#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2010 01:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αρκεί μια μικρή σπίθα για να βάλει φωτιά στον κάμπο"Του ΝΤΑΝΤΟΝ

Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το πολιτικό σύστημα το οποίο μας οδήγησε στην κατάσταση κοινωνικής και ατομικής αποσύνθεσης που βρισκόμαστε σήμερα ( ¨Καραμανλής ή Τανκς ¨ ) , ένα παιδί που κυριολεκτικά γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα , τα οράματα , τους αγώνες , τις θυσίες και τα λάθη του ελληνικού λαού ( επειδή ακριβώς είναι άνθρωπος ) , στα 86 χρόνια του ( ! ) αναγκάσθηκε , μπροστά στην γενική καταχνιά , μουγγαμάρα και ανομβρία που βασιλεύει στην ελληνική κοινωνική έρημο , ένοιωσε την ανάγκη με μια ¨de-profundis “ – εκ βαθέων ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ , να ¨επιστρέψει στα στερνά¨, στην ουσία να ζητήσει συγνώμη στον ελληνικό λαό ( εισαγωγικά μίλησε ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ – ΟΛΟΥ- ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ) , σηκώνοντας τον πνευματικό του δαυλό για να βάλει με την ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ – ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ …

Την άποψη μου για το ¨φαινόμενο¨ Μίκη Θεοδωράκη , που συμπυκνώνει την τραγική – δραματική νεοελληνική ιστορία , την έχω καταθέσει πριν δύο χρόνια σε διάφορα ¨αριστερά blog”  ,  με αφορμή σχολίων που τον κατηγορούσαν για ¨εθνικισμό¨ και ¨αντισημιτισμό¨ , η οποία μετά από μια ¨αιματηρή αμφισημία¨ κατέληγε στη παρακάτω διαπίστωση  :

¨… Ένα είναι βέβαιο. Όταν κάποια στιγμή αποχαιρετήσει τα εγκόσμια ο Μ. Θ. θα διακόψουν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σχεδόν όλοι οι ραδ./κοί σταθμοί και τηλεοράσεις τα προγράμματα τους για να ανακοινώσουν το θλιβερό γεγονός παίζοντας "Ζορμπά" , "Κτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα" κ.α. Θα ακολουθήσουν τη σωρό του υπουργοί , πρωθυπουργοί , επαναστάτες και αντεπαναστάτες τραγουδώντας και κλαίγοντας. Μαζί του θα κηδέψουμε όλη την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ Ελλάδα…¨


Και θα μιλώ και θα μιλώ τη γλώσσα,
που ήταν κάποτε δική μας,
που ήταν κάποτε το μόνο δικό μας που μας είχε απομείνει
μέσα στους ίσκιους των νεκρών χρωμάτων
των νεκρών εικόνων
όταν οι νύχτες μας ήταν απλά επεισόδια
της μεγάλης νύχτας που άρχισε πριν -πόσον καιρό;…

Θα πολιορκώ το «κοίταζε τη δουλειά σου» με τη αγωνία μου.

Θα θρυμματίζω τον ύπνο τους μ' άσεμνα, φρικιαστικά βεγγαλικά.

Σφαίρες αμέτρητες θα πέφτουν στους αδιάφορους διαβάτες,
ώσπου ν' αρχίσουν να σφαδάζουν
ώσπου ν' αρχίσουν ν' αναρωτιούνται.

Εμένα δε θα μπορούν να με σκοτώσουν.

Όμως θαρρώ, οι μόνοι που -ίσως -καταλάβουν θα ναι τα παιδιά,
πλούσια απ' την κληρονομιά μας
πρώτη φορά, τα παιδιά
σκληρά στη μνήμη, σκληρά σε μας,
θα διαβάσουν ίσως έγκαιρα
τ' αδέξια μηνύματα των προτελευταίων ναυαγών
διορθώνοντας τα λάθη,
σβήνοντας τα ψέματα,
ονοματίζοντας σωστά, χωρίς ρομαντισμούς τα παιδιά,
χωρίς αναγραμματισμούς ηλικίας
σημαδεμένα από την αστραπή
τη γνώση της μοναξιάς της δύναμης
που σε μας άργησε τόσο πολύ να 'ρθει.

Κατάσταση Πολιορκίας


Στίχοι: Μαρίνα, Ρένα Χατζηδάκη
Μουσική: Θεοδωράκης Μίκης
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη και Αντώνης Καλογιάννης

DE-PROFUNDIS - ΤΟ ¨ΙΣΤΟΡΙΚΟ¨


Από το 1987 , γράφω , μελετώ και παρεμβαίνω συστηματικά σε όλα τα Media ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ¨ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ , ένα αίτημα υπογεγραμμένο με το αίμα 500.000 ελλήνων , άλλων 120000 του ¨εμφυλίου¨ που προκάλεσε η Γερμανική πολιτική ΚΑΙ το δάκρυ - τον ιδρώτα δύο εκατομμυρίων ελλήνων που υποχρεώθηκαν μεταπολεμικά στην Μετανάστευση , ακριβώς λόγω της ολικής δήωσης της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά οράματα της Γερμανίας .

Την όλη ιστορία της Γερμανικής κατοχής και του ζητήματος των Γερμανικών Επανορθώσεων την κατέγραψα , στην ουσία την ΞΕΘΑΨΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ  :

Α) Με κοπιαστική έρευνα σε 5 συνεχόμενα ¨σαλόνια¨ στον ¨Δημοκρατικό Λόγο¨ ( Ιούνη του 1987 , λίγο πριν την επίσκεψη Βαϊτσέκερ στην Ελλάδα , σαν ¨υποδοχή¨ , τότε ενοχλήθηκε πολύ το ¨ΠΑΣΟΚ¨ ),

Β) ) Επίσης την ίδια περίοδο με δύο άρθρα -παρεμβάσεις ¨μετά δυσκολίας¨ στην εφημερίδα ¨Πρώτη¨ (¨Ενιαίος Συνασπισμός¨) , σε 2 συνεχόμενες έρευνες.

Γ) Σε 2 συνεχόμενες έρευνες το 1988 στο περιοδικό ¨Σχολιαστής¨

Δ) Κυρίως όμως στην ¨Ελευθεροτυπία¨ τον Οκτώβρη του 1990 ( διαπραγματεύσεις για την Γερμανική Ενοποίηση όπου ¨έπρεπε¨ να παρέμβει η Ελλάδα , αλλά δεν το έκανε , ¨Μητσοτάκης¨ το λέμε ) σε ¨4ρα συνεχόμενα κεντρικά σαλόνια¨ με νέα στοιχεία που προκάλεσαν αμέσως  ¨κοινοβουλευτικές ερωτήσεις-επερωτήσεις και την επίσημη διαμαρτυρία με επιστολή του ¨Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας¨ , επειδή στα πλαίσια των ερευνών μου αποκάλυπτα ότι και οι ¨φιλέλληνες γερμανοί αρχαιολόγοι¨ έκαναν πλιάτσικο σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και πολλοί από αυτούς ήταν πράκτορες της Γκεστάπο και του Ναζιστικού κόμματος.

Δ) Στην ¨Αυριανή¨ τον Μάη του 1992 ( όπου αποκάλυψα , την ώρα που ο Χέλμουτ Κολ βρισκόταν στην Ελλάδα για τα ¨πενηντάχρονα της μάχης της Κρήτης¨ και ο Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή να αφαιρέσουν από την ¨Κάνδανο¨ την γνωστή Γερμανική ταμπέλα των ¨αντιποίνων¨ με την ισοπέδωση του χωριού για να μην ¨προσβληθεί¨ ο Κολ ! ) με έγγραφα του ΥΠΕΞ ότι ο Κ. Καραμανλής το 1958, σε διαπραγματεύσεις στην Βόνη , είχε παραιτηθεί από διεκδίκηση Γερμανικών επανορθώσεων για να πάρει ένα δάνειο με 8% τόκο ! ) . Ο ¨ Λατίνος Εραστής¨ ( τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος το είχε ¨διαψεύσει¨ ).

Ε) Επίσης τον Δεκέμβρη του 1992 διοργάνωσα υπό την αιγίδα του τότε Δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη μια σημαντική σύσκεψη και  ¨Συνέντευξη Τύπου¨ όπου μετά από εισήγηση παρέδωσα σε όλους τους δημοσιογράφους του ¨πολιτικού ρεπορτάζ¨ και στους εκπροσώπους των κομμάτων ειδικό φάκελο που είχα επιμεληθεί με όλα τα επίσημα και ¨ανεπίσημα¨ έγγραφα – Ντοκουμέντα που αφορούσαν την Γερμανική κατοχή και την ¨διαδρομή¨ του αιτήματος των Γερμανικών Επανορθώσεων-Αποζημιώσεων.  Είναι περιττό να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια η δουλειά μου ¨λεηλατήθηκε¨ , γράφτηκαν από ¨αριστερούς¨ και ¨δεξιούς¨ άρθρα , ακόμα και βιβλία , αλλά κανείς δεν έκανε αναφορά , έστω και ¨παραπομπή¨ στις πηγές και στις παρεμβάσεις μου ! , οι οποίες εάν δεν υπήρχαν , και το λέω με πλήρη γνώση το τι σημαίνει ¨υποκειμενισμός¨ και ¨αντικειμενικότητα , ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΓΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ . Επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά του νεοελληνικού πολιτισμού. Κατανοώ τα ¨δημοκρατικά¨ κόμματα , δεν ανήκα σε καμία ¨στρούγκα¨ , αλλά οι ¨δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς¨ ( ; ) , δράκουλες.

Ζ) Τον Δεκέμβρη του 1994 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Παρόν¨ σε κεντρικό ¨σαλόνι¨  με νέα στοιχεία και άγνωστες φωτογραφίες που αποκαλύπτουν το πώς γιόρταζαν οι ¨πολιτισμένοι – φιλέλληνες Γερμανοί¨ την πρωτοχρονιά του 1941/42 στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ( ! ) και με ¨πλούσια γεύματα¨ την ώρα που τα παιδιά της Ελλάδας λιμοκτονούσαν και πέθαιναν στους δρόμους της Αθήνας.

Αναζητήστε το ¨Παρόν¨ (  Δεκεμβρίου 1993 ) , όπως και την ¨Ελευθεροτυπία¨ του Οκτωβρίου 1990.

Λίγα χρόνια αργότερα διαμαρτυρήθηκε επίσημα και ο Κ. Μητσοτάκης στην ίδια εφημερίδα για την ¨εμπαθή έρευνα μου¨  για το πώς συγκροτήθηκε η μεγάλη ¨αρχαιολογική του συλλογή¨ , όπου αναφερόμουνα και στην σκοτεινή περίοδο της Κατοχής στην Κρήτη… Ήταν και η αφορμή για να απολυθώ οριστικά από την συγκεκριμένη εφημερίδα ( ¨φιλελεύθερο¨ όργανο της Κ.Ε. της  ¨Κεντρό-Αριστεράς¨  στην Ελλάδα ) επειδή επέμενα να συνεχιστεί η έρευνα…Θυμάμαι πως τότε δεν διαμαρτυρήθηκε κανένα από τα γνωστά δημοσιογραφικά ¨αντιφασιστικά ¨  ονόματα…Επίσης στα πλαίσια των ερευνών μου το καλοκαίρι του 1988 για τον ραδ/κο σταθμό ¨ 9.84¨ ζήτησα τοποθέτηση της Γερμανικής Πρεσβείας ( δηλαδή της τότε Γερμανικής κυβέρνησης Χ. Κολ ) και έλαβα , ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ , την καταπληκτική απάντηση ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ¨ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ¨Έγραφαν :¨ Η καταβολή επανορθώσεων εξαρτάται από την Γερμανική ενοποίηση και την υπογραφή ¨Συνθήκης Ειρήνης¨ ( Συνθήκη του Λονδίνου 1953 ) . Δεν φταίει η Γερμανία που οι διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενοποίηση της…¨Δύο χρόνια αργότερα έφτασε η πολυπόθητη ώρα της Ενοποίησης της ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ – ΑΥΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ¨ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ¨ !  Ζήτησε δηλαδή από τους ¨Συμμάχους¨ ( και ο κύριος υπεύθυνος είναι ο ¨δημοκράτης –μεταρρυθμιστής ¨ Pizza – Gorbatsov “ )  Η ¨ΝΤΕ-ΦΑΚΤΟ¨  Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των 4ρων ¨μεγάλων συμμάχων στον αντιφασιστικό αγώνα ¨και των 2ο Γερμανιών  να ονομασθεί ¨ Συμφωνία για τον Οριστικό Διακανονισμό του Γερμανικού Ζητήματος¨   ώστε να μην αποτελεί μια ¨ΝΤΕ-ΓΙΟΥΡΑ¨ υποχρέωση της στην καταβολή Αποζημιώσεων ! Η επιστολή αυτή αποτελεί ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για μία προσφυγή στο ¨Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης¨ που θα ζητούσε την αναγνώριση της Συμφωνίας των 4+2  σαν “De-Jura”  ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ που την υποχρεώνουν στην καταβολή των Επανορθώσεων-Αποζημιώσεων¨ . Όμως εδώ και 20 χρόνια δεν έκανε η Ελλάδα προσφυγή , ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ¨ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑΣ¨  , να μην μπορούν δηλαδή τα δικαστήρια χωρών που ρήμαξε το Γ΄ Ράιχ ( του οποίου νόμιμος κληρονόμος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι η σημερινή Γερμανία ) να την καταδικάζουν σε καταβολή Αποζημιώσεων και να κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό !Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο εκτός από το ¨Πάρε ένα σβόλο Μήτρο και διώξε τούτα τα σκυλιά που σου χαλούν το φύτρο¨ ( Βαλαωρίτης ).

Στην τελευταία δημοσίευση μου ( ¨Παρόν¨ , Δεκέμβρης του 1993 )  τραβούσα την μάσκα του ¨πολύ¨ Θ. Πάγκαλου ο οποίος το 1992 κατήγγειλε την Γερμανία σαν ¨Γίγαντα του Πανταγκρουέλ¨ ( τότε είχε προλάβει και ο Μ. Γλέζος να τον υποστηρίξει για την ¨τόλμη του¨ με άρθρο στην Ελευθεροτυπία ) και δύο χρόνια αργότερα , όταν η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. , έγινε για τον τότε υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας , Κίνγκελ , ο " lieber theo" ( ο ¨αγαπητός Θόδωρας ) , επειδή α ) ενέκρινε την ¨Επέκταση της Γερμανίας προς Ανατολάς¨ , δηλαδή της ¨Ε.Ε.¨ χωρίς να πληρούν βέβαια τις οικονομικές - κοινωνικές προϋποθέσεις , γεγονός που το ¨πληρώνουμε τώρα¨ γιατί απλά η Γερμανία ήθελε να επεκτείνει τις αδασμολόγητες εξαγωγές της και να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.

β) ¨Lieber Theο¨ από τους ¨Γίγαντες του Παντάγκουελ¨ επειδή σαν προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( 1993/94) σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νιάνια της ¨ΔΗΑΝΑ¨ για το πως μπορεί να συμβάλει η ¨Ε.Ε.¨ για να καταβάλει η Γερμανία της Πολεμικές Επανορθώσεις είχε απαντήσει :

¨Το θέμα αυτό δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση¨ ( ! ) , παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκδώσει από το 1985 ψηφίσματα υπέρ της αποζημίωσης Ομήρων Εβραίων , Ρόμα κ.α. Λίγα χρόνια αργότερα η Γερμανία έθεσε θέμα στην Ε.Ε. Για να εγκριθεί η ένταξη της Τσεχίας έπρεπε να καταβάλει αποζημιώσεις στους ¨αδίκως¨ εκδιωχθέντες Γερμανούς Ομογενείς της μετά από τον πόλεμο !

Αυτός είναι ο κ. Πάγκαλος που λίγο αργότερα ¨δεν ήξερε τι να κάνει με την σημαία στα Ίμια και με τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στην Πλατεία Βάθης...

Σήμερα δεν ¨ξέρει τι να κάνει και με τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους¨ που δεν τα τρώγανε μαζί του...

Λοιδορήθηκα , έφτασα στο σημείο να χαρακτηρίζομαι ¨γραφικός¨ ( όποτε με έβλεπαν μερικοί έλεγαν ¨κοίτα έρχονται οι Γερμανικές Αποζημιώσεις¨ ). Συνάντησα αρχηγούς κυβερνήσεων και κομμάτων , τους μίλησα με πάθος , τους πρόσφερα στοιχεία.

Με κινήσεις μου προς τα ¨Αριστερά και τα Δεξιά¨ το θέμα αυτό αναβαθμίσθηκε σε ¨Εθνικό¨, με πολλές Ερωτήσεις – Επερωτήσεις στη Βουλή που αναφερόντουσαν στην αρθρογραφία μου , και το ¨αποκορύφωμα¨ την δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου με επίσημο διπλωματικό διάβημα τον Νοέμβρη του 1975 ¨Καλώ την Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος¨.

Η¨Athens News" ( 12/11/1995 ) την επόμενη ημέρα κατέγραψε μαζί με το επίσημο διάβημα του Ανδρέα Παπανδρέου και τις μέχρι τότε προσπάθειες μου για την ευόδωση του σκοπού αυτού.

