#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2011 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"ΔΙΑΣ" : θεαματικά αποτελέσματα με ποιό τίμημα;Εκτός από την έκφραση της αυτονόητης συντριβής και συμπάθειας στις οικογένειες των δολοφονημένων αστυνομικών, εκθέτω εδώ μερικές σκέψεις για το ζήτημα «Δίκυκλη Αστυνόμευση».

Είναι γεγονός ότι η «έξοδος» στον δρόμο εκατοντάδων αστυνομικών, με τρόπο απόλυτα ορατό και με την αίσθηση του πανταχού παρόντος που προσδίδει το δίκυκλο, η παρουσία της ΕΛΑΣ αναβαθμίσθηκε θεαματικά.

Το αυτό συνέβη και με τα «στατιστικά», με τις καθημερινές επιτυχείς επεμβάσεις, συλλήψεις αδικοπραγούντων, ατόμων φερόντων όπλα και ουσίες κλπ. Επίσης δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση ότι μια από τις αιτίες που «στρίμωξαν» τον γνωστό χώρο εμπρηστών, βομβιστών κλπ. είναι η αέναος κινητικότητα της ΔΙ.ΑΣ και η απρόβλεπτη εμφάνιση της.

Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται από τις συλλήψεις περιπατούντων με ... Glock  στις τσέπες, ή των αποστολέων παγιδευμένων δεμάτων.

Μοιραία τα θετικά αυτά αποτελέσματα ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση, δημιούργησαν «πνεύμα μονάδος» - εντέχνως καλλιεργούμενο από τους επικεφαλείς , θεμιτό – και υπερπροέβαλλαν την δράση και το modus operandi της ΔΙ.ΑΣ.

Βεβαίως, στην χώρα της υπερβολής και της ακράτειας των ΜΜΕ έγινε και υπερπροβολή περιστατικών καταχρήσεως εξουσίας, με αιχμή τις εφόδους με δίκυκλα κατά διαδηλωτών, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για την ΔΙ.ΑΣ, την ΔΕΛΤΑ, την Ζ  ούτε με ολοκληρωμένη την εικόνα του τί προηγήθηκε κλπ.

Τα παραπάνω διαμόρφωσαν μια θετική εικόνα στους φιλήσυχους πολίτες και έναν αυξανόμενο εκνευρισμό στους ...ενοχλούμενους από την δραστηριότητα της ΔΙ.ΑΣ κακοποιούς, «αντεξουσιαστές» και γενικώς κάθε θιγόμενο στις παράνομες ενασχολήσεις του.

Το κλίμα αυτό ήταν εν γνώσει της ηγεσίας, η οποία κακώς έμεινε στην θετική πλευρά και δεν φρόντισε να «μαζέψει» κάποιες προκλητικές πρακτικές, π.χ. την χρήση κουκούλας από ορισμένα πληρώματα η την επιθετική συμπεριφορά σε προφανείς περιπτώσεις κανονικού αστυνομικού ελέγχου. Κουκούλα γιατί ; Πρόκειται για ομάδα SWAT με ανοικτούς λογαριασμούς με τρομοκράτες ; Πρόκειται για παράνομους ; Επίσης να πούμε – επειδή πολλά γράφονται για το θέμα – ότι οι προσωπικές δαπάνες για αγορά εξοπλισμού, αφορούν πρωτίστως εξωυπηρεσιακό υλικό, προσφερόμενο από επιτήδειους του χώρου “police – military  gear”με μαγαζάκια ακόμη και δίπλα στη  ΓΑΔΑ. Οι εν λόγω, επωφελούμενοι από ένα είδος «μόδας» Robocop, Rambo κλπ. αμερικάνικα ανοσιουργήματα πού ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ευρίσκουν απήχηση σε «πιτσιρικάδες» με έντονο το esprit de corps” , την αίσθηση “elite force” που τους καλλιεργεί ο επικεφαλής τους πωλούν από ...γυαλιά ηλίου έως holsters και αλεξίσφαιρα και κακώς η υπεύθυνη ηγεσία δεν σταματά την αιμορραγία αυτή με πάγια διαταγή περί ομοιομορφίας (και με γενναία χορηγία αξιόπιστου υλικού).

Με λίγα λόγια η ΔΙ.ΑΣ έχει στοχοποιηθεί, γιατί «κόβει το ψωμί» σε διάφορους χώρους παρανομίας και αδικοπραγίας.

Ερχόμαστε στο περιστατικό της περασμένης Τρίτης. Λέγεται οτι υπήρχε η πληροφορία για το ύποπτο όχημα, πιθανώς να γνώριζε το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και κάτι παραπάνω (υποψίες για συγκεκριμένη σπείρα Αλβανών, σχέση με το κύκλωμα Ριζάι – Παλιοκώστα κλπ). Εδόθη λοιπόν η εντολή « διακριτικά και με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας  να ακολουθήσετε το όχημα...»

Γιατί να ανατεθεί η αποστολή αυτή στην ΔΙ.ΑΣ, σε 20χρονα που δεν έχουν πάει ούτε φαντάροι και πλην της εκπαιδεύσεως σε ελιγμούς  με μηχανές στερούνται της τακτικής αντιλήψεως και το χειρότερο της καχυποψίας του έμπειρου αστυνομικού ; Γιατί δεν ανετέθη σε συμβατικές μηχανές και οχήματα της Ασφάλειας ώστε να οργανωθεί μια κανονική επιχείρηση ελέγχου των επιβαινόντων από πληρώματα της Α.Δ. με βαρύτερο οπλισμό και ακόμη καλύτερα από ειδική ομάδα με αντιβαλλιστικά κράνη, ασπίδες κλπ. ;

Μας είπαν για «σχέδιο»... Θυμάται κανείς στην ΕΛΑΣ πότε εφαρμόσθηκε για τελευταία φορά κάποιο σχέδιο αποκλεισμού ; Υπάρχει; Είναι επιχειρησιακή η λειτουργία AVL, Automatic Vehicle Location του TETRA – C4I που θα επέτρεπε την συνεχή απεικόνιση σε ψηφιακό σχέδιο πόλεως των θέσεων όλης της δυνάμεως της ΑΔ, της ΔΙ.ΑΣ, της Ασφαλείας κλπ. και την λήψη αποφάσεων επί «διευκρινισμένης τακτικής εικόνας» ;

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί η ΔΙ.ΑΣ στελεχώνεται αποκλειστικά από νεαρούς αστυφύλακες χωρίς πείρα του «δρόμου» και των κινδύνων του ;

Το όχημα τμήματος που εμφανίζεται στο βίντεο του Άλφα με σήμα Β (φάρο) γιατί πέρασε από εκεί (συνήθως τα οχήματα αυτά δεν ακροώνται στο κέντρο επιχειρήσεων της ΑΔ, κινούνται βάσει οδηγιών του Τμήματος) ; Εφαρμογή σχεδίου δεν σημαίνει συντονισμό ΟΛΩΝ των αστυνομικών δυνάμεων στη  περιοχή και κίνηση ΜΟΝΟ των εντεταλμένων και συμμετεχουσών στην επιχείρηση ;

Τελευταίο ερώτημα : Είναι φρόνιμη ιδέα η Δίκυκλη Αστυνόμευση, κυριολεκτικώς “Chair a Canons”(Κρέας για τα κανόνια) σε μια πόλη που παρουσιάζει πλέον χαρακτηριστικά τριτοκοσμικού τύπου ανομίας, με δράση συμμοριών βαρέως οπλισμένων και αδίστακτων κακοποιών ; Είναι καλή ιδέα η χρήση δικυκλιστών σε κακόφημες περιοχές, νύκτα και μάλιστα η ανάθεση σ’ αυτούς λεπτών αποστολών «διακριτικής παρακολουθήσεως»  όταν ακόμη και ο τύπος του αναζητούμενου οχήματος προδίδει οργανωμένο έγκλημα και μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε περιστατικά με ανταλλαγή πυροβολισμών στην Φθιώτιδα;

Σε κανέναν δεν αρέσει η εικόνα αστυνομοκρατίας. Όμως όταν κυκλοφορούν ανάμεσα μας ΑΚ-47, Glock, Tokarev, οταν οι κάποτε «μπουκαδόροι» χτυπούν, βασανίζουν και δολοφονούν υπερήλικες για μια ψωροσύνταξη κρυμμένη στο συρτάρι, όταν συμμορίες ατόμων από άλλους πολιτισμούς, με άλλες ορίζουσες του νόμου και της ανθρωπιάς ευρίσκονται παντού, ελέγχουν το κέντρο της πόλεως και βραδέως αλλ’ ασφαλώς και τα προάστια απαιτούνται άλλες προσεγγίσεις.

