και όχι .  Η ισχύς του νομίσματος μίας Χώρας εξαρτάται από την ισχύ της Οικονομίας της (παραγωγή, παραγωγικότητα κλπ) και όχι από το όνομα του νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως , η Πατρίδα μας , όχι μόνον δεν έχει πιά το δικό της νόμισμα αλλά αναγκάζεται να "αγοράζει" από την Γερμανία και τους λοιπούς "φίλους και εταίρους" της, σε πολύ ακριβή τιμή, ένα πανάκριβο νόμισμα που δεν είναι δικό της !

2.  Βεβαιώνει ο κ. Γ. Προβόπουλος ότι  "στη μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνον σε λογιστική μορφή  κλπ κλπ " . Γιατί κύριε διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος δεν θα υπάρχουν τα νέα χαρτονομίσματα των νέων δραχμών ;  Είναι δική σας δουλειά και δική σας ευθύνη να έχετε προνοήσει όπως τα χαρτονομίσματα των νέων δραχμών έχουν έκτυπωθεί μυστικά και σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλυφθεί με ασφάλεια η μεγάλη ζήτηση των πρώτων ημερών ή εβδομάδων . Περιμένετε από άλλους να κάνουν την δική σας δουλειά και αν ναί , από ποιούς ;  Αν δεν το κάνετε , αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αν δεν έχετε προετοιμάσει την Πατρίδα μας γιά ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο φέρετε βαρυτάτη ευθύνη και ασφαλώς θα κληθείτε κάποτε να εξηγήσετε την παράλειψή σας να θωρακίσετε την Πατρίδα μας και να προστατεύσετε τον Λαό μας από το εφιαλτικό σενάριο του αντιπραγματισμού που άκριτα επισείετε κατά των κεφαλών των Ελλήνων !

3.  Πιστεύει ή φαίνεται να πιστεύει ο κ. Γ. Προβόπουλος ότι " αυτοί που θα επωφεληθούν (από την επιστροφή στην δραχμή) είναι οι λίγοι και επιτήδειοι" . Προφανώς υπονοεί ότι αυτοί , οι "λίγοι και επιτήδειοι" δηλαδή,  θα έχουν φροντίσει να αποθησαυρίσουν ευρώ σε ελβετικές ή άλλες ξένες τράπεζες και θα μπορούν μετά να εισπράττουν περισσότερες νέες δραχμές , αφού το νέο εθνικό μας νόμισμα θα διολισθαίνει συνεχώς έναντι του ευρώ. Αυτό είναι αληθές , αλλά  "δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας" ο  διοικητής της ΤτΕ .

Παντού στον Κόσμο το ίδιο συμβαίνει. Και στην Ελλάδα το ίδιο συνέβαινε :  Το 1968 , ένα γερμανικό μάρκο ετιμάτο 10 δραχμές . Το 2002 , ένα γερμανικό μάρκο  ετιμάτο 170 δραχμές.

Μέσα σε 35 περίπου χρόνια η ελληνική δραχμή υποδεκαεπταπλασιάσθηκε έναντι του γερμανικού μάρκου. Η Ελλάδα όμως και έζησε και ανεπτύχθη . Δεν επτώχευσε όπως de facto έχει συμβεί επί των ημερών του !  Ούτε εκινδύνευσε να λεηλατηθεί και να ξεπουληθεί όπως πρόκειται , σύμφωνα με όλες τις ρεαλιστικές ενδείξεις να συμβεί με την υπερψήφιση των νέων επαχθών δανειακών συμβάσεων που , με υπερβάλλοντα ζήλο, προωθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου στην Βουλή γιά επικύρωση με αυξημένη πλειοψηφία , γιά να τηρηθεί η σχετική πρόνοια του ήδη καταπατηθέντος Συντάγματος της Χώρας μας !

4.  Αποφεύγει  ο κ. Γ. Προβόπουλος  επιμελώς αναφέρει οτιδήποτε γιά την αναγκαία ανάπτυξη που είναι απαραίτητη γιά την διάσωση της Πατρίδας μας, αρκούμενος σε χιλιοειπωμένα ευχολόγια ("θα συστρατευθούμε στον εθνικό αγώνα να γυρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε τροχιά οικονομικής και κοινωνικής προόδου, εντός της Ζώνης του Ευρώ κλπ κλπ").

Αν και όταν η Ελλάδα βγεί από τα επακόλουθα μνημόνια (περί το 2015) , το εξωτερικό δημόσιο χρέος της θα έχει υπερβεί τα 500 δις ευρώ, κύριε διοικητά της ΤτΕ . Η κρατική μας περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις μας , η γή μας, το υπέδαφός μας καθώς και όλες μας οι υποδομές θα έχουν λεηλατηθεί  και ο Λαός μας θα έχει εξαθλιωθεί !  Ποιός ή ποιοί  θα θέλουν ή θα μπορούν να δανείσουν τότε την Πατρίδα μας ;  Ποιοί θα είναι εκείνοι που θα χρηματοδοτήσουν τον παντελώς κατεστραμμένο παραγωγικό μας ιστό ;

Κύριε διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος :  Χάσατε μιά μεγάλη ευκαιρία να σιωπήσετε. Υποπέσατε σε βαρύτατο σφάλμα..!

"Δει γαρ δίκαιος, σώφρων και αγαθός ανήρ σιωπάν ή λέγειν τα καίρια" .  ( Αισχύλου , "Πέρσαι").

Μιχάλης Σ. Βάρδας

 

Πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KYΠΡΙΟΣ avatar
  KYΠΡΙΟΣ 04/01/2012 16:21:12

  ΔΥΝΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 04/01/2012 16:23:25

  Εξαιρετική παρέμβαση και εξαιρετική απάντηση. Είναι τέτοια η έκταση της παραπληροφόρησης στη συνέντευξη του Προβόπουλου, ώστε φτάνει σε σημείο να επικαλείται την (πολιτικά πολύ δύσκολη) διαδικασία επιλογής των σχεδίων του ευρώ με την αντίστοιχη μιας νέας δραχμής. Εκείνη η διαδικασία κράτησε δυόμιση χρόνια, επειδή τα κράτη δεν μπορούσαν να βρουν και να συμφωνήσουν εύκολα σε κάτι αρκετά ουδέτερο, που να μην παραπέμπει σε κανένα από τα εθνικά κράτη της Ε.Ε. Τους πήρε δυόμιση χρόνια να συμφωνήσουν. Τι σχέση έχει εκείνη η διαδικασία με τη σημερινή;

  Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην γυρίσει κανείς στη δραχμή, αλλά αυτά όλα που λέει ο Προβόπουλος είναι καθαρή παραπληροφόρηση και τρομοκράτηση του κοσμάκη. Τα λένε με τρόπο τόσο εξωφρενικό, που πιάνονται αμέσως ότι αυτοί είναι που υπερασπίζονται διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν να γυρίσουν.

  Εδώ τώρα εκμεταλλεύεται τον κοινωνικό φθόνο ο Προβόπουλος, προκειμένου να κερδίσει οπαδούς (όχι υποστηρικτές...) υπέρ του ευρώ. Σου λέει, γιατί να κερδίσει αυτός που τα έβγαλε έξω, ας έχουμε καλύτερα δραχμή. Αυτό όμως δεν είναι έγκλημα, που έκανε ο γείτονας (ή έστω ο διεφθαρμένος πολιτικός, επιχειρηματίας κλπ.) όταν έβγαλε τις καταθέσεις του έξω. Έγκλημα είναι αυτό που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην ελληνική οικονομία, που οδήγησε τον κόσμο να βγάλει τις καταθέσεις του έξω. Και το έγκλημα αυτό γίνεται με την πλήρη συνενοχή και συγκάλυψη Προβόπουλου.

  Για να μην κερδίσουν όσοι ήταν προνοητικοί (καλοί ή κακοί, είναι άσχετο) και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, πρέπει να μην συζητήσουμε σοβαρά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας επιστροφής στη δραχμή. Ο Προβόπουλος δυναμίτισε τη συζήτηση με το καλημέρα. Έκανε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αντικείμενο αντιπαράθεσης σε λάθος βάσεις.

  Και πάλι μπράβο στον αρθρογράφο που λέει ορισμένα πράγματα με το όνομά τους.

 3. Pelargos o Stylisios avatar
  Pelargos o Stylisios 04/01/2012 16:38:05

  H λεγόμενη Τράπεζα της Ελλάδος , αγνώστου μετοχικής συνθέσεως και ανέλεγκτης λειτουργίας, είναι από της ιδρύσεως της όργανο υποτέλειας , χειραγωγούμενη από εξωχώρια συμφέροντα.