Αργότερα ο ¨Γερμανοτσολιάς¨ Κ. Σημίτης ¨πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα αυτό¨.

Διαπραγματευόταν για την ¨ Ισχυρή Ελλάδα¨ με την είσοδο στην ΟΝΕ και την ¨παράνομη¨ εργασία 1,5 εκατομμυρίων αλλοδαπών σκλάβων που θα επέτρεπε την ¨ανταγωνιστικότητα¨ και συσσώρευση κεφαλαίων στην πάντα Νέο- Φαναριώτική αστική μας τάξη.

Με ¨ευχαρίστησαν¨ επίσημα , αλλά ήξερα ¨πως δεν με πήγαιναν¨.

Εσύ ζητάς ΟΛΕΣ τις Γερμανικές Αποζημιώσεις μου έλεγαν κάποιοι τότε κυβερνητικοί παράγοντες , εμείς θέλουμε να καταφέρουμε να μας επιστρέψουν , ¨έστω¨, μόνο τα ¨Δάνεια της Τραπέζης της Ελλάδας προς το Γ΄ Ράιχ ¨.

Κάποια στιγμή ένοιωσα την ανάγκη να σταματήσω να μιλώ , διότι εκτίμησα πως το θέμα ¨δεν είναι προσωπικό¨ , ήθελα να αποφύγω και την ¨γραφικότητα¨.

Όταν ανέλαβε το ¨Φρουραρχείο Σημίτη¨ την διακυβέρνηση της χώρας κατάλαβα ¨πως τώρα πια όχι μόνο οι Γερμανικές Επανορθώσεις θα χαθούν , αλλά και όλη η Ελλάδα. Και στην διαίσθηση μου αυτή ¨μάλλον¨ είχα δίκιο .

Αργότερα , από το 1996 και μετά , εμφανίσθηκαν και κάποιες Επιτροπές ¨διεκδίκησης¨ της ¨Αριστεράς¨ ( τους οποίους το 1989-90 , μπροστά στις διαπραγματεύσεις για την ¨Γερμανική Ενοποίηση¨ - τότε που κρινόντουσαν όλα , σχεδόν εκλιπαρούσα να παρέμβουν και προς την ελληνική κυβέρνηση , στις δύο Γερμανίες και στους ¨συμμάχους του αντιφασιστικού αγώνα ¨ , ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΙ δεν είπαν λέξη για να μην ¨διαταράξουν την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ¨ και τις Γερμανό-Ρωσικές διαπραγματεύσεις ¨που θα...¨ έριχναν τα τείχη στον κόσμο¨ και θα μας οδηγούσαν στην ενασχόληση με το ¨κοινό μας σπίτι¨ , την ¨πατρίδα μας τη γη ¨ …, θα τελείωνε ο ¨ψυχρός πόλεμος¨ και ¨δεν¨ θα άρχιζε ο θερμός... Τόση ¨διορατικότητα¨ είχε τότε η ¨Ενιαία Αριστερά¨( ΕΑΡ- ΣΥΝ +ΚΚΕ)...

Ήμασταν πάντα ¨ένα καλούτσικος λαός¨ , είχαμε πάντα ¨μια παγκόσμια ματιά-διάσταση¨ στην οπτική μας.

Θυσιαζόμαστε και για ¨το καλό της ανθρωπότητας ¨...

Ο Κ. Μητσοτάκης μου είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση το 1990 σε ¨διακαναλιακή συνέντευξη¨ στο Ζάππειο ( ; ) - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΩ :

¨Πρέπει να σοβαρευτούμε , εάν η ανθρωπότης θέλει να ενοποιηθεί η Γερμανία , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ , η Ελλάδα δεν θα αλλάξει το ρου της ιστορίας...¨

Μπροστά σε αυτή την αντίληψη , που είναι και η φιλοσοφία των Σημίτη - Γεωργίου ( β΄) Παπανδρέου, πιστεύω προσωπικά πως ακόμα και το ¨ΟΧΙ¨ του Ι. Μεταξά ( ναι , ναι συμφωνούμε το πραγματικό ¨ΟΧΙ¨ το είπε ο ¨Λαός¨ , αλλά ... ) ήταν ¨πιο προοδευτικό¨ και ¨φιλολαϊκό¨ από τα ΝΑΙ των ¨αστών πολιτικών¨ της κατηγορίας αυτής στην εποχή μας.

Κάπως έτσι και ¨Αριστερά¨ όλων των αποχρώσεων , μεσολάβησαν βέβαια και 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και ραγιαδισμού...και ¨σπουδές στην αλλοδαπή¨ , δεν είναι λίγο !

Είπα σταμάτα ¨Νταντόν¨ να δούμε τι θα κάνουν οι ¨φυσικοί διεκδικητές¨ , οι ¨Κληρονόμοι της Αντίστασης¨.

Ήξερα βέβαια ότι φυσικά το θέμα δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από τις ¨λύσεις¨ που έδωσε η ¨Αριστερά¨ με την Συμφωνία του Λιβάνου , της Καζέρτας και της Βάρκιζας… και την δικτατορία που ¨Εν έτη 1967 στην Ευρώπη¨ , όπως έλεγαν , ¨δεν μπορεί να γίνει¨…

Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση το ¨παρελθόν προδικάζει το μέλλον¨, όχι μόνο στο θέμα της διεκδίκησης των Επανορθώσεων , αλλά και σε όλα τα ζητήματα , όπως αυτό της αντιμετώπισης του ¨Μνημονίου¨. Ζητώ συγνώμη για την προσωπική απαισιοδοξία μου , ¨μην την λαμβάνεται υπόψη¨, αλλά το ¨παρελθόν προδικάζει το μέλλον¨ , παρά το γεγονός ¨ότι τίποτα δεν πάει χαμένο στην χαμένη μας ζωή...¨

Τελευταία δημόσια εκτεταμένη δημόσια παρέμβαση μου για το θέμα έγινε το 2000 στο ¨Κανάλι 5¨ μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη σε εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου ( είχαν προηγηθεί δύο σοβαρότατες εκπομπές το 1995, στα 50χρονα για την ¨λήξη του πολέμου , στον παλαιό "Sky" με την Λιάνα Κανέλλη , ήταν και η τελευταία εκπομπή της , λίγο αργότερα την ¨απέλυσε ο Αλαφούζος¨ , και καμιά δεκαριά στο ¨Κανάλι 29-Επί του Πιεστηρίου του Μ. Κουρή¨ ).

Μία φορά με ¨κάλεσαν¨ οι ¨Πανεθνικές¨ Επιτροπές ¨Διεκδίκησης¨ των Επανορθώσεων της ¨Αριστεράς¨( μετά από πολλούς κοιλόπονους...) σε ¨Ιστορικό Συνέδριο τους για την Γερμανική κατοχή ¨, το 2005 στο ¨Πάντειο Π.¨, ΚΑΙ ¨μετά από πέντε λεπτά¨ διέκοψαν την εισήγηση μου ( μπροστά σε δεκάδες Γερμανούς Αντιφασίστες ) με το αιτιολογικό ¨συγνώμη υπάρχουν πληροφορίες πως έρχονται ¨αναρχικοί¨ να καταλάβουν τον χώρο ¨( ! ).

Κατέβηκα από το βήμα , οι ¨αναρχικοί¨ βέβαια δεν ήρθανε και οι ¨κληρονόμοι της αντίστασης¨ συνέχισαν τις εισηγήσεις τους για άλλες δύο-τρις ώρες. Αθάνατη ¨αντισταλινική¨ Αριστερά δεν περιγράφεσαι !

Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου δεν εκδόθηκαν ποτέ.

Τι μου θύμισε αυτή η ιστορία ; ¨έρχονται οι μπολσεβίκοι¨ , ¨έρχονται οι ληστές και οι αντάρτες¨ κρύψτε τα προικιά και τα σεντούκια ! , ¨για λόγους δημοσίας τάξεως απαγορεύεται διάλεξη σας ¨ ...και άλλα!

Αποκορύφωμα για τις Επιτροπές αυτές ¨διεκδίκησης¨ ήταν το 2000-2001 , όταν ο μακαρίτης Γιάννης Σταμούλης κατάφερε να βγάλει αποφάσεις ¨κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα¨ υπέρ των θυμάτων του Διστόμου.

Τότε οι Επιτροπές ¨διεκδίκησης¨ της ¨Αριστεράς¨ με τους γνωστούς ηγέτες τους έβγαλαν ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ τις κατασχέσεις του Γκαίτε και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με το ¨τρανταχτό επιχείρημα¨ : ¨Η Αριστερά δεν διαλύει και δεν κατάσχει πολιτιστικά ιδρύματα¨…! , δηλαδή το ¨Γκαίτε¨ ήταν , μόνο , ένα ¨απλό πολιτιστικό ίδρυμα¨...

Βγήκαν μάλιστα και κάποιο θλιβεροί ¨επιστήμονες¨ ( πρώην υπότροφοι γερμανικών Α.Ε.Ι. ) , πάνω από 200οι στην πλειοψηφία τους ¨προοδευτικοί¨, για μένα Καραγκιόζηδες , και υπέγραψαν μια ¨ανοιχτή επιστολή¨ προς τα Μ.Μ.Ε. με την οποία ζητούσαν να μην κατασχεθούν γερμανικές περιουσίες ¨λόγω προστασίας του πολιτισμού και της επιστήμης¨ ! ( για την αιώνια ντροπή και ξεφτίλα της αποικιοποιημένης ελληνικής ¨επιστημονικής διανόησης¨ , των κομπραδόρων –μεταπρατών του δημοκρατικού ιμπεριαλισμού , αυτή ¨ανοιχτή επιστολή¨ έχει δημοσιευτεί το 2001 στο ¨Βήμα¨ ). Αιωνία τους η μνήμη .

Το αποτέλεσμα ήταν να μπορέσουν πιο εύκολα οι ¨Γερμανοτσολιάδες¨ ( έτσι τους αποκαλεί ο λαός του 67 % που απέχει από τις εκλογές , όχι εγώ βέβαια που ξέρω καλά τι Κύριοι είναι...) Κ. Σημίτης και Ι. Σταθόπουλος ( τότε επίσης Γερμανοσπουδασμένος υπουργός ¨δικαιοσύνης¨ ) σε συνεργασία με τον ¨πρόθυμο¨ τότε πρόεδρο του Άρειου Πάγου Ι. Ματθία να αποτρέψουν τις κατασχέσεις και να ακυρώσουν τις αποφάσεις των Πρωτοδικείων της Ελλάδας , αλλά ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ – ΜΕ ΕΝΑ ¨ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ¨ - που υποχρέωναν την Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα της κατοχής ! ( 2002 ).

Οι κάτοικοι του Διστόμου προσέφυγαν ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ δικαιοσύνη και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, όπου με απόφαση του διέταξε την κατάσχεση των αντίστοιχων Γερμανικών ¨πολιτιστικών¨ ιδρυμάτων στην Ιταλία .

Και επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι μεν ¨φασίστας¨, αλλά όχι ¨ προοδευτικός σοσιαλδημοκράτης¨, όπως ο Κ. Σημίτης που μπορούσε να παρεμβαίνει και να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του , ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ ΜΕΡΚΕΛ να προσφύγει Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ στο ¨Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης¨ ( Δεκέμβρη του 2008 ), ζητώντας με την βοήθεια των ¨ανεξάρτητων δικαστών¨ που διορίζει ο Ιμπεριαλισμός στα ¨Διεθνή Όργανα¨( να δείτε τι ¨δικαιοσύνη¨ μας περιμένει εάν προσφύγουμε σε αυτό για την οριοθέτηση της ¨υφαλοκρηπίδας¨ στο Αιγαίο ! ) να ακυρωθεί η απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης με το αιτιολογικό ότι η Γερμανία σαν κράτος έχει ¨ασυλία¨ και δεν μπορεί να δικαστεί από άλλο κράτος (¨ετεροδικία¨).

Ένα επιχείρημα που έχει καταπέσει με τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης (1946) , όπου ορίζεται ότι στα ¨εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας¨ δεν υπάρχει ¨ασυλία¨ , είναι διαρκή και δεν παραγράφονται. Νομικά το είχε καταρρήψει εμπεριστατωμένα και ο μακαρίτης Ι. Σταμούλης . Δεν ισχύει η ιμπεριαλιστική αρχή της ¨ετεροδικίας¨ , ότι ένα κράτος δεν μπορεί να δικάσει άλλο κράτος , ακόμα και εάν αυτό έχει αδικοπραγήσει στο έδαφος του.

Γεγονός που το αναγνωρίζει και το νέο ¨Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ Κατά Εγκλημάτων Πολέμου¨ , στο οποίο για εύλογους λόγους δεν έχουν προσχωρήσει ( κυρώσει ) οι Η.Π.Α. ( ! ) .

Πολλοί αξιωματούχοι των Η.Π.Α. και του Ισραήλ δεν τολμούν σήμερα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό , διότι φοβούνται πως μπορεί να συλληφθούν και να την ¨πατήσουν¨ , όπως την πάτησε ο Μαξ Μέρτεν το 1958 ( Νομικός σύμβουλος της Δυτικογερμανικής κυβέρνησης Αντενάουερ και ένας από τους υπεύθυνους της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ) που επισκέφθηκε την Ελλάδα για βρει τους ¨θαμμένους θησαυρούς¨.

Συνελήφθηκε τυχαία και καταδικάσθηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη και αμνηστεύτηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Κ. Καραμανλή ( τον ¨εθνάρχη¨ , όταν δήλωσε (Μέρτεν) πως ¨κάτι θυμάται και από την δική του ¨αντιστασιακή δράση…( Κ. Καραμανλή) η οποία αποζημιώθηκε με κατασχεθείσες περιουσίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης…¨ ).

Ατιμωρησία - Ετεροδικία ζητούν οι Γερμανοί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ΚΑΙ ΣΙΓΕΙ ο πρόεδρος της ¨Σοσιαλιστικής¨ -Διεθνούς . Ποιός ξέρει κάτι μπορεί να σκέπτονται και για το μέλλον...

Το 2009 για παράδειγμα οι κάτοικοι του Σερβικού ¨Πάντσεβο¨ προσέφυγαν στα Γερμανικά δικαστήρια για να ζητήσουν αποζημιώσεις για τα 5000 θύματα ΑΜΑΧΩΝ πολιτών από τους βομβαρδισμούς του 1999. Τι τους απάντησαν ;

¨Συγνώμη λάθος , το ΝΑΤΟ σας βομβάρδισε , τα δικά μας πολεμικά αεροπλάνα ¨μόνο¨ συμμετείχαν...¨ ! Δεν τα σχολιάζουν αυτά τα ελληνικά προοδευτικά κοράκια της δημοσιογραφίας... Σιγά τώρα , εδώ δεν πληρούν αποζημιώσεις για τον 2ο Π.Π. , θα πληρώσουν για τον εν-εξελίξη ¨3ο¨ Π.Π. της Νέας Τάξης ; Που θα καταλήξουμε έτσι ( ; ) ...θα ¨καταρρεύσει το διεθνές δικανικό σύστημα¨ !

Εδώ και 10 χρόνια η φυλή τον ¨Χερέρος¨ στην Ναμίμπια της Αφρικής ζητούν από την Γερμανία Αποζημιώσεις για τις μεγάλες σφαγές που διέπραξε στην περιοχή ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός από το 1900 μέχρι την λήξη του ¨1ου¨ Π.Π. ! Τι τους απάντησε ο πρώην ¨αναρχοαυτόνομος- πράσινος¨ υπουργός εξωτερικών του 4ου Ράιχ , κ. Φίσερ που θέλει μια ¨Σφιχτή Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία¨ , ούτε καν ¨Συνομοσπονδία¨( συνάδελφος του κ. Γ.(β΄) Παπανδρέου στα ¨πρωινά τζόκινγκ¨ με αθλητικές φόρμες ¨Adidas" ) ;

Στο περίπου ¨μη λέτε μαλακ...ες ¨. Απαράδεκτο , άκου Αποζημιώσεις για τις πρώην Γερμανικές αποικίες στον 1ο Π.Π. , τρελάθηκε ο κόσμος ( ! ) , βάλτε ρε Γερμανικά Φωτοβολταϊκά για να βρείτε την υγειά σας !

Η απόφαση της Διεθνούς ¨Δικαιοσύνης¨ ( Χάγη) εκκρεμεί ακόμα από τον Δεκέμβρη του 2008. Η Γερμανία μαγειρεύει για να θάψει παράλληλα με την απόφαση αυτή τα αιτήματα Επανορθώσεων όλων των λαών των Βαλκανίων.

Και η ξεφτίλα η μεγάλη του Ανθύπατου της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ./ΗΠΑ , στο ¨Κρατίδιο της Ελλάδας¨ , είναι ότι δεν έχει ακόμα δηλώσει ¨παράσταση¨ στο ¨Διεθνές Δικαστήριο¨ που κρίνονται και τα συμφέροντα των ¨υπηκόων του¨.

