#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2008 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Δεν είμαστε forum ελεύθερης βοσκής..."

Στο ποστ Ξανά μανά τα ίδια, γράφαμε: «Όπως θα έχουν αντιληφθεί και οι αναγνώστες μας η αναγνωσιμότητα, η εγκυρότητα και η θεματολογία του site μας ενοχλούν. Και προσελκύουν τις τελευταίες ημέρες τους γνωστούς μηχανισμούς και προβοκάτορες σε ρυθμό πολύ πιο αυξημένο από το παρελθόν ..  όπως έχουμε ξαναπεί δεν είμαστε forum ελεύθερης βοσκής». Σε αυτό σχολίασαν:

Ανώνυμος
ς:  «Προτιμώ, δυστυχώς, την όποια απώλεια αμεσότητας, από την σαπουνοπερολαγνεία των πρόσφατων ημερών»,

«Θεσσαλονικιός»
: «Ορθόν και επιβεβλημένο. Θα ξανακάνω την πρόταση να μη διαγράφεται όλο το σχόλιο παρά μόνο το κείμενο, να παραμένει το όνομα και η ώρα, ώστε να έχουμε εικόνα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών»"

νήπιος γέρων"
: «FactorX, μη μασάς! Μπόρα είναι, θα περάσει…», «Sergios»: «Σωστά κάνατε. Καιρός ήταν», «porta porta»: ..Φάκτορα, συμφωνώ με τα όσα γράφεις»«

ANToNIO
B»: «.Όσο για την μοντερέσιον , Φάκτορα ένα έχω να σου πω , ότι σε λίγες μέρες θα τα φτύσεις, είναι πολύ κουραστικό όλοι μέρα να είσαι στην οθόνη !! καλό κουράγιο !!».  «

Προφήτης
», (στο ποστ για την μετανάστευση): «Factor, σβήσε τα "ξυνογαλα" ΤΩΡΑ. Αλλιώς σου ξέφυγε….Το thread, για το πιο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία έχει και υψηλό επίπεδο σχολιασμού και μαζικότητα και λογικές διαφωνίες και πνεύμα φιλικής επικοινωνίας. Έχοντας παρακολουθήσει την ελληνική «μπλογκόσφαιρα» από την αρχή, νομίζω ότι η ποιότητα αυτή συναντάται σε λίγα ιστολόγια. Προφανώς γι΄ αυτό εμφανίσθηκαν οι «μπαχαλοποιοί» .. Καταλήγω ότι μόνο νέες Φιλικές Εταιρείες θα φέρουν πιο κοντά σκόρπιους ανθρώπους, θα επηρεάσουν τους ατομικούς περίγυρους και θα μπορούσαν, εν δυνάμει, να αποτελέσουν μοχλό ελάχιστης πίεσης σε πρώτο στάδιο. Διευκρίνηση: Δεν μιλάω για χαλαρές «οργανώσεις πολιτών», όπου ο καθένας χτυπάει το χαβά του. Αλλά για πεπεισμένους ομονοούντες προς ένα κοινό σκοπό. Ξέρετε, είναι κι επικίνδυνο για «εισοδισμό» από προβοκάτορες. Στα blogs και μόνο, μόλις ακουστεί κάτι, πλακώνουν οι πράκτορες». 

Πριν απο λίγες μέρες ο μπλόγκερ "greekpoliticalrevew" είχε την γνωστή ανάρτηση: «Το καλύτερο Ελληνικό blog είναι οι σχολιαστές του antinews.gr !».  

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι απαιτείται η αυτό-οργάνωση των φίλων επισκεπτών του «antinews.gr", ώστε να διαφυλαχτεί, ως κόρη οφθαλμού, ο μέχρι τώρα ανεξάρτητος πολιτικός χαρακτήρας του και η Αισθητική του μπλογκ. Βέβαια, η λύση δεν είναι το «comments moderation». Όχι μόνο γιατί είναι αδύνατο να είναι κάποιος μόνιμα στον έλεγχο των δεκάδων σχολίων που εισέρχονται στα τόσα πολλά ποστ, αλλά, κυρίως, γιατί χάνεται η αμεσότητα του σχολιασμού και μαζί της το ενδιαφέρον της συν-ζήτησης. Αυτό, άλλωστε, επιθυμούν και οι προβοκάτορες. Οπότε, θα πρέπει να βρούμε λύσεις ΕΜΕΙΣ, οι φίλοι, η «παρέα», του «antinews.gr".

Ανοίγουμε λοιπόν, ένα ποστ για συν-ζήτηση περί του θέματος. Το πρώτο που θα μπορούσε να προτείνει κάποιος, π.χ., είναι να υπάρχει ενσωματωμένο στο σχόλιο το e-mail του συντάκτη του, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε κακόπιστους κουτοπόνηρους και να μπορεί να γίνεται «φραγή» του, με την πρώτη φορά που διαπιστώνεται η κακοήθεια του γράφοντα. Αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα την λύση και περιμένουμε τις απόψεις σας. Και μέχρι να καταλήξουμε όλοι μαζί το comments moderation θα λειτουργεί. Δυστυχώς Τι λέτε; Ειδικά οι γνωρίζοντες την μπλογκόσφαιρα και τα της Πληροφορικής εργαλεία. Θα τους αφήσουμε να νικήσουν «αυτοί», οι «άλλοι»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΔύο avatar
  ΠΔύο 10/07/2008 16:35:33

  Είναι απλό: αφήστε την κοινότητα ν' αποφασίσει.

  Υπάρχουν plugins για το wordpress, με τα οποία οι χρήστες μπορούν να ψηφίζουν για τα σχόλια. Αν οι αρνητικές ψήφοι περάσουν ένα όριο (π.χ. πέντε αρνητικές ψήφοι), τότε τα αντίστοιχα σχόλια κρύβονται αυτομάτως.

  Δείτε εδώ:

  http://www.cyber-knowledge.net/blog/2006/10/15/wordpress-plugin-rate-your-comments-comment-karma/

  Και εδώ:

  http://e.leven.com.ar/trollr/


  Και όσο είμαστε στα τεχνολογικά ζητήματα: όταν χρησιμοποιείτε φωτογραφίες που παρατίθενται πλαγιώς του κειμένου, δεν γίνεται σωστή αναδίπλωση σε όλους τους browsers (π.χ. Firefox) και "πέφτουν" το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό είναι πρόβλημα του θέματος για το Wordpress, που είτε πρέπει να το λύσετε, είτε να το αντικαταστήσετε.