  «Aμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας του Πάγκαλου (1926) η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτούσε ριζικές και άμεσες παρεμβάσεις. Σχηματίσθηκε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη. Καθώς η Ελλάδα, χρειάζεται νέα δάνεια από το εξωτερικό, τίθεται και πάλι υπό την κηδεμονία των πιστωτών της υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Avenol, που αυτή τη φορά συστήνουν τη δημιουργία ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, επιφορτισμένης με τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

  Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1927 με τnν υπογραφή του πρωτοκόλλου της Γενεύης ορίσθηκαν οι όροι κάτω από τους οποίους η Κοινωνία των Εθνών θα έδινε τnν εγγύησή της για τη σύναψη διεθνούς δανείου προς τnν Ελλάδα ύψους 9.000.000 λιρών Αγγλίας. Το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιείτο για τη σταθεροποίηση της δραxμής, τnν εκκαθάριση παλαιών διεθνών οφειλών της χώρας και την αποκατάσταση των προσφύγων.

  ‘Ενας από τους όρους του πρωτοκόλλου της Γενεύnς ήταν η υποχρέωση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία ξεχωριστής εκδοτικής τράπεζας με τnν επωνυμία "Τράπεζα της Ελλάδος". Η νέα αυτή εκδοτική τράπεζα άρχισε Τη λειτουργία της στις 14 Μαΐου του 1928 κάτω από εξαιρετικά καλές συνθήκες.

  Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύεται στις 14/05/1928, και η δραχμή εντάσσεται και πάλι στον κανόνα χρυσού-συναλλάγματος στο επίπεδο 1000 γρμ. χρυσού ίσο με 51.212,87 δραχμές. Η σύνδεση της δραχμής με τον χρυσό έγινε μέσο της Αγγλικής λίρας με ισοτιμία : 1 λίρα Αγγλίας = 375 δραχμές. »

  1932 η χώρα χρεωκόπησε εκ νέου

  Παπαδήμος και Προβόπουλος ακολουθούν αυτή την πρώτη δωσιλογική πολιτική.

 4. k avatar
  k 04/01/2012 16:41:22

  ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΞΩ, ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ, ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΑΧΜΗ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
  ΟΥΣΤ ΡΕ, ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΑΙ?

 5. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 17:02:39

  Τρομακτικά επικίνδυνο αυτό το παραμύθι που ανακυκλώνουν οι κάθε απόχρωσης και προέλευσης λαϊκιστές ,πως η "υπερήφανη δραχμούλα" θα μας σώσει. Το ίδιο θανάσιμα επικίνδυνο , όπως το «Στην Πόλη» του 1897 και το «Ελιά-ελιά και Κώτσο βασιλιά» του 1920…

  Ιδίως γιατί ,λόγω της απελπισίας του κόσμου, ο μύθος αυτός βρίσκει ευήκοα ώτα.

  Αν και οικονομολόγος δεν θα μπώ σε συζήτηση των βαρύγδουπων επιχειρημάτων του αρθογράφου, άλλωστε το θέμα είναι τεράστιο και σύνθετο. Είναι προφανές πως θεωρεί "ανάπτυξη" την δημιουργία , στο μεγαλύτερο μέρος της χρονικής περιόδου που αναφέρει, με δανεικά και πληθωρισμό της ...Πράσινης οικονομίας που σήμερα, που ξεφούσκωσε, την πληρώνουμε όλοι.

  Όλα τα λεφτά βέβαια είναι το 3, που το περνάει στο ντούκου: Λαμόγια (ΟΛΑ , μικρά και μεγάλα!) με τα λεφτά έξω, που τρίβουν τα χέρια, γιατί θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα , την εργασια μας, τα σπίτια μας, τις επιχειρήσεις μας, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ , για ένα κομμάτι ξερό ψωμί.

  Να το καταλάβουμε. Ίσως δεν έπρεπε να μπούμε στο Ευρώ. Αλλα αυτό δε σημαίνει πως τώρα θα πούμε ,συγνώμη, λάθος, γυρίζουμε στην δραχμή.

  Αυτή είναι η χειρότερη από όλες τις λύσεις.

  Η επιγραμματική περιγραφή του Προβόπουλου για την Ελλάδα της νέο-Δραχμής είναι απόλυτα σωστή. Αληθινή κόλαση.
  Και όχι για 1-2 χρόνια , αλλά για 1-2 γενιές…

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 17:15:39

   Aν γυρίσεις εσύ στη δραχμή, στον οβολό ή στον φοίνικα γίνεσαι ο εφιάλτης τους. Αν αφήσεις να σε γυρίσουν αυτοί με τους όρους τους , τότε καταστρέφεσαι για πολλές γενιές , όχι για μια ή δυο.

   Οι κίνδυνοι που παρουσιάζεις σαν μπαμπούλα, είναι ανύπαρκτοι αν ελέγξεις την κίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων, αν εθνικοποιήσεις το τραπεζικό σύστημα.

   Αν αφήσεις τον Λάτση και τον Σάλλα να κουμαντάρουν την οικονομία σου , «λαμόγια (ΟΛΑ , μικρά και μεγάλα!) με τα λεφτά έξω, γιατί θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα , την εργασια μας, τα σπίτια μας, τις επιχειρήσεις μας, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ , για ένα κομμάτι ξερό ψωμί» ακόμα και τώρα με την εσωτερική υποτίμηση που προωθούν διακαώς.

   Μη σου πω πως αυτή η απαξίωση είναι κεντρική πολιτική επιλογή.Ήδη η εφορία προωθεί κατασχέσεις των ατομικών περιουσιακων στοιχείων για χρεη προς το δημόσιο.

  • κώστας avatar
   κώστας @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 17:33:11

   Λες μπούρδες αγαπητέ. Καταρχήν, μήπως γνωρίζεις -ως οικονομολόγος- πόσα κεφάλαια (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μπαινοβγαίνουν στη χώρα, με αποκλειστικό σκοπό την κερδοσκοπία; Και ύστερα, αρκετά με το επιχείρημα των κεφαλαίων (σε ευρώ) που θα εισρεύσουν στη χώρα αν πάει σε εθνικό νόμισμα και θα μας εξαγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Διότι, πράγματι μπορεί κάποιοι να κερδίσουν από την αλλαγή νομίσματος αλλά τίποτε δεν δηλώνει ότι αυτοί οι κάποιοι θα πλουτίσουν εξαγοράζοντας: πρέπει και να θέλει κάποιος άλλος να τους πουλήσει. Σήμερα όμως ζούμε αυτή τη λεηλασία. Έχεις σχόλιο γι' αυτό; Έχεις σχόλιο για την ατάκα ότι δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι του Βενιζέλου και θα αναγκαστεί (και καλά) να πουλήσει ακίνητο; Έχεις σχόλιο για τη νέα ρύθμιση που ψιθυρίζεται, ότι αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει την εφορία με ρευστό θα μπορεί με είδος; (ακίνητο προφανώς). Έχεις σχόλιο για τις ανεξάρτητες οικονομικές ζώνες; Έχεις σχόλιο για το πρόγραμμα helios; Έχεις σχόλιο για το πρόγραμμα eureka;
   Κατά τα άλλα -αν και οικονομολόγος- δεν μπαίνεις "σε συζήτηση των βαρύγδουπων επιχειρημάτων του αρθογράφου, άλλωστε το θέμα είναι τεράστιο και σύνθετο". Ξεπετάς όμως (με ένα "είναι προφανές...") όλο το άρθρο ειρωνευόμενος.
   Και επειδή είσαι οικονομολόγος, δεν θα πούμε "συγνώμη, λάθος, γυρίζουμε στην δραχμή". Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι: "στοπ, δεν σας πληρώνουμε άλλο, τουλάχιστον μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία μας. Θέλετε; έχει καλώς. Δεν θέλετε; κάντε ό,τι νομίζετε αλλά εμείς δεν σας πληρώνουμε."

  • karenin avatar
   karenin @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 17:41:09

   Kαι δεν μου λες ρε φίλε οικονομολόγε Στέλιο τι απαντάς στα εκατομύρια συμπατριωτών μας, άνεργους και με μηδέν καταθέσεις, καλύτερα χωρίς ευρώ στην τσέπη η εστω με πλατανόφυλα γεμάτη;
   Αλλά η ουσία είναι το στρατηγικό πλάνο της χώρας για παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη. Ολοι συμφωνούμε ότι είναι ο τουρισμός η γεωργία, και ναυτιλία σε πρώτη φάση. Και τώρα πέσμου η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς γίνεται με ευρώ η εθνικό νόμισμα;
   Και σταματείστε τα παραμύθια για υποτίμηση, και τον φόβο να αγοράσουν κοψοχρονιά την Ελλάδα όσοι έβγαλαν χρήματα έξω.
   Υποτίμηση στα εσοδά μας γίνεται και τώρα και θα είναι μεγαλύτερη.
   Οι μετοχές των τραπεζών κοστίζουν όσο ενα σουβλάκι, αλλά κανείς δεν αγοράζει.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ karenin 05/01/2012 20:09:34

    Αναζητάς την εύκολη λύση.
    Μα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην ιστορία και στην κοινωνία των ανθρώπων.
    Οι υποστηρικτές της επιστροφής προτιμούν προφανώς την επιστροφή στα λούπινα. Έχουμε στη Μάνη.
    Η Ελλάδα κι αν δεν ήταν στο ευρώ, θα ήταν στη σημερινή κατάσταση.