Στο πύργο του Άιφελ, στο funiculaire της Μονμάρτρης, στο μετρό, ακόμη και στην ... Disneyland ! περιπολούν ταυτόχρονα ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ στρατιώτες, βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί της Αστυνομίας, των CRS και της Χωροφυλακής καθώς και  οπλισμένοι δημοτικοί αστυνομικοί. Ακόμη και η αστυνομία του Μετρό, φέρει όπλα και συνοδεύεται από εκπαιδευμένους σκύλους. Κατηγόρησε κανείς τις Γαλλικές Αρχές για αστυνομοκρατία, φασισμό η κάτι άλλο από την μεταπολιτευτική μπουρδολογία; Ήδη από την δεκαετία του 70, όταν πολλαπλασιάσθηκαν τα braquages (“hold up”) σε τράπεζες, τα περιστατικά τρομοκρατίας και ομηρείας κάθε αστυνομικό “district” (ανάλογο της Αστυνομικής Υπ/σεως) οργάνωσε “plan de quadrillage” , σχέδιο αποκλεισμού της περιοχής του για έκτακτα περιστατικά.

Εμείς θα συνεχίσωμε να αστυνομεύουμε την Αθήνα –Casbah, το Μενίδι και το Ζεφύρι  με δίκυκλα και πιστόλια, χωρίς σχέδιο, με «εμπνεύσεις» της στιγμής στο Κέντρο Επιχειρήσεων και παρορμητικές διαταγές των επικεφαλής ;

Έχουν αντιληφθεί οι κυβερνώντες – οι προηγούμενοι σίγουρα όχι – ότι το οικονομικό ζόρι το αντέχουμε ακόμη, αυτό όμως που κανένας δεν θα δεχθεί είναι να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι σου, η να κινδυνεύει η κόρη σου όταν γυρνά από το σχολείο. Τότε θα δουν «κοινωνικούς αυτοματισμούς» και πολιτοφυλακές όπως στο Μιλάνο. Και τότε επίσης, όταν οι συνάδελφοι των αδικοχαμένων για «στατιστικά» αστυνομικών θα πάρουν πρωτοβουλίες θα διαπιστώσουν ότι η διαταγή «χωρίς περιττές ενέργειες» δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτε...

Ας κινηθούν πριν να είναι αργά, γιατί το «αίμα μιλάει...» , πάντα μιλούσε, παντού και δεν είναι προνόμιο της αριστεράς.

Parsifal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis avatar
  Panagiotis 03/03/2011 13:56:15

  Η κριτική του αρθρογράφου για τις επιχειρησιακές ατέλειες που οδήγησαν στο τραγικό αυτό συμβάν είναι ορθή και εμπεριστατωμένη. Ειδικά το σημείο για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του συστήματος C4I χρήσει ενδελεχούς απάντησης από την ΕΛ.ΑΣ., δεδομένου μάλιστα ότι το σύστημα αυτό στοίχισε πολλά εκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο.
  Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω το σημείο στο οποίο γίνεται αναφορά στη χρήση κουκούλας από αστυνομικούς εποχούμενων ομάδων. Θεωρώ ότι αποτελεί δείγμα αυθαιρεσίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με το δέοντα τρόπο. Η πειθαρχεία είναι βασικός παράγοντας αποτελεσματικότητας στα σώματα ασφαλείας, συνεπώς η Υπηρεσία οφείλει να πατάσσει αυθαίρετες συμπεριφορές. Η χρήση κουκούλας μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε ειδικές επιχειρήσεις.

  • lyzard avatar
   lyzard @ Panagiotis 03/03/2011 17:15:33

   δεν τους επιτρεπετε η χρηση κουκουλας, παρα μονο οταν βρισκονται σε κινηση και ο καιρος το επιβαλλει. αυτο το γνωριζω απο μεσα. αλλα τρεχα γυρευε. εγω προσωπικα εχω ταλαιπωρηθει και εξευτελιστει αρκετες φορες απο... αστυνομικους (τελοσπαντων αλλη ειναι η λεξη που ηθελα να χρησιμοποιησω).

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ lyzard 03/03/2011 22:08:29

    Εξευτελίζεσαι και από μόνος σου, δεν έχεις ανάγκη κανέναν αστυνομικό.

 2. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 03/03/2011 14:13:54

  Συνχαρητήρια για το άρθρο σας ,σίγουρα γράφετε εξειδικευμένα για θέματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε επαρκώς ,πάντως προβληματίσθηκα δεόντος.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/03/2011 14:18:52

  Η Αστυνομια του Μνημονιου λειτουργει βασει προδιαγραφων Τροϊκας.
  Θα βγαινω εξω οταν υπαρχουν λεφτα... βασει cash flow. Ποσα συμβαντα θα καλυπτει τη μερα? Βγαινουμε-καλυπτουμε, δε βγαινουμε - δεν καλυπτουμε!
  Αυτη ειναι η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  $$ εχω για ΜΚΟ και Μεγαρο αλλα και για το ΚΟΜΜΑ και τον Μπομπολα στην Κερατεα με τα ΜΑΤ στοςυ 3 μηνες στο βουνο να τρεχουν τα εξοδα !!! 2εκ ευρω και ! εκει τα δινω.. στο κοινο εγκλημα δεν βγαινω μανα μου..
  Τι να συντονισει το κεντρο? Ποιον? Οποιον εχει βενζινη ?? ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ

  Δεν αμφιβαλλω οτι και στο Στρατο/Ναυτικο/Αεροπορια το ιδιο συμβαινει. Αμφιβαλλει καποιος?

  Τι θετε τωρα? να παθει καταθλιψη και ο Σαμινας? αληθεια πως ηταν το ταξιδι Κων/λη - Αθηνα με το Τουρκικο??

  ΠΠ

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 03/03/2011 14:35:12

  στο μεγαρο και τοσες μκο μπορουμε να δινουμε λεφτα,,ή σε γερμενα υποβρυχια,,στην αστυνομια οχι..
  δεν υπαρχουν αρκετες μιζες απο οτι φαινεται,,αναλωσιμα τα παιδακια,,καινα σκοτωθουν μερικα,,δεν πειραζει,,συμφερει οικονομικα..

 5. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 14:40:36

  Καταρχήν υπάρχει ένα μικρό λάθος στο κείμενο.....Οι ΔΙΑΣ δεν είναι μόνο 20χρονά αμούστακα,αλλά απαρτίζεται κυρίως απο πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που μπήκαν ώς ειδικοί φρουροί 2)Το γεγονός οτι δεν υπήρχε θύμα στην ομάδα μέχρι προχτές ήταν θαύμα,αφού τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά μυριάδες δολοφόνους αλλοδαπούς κυρίως έτοιμους να σκοτώσουν 3) Άμεση αλλαγή του νόμου περι οπλοχρησίας απο αστυνομικών....Αν ο ΔΙΑΣ πυροβολούσε και σκότωνε τον Αλβανό μαφιόζο του Βόλβο θα έβρισκε τον μπελά του 4)Δεν χρειάζεται να γίνονται καταδιώξεις κ να κινδυνεύουν ζωές,στο δεύτερο σήμα που δεν σταματάει το όχημα,γάζωμα όπως γίνεται στο Αμέρικα 5)ο συνεπιβάτης ΔΙΑΣ να φέρει οπλοπολυβόλο ούζι,όπως έχουν οι αντίστοιχες μονάδες στην Ισπανία και Τουρκία 5)Πείτε στον Καστανίδη οτι η κατοχή καλάσνικοφ να τιμωρείται με ισόβια κ όχι τριετή αναστολή 6)Στρατιώτες δεν περιπολούν μόνο στη Γαλλία αλλά κ στην Ιταλία.Βγάλτε έξω μια μοίρα καταδρομών και καθάρισε η Αθήνα σε 48 ώρες 7)ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ......Άς έρθουν να σας προστατέψουν ο τσίπρας που τον φυλάνε διμοιρίες και η Κούρτοβικ

  • dim avatar
   dim @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 15:00:25

   συμφωνω απολυτα με τις αποψεις σου .