Μα θα μου πεις δεν θα έπαιρνε ¨Τέθριππο Βραβείο Ειλικρίνειας ¨ ο γιός της Μάργκαρετ , ούτε θα ήταν πρόεδρος της ¨Πιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς του Κόσμου¨ , όλων των εποχών…

Την εκτεταμένη αυτή εξιστόριση την έκανα για να σκεφτούν κάποιοι ¨Αριστεροί¨ που θεωρούν πως την εποχή του ιμπεριαλισμού είναι ¨μισαλλόδοξο¨ και ¨αναχρωνιστικό¨ πράγμα να ζητάς Επανορθώσεις για τα εγκλήματα του πάντα επιθετικού καπιταλισμού , προάγεις τον ¨εθνικισμό¨ και ¨ξεχνάς¨ τα ταξικά εγκλήματα της αστικής σου τάξης ... Δηλαδή ¨αλλά λόγια να αγαπιώμαστε¨ !

Με χαρά διαπίστωσα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης με την ¨Σπίθα του¨ ζήτησε να ¨συμψηφιστεί το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας με τις Γερμανικές Επανορθώσεις ( απέναντι στο κράτος ) και Αποζημιώσεις ( απέναντι στους πολίτες ) που ξεπερνούν σε σημερινές τιμές τα 200 δις δολάρια ! .

Ένα ΕΥΛΟΓΟ ΑΙΤΗΜΑ ξεμπροστιάζει και την ¨Αριστερά¨ όλων των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και κομμάτων , όπως επίσης ¨Συνδικάτα¨ και ¨Παρατάξεις¨ , που μέχρι σήμερα σε καμία διαδήλωση η ανακοίνωση τους ενάντια στο Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. δεν ζήτησαν την άμεση καταβολή των Γερμανικών Επανορθώσεων- Αποζημιώσεων.

Ούτε ΕΝΑ σχετικό ¨πανό¨ ( ! ) δεν σήκωσαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις ...

Όπως περίεργο είναι επίσης το γεγονός , δεν θέλω να το ξεχάσω , ότι ακόμα και η τελευταία πορεία για το ¨Πολυτεχνείο¨ κινήθηκε – στόχευσε- ¨αποκλειστικά¨ κατά της Αμερικάνικής Πρεσβείας και όχι ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ¨Ε-Ε¨ ΚΑΙ ΤΗΝ ¨ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ¨ που βρίσκεται εκεί ¨κοντά στο δρόμο¨ των διαδηλωτών , μεταξύ Βασ. Σοφίας Πλουτάρχου.

Και σε αυτή περίπτωση έχουμε άλλη μια σοβαρή ¨διαλεκτική μαρξιστική προσέγγιση της ιστορίας και των στόχων¨ !

Το 1975 η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία . Το 2010 επίσης αποκλειστικά σε αυτήν. Στα 35 χρόνια δεν έχει μεσολαβήσει καμία άλλη δύναμη που καθορίζει τις τύχες του ελληνικού λαού. Τόσο ¨διαλεκτικά¨ , ¨τιμούν¨ τον Νοέμβρη του 1973- ΤΟ 2010¨!

Αθάνατη Αριστερά , όλο εκπλήξεις είσαι…


ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ( ; ) - ΟΤΙ ΕΧΑ ΠΑΝΤΑ ( ! ) ΤΟ ΛΕΜΕ :

¨ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΟ...¨ !

Τυχαία σήμερα ( 2/12/ 2010 ) διαβάζουμε ότι ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης σε απάντηση στην Βουλή ¨Επίκαιρης Ερώτησης¨ του Κ.Κ.Ε. δήλωσε:

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=214033&cid=6

¨ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων , ¨εν ευθέτω χρόνο¨ ( όρος που συμβολίζει την διαχρονική υποτέλεια και ιστορία της ελληνικής αστικής τάξης ) θα το θέσουμε το θέμα ! ¨

Ότι είπε δηλαδή είχε πει ο ¨Αμερικανογερμανοτσολιάς¨ Γ. Παπανδρέου τον Μάρτιο στην Βουλή …ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ( καταγεγραμμένο αυτό ! ) τον κάλεσε τηλεφωνικά η Αγγελικούλα Μέρκελ ( τον ¨κάλεσε¨ είναι σχετικό σε on-line επαφή βρίσκεται με τα ¨κέντρα του¨ ) να επισκεφθεί την Γερμανία για του πει πως ενέκρινε τα καινούργια δάνεια ( ¨μηχανισμός στήριξης¨ , παρά το γερμανικό bail out που απαγορεύει την χρηματοδότηση δημοσιοοικονομικών προβλημάτων άλλης χώρας ) με 5 % τόκο ! .

Στην συνέχεια , το καλοκαίρι , τον κάλεσε ο Γερμανοαμερικανικών συμφερόντων και αντιλήψεων πρόεδρος της ¨Deutsche Bank“κ. Ackerman για να του δώσει το βραβείο ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ !, το οποίο συμβολίζεται με ένα ¨τέθριππο άρμα¨ που κοσμεί την ¨Πύλη του Βρανδεμβούργου ¨. Ένα άρμα που κάνει εφορμήσεις από το 1832 ( Όθωνας, Βαυαροκρατία ) στην Ανατολική Ευρώπη , τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Καημένοι Τσολάκογλου , Λογοθετόπουλε και Ράλλη, πόσο σας αδίκησε η ιστορία ! Εάν είχε νικήσει ο Χίτλερ στον Β΄Π.Π. θα είχατε πάρει και εσείς ¨τέθριππο ειλικρίνειας¨ από την Γερμανία – η οποία από τότε στα οικονομικά της σχέδια ήθελε την Ελλάδα μια αγροτική χώρα και ¨τουριστικό θέρετρο¨ για τους Γερμανούς ¨απόμαχους¨.

Τώρα το 4ο Ράιχ δεν μας επέτρεψε ούτε την αγροτική παραγωγή…και τακτικά μας απειλεί ¨ διπλωματικά¨ πως εάν ¨μας ζαλίσετε πολύ με τις Επανορθώσεις¨ θα σταματήσουν να έρχονται δύο εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα… , θα σας ¨αμολήσουμε και την Τουρκία¨ και τους άλλους ¨Πρώσους των Βαλκανίων¨( Πρώσοι των Βαλκανίων είχαν ονομαστεί στον 1ο Π.Π. οι Βούλγαροι..., σε αυτό κάτι έχει αλλάξει , αλλά σίγουρα χρήσιμους ¨Πρώσους¨ θεωρεί σήμερα η νέα Γερμανία τους Αλβανούς… ).

Διαβάζοντας προσεκτικά την σημερινή δήλωση του κ. Δόλη μπορεί κανείς να καταλάβει πως : ¨ τα ¨Εξαναγκαστικά δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος¨ , ¨ίσως¨ προσπαθήσει , ¨παρακλητικά¨ όπως πάντα, να τα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση !

Έχει ¨οικονομικές πρεμούρες¨ η ¨ελληνική¨ κυβέρνηση και κάτι αποτολμά να σκεφτεί … Όμως οι Γερμανοί είναι πάντα σκληροί διαπραγματευτές απέναντι σε υποτελείς τους.

Αυτά αποτελούν όμως μόνο ένα μικρό μέρος των Γερμανικών Επανορθώσεων ( 60 δις δολάρια ) έναντι των συνολικών που είναι άνω των 200.

Τον Δεκέμβρη του 1942 ο τότε ¨υπουργός οικονομικών¨ της τότε δωσίλογης κυβέρνησης Λογοθετόπουλου ,ο Σωτήριος Γκοτζαμάνης ( ιστορικό όνομα και αυτό ! ) επισκέφθηκε το Βερολίνο παρακαλώντας να μειώσουν οι Γερμανοί τα τεράστια ποσά για ¨ έξοδα κατοχής¨ διότι λιμοκτονούσε ο λαός και ¨ διαλυόταν η μεσαία τάξη¨ ( σας θυμίζει κάτι ; ) και ¨δυνάμωναν οι κομμουνιστές¨...

Οι Γερμανοί τότε όπως και σήμερα ήταν ανυποχώρητοι.

Την μόνη παραχώρηση που έκαναν ήταν να υπολογίζουν κάποια ποσά που έπαιρναν με το ¨γουστάρω ¨ από την Τράπεζα της Ελλάδος σαν ¨Δάνειο¨ ( που το σημείωναν σε ειδικό λογαριασμό) το οποίο θα το επέστρεφαν ¨μετά από την λήξη του πολέμου¨ ( υπέγραψαν μάλιστα και ¨Σύμβαση¨ για αυτό , την λεγόμενη ¨Συμφωνία της Ρώμης¨).

Αλλά τι λέμε τώρα ( ; ) , εδώ αρνούνται ,¨σκέπτονται¨ σήμερα , ακόμα και την ¨επιμήκυνση¨ του χρόνου αποπληρωμής του ¨Πακέτου Στήριξης¨ ( από το οποίο αποκομίζουν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τόκους , μαζί με την εξυπηρέτηση και των προηγούμενων δανείων που μας είχαν προσφέρει ).

¨Ίσως¨ κάποια μέρα μας πουν , επειδή δεν υπάρχει Ελληνικός Λαός και Αριστερά , πως ¨ αναλαμβάνουμε κάποιο ¨έργο φιλίας και ειρήνης ¨ ( Νοσοκομείο- Γέφυρα , με Γερμανικές εταιρείες βέβαια ) συνολικής αξίας 10-20 δις και σβήνεται όλες τις απαιτήσεις σας για επανορθώσεις στο κράτος , αποζημιώσεις σε πολίτες και τα ¨εξαναγκαστικά δάνεια¨ !

Και να είστε σίγουροι ότι τότε θα εμφανιστεί και πάλι κάποια συγκινημένη και κλεόμενη με αναφιλητά ¨Αριστερά¨ που θα γιορτάσει την ¨ειρήνη¨ και την ¨συμφιλίωση των λαών¨ , όπως έκανε το 1987 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όταν μετά από 50 χρόνια εμφανίσθηκε ο τότε Δυτικογερμανός Πρόεδρος Βαϊτσέκερ για να καταθέσει στεφάνι απαγγέλλοντας ¨Ελύτη¨...

Το ¨κλάμα¨ που έπεσε τότε από την ¨Αυγή¨ δεν περιγράφεται… ¨Είμαστε λαός επιεικής που ξέρει να συγχωρεί…¨ έγραφε και άλλα τέτοια ¨αριστερά¨ .

Όταν την επόμενη μέρα ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε : ¨καλά το στεφάνι¨ , αλλά με τις Αποζημιώσεις τι σκέπτεσθαι να κάνετε ( ; ) , ο κ. Βαϊτσέκερ ( γιος ανώτατου στελέχους του υπουργείου εξωτερικών του Χίτλερ ) απάντησε ¨η μνήμη μένει και την τιμούμε , αλλά σήμερα συνεργαζόμαστε στην Ε.Ε. …¨

Ένα άρθρο –απάντηση ήθελα να δημοσιεύσω και αυτό έγινε τότε στα ¨μουλωχτά¨ , αφού πρώτα συνεδρίασαν περίπου 10 φορές οι αρχισυντάκτες γνωστότατης ¨αριστερής εφημερίδας¨ μήπως και ¨βλάψω την ελληνογερμανική φιλία και σχέσεις¨…

ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ( Καλαϊτζής , μου αρέσει πολύ για τον ¨κυνισμό¨ που αποπνέει στα σχέδια και τα σχόλια του ) ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ τότε από τις στήλες της ¨Ελευθεροτυπίας¨ ( γι΄αυτό σε προηγούμενη τοποθέτηση μου είχα γράψει πως οι ποιητές , καλλιτέχνες , λογοτέχνες και καμπαρετίστες είχαν τα τελευταία 30 χρόνια πιο οξυδερκή πολιτικό λόγο από τους αριστερούς πολιτικούς της πλάκας ) δημοσιεύοντας μια γελοιογραφία που έδειχνε τον κ. Βαϊτσέκερ να καταθέτει δακρυσμένος στεφάνι στην Καισαριανή και έναν Έλληνα από δίπλα του να του λέει παρηγορητικά :

¨μην κλαίτε κ. Βαϊτσέκερ θα βρούνε τρόπο οι Έλληνες να σας ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ για την λύπη που προκαλούν στους Γερμανούς¨ ! Όλα τα λεφτά.

Πέρασαν έκτοτε 33 χρόνια και τώρα οι διάφορες ¨συνιστώσες¨ ( + το εδώ και 90 χρόνια ¨τιμημένο¨ με τις δικές τους βαθυστόχαστες παραλλαγές ) αναπολούν ένα ¨Νέο ΕΑΜ ¨ με διάφορα άλλα μετωπικά ονόματα … κατά Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε και της ¨εγωιστικής¨ Γερμανίας , που έχει ξεφύγει από τον καλό ¨σοσιαλδημοκρατικό και πράσινο της δρόμο¨ , και ενώ το λένε δεν το πιστεύουν οι ίδιοι !

Και ποιος να τους πιστέψει ( ; ) , αφού ακόμα διαβάζουν ¨Χάμπερμας¨ για τα ¨Συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη¨ ... και τις ¨άλλες¨ ανησυχίες του ¨πολίτη¨.

Πουτάνα μνήμη δεν θα με αφήσεις ποτέ να ησυχάσω...

Ο ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Σε απάντηση σχολίων στο ¨Athens-Indymedia¨ που τον κατηγορούσαν για ¨εθνικισμό¨ και ¨αντισημιτισμό¨

"ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝΕ"

από ΝΤΑΝΤΟΝ 5:42μμ, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Αδυνατώ να προσδιορίσω τι είναι ο Θεοδωράκης.

Σίγουρα είναι μια πάλλουσα ψυχή με τα ιδανικά και τα οράματα της Αριστεράς. Είναι ένας Καλλιτέχνης που εξ΄ορισμού ψάχνεται και αφουγκράζεται τα πάντα.

Το δικαίωμα να εκφράζει τι γνώμη του για τα πάντα , ακόμα και εάν κάνει λάθη , το έχει κατακτήσει από την εποχή που στάθηκε όρθιος με το όπλο στο χέρι ( Εθνική Αντίσταση - Δεκεμβριανά ).

Πολέμησε τους ξένους ιμπεριαλιστές και τη ντόπια αστική τάξη , ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμα και εάν οι αγώνες της γενιάς του δικαιωνόντουσαν ( νικούσαν ) το αποτέλεσμα δεν θα ήταν η Εθνική και Κοινωνική απελευθέρωση , αλλά νέο καταπιεστικό καθεστώς. Κρίνουμε βέβαια εκ του αποτελέσματος.

Το κρίσιμο σημείο είναι εάν είπε , τότε , το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Και είπε ΟΧΙ. Δεν έγινε , όπως πολλοί άλλοι, ούτε δοσίλογος , ούτε ένας "δημοκράτης-αστός" , αναζητώντας την ησυχία και την κονόμα του , όπως οι μαυραγορίτες και εργολάβοι κατασκευαστές γερμανικών στρατιωτικών οχυροματικών έργων που κυβέρνησαν μεταπολεμικά την Ελλάδα. Αυτό μετράει.

Μ. Θεοδωράκης και πολιτική ανακολουθία είναι συνώνυμη έννοια...

Υποστήριξε το Σοβιετικό καθεστώς όταν καταδίκαζε σε φυλάκιση τους ρώσους διανοούμενους-διαφωνούντες ( 1961-Σινάνσκι κ.α. ).

Το 1968 έκανε "αντικομουνιστικές" δηλώσεις στο αεροπλάνο που τον μετέφερε με τον Ζαν-Ζακ Σρεμπέρ από τη Χούντα στο Παρίσι. Αργότερα ήταν συνομιλητής με όλους τους Εξουσιαστές του Κόσμου ( Ανατολικούς και Δυτικούς) που του έκαναν "τιμητικές" εκδηλώσεις- δεξιώσεις , ποτέ δεν τους έφτυσε.

Βασικά μεταπολιτευτικά εγκλήματα το " Καραμανλής ή Τανκς " και η υποστήριξη των Σημίτη-Πανταγιά στην παράδοση -προδοσία Οτσαλάν για να υποστήριξη την ομιχλώδη " ελληνο-τουρκική φιλία".

Για να μη θυμηθώ και την υποστήριξη των προτάσεων του "κομμουνιστή" Δικτάτορα Τσαουσέσκου για " συν-εκμετάλλευση " του Αιγαίου με τους Κεφαλικούς ιμπεριαλιστές. Έ και τι να πεις για τη συνεργασία του με τον Μητσοτάκη ;;; Καημένη Αριστερά , Καημένε Μίκη !

Και το άλλο το κωμικοτραγικό ;

Το 2000 απειλούσε δημόσια ότι θα μεταναστεύσει από την Ελλάδα , επειδή έχουμε ¨πολιτιστική δικτατορία¨ του μακαρίτη ποια Χρήστου Λαμπράκη ! Δηλαδή έπαιρνε όλα τα κονδύλια και δεν τον καλούσαν στο ¨Μέγαρο¨!

Μετά από 3-4 χρόνια ¨τα βρήκε¨ με τον Χρήστο Λαμπράκη ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ( ¨ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ¨) ΟΛΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ !

Τι να πει κανείς ; Ο Δικτάτορας έγινε ¨χορηγός¨ του Μίκη , αλλά η Ελλάδα τι απέγινε ;

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως μετά από τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο δεν πίστεψε στη δυναμική ενός λαϊκού κινήματος. Περιορίσθηκε στην ψευδαίσθηση ότι κάποιοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα μπορούσαν να πετύχουν "αλλαγές" και "μεταρρυθμίσεις" με "πολιτικό ρεαλισμό" σε συνομιλία και συνδιαλλαγή τους "παράγοντες" του κόσμου.