    Η ΕΕ και το ευρώ είναι το άλλοθι. Σαν κάποιον που αμφισβητεί την ΕΕ γιατί καταστράφηκε η παραγωγή λεμονιών. Μα από την Τουρκία τα φέρνουμε...

    Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδος ήταν κατ΄ ανάγκη ορθή επιλογή. Ούτε βέβαια ότι ήταν και λάθος.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 18:46:07

   Το πτυχίο στη φωτιά γρήγορα! Μιλάς ως αυθεντία ενώ υπάρχουν χιλιάδες οικονομολόγοι ανά τον πλανήτη που από τα πρώτα και βασικά που έμαθαν είναι πως για τον έλεγχο μιας οικονομίας και της δυνατότητας ενίσχυσης της ανάπτυξής της το πρώτιστο είναι ο έλεγχος της κυκλοφορίας του χρήματος και η δυνατότητα υπο- ή ανατίμησης του νομίσματος της. Η Κίνα που είναι νούμερο 1 στην εξαγωγή και έχει κρατήσει με τον τεράστιο δανεισμό που κάνει στις ΗΠΑ την παγκόσμια οικονομία, γιατί δε δέχεται να επιτρέψει ανατίμηση του νομίσματός της; Και αν η Κίνα δε το θέλει που τα τελευταία χρόνια έχει τεράστιες βιομηχανίες στο έδαφός της, πόσο περισσότερο χρειάζεται μια χώρα όπως η δική μας με πολύ μικρότερη βιομηχανοποίηση τη δυνατότητα να καθορίζει την ισοτιμία;

  • Εγώ avatar
   Εγώ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 18:52:24

   Στέλιο, από το 1950 ως το 1981, η Ελλάδα με λαμογιά και ευρωπαϊκά λεφτά αναστήθηκε; Το 1950 ήμασταν τρίτος κόσμος και το 1981 μια αξιοπρεπής χώρα με καλές υποδομές και αφθονία αγαθών. Όλα αυτά, με τον κόπο μας.

   Τα λαμόγια με τα λεφτά έξω δεν θα μπορέσουν ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ να μας αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί; Με ευρώ ή με δραχμή, οι αξίες πέφτουν λόγω χαμηλής ζήτησης, οι δε μισθοί έχουν πια φτάσει σε επίπεδα Βουλγαρίας.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Εγώ 04/01/2012 20:19:48

    Εγώ (εσύ!) ,σωστά ,θα επιστρέψουμε στο 1950!

    Αλλα στη δεκαετία του 1950 είχαμε θετική δυναμική , ακριβώς την αντίθετη απο τώρα ,είχαμε Αμερικάνικη και Ευρωπαική βοήθεια (το θετικό του Ψυχρού Πολέμου), είχαμε Βιομηχανία , είχαμε έναν λαό που ΔΟΥΛΕΥΕ (και δεν απεργούσε για την απώλεια του επιδόματος έγκαιρης προσέλευσης) , ΔΕΝ είχαμε τρία εκατομμύρια λάθρομετανάστες, είχαμε ικανούς και πατριώτες ηγέτες (Παπάγος ,Κων. Καραμανλής, Σπύρος Μαρκεζίνης κ.α), είχαμε Δημόσια Εργα που τα έκανε η ΜΟΜΑ και όχι κλέφτες εργολάβοι, ακόμα και Βιομηχανία είχαμε!

    Βλέπεις καμιά ομοιότητα? (επειδή αναφέρθηκες στην ανάπτυξη 1950-1981) Μήπως με την επιστροφή στην δραχμή θα ξαναδημιουργηθούν δια μαγείας όλες αυτές οι συνθήκες?

    Τέλος , αγνοούμε τελείως τη γεωπολιτική διάσταση της παραμονής στην Ευρωζώνη, μεσα σ'ένα διεθνές περιβάλλον που , επιεικώς, πηγαίνει κατα διαόλου.

    Οταν βλέπω να'ρχεται τσουνάμι ,προτιμώ να βρίσκομαι σ'ενα τσιμεντένιο σπίτι (έστω και σαν φιλιπινέζα!) παρά στην καλύβα του καραγκιόζη...

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 19:53:31

   Πώ-πω , πολύ κόμπλεξ έχει πέσει , αφού οικονομικά έχω σπουδάσει ,τι να γράψω , οδοντίατρος?

   Τι να πρωτοαπαντήσω... Φοβάμαι πως πολλοί εδώ βλέπουν τα contrails απο τα αεροπλάνα και πιστεύουν πως μας ψεκάζουν σατανικοί συνομώτες , οπότε άσε, hopeless case (είδατε , εκτός απο οικονομικά ξέρω και ξενικά!)

   Τήν απάντηση για το ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο θα την πάρουμε, δυστυχώς, σύντομα , μιά και πάμε ολοταχώς για την υπερήφανη και αναπτυξιακή δραχμούλα σας.

   Κρίμα που δεν θα είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε τότε, αλλα δεν θα υπάρχει ρεύμα για να δουλεύουν οι υπολογιστές...

   Αν δεν είχα παιδί,ειλικρινά θα γελούσα, γιατί ότι και να πάθουμε, μας αξίζει!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 19:56:39

    Ωραία πρότυπα θα πάρει αυτό το παιδί. Με πρώτο-πρώτο αυτό της ξενοδουλείας και του ευρωλιγουρισμού...

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Αυριανιστής 04/01/2012 20:38:31

     Οποιος διαφωνεί μαζί μας είναι ξενόδουλος , λιγούρης, μίασμα με λίγα λόγια, έτσι?

   • κώστας avatar
    κώστας @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 20:08:28

    Το κόμπλεξ αγαπητέ, φαίνεται περίτρανα εδώ όταν για δεύτερη φορά αντί να απαντάς, ειρωνεύεσαι. Επί της ουσίας -ως οικονομολόγος- έχεις να πεις τίποτε άλλο από προκλητικές μπούρδες; Και μιας και αναφέρεσαι, έχεις κάποιο σχόλιο για τις μεθοδεύσεις του στυλ: ρυπογόνος ενέργεια ο λιγνίτης...απελευθέρωση ενέργειας ίσον φθηνή τιμολογιακή πολιτική για τον πελάτη...κατακερματισμός και πώληση τμημάτων/ορυχείων (του κατά τα άλλα ρυπογόνου) λιγνίτη...αύξηση τιμολογίων αιτείται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, προφανώς για να πωληθεί ευκολότερα, εκτός αν εσύ -ως οικονομολόγος- διαφωνείς.

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ κώστας 04/01/2012 20:34:05

     Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης ενός τόσο μεγάλου ζητήματος στα πλαίσια...σχολίου στο σχόλιο, στερείται σοβαρότητας, γι' αυτό δεν μπαίνω σε επιμέρους θέματα.

     Αλλά αυτή η εμπάθεια και οι προσωπικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν κάτι που υποψιαζόμουν: πως οι δραχμολαγνοι (όπως λέμε ευρωλιγούρηδες!) είναι σε μεγάλο βαθμό Δ.Υ , που προτιμούν να δούνε την Ελλάδα να καταποντίζεται , παρά να χάσουν τίς αργομισθίες τους- μια και ο μόνος τρόπος να σωθούμε είναι ,δυστυχώς ,οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο…

     Δεν το συνεχίζω, δεν έχει νόημα, όπως είπα παραπάνω ,δυστυχώς σύντομα θα μάθουμε στο πετσί μας ποιός είχε δίκιο…

     • k avatar
      k @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 20:51:12

      ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ.... ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΡΙΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ. 1500000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΟΥ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΤΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ?

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ k 04/01/2012 21:06:39

      Πίστεψέ με, έχω πολύ λίγα Ευρώ στην τσέπη , και όσο για "τα ταξίδια μου", το πιό μακρυνό που πήγα στις γιορτές ήταν στο εξωτικό Χαλάνδρι...

      Ισως το να μάθουμε να συζητάμε ήρεμα και χωρίς εμπάθεια είναι σημαντικότερο απο τη νομισματική μας μονάδα . (οσο για μένα , που δεν δηλώνω αναμάρτητος σχετικά, αν κάποιον ενόχλησε το γράψιμό μου ,συγνώμη, αλλα άλλο λίγο χιούμορ ,και άλλο βρισιές και προσβολές.)