  Η γνώμη μου είναι να βρείτε ένα από τα χιλιάδες, υψηλής ποιότητας δωρεάν θέματα που κυκλοφορούν και που είναι δοκιμασμένα και απολύτως συμβατά με όλα τα προγράμματα πλοήγησης. Καλύτερα είναι να βάλετε ένα με τρεις στήλες (η μεσαία η κύρια, αριστερά και δεξιά πρόσφατα θέματα, σχόλια, σύνδεσμοι και άλλα πρόσθετα), κεντραρισμένο, ώστε να διευκολύνει την ανάγνωση. Φυσικά, πάντα με ανοιχτό τόνο στο background (το αντίθετο είναι κουραστικό).

  Τέλος, ίσως θα έπρεπε να βρείτε μη ελληνικό πάροχο για τη φιλοξενία, για μη "χαθεί" πάλι η βάση...

 2. nas avatar
  nas 10/07/2008 16:38:06

  Αγαπητέ, ασφαλώς και έχεις δικαίωμα να "κόβεις" και να ράβεις πλέον τους επισκέπτες σου. Πάντως δεν έχω καμία σχέση με...προβοκάτσιες και πρακτοριλίκια. Ίσως γιαυτό όταν "χτύπησα" άθελά μου κάποιες "ευαίσθητες" χορδές σας είμαι "under control"...διότι εσείς έχετε δικαίωμα να μην "ελέγχετε" όσα καταλογίζετε σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μπορεί ναι να ενοχλούν σφόδρα τους αναγνώστες σου. Κριτική, όμως, έστω και καθ' υπερβολήν όπως αποδεικνύεται δεν δέχεται κανείς για το μαγαζάκι του...κρίμα, αλλά έτσι είναι η ζωή... αυτό είναι το παιχνίδι...

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 10/07/2008 16:40:15

  Το να ζητάς το email κάποιου δεν είναι λύση στην Ελλάδα όπως και το να έχεις το ΙΡ του γιατί αν κάποιος καλόπιστος γράψει κάτι και σου πάρουν το αρχείο τον έχει ξεσκίσει η αδέκαστη ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

  Στο press-gr πριν τα γνωστά γεγονότα είχαν ενεργοποιήσει εκείνο το σύστημα με τα γράμματα στο εικονάκι. Αμέσως το spam έπεσε στο ελάχιστο. Οι σπαμερς είχαν υπολογιστές που έκαναν αυτόματο spam και με το σύστημα αυτό αχρηστεύτηκαν. Όσους και να πληρώσεις πόσα σχόλια σπαμ να κάνουν?

  Μετά αυτό αυτό υπάρχει το moderation προληπτικό και κατασταλτικό. Στο προληπτικό χάνεις την αμεσότητα. Στο κατασταλτικό σβήνεις το συντομότερο δυνατό χωρίς οίκτο ότι δεν ταιριάζει στο μπλογκ και το άρθρο. Εντάξει αν βάλει κάποιος που συχνάζει εδώ ένα μήνυμα ξεκαρφωτο ή μια είδηση δε χάθηκε ο κόσμος αλλά το τρολλ φαίνεται. Σε εμένα η δεύτερη λύσει δούλεψε όταν μου την έπεσαν ζώα από το blog του Ροΐδη.

  Τόσα χρόνια σε φόρουμ το Moderation είναι η μόνη λύση. Επίσης δεν ξέρω αν είναι λογικό να έχεις κάποια διαδικασία αποδοχής σχολιαστών. Π.χ. να έχει 10 σχόλια και μετά να μην έχει moderation.

 4. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 10/07/2008 17:22:46

  Προτείνω να αφήσεις όλα τα λουλούδια να ανθίσουν γιατί το moderation μπορεί να ακούγεται λίγο ενοχλητικό, ειδικά από το αριστερό αυτί μας. Οσον αφορά τους επίδοξους ντάμπλ όου σέβεν άφησέ τους να κολλήσουν κανά ένσημο μήπως και πάρει κάποιος σύνταξη ανάμεσά μας.

 5. Greek Rider avatar
  Greek Rider 10/07/2008 17:38:44

  Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας και αντιμετώπισα και εγώ τέτοιο πρόβλημα το οποίο είναι πολύ επίπονο, ιδίως για έναν μοναχικό blogger που δεν έχει και κάποιον να απαντάει.

  Είναι γεγονός πιστεύω ότι υπάρχουν στρατολογημένοι προβοκάτορες. Ιδίως στην Ελληνική bloggόσφαιρα που οι αριστερές απόψεις έχουν βρει έναν καλό αντισυστημικό (πολλές φορές) βήμα λόγου.

  Έκανα και εγώ πρόσφατα ανάρτηση για το θέμα και έβαλα moderation.

  Ότι και αν αποφασίσετε μαζί σας και ευτυχώς που υπάρχουν σελίδες όπως η δική σας.

  Μη μασάτε και κάνετε αυτό που πρέπει και σας διευκολύνει.

 6. Φιδίας avatar
  Φιδίας 10/07/2008 17:43:06

  Υπάρχει η λύση που χρησιμοποιούν σε διάφορα forum: καποιοι σχολιαστές να "κερδίζουν" την ιδιοτητα του power member (ή κατι τετοιο τεσπα) το οποίο ομως δεν γίνεται με ψηφοφορία οπως π.χ. αναφέρει ο Εξακτινος πιό πανω, γιατι καποιος "πράκτορας" απλά θα ψήφιζε τον εαυτό του 10 φορες κλπ.

  Στα φορουμ αυτα η ιδιότητα "απονέμεται" απο τον moderator ανάλογα με τα σχόλια και την υπευθυνότητα που έχει επιδειξει μέχρι τότε ο συγκεκριμένος σχολιαστής (και φυσικά αναιρείται, αν ο σχολιαστής τρελαθεί). Νομιζω οτι είναι αρκούντως αποδοτικό σαν σύστημα...

  Φιδιας

 7. Φιδίας avatar
  Φιδίας 10/07/2008 17:51:05

  ....A, ξεχασα να πω οτι στο σύστημα που αναφέρω πιό πανω, κάποιος μέχρι να αναγορευτεί σε power member απο τον moderator, εχει την ιδιότητα του "επισκέπτη" και υποκειται σε moderation.