Πίστευε " στο άστρο του" και πως "θα τα καταφέρει", όπως και Ανδρέας Παπανδρέου...

Ο Μίκης "αντισημίτης" (;) διότι κάποτε έκανε μια δήλωση ότι κινδυνεύει ο ελληνικός πολισμός από το εβραιοκρατούμενο Χόλυγουντ και τα Μ.Μ.Ε. ;

Ε όχι βρε παιδιά ο Μίκης είναι Μίκης. Κάποτε τον κατηγορούσαν ότι ήταν Φιλοσημίτης διότι επί Δικτατορίας είχε προσωπική φιλία με την κόρη του Νταγιάν και έκανε συναυλίες στο Ισραήλ !

Και που να κατατάξουμε το "στο Βίντεργκράμπεν το βαθύ...Εβραίοι και Αντάρτες προχωρούν..." ;;;

Δεν μου αρέσει να επαναλάβω το γνωστό τροπάριο ότι όποιος είναι Αντισιωνιστής , δεν πρέπει να είναι και κατά ανάγκη και "αντισημίτης" . Τετριμμένο , αυτονόητο.

Όχι όμως για κάποιους "επαγγελματίες εβραιόφιλους". Αυτό δεν το κατανοούν ορισμένοι.. Μόνο τον "ελληνικό" ιμπεριαλισμό διαισθάνονται..., περίεργο.

Ο Μ.Θ. μέλος της ΕΟΝ στα μαθητικά του χρόνια ; Ε , και ; Και ο πατέρας μου , όπως και σχεδόν όλη η μαθητιούσα νεολαία ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην ΕΟΝ.

Λίγο αργότερα σχεδόν όλη η ΕΟΝ έγινε Ε Π Ο Ν κάτω από την καθοδήγηση του Κ.Κ.Ε. ( και δεν θέλω να ακούσω χαζές συγκρίσεις και παραλληλισμούς... ).

Πως να το κάνουμε , ο άνθρωπος που μελοποίησε Ελύτη , Ρίτσο και Μ. Αναγνωστάκη και εμπνεύστηκε από τη Βυζαντινή μουσική , ο άνθρωπος που κάποτε πολέμησε τραγουδώντας το "θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά" , αγαπάει την Ελλάδα και τον πολιτισμό που παράχθηκε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική γωνιά. Είναι ρατσιστής ;

Ένα είναι βέβαιο. Όταν κάποια στιγμή αποχαιρετήσει τα εγκόσμια

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σημαιοφόρος avatar
  Σημαιοφόρος 04/12/2010 03:21:20

  Μου θυμίζεις λίγο τον Μάκη τον Τριανταφυλλόπουλο. Υπερπληροφόρηση για να μείνει η λάσπη. 'Ηταν όλοι τους καθάρματα'. Ετσι κυβερνά η εξουσία.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Σημαιοφόρος 04/12/2010 12:26:05

   Λάσπη ; Ας την περιγράψεις λίγο.

   Η Σύγχρονη Εξουσία δεν κυβερνά με το ¨΄ηταν όλοι τους καθάρματα¨ , αλλά με το ¨είμαστε όλοι πατριώτες ¨- κανείς δεν θέλει το κακό της χώρας και του άλλου...¨.

 2. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 04/12/2010 09:11:12

  Θερμά συγχαρτήρια!

 3. SOTIRIS avatar
  SOTIRIS 04/12/2010 09:52:51

  αυτοί είμαστε, ραγιάδες , απολίτιστοι και ανιστόρητοι.
  καλά να πάθουμε, αν δεν υπήρχαν οι πρόγονοι μας θα παθαίναμε χειρότερα

 4. evan avatar
  evan 04/12/2010 10:43:26

  ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ' ΧΑΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ

  ολόκληρο το ηχητικό αρχείο της ομιλίας του εδώ

 5. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 04/12/2010 11:25:46

  Δεν ξέρω ποιος είναι ο ΝΤΑΝΤΟΝ, αλλά ο άνθρωπος γραφει την αλήθεια. Ίσως με κάποια υπερβολή, αλλά την πραγματική αλήθεια αναφέρει. Ότι στην Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος (όλων των χρωμάτων), τα κόμματα, οι "πνευματικοί άνθρωποι", οι καθηγητάδες των πανεπιστημίων, οι δημοσιογράφοι, είναι σχεδόν όλοι ξεπουλημένοι. Ακόμα και η δικαιοσύνη πόσες φορές φάνηκε αντάξια της αποστολής της; Αυτοί δεν ήταν που δίκαζε κατά τη διάρκεια της χούντας;

  Ακόμη και σε αυτό το μπλογκ πόσα σχόλια δεν γράφηκαν (δεν έχει σημασία πόσα ήταν αρνητικά και πόσα θετικά) για τη Γερμανική κουλτούρα, το Γερμανικό πολιτισμό και τη Γερμανική τεχνολογία;

  Όταν υπάρχει η κατοχή και τα εγλήματα του Γερμανικού έθνους εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού έθνους, είναι απαράδεκτο ακόμη και να εκφράζουμε έστω και ένα λόγο συμπάθειας για τους Γερμανούς. Μας χωρίζει αίμα μαζί τους.

  Και θυμήθηκα κάτι που χαρακτηρίζει την εθελοδουλεία των Ελλήνων πολιτικών. Έχω ακούσει τουλάχιστο δύο φορές τον Παπαντωνίου, τον γνωστό υπουργό των αλήστου μνήμης κυβερνήσεων Σημίτη, να αναφέρει ότι όταν πρωτοπήγε στις Βρυξέλες σαν υπουργός των οικονομικών σε κάποιο συμβούλιο, μπαίνοντας στην αίθουσα της σύσκεψης, άκουσε τον ομολογό του της Γερμανίας να λέει σε κάποιον άλλο: "φεύγω διότι αυτά τα γουρούνια οι Έλληνες μου τη δίνουν".

  Ένας πραγματικός πατριώτης τι θα έκανε, τι θα έλεγε; Δεν θα έπρεπε να πει το αυτονόητο; "Καλύτερα γουρούνι παρά εγκληματίας και σφαγέας".... ή κάτι αντίστοιχο; Δεν θα άρχιζε τα μπινελίκια; Ο παπαντωνίου όμως απέφυγε να μας πει τι απάντησε, γιατί απλούστα το έκανε γαργάρα..... Βεβαίως ούτε και οι δημοσιογράφοι ρώτησαν......

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Αρματιστής 04/12/2010 12:09:07

   Καί από πού προέρχονται όλοι αυτοί "οι πουλημένοι" διαχρονικά και σταθερά;
   Μήπως εκφράζουν την πλειοψηφία απ΄όπου προέρχονται και οι υπόλοιποι διαφωνούντες την μειοψηφία πάντα ενός "υπερεκτιμημένου"-ώς πρός τήν συνείδηση- συνόλου;
   Τό 500π.χ,400 π.χ 300 π.χ κλπ υπήρχαν αντίστοικα άρθρα,τό 200μ.χ επίσης ,τό 600,το 1000,το 1200,τό 1400 τό 1700, 1800,1900 και πάει λέγοντας.
   Τό έχω ξαναπεί....... Εθνος είμασταν και παραμείναμε διαμέσου τών αιώνων,κράτος με την έννοια τού επιθυμητού ποτέ δεν υπήρξαμε !
   Και άν αυτό συνέβη, συνέβη για περιορισμένες στιγμές, στην ιστορική μας διαδρομή σαν Εθνος, όπου τό σύνολο τών ατομικών αξιακών συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας στιγμιαία μάς συνένωνε.
   Δεν μπορούμε να τό αντέξουμε ώς σύνολο...Λειτουργούμε πολύ καλύτερα ώς άτομα, ώς μικρές ομάδες, παρά ώς σύνολο...
   Είναι και αυτό μέρος τού μεγαλείου της διαφορετικότητάς μας.
   Τό (ξε)πουλημένοι τελικά μήπως ειναι γραμμένο στό DNA μας;;;

   • Misha avatar
    Misha @ παγωτατζής 04/12/2010 16:47:35

    Παγωτατζή

    ίσως γιατί μέσα στα κατάβαθα της ψυχής μας γνωρίζουμε πως η δημοκρατία είναι πολίτευμα των μικρών κοινοτήτων.
    Πως οι μεγάλες συσσωματωσεις πληθυσμούν απαιτούν ολιγαρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα για να διοικηθούν κι εμείς αγαπάμε την ελευθερία παραπάνω από τους κεντροευρωπαίους.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ Misha 04/12/2010 18:03:54

     Αυτό που με αγανακτεί Misha είναι ότι οι 'ξένοι" τό γνωρίζουν αυτό πολύ καλύτερα από ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε...
     Με τα γνωστά επιβαρυντικά επακόλουθα δι΄ημάς..

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Αρματιστής 04/12/2010 13:33:30

   Αρματιστή, δεν καταλαβάινω την λογική της φράσης "είναι απαράδεκτο ακόμη και να εκφράζουμε έστω και ένα λόγο συμπάθειας για τους Γερμανούς. Μας χωρίζει αίμα μαζί τους."

   Οι Γάλλοι αλληλοσφάζονταν με τους Γερμανούς από την Γαλλική επανάσταση μέχρι το τέλος του Β' Πολέμου. Ποταμοί αίματος σε όλα τα πεδία. Γερμανική κατοχή στην Γαλλία. Άρα οι Γάλλοι δεν πρέπει να λένε καλή κουβέντα για τους Γερμανούς, αλλά και το αντίστροφο. Όποτε λοιπόν συναντιούνται θα πρέπει, σύμφωνα με την λογική σου, να γρυλίζουν και να αλληλοβρίζονται μέχρι να συμπλακούν.

   Οι Άγγλοι το ίδιο: στην μάχη του Σομ υπήρξαν 20 χιλιάδες νεκροί βρετανοί σε μερικές μόνο ώρες από τα γερμανικά πολυβόλα. Στον Β' πόλεμο πολέμησαν μέχρις εσχάτων και έχυσαν ποταμούς αίματος. Άρα και οι Βρετανοί πρέπει να αλληλοδιαπληκτίζονται με τους Γερμανούς όποτε συναντιούνται.

   Και οι Πολωνοί πρέπει να εκτοξεύουν ύβρεις και αντικείμενα όποτε συναντούν Γερμανούς ή Ρώσους διότι αμφότεροι τους διαμέλισαν και τους ισοπέδωσαν πολλές φορές. Και πάει λέγοντας. Δεν νομίζεις ότι αυτό καταλήγει σε παραλογισμό, και μοιάζει με σκηνικό ποδοσφαιρικού γηπέδου ερασιτεχνικής κατηγορίας;

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Professor Moriarty 04/12/2010 16:06:59

    Professor Moriarty

    Οι Γερμανοί έχουν πολύ καλή τεχνολογία, κατασκευάζουν αξιόλογα και υψηλής προστιθεμένης αξίας προϊόντα (τα οποία τα αγοράζουμε και καλά κάνουμε), είναι λαός οργανωτικός πειθαρχικός και μαχητικός (υποχώρησαν από το Σταλιγκράντ μέχρι το Βερολίνο χωρίς να παραδοθούν), κατασκευάζουν αξιόλογα οπλικά συστήματα (τα οποία αγοράζουμε και πολύ καλά κάνουμε), για να προωθήσουν τα προϊόντα τους δηλώνουν τους πάντες και ειδικά τους Έλληνες πολιτικούς, οπωσδήποτε έχουν προσφέρει πολλά στο δυτικό πολιτισμό, υπάρχουν και πολλοί Γερμανοί φιλέλληνες, αλλά έχουν κάνει πολύ κακό στη χώρα μας. Έχουν κάνει εγκλήματα. Υπάρχει αίμα. Επομένως η κουλτούρα τους και ο υποτιθέμενος πολιτισμός τους δεν μου λεέι απολύτως τίποτε.

    Γράφοντας ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να εκφράζουμε έστω και ένα λόγο συμπάθειας για τους Γερμανούς, ασφαλώς και δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να μιλάμε μαζί τους και ειδικά με τους πολίτες, ότι δεν πρέπει να έχουμε πολιτικές και οικονομικές επαφές και σχέσεις, αλλά βρε αδελφέ ας κρατάμε και λίγη απόσταση σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι ανάγκη να εκστασιαζόμαστε με τους Γερμανούς και το΄ν πολιτισμό τους και οπωσδήποτε δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν χάσανε τη Πρωσία ή την Αλσατία.

    Μας χρωστάνε και ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Μας χρωστάνε 10 χρόνια καταστροφής, πόνου, αίματος, οπισθοδρόμησης. Η Γερμανία μετά το 1945 άρχισε να επουλώνει τις πληγές της και εμείς αρχίζαμε νέο κύκλο καταστροφής.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Professor Moriarty 04/12/2010 16:46:26

    Professor Moriarty και κάτι ακόμα

    Μου αναφέρεις σαν παραδείγματα μάχες και πολέμους των Γερμανών με του Γάλλους, τους Άγγλους τους Ρώσους και του Πωλωνούς. Εγώ όταν γράφω το τι έκαναν στη χώρα μας δεν αναφέρομαι στο πόλεμο και στις μάχες από τις 6/4/1941 μέχρι και τη κατάληψη της Κρήτης, αλλά στα εγκλήματα τις καταστροφές και τη λεηλασία της χώρας που έκαναν τα Γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

    Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που πλήρωσε τόσο δυσανάλογο τίμημα κατά το 2ο ΠΠ σε σχέση με τα πληθυσμιακά τα εδαφικά και τα οικονομικά δεδομένα της, από ότι πλήρωσαν τα υπόλοιπα κράτη.

    Και ακόμη:
    Η Γαλλία αποζημιώθηκε με την Αλσατία και Λωραίνη
    Η Πολωνία προσάρτησε όλη τη Πρωσία. Η Ρωσία προσάρτησε την ανατολική Πρωσία και εκατοντάδες χιλιάδες αιχμάλωτοι Γερμανοί στρατιώτες εργάστηκαν σαν σκλάβοι στα σοβιετικά κάτεργα (και σωστά έπραξαν οι Ρώσοι). Έχω την εντύπωση ότι όλα τα παραπάνω κράτη αποζημιώθηκαν και με πολεμικές επανορθώσεις.

    Η χώρα μας πως αποζημιώθηκε;;;

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Αρματιστής 05/12/2010 15:38:31

     Η Ελλάδα προσάρτησε τα Δωδεκάνησα. Το πας αλλού όμως τώρα και ανοίγεις άλλη συζήτηση.

     Όσο για την Γερμανία τιμωρήθηκε, όπως αναγνωρίζεις και εσύ, με αυτές τις αποσπάσεις γερμανικών εδαφών, αλλά και με την διχοτόμησή της μετά τον πόλεμο. Για να μην αναφερθούμε στις σφαγές και ωμότητες που διέπραξε ο Κόκκινος Στρατός εναντίον αμάχων αδιακρίτως. Άρα η Γερμανία πλήρωσε για τον Β Πόλεμο με το παραπάνω. Αυτά μπορεί να σου έλεγε ένας Γερμανός. Πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε πώς σκέφτεται και η άλλη πλευρά. Έστω και αν δεν μας αρέσει.

 6. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 04/12/2010 11:54:57

  ΝΤΑΝΤΟΝ

  Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, το είπε ο Μεταξάς, ο οποίος είχε συνείδηση του χρέους του, της ευθύνης του έναντι του έθνους και της ιστορίας και τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή εξέφρασε αν και δικτάτορας το γνήσιο αίσθημα του λαού. Ο λαός ακολούθησε τον ηγέτη που ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη του αγώνα. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στην αριστερά και δήθεν διαννόηση, αλλά ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ και αυτός ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο πεπρωμένο της.

  Αν ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ, οι Ιταλοί θα καταλάμβαναν τη χώρα. Το τι θα ακολουθούσε, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Μη ξεχνάς ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες, τα τελευταία 40 χρόνια άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα της χώρας, χάσαμε κυριαρχία, χάσαμε έδαφος, βρισκόμαστε υπό διεθνή έλεγχο και ακόμη, απαξιωθήκαμε, μας φτύνουν και ακόμα δεν έχει ανοίξει μύτη. Και δεν αντιμετώπιζουμε μια αυτοκρατορία της οποίας η στρατιωτική ισχύς είναι συντριπτική συγκρινόμενη μαζί μας, αλλά την Τουρκία έναντι της οποίας διατηρούμε σχετική ισορροπία.

  Ο Μεταξάς δεν είπε: "είναι προτιμότερο να δώσουμε μερικά στρέματα στου Ιταλούς προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι". Οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες των τελευταίων εξήντα ετών, το επαναλμβάνουν συνεχώς.

  • Misha avatar
   Misha @ Αρματιστής 04/12/2010 12:43:18

   Συμφωνώ.
   Ο ΓΑΠ είπε «ΝΑΙ» στη Νέα Κατοχή και να τα αποτελέσματα.
   Αν έλεγε ΟΧΙ, δλδ αν διέθετε τις ψυχολογικές και συναισθηματικές προϋποθέσεις να πεί ΟΧΙ , (που ΔΕΝ...) ο λαός θα ξεσηκωνόταν να παλέψει για μια ανεξάρτητη και υπολήψιμη πατριδα.