  • oddlabs avatar
   oddlabs @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 16:19:39

   Ας μην θίξουμε το θέμα της εκπαίδευσης στις ειδικές δυνάμεις όταν μιλάμε για έφεδρους, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, η κατάσταση είναι τραγική...

   Δεν συγκρίνεται η πολύχρονη πείρα ενός αστυνομικού στο πεζοδρόμιο με την θεωρητική "εκπαίδευση" για μερικούς μήνες.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 16:42:37

   Συμφωνώ με τα περισσότερα, εκτός από την εμπλοκή στρατιωτικών μονάδων. Εν ανάγκη, ας επανασυσταθεί Σώμα Χωροφυλακής (προοδευτικοί φρίξτε ελεύθερα).

   • Μαύρος Ιάκωβος avatar
    Μαύρος Ιάκωβος @ ΚΜ 03/03/2011 17:20:27

    Η εμπλοκή θα γίνει για ψυχολογικούς λόγους καθώς και αποτρεπτικά,κάθονται που κάθονται τα στρατιωτικά οχήματα ας περάσουν μια βόλτα απο Κυψέλη,Μενίδι,Ομόνοια και όποιος αλβανός θέλει ας κουνηθεί με το 50αρι να τον σημαδεύει.Απλά και όμορφα.....

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 17:48:25

     Δεν πάει έτσι Ιάκωβε. Οι φαντάροι, πολίτες είναι που κάνουν την θητεία τους, δεν έχουν τα φόντα για τέτοιες αποστολές. Η βασική εκπαίδευση εξάλλου έχει περιοριστεί σε έναν μήνα το πολύ. (Για την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, λόγω εκλογών, ήταν 3 βδομάδες!) . Μετά, στις μονάδες, στην ουσία ελάχιστες περαιτέρω ευκαιρίες για εκπαίδευση παρέχονται. Ακόμα και τα στελέχη, δεν είναι εκπαιδευμένα για επιχειρήσεις μέσα σε πόλη. Άσε που δεν μας περισσεύει στρατός για τέτοια χρήση.

     Από ΄κει και πέρα, χρήσιμα τα ψυχολογικά μέσα για την αποτροπή αλλά αυτά δεν γίνονται με Στάγερ και καναδέζες, θα είναι ευάλωτα. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να χρειάζονται στους δρόμους οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με θωράκιση.

  • lyzard avatar
   lyzard @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 17:21:17

   δεν χρειαζεται να βγει μοιρα καταδρομων για να καθαρισει η αθηνα. χρειαζεται να θελουν αν την καθαρισουν

 6. rotten tomatoes avatar
  rotten tomatoes 03/03/2011 14:49:43

  Όταν στην Αθήνα καταλαμβάνονται από μαροκινούς δημόσια κτήρια και κυκλοφορούν βαρειά οπλισμένοι, τα επιχειρησιακά σχέδια πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα. Ας πάνε στην ΝΥ να πάρουν μαθήματα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος και όχι εξυπνάδες με μηχανάκια για κάθε νόσο και μακακία. Α, και να στείλουν μερικές αριστερούκλες νταβατζήδες της "επαναστατικής" βίας για ηθική αυτουργία.

 7. macedonian avatar
  macedonian 03/03/2011 14:50:49

  Στο σύγχρονο περιβάλλον των πόλεων όπου καλείται να επιχειρήσει η αστυνομία είναι εκ των ουκ άνευ απαραίτητη η ύπαρξη δικυκλιστών.Φίλος μου έλεγε πρόσφατα ότι προσπάθησε με περιπολικό όχημα να ανταποκριθεί σε κλήση για ληστεία τραπέζης σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου από το στίγμα του σε πυκνοδομημένη αστική περιοχή.Χρειάστηκε 40 λεπτά λόγω της κίνησης και της μη συνεργασίας των ΙΧ.Εννοείται ότι 2 άτομα σε μία μηχανή (δικάβαλο) αποτελούν εύκολο στόχο σε οιονδήποτε κακόβουλο και επιπλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν από τον οδηγό.Προσωπική μου άποψη πως όλα αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να ενισχύσουν τις ήδη υφιστάμενες ομάδες δικυκλιστών (π.χ. Ζήτα).Ωστόσο απέναντι σε ΑΚ-47 ούτε ένα περιπολικό αποτελεί εμπόδιο και αυτό έπρεπε να το γνωρίζεις αγαπητέ parsifal.Υποθέτω λοιπόν ότι αρχική επιδίωξη των εμπνευστών της ιδέας ήταν η αριθμητική υπεροχή των αστυνομικών έναντι των ελεγχόμενων,ιδέα που έχει αποδειχθεί επαρκής και δοκιμασμένη στο χρόνο όποτε χρησιμοποιήθηκε (ΟΠΚΕ,Συνοριακοί).Η πρότασή μου λοιπόν θα ήταν ομάδες Ζήτα των τεσσάρων δικυκλιστών απαλλαγμένοι από τα πάρεργα όπως και η ΔΙ.ΑΣ. .
  Για το συγκεκριμένο επεισόδιο δε θέλω να εκφέρω γνώμη γιατί προς το παρόν μιλούν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί-και είναι γνωστό ότι αυτοί και μόνον αυτοί είναι πανταχού παρόντες και τα πάντα γνωρίζοντες .Θα περιμένω την άποψη κάποιου ειδικού αργότερα (εν προκειμένω αστυνομικού και μόνο).Πάντως από τα λίγα που έχω μάθει θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν θύματα είτε συμμετείχαν ΔΙ.ΑΣ ,είτε Αμεση Δράση,είτε ΟΠΚΕ,Συνοριακοί κλπ.Υπήρξε ενέδρα για όσους δεν το κατάλαβαν,από κάποιους με ισχυρότερη δύναμη πυρός,σαφέστερους κανόνες εμπλοκής και αδιαφορία για τον κίνδυνο σύλληψης σε περίπτωση πχ τραυματισμού διερχόμενου πολίτη.Εν γένει θεωρώ ότι οι αστυνομικοί μειονεκτούν -και θα μειονεκτούν πάντα- όσο το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις ενέργειές τους γράφεται από δικηγόρους και πολιτικούς που δεν έχουν μπει ποτέ σε περιπολικό πολλώ δε μάλλω να κάνουν σύλληψη.

  • parsifal avatar
   parsifal @ macedonian 03/03/2011 15:39:03

   Για ποιά αριθμητική υπεροχή μιλάμε σε ενα περιστατικό οταν ο ασύρματος γαυγίζει συνεχώς " εν συνεχεία να μεταβείτε...", "να συγκλίνουν οι σταθμοί στο τάδε συμβάν ...", να "συνδράμετε σταθμό αλφα στο δείνα σημείο..." ? Πόσοι είναι πιά και πόσοι πρέπει να είναι?
   Για ενέδρα επρόκειτο οντως και το πρόβλημα ηγεσίας και τακτικής είναι ακριβώς αυτό. Δεν επρόκειτο για παρακολούθηση και καταδίωξη... πορτοφολάδων αλλά για κάτι αλλο, που ο οποιοσδήποτε εμπειρος αστυνομικός θα το είχε "ψυλλιασθεί", εκτός απο τις διατιθέμενες πληροφορίες στο Κέντρο. Η ενέδρα λοιπόν είναι μέρος του σεναρίου στις περιπτώσεις αυτές οταν εχει υπάρξει απόδραση με ελικόπτερο, οταν κυκλοφορούν πολεμικά οπλα και χειροβομβίδες , συμμορίτες που στέλνουν δέματα θανάτου σε υπουργούς και διαφεύγουν με τζίπ πυροβολώντας και ενώ βοά το σύμπαν για UCKάδες και αλλοδαπές μαφίες.