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 10/07/2008 19:03:28

  Εγώ δεν είπα να ψηφίζουν άλλος το είπε. Εγώ είπα ένας που έρχεται τακτικά εδώ και τον ξέρουμε να παίρνει ελευθέρας. Οι άλλοι να περιμένουν το moderation. Αν αποδεικνύονται εντάξει στην πορεία να είναι κι αυτοί ελεύθεροι. Το ίδιο λέει κι ο φιδίας.

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/07/2008 19:32:33

  Παίδες,

  δείτε πώς μια παρέα φίλων τής σπορ οδήγησης μηχανών αυτο-προστατεύει το φόρουμ της:

  http://sportriding.gr/forum/showthread.php?t=2342

  http://sportriding.gr/forum/register.php?

 10. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 10/07/2008 19:42:07

  Θα το πω μια ακόμα φορά και τέλος :

  Η κοινωνία μας που ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πρέπει να μάθει να αυτό-οργανώνεται .

  Το κάνουν πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό κοινωνίες άρα σίγουρα μπορούμε κι εμείς .

  Το να ρίχνεις την ευθύνη στους προβοκάτορες είναι χαζό . Όπως και το να ρίχνεις την ευθύνη στο διαχειριστή και να του λες "βγάλε το φίδι απ' τη τρύπα μόνος σου" .

  Εμείς οι ίδιοι πρέπει να μάθουμε να αποβάλλουμε τα φαιδρά στοιχεία που μας σπάνε την "γαλήνη" .

  Ο τρόπος παγκοσμίως όπως είπε ο Φιδίας είναι do not feed the trolls (DNFTT) !!

  Σταματήστε λοιπόν να απαντάτε στο κάθε ανόητο που νομίζει ότι μπορεί μόνο και μόνο με την επίκληση στο συναίσθημα (με ένα μελετημένο σχόλιο) να αποπροσανατολίζει μια συζήτηση και όλα τα φαινόμενα "Νεοελλήνων κουμανταδόρων" θα σταματήσουν .

  Δική μας ευθύνη είναι .
  Ούτε του Φάκτορα ούτε των φαιδρών . . .

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 19:58:37

  Φυσικά θα κάνετε αυτό που σας βολεύει. Με ενόχλησε το πρόσφατο trolling, αλλά, διαβάζοντας και τον Αθ. Κλάρα 5:22, συμφωνώ μαζί του, αλλάζοντας την λέξη «αριστερό» με «φιλελεύθερο» (αριστεροφιλελεύθερο).

  Θα ήταν κρίμα να γίνει ελιτίστικο...

  Όταν ξεφεύγει, μία, δύο, πέντε φορές την ημέρα κάποιος να μπάινει να σκουπίζει (και να βάζει τα σκουπίδια σε παράπλευρο αρχείο με τίτλο «άλλα») Συγνώμη, αλλά δεν έχω τεχνικές γνώσεις.

 12. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 10/07/2008 20:37:28

  o ROCO τι θα εκανε???? power signature !!!

  Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα χώρο δίπλα σε κάποιον που δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό και σας ενοχλεί ακατάπαυστα με ανόητες φλυαρίες, χωρίς να καταλαβαίνει ότι γίνεται ανυπόφορος και ότι δεν έχετε την ίδια διάθεση με αυτόν (λαϊκιστί τις κά….ες του), ανοίξτε το λαπτοπ σας με τέτοια γωνία που να είναι σίγουρο ότι ο ενοχλητικός τύπος θα κοιτάζει, κλείστε τα μάτια σας, ανασηκώστε το κεφάλι σας προς τον ουρανό με τα χέρια ανοιχτά, και…. πατήστε εδώ!---->

  http://www.thecleverest.com/countdown.swf

  και scroll to κειμενο :

  Η αγάπη σου αγάπη μου με έκανε κουρέλι
  όμως σε θέλω σε ποθώ όπως η μέλισσα το μέλι
  θα πιω τ' αθάνατο νερό θα πνίξω το κουνέλι
  και θα γλιστρήσω θα χωθώ στο σώμα σου σα χέλι
  θα το φωνάξω να το πω να το μάθει ο κόσμος όλος
  πως από δω και στο εξής του οργασμού μου η πυξίς θα δείχνει...

  Νότιος Κώλος

  Βλέπω τις ειδήσεις στο μπαλκόνι
  και κρατάω κόκκινο φτερό
  Γαργαλάω την κότα στην οθόνη
  και αυτή μου λέει τον καιρό

  Απ' το καζανάκι πέφτει χιόνι
  κρύο κωλαράκι πλαδαρό
  πάλι θα βουλώσει το σιφόνι
  σύρε να φωνάξεις το γιατρό

  Στάζουν τα βυζιά σου σιλικόνη
  κλαίω και τσιρίζω σαν μωρό
  Θα μου μαγαρίσεις το σεντόνι
  Φύγε τσούλα έχω μπιμπερό

  Ο πυτιοκάμπτης με τεντώνει
  σε δύο κυπαρίσσια σε σταυρό
  τρίζει το κορμί μου σαν τριζόνι
  όλα είναι χώμα και νερό

  Στην παραγγελία το γκαρσόνι
  μου 'γραψε φινάλε τρομερό
  πάει το τρανσέξουαλ παντελόνι
  έγινε πουκάμισο καρό

  ΠΠ

 13. Νἰκος avatar
  Νἰκος 10/07/2008 20:53:20

  ΠαραγονταΧ,
  Πρεπει να αποκλειονται οι υβριστες και οι προβοκατορες. Οι τελευταιοι ειναι λιγο πιο δυσκολο να εντοπιστουν. Πρεπει να υπαρχει ιεραρχια και ιεραρχηση ειδαλλως θα επελθει "θερμοδυναμικος θανατος" στο ιστολογιο και θα πεθανει, οπως και οι κοινωνιες σαν την Ελληνικη οπου ολα πλεον ειναι "εξισωμενα" -δεν ειπα ισα διοτι δεν ειναι, δηλαδη αναρχα. Γι'αυτο και κινδυνευει να εξανδραποδιστει πολιτικα.

 14. Νἰκος avatar
  Νἰκος 10/07/2008 21:31:32

  Αρχαιοπτερυξ,

  Στην περιπτωση αυτη εχουμε χρειαν ελιτισμου. Ειδαλλως θα γινουμε οχλος και οχλος ισον αναρχια και χαος.