   Κι ο Μεταξάς είχε κι ένα σωρο στρατηγούς τριγυρω να του προτείνουν συνθηκολόγηση...Ο Τσολάκογλου ήταν ένας απο δαύτους.

   Ισχυει διαχρονικά το «ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα»

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Αρματιστής 04/12/2010 12:51:34

   Προσπερνώντας την εμμονή σου για την ¨συνολική θετική παρουσία στην ιστορία του Δικτάτορα Ι. Μεταξά , θα συμφωνήσω στην -επιμέρους- αλήθεια σου. Το παρακάτω απόσπασμα από την παραπάνω παρέμβαση μου νομίζω τα λέει όλα , ίσως να μην το πρόσεξες :


   ¨...Ήμασταν πάντα ¨ένα καλούτσικος λαός¨ , είχαμε πάντα ¨μια παγκόσμια ματιά-διάσταση¨ στην οπτική μας.

   Θυσιαζόμαστε και για ¨το καλό της ανθρωπότητας ¨…

   ¨ ...Ο Κ. Μητσοτάκης μου είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση το 1990 σε ¨διακαναλιακή συνέντευξη¨ στο Ζάππειο ( ; ) – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΩ :

   ¨Πρέπει να σοβαρευτούμε , εάν η ανθρωπότης θέλει να ενοποιηθεί η Γερμανία , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ , η Ελλάδα δεν θα αλλάξει το ρου της ιστορίας…¨

   Μπροστά σε αυτή την αντίληψη , που είναι και η φιλοσοφία των Σημίτη – Γεωργίου ( β΄) Παπανδρέου, πιστεύω προσωπικά πως ακόμα και το ¨ΟΧΙ¨ του Ι. Μεταξά ( ναι , ναι συμφωνούμε το πραγματικό ¨ΟΧΙ¨ το είπε ο ¨Λαός¨ , αλλά … ) ήταν ¨πιο προοδευτικό¨ και ¨φιλολαϊκό¨ από τα ΝΑΙ των ¨αστών πολιτικών¨ της κατηγορίας αυτής στην εποχή μας...¨

   *********************
   Και κάτι ακόμα που ξέχασα να αναφέρω στην αρχική μου τοποθέτηση:

   ¨ ...Ορμώμενος από αυτή την θρυλική απάντηση που μου έδωσε ο κ. Κ. Μητσοτάκης ο σκιτσογράφος της ¨Ελευθεροτυπίας¨ δημοσίευσε την 28η Οκτωβρίου 1990 μια γελοιογραφία που απεικόνιζε το εξής γεγονός :

   Έλληνες φαντάροι στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου εφορμούν για επίθεση και ένας αξιωματικός τους προτρέπει φωνάζοντας, αντί με το ¨Αέρα¨, με τα εξής λόγια :

   ¨ΚΑΙ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΠΑΝ :

   ¨ΟΧΙ ¨- ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ¨! ...¨

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ ΝΤΑΝΤΟΝ 04/12/2010 13:23:20

    NTANTON
    Δεν έχω καμιά εμμονή για την ¨συνολική θετική παρουσία στην ιστορία του Δικτάτορα Ι. Μεταξά.

    Πολύ απλά γράφω ότι τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή (28/10/1940) φάνηκε αντάξιος της ιστορίας μας και πήρε στη πλάτη του τη μεγάλη ευθύνη.

    • Misha avatar
     Misha @ Αρματιστής 04/12/2010 13:29:34

     Όταν τον Αυγουστο του 1974 ο «εθνάρχης» έλεγε πως η Κύπρος είναι πολύ μακριά.

    • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
     ΝΤΑΝΤΟΝ @ Αρματιστής 04/12/2010 14:20:28

     Σύμφωνοι. Η απάντηση του στον Γκράτσι ¨δηλαδή έχουμε πόλεμο¨ ( ¨ΟΧΙ¨ ) ιστορικά ήταν η μόνη ενδεδειγμένη την στιγμή εκείνη. Και δικαιώθηκε.

     Θα συμφωνήσεις όμως μαζί μου ότι η απάντηση αυτή ακούμπαγε και στην ¨ένθερμη¨ υποστήριξη της Αγγλίας. Έπαιξε σκάκι με τις ¨μεγάλες δυνάμεις της εποχής¨ και κέρδισε. Διάλεξε την σωστή πλευρά.

     Στον γνωστό ¨κρυφό¨ λόγο του προς τους Αρχισυντάκτες-δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη του πολέμου είχε πει στο περίπου :

     ¨ Η Ελλάς είναι μια θαλάσσια δύναμη και η θέση της είναι ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΚΡΑΤΕΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑ...που θα νικήσει στον πόλεμο αυτό...¨

     Όχι δεν τον μέμφομαι αποκλειστικά για αυτή την ¨ρεαλιστική του εκτίμηση¨. Άλλωστε και ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε διατυπώσει το 1945 την άποψη :

     ¨Η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Αγγλίας ( Δύσης ) και της Ρωσίας, την γνωστή ¨θεωρία των δύο πόλων¨ για την οποία έπεσαν πάνω του όλοι οι Ρωσόφιλοι ( ¨διεθνιστές¨ ) και τον κατακρεούργησαν σαν ¨δεξιό οπορτουνιστή¨ ...

     Βέβαια τέτοιες ιστορικές θέσεις τύπου ¨mea culpa" μπορούν να πάρουν μόνο πολιτικοί ηγέτες κάποιου αναστήματος και δεν κρίνω κατά πόσο αυτές ήταν , κατά περίπτωση, σωστές .

     Επίσης για την ¨ιστορική αλήθεια¨ θέλω να σου πω ότι ο Ι, Μεταξάς με το ¨ΟΧΙ¨ του το 1940 ¨ξέπλυνε¨ του 1ου Π.Π. όταν παρέδωσε μια ολόκληρη ελληνική μεραρχία ( Καβάλας ) για τρία χρόνια σε Γερμανική αιχμαλωσία ( Γκέρλιτς) επειδή υποστήριζε την ¨ουδετερότητα¨ της Ελλάδας και το ¨Οίκαδε¨ ( το οποίο για ¨άλλους λόγους¨ υποστήριζε και το Κ.Κ.Ε ) του Γερμανικού Βασιλικού Οίκου... , χωρίς να θέλω με αυτή την τοποθέτηση να υποστηρίξω τις ¨απόλυτα σωστές θέσεις¨ του Αγγλοεξαρτούμενου ¨Εθνάρχη¨ El-Venizelos...

     Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε επίσης πως στην Νεοελληνική ιστορία υπήρξαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ -ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ( και ¨λαός¨ είναι πάντα η συντριπτική πλειοψηφία των τίμια εργαζόμενων και παραγωγών της χώρας αυτής , όχι οι 10000 ¨έχοντες και κατέχοντες¨ ), που δεν διαλέγανε μεταξύ Αγγλίας Ρωσίας και ¨Ελληνό-Τουρκικής Ομοσπονδίας¨ , από τον Κολοκοτρώνη , τον Μακρυγιάννη μέχρι τον Δραγούμη , την Π. Δέλτα τον Άρη Βελουχιώτη ( και γιατί όχι και τον Ν. Μπελογιάννη και των Καραγιώργη ) που φυλακίστηκαν , πυροβολήθηκαν , αποκεφαλίστηκαν ή καταποντίσθηκαν σε κάποιες λίμνες...

     Τέλος , ας μην φιλολογούμε , ιστοριολογούμε γύρω από τον 1ο και τον 2ο Π.Π. πόλεμο...

     Οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες και πρέπει να μελετήσουμε , να σχεδιάσουμε , πέρα από τα προσωπικά συμφέροντα , ιδεολογικές εμμονές και υστεροφημίες , ΓΙΑ ΤΟ ¨ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ¨ απέναντι στην ¨Ε.Ε.¨ , την ¨Νέα Τάξη¨ του ¨άγριου έμπορο - χρηματιστικού καπιταλισμού¨ , πως θα ¨σώσουμε¨ την Ελλάδα και τους εαυτούς μας , τιμώντας την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και μη τρομάζοντας μπροστά στις πικρές αλήθειες που απαιτούν , δυστυχώς , ατομικές και συλλογικές ΘΥΣΙΕΣ .

     Και σε αυτό η ¨κυβερνητική προπαγάνδα¨ δεν έχει άδικο. Εδώ που φτάσαμε , με την συνενοχή όλων μας , Χρειάζονται θυσίες , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ; , είναι το κρίσιμο ¨Λενινιστικό¨ ερώτημα!

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 04/12/2010 16:05:17

      Νταντόν, ο Μεταξάς έπεσε μέσα σε ΟΛΕΣ του τις στρατιωτικές εκτιμήσεις για τον Α ΠΠ και για τη Μικρασιατική εκστρατεία. Για τον Α ΠΠ, το μόνο που δεν υπολόγισε ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ και η αποχώρηση της Ρωσίας από τον πόλεμο. Προέβλεψε με απόλυτη ακρίβεια το φιάσκο της Καλλίπολης, την αδυναμία της Ελλάδας να λάβει ικανοποιητικά εδαφικά ανταλλάγματα (όσο τουλάχιστον ήταν η Ρωσία στον πόλεμο), την αδυναμία να υποστηριχθεί αποτελεσματικά ένα μόνιμο Μικρασιατικό μέτωπο, την εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας ήδη από το 1915 και αλλά πολλά. Για την Καβάλα πρώτη φορά ακούω ότι ήταν ο ίδιος που την παρέδωσε, νομίζω ότι υπηρετούσε στην Αθήνα εκείνον τον καιρό. Και μην ξεγελιέσαι από το άρθρο του αισχρου Βλάχου, ο Μεταξάς υποστήριζε πολύ πιο σοβαρές ρεαλιστικές λύσεις και όχι την εγκατάλειψη του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο έλεος του Κεμάλ, τότε που η Ελλάδα είχε ακόμη διαπραγματευτική δύναμη. Και δεν φοβόταν το πολιτικό κόστος της συντονισμένης στρατιωτικής απεμπλοκής μόνος αυτός από όλη την παράταξη του.

   • Misha avatar
    Misha @ ΝΤΑΝΤΟΝ 04/12/2010 13:31:41

    Νταντόν

    Αυτη τη δοσιλογική τοποθέτηση Μητσοτάκη για τις πολεμικές αποζημιωσεις δε τη θυμομουν καθόλου.
    Κατά τα άλλα αυτός ο τύπος που ήταν και πρωθυπουργός μας, είχε καταδικαστεί εις θάνατο από τους Ναζί και άλλα χαρωπά....
    Από το 40 μέχρι σήμερα με και για το Ράιχ δουλεύει

 7. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 04/12/2010 13:18:32

  Misha καλημέρα

  Ο γέρος Καραμανλής μαζί με το Μακάριο πούλησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ και κατ’ επέκταση τη Κύπρο. Ο Παπαδόπουλος έφερε πίσω την Μεραρχία από τη Κύπρο. Ο γέρος Καραμανλής έκανε γαργάρα τον Αττίλα–2 και στη συνέχεια δήθεν για διαμαρτυρία αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αυτή την ηλίθια ενέργεια (όταν θα μάθουμε αν ήταν ηλίθια ή συμπεφωνημένη, εγώ θα δεν θα ζω) τη πληρώνουμε μέχρι σήμερα (διάβασε το άρθρο «Αποχή της Ελλάδας από την άσκηση Noble Aspect 2010» - http://www.strategyreport.gr/?p=5365 και θα καταλάβεις). Πάλι ο γέρος Καραμανλής υπόγραψε με τον Ετσεβίτ το σύμφωνό για την μη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Ο Αντρέας «απείλησε» τους Τούρκους με πόλεμο το 1987 (μεγαλύτερη παπαριά δεν ματάγινε) αλλά στη συνέχεια υπέγραψε με τον Οζάλ συμφωνία για μη εκτέλεση ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλο το Αιγαίο, όχι μόνο στις αμφισβητούμενες κατά Τούρκους περιοχές. Ο Πάγκαλος έβαλε τον αέρα να φυσήξει και να πάρει τη σημαία, ύστερα ο Σημίτης εξαργυρώνοντας το ευχαριστώ αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (συμφωνία Μανδρίτης), το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου πήγε στα αζήτητα, ο μεγάλος τραγουδιστής παρέδωσε τον Οτσαλάν, όταν ήρθε η ώρα της εγκατάστασης των S-300 στη Κύπρο το Σημίτη τον έπιασε κωλόρευση και οι πύραυλοι κατέληξαν στη Κρήτη και δεν γνωρίζει κανένας αν λειτουργούν, ο ΓΑΠ έκανε διαπραγματεύσεις με τον Τζεμ για να παραδώσει λίγα στρέματα υπό τους ήχους μπουζουκιών και ζεϊμπέκικων (αντιλαμβάνεσαι επίπεδο εξωτερικής πολιτικής) και τώρα που επέστρεψε ο ΓΑΠ σαν πρωθυπουργός έχουμε πάρει το δρόμο για τα τάρταρα.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Αρματιστής 04/12/2010 15:32:55

   Βλέπεις όλες οι λάθος εντυπώσεις,πού γίνονται διαχρονικά πεποιθήσεις,και μας κυνηγούν και στοιχειώνουν....

   "Ο γέρος Καραμανλής μαζί με το Μακάριο πούλησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ και κατ’ επέκταση τη Κύπρο.."
   Ο γέρος πού δεν ήθελε να τόν δεί στα μάτια του τόν Μακάριο και τόν έλεγε τραγόπαπα,αλλά συννενοήθηκε μαζί του να "πουλήσουν" την Κύπρο.

   Μήν πίνεις σε καταστρέφει..αλλά εάν δεν πίνεις...
   ....Αδερφέ ή βαρεμένος Βασιλικός,Χρυσαυγίτης, ή προβοκάτορας είσαι...
   Βγάλε και συ ένα καινούριο βιβλίο Ιστορίας,να περιγράφει την γνώμη σου....

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ παγωτατζής 04/12/2010 16:18:36

    Μπορείς να μου πεις ρε παγωτατζή ποιοι υπογράψανε τη συνθήκη της Ζυρίχης με την οποία εγκαθιδρύθηκε ένα παράλυτο κράτος που ονομάστηκε Κυπριακή Δημοκρατία; Ο Καραμανλής και ο Μακάριος δεν την υπογράψανε;

    Ο Καραμανλής και ο Μακάριοςδεν είναι αυτοί που βάλανε την υπογραφή τους και αναγνώρισαν την Τουρκία σαν εγγυήτρια δύναμη και μάλιστα με δικαίωμα μονομερούς επέμβασής;

    Μήπως δεν γνωρίζεις ότι ο ένοπλος αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού έγινε για αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα και όχι για ανεξαρτησία;

    Τις ύβρεις σου τις επιστρέφω στο ακέραιο και σε θεωρώ το ολιγότερο άθλιο υβριστή.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ παγωτατζής 04/12/2010 16:37:38

    Και σού επαναλαμβάνω..Γράψε ένα δικό σου βιβλίο Ιστορίας.
    Προφανώς και δεν μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα από αυτά πού διάβασες επειδή ίσως δεν ικανοποιούσαν τίς επιθυμίες σου.
    Οσο για ύβρεις...μάλλον τα ιστορικά σου συμπεράσματα είναι προς τήν αλήθεια....

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ παγωτατζής 04/12/2010 16:56:40

    Τα δύο ερωτήματά μου ήταν απολύτως σαφή και εσύ συνεχίζεις να παριστάνεις το ούφο.

    Δεν έχεις μάθει ότι όποιος βάζει την υπογραφή του είναι και ο μαναδικός υπεύθυνος απέναντι στο έθνος στην ιστορία και στη δικαιοσύνη αν απαιτηθεί;;

    Κατά άλλα συνεχίζεις να παραμένεις άθλιος υβριστής.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ παγωτατζής 04/12/2010 17:43:28

    Επειδή επανέρχεσαι.....Αντε καλά ...άν εγώ είμαι άθλιος υβριστής και εσύ τότε είσαι μειωμένης πολιτικής αντίληψης.. Ικανοποιήθηκες τώρα;;
    Θέσε τα ερωτήματα πού έθεσες σε μένα στόν Α. Σαμαρά πχ να δείς τί απάντηση θα πάρεις.
    Η μάλλον καλύτερα βρές και διάβασε τί νομίζει αυτός για αυτά πού ρωτάς, και μετά εγώ θα σού ζητήσω συγνώμη
    Αν όχι τότε θα σου κολλήσω όποιο παρατσούκλι μού αρέσει φιλαράκο..
    Capisce..;;;;;;;

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ παγωτατζής 04/12/2010 19:18:01

    Σε σένα και στον Σαμαρά.....
    Μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου έχεις τύπε.

    Προσωπικά όμως γιατί να με ενδιαφέρει η άποψη του Σαμαρά. Με ενδιαφέρει ποιος έβαλε υπογραφή.... Αυτό μετράει. Και αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι σήμαινε το έκτρωμα που δημιουργησαν με τη Ζυρίχη, εγώ τι άλλο να πω;;;

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ παγωτατζής 04/12/2010 19:32:13

    αρματιστή, αναμφίβολα ήταν μία συνθήκη βρετανικής εμπνεύσεως για να διασφαλίσει τα σοβαρά στρατηγικά συμφέροντα των Άγγλων στην περιοχή. Πιστεύεις ότι υπήρχαν τότε μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους Άγγλους, δεδομένου ότι και οι Τούρκοι είχαν σαφείς κόκκινες γραμμές από τότε;

    Λίγο μετά ο Μακάριος μονομερώς αναθεώρησε κάποια άρθρα της συνθήκης που υπέγραψε.