     • Κ avatar
      Κ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 21:20:14

      ΔΕΝ ΣΕ ΕΒΡΙΣΑ.
      ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ. ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ?

     • κώστας avatar
      κώστας @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/01/2012 21:20:23

      Αν θεωρείς βρισιά το "μπούρδες", το παίρνω πίσω ως λέξη αλλά όχι ως νόημα. Κατά τα λοιπά, αν διάβασες, δεν υποστήριξα δραχμή. Τέλος, δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ δ.υ. όχι ότι έχει σημασία αλλά για το ασφαλές των προβλέψεών σου. Υστερόγραφο· καλό θα ήταν πριν διαμαρτυρηθείς για προσβολές, να πάψεις να αρχίσεις τις προσβολές και μάλιστα γενικώς και αορίστως.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 05/01/2012 00:12:08

    Έλα, βρε παιδί μου, και ψάχναμε Οικονομολόγο (είδες; και κεφαλαίο) να μας διαφωτίσει, γιατί έχω κάτι ερωτήματα:
    1. Ξέρεις καμιά οικονομική θεωρία ή κανένα "πατέρα" της οικονομίας, που να δίδαξε ότι οικονομία με τα δικά μας χάλια χρειάζεται "σκληρό" (το πιό σκληρό!) νόμισμα;
    2. Ξέρεις καμιά χώρα της ΕΕ, από όσες δεν είχαν και τόσο καλή οικονομία, που να μπήκε στην ΟΝΕ και να ΜΗΝ έχει τώρα πρόβλημα; Γιατί;
    3. Ξέρεις καμιά χώρα της ΕΕ, που να ΜΗΝ μπήκε στην ΟΝΕ και να το μετάνοιωσε; Γιατί;
    4. Μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί προχθές η πρωθυπουργός της Λιθουανίας (μετά την Πολωνία, Ουγγαρία κλπ) είπε ότι, βλέπει πολύ πρόωρη και δεν συζητά την είσοδο της χώρας της το 2014 στην ΟΝΕ (μάλλον δεν θα σκαμπάζει από οικονομία).
    5. Σύμπτωση να ήταν ότι η Αργεντινή πήγαινε κατά διαόλου με το ΔΝΤ, που επέμενε να μείνει προσκολλημένη και ανέκαμψε, όταν αποσύνδεσε το νόμισμά της από το δολλάριο;

    Και μπόνους μια τελευταία, για οικονομολόγους μόνο:
    6. Θύμισέ μας, τι λέει ο Κέϋνς για το μισθολογικό "Επίπεδο Οριακής Δυσαρέσκειας"; Πως φαντάζεσαι ότι θα λειτουργήσει στην επιχειρούμενη "εσωτερική υποτίμηση", όπου ήδη ο βασικός μισθός κατέβηκε στα 610 ευρώ, όσα, δηλαδή, παίρνει ένας δικηγόρος για να κάνει ημίωρη παράσταση σε στοιχειώδες ποινικό (μια εξύβριση λ.χ.); Δεν θα ήταν λιγότερο άδικη και επώδυνη μια κλασσική υποτίμηση;
    Αν δεν απαντήσεις, θα το καταλάβω: Είσαι οικονομολόγος-αρσακειάς.

 6. thanos avatar
  thanos 04/01/2012 17:07:49

  Εξαιρετικό άρθρο ... συμφωνώ απόλυτα...

 7. ι avatar
  ι 04/01/2012 18:15:57

  Δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν πολλάς φοράς μέ δραχμάς.
  Και οι πτωχεύσαντες έλληνες τής εποχής εχόρτασαν ψείρας καί ενεδύθησαν τήν κασίδαν.

  Οι περισσότεροι βρήκανε καταφύγιο σέ άλλες πατρίδες καί οι απόγονοί τους σήμερα δέν τρώνε ξοδεύοντας δραχμάς. Ούτε βέβαια είναι έλληνες πιά.
  Doukakis for President, Stavridis, Tsongas, k.o.k.

  Αυτά γιά νά θυμηθούμε τούς χαμένους ελληνικούς «παραδείσους»

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ ι 04/01/2012 20:03:17

   Λάθος συμπέρασμα βγάλατε κύριε/κυρία

   Κάθε φορά που χρεοκώπησε η Ελλάς, έγινε όταν το νόμισμά μας είχε γίνει "σκληρό". Αυτό, όχι μόνο δεν ήταν τυχαίο αλλά αντιθέτως... απολύτως αναμενόμενο.

  • jctergal avatar
   jctergal @ ι 05/01/2012 00:20:15

   Η Ελλάδα χρεοκόπησε

   1. Ως μέλος της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης (19ος αιώνας)
   2. Μέλος του κανόνα της χρυσής λίρας της Αγγλίας
   3. Μέλος της ευρωζώνης σήμερα

   Κ ακόμα να δεχτούμε αυτά τα επιχειρήματα της πλάκας, η Αργεντινή γιατί χρεοκόπησε όταν συνδέθηκε με το δολάριο;

   Γιατί ακόμα 5 μέλη της ευρωζώνης είναι υποψήφια για χρεοκοπία, όλα πλούσιες χώρες, μεταξύ των οποίων η 2η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης και 4η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επί εποχής λιρέτας;

   Αυτά πως τα εξηγείς κε Ι;

   Πάντως, στην Ελλάδα μου φαίνεται είσαι ότι δηλώσεις, διότι ο φίλος μας ο ΣΤΕΛΙΟΣ ο "οικονομολόγος" δεν έχει ιδέα από οικονομική ιστορία

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ jctergal 05/01/2012 10:40:03

    Κρύωσε το πράγμα ,αλλά πίνοντας τον καφέ μου θα γράψω ένα τελευταίο!

    Εντάξει ρε παιδιά , μέχρι τον Κέϋνς θυμηθήκαν κάποιοι φίλοι, μήπως να πάμε και στον ‘Ανταμ Σμίθ?

    Αλλά ,έλεος , τι σχέση έχει, πχ η Λατινική Νομισματική Ένωση, με τα σημερινά δεδομένα?

    Και επειδή μου αρέσει η ιστορία , τι σχέση έχουν οι Ελληνικές πτωχεύσεις με τη Λατινική Νομισματική Ένωση??? Αναφέρεσαι φαντάζομαι στο 1893 γιατί το 1932 η Ενωση είχε διαλυθεί προ πολλού.

    Μα η πτώχευση του 1893 δεν είχε καμιά σχέση με το σκληρό νόμισμα, ήταν το κλασσικότερο παράδειγμα πτώχευσης που προκλήθηκε από το δίπτυχο της συμφοράς: Aλόγιστο δανεισμό και λαϊκισμό (ακριβώς τα αίτια της σημερινής μας κατάστασης).

    Και από την…κρίση της σταφίδας ,όπου όμως για την μείωση των εξαγωγών μας δεν είχε σχέση το σκληρό νόμισμα, καθώς ο κύριος ανταγωνιστής μας ήταν η Γαλλία που επίσης συμμετείχε στην Λ.Ν.Ε .

    Και μια και πήγαμε στην αρχαία ιστορία ,να θυμηθούμε τι έφερε στην Ελλάδα η πτώχευση του 1893: Εσωτερικό χάος , φαυλοκρατία και λαϊκισμός που οδήγησε στην κατάστροφή του 1987 , και Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος!

    Τώρα ,αν ήταν να συζητάμε τον κανόνα της χρυσής λίρας, το Bretton Woods, ή το 1971, θα έπρεπε να γράψουμε διατριβές ολόκληρες ,δε θα πάθω κράμπα στο χέρι γράφοντας σεντόνια ,μόνο και μόνο για να αποδείξω πως δεν πήρα το πτυχίο μου διαβάζοντας τα SOS θέματα από λυσάρι!

    Θα μάθουμε πολύ σύντομα, με πολύ χειροπιαστό τρόπο, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο ,αρα γιατι να χαλάμε τις καρδιές μας?

    • jctergal avatar
     jctergal @ ΣΤΕΛΙΟΣ 06/01/2012 21:34:22

     Για την Ιταλία κ την Ιρλανδία δεν απαντάς όμως.

     Η Ελλάδα μπήκε στην Λατινική Νομισματική Ένωση το 1870 περίπου κ σε 20 χρόνια ήρθε η χρεοκοπία.

     Αν σκεφτούμε ότι οι εξελίξεις πριν 130 χρόνια τρέχουν με τουλάχιστον μισούς ρυθμούς από ότι σήμερα. Τότε η χρεοκοπία ήρθε ακριβώς την ίδια στιγμή (δηλ. 10 χρόνια).