  Προς το "greekpoliticalreview":
  η αυτοοργανωση δε εχει νοημα διχως ηγεσια (εστω και ελιτιστικη). Π.χ. η καταντια των Ελληνικων πανεπιστημιων τα λεει ολα. Εδω δεν μπορουν να κρατησουν καθαρα αποχωρητηρια την κοινωνια θα αλλαξουν οι "σοσιαληστες"; Καταστρεφουν το ιδιο τους το σπιτι (τα πανεπιστημια) που φταχτηκαν με τους φορους ολων. Τι πιο κοινωνικο και σοσιαλιστικο;
  Γι'αυτο ΠΑραγονταΧ πρεπει να ελεγχεις τα περιττωματικα γραπτα.

  Προς Θαναση Κλαρα (Βελουχιωτη):
  Διαφωνω. Αν και η ολη φιλοσοφια σου ειναι συνεπης.

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 22:01:03

  νίκο, η αναρχία είναι το άλας της γης

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 22:02:29

  και το χάος, μη γραμμικές εξισώσεις

 17. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 10/07/2008 22:04:28

  Πρέπει να σβήνονται τα άχρηστα σχόλια όχι απλά να μην απαντάμε. Αν ρίχνουν 200 σκουπίδια που θα βρω εγώ το καλό σχόλιο?

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 22:12:29

  PORTA PORTA

  δεν ξέρω πως πέρασες την λογοκρισία αλλά γελάω εδώ και πέντε λεπτά. Λίγο χιούμορ, και κανένας ποδόγυρος για εικόνα χρειάζονται που και που για να μην μοιάζει με κατηχητικό.

 19. Underdog avatar
  Underdog 10/07/2008 22:31:03

  Χωρίς να θέλω να υποδυθώ το ρόλο του μάντη εδω και αρκετό καιρό έχω την αίσθηση ,που απεύχομαι να γίνει βεβαιότητα , ότι η ποιότητα των αναρτήσεων - σχολίων έχει υποβαθμισθεί.
  Σπάνια βρίσκει κανείς ένα σχόλιο ή μια πληροφορία που να υποβοηθεί το εξαίρετο και δύσκολο έργο του Φάκτορα. Μπορώ να πώ ότι είναι ο πιο σοβαρός από όλους μας και αναφέρομαι κυρίως στις αναλύσεις και όχι στο πληροφοριακό κομμάτι.
  Το μπλογκ τείνει να μετατραπεί σε ένα ηλεκτρονικό καφενείο με μόνιμους καφεμπλογκόβιους
  που ποστάρουν χωρίς να προσθέτουν κάτι το αξιόλογο αλλά αναμασώντας τις ίδιες απόψεις, αναλύσεις επιπέδου πρωτοετή φοιτητή της Νομικής της δεκαετίας μάλιστα 1975-1985.
  Μοιραία καταντά πληκτικό και αισθητικά φτωχό.
  (Τι αντίθεση με τις φωτό που αναρτά ο Φάκτωρ).
  Προσωπικά δεν βλέπω καμμία αλλαγή παρά μόνο αν ο Φάκτωρ επεκταθεί σε πληροφόρηση πρωτογενή και σχολιασμό διαφορετικό από το συρμό. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο γιατί χρειάζεται ομάδα που να κάνει δημοσιογραφική έρευνα και να αντιπαλέψει τον γραπτό Τύπο.
  Σε διαφορετική περίπτωση το μπλογκ φοβούμαι θα μετατραπεί σε δημόσιο αποδέκτη της πολιτικής, ιδεολογικής και προσωπικής μοναξιάς του καθενός μας. Εύχομαι να διαψευσθώ.

 20. Basil avatar
  Basil 10/07/2008 23:01:20

  Μάλλον ο greekpoliticalreview έχει δίκαιο. Οι απαντήσεις είναι αργές και δυσκολεύουν την κατάσταση.

 21. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 10/07/2008 23:28:27

  εχει χουμορ ο Φακτωρας ΑΡχΠΤΞ. Γελαει κι αυτος . Δροσιζεται ! να μην ζοριζεται. του ειπα... ολα κι ολα... αν σβηνεις και τα χουμοριστικα εχουμε ΘΕΜΑ.

  ΠΠ

 22. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 10/07/2008 23:35:15

  "Η αυτοοργάνωση δεν έχει νόημα δίχως ηγεσία"

  Μάλλον θα διαφωνήσω μ' αυτό σε ότι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο σκοπό της συγκεκριμένης αυτοοργάνωσης .

  Όπως και να το κάνουμε το να ελέγξουμε τους προβοκάτορες σε ένα μπλογκ και να τους αποβάλλουμε δεν έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με το να αυτο-οργανωθούν τα πανεπιστήμια .

  Φίλε μου άμα επιθυμία σου είναι να καθαρίσει ο "τόπος" σου , φρόντισε να "εκπαιδεύσεις" το κόσμο που σε τριγυρνάει αναλόγως .

  Να τη χέσω την ηγεσία αν σκοπός της είναι να δώσει ακόμα ένα έτοιμο φαγητό στους ακολουθούντες της .

  Πρέπει να μάθουμε να έχουμε υπομονή για να έχουμε διαρκή αποτελέσματα .

 23. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/07/2008 23:52:17

  @archaeopteryx: "δεν ξέρω πως πέρασες την λογοκρισία". Ποια λογοκρισία;;;

 24. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 11/07/2008 00:55:37

  Χαιρετώ νήπιε γέροντα . (επιτέλους κατάφερα να κατεβάσω ελληνικά)

 25. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/07/2008 01:46:07

  @greekpoliticalreview: όποιος θέλει, βρίσκει, e-φίλε.