    Ακόμη και ο αριστερός ιστορικός Ψυρούκης λέει ότι ήταν λάθος η μετωπική αντιπαράθεση των ελληνοκυπρίων με τους Άγγλους, οι οποίοι από φόβο ότι θα χάσουν τις βάσεις τους στο νησί, ευνόησαν ως αντίβαρο την τουρκική πλευρά, εφαρμόζοντας την γνωστή τακτική τους.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ παγωτατζής 05/12/2010 00:58:00

    Professor Moriarty

    Να τροποποιήσω λίγο την ερώτησή σου:

    "Πιστεύεις ότι πριν επτά μήνες, το Μάιο, ο ΓΑΠ είχε μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ;"

    "Πιστεύεις ότι ο Τσολάκογλου είχε δυνατότητες παραπέρα αντίστασης στα Γερμανικά στρατεύματα;"

    Κατά την άποψη μου οι ηγέτες κρίνονται από τις αποφάσεις τους και τις υπογραφές τους. Και στη Ζυρίχη υπογράφτηκε η διεθνής αναγνώριση ενός κρατικού εκτρώματος, ενός θνησιγενούς προτεκτοράτου, που από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε μέσα του το σπόρο της διάσπασης και της μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.

    Αμέσως μόλις δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην απέναντι Μικρασιατική ακτή συγκροτήθηκε το 11ο Τουρκικό Σώμα Στρατού με δύο Μεραρχίες και με σκοπό την επέμβαση στη Κύπρο, αμέσως μόλις θα δημιουργούνταν οι προς τούτο ευνοϊκές συνθήκες. Που βεβαίως δεν άργησαν.

    Το 1963 ο πολύς Μακάριος προσπάθησε να αναθεωρήσει μονομερώς το σύνταγμα της Ζυρίχης και αμέσως άρχισε το πανηγύρι.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ παγωτατζής 05/12/2010 16:01:00

    Ο ΓΑΠ δεν διαπραγματεύθηκε καθόλου. Δεν ήθελε καν να διαπραγματευθεί.

    Ο Τσολάκογλου είναι διαφορετική περίπτωση. Εκεί υπήρξε συντριπτική ήττα σε πολεμική σύγκρουση. Αν δεν υπέγραφε τότε, θα αναγκαζόταν να υπογράψει, ή αυτός, ή κάποιος άλλος μετά από περισσότερη καταστροφή. Ο Τσολάκογλου έγινε αντιπαθής και αρνητικό σύμβολο, όχι μόνο για αυτό, αλλά και γιατί ύστερα ηγήθηκε κατοχικής κυβερνήσεως. Ο Σεφέρης για εκείνη την εποχή γράφει ότι γενικά η ηγεσία του στρατού και η πολιτική ηγεσία είχε ένα αίσθημα ηττοπάθειας και διάλυσης. Και επίσης στην ουσία ήταν πλέον μαριονέτες των Άγγλων σε μία ευρύτερη σύγκρουση με το Ράϊχ. Το παιχνίδι είχε ξεφύγει πιά από τα χέρια τους. Ειδικά μετά τον θάνατο του Μεταξά. Δεν ήταν θέμα ενός μόνον ατόμου. Αυτά είναι υπεραπλουστεύσεις.

    Για την Κύπρο δεν θέλω να επεκταθώ. Απλά θέλω να παρατηρήσω ότι αυτή η κριτική για την Ζυρίχη μου θυμίζει λίγο την διαμάχη και σύγκρουση στην Ιρλανδία μετά υπογραφή της συνθήκης ανεξαρτησίας από τον Μάικλ Κόλινς και την ιρλανδική αντιπροσωπεία.

 8. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 04/12/2010 13:43:50

  Misha

  Σχετικά με τον Τσολάκογλου

  Ο Τσολάκογλου μέχρι τη μέρα που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς στο Βοτονόσι στις 20 Απριλίου 1941, ήταν ένας αξιωματικός του στρατού που τίμησε τα αστέρια του. Ειδικότερα:

  Είχε λάβει μέρος σε όλους τους αγώνες τους έθνους για εθνική ολοκλήρωση, δηλαδή στους δύο Βαλκανικούς πολέμους, στον 1ο Π.Π., στην εκστρατεία της Ουκρανίας και σε όλη τη Μικρασιατική εκστρατεία, όπου διοίκησε το I/39 τάγμα του ηρωικού 2/39 συντάγματος ευζώνων. Κατά τη καταστροφή αν και επιτελάρχης της IVης ΜΠ (που είχε διαλυθεί και καταστραφεί), κατόρθωσε να αποσπασθεί από τη φάλαγγα του στρατηγού Τρικούπη ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε και επικεφαλής ενός τμήματος της μεραρχίας του να διασώσει εαυτόν και το τμήμα του από την αιχμαλωσία. Κατά τον Ελλην/Ιταλ πόλεμο του 1940-41 ήταν διοικητής του Γ΄ ΣΣ, δηλαδή ο νικητής της μάχης του Μόραβα και απελευθερωτής της Κορυτσάς.

  Σχετικά: Η μάχη της Μόροβας – Ιβάν (14 - 22 Νοεμβρίου 1940) http://www.enkripto.com/2010/10/14-22-1940.html

  Όταν ο Τσολάκογλου υπέγραψε τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς ο Μεταξάς είχε πεθάνει προ τριμήνου. Αν ο Τσολάκογλου δεν σχημάτιζε κατοχική κυβέρνηση, ίσως η ιστορία να ήταν πολύ επιεικής μαζί του για το ότι υπέγραψε συνθηκολόγηση χωρίς την έγκριση του αρχιστρατήγου και της κυβέρνησης. Αν θέλεις και τη προσωπική μου άποψη, δεν είχε και πολλά περιθώρια. Και αν ακόμη δεν υπέγραφε στις 20/4 θα υπέγραφε σε δύο ή τρεις μέρες.

  • Misha avatar
   Misha @ Αρματιστής 04/12/2010 14:14:59

   Φίλε Αρματιστή,

   Υπήρχε μια ομάδα στρατηγών η οποία πίεζε τον Μεταξά να συνθηκολογήσει . Κάπου έχω και τα υπόλοιπα ονόματα πλην του Τσολάκογλου.
   Ο τελευταίος μετέβη και στην Κρήτη, μετά την κατάληψη της , και έβγαλε φιλοναζιστικό λόγο στα Χανιά , αν θυμάμαι καλά.Κυματιζε και η γαλανόλευκη δίπλα ή υπό τη σβάστικα.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Misha 05/12/2010 09:13:56

    Misha καλημέρα

    Ήθελα να σου απαντήσω χθες σχετικά με αυτό που γράφεις, αλλά δεν προλάβαινα.

    Έχεις κάποιο δίκιο στο σχόλιό σου. Πράγματι στις αρχές του 1941, δεν θυμάμαι αν ήταν πριν το θάνατο του Μεταξά, μεταξύ των ανωτάτων αξιωματικών του Ηπειρωτικού μετώπου και ειδικά μεταξύ των Σωματαρχών, είχαν διατυπωθεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πολεμήσει σε διμέτωπο αγώνα, στη περίπτωση επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της χώρας.

    Αυτά τα είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια σε ένα βιβλίο ενός στρατηγού με το όνομα Παπαθανασιάδης (επί Καραμανλή του γέρου ήταν διοικητής της στρατιάς), ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου με το βαθμό του Ταγματάρχη ήταν στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενκού Στρατηγείου και από αυτούς που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Παπάγος.

    Οι φήμες αυτές (για τις αμφιβολίες των στρατηγών) είχαν φθάσει στον Αρχιστράτηγο και τη κυβέρνηση. Γράφει λοιπόν ο συγραφέας του βιβλίου, ότι τον κάλεσε ο αρχιστράτηγος και του είπε ότι θα συνοδεύσει σαν αντιπρόσωπός του τον διάδοχο Παύλο, κατά την επίσκεψή αυτού στο μέτωπο. Αποστολή του θα ήταν να διερευνήσει τις απόψεις των Σωματαρχών και να του αναφέρει σχετικά.

    Πράγματι έτσι και έγινε. Από τους 4 Σωματάρχες οι 3 όντως εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει χωρίς ισχυρή Βρετανική συνδρομή και τη Γερμανική επίθεση. Οι Σωματάρχες αυτοί ήταν του Α΄ ΣΣ (Δεμέστιχας), του Β΄ΣΣ (Παπαδόπουλος), του Δ΄ΣΣ (Κοσμάς - προσωπικός φίλος του Παπάγου). Οι μόνοι που υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να πολεμήσει, έστω και μόνη εναντίον της Γερμανίας, ήταν οι διοικητές του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) στρατηγός Πίτσικας και ο υφιστάμενος του διοικητής του Γ΄ ΣΣ αντιστράτηγος Τσολάκογλου, οι δυνάμεις του οποίου (λογικά) ως κατέχουσες το δεξιό της Ελληνικής παράταξης στο Ηπειρωτικό μέτωπο, θα ήταν αυτές που θα ερχόντουσαν πρώτες σε επαφή με τις Γερμανικές δυνάμεις, όπως και στη συνέχεια έγινε.

    Γυρίζοντας στην Αθήνα ο αντιπρόσωπος του αρχιστρατήγου υπέβαλε σχετική αναφορά. Αμέσως εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα για την αποστράτευση των τριών αμφισβητιών.

    • Μisha avatar
     Μisha @ Αρματιστής 05/12/2010 10:54:17

     Kαλημέρα Αρματιστή

     Ευχαριστω για τις υπομνησεις.
     Έχει ενδιαφέρον η κουβέντα.Αναδεικνύει περίεργες αντιφάσεις της συλλογικής μας ιδιοσυγκρασίας, θαρρώ.
     Λχ ο στρατηγός Δεμέστιχας , απόγονος σημαντικής μανιάτικης οικογένειας με μεγάλη στρατιωτική ιστορία , κατέληξε δοσίλογος των Γερμανών και φυλακισμένος. Γλύτωσε τυχαία την εκτέλεση από τους αριστερούς.

     Ένας άλλος από τους ήρωες του βορειοηπειρωτικού έπους που συνθηκολόγησαν ήταν ο γερμανόφιλος στρατηγός Μπάκος ο οποίος πλήρωσε την προδοσία του με το μαρτύριο του Πιτυοκάμπτη: τον έσχισαν στα δύο ,δεμένο από τα πόδια σε δυο τζιπ που κινήθηκαν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

     Είναι άξιο απορίας πως αυτοί οι άντρες που δε φοβήθηκαν τον θάνατο στο πεδίο της μάχης , κατέληξαν προδότες.

     Μάλλον τα ακροδεξιά/ αντικομμουνιστικά τους αισθηματα κυριάρχησαν του πατριωτισμού .
     Δεν είμαι σίγουρος πως θα υπέγραφαν συνθηκολόγηση αν οι επιτιθέμενοι ήσαν οι του Κόκκινου Στρατού και όχι οι εθνικοσοσιαλιστές του Ααδόλφου.

     • Αρματιστής avatar
      Αρματιστής @ Μisha 05/12/2010 11:27:58

      Μisha

      Το σημαντικό δεν είναι ότι όλοι αυτοί συνθηκολόγησαν. Στη πραγματικότητα δεν είχαν και πολλές επιλογές. Όταν οι Γερμανοί έφθαναν στη διάβαση του Αγιοφύλου (μεταξύ Καλαμπάκας και Γρεβενών) και είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν προς το Μέτσοβο, στην ουσία οι δυνάμεις του Ελληνοιταλικού μετώπου είχαν περικυκλωθεί.

      Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να σχηματίσουν κατοχική κυβέρνηση και να στιγματιστούν ως προδότες.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Μisha 05/12/2010 12:27:36

      Αρματιστή,

      Νομίζω πως ούτε θα συνθηκολογούσαν, ούτε -πολύ περισσότερο- θα συνέδραμαν τους Ναζήδες δια της συμμετοχής τους στην κατοχική κυβέρνηση αν δεν αισθάνονταν κάποια ιδεολογική συγγένεια προς αυτούς.

      Δεν είναι περίεργο πως ο αστικός τύπος της εποχής πανηγυριζε τις νίκες του Αδόλφου έναντι των «επαράτων αναρχοκομμουνιστών» του Στάλιν.(τα πρωτοσέλιδα της Καθημερινής είναι ανατριχιαστικά).

      @Ελπίζω να μ'αφήσεις να απαντήσω!

      Τι να πείς κι εσυ καημένε;
      Διαβασε για τον Γέρο του Μωρηά τι έκανε στους προδότες και τους κιοτήδες και μετά τα ξαναλέμε...
      Βρες πότε και γιατί ελέχθη το «Τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους».
      Και ψάξε να δεις ποιος ήταν και τι έκανε στους Τουρκους αιχμαλώτους ο ηγεμόνας Βλάντ Τέπες, ηγεμόνας στα μέρη της Βλαχίας από όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάστασης.
      Τις «καλωσυνες» της ελληνικής ακροδεξιάς, ψάξε να τις βρεις στα αρχεία της Μακρονήσου εκεί όπου έκλειναν τους κρατούμενους σε σακκιά μαζί με πεινασμένες γάτες, με επιβλέποντα τον στρατιωτικό ιερέα Στυλιανό, τον μετέπειτα διαβόητο μητροπολίτη Πρεβέζης.
      Στα πλαισια του «εθνικού φρονηματισμού» βεβαίως -βεβαίως...

 9. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/12/2010 14:04:04

  Όταν πεθάνει ο Θεοδωράκης και οποιοσδήποτε άλλος μεγάλος Έλληνας αφήνει μαγιά και έρχονται οι επόμενοι. Έστω και λίγοι, πάντα υπάρχουν. Αν και η ιδεολογία (αριστερίστικη ή νεοφιλελεύθερη, αδιάφορο) της εθνοαποδόμησης κυριαρχεί επικοινωνιακά στο δημόσιο βίο της Ελλάδας και του δυτικού κόσμου γενικότερα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σε επίπεδο ελληνικού λαού έχει πιάσει ρίζες. Υπάρχουν μεγάλοι Έλληνες ακόμα και σήμερα, ίσως και πιο σημαντικοί από τον Θεοδωράκη που πιστεύουν στην αξία της Ελλάδας, του έθνους και της ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, οι οποίοι θα φανούν όταν πρέπει. Ένας από αυτούς σιγά σιγά εδραιώνει τη δημόσια παρουσία του και από αυτό εδώ τον ιστοχώρο υποστηρίζεται με θέρμη.

  • Misha avatar
   Misha @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/12/2010 14:09:55

   Για την οικουμενική Ρωμιοσυνη μόνο ο αριστερός Ριτσος τολμησε να μιλήσει κι ο μέγας Μίκης να ψάλλει.

 10. helas george avatar
  helas george 04/12/2010 14:29:35

  ola t aparapanv einai kala alla thelv na katauesv mia apoch.h anazhthsh tvn perpagmenvn apo thn epoxh toy emfylioy kai prin malista erxontai sto myalo kapoivn san diakymansh mesa sthn istoria abnalyontas prvsopikes strathgikes arxhgvn kommatvn kai prosvpikothtvn apenanti stoys byzantismoys kai ta gnvsta bilaetia o problhmatismos moy exei na kanei me thn apodoxh toy mikh apo thn oikogeneia tvn enoplvn dynamevn (oi opoioi sthn plionothta oxi oloi to tonizv giati eimai sigoyros oti yparxoyn stegana sto xvro toys kai oxi prosvpikes se epipedo arxhgoy enoplvn dynamevn h arxhgvn oplvn toyts den xaraktirizontai apo kommoynistika h aristera xaraktiristika.o fobos moy exei na kanei me thn apodoxh apo alloys entetalmenoys gia thn dhmosia asfaleia leitoyrgoys oi opoioi probokaroyn aristeres idees mias kai oi anoxes toy systhmatos asflaleias sthn ellada exoyn shmainonta rolo se ayto poy ennoyme aponazistikopoihsh fygh pros ta mpros apeplokh kai ena svro alles dhuen politikes idees oi opopies einai kaxektypa strativtikvn zhthmatvn kai praktikvn

 11. ataktos avatar
  ataktos 04/12/2010 14:37:54

  ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΟΣ!!

 12. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/12/2010 15:01:02

  Τα θέρμα μου συγχαρητήρια για το άρθρο Νταντόν.

  Εχω μόνο μια παρατήρηση για το θέμα των αποζημιώσεων που νομίζω ότι είναι και ο λόγος που δεν τις έχουμε πάρει μέχρι σήμερα - ενώ οι Εβραίοι π.χ. τις πήραν.