     Όλως τυχαίως κ η Αργεντινή 10 χρόνια χρειάστηκε για να χρεοκοπήσει μετά τη σύνδεση με το δολάριο.

 8. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 04/01/2012 18:35:17

  Κανένας, μα κανένας, δεν μπαίνει στο κόπο να μας πει ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας παραμένοντας στο ευρώ και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα μνημόνια, τις δανειακές και τα μνημόσυνα.
  Όλοι, μα όλοι, αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι να μας πουν ποια θα είναι και πως θα είναι η Ελλάδα το 1920...
  Κανένας από όλα αυτά τα λαμόγια που προωθούν με κάθε τρόπο τη παραμονή στο ευρώ και τη λεηλασία της χώρας, δεν αναλαμβάνει να μας διαβεβαιώσει ότι εφαρμόζοντας το PSI, το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή, θα σωθούμε, θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και κάποια στιγμή θα δούμε Θεού πρόσωπο.

  Αυτό που στη πραγματικότητα κάνουν οι έχοντες συμφέρον, είναι διαχείριση καταστάσεως. Μας τρομοκρατούν με τα "κακά που θα μας βρουν" αν επιστρέψουμε στη δραχμή, προκειμένου να αποδεχθούμε όλα αυτά τα τραγικά που σχεδιάζουν για τον Ελληνικό λαό:
  "Αποδεχθείτε μειώσεις, ξέσκισμα και φτώχεια γιατί διαφορετικά θα πάμε στη δραχμή όπου θα καταρρεύσουν τα πάντα και οι συναλλαγές θα γίνονται όπως επί παλαιολιθικής εποχής".
  "Αποδεχθείτε μισθούς πείνας, διαφορετικά θα βρεθείτε στα συσσίτια της εκκλησίας".

  Η Ελλάδα πάντοτε με δραχμή πορεύθηκε. Με το ευρώ μέσα σε 9 χρόνια χρεοκόπησε. Και η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Έχει και πλουτοπαραγωγικές πηγές και γεωργία και τουρισμό και ναυτιλία. Έχει ακόμη, ικανούς και πολυπράγμονες πολίτες,που εκτός Ελλάδας μεγαλουργούν. Διαθέτει δηλαδή όλα εκείνα που φέρνουν συνάλλαγμα. Δεν είναι Αργεντινή, ούτε Ουγγαρία, ούτε Ουγκάντα.

  Δυστυχώς όμως η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό:
  Δεν διαθέτει ικανή και άξια ηγεσία. Κυβερνιέται από άχρηστους και διεφθαρμένους πολιτικούς, που έχουν σαν κύρια αποστολή να προωθούν αλλότρια συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών.

  ΥΓ. Όποιος αμφιβάλει ότι απώτερος στόχος είναι η λεηλασία της χώρας και των πολιτών, ας παραδειγματιστεί από το ξεπούλημα που έγινε με τα 4 Airbus.

 9. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 04/01/2012 18:41:42

  Ενώ οι αγαπητοί συμπατριώτες τρώγονται μεταξύ τους για το αν είναι καλύτερα με ή χωρίς το ευρώ, στις βορειοδυτικές ευρωπαϊκές χώρες με επίκεντρο τη Γερμανία σκέφτονται για τη διάσπαση του ευρώ σε δύο κατηγορίες, ή όπως λένε στην Ολλανδία στο Neuro ( North Euro ) και το Ze(u)ro ( Z για τη Νότια Ευρώπη στα ολλανδικά και zero για να δείξουν τη πραγματική του αξία, δηλαδή μηδέν.

  Το €υρώ φτιάκτηκε για τη κυριαρχία της Γερμανίας και των δορυφόρων της και η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι να μην θικτεί η πρωτοκαθεδρία του δολλαρίου από τη μιά και να εξασφαλιστεί η ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη από την άλλη.

  Το θέμα είναι για μικρές χώρες σαν τη δική μας με τεράστια γεωστρατηγική και γεωλογική σημασία, να έχει πάντα ένα plan B έτοιμο για εφαρμογή σε περίπτωση που οι " εταίροι και σύμμαχοί " της αποφασίσουν να τη διαλύσουν για να μοιραστούν τα κομμάτια της σαν τις ύαινες και τα όρνεα.

  Η Δύση πρέπει να μάθει να σέβεται τους συμμάχους της και ιδίως αυτούς που έχουν πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος στο παρελθόν για να είναι αυτοί σήμερα ανεπτυγμένοι και ελεύθεροι. Ο καιρός έχει ωριμάσει για να χώσουμε στο χρονοντούλαπο ή στα μπουντρούμια αυτούς που πρόδωσαν τη πατρίδα τους για προσωπικό τους όφελος και ανάδειξη. Μικρή χώρα η Ελλάδα , λίγες οι οικογένειες που διαφεντεύουν το τόπο τα τελευταία 30 χρόνια, μετρημένες να είναι και οι μέρες της παντοκρατορίας τους η ευχή μου για το 2012.
  Free New Year ! ***

 10. Ραβινος avatar
  Ραβινος 04/01/2012 18:41:43

  Πολυ καλη αναλυση απο ατομο χωρις βαρυγδουπους τιτλους ως αυτοι των προβοπουλου ,παπαδημου,ραπανου,στουρναρα κοκ της γωνστης δοσιλογικης παρεας!Ειναι γεγονος τοι αρχιζουμε σιγα-σιγα να μπαινουμε στον νεο αστερισμο εκφοβισμου και εκβιασμου για την ληψη νεων δυσβακτακτων μετρων .Αρκει να υπενθυμισουμε οτι 3.000.000 Ελληνες ζουσαν το 2009 κατω απο το οριο της φτωχειας .Σημερα ποσοι ειναι?Επισης κατι πρεπει να γινει με αυτους τους επισημους τρομοκρατες τυπου προβοπουλου ο οποιος ανοιγει εναν λογαριασμο με την δικαιοσυνη με τον χειρισμο του θεματος των Ομολογων των Ασφαλιστικων Ταμειων και την ανεπιτρεπτη υπαγωγης τους στο PSI.Ενας αλλος τρομοκρατης της πληροφορησης αυτος ειναι ο καψης του ΔΟΛιου οργανισιμου ο οποιος ειπ κατα το Reuters''Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι «πρόκειται για μια ασυνήθιστα δημόσια προειδοποίηση».«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού» μεταδίδει η γερμανική έκδοση του πρακτορείου Reuters, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Παντελή Καψή στον ΣΚΑΪ πως «αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ».Το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ελπίζει στην επιχορήγηση των 130 δισ.. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία.Παράλληλα, η διεθνής έκδοση του Reuters, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καψή, αναφέρει ότι επρόκειτο για μία ασυνήθιστα δημόσια προειδοποίηση, που είχε ως στόχο την στήριξη των σκληρών μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.''ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ TΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.

 11. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/01/2012 18:45:53

  Γιατί έχω την έντονη αίσθηση ότι ο κ Βάρδσ λέει (επιεικώς) "ό,τι του κατέβει ";;
  1 Το ζήτημα είναι το όνομα του νομίσματος; Αυτό που θα αλλάξει πηγαίνοντας στη δραχμή είναι το απλώς το όνομα του νομίσματος; Βεβαίως η ισχύς του νομίσματος εξαρτάται από την ισχύ της οικονομίας και ακριβώς επειδή η οικονομία μας είναι μπάχαλο θα ήταν αυτοκτονία να πάει σ΄ ένα νόμισμα εκ των πραγμάτων ευάλωτο. Η Ελβετία του παραδείγματος του δεν έχει κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει και το γρόσι αν θέλει, όπως και ελάχιστα προβλήματα θα είχε η Γερμανία αν γύριζε στο μάρκο.
  2 Το να εγκαλείς τον όποιο Προβόπουλο επειδή δεν έχει τυπώσει ακόμα ΜΥΣΤΙΚΑ το νέο νόμισμα της χώρας ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας.
  3 "Τι πάει να πεί παντου στον κόσμο το ίδιο συμβαίνει" Κι αν συμβαίνει (που δεν συμβαίνει παντού) είναι ευκταίο να συμβεί και σε μας; Κι αν είναι αληθές ότι με μια διολισθαίνουσα δραχμή θα μας αγοράσουν κάποιοι μπιρ παρά , τότε τι ακριβώς εξυπηρετεί η δραχμή;
  4 Προφανώς και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η πολυσυζητημένη ανάπτυξη μονάχα που αυτό δεν είναι δεν είναι κάτι που θα έλθει νομοτελειακά με την δραχμή. Υπάρχουν 1002 άλλοι παράγοντες που αν τους εξασφαλίσουμε σήμερα που είμαστε στο ευρώ (και μπορούμε πολύ ευκολότερα) η ανάπτυξη θα έρθει, πιο γρήγορα και κυρίως ασφαλέστερα.