   • macedonian avatar
    macedonian @ parsifal 03/03/2011 16:51:12

    parsifal,
    μιλώ για αριθμητική υπεροχή στο συγκεκριμένο τυχαίο έλεγχο που αποφασίζουν αυτοί (ΔΙ.ΑΣ.) που και πότε θα κάνου,αλλά και για την πλειονότητα των περιστατικών που θα τους τύχουν.Φαντάζομαι ότι οι εντολές τους ήταν διακριτική παρακολούθηση στο συγκεκριμένο απλά τους κατάλαβαν (χωρίς φυσικά να γνωρίζει κανείς που θα κατέληγαν και τι θα έκαναν -αν απλά ακολουθούσαν -τότε απέναντι σε ΑΚ-47).Δυστυχώς ήρθαν οι εποχές που ο "πόλεμος" μπήκε στις πόλεις μας αλλά οι πολιτικοί και φυσικοί φωστήρες έμειναν στο πηλίκιο -το οποίο κατά μερικούς εξ'αυτών προσφέρει αλεξίσφαιρη κάλυψη.Δε διαφωνώ μαζί σου ως προς το επίπεδο των κινδύνων αλλά δεν έχει σχέση τι πιστεύουμε εμείς αλλά ο εκάστοτε Προ-πο και εκεί κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/03/2011 15:38:30

  ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟ
  ΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ
  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΤΑ "ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ"
  ΤΟΥ 2008, ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟ
  ΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ.............

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/03/2011 17:04:42

   Μερικοί από αυτούς χύσαν λίγα κροκοδείλια δάκρυα, για ξεκάρφωμα. Αλλά μέχρι εκεί.

   • lyzard avatar
    lyzard @ ΚΜ 03/03/2011 17:30:42

    ο ενας επινε κοκα κολα και τα ελεγε με τους κολλητους του σε ενα πεζοδρομο και ο αλλος ηταν ζωσμενος με οπλα και καταδιωκε ληστες. τωρα, πως γινετε να εξισωθουν αυτα τα δυο ενας θεος ξερει

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ lyzard 03/03/2011 20:37:12

     Δεν εννοεί τον Κορκονέα ρε. Τον Γρηγορόπουλο εννοεί.

     Προφανώς οι ζωές των δυο παληκαριών που πσκοτώθηκαν προχτές, για τους εν λόγω προοδευτικούς, δεν ήταν εξίσου πολύτιμες με την ζωή του Γρηγορόπουλου. Τότε κατέβηκαν στους δρόμους, τώρα αράξαν στον καναπέ.

  • lyzard avatar
   lyzard @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/03/2011 17:27:14

   ειπα και γω. δεν θα δω πουθενα αυτο το ηλιθιο τσουβαλιασμα

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ lyzard 03/03/2011 20:34:31

    Ηλίθιοι είναι οι «πορτοκαλί επαναστάτες» που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

 9. LOKROS avatar
  LOKROS 03/03/2011 15:50:42

  H Αστυνομία τρέχει να κερδίσει το χαμένο έδαφος που επί εποχής κ Παυλόπουλου χάθηκε,
  Στο μεταξύ διάστημα το έγκλημα κεφαλωσε, τις συνέπειες βιώνουν καθημερινά οι δυστυχής πολίτες ,
  Η έννομη τάξη δεν θα το βάλει στα πόδια ποτέ, Αυτή που έβαλαν τις τρικλοποδιές ακόμα τρέχουν. Η Ελληνική Αστυνομία είναι άξια συγχαρητήριων με όλα αυτά που έχει βιώσει στο πετσίτης.
  Όσα γράφετε ισχύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και είναι πολύ σωστά, για τα Ελληνικά δεδομένα όμως γυρίστε την κεφαλή δεξιά και θα δείτε τα λάθη που συντελέσθηκαν και τώρα πληρώνονται.
  Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, Άσβεστο το καντήλι της σιωπής, ακλόνητο, βράχος απόκοσμος στο πέλαγος κι ο άνεμος λυσσομανά και βρίθει.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/03/2011 16:02:27

  Δεν χρειάζεται νοοτροπία ρόμποκοπ και πιτσιρικάδικη μενταλιτέ για να συμφωνήσουμε ότι όλοι μα όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι ντυμένοι Ράμπο και οπλισμένοι σαν αστακοί. Έτσι είναι στην Αμερική, όπου το έγκλημα το γνωρίζουν καλά. Τα πηλίκια, τα σειρίτια, και τα υφασμάτινα σακάκια είναι για τις παρελάσεις και τις κηδείες.
  Και επίσης, θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου.
  Τέλος, να θυμόμαστε πως στη φιλελεύθερη άνομη πονόψυχη μπανανία που ζούμε, ακόμη κι αν τους πιάσουν αυτούς τους δολοφόνους, θα φάνε μάξιμουμ 20 χρόνια, και θα βγαίνουν κάθε μήνα με άδεια. Έχουν δικαιώματα βλέπετε.
  Ετσι δεν είναι κκ Βενιζέλο και Καστανίδη;

  • loretta avatar
   loretta @ Strange Attractor 03/03/2011 17:53:27

   S.A
   να συμπληρωσω μερικες χωρες ακομα...αγγλια...γερμανια...ολλανδια...καναδας(εκει να δεις οι rmp τι κουβαλανε)...συνεπως παγκοσμίως οι αστυνομικες δυναμεις ειναι καταλληλα εξοπλισμενες (και διαχωρισμενες σε σωματα αναλογα)για την ποιοτητα της εγκληματικοτητας που εχουν να αντιμετωπισουν...μονο στην ελλαδα περα βρεχει....!

   • loretta avatar
    loretta @ loretta 03/03/2011 17:59:46

    Επισης SΑ να πουμε αναφορικα με την αμερικη (οπως και σε αλλες ευρωπαικες χωρες) η αστυνομια και η πυροσβεστικη υπαγεται και λογοδοτει στον εκαστοτε δημαρχο δηλ ανηκει διοικητικα στην τοπικη αυτοδιοικηση και οχι στην κεντρικη κυβερνηση (μετα μιλανε για αποκεντρωση στην ελλαδα και για Καλλικράτη).Αυτο βοηθαει πολυ κατα την γνωμη μου .

    αλλα εδω για να γινουν αυτα...θα περασουν χιλια χρονια.

 11. irida avatar
  irida 03/03/2011 16:11:12

  Όλοι μιλάνε με ευαισθησία για τα παιδιά, παιδιά ήταν, που χάθηκαν. Δίκαια συμβαίνει αυτό. Θέλω όμως να δώσω μια άλλη διάσταση. Κανείς δεν λέει πως η ένταξη στον αστυνομικό κλάδο εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο να χαθεί και η ζωή του αστυνομικού. Δυστυχώς, είναι κομμάτι της δουλειάς. Το ζητούμενο από την πολιτεία είναι πάντα να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει σωστά τα στελέχη της ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά κι αποτελεσματικά τον όποιο κίνδυνο.Αν το κάνει ή όχι είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να κριθεί και μάλοστα αυστηρά. Κρίμα πάντως ήταν παιδιά!! Δεν πρόλαβαν να ζήσουν. Κάθε μέρα βλέπω να περνάνε κάτω κι από το σπίτι μου παιδιά από την ομάδα ΔΙΑΣ κι όντως νιώθουμε πιο καλά. Φοράνε πάντα τα αλεξίσφαιρα αλλά το κεφάλι είναι ακάλυπτο!! Τι να πει κανείς!! Η ζωή είναι πολύ σκληρή και για κάποιους οδυνηρή!!

 12. A.M. avatar
  A.M. 03/03/2011 16:21:08

  Κατ' αρχήν το να περιμένουμε να μήν έχουμε νεκρούς αστυνομικούς κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας είναι ουτοπία. Είναι σαν να περιμένουμε να μήν έχουμε νεκρούς πιλότους ή σαν να μην περιμένουμε νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στις γιορτινές εξόδους.
  Είναι η φύση του επαγγέλματος τέτοια που μερικοί δεν θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη. Όσο κυνικό και εάν ακούγεται αυτό, έτσι είναι.
  (Τα συλληπητήριά μου προς τους νεκρούς είναι δεδομένα, και ο σεβασμός προς όλους όσους έπεσαν μέχρι σήμερα εν ώρα καθήκοντος το ίδιο.)