 26. ira avatar
  ira 11/07/2008 08:02:27

  Η δική μου άποψη είναι να γράφουν ελεύθερα όλοι εδώ και να αδιαφορούμε για τα τρολλ ή να τους κόβει ο Φακτορ όταν αντιλαμβάνεται κάτι τέτοιο.
  Ελευθερη επικοινωνία ήταν αυτό που με κέρδισε εδώ

 27. Φιδίας avatar
  Φιδίας 11/07/2008 10:21:24

  Underdog, σέβομαι την άποψη σου αλλά με τρομάζει γιατί είναι κάπως ισοπεδωτική. Ειδικά όταν λες:

  "Το μπλογκ τείνει να μετατραπεί σε ένα ηλεκτρονικό καφενείο με μόνιμους καφεμπλογκόβιους
  που ποστάρουν χωρίς να προσθέτουν κάτι το αξιόλογο αλλά αναμασώντας τις ίδιες απόψεις, αναλύσεις επιπέδου πρωτοετή φοιτητή της Νομικής της δεκαετίας μάλιστα 1975-1985"

  Από τα πολλά αξιόλογα άτομα που γράφουν εδώ (σημειώνω: δεν γλύφω, δεν έχω συμφέρον, δεν παίρνω χρήματα, δεν ξέρω προσωπικά κανέναν εδώ) κι αυτό έχει φανεί γιατί οι περισσότεροι έχουν "σχόλια-διαμαντάκια" στο ενεργητικό τους, δεν μπορεί να περιμένει κανείς συνεχεία και μονο εξαιρετικά σχόλια. Εμένα προσωπικά μου αρέσει κάποιες φορές που γίνεται και λίγο καφενείο (ή "αμέρικαν μπαρ" αν προτιμάς - αστειεύομαι φυσικά), μ' αρέσει που o ιδιος/α που γράφει μια φοβερή ιδέα-είδηση-σχόλιο, σε μια επόμενη φάση μπορεί να πετάξει στο ξεκούδουνο ένα χονδροειδές αστείο ή ακόμα και μια κοτσάνα. Το antinews είναι νομίζω το μόνο ελληνικό μπλογκ που είναι jazz με την κυριολεκτική έννοια. Και όπως στην καλή τζαζ, οι φόρμες δεν παίζουν ρόλο. Τα άτομα παίζουν. Εφόσον οι μουσικοί είναι καλοί μπορεί να μαζευτούν και να παίξουν συγκροτημένα από Gherswin μέχρι Miles ή να τζαμάρουν κιόλας και ενίοτε να "φαλτσάρουν".

  Και στο φινάλε, όπως είπε και ο Jerry Garcia (Grateful Dead): "Talk about your plenty, talk about your ills, One man gathers what another man spills"

  Καταλήγεις δε με έναν φόβο μοναξιάς "Σε διαφορετική περίπτωση το μπλογκ φοβούμαι θα μετατραπεί σε δημόσιο αποδέκτη της πολιτικής, ιδεολογικής και προσωπικής μοναξιάς του καθενός μας. Εύχομαι να διαψευσθώ."

  Μόνοι μας ο καθένας, φαντάζομαι, διαχειρίζεται όπως μπορεί, τα φαντάσματα μας και τη μοναξιά μας. Εδώ, σε αυτό το εικονικό μας καφενείο (ή "αμερικαν μπαρ") κανείς μας δεν αισθάνεται πιστεύω "μόνος". Άσχετο αν συμφωνούμε, διαφωνούμε ή λέμε αρλούμπες. Το χαρακτηριστικό είναι ότι ενδόμυχα αισθανόμαστε όλοι (οι κολλημένοι εδώ) ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν κι άλλοι του είδους μας.

  Φιδιας

 28. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/07/2008 13:29:58

  «Ιστορίες του Νασρεντιν»

  Δίκαζε ο Χότζας.
  Ακούει τον πρώτο αντίδικο. Μόλις αυτός τελειώνει τού λέει : «δίκιο έχεις».
  Κατηφής ο δεύτερος ξεκινά με μισή καρδιά να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του.
  Μόλις τελειώνει κι αυτός, ο Χότζας, με παρρησία, τού λέει : «δίκιο έχεις».
  Χαρά ο δεύτερος, ψυχρολουσία για τον πρώτο, που εκλαμβάνει ότι ο Χότζας πείσθηκε περισσότερο από τα επιχειρήματα του δευτέρου και ο ίδιος «χάνει» την υπόθεση.
  Πετάγεται όμως ένας τρίτος από το ακροατήριο και φωνάζει : «τι είν’ αυτά που λες Χότζα, πώς γίνεται να έχουν δίκιο και οι δύο ;».
  «Δίκιο έχεις κι εσύ» του απαντά ο Χότζας.
  Οπότε, ένας αγανακτισμένος τέταρτος ωρύεται : «Τρελλάθηκες, δεν μπορεί να έχουν ΚΑΙ οι τρεις δίκιο».
  «Δίκιο έχεις» απαντά ο Χότζας, «αλλά κι εγώ έχω δίκιο, ΑΠΟ ‘ΔΩ ΠΑΝΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ».

  Με την ιστοριούλα απαντώ στον Underdog.

  Θα προσυπέγραφα όσα έγραψε μέχρι τελείας.
  «Έχει δίκιο», όπως τα βλέπει ΑΠΟ ‘ΚΕΙ ΠΑΝΩ.

  Αλλά υπήρξε άδικος διότι, από τη σκοπιά του, δεν θέλει να συνυπολογίσει τη συνολική συγκυρία.
  Παραβλέπει ότι μια 20ετία ζούμε σε μεταβατική εποχή που μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πουν πού κατέληξε.
  Οικονομικές, γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Κοινωνική πόλωση. Μια «μαυρίλα» διάχυτη στα ευρέα στρώματα, μια ανέμελη χλιδή για λίγους νέο-φεουδάρχες και τους παρατρεχάμενους.

  Ζητά φρεσκάδα, ανανέωση, πρωτοτυπία, ζωντάνια από ένα μη κερδοσκοπικό blog με «ερασιτέχνες» σχολιαστές τη στιγμή που ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο χρυσοπληρωμένος Τύπος είναι κλινικά νεκρός, δεν έχει να πει ΤΙΠΟΤΑ να πει.

  Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Εφημερίδες, Περιοδικά, Free Press έχουν λόγο ύπαρξης μόνο για να πλασάρουν διαφήμιση και πολιτικό νταβατζιλίκι με πρόσχημα ένα τυποποιημένο έως ύποπτο περιεχόμενο.