  Τελειώνοντας να επαναλάβω για μια ακόμη φορά πως αν δεν καταλάβουμε ότι δεν μας έφταιξαν το ευρώ ή η ΕΟΚ αλλά ο τρόπος που διαχειριστήκαμε αυτά που ήταν απλώς ευκαιρίες και θεωρήσαμε ότι ήταν .. ο Παράδεισος , άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Για να μην αρχίσω να λέω για τους ηλίθιους χειρισμούς της τελευταίας διετίας που έκαναν τα (υπαρκτά και σοβαρά ) προβλήματα μας κρίση που απειλεί την εθνοκή επιβίωση.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ firiki2010 05/01/2012 00:28:54

   Αυτό το "με δραχμή θα μας αγοράσουν μπιρ-παρά όσοι έχουν πολλά ευρώ στην πάντα" είναι τόσο αληθινό όσο και το "με ευρώ θα μας αγοράσουν μπιρ-παρά όσοι έχουν πολλά ευρώ στην πάντα" γιατί εμείς δεν θα έχουμε ούτε ένα και δεν θα μπορούμε παρά να τους πουλήσουμε ότι έχουμε "μπιρ-παρά".
   Βλέπεις, το νόμισμα είναι απλή εικόνα της αγοραστικής δύναμης και, είτε χίλιες δραχμές (που θα έχεις με κλασσική υποτίμηση), είτε ένα ευρώ (που θα έχεις με εσωτερική υποτίμηση), ένα κουλούρι θα αγοράζει. Όμως μέχρι να φτάσουμε να το αποδεχτούμε αυτό, το προϊόν μας είναι, ΛΟΓΩ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΕΝΕΚΕΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ακριβό και δεν πουλιέται. Έτσι, χειροτερεύουμε τα πράγματα.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ ΠΗΛΕΑΣ 05/01/2012 14:11:08

    Παίρνεις ως δεδομένο το ζητούμενο και θεωρείς πως είτε με εσωτερική υποτίμηση είτε με δραχμή υποτιμημένη και διολισθαίνουασα τα αποτελέσματα για την αγοραστική δύναμη θα είναι ίδια. Αυτό είναι κάτι που φυσικά δεν ισχύει.Γιατί θεωρείς ότι "τενεκέδες πολιτικοί " -όπως γράφεις- θα διαχειρισθούν καλύτερα την δραχμή; Ισα- ίσα που χωρίς τον όποιο ευρωπαϊκό έλεγχο ως τενεκέδες θα μπορούν πιο εύκολα να την κάνουν κουρελόχαρτο.
    Τίποτα δικές μας ευθύνες υπάρχουν; Το χάλι το σημερινό ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ;

    • Pelargos o Stylisios avatar
     Pelargos o Stylisios @ firiki2010 05/01/2012 14:33:37

     Εσύ λαμβάνεις ως δεδομένο πως οι παρόντες πολιτικοί θα μάς κυβερνούν και στο μέλλον.
     Για να συμφωνήσουμε κάπου ας μείνουμε σε αυτό:
     είτε με δραχμή , είτε με ευρώ , είτε με τάλαντο αν έχεις απατεώνες διαχειριστές της εξουσίας , εξαρτώμενους και διαπλεκόμενους με κρατικοδίαιτους εργολάβους και τραπεζίτες /τοκογλύφους , αναπαράγεις τα σημερινά χάλια.
     Το προβλημα με το ευρώ είναι πως πρόκειται για εργαλείο δημιουργίας υπερχρεωμένων κρατών.
     Και αυτό είναι που δεν προκειται να αλλάξει ούτε με 1000 μνημόνια, ακόμα και αν πουληθεί ολόκληρη η Ελλάδα , πάλι χρεωμένοι θα εμφανιζόμαστε στα logistics της ΕΕ.

    • Μανκιάτης avatar
     Μανκιάτης @ firiki2010 05/01/2012 19:53:44

     Δεν ua ήταν μονόδρομος. Και χωρίς το ευρώ η ίδια κατάσταση θα ήταν.

     • jctergal avatar
      jctergal @ Μανκιάτης 06/01/2012 21:49:22

      Μανιάτη, όλα αυτά είναι επιχειρήματα της πλάκας κ του αέρα.

      Και πως όλως τυχαίως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κ σε λίγο Βέλγιο κ Γαλλία, πάνε ολοταχώς για χρεοκοπία, όλως τυχαίως 9 χρόνια από την είσοδο στο ευρώ;

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ firiki2010 06/01/2012 00:57:30

     "...ακριβώς επειδή η οικονομία μας είναι μπάχαλο θα ήταν αυτοκτονία να πάει σ΄ ένα νόμισμα εκ των πραγμάτων ευάλωτο"
     Αγαπητό φυρίκι, αυτό, που έγραψες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο από αυτό, που διατυπώνουν ΟΛΟΙ οι θεωρητικοί επιστήμονες στην ιστορία της Οικονομίας (οι κινούμενοι από συμφέροντα εξαιρούνται).
     Ξαναέλα τον Σεπτέμβριο με τον (ευρωκράτη, μάλλον) κηδεμόνα σου και ένα 100αρι διπλωμένο στην κόλλα σου.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ firiki2010 06/01/2012 01:15:44

     Και, δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Γιατί, αν η απελπισία καθορίζει την προθυμία σου να πουλήσεις μπιρ-παρά, τότε η χειρότερη περίπτωση είναι με την "εσωτερική υποτίμηση" αφού, όχι μόνο δεν θα έχεις μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη (αλλοιώς δεν θα είχε επιτευχθεί όση με την "κανονική" υποτίμηση -τόσο κυνική είναι η πραγματικότητα!), αλλά θα την ΝΟΙΩΘΕΙΣ και σαν χειρότερη, αφού η "εσωτερική υποτίμηση" δεν αγγίζει πολλούς προνομιούχους "ανελαστικούς" κλάδους, ή και τους ευνοεί! Συνεπώς, η δυσφορία σου από τις ετεροβαρείς συνέπειες της κρίσεως θα απελπίζουν περισσότερο εσένα. Παράδειγμα οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και κλητήρες, που είδαν τη δουλειά τους να αυξάνεται και σε αριθμό και σε "ζουμί" υποθέσεων με την κρίση -φίλος μου, που ασχολείται με εταιρικά θέματα, μου εκμυστηρεύτηκε ότι η δουλειά του πενταπλασιάστηκε (!) από την κρίση). Αλλά και η παραγωγή, ή και εμπορία τροφίμων και ειδών και η παροχή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

  • jctergal avatar
   jctergal @ firiki2010 05/01/2012 00:37:43

   Firiki τα σχόλια σου δείχνουν σημαντική έλλειψη ενημέρωσης.

   Αναφέρεις την Ελβετία σαν παράδειγμα, όταν:

   1. Είναι η πιο πλούσια Ευρωπαϊκή χώρα (από τις μη πετρελαιοπαραγωγούς)
   2. Έχει εξαγωγές κατά κεφαλή διπλάσιες από της Γερμανίας

   Και παρόλα αυτά, η Ελβετία πριν 9 μήνες περίπου αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμα της (συνδέοντάς το με το ευρώ).

   Όταν μια οικονομία σαν την Ελβετία ανησυχεί όταν έχει υπερτιμημένο νόμισμα (π.χ. 10%-20%), η Ελλάδα που έχει ένα νόμισμα και υπερτιμημένο (60%-70%) αλλά και εκτός δικού της ελέγχου τι θα έπρεπε να κάνει;

   Δηλαδή η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Ταϋλάνδη που προτίμησαν υπερτιμημένο νόμισμα ξέρουν τι κάνουν και οι Ελβετία, Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία που προσπαθούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους όχι;

   Εσύ με ποιον είσαι Ελβετία ή ... Ουγκάντα;

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ jctergal 05/01/2012 14:03:14

    Tο όντως ανεπιτυχές παράδειγμα της Ελβετίας είναι -αν το πρόσεξες - του "σοβαρού" κ Βάρδα , εγώ απλώς είπα ότι ήταν άσχετο. Παρα ταύτα κι εσύ στο σχόλιο σου καταπιάνεσαι με το τι κάνει η Ελβετία. Δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι εμείς έχουμε άλλες προτεραιότητες κ, άλλα προβλήματα και άλλες δυνατότητες απο αυτές της Ελβετίας.
    Ούτε κουβέντα δεν διάβασα στο σχόλιο σου για τις δικές μας χρόνιες παθογένειες και τους χειρισμούς της τελευταίας διετίας. Ολα καλά καμωμένα;

    • jctergal avatar
     jctergal @ firiki2010 06/01/2012 21:40:07

     Η "παθογένειες" που ισχυρίζεσαι ότι φταίνε, υπήρχαν και το '50 κ το '60 κ το ΄70. Κ πολλές χειρότερες, εθνικά φρονήματα, φυλακίσεις εξορίες κ δεν συμμαζεύεται.