  Το θέμα είναι εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα και γνωστά μέτρα και μέθοδοι και πρακτικές και εάν έχουν γίνει όλες οι ενέργειες με τον προβλεπόμενο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί εί το δυνατόν η πιθανότητα θανάτου για όσους αστυνομικούς επιχειρούν στους δρόμους και βρίσκονται σε καταστάσεις όπως η προχτεσινή με τα τραγικά αποτελέσματα.
  Εάν δηλαδή έχει υπάρξει η απαιτούμενη εκπαίδευση, εάν έχει δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, εάν έχουν δοθεί οι σωστές δαιταγές, εάν υπάρχει σχέδιο για κάθε περίσταση στο οποίο να έχουν εκπαιδευτεί και να γνωρίζουν καλά οι αστυνομικοί και εάν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενο απ τους εμπλεκόμενους στα περιστατικά ένοπλων συγκρούσεων.

  Εάν όλα τα παραπάνω έχουν τηρηθεί και υπάρξει νεκρός, ουδείς ψόγος για κανέναν.
  Νεκροί αστυνομικοί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος υπήρχαν πάντα ακόμα και σε εποχές που η Ελλάδα ήταν χώρα ασφαλέστατη και χωρίς την σημερινή εγκληματικότητα.

  Το ζήτημα είναι ότι όλα τα παραπάνω στην Ελλάδα ΔΈΝ τηρούνται από κανέναν.
  Ούτε απ την πολιτεία που οφείλει να παρέχει τα απαιτούμενα, ούτε απ τις παραγωγικές σχολές, ούτε απ την ευθυνόφοβη διοίκηση, ούτε απ τους αστυνομικούς - απ τους περισσότερους τουλάχιστον - κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

  Γι αυτό και θρηνούμε θύματα και απ την πλευρά των αστυνομικών όπως προχτές αλλά και απ την πλευρά των πολιτών (περίπτωση Γρηγορόπουλου και πολλές άλλες).

  Τώρα όσον αφορά στην ερώτηση του αθρογράφου στο γιατί στην ομάδα ΔΙΑΣ βάζουν μόνο μικρούς στην ηλικία νομίζω πως η απάντηση είναι αυτονότητη.
  Ένας αστυνομικός μετά από 15 ή 20 χρόνια στο σώμα δεν έχει καμμία απολύτως διάθεση - μετά απ' όσα έχει δεί και ζήσει - να το παίζει ράμπο για να σώσει την κοινωνία επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να την σώσει ότι και να κάνει, οπότε κάνει την δουλειά του φροντίζοντας ΠΡΏΤΑ να εξασφαλίσει την προσωπική του επιβίωση επειδή έχει οικογένεια, παιδιά, και παίρνει τρίς και εξήντα και κατά συνέπεια όταν φροντίζεις το κεφάλι σου δεν είσαι «αποδοτικός».
  Όταν όμως είσαι 22 χρόνων τότε το αίμα σου βράζει.
  Σου δίνουν και μια μηχανή, και περίστροφο και σου λένε «όρμα!»
  «Εσύ είσαι ο σωτήρας της κοινωνίας!»
  Παίρνεις και τα εύσημα των πολιτών, των πολιτικών, της τηλεόρασης και των διοικητών.. άλλο που δεν θέλεις!
  Δεν σούχουν πεί όμως το βασιότερο: ότι γι αυτούς είσαι «αναλώσιμος.»
  Δεν έχουν φροντίσει ΠΡΙΝ σε βγάλουν στον δρόμο να σούχουν βάλει το μυαλό ΜΈΣΑ στο κεφάλι.
  Κι αυτό σκόπιμα επειδή αν έχεις το μυαλό μέσα στο κεφάλι δεν θα τρέχεις να γίνεις αποδοτικός και να σώσεις την κοινωνία χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει το κεφάλι σου. Όταν όμως φροντίζεις το κεφάλι σου πρώτα τότε η κοινωνία δεν θα «σωθεί», επειδή πάντα θα φροντίζεις να αργείς λίγο να φτάσεις, θα ζητάς ενισχύσεις και εάν δεν έρθουν θα κάθεσαι στ' αυγά σου και γενικά δεν θα πέφτεις στην παγίδα που σου στήνουν τα ρεμάλια όπως προχτές για να σε στείλουν στον άλλο κόσμο.

  Όσον αφορά τώρα θέματα εξοπλισμών δεν τα γνωρίζω, δεν παίρνω θέση.
  Στο θέμα όμως της εγκληματικότητας η ΠΡΌΛΗΨΗ έχει τεράστια σημασία και είναι χίλιες φορές αποτελεσματικότερη απ την καταστολή, όπως και στην ιατρική.
  Και η πρόληψη απαιτεί ΠΛΗΡΟΦΌΡΊΕΣ!
  Αλήθεια, παλαιότερα χωρίς αυτά τα μέσα και τις τεχνολογίες τα κατά τόπους τμήματα ασφάλειας γνώριζαν τα πάντα και για τους πάντες!
  Σήμερα υπάρχουν ασφαλίτες;
  Και δεν εννοώ στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών προφανώς.
  Και τι κάνουν;
  Γνωρίζουν ποιός, πού, πότε, τι, γιατί;
  Θέτω δηλαδή το ζήτημα της συλλογής πληροφοριών με σκοπό την ΠΡΌΛΗΨΗ των εγκληματικών πράξεων και πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη βάση σε αυτό το θέμα και αν χρειάζεται η ασφάλεια να έχει ακόμα και έμμισθους πληροφοριοδότες παντού (ταξιτζήδες, περιπτεράδες, βενζινάδες, καλλιτέχντες .. οπουδήποτε μπορεί)

  Και μια πρόταση:

  Η ομάδα ΔΊΑΣ να κυκλοφορεί με ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΝΔΥΜΑΣΊΑ.
  Έτσι θα γίνεται αποδοτικότερη, θα μπορούν να παρακολουθούν διακριτικότερα, θα μπορούν να αιφνιδιάζουν τους εγκληματίες και όχι να αιφνιδιάζονται οι ίδιοι όπως προχτές και το κυριότερο ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ οι αστυνομικοί.
  Μπλουτζινάκι, κράνος, αθλητικό παπούτσι, .. περίστροφο στη μασχάλη.. μηχανόβιοι όπως όλοι.

  Ο πολίτης δεν θέλει να βλέπει - όπως πολλοί λένε - τον αστυνομικό στους δρόμους.
  Ο πολίτης θέλει να ΞΈΡΕΙ ότι ο αστυνομικός είναι στον δρόμο, δίπλα του, ανά πάσα στιγμή, και ενώ δεν τον βλέπει να γνωρίζει ότι αν χρειαστεί θα είναι εκεί που τον χρειάζεται.
  Οι εγκληματίες βέβαια ΜΌΝΟΝ αυτό δεν θέλουν.

  • macedonian avatar
   macedonian @ A.M. 03/03/2011 16:54:28

   μ'αρέσεις αν και η καλύτερη πρόληψη ξέρεις είναι απλά κάποιοι ένστολοι που τριγυρνούν συνεχώς στουε δρόμους.

 13. ο ξένος avatar
  ο ξένος 03/03/2011 16:39:36

  Από τις λεπτομέρειες που έχουν δημοσιοποιηθεί, φαίνεται ακραίο περιστατικό (βαρύς οπλισμός, σκληροί κακοποιοί, ενέδρα κτλ). Σε ανάλογη περίπτωση, θύματα μπορεί να υπήρχαν και με τους πιο εκπαιδευμένους αστυνομικούς της πιο ικανής αστυνομίας του κόσμου.
  Η παταγώδης αποτυχία της ΕΛΑΣ έγκειται στο γεγονός ότι παρά το πολεμικό σκηνικό, με νεκρούς και τραυματίες, σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, και ενώ το ύποπτο όχημα ήταν επισημασμένο εξαρχής, οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν ανενόχλητοι!
  Άρα, καμία "σύγκλιση" δυνάμεων δεν έγινε.