  Τι αποκαλύπτει παραπάνω η Τρέμη, ο Χατζηνικολάου, ο Ευαγγελάτος, μαζί με τους χρυσοκάνθαρους κατευθυνόμενους «παραθυράτους»;
  Τι έχει να πει αυτό το ογκώδες χάρτινο ΤΙΠΟΤΑ που λέγεται «ΤΟ ΒΗΜΑ» και κάθε Κυριακή εξολοθρεύει δάση για να εκθέσει τεράστιες πομφόλυγες;
  Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έμαθες, Underdog, από τα πληρωμένα κουτσομπολιά και «παρουσιάσεις» επιχειρηματιών του «Πρώτου Θέματος»;
  Τι «αποκαλύπτει» η «έγκυρη» «Καθημερινή» των, κατά Αριστέα, «Καλλίτσηδων και των Παπαχελάδων», των Μανδραβέληδων των Καρκαγιάννηδων και των Καμπύληδων, εκτός από τα ορατά σε μυημένους παιγνίδια τού Αλαφούζου και τη σύμπραξη με τους κύκλους που ευνοούνται από τη χρεωκοπημένη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική ;
  35 εκατ € (12 δις δρχ) έχει «σκάσει» η Γιάννα, τι καινούριο έμαθες από τον διαρκώς τροποποιούμενο Ε.Τ., εκτός από αυτό που ήδη ήξερες, ότι φλέγεται να «μάς σώσει» και αυτή ;

  Έχω παρακολουθήσει τα πάντα και παρακολουθώ αρκετά. Θα απαντήσω, για λογαριασμό μου : ΤΙΠΟΤΑ. Όλοι θέλουν να «διαφοροποιηθούν» βάσει εμφάνισης όχι βάσει περιεχομένου. Μήπως αυτό σού θυμίζει την ανυπαρξία διαφορών στα πολιτικά κόμματα, μετά την από-πολιτικοποίηση της Πολιτικής;

  Τι καινούριο σού προσέφερε το ακριβοπληρωμένο Zougla.gr;
  Πιστεύεις πια το press;
  Τι έχουν να πουν οι Ροΐδηδες και οι JungleReport εκτός από την αμερικανική επιδίωξη «εξαλείψτε τη Γεωγραφία για να ανοίξουμε αγορές»;
  Τι μαθαίνεις από άλλα πολιτικο-ειδησεογραφικά blogs, εκτός από ελάχιστα;
  Και, τι επιπέδου σχολιασμός γίνεται ;

  Προσωπικά συμμετέχω εδώ (και όπου αλλού), διότι ο Factor (όπως και μερικοί άλλοι bloggers) αναμεταδίδει με ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Ποιο; Μάλλον το δικό του. (Εκτός, κι αν υπάρχει κάποιο στοχευμένο συμφέρον πίσω του, το όποιο δεν μπορώ να διακρίνω και πιάνομαι μαλάκας).

  Όσον αφορά το σχολιασμό, επίσης παραβλέπεις ότι τα πραγματικά κέντρα αποφάσεων είναι ελάχιστα, έως ένα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν ελάχιστη επαφή με τα τεκταινόμενα και άρα να μην μπορούν να σχολιάσουν μετά λόγου γνώσεως.
  Όλος ο ορυμαγδός για τη SIEMENS εκπορεύεται από έναν 36χρονο δικηγόρο της Debevoise που μοιράζει «αποκαλύψεις» κατά βούληση, μέσω δύο καναλιών (Τέλλογλου, Μπουγάτσου) και όλοι οι υπόλοιποι τρέχουν ασθμαίνοντες από πίσω.

  Δεν έχεις άδικο για το κλίμα «καφενείου» μπλογκόβιων.
  Όμως μήπως από άλλη σκοπιά θα μπορούσε να ειπωθεί «οικειότητα»;
  Αυτή δεν είναι η φυσική τάση των ανθρώπων, να δημιουργούν παρέες, ομάδες, κλίκες, συντεχνίες, επιχειρήσεις, κινήματα, κράτη, με βάση εκλεκτικές συνάφειες;

  Όσο για το πικρόχολο σχόλιο περί μοναξιάς, όταν υπάρχει, δεν είναι όπως «προσάπτεις» ατομικό κουσούρι, αλλά δημιούργημα των συνθηκών ζωής και εργασίας στη μεγαλούπολη τα τελευταία 15 χρόνια.
  Είναι κοινωνική συνθήκη, αυτή είναι η επιδίωξη, άνθρωποι μόνοι, κατακερματισμένες μονάδες ανίσχυρες να αντισταθούν.
  Θέλουν ο κόσμος να μην έχει πραγματικούς φίλους αλλά εικονικές «επαφές» στο Facebook.
  Εσύ τι κάνεις;

 29. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/07/2008 17:39:58

  ΕΜΕΙΣ: Η e- ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ,
  (ξανά- μανά- και πάλι!),
  ή,
  "ΑΝ ΜΗ ΕΛΠΗΤΑΙ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΝ ΟΥΚ ΕΞΕΥΡΗΣΕΙ"*


  (ΥΓ, στα του "Προφήτου")

  «Πιστεύω στην Δημοκρατία. Το ηλεκτρονικό κάτι ή ψηφιακό κάτι είναι απλώς για να μας κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Η δημοκρατία είναι παράδειγμα κατανεμημένου συστήματος και όλες οι ατέλειές της αυτήν την στιγμή έχουν να κάνουν με πρακτικούς λόγους έλλειψης επικοινωνίας, (: δηλαδή) έχουμε δημιουργήσει ιεραρχικές δομές και τα κέντρα αποφάσεων έχουν απομακρυνθεί από την βάση. Με αποτέλεσμα η βάση να σταματήσει να ενδιαφέρεται»

  -Αρα, με μέσα όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία ή τα φόρουμ…

  «Την ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς να θέλω να την υποβιβάσω, τη θεωρώ το λιγότερο. Τα φόρουμ και τα μπλογκ είναι το μεγάλο όφελος. Η βασική επίδραση που μπορεί να έχει το διαδίκτυο σήμερα είναι η ενημέρωση.

  - Υπάρχει διέξοδος;

  «Χρειάζεται μια τολμηρή πολιτική ηγεσία, (σ.σ. οι "νέες Φιλικές Εταιρείες" που λέει ο "Προφήτης"), που να μπορεί να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια και να πει

  «ΞΕΡΕΤΕ, ΧΑ-ΣΑ-ΤΕ! ΑΛΛΑ, ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ».

  Επειδή οι Έλληνες σ κ ί ζ ο ν τ α ι για τα παιδιά τους, πρέπει να τους πεις ότι προτεραιότητά μας είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, η ΕΡΕΥΝΑ και οι ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Τα δυο τρίτα των χωρών του κόσμου έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας. Δεν υπάρχει θέμα ζήτησης, υπάρχει θέμα παραγωγής. Θα φτιάχνουμε δεκάδες εκατομμυρίων λάπτοπ το χρόνο», συνέντευξη του Μιχάλη Μπλέτσα (MIT), στον Γιάννη Μπογιόπουλο, «Ε»- «Κυρακάτικη Ελευθεροτυπία», 10-1-06.