  Το πρόβλημα είναι η ΖΗΤΙΑΝΙΑΡΙΚΗ νοοτροπία με την οποία τις ζητάμε. Τις ζητάμε με την ενδόμυχη επιθυμία 'να τα κονομήσουμε' ως κράτος ή ως πρόσωπα. Και όχι με την αξιοπρέπεια και την υπεροχή του ΝΙΚΗΤΗ του πολέμου. Αυτή η νοοτροπία δεν είναι απλώς ότι εξοργίζει τους Γερμανούς (δικαίως ή αδίκως δεν εξετάζουμε, εγώ σου λέω αδίκως, παρά το ότι κι εγώ εξοργίζομαι με αυτής), αλλά είναι κάτι πολύ χειρότερο επί της ουσίας: Τους κάνει να μην μας ΣΈΒΟΝΤΑΙ στο συγκεκριμένο αίτημα. Και, συνεπώς, να το προσπερνούν με περιφρόνηση και μπόλικη αυτοπεποίθηση ότι 'φυσικά' δεν δικαιούμαστε τίποτα. Και επί της ουσίας έχουν δίκιο. Οι αποζημιώσεις δεν είναι έκφραση δικαιοσύνης απέναντι στον 'υπεύθυνο' του πολέμου, είναι λάφυρο, μέρος της επίδειξης υπεροχής έναντι του νικητή, καθώς και μέρος της 'τιμωρίας' του, για να μην ξανασκεφτεί να σου κάνει στο μέλλον τα ίδια.

  Από κει και πέρα, φυσικά και στη δίκη μας περίπτωση είναι και σαφής έκφραση δικαιοσύνης για όσα μας έκαναν, αλλά στις διεθνείς σχέσεις ΔΕΝ πάει έτσι. Σε αυτα τα θέματα, η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν τα κράτη είναι η αποφασιστικότητα. Όχι η δικαιοσύνη. Ούτε φυσικά η αναξιοπρέπεια ('ταΐστε μας τώρα γιατί βαριόμαστε να δουλεύουμε'). Ναι, προς τα έξω αυτο βγαίνει κάθε φορά που τίθεται δημοσίως το αίτημα των αποζημιώσεων, είτε μας αρέσει είτε όχι. Κι αν δεν μας αρέσει, πρέπει να δούμε τι φταίει που βγαίνει έτσι προς τα έξω το αίτημα και να το θέσουμε με άλλη νοοτροπία.

  Επίσης, κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Αμφιβάλλεις ότι οι Ελληνες πολιτικοί θα κοίταζαν να βγάλουν ΜΊΖΑ από τις αποζημιώσεις; Ε, όταν έχεις διαχρονικά τέτοια ηγεσία, μετά δεν μπορείς να περιμένεις αποζημιώσεις, διότι αυτός που έχει το πεπόνι στα χέρια του θα λαδώσει πρώτος με διάφορους τρόπους για να μην πληρώσει.

  Για να ζητήσεις αποζημιώσεις πρέπει να έχεις ηγεσία ύφους, αξιοπρέπειας και ήθους Ι. Μεταξά. Που είτε αρέσει είτε όχι στην πολιτική ορθότητα, η περίοδος του ήταν η ΜΟΝΗ περίοδος στη νεώτερη ελληνική ιστορία που η Ελλάδα κυβερνηθηκε ΣΩΣΤΑ! Όχι μόνον λόγω του 1940.

 13. απλώστρα avatar
  απλώστρα 04/12/2010 15:55:59

  Οι Γερμανοί φέρθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα στη χώρα στη διάρκεια της κατοχής.
  Τα νούμερα είναι αφοπλιστικά: 70.000 εκτελέσεις και 105,000 σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  Σκότωσαν 170.000 Έλληνες κρατούμενους!

  Στον πίνακα με τις απώλειες του πολέμου, http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties , δεν υπάρχει άλλο Ευρωπαϊκό κράτος που να είχε αντίστοιχη μεταχείριση...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Axis_occupation_of_Greece_during_World_War_II

  Οι Ρώσοι ανέλαβαν την ευθύνη για τη σφαγή του Κατίν, μετά από τόσα χρόνια.

  Μα την Ευρωπαϊκή ιδέα, ας μαζέψουμε υπογραφές για το Ευρωκοινοβούλιο, για να πέσουν και οι μάσκες και τα σώβρακα.

 14. Σημαιοφόρος avatar
  Σημαιοφόρος 04/12/2010 16:57:13

  Οι ταγματασφαλίτες, οι Εσατζήδες, τα Ες Ες. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας. Ο Μίκης από πολύ νωρίς έδωσε συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς και διαχώρισε τη θέση του από το ΚΚΕ. Εσύ όμως κάνεις την τρίχα τριχιά.
  Εκτός από παθολογικές καταστάσεις, αυτοί που ασκούν σωματική βία έχουν κάποια ελαφρυντικά. Αντίθετα συμβαίνει με αυτούς που ασκούν πνευματική βία. Με τους μισθοφόρους αναλυτές, με τους 'μαστροπούς ποιητές που τρέμουνε τις νύχτες στα κατώφλια'.
  Δεν σου δίνω κανένα ελαφρυντικό.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Σημαιοφόρος 04/12/2010 20:02:44

   Δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζεις , αλλά κανείς Θεοδωράκης δεν συγχώρεσε όλους αυτούς και για αυτό το λόγο , όπως πιθανώς να νομίζεις , ¨διαχώρισε την θέση του από το Κ.Κ.Ε¨.

   Το λένε και όλες οι γραπτές αφηγήσεις , τα απομνημονεύματα του και οι εκατοντάδες ράδιο/τηλεοπτικές συνεντεύξεις του , όπως και η τελευταία Σπινθηροβόλα Διακήρυξη του.

   Παντού μιλά για τον ρόλο που έπαιξαν οι συνεργάτες των Γερμανών. Είναι και η αφετηρία της ένταξης του στην Αριστερά , με όποιες προσωπικές παλινδρομήσεις και να είχε , διότι είναι άνθρωπος - μη δογματικός και όχι ¨Σημαιοφόρος¨ ...

   Μίλησε , καλώς η κακώς , όπως όλη η Αριστερά , για ¨συμφιλίωση του λαού¨ ( το τραγούδι ¨ΔΥΟ ΓΙΟΥΣ ΕΙΧΕΣ ΜΑΝΑΛΟΥ ΜΟΥ - ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ¨ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ¨ΜΙΣΗ ¨).

   Μίλησε και σκέφτηκε την Συμφιλίωση , αναγκαίος όρος επιβίωσης του ελληνικού λαού τις συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές , μετά από μια αποτυχημένη ¨Επανάσταση¨ ( που οδήγησαν την Αριστερά ¨άλλοι¨ , εκτός των άλλων και τα S/S και τα μεταπολεμικά S/S ) που κατέληξε , δυστυχώς , σε ¨Εμφύλιο¨ , δηλαδή σε πόλεμο ανάμεσα στον ίδιο τον πτωχό λαό.

   Με αποτέλεσμα η δωσίλογη άρχουσα αστική τάξη της χώρας να απολαμβάνει τα κέρδη της από την Γερμανική Κατοχή, το Αμερικανικό ¨Σχέδιο Μάρσαλ¨ και τελευταία από τα ¨Ευρωπαϊκά Κονδύλια...¨.

   Καταλαβαίνω ότι άνθρωποι με τις ίδιες απόψεις που έχεις ¨δεν συγχωρούν¨ , όπως και τα SS θα με εκτελούσαν , όπως και τον Μίκη Θεοδωράκη και την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού...

   Όσο για τους ¨διανοούμενους , μαστροπούς ποιητές¨ που ¨απεχθάνεσαι¨ , πολύ καλά κάνεις . Μόνο πρόσεξε μήπως κάνεις το λάθος και τους ακολουθείς , πιστά και κατά γράμμα.

   Εγώ σε συγχωρώ , σου δίνω ¨ελαφρυντικά¨ για αυτή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ¨συμπατριώτες σου¨ και σε καλώ στο Εθνικό και Κοινωνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ελληνικού Λαού , πριν είναι πολύ αργά για σένα και για όλους μας.

 15. Ανατολή avatar
  Ανατολή 05/12/2010 01:32:56

  Αγαπητέ Νταντόν,
  Όλα αυτά που γράφετε για την προσωπική σας μάχη υπέρ των γερμανικών αποζημιώσεων είναι συγκλονιστικά. Μόνος εναντίον όλων; Σαν τον Αργύρη απ’ το Δίστομο ή το μακαρίτη το Σταμούλη; Νιώθω τα ίδια συναισθήματα με εσάς. Της οργής και της απέχθειας προς όλους αυτούς τους ραγιάδες- προσκυνημένους δεξιούς και αριστερούς. Εγώ για έναν πολύ προσωπικό λόγο. Οι Ναζί μου στέρησαν έναν αρτιμελή πατέρα. Που ήταν ΑΜΑΧΟΣ στην αυλή του σπιτιού του. Εκείνος μπορεί να έκλεισε τα μάτια του, το ίδιο και η μητέρα μου. Αλλά όσο ζω εγώ και ο αδερφός μου θα ελπίζουμε και θα περιμένουμε. Την δίκαιη πληρωμή. Την αποκατάσταση, από τους φονιάδες. Όσο ζω θα το λέω παντού μπας και το ακούσει κανείς: Θέλετε να σταματήσετε τους πολέμους στη γη; Κάντε τους ασύμφορους. Βάλτε τους εισβολείς να πληρώσουν. Για τους νεκρούς, τους ανάπηρους, τα χαλασμένα σας σπίτια, τις περιουσίες που άρπαξαν. Αλλά κάντε το άμεσα. Μόλις τελειώσει ο κάθε πόλεμος αλλάξτε τους τον αδόξαστο. Σε όποιο διάολο δικαστήριο υπάρχει. Ξεπαραδιάστε τους. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τους πολέμους: Όταν δουν ότι οι ζημίες απ’ τις αποζημιώσεις, είναι μεγαλύτερες απ’ τα κέρδη τους. Απλά και κυνικά.
  Όσο για το Μίκη, τι να σου πω. Απλά ότι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι την ατμομηχανή της Ιστορίας στη χώρα μας την κινούν οι μειοψηφίες και κάτι λίγοι τρελοί. Οι πλειοψηφίες, αντίθετα με ότι μας παραμύθιαζαν στα σχολεία, ήταν παντελώς απούσες, στη νεότερη ελληνική ιστορία. Από την Άλωση της Πόλης μέχρι τη Δικτατορία του ’67. Ραγιάδες, προσκυνημένοι, προδότες, δωσίλογοι, μαυραγορίτες, ρουφιάνοι. Μεγαλείο και αθλιότητα χέρι- χέρι. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δε θέλω να στεναχωρήσω τους αναγνώστες σου.
  Καλή επιτυχία Μίκη, πατριώτη!
  (προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, ΕΙΝΑΙ πατριώτης μου ο Μίκης)

 16. A.M. avatar
  A.M. 05/12/2010 01:33:32

  Ένας αλλά .. Μίκης!

  Και δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων με το ότι ένας καλλιτέχνης - όπως και κάθε άνθρωπος - πρέπει σώνει και καλά να ΜΗΝ πολιτεύεται ή να ΜΗΝ αλλάζει τις πολιτικές του απόψεις για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και παγκόσμια.

  Το ότι ο Μίκης «αλλάζει» για μένα είναι στα ΥΠΕΡ του και όχι στα κατά.
  Αυτό έλλειπε να βλέπει κάποιος τα διαδραματιζόμενα σήμερα στην Ελλάδα όπως θα τα έβλεπε το '60, το '70, το '80 κλπ.
  Η ιστορία προχωράει, οι καταστάσεις αλλάζουν και ο τρόπος που κάποιος θα πρέπει να στέκεται απέναντι στα γεγονότα οφείλει να αλλάζει!

  Το θέμα είναι αφενός οι προθέσεις αυτού που αλλάζει απόψεις και θέσεις πολιτικές να είναι καλές - και για μένα του Μίκη είναι - και αφετέρου να προσαρμόζονται στα παρόντα διαδραματιζόμενα παγκόσμια και ελλαδικά.

  Μπορεί κάποιος στην αρχή του Β'Π.Π. να ήταν αγγλόφιλος εάν έκρινε ότι αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας και γύρω στο '50 να μην ήθελε να ακούσει για άγγλο μετά το χουνέρι που έστησαν στην Ελλάδα ακριβώς μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμμία ανακολουθία σε αυτό, υπάρχει ρεαλισμός και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

  Μίκης forever!

 17. Σημαιοφόρος avatar
  Σημαιοφόρος 05/12/2010 03:17:31

  Τώρα, κάτι σε Γιωργάκη αποπνέεις. Απαντάς σε δικές σου ερωτήσεις. Ο Μίκης δεν ξεχνά. Οποιος ξεχνά την ιστορία του είναι φτερό στον άνεμο. Ομως, ο Μίκης καταλαβαίνει. Κι αυτό είναι το πιο ανώτερο συγχωροχάρτι. Κι αυτό είναι που θαυμάζω πιο πολύ σ' αυτόν. Η διαρκής διάθεσή του να έρθει σε επαφή και με τον χειρότερο εχθρό του, βλέποντάς τον σαν ένα άνθρωπο πεπλανημένο ή άνθρωπο που έχει το δικαίωμα της μετανοίας, προκειμένου να διαδώσει το έργο του. Τα πείσματα είναι για τους ανώριμους. Και ο Μίκης πάντα έβλεπε πολύ μπροστά.
  Μπορείς να φανταστείς πως θα ήταν η Ελλάδα μας σήμερα αν οι προύχοντές μας επέβαλαν την διδασκαλία του έργου του Μίκη στους μαθητές του δημοτικού και συγχρόνως επέβαλαν σε όλους του ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ποσόστωση πολιτιστικών παραγωγών σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.
  Μια άλλη Ελλάδα.
  Αυτός ήταν ο μοναδικός καϋμός του Μίκη. Πάλεψε με το θηρίο και έχασε. Εδώ έκανε την Σπίθα και πέρασε στα ψιλά των καναλιών και των εφημερίδων. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο τον τρέμουν;
  Κόπτεσαι για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού και κονταίνεις τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να την περιχαρακώσει. Σαν μια σοφή φιγούρα που τους αγκαλιάζει όλους και τους εξυψώνει.
  Δεν ξέρω γιατί επιμένεις να μου απαντάς. Αλλά δεν θα με κάνεις να χάσω την κακή εντύπωση που έχω σχηματίσει για σένα. Ο στόχος σου είναι ένας και μοναδικός: Να γεμίσεις σκιές τον Μίκη. Αράδιασες ένα σωρό στοιχεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα περισσότερα των οποίων μάλιστα δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, έβαλες μέσα και την 'Κατάσταση Πολιορκίας' για να κερδίσεις τους συναισθηματικούς και άρχισες το ξήλωμα του Μίκη. Εμένα δεν με γελάς κι ελπίζω ούτε τους περισσότερους.
  Ο Μίκης δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Οποια κι αν είναι τα κίνητρά σου. Αν ζούσες την εποχή του Σωκράτη σίγουρα θα εύρισκες πολλά να του προσάψεις.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Σημαιοφόρος 05/12/2010 13:18:11

   Άκου , ο Γιώργος Παπανδρέου πολιτικά δεν με αφορά , ούτε στον αδελφό του θα ανέθετα να μου γράψει - σκηνοθετήσει την πολιτική και πολιτιστική μου διαδρομή. Όχι γιατί είμαι οπαδός της φασιστικής ¨συλλογικής και οικογενειακής ευθύνης¨ , αλλά διότι και αδελφός του είναι πολιτικό πρόσωπο με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις που κατά διαστήματα έχει εκφράσει. Εύχομαι να με κατάλαβες.

   Βέβαια δεν απαντάς σε αυτά που γράφω με στοιχεία , αλλά γράφεις πως ¨πιστεύεις¨ ότι όλη η αρθρογραφία μου αποτελεί μια ¨τρίπλα¨ για να τον ¨συκοφαντήσω...¨.

   Τα ¨πιστεύω σου¨ αγαπητέ , όπως και αυτά όλων των ανθρώπων, δεν είμαι σε θέση να τα αντιμετωπίσω , διότι η ¨πίστη¨ είναι ένα υποκειμενικό μέχρι και ¨μεταφυσικό¨ γεγονός. Πως ¨να σου αλλάξω την πίστη¨ , αν και θα το ήθελα. Προσωπικά όμως πιστεύω ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩ , δεν προσκυνώ , ίσως αυτό είναι και αρχιακή μας διαφορά.

   Και αυτή η ασθένεια με τον υποκειμενισμό που αποπνέεις είναι κυρίως ένα επιδημιολογικό φαινόμενο στη ¨φυλή της Αριστεράς¨ , δεν ξέρω εάν ανήκεις σε αυτή , εάν όχι τότε σίγουρα έχεις προσχωρήσει στην συγκεκριμένη της διάσταση. Στην ¨συνομοσιολογία¨ , στην ¨δαιμονομοποίηση του αντιπάλου¨ ( ¨πράκτορας¨ , ¨μίσθανο όργανο της αντίδρασης¨ , ¨προβοκάτορας¨, ¨σκοτεινές δυνάμεις που κινούν τα νήματα της πολιτικής και της ιστορίας¨ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ - ¨ΑΛΛΑ¨ ΕΝΝΟΕΙ¨ ) .... , Απλά , διότι όπως και εσύ , ¨πιστεύουν¨, κυρίως όμως ενοχλούνται με ορισμένα πράγματα , ορισμένες αλήθειες, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν...