     Μόνο που σε αυτές τις δεκαετίες το Ελληνικό κράτος όχι μόνο είχε από τις μεγαλύτερες οικονομικές ανόδους στον κόσμο, αλλά κ μηδενικό κρατικό χρέος.

     Άρα τα επιχειρήματά σου είναι του αέρα.

     Αν η Ελβετία δεν έχει σχέση με την Ελλάδα, η πολύ φτωχότερη από την Ελλάδα Κίνα, γιατί υποτιμά το νόμισμά της;

     Κ εντάξει η Ελλάδα το γνωστό παραμύθι. Η Ιταλία;

     Πως με τη μεγαλύτερη βιομηχανία ενδύματος στον κόσμο, νο1 θέση στον κόσμο στα πολυτελή αυτοκίνητα (>200.000 ευρώ) πάει κ αυτή για χρεοκοπία;

     Γιατί η Ιταλία την δεκαετία '90 ήταν 4η οικονομία στον κόσμο κ πλεονασματική κ μετά το ευρώ έγινε ελλειμματική κ πάει κ για φούντο;

     Κ δεν απαντάς είσαι με την Ελβετία ή με την Ουγκάντα.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ jctergal 06/01/2012 23:00:26

      Απάντηση στο πρώτο θέμα που θέτεις.
      Μετά το 1980 είχαμε ραγδαία άνοδο του βιοτικού επιπέδου και ευρεία κοινωνική πολιτική. Και τα δύο επιτεύχτηκαν με δανεισμό του Δημοσίου.
      Η Ιταλία παρουσίαζε επί πολλά έτη και πριν το ευρώ υψηλό δημόσιο χρέος.
      Μέρος δε της παραγωγής έχει μετακινηθεί στην Α. Ανατολή.

     • jctergal avatar
      jctergal @ Μανιάτης 06/01/2012 23:43:20

      Η Ιταλία όσο κ χρέος να είχε, δεν είχε ποτέ πρόβλημα χρηματοδότησης.

      Το πρόβλημα το απόκτησε όλως τυχαίως στο ευρώ.

      Η Ιταλία παραμένει η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία.

      Η Ferrari, Maserati, Pagani, Lamborghini μεταφέρθηκαν στην Α.Ανατολή;

      Η Ιρλανδία χρεοκοπία; Ισπανία, Πορτογαλία;

 12. epsa2011 avatar
  epsa2011 04/01/2012 19:03:45

  Τα όρια μεταξύ "φαιδρότητας" και "ανοησίας" είναι πολύ δυσδιάκριτα αγαπητή φίλη firiki 2010 . Καλά θα κάνεις να είσαι πιό προσεκτική.

  Mε το ευρώ επτωχεύσαμε ήδη . Το ξέρουμε όλοι , ο κ. Βάρδας πάει το πράγμα
  λίγο πιό πέρα . Εσύ έχεις κάποια πρόταση γιά την πατρίδα σου ; Γιά την έξοδο
  από την κρίση ;

  Και αν "δεν μας έφταιξε το ευρώ" όπως γράφεις , τότε γιατί τα ίδια προβλήματα
  αντιμετωπίζουν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία σήμερα , Βέλγιο και ίσως Γαλλία αύριο ; "Δει γαρ σώφρων γυνή σιωπάν ή λέγειν τα καίρια " . Έτσι θα
  έγραφε ο Αισχύλος αν ήτανε γυναίκα.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ epsa2011 04/01/2012 20:51:35

   Είμαι παρα πολύ προσεκτικός.
   Δικαίωμα σου να πιστεύεις πως για ό,τι συμβαίνει φταίει το ευρώ. Μπορείς αν θέλεις να εκφράσεις και τον θαυμασμό σου για τους χειρισμούς του "Γιώργου" ή για το όργιο φοροδιαφυγής και ρουσφετολογίας (και άλλα πολλά) στον τόπο μας. Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν καμμιά ευθύνη για το που φτάσαμε. Και προφανώς η διεθνής οικονομική κρίση είναι θέμα ευρώ κι όχι ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή εισόδου νέων παικτών στην παγκόσμια οικονομία. Κι ακόμα προφανέστατα η δραχμή θα τα θεραπεύσει όλα αυτά . Και κακώς δεν τύπωσε μυστικά ακόμα δραχμές ο Προβόπουλος.
   Είπαμε :"Οι μύτες είναι σαν τις απόψεις. Ο καθένας έχει από μία" (Ενίοτε στραβή)

   • Pelargos o Stylisios avatar
    Pelargos o Stylisios @ firiki2010 05/01/2012 14:45:08

    Γ.Βαρουφάκης

    «....οι ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να αγνοήσουν την άρρηκτη διασύνδεση μεταξύ:
    (α) των ζημιών του τραπεζικού συστήματος,
    (β) της κακής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης η οποία δεν δίνει περιθώρια να αποτρέπονται οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης μόλις φυσήξει και ο πιο απαλός άνεμος απαισιοδοξίας, και
    (γ) της απουσίας ενός μηχανισμού πλεονασμάτων που να επενδύει σημαντικό μέρος αυτών των πλεονασμάτων σε κερδοφόρα projects στις ελλειμματικές περιφέρειες. Όσο αυτού του είδους η Ευρωπαϊκή άρνηση παραμένει κυρίαρχη, η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα βάλτο κατοικούμενο από σκιές ανθρώπων δεν θα προσφέρει στην κα Μέρκελ παρά μια Πύρρειο νίκη επί των τραπεζών.»

 13. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 04/01/2012 20:08:21

  Εξαιρετικο και μεστο αρθρο. Υποθέτω οτι συμφωνεί η πλειοψηφία των σκεπτομένων. Ενδιαφέρον θα ειχε να ξεραμε αν οι απόψεις αυτες του κ. Βάρδα αντιπροσωπεύουν και τον αρχηγο της Ν.Δ.
  Ομως επειδή στην πολιτική πολλά λέγονται και δεν γίνονται και αρκετά γίνονται που δεν λέγονται, θέλω να πιστεύω οτι ο Σαμαρας ανηκει στην δεύτερη κατηγορία των πολιτικών.

 14. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/01/2012 20:15:24

  Ωραίο άρθρο. Κάποιος έγραψε με ωραίο τρόπο αυτά που πολλοί σκέφτηκαν μόνοι τους μετά την τελευταία παρέμβαση του κ. Προβόπουλου.

 15. πατριώτης avatar
  πατριώτης 04/01/2012 22:06:00

  εύγε, πολύ καλό άρθρο από έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, τον κ. Βάρδα.

 16. Εμμ avatar
  Εμμ 05/01/2012 08:24:22

  Κύριοι, κυρίες, για να σας πω τα πράγματα με το όνομα τους
  1ον Το € γιόρτασε τα γεννέθλια των δέκα ετών του και δεν του έδωσε κανένας το δώρο του, μήπως δεν το αγαπάει η μαμά του;
  2ον Εάν γυρίσουμε στην δραχμή, μήπως ανακτηθεί η εθνική μας κυριαρχία;
  3ον Εάν αντλιθούν το φυσικό αέριο και πετρέλαιο νοτίου της Κρήτης και τιτλοποιηθούν οι Έλληνες πολίτες θα είναι πλούσιοι;
  4ον Μήπως θέλουν να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα μας για να μην βλέπουμε αυτούς και τις κομπίνες τους;
  Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές για όσους πραγματικά ξέρουν ΄την ιστορία της οικονομίας, που μετά λύπης μου κρύβουν πολύ καλά οι σάπιοι κυβερνώντες.
  Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή έστω με δραχμή, παρά σαράντα χρόνια με ευρώ και φυλακή!!!!!
  Και, επειδή εκτέθηκα όποιος τολμάει ας με προκαλέσει για να μάθει!!!!!!!!

 17. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 05/01/2012 15:02:06

  [“Δεν χρεοκοπήσαμε με την δραχμή. Με το Ευρώ και τα Μνημόνια χρεοκοπήσαμε!”]

  Τότε γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;;;

 18. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/01/2012 15:47:14

  Το πρώτο πράγμα που θα γίνει με το "νέο νόμισμα" είναι να τριπλασιαστεί το χρέος. Έχω χάσει πλέον τη μπάλα με το επίπεδο των επιχειρημάτων που διαβάζω.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ Δημήτρης 05/01/2012 15:57:13

   Φαιδρότητες.
   Το εθνικό νόμισμα προϋποθέτει στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος μέσω της κηρύξεως του ως απεχθούς.
   Εθνικό νόμισμα με το υποτιθέμενο χρέος (προϊόν έως και της οθωμανικής περιόδου) είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

 19. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 05/01/2012 21:04:11

  Η Ελλάδα κι αν δεν ήταν στο ευρώ, θα ήταν στη σημερινή κατάσταση.

  Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδος ήταν κατ΄ ανάγκη ορθή επιλογή. Ούτε βέβαια ότι ήταν και λάθος. Με βάση την οικονομική επιστήμη ήταν λάθος. Με βάση την λογική της ένταξης σε διεθνείς διεργασίες από τις οποίες δε μπορεί ένα έθνος να είναι εκτός, ακόμη και στην περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό, δηλ. αναγκαίο κακό, η ένταξη έγινε ως αναγκαία εθνική επιλογή, όπως και στην ΕΟΚ.
  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φημολογείται πως είπε το περίφημο «αν δεν είναι έτοιμη ας πνιγεί», όταν επισήμαναν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για την ένταξη.
  Η αποχώρηση ή μη θα έχουν δραματικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η πρώτη μεγαλύτερες.

  Η συζήτηση, αν θέλουμε να βρούμε όντως την ορθότερη λύση, κι όχι να εκτονώσουμε τον πανικό και την αγανάκτηση μας, δεν πρέπει να περιοριστεί στο οικονομίστικο ζήτημα των νομισματικών ισοτιμιών, όπως πολλάκις εσφαλμένα πράττουν οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι και οι μαθητές τους.
  Εκτιμώ ότι πρέπει τουλάχιστον στον όμορφο αυτό χώρο του Antinews, όσο κι αν οι απόψεις μας διαφέρουν, να σταθούμε με ψυχραιμία και παρρησία στο τόσο αυτό σοβαρό θέμα.
  Ας το καταλάβουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

  Οι κοινωνικές επιστήμες και γενικότερα οι κοινωνικές γνώσεις, ακαδημαϊκές και μη, δεν απολαμβάνουν καθολικότητας, ούτε έχουν τη δυνατότητα του πειράματος προς απόδειξη υπόθεσης.
  Προϋπόθεση για να συζητήσουμε είναι ο σεβασμός και η κατανόηση του τρόπου προσέγγισης που ο καθένας χρησιμοποιεί.
  Όπως λέγεται, τα γεγονότα πρέπει να κρίνονται σε συνάρτηση με την ιστορική τους στιγμή.

  Επί του θέματος. Πιστεύω ότι η ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ ήταν λάθος την χρονική εκείνη στιγμή. Οι τότε ηγέτες μας έπρεπε να γνωρίζουν και σίγουρα γνώριζαν ότι οι παραγωγικές δομές της χώρας δεν είχαν τη δυνατότητα προσαρμογής. Γνώριζαν σίγουρα επίσης ότι το ευρώ θα επέφερε σε πρώτη φάση επίφαση ευημερίας λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
  Τότε γιατί αποφάσισαν την ένταξη; Πιστεύω ότι οι πολιτικοί συνήθως πάσχουν από το σύνδρομο της υστεροφημίας και της ατολμίας να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο ρεύμα της εποχής.
  Σημ. πως παρασύρθηκε ο Βενιζέλος να προχωρήσει στην εκστρατεία της Μ. Ασίας, παρά τις αντίθετες συμβουλές επιτελικών, όπως ο Ι. Μεταξάς. Αν πάλι δεν είχε προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, σήμερα θα τον χαρακτηρίζαμε προδότη

  Βέβαια στην περίπτωσή της ένταξης στην ΕΟΚ και το ευρώ συνεργεί η γνωστή παράμετρο του ζητήματος της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Οφείλουμε να μην το παραλείπουμε στην κριτική μας.
  Πρόταση προς το Antinews: διοργάνωση φόρουμ παράθεσης των θετικών και των αρνητικών από πρόσωπα χωρίς εμπάθεια επί του θέματος.

  • Pelargos o Stylisios avatar
   Pelargos o Stylisios @ Μανιάτης 06/01/2012 12:21:01

   Eίναι μεγάλη αυταπάτη πως και με εθνικό νομισμα θα ήμασταν στο σημερινό σημείο.
   Απολύτως ψευδής πρόταση , η τεκμηρίωση της οποίας δεν προκύπτει από κανένα οικονομοτεχνικό στοιχείο και δεν έχει κανένα ιστορικό υπόβαθρο.
   Το ευρώ και οι κανόνες του μάς έφεραν στο σημερινό σημείο μέσω του ελέγχου της έκδοσης και της κυκλοφορίας του που ανήκουν πλέον σε ξένους τραπεζίτες και επί των οποίων εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο.

 20. Ανώνυμος Δημεγέρτης avatar
  Ανώνυμος Δημεγέρτης 05/01/2012 23:42:47

  Η πραγματικότητα είναι τραγική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση :

  Με την αδύνατη Ελληνική Δραχμή , επί 55 χρόνια ΔΕΝ επτωχεύσαμε .
  Με το δυνατό Γερμανικό Ευρώ , επί 9 χρόνια (δυστυχώς) ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ !

  Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της Χώρας , ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζει
  την διατήρηση του Ευρώ , παρά την καταστροφή της χώρας μας και την
  πρωτοφανή εξαθλίωση του λαού μας , μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα
  δύο ετών . Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει αυστηρά τις τοποθετήσεις
  των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την αδυναμία τους να ελέγξουν
  τις εξελίξεις.

  Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση λαϊκή αντίδραση . Το άρθρο του κ.
  του Μιχάλη Βάρδα παρέχει πολλά και απτά ερεθίσματα προς την κατεύθυνση
  αυτή.

  Θα ήθελα να προσθέσω κάτι που παραλείπει να αναφέρει ο κ. Μιχάλης Βάρδας
  σχετικά με την πολιτεία και τα έργα του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος
  Γ. Προβόπουλου : Αυτόν , εγώ θεωρώ ως τον κύριο υπεύθυνο του σημερινού
  καταντήματος της χώρας . Επιβίωσε και εξακολουθεί να επιβιώνει επί τρείς
  διαδοχικές κυβερνήσεις. Εγνώριζε , από πρώτο χέρι, ήδη από το 2008, τον
  εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας και ουδέν το
  συγκεκριμένο έπραξε πέραν του να ενημερώσει -όπως ο ίδιος εδήλωσε-τον
  πρωθυπουργό .

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει θεσμικό ρόλο. Δεν είναι ο τυχών
  ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. Οφείλει να ενημερώνει και να συμβουλεύει την
  εκάστοτε κυβέρνηση επί των πρακτέων , οφείλει όμως και να παραιτείται όταν
  δεν εισακούεται και η χώρα οδεύει στην καταστροφή . Δεν το έπραξε , προφανώς γιά να διατηρήσει την "καρέκλα" του εις δόξαν του καταρρέοντος
  πολιτικού μας συστήματος . Άφεριμ...

  • jctergal avatar
   jctergal @ Ανώνυμος Δημεγέρτης 06/01/2012 21:43:12

   Συμφωνώ 100% αυτοί που μας έφεραν εδώ πρέπει να εκκαθαριστούν από την πολιτική ζωή και στη συνέχεια να λογοδοτήσουν.

   Δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης ατιμωρησία σε αυτή τη χώρα.

   Πως η Ισλανδία των 200.000 κατοίκων έφερε τους Υπουργούς που χρεοκόπησαν τη χώρα στη δικαιοσύνη κ εδώ όλοι είναι ανέγγιχτοι;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ jctergal 06/01/2012 22:54:11

    Αγαπητέ, αυτό είναι το κρίσιμο σημείο!
    Ποιός, όμως, θα το κάνει;
    Πολίτες που δεν τιμωρούν, τιμωρούνται.

    • jctergal avatar
     jctergal @ Μανιάτης 06/01/2012 23:40:45

     Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουν οι εργοδότες κ χρηματοδότες τους (βλ. Ελληνικοί διαπλεκόμενοι + Ευρωπαϊκά συγκροτήματα, Siemens, Hochtief κτλ).

     Οι μόνοι που πρέπει να το κάνουν είναι οι Έλληνες πολίτες.

     Μακάρι να το κάνουν. Ειδάλλως όπως λες θα τιμωρηθούμε όλοι μαζί.

 21. Νέα τάξη πραγμάτων avatar
  Νέα τάξη πραγμάτων 06/01/2012 22:37:39

  Έξω από το ευρώ βρεχουλίζει... Για δείτε τι συμβαίνει στην Ουγγαρία που και καλά είναι οι έξυπνοι και το ευρώ τους πέφτει πολύ. Σέρνοντας ζητάνε από το ΔΝΤ να παρέμβει τώρα. Οι Rothschild κυβερνούν το κόσμο. Καληνύχτα σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.