  .. Έτσι, σε λίγο καιρό, έμπρακτα κι όχι θεωρητικο-φανταστικά, η e- Εκκλησία των e- Πολιτών τού e- Δήμου τού πλανήτη Γη, θα είναι πραγματοποιήσημη και, άρα: η Παγκόσμια e- Άμεση Δημοκρατια εφικτή! Κι αυτό, νομοτελειακά, φυσιολογικά και "κατά Παράδοσιν", θ' αρχίσει από δω, την Ελλάδα, την χώρα τού "τις αγορεύειν βούλεται;", ή «ουδέν έτερον ευκαίρει ή λέγειν τι και ακούειν καινότερον», (Παύλος, για την Πόλιν των Αθηναίων), ή του LOGOS, των POLITICS, της IDEO-LOGY τής DEMO-CRACY.

  AN, όμως, πρώτα, για τριάντα χρόνια (= μια γενιά), εκ- παιδεύσουμε τα παιδιά μας, ή τις «επενδύσεις μας στην Αιωνιότητα», στην αρχαία ελληνική/"ημετέρα"/οικουμενική Παιδεία τού "ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ, ιδέες- Δόγματα & ανθρώπους- Δεσπότες". Ώστε να γίνουν «έτυμοι πολίτες/οπλίτες των εθνών» κι όχι “έτοιμοι micro-…πωλητές polyεθνικών”!..
  ***

  «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- Ο όρος είναι ακόμη άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, τα ιστολόγια, περισσότερο γνωστά από τον αγγλικό όρο blog, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ήδη, ακόμη κι εδώ στην Ελλάδα, .. τα ΙΣΤΟ-ΛΟΓΙΑ κερδίζουν πόντους ως η πλέον σύγχρονη πράξη ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΚΗΣ έκφρασης. Κάθε ιστολόγιο .. αποτελεί πεδίο παράθεσης ΑΠΟΨΕΩΝ, ΙΔΕΩΝ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ είτε και δίοδο επι-κοινωνίας και διαδικτυακής συν-αναστροφής .. Η λεγόμενη μ π λ ο γ κ ό σ φ α ι ρ α δημιουργεί νέα επικοινωνιακά ήθη, ΣΑΦΩΣ ..

  Θα μπορέσουν, ΑΡΑΓΕ, τα ιστολόγια να κάνουν την διαφορά, να εξελιχθούν σε ουσιώδες β ή μ α έκφρασης; Ο χρόνος, σύντομα, θα δείξει…», Βασίλης Ρούβαλης, Προσωπική ματιά, «Ελευθεροτυπία», 14-9-06.

  ΙΔΩΜΕΝ, παίδες, ΙΔΩΜΕΝ!..

  -----------
  *"Αν μη έλπηται ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΝ ουκ εξευρήσει", (Ηράκλειτος) = ΑΝ δεν πιστεύεις στο "Ανέλπιστον", ΔΕΝ πρόκειται να σε βρει

 30. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/07/2008 20:14:56

  CRUCIAL DATA...


  ("AN, όμως, ΠΡΩΤΑ, για ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (= μια γενιά), εκ- παιδεύσουμε τα παιδιά μας, ή τις «επενδύσεις μας στην Αιωνιότητα», στην αρχαία ελληνική/”ημετέρα”/οικουμενική Παιδεία...)
  *** ** *

  "Την ανάστασιν των Ελλήνων προείδεν και προείπε ο Κοραής από του 1800, αλλ' ότε εξερράγη ο αγών επρέσβευεν ότι όφειλε να συμβή τω 1850 και ουχί τω 1821, ότι εγένετο ά ω ρ ο ς, ΠΡΙΝ ή το γένος αποκτήση ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΙΚΑΝΗΝ να οργανώση και διατάξη την νέαν ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ", Ελευθερουδάκης, λήμμα "Κοραής".

 31. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 11/07/2008 22:33:40

  ".. Έτσι, σε λίγο καιρό, έμπρακτα κι όχι θεωρητικο-φανταστικά, η e- Εκκλησία των e- Πολιτών τού e- Δήμου τού πλανήτη Γη, θα είναι πραγματοποιήσημη και, άρα: η Παγκόσμια e- Άμεση Δημοκρατια εφικτή!"

  Επαυξάνω ! Και όχι μόνο αυτό : ο e-έλεγχος των e-πολιτών στη κάθε απομακρυσμένη e-ελίτ θα είναι αδίστακτος . Τα e-μέσα παραγωγής θα είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμα στον έλεγχο (ακόμα και η διανομή τους θα μπορεί να e-ελέγχεται) . Μακροπρόθεσμα από όλους ανεξαιρέτως .

  Ένας ιστορικός λόγος διένεξης λαών (δηλ. πόλεμοι λόγω έλλειψης μέσων παραγωγής)θα εκλείψει . Το ζήτημα είναι (αν ή) όταν έρθει αυτή η στιγμή εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να δεχτούμε αυτή την νομοτελειακά σχεδόν σίγουρη εξέλιξη ?

  Τα παιδιά μας θα είναι έτοιμα να μοιραστούν αγαθά , υπηρεσίες μπλα μπλα μπλα με την κατάλληλη ισονομία και δικαιοσύνη που εκείνη η εποχή θα απαιτεί ?

  Μακροπρόθεσμο σίγουρα .
  Ρομαντικό και αληθοφανές ?

  Για μένα είναι ιστορική αποδεδειγμένη (από το παρελθόν) εξέλιξη .

 32. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/07/2008 00:58:39

  "..ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΩΟΝ"- (Aristoteles, ή, just, Αρίστος)


  «Ή μέλλει πόλις είναι, ουδένα δει ιδιωτεύειν», (Πρωταγόρας, 237).
  @
  «..γιατί είμαστε μοναδικοί
  στο ότι θεωρούμε τον άνθρωπο
  που δεν συμμετέχει στις δημόσιες υποθέσεις
  όχι άνθρωπο που κοιτάζει την δουλειά του, ΑΛΛΑ,

  “ι δ ι ώ τ η ν” = άχρηστο = I d i o t = ηλίθιο!!!»,

  Θουκιδίδης, «Επιτάφιος» Περικλή

  *****

  «Οι Κινέζοι έχουν μιαν παράξενη κατάρα:
  “Την κατάρα μου να ’χεις και να γεννηθείς σε μιαν ενδιαφέρουσα εποχή” ..