 14. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 16:57:54

  Η ομαδα ΔΙ.ΑΣ το μονο που μπορει να κανει σωστα τελικα εινα να περιορισει τον τροπο οδηγησεις στους Delivery που πραγματικα απειλουν την ασφαλεια ολων μας με τον τροπο που οδηγουν . Οποτε μια καλη προταση ειναι να μαθουν να φτιαχνουν καμια πιτσα ωστε να την τρωμε και εμεις ζεστη και χωρις να εχει φυγει το τυρι απο πανω λογω ταχυτητας. Και να αυξησουν και τον μισθο τους ωστε να κανουν καλητερα και την δουλεια για την οποια πληρωνωνται.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 17:02:49

   Ισοπεδωτική και άδικη κριτική. Αυτό φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι δεν τους έχουν στην μπούκα οι ντελιβεράδες αλλά άλλοι...

   • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
    ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ ΚΜ 03/03/2011 17:27:10

    Κανεις μεγα λαθος φιλε μου δεν τους εχουν στην μπουκα ουτε οι αλλοι και στο κατο κατο οι αλλοι ειναι εγληματιες και δεν περιμενω κατι απο αυτους αλλα απο παιδια που ειναι 25 ετων και εχουν τον νομο στα χερια τους περιμενω τουλαχιστον να μην προστατευουν με τετοιο ζηλο αυτους που μας εκλεψαν μας πουλησαν και εκμεταλλευονται την δυστιχια μιζερων ανθρωπων ( μεταναστων) για να μας παραμυθιαζουν και αυτα στα γραφει ενας ανθρωπος με βαθια εθνικηστικα πιστευω. Δεν φοβαμαι τον μεταναστη αλλα το λαμογιο τον πολιτικο που η ιστορια εχει δηξει οτι με υπονομευει χρονια, καικαλος η κακος αυτους προστατευει μοναχα η αστυνομια.

 15. Aggelos avatar
  Aggelos 03/03/2011 17:30:31

  "Οι ΔΙΑΣ δεν είναι μόνο 20χρονά αμούστακα,αλλά απαρτίζεται κυρίως απο πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που μπήκαν ώς ειδικοί φρουροί 2'

  στις ειδικες δυναμεις υπηρετησαν και οι γυναικες Διας που μοστραρουν συνεχεια στα καναλια?

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ Aggelos 03/03/2011 18:03:44

   Ναι υπάρχουν και γυναίκες στις ειδικές δυνάμεις,επαγγελματίες που είναι πολύ πιο άντρες απο σένα......Μάλλον δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα

 16. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 17:33:02

  SIGA TA COMMANDA TOYS EIDAME KAI STON STRATO . TO OTI KANEIS 100 PUSH UPS DEN SE KANEI ANDRA FILE MOY.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 17:50:46

   Τότε πές μας ρε... άντρα, και τί προτείνεις και να το συζητήσουμε.

  • MARIA avatar
   MARIA @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 19:49:10

   Ούτε το να γεννήθηκες με α_ _ _ _ _ α λόγω της φύσης σου σε κάνει άντρα!

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/03/2011 17:58:39

  H ομαδα ΔΙΑΣ ειναι μονο για μικροεγκληματα.Ειναι απαραιτητη ομως γιατι μονο τα δικυκλα μπορουν να κινηθουν σε μποτιλιαρισμενους δρομους.
  Δεν ειναι σε καμμια περιπτωση για βαρια εγκληματικοτητα.Χρειαζονται αλλα μεσα οπως βαρια οχηματα και αντιτρομοκρατικες ομαδες.
  Αρα απαιτειται :
  1) Δημιουργια και αλλων ομαδων σαν της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας που θα αναλαβουν το οργανωμενο εγκλημα και θα ειναι σε συντονισμο με το ΔΙΑΣ.
  2) Αλλαγη κανονων εμπλοκης.
  3) Αυστηροτερη νομοθεσια.
  4) Καμερες παντου.
  5) Επιτηρηση απο αερος.Δεν ξερω αν το αεροστατο στους Ολυμπιακους ηταν χρησιμο τελικα αλλα η επιτηρηση χρειαζεται ειτε ετσι ειτε με αρκετα ελικοπτερα που θα κανουν βαρδιες.Τα ελικοπτερα μπορουν να χρησιμοποιηθουν και σε παρακολουθηση οχηματων ληστων και καταδιωξη.
  Ολα αυτα βεβαια θελουν λεφτα.

  • loretta avatar
   loretta @ ψυχραιμια 03/03/2011 18:10:25

   ψυχραιμια

   δεν θεωρεις οτι πλεον η αστυνομια πρεπει να απεξαρτηθει απο την κεντρικη κυβερνηση? να αποκτησει τοπικο χαρακτηρα σε καθε νομο/δημο?

   • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
    ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ loretta 03/03/2011 18:18:05

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!!!!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ loretta 03/03/2011 21:05:58

    Οταν υπηρχε Αστυνομια Πολεων και Χωροφυλακη γινονταν ευτραπελα οπως μολις εφευγε ο κακοποιος απο την Κηφισια και περα δεν μπορουσε να τον κυνηγησει η αστυνομια και επρεπε να παρει τηλεφωνο τη Χωροφυλακη.
    Καταλαβαινω οτι εχεις στο μυαλο σου την Αμερικη αλλα νομιζω οτι το μεγεθος της Ελλαδος ειναι τετοιο που δε χρειαζεται.
    Ασφαλως περισσοτερες αρμοδιοτητες στους τοπικους αστυνομικους διευθυντες χρειαζονται αλλα δεν θελω να αλλαξει η πολιτικη ευθυνη και να παει σε δημαρχους και περιφερειαρχες γιατι η διαφθορα θα ανεβει πολυ.
    Μη ξεχνας οτι και στην Αμερικη το FBI ειναι λιγοτερο διεφθαρμενο απο την τοπικη αστυνομια.
    Αστυνομια υπο τον ελεγχο δημαρχου σημαινει οργιο κομπινας υπερ τοπικων προυχοντων,νυκτερινων κεντρων κλπ.
    Οχι οτι δε γινονται τωρα αλλα θα αυξηθουν.

   • macedonian avatar
    macedonian @ loretta 03/03/2011 21:21:57

    θα πεθάνουν της πείνας και δε θα υπάρχει κεντρική διοίκηση.Με την ελληνική νοοτροπία δε θα χρησιμοποιούνται ως προσωπική φρουρά του εκάστοτε δημάρχου.Ότι συμβαίνει δηλ. τώρα σστο χείριστο βαθμό.Διαφωνώ

 18. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 18:00:12

  Δεν αναφέρομαι σε κληρωτούς αποκλειστικά......Υπάρχουν επαγγελματίες στις ειδικές δυνάμεις,άτομα με αυταπάρνηση,ήθος,μόρφωση.....Θα μου πείς οτι η αποστολή τους δεν είναι να περιπολούν μέσα σε πολεις,σύμφωνοι αλλά το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο.Ο Μισέλ χρυσοχο έλεγε οτι γίναμε Καμπούλ επι ΝΔ....Μισελ μου,Μογκαντίσου πές καλύτερα με τον Τζέφρυ

 19. ΚΜ avatar
  ΚΜ 03/03/2011 18:05:06

  Κατάλαβα, είσαι μήπως κανας χρυσαυγίτης και έχεις απωθημένα; Την χαντακώνετε την πατρίδα, γιατί προσφέρετε άλλοθι στους αριστεροφασίστες.