   Σύμφωνα με τα πιστεύω και την ¨λογική σου¨ παράθεσα τους στοίχους της Μαρίνας Χατζηδάκη από την ¨κατάσταση πολιορκίας¨ για να ¨συγκινήσω¨ και στην συνέχεια να ¨λασπολογήσω¨ τον Μίκη Θεοδωράκη... , αυτό κατάλαβες από την αντιπαράθεση που έκανα με ορισμένους ¨μουρλαμένους -αυτοπροσδιοριζόμενους αριστερούς¨ που τον χαρακτήριζαν ¨εθνικιστή¨ και ¨αντισημίτη¨...

   Και γιατί αυτό ; Διότι στην θρησκευτική μεσσιανική , αλλά ίσως και ¨αριστερή¨ σκέψη υπάρχει το ΑΠΟΛΥΤΟ , ο ¨Θεός¨ και ο ¨Διάβολος¨.

   Εάν ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ¨σωστός¨ , τότε δεν μπορεί παρά να είναι ¨Άγιος¨ , άσπιλος και αλάνθαστος¨ ! Δεν μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να στέκομαι κριτικά απέναντι στην πολιτική του διαδρομή.

   Δηλαδή δεν μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα που αναγνωρίζεις στο ¨θεό σου¨ , ο οποίος σε διάφορες περιόδους αλλάζει τις πολιτικές του επιλογές και την κρίση του για τα πολιτικά πρόσωπα...

   Δεν σου αρκεί το γεγονός ότι είπα πως κάποια μέρα ¨μαζί του θα κηδέψουμε όλη την ανυπότακτη Ελλάδα , ότι συμπυκνώνει η παρουσία του όλη την σύγχρονη νεοελληνική ιστορία και την αιματηρή - δραματική ΤΕΘΛΑΣΜΕΝΗ πορεία του ελληνικού λαού .

   Δεν σου αρκεί το γεγονός ότι αναγνωρίζω πως στην ζυγαριά που θα βάλει η ιστορία για όλους μας , τα ΘΕΤΙΚΑ - Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ , θα υπερτερούν από τα προσωπικά και εγκληματικά πολιτικά του λάθη , θα παραμείνει αντικειμενικά ¨άγιος¨ και κομμάτι της ψυχής μας.

   Η νοοτροπία σου , η μεσσιανική ( δεξιά και ¨αριστερή¨ ) , ο άκρατος υποκειμενισμός και δογματισμός στην σκέψη και στην καθημερινή πολιτική πρακτική , αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή.

   Και τέλος αυτό που με εξοργίζει ιδιαίτερα είναι ότι ενώ αναδεικνύω ένα μεγάλο Εθνικό - λαϊκό αίτημα ( το οποίο έχει να κάνει με την δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του Ελληνικού λαού ) εσύ επικεντρώθηκες , στην ουσία υποβαθμίζεις την σοβαρότητα του ζητήματος , στην προστασία της ¨αγιογραφίας¨ του Μίκη Θεοδωράκη.

   Δεν έχω οριστική απάντηση στο που αποσκοπείς. Όμως θα ήθελα να ακούσω μια ξεκάθαρη απάντηση εάν συμφωνείς σε αυτό που ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης της 1η Δεκεμβρίου 2010 και εγώ από το 1987 :

   ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ( ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ) ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ... και εάν θα αγωνιστείς μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη για την δικαίωση του αιτήματος.

   Υ.Γ. Αγοράστε τον ¨Κόσμο του Επενδυτή¨ με το ειδικό ένθετο :

   ¨ ΤΟ Δ΄ ΡΑΪΧ - ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ¨

   Στο αφιερώνω ( σε όλους μας ).

   Mikis Theodorakis - Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (live 1974) - Romiossini
   http://www.youtube.com/watch?v=vZjtDRVJwdI

 18. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 05/12/2010 10:56:58

  Προς: Professor Moriarty, Παγωτατζή
  και προς όσους πιστεύουν ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού δεν προδόθηκε από όλους τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου από το 1959 μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερα βαρύτατες είναι οι ευθύνες του γέρου Καραμανλή και του Μακάριου

  διαβάστε το παρακάτω άρθρο ενός από τους ελάχιστους ακόμη δημοσιογράφους, που επιμένει να ασκεί λειτούργημα.

  «Ζυρίχη - η «προδοτική» συμφωνία»
  Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
  «E» 16/2/2009

  Πενήντα ακριβώς χρόνια πριν, το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 1959, σφραγιζόταν αμετάκλητα η τραγική μοίρα της Κύπρου: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός τότε της χώρας, λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου 1959, έβαζε την υπογραφή του κάτω από το επαίσχυντο κείμενο για την ακρωτηριασμένη ανεξαρτησία της Κύπρου που είχαν υπαγορεύσει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Γεννιέται έτσι η Συμφωνία της Ζυρίχης, η οποία αμέσως θα αποκληθεί και θα περάσει στην ιστορία ως «προδοτική». Μία εβδομάδα αργότερα, το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου 1959, ακριβέστερα, συνέρχεται στο Λονδίνο Πενταμερής Διάσκεψη με τη συμμετοχή των ηγετών της Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας και του αρχιεπισκόπου Μακαρίου ως εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων και του Φαζίλ Κιουτσούκ ως εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων. Η Συμφωνία του Λονδίνου ολοκληρώνει και συγκεκριμενοποιεί τη Συμφωνία της Ζυρίχης.

  Με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς το εκτελεστικό απόσπασμα πριν καν γεννηθεί, καθώς εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς που δίνει τόσα πολλά δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή μειονότητα του 18% ώστε να είναι αδύνατον να λειτουργήσει το πολίτευμα και να κυβερνηθεί η Κύπρος. Πραγματικά, το 1963 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αλληλοσφάζονται. Οι δυο κοινότητες διαχωρίζονται ντε φάκτο, και στην πραγματικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία παύει να είναι ενιαίο κράτος. Εχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική εισβολή του 1974.
  Το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 1959 γίνεται στο Λονδίνο μια δραματική σύσκεψη Ελληνοκυπρίων αντιπροσώπων υπό την προεδρία του Μακαρίου με αντικείμενο το αν πρέπει ή όχι να συναινέσει η Λευκωσία στην υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου. Από τους 35 αντιπροσώπους οι 27 εξουσιοδοτούν τον Μακάριο να πράξει όπως νομίζει. Μόνο 8 τάσσονται απερίφραστα εναντίον των συμφωνιών - οι αριστεροί Ελληνοκύπριοι δήμαρχοι, ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Τάσος Παπαδόπουλος.

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίεζε ασφυκτικά τον Μακάριο. «Στο σημείο αυτό τερματίζω την κυπριακή πολιτική της ελληνικής κυβερνήσεως. Αν θέλετε εσείς να συνεχίσετε τον αγώνα, θα πρέπει να αναζητήσετε αλλού συμπαράσταση!», του λέει έξαλλος, καθώς τον βλέπει να κλίνει κατά των συμφωνιών. Η αντίσταση του Μακαρίου κάμπτεται όταν του τηλεφωνεί η ίδια η απεχθής στον ελληνικό λαό βασίλισσα Φρειδερίκη. Με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου η Αθήνα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θυσιάζουν αδίστακτα την Κύπρο στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

  «Οι ελληνικές κυβερνήσεις... υφίσταντο συνεχείς πιέσεις (άμεσες ή έμμεσες) από την Αμερική και το ΝΑΤΟ κι επιδίωκαν μια ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσα στα «συμμαχικά πλαίσια»... Πολλές φορές πρυτάνευσε η άποψη ότι τα στενά εθνικά συμφέροντα έπρεπε να υποτάσσονται στα ευρύτερα συμμαχικά... Δεν θέλανε να τα χαλάσουν με την παραδοσιακή «σύμμαχο», τη Μεγάλη Βρετανία και να έρθουν σε ρήξη με την Αμερική και την Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αείμνηστος Νίκος Κρανιδιώτης, στενότατος συνεργάτης του Μακαρίου επί δεκαετίες και πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, στο αναντικατάστατο βιβλίο του για όποιον θέλει να γνωρίζει το Κυπριακό «Δύσκολα χρόνια - Κύπρος 1950-1960» (εκδόσεις Εστία, 1981).

  Το καθεστώς που επέβαλαν οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου «είναι απείρως χειρότερον και αυτού του αποικιακού καθεστώτος... Το ιερόν και απαράγραπτον δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως, το οποίον ασκείται και υπ αυτών των μαύρων της Αφρικής, εξοβελίζεται διά παντός», έγραψε οργισμένος στον τότε πρόεδρο της ελληνικής Βουλής ο μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός.

  ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
  «Συμφωνία κυρίων» Καραμανλή - Μεντερές

  Θύμα του λυσσώδους αντικομμουνισμού εκείνης της εποχής έπεσε τελικά η Κύπρος, όπως αποδεικνύεται από το κείμενο της μυστικής «συμφωνίας κυρίων» του Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές που υπέγραψαν κρυφά στη Ζυρίχη και το οποίο δημοσιοποιήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

  «Η Ελλάς και η Τουρκία θα υποστηρίξουν την είσοδον της Δημοκρατίας της Κύπρου εις το ΝΑΤΟ», αναφέρει το άρθρο 1. «Συνεφωνήθη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών... όπως τεθούν εκτός νόμου το κομμουνιστικόν κόμμα και η κομμουνιστική δράσις» στην Κύπρο, υπογραμμίζεται στο άρθρο 2, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις του Κ. Καραμανλή για το Κυπριακό. Αυτό μόνο τον ένοιαζε. Αδιαφορούσε για την τύχη της Κύπρου.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=2456808

 19. Ανατολή avatar
  Ανατολή 05/12/2010 13:09:09

  Αγαπητέ Αρματιστή,
  από εχθές ήθελα να σου γράψω. Επιτέλους ανέφερες το όνομα "Κρανιδιώτης". Ο οποίος ήταν ο μόνος που γνώριζε, που κατείχε στα χέρια του τα πρακτικά, τα γραπτά ντοκουμέντα από τις συμφωνίες της εποχής. Ο άνθρωπος που όλως τυχαίως μαζί με το γιο του (κληρονόμο του), σκοτώθηκε στο μοιραίο Φάλκον. Ποιος είχε συμφέρον να βγάλει από τη μέση την οικογένεια Κρανιδιώτη; Εκείνοι που σχεδίαζαν τη συνέχεια της Ιστορίας, το σχέδιο Ανάν.
  Ο Κρανιδιώτης κύριοι, πολύ απλά, δολοφονήθηκε. Για να του κλείσουν το στόμα.
  Και σε όσους αμφησβητούν την μειοδοτική συμφωνία της Ζυρίχης -Λονδίνου και το ρόλο των Μακάριου- Καραμανλή, μια ερώτηση: Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν παρεβρέθηκε ο Γ.Σεφέρης; Αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συμφωνία της ντροπής.
  Όποιος γνωρίζει από ποίηση, θα μπορέσει να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, τα "σημαινόμενα", την αγωνία του ποιητή για το μέλλον του νησιού, που τόσο λάτρεψε. Απλπώς διαβάστε τα τελευταία του ποίηματα, από την περίοδο που υπηρετούσε στην Κύπρο. Από έναν άνθρωπο που γνώριζε πολλά.

 20. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/12/2010 14:01:07

  ΝΤΑΝΤΟΝ
  Σε ευχαριστώ για όσα έκανες αντί για μένα.

  Η ανάδειξη και διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα δεν ήταν μόνο δικό σου καθήκον.

  Ήταν καθήκον κάθεΈλληνα που τιμά τα ιερά κόκκαλα των προγόνων του.
  Απ' αυτά είναι βγαλμένη η Ελευθερία μας.
  Και είμαστε ανάξιοι όταν δεν στεκόμαστε όρθιοι για να δικαιώνουμε τις θυσίες τους - αυτοί στάθηκαν.

  Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, για κανέναν μας. Ας μπορούσαμε.
  Γι΄αυτό σε ευγνωμονώ, επειδή στο πρόσωπο σου και σε αυτό κάποιων άλλων οι επίβουλοι είδαν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να αντιστέκονται.
  Πάντα, δυστυχώς, ο χειρότερος εχθρός θα είναι ο εσωτερικός.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Προφήτης 05/12/2010 17:30:44

   Σ΄ευχαριστώ αγαπητέ φίλε συμπατριώτη. Θέλω να ξέρεις ότι η ιστορία αυτή μου κόστισε από τα σκυλιά της Εξουσίας και του λιμοκοντόρους τους μια τεράστια Ανεργία , ίσως να μπορείς να το πιστέψεις.

   Αυτό δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν ηρωικά και άδικα την ζωή τους. Δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στους δεκάδες χιλιάδες που δέχτηκαν να φυλακιστούν και να εξοριστούν για πολλά χρόνια για την ιδεολογία τους , χωρίς να σκέπτονται τα ¨περιουσιακά τους στοιχεία¨ και τι μάρκα πουκάμισο θα φορέσουν αύριο ή εάν θα πάνε τα χιονισμένα Χριστούγεννα διακοπές στην τροπική Αφρική... !

   Δεν μετάνιωσα για τίποτα , είμαι περήφανος , πιστεύω στην δύναμη της θέλησης και στο αγέρωχο του ανθρώπου.

   Είναι η ¨εκδίκηση¨ και για τους γονείς μου , τους οποίους όταν τους ρώταγα παιδί στην Γερμανία ( μετανάστες ) ¨μα καλά η Γερμανία σας ρήμαξε στον πόλεμο και εσείς ήρθατε να δουλέψετε σε αυτήν , γιατί ; Αυτοί οι άγιοι άνθρωποι δεν μου απαντούσαν ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ , και όταν τους ρώταγα ¨μα καλά λέτε πως νικήσατε στον πόλεμο , σας αποζημίωσαν ; ¨ , εκείνοι γύρναγαν ντροπιασμένοι το κεφάλι ( διότι δεν ήταν και ¨άσχετοι¨ να μην τους ενδιαφέρει , ήταν αρκετά μορφωμένοι , γνώριζαν ¨και δεν ήθελαν να μου λύσουν τις παιδικές μου απορίες για να μην μου μεταφέρουν το συναίσθημα της ήττας ) . Ήταν στην ουσία οι ηττημένοι άνθρωποι , ο ηττημένος λαός και η ηττημένη Αριστερά οι οποίοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν την μελαγχολία τους , να ξεχάσουν με μάρκα …

   Η πρώτη χειρόγραφη προκήρυξη που κυκλοφόρησα σε μαθητική ηλικία μέσα στα σχολεία στην δικτατορία είχε τον τίτλο Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ και αναφερόταν από τον Κολοκοτρώνη ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ¨ΑΝΤΙΓΟΝΗ¨ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ. Μου κόστισε πολύ μέχρι σήμερα αυτή η αντίληψη. Και όταν έβαζα τον συγκεκριμένο τίτλο είχα στο μυαλό μου δύο εικόνες:

   Αυτή της ¨Κούλας¨ ( έχω ξεχάσει , εκεί μας κατάντησαν ) η οποία σε διαδήλωση της ΕΠΟΝ κατά της επέκτασης της Βουλγαρικής κατοχής στην Μακεδονία ( ήθελαν να την παραχωρήσουν οι Γερμανοί για να αποδεσμεύσουν στρατεύματα για το Ανατολικό Μέτωπο ) είχε σηκώσει το παπούτσι της με το οποίο κτύπησε Γερμανό αξιωματικό και αυτός την έριξε με την ελληνική σημαία στο χέρι μπροστά σε τανκ που την έλειωσε ! Η σκηνή αυτή επαναλήφθηκε στο περίπου στις 18 Νοεμβρίου 1973 , την επομένη της νύχτας της 17ης ) σε μαχητική πορεία στην Πανεπιστημίου. Και πάλι ένα παιδί πέφτει , ευτυχώς στην μέση μακρία από τις ερπήστριες , κάτω και περνά ένα τάνκ από πάνω του !

   Η δέυτερη εικόνα που είχα και έχω στο μυαλό μου πάντα ήταν μια φωτογραφία από το¨Pari Match¨ που δείχνει , κατά την διάρκεια του Εθνικό-Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο , έναν μικρό αλυσοδεμένο , από εγγλέζους στρατιώτε, μαθητή-διαδηλωτή να περπατάει, ανάμεσα σε τεθωρακισμένα , αγέρωχα με το κεφάλι ψηλά, που είχε τον υπέρτιτλο : ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ! ( την ψάχνω στο αρχείο μου για να την ανεβάσω ... ).

   Την εικόνα αυτή την συναντάμε σήμερα σχεδόν καθημερινά στα παιδιά της Παλαιστίνης και…νομίζουμε πως είναι πολύ ¨μακριά μας¨ , χρονικά και γεωγραφικά …, έτσι νομίζουμε .

   Και το δικό σου ¨ευχαριστώ¨ , που όπως κατανοώ έχουμε διαφορετικές εμπειρίες , γνώσεις και ιδεολογική αφετηρία , έχει μεγαλύτερη αξία από το ανύπαρκτο ¨ραγιάδων ή συμπλεγματικών συντρόφων μου¨.

   Σου , μας , αφιερώνω το παρακάτω : Όλο το βιντεοκλίπ αξίζει να το δεις, αλλά κίνησε σε παρακαλώ τον κέρσορα στο 1΄54 λεπτό για να ακούσεις και να δεις την αιωνιότητα ! ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ! , ξεπερνάει και τις ηγεσίες του