  Πρέπει ηρωικά να το πάρουμε απόφαση. η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες, όχι στη δικιά μας.

  ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ»,

  «Αναφορά στο Γκρέκο»,
  Καζαντζάκης

 33. Underdog avatar
  Underdog 12/07/2008 02:14:50

  Για τους φίλους Φίδια (υποθέτω, μια και Φειδίας είναι άλλο ) και τον Προφήτη ένα στιχούργημα από τους Greatfull Dead (Μήπως ερμηνεύεται και Ευγνώμων Νεκρός;)

  "Black muddy river, roll on forever,
  I don't care how deep or wide, if you've got another side,
  Roll muddy river, roll muddy river, black muddy river, roll.

  When it seems like the night will last forever,
  And there's nothing left to do but count the years,
  When the strings of my heart begin to sever,
  And stones fall from my eyes instead of tears,
  I will walk alone, by the black muddy river,
  And dream me a dream of my own,
  I will walk alone, by the black muddy river,
  And sing me a song of my own, sing me a song of my own
  Πρόθεση δεν έχω να επιτιμήσω κανένα.
  Απλά ,νομίζω ότι και θα συμφωνήσετε πως ο Φάκτωρ αγωνίζεται μόνος και μου θυμίζει το καταπληκτικό φίλμ του Ινγκμαρ Μπέργκμαν " Η ΄Εβομη Σφραγίδα'(Μια αγγλόφωνη περίληψη του έργου
  λόγω τεμπελιάς μου)

  Ingmar Bergman
  "The Seventh Seal" (1957)
  This allegorical film made Bergman famous as one of the giants of world cinema. In 14th century Europe, a disillusioned knight returns home from the Crusades to find his native land ravaged by the plague. When Death comes to claim him, the knight buys a little time by playing chess with Death. Before dying, the knight manages to distract Death just long enough to save the lives of a young man, his wife, and their child.

  Ο Φάκτωρ παίζει σκάκι για να κερδίσει χρόνο για μας κι ας ξέρει ότι τελικά θα χάσει. Αυτό ήταν το νόημα που ήθελα να περάσω. Ας μην το "κουράζουμε" και να μην χαλάμε την αισθητική του.
  Και κάτι άλλο.Οσοι το μπορούν ας κάνουν μια ηλικιακή καταμέτρηση να δούμε πόσοι νέοι συμμετέχουν στο μπλογκ. Γιατί ότι δεν ανανεώνεται, χάνεται.
  Δεν νομίζω ότι είμαι πεσιμμιστής, το αντίθετο πιστευω πραγματιστής.Και στον Φάκτορα πάντα Greatfull.

 34. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/07/2008 13:49:06

  ΤΟ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΑΣ...


  "Καύσιμα από..τηγανόλαδα στο πανεπιστήμιο Κρήτης!

  Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολυτεχνείο Κρήτης πρωτοπορεί στην (σχεδόν ανύπαρκτη κατά τ΄άλλα..) εγχώρια επιστημονική ΕΡΕΥΝΑ.
  Αυτή τη φορά τρεις φοιτητές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Φυτώριο Ιδεών», κατάφεραν να έχουν παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανόλαδα με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας!

  Η μονάδα μπορεί να αξιοποιήσει κάθε είδους λάδι, οξύτητας μέχρι 5%. Με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας, το λάδι θερμαίνεται σε μια δεξαμενή της μονάδας και με τη μείξη μικρής ποσότητας μεθανόλης παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του καυσίμου, το οποίο παράγεται σε πολύ καλές ποσότητες. Για 20 λίτρα λαδιού μπορούμε να έχουμε πάνω από 19 λίτρα βιοντίζελ»,υποστηρίζουν οι φοιτητές που μετείχαν στο πρόγραμμα.

  Η αυτόνομη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ «Δαίδαλος» βραβεύτηκε πρόσφατα σε διαγωνισμό της Unesco και στόχος των φοιτητών είναι να τη δουν να παράγεται μαζικά. Πέρα από την παραγωγή καυσίμου από χρησιμοποιημένα λάδια εστιατορίου, η αυτόνομη μονάδα πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση με φτηνό και οικολογικό τρόπο απομακρυσμένων μικρών χωριών, ειδικά σε υπανάπτυκτες περιοχές της Αφρικής.

  Τα καύσιμα που παράγονται δεν έχουν καθόλου θείο ή σωματίδια που δημιουργούν την αιθάλη. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η μονάδα είναι τροχήλατη, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί όπου χρειαστεί.

  Η πρωτοτυπία της μονάδας συνίσταται στο ότι λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή), είναι αυτόνομη και σύμφωνα με τους φοιτητές «από τη στιγμή που κάποιος την έχει στην κατοχή του μπορεί μόνο με τον ήλιο και τηγανόλαδα να παράγει βιοντίζελ. Μπορεί, αξιοποιώντας τα λάδια που παράγει στο σπίτι του ή παίρνει από κάποιο εστιατόριο, να φτιάχνει το καύσιμό του. Το κόστος της μονάδας είναι λίγο υψηλό γιατί είναι πρωτότυπο. Αν μπει στην παραγωγή θα μειωθεί πάρα πολύ».
  (Αναρτήθηκε από The acrobats- "Greece-Salonika", Σάββατο, 12 Ιουλίου 2008).

 35. μπάμιας avatar
  μπάμιας 13/07/2008 14:06:46

  ρε νήπιε, τρολλάρεις; τι σχέση έχουν τα τηγανόλαδα με ο,τιδήποτε εδώ;

 36. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/07/2008 21:49:32

  @μπάμιας: φίλε, μιλάγαμε για την ανάγκη Παιδείας. "Επειδή οι Έλληνες σ κ ί ζ ο ν τ α ι για τα παιδιά τους, πρέπει να τους πεις ότι προτεραιότητά μας είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, η ΕΡΕΥΝΑ και οι ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ". Κι εδώ γράφει:

  "Αυτή τη φορά τρεις φοιτητές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Φυτώριο Ιδεών», κατάφεραν να έχουν παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανόλαδα με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας"!

  Δεν είναι όλα μαύρα, λοιπόν. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, "ΤΟ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΑΣ…". Αυτό ήθελα να πω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.