 20. taliban avatar
  taliban 03/03/2011 18:06:22

  Ίσως πρέπει να διερωτηθούν οι εργαζόμενοι στις ομάδες αυτές , με αφορμή το περιστατικό, αν και κατά πόσον έχουν τις ειδικές γνώσεις και ικανότητες για το επάγγελμα αυτό.
  Η υποτιθέμενη θητεία στις ειδικές δυνάμεις ο βαθμός του σχολείου σε συνδυασμό με την άγνοια ,την απειρία και το νεαρό της ηλικίας δεν φτάνουν για την ιδιότητα του φύλακα.
  Ο συνδυασμός σε σχέση με την ανεργία και την ματαιοδοξία είναι ικανός να δημιουργεί θύματα και θύτες

 21. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 18:06:50

  Εσύ τι πορεία κάνεις με τους συνταξιούχους ρε γιωτά;Άντε τράβα στο Indymedia που σε έπιασε ο πόνος για την πατρίδα που θα πιάσεις στο στόμα σου τις Ειδικές Δυνάμεις τρελοκόριτσο των Εξαρχείων

 22. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:13:03

  Βρε χαζα πεζωναυτακια και λοκατζακια τοσο μυαλο ειχατε και οταν κανατε τουαλετες. ΟΥΚ 174 αν σας λεει κατι και τα εξαρχεια τα καρπαζονω αλλα εχουμε μια διαφορα μεταξυ μας εκτος του οτι εγω ειμαι πραγματικο κομμαντο σε αντιθεση με εσας εχω και μυαλο να δω απο πιους κυνδινευω.

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:18:42

   Εν αποστρατεία είσαι Κομμάντο,άραξε μην πιαστεί κανας σπόνδυλος και σε τρέχουμε στα επείγοντα.....ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΥΚ ΕΧΟΥΝ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ,ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ.....

   • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
    ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 18:42:17

    Εσυ η αστυνομικουλης ( αλλα απο αυτους που το ηθελαν τοσο που εβαλαν μεσον ) εισαι η αποτυχημενος πεζοναυτακος καρπαζοεισπρακτορας, ποντικακι !!!!!

    • Μαύρος Ιάκωβος avatar
     Μαύρος Ιάκωβος @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:50:48

     ΛΟΚ στην Νάουσα,τριακοσάρης.......ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....Πάντως εσύ δεν έχεις πάει ΟΥΚ,αμφιβάλλω αν έχεις πάει και στρατό

 23. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:29:05

  OΠΟΤΕ ΘΕΣ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ!!!! ΟΠΟΥ ΘΕΣ ΓΑΤΑΚΙ!!!!

  • Makedonas Thessalonikios avatar
   Makedonas Thessalonikios @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 04/03/2011 04:04:45

   Telika an isoun esy zoaki sigoura arouraios tha isoun!
   Troktiko.

 24. parsifal avatar
  parsifal 03/03/2011 18:29:54

  Προκρούστη υπήρξα nageur de combat, εβγαλα CNEC στο Mont Louis και στο Collioure και το πρώτο που μας εμαθαν είναι να μήν αυτοδιαφημιζόμεθα. Ψυχραιμία, δεν παραβγαίνομε στο ποιός είναι πιό κομμάντο, αλλά πως θα ελεγχθή η "καμπουλοποίηση" της χώρας χωρίς να χάνονται ζωές απο αβελτηρία, ανοργανωσιά και δωρεάν τσαμπουκά...

  • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
   ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ parsifal 03/03/2011 18:59:06

   MAZI SOU ADERFE

 25. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:44:12

  Τελικα τι ειναι ο Μαυρος Ιακωβος? Αστυνομικουλης που εβαλε μεσον για να περνει 800Ε ?

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 18:48:18

   Ναι έβαλα μέσον τον Σημίτη για να με κάνει μπάτσο αχαχαχαχαχαχαχαχα.Πολλά είπες ούτε 800,στο πεντακοσάρικο κοντά είμαι

   • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
    ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ Μαύρος Ιάκωβος 03/03/2011 19:11:35

    Enas logos lipon na antidraseis . kai mhn trelenese apo tis klotsies poy efaga mesa telika ta eida pio kathara ta pragmata gia ayto ta grafo auta.

 26. athorivos avatar
  athorivos 03/03/2011 19:11:37

  δεν υπαάρχει λόγος να μαλώνουμε. όλοι θέλουμε μια καλύτερη αστυνόμευση. Πάντως αν δεν το ξέρετε και ούτε θα το μάθετε από τους συμβιβασμένους και πουλημένους συνδικαλιστές ο βασικός οπλισμός της ΕΛΑΣ στην επαρχία είναι το 32άρι ή το 38άρι περίστροφο. Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι οι 32άρες σφαίρες έχουν καταργηθεί διεθνώς εδώ και εικοσιπέντε χρόνια περίπου και μόνο αν είσαι συλλέκτης τις αποκτάς. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι οι στολές της ΕΛΑΣ είναι υφασμάτινες και όχι φόρμες, και όταν ξηλωνονται αυτές οι αστυνομικοί τα έξοδα της στολής τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Τους έχουν επιβάλλει να φοράνε σκαρπίνια -- αν είναι δυνατόν!!! -- με τη στολή. κυνηγείστε κάποιον με σκαρπίνια και πέστε μου αν μπορείτε. Δεν μιλάω για χρήματα, μιλάω απλά για περιπτώσεις που μπορούν να διορθωθούν χωρίς πολλά έξοδα. Μπορώ να γράφω επί ώρες. το ερώτημα όμως για μένα είναι ένα: <>

 27. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 03/03/2011 19:13:23

  "Μας είπαν για «σχέδιο»… Θυμάται κανείς στην ΕΛΑΣ πότε εφαρμόσθηκε για τελευταία φορά κάποιο σχέδιο αποκλεισμού ; Υπάρχει; Είναι επιχειρησιακή η λειτουργία AVL, Automatic Vehicle Location του TETRA – C4I που θα επέτρεπε την συνεχή απεικόνιση σε ψηφιακό σχέδιο πόλεως των θέσεων όλης της δυνάμεως της ΑΔ, της ΔΙ.ΑΣ, της Ασφαλείας κλπ. και την λήψη αποφάσεων επί «διευκρινισμένης τακτικής εικόνας» ;"


  Μα είναι δυνατόν να αφήσουν τεχνολογίες που μοιάζουν με το information awareness της CIA να λειτουργούν στα χέρια της Ελληνικής κοινωνίας?

  Οχι φυσικά!
  Μας έβαλαν όμως να το πληρώσουμε τους κουτοπόνηρους για να μην αντιληφθούμε οτι μας αφήνουν επίτηδες αθωράκιστους. Μην ψιλιαστούμε τίποτε.

  Πως θα κάνουν τα καημένα Αμερικανάκια, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι τη δουελιά τους αν εμείς έχουμε τεχνολογία C4I να λειτουργεί κατασκοπεύοντας τις κινήσεις τους?

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Greece Pleading 03/03/2011 19:15:56

   Μπορεί να δεις που λένε κανένα τερματικό στρατιωτικού τύπου στα χέρια κανενός "λαθρομετανάστη" να επικοινωνεί με "ειδικά κανάλια" πληροφορίας και να συντονίζει ποιός ξέρει τι, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να το δεις να λειτουργεί στα χέρια της Ελληνικής πολιτείας για την ασφάλεια της χώρας.
   Είμαστε για γέλια και για κλάματα!

 28. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 03/03/2011 19:18:54

  Οχι Προκρούστης...κάτι άλλο που τελειώνει σε Κρούστης είσαι αλλά τέσπα.

  LOL

 29. ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ 03/03/2011 19:21:48

  Δεν υπαρχει κρατος !!!! ειμαστε μια κοινωνια οπου τα πουλημενα τομαρια εκει πανω μας παραμυθιαζουν και χρησιμοποιουν την αστυνομια για να προστατευουν τις απατες τους.Αν δεν το καταλαβουμε ολοι αυτο παμε χαμενοι. Ας κανουν επιτελους οι αστυνομικοι μια γενικη απεργεια για δυο μερες μονο γυρω απο την βουλη , δηλαδη απλα να αφησουν αφυλαχτη την βουλη να δουμε ποιοι απο αυτους θα πανε για συνεδριασει. Ο Αστυνομικος πρεπει να ειναι ενας απο εμας και να προστατευει εμας και οχι αυτους.

 30. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 03/03/2011 19:44:18

  Φωρτονουμε παρα πολλα στη πλατη μιας Αστυνομιας που δεν μπορει και δεν θελει να λειτουργησει αποτελεσματικα για χιλιους δυο λογους.
  Μονο ο Στρατος μπορει να αναλαβει καιρια ζωτικα τμηματα για τη προστασια του πολιτη. Του Ελληνα πολιτη. Οταν η Αμερικη δημιουργει τα προγραμματα ψηφιακου πολεμου φυσικα δεν μαζευει τους στρατιωτικους να τους μαθει το ιντερνετ. Ουτε το πως θα αντιμετωπιζουν τους κινεζους χακερς. λεμε τωρα. Αλλα σκεφτεται πως θα στρεψει την υπαρχουσα παγκοσμια ψηφιακη υποδομη εναντιων του συνολου των πολιτων σε χωρες στοχους. Ειδαμε ποσο αποτελεσματκο ειναι αυτο στις εξεγερσεις της Βορειας Αφρικης. Οσοι ειχαν μυαλο και το αντιληφθηκαν εν παση περιπτωση.
  Η κυρια Κλιντον εχτες η σημερα φωναζε οτι "χασαμε τον πολεμο της πληροφοριας" ενοωντας οτι "δωστε μας λεφτα για να βελτιωσουμε τις στρατιωτικες ψηφιακες υποδομες μας. Αφου πιθανον να πιστευει οτι "κανεις δεν εχαψε το παραμυθι της εξεγερσης στη Μεση Ανατολη, ολοι μας πηραν χαμπαρι". Φυσικα και αναρωτιεται η κυρια Κλιντον πως ειναι δυνατον να μεταφερθει αυτο το αποτυχημενο πλανο δρασης στην υπολοιπη Ευρωπη, Ρωσια, Κινα για να δημιουργηθει κοινωνικη ασταθεια.

 31. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 03/03/2011 19:54:00

  Οι σελιδες και τα μπλογκς αμυντικου περιεχομενου καλο θα ηταν για την ενημερωση του κοσμου να ασχολουνται και με τον κυβερνοπολεμο. Να διαθεσουν μερη των στυλων που δημοσιευουν και για αυτα τα θεματα για την ενημερωση του πολιτη. Εχουν καταντησει μπουτικ παρουσιασης οπλικων συστηματων. Πραγματικη ενημερωση μηδεν. Αισχος. Ας σοβαρευτομε ως λαος καποια στιγμη σε αυτο τον τοπο.
  Χρειαζεται οργανωση κοινωνικης αντιστασης. Επιστρατευση του Πολιτη. Ειμαστε σε πολεμο. Καμια Αστυνομια η ακομη και Στρατος δεν μπορει να βοηθησει στον ελεγχο του ζωτικου του χωρου, ειδικα στον τομεα της πληροφοριας και της επαγρυπνησης αν ο πολιτης κοιμαται ορθιος. Μυαλα σε αυτο το τοπο υπαρχουν.
  Οταν εχεις μια κυβερνηση που προσπαθει να δημιουργησει κοινωνικη αναταραχη ακομη και ριχνωντας την μπαλα στους λαθρομεταναστες παριστανωντας οτι της ξεφευγει η κατασταση απο τα χερια οταν η ιδια πιθανον γνωριζει οτι καμια αντιδραση δεν ειναι τυχαια και υπαρχει απο πισω ολοκληρο δικτυο οργανωσης και πιθανον και υποδομης, τοτε ως λαος εχεις πολυ λιγες επιλογες και χρειαζεται να αναλαβεις δραση αμεσα!
  Το μονο που μας σωζει ως τωρα ειναι το κοινωνικο αισθητηριο ως λαος οπου καθε σχεδιο της Νεας ταξης, οταν ερχεται η στιγμη και η συγκυρια να αποδωσει καρπους η οποια τους επιχειρηση χαλιγαωγησης της κοινης γνωμης ο Ελληνικος λαος μαζικα αντιδρα και συσπειρώνεται με κοινο αισθημα εναντιων αυτου του αθεατου κινδυνου. Οπως η μαζικες προσελευσεις πολιτων στην κηδεια των Ασυνομικων. φανταστειτε τι θα ινοταν αν ηταν χτυπα ξυλο κατι αναλογο αλλα τα θυματα ηταν στρατιωτικοι απο καποιας μορφης συρραξη με τη γειτονα χωρα. Το απευχομαι αλλα το δεντρο της ελευθεριας δυστηχως ποτιζεται με αιμα. Ας μην ξεχναμε και την ιστορια μας. Απο τα γιαταγανια φυασαμε στα πληκτρολογια. Ο πολεμος ομως ειναι ακριβως ο ιδιος.

 32. parsifal avatar
  parsifal 03/03/2011 21:11:06

  Ορθότατα αναφέρεσαι στις "μπουτίκ" των "ειδικών ιστοσελίδων". Παρουσίαση απο ασχετους συντάκτες με τεχνικές - επιχειρησιακές ανησυχίες, συστημάτων που καταλήγουν στις αποθήκες αφού εισπραχθεί η μίζα (και η σχετική διαφήμιση για το περιοδικό) οπως το περιβόητο C4I με το ...zeppelin που "ηλεγχε τα πάντα" (σε μια αδεια πόλη), το σύστημα σαρώσεως - αναγνωρίσεως πινακίδων κλεμμένων οχημάτων (καταγγελία της συμβάσεως γιατί απλά δεν δουλεύει) και τόσα αλλα που τα κορόιδα χρυσοπληρώσαμε για να γίνουν Καγιέν, σκάφη και βίλλες 400 τ.μ. στην Σύρο... Αν απαριθμήσω τι εχει αγορασθεί ως "απαραίτητο", hitech, "state of the art" (είναι και αγγλομαθείς τα λαμόγια και οι συνεργάτες τους), τι απο αυτά δουλεύει, τι ...αναπαύεται η πηγαινοέρχεται για "ρύθμιση", "αναβάθμιση" κλπ. και τι κενά ασφαλείας υπάρχουν σε ξηρά, θάλασσα και αέρα δεν φθάνει το antinews ολόκληρο να γράφη μόνον για αυτά.

 33. Κάποιος avatar
  Κάποιος 03/03/2011 21:45:08

  Οσο συνεχίσουν να υπάρχουν στην κοινωνία μας και πλέον σε όλο τον κόσμο, συνθήκες που γεννούν και προάγουν την βία, και με ρόμποκοπ να στελεχώσουμε την αστυνομία το έγκλημα και η ανομία θα θεριεύουν.
  Οσοι έχουν σαν πρότυπα την αστυνομία των ΗΠΑ, ας δουν στην συνέχεια και τους δείκτες εγκληματικότητας της χώρας για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

 34. ΚΜ avatar
  ΚΜ 03/03/2011 21:54:09

  Εσύ όλο με τις «συνθήκες» που και καλά «γεννούν» την βία τα έχεις αλλά αυτούς (πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, όχι απροσδιόριστες συνθήκες) που προάγουν την βία, τους έχεις στα ώπα-ώπα, μην τυχόν στους κατηγορήσουμε.

  • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ avatar
   ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ @ ΚΜ 03/03/2011 22:16:18

   ELA RE AGORI TRELO POU XATHIKES

 35. A.M. avatar
  A.M. 03/03/2011 22:20:34

  Οι περισσότεροι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ είναι για πολλές σφαλιάρες
  Μα για πολλές πολλές σφαλιάρες λέμε!
  Σα δεν ντρέπονται τα κομματόσκυλα!
  Ακόμα δεν θάψανε τους νεκρούς και αυτοί στα κανάλια μιλάγανε για .. αμοιβές!
  Ντροπή!

  Ο συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας πρέπει να καταργηθεί ακόμα και αν χρειαστεί να ξαναενταχθούν στο στρατιωτικό δίκαιο όπως παλαιότερα η Χωροφυλακή.

  Και να απαγορευτεί να πολιτεύονται αστυνομικοί ή πρώην αστυνομικοί!
  Μερικοί βρήκαν πόρτα για να γίνουν νομαρχαίοι και πολιτευτάδες μέσω της αστυνομίας τώρα.

  Αίσχος! με τους εργατοπατέρες της ΕΛΑΣ.
  Απαράδεκτοι! για φτύσιμο!

 36. BTS avatar
  BTS 03/03/2011 23:29:38

  Πάλι απο Ίντερνετ καφέ γράφεις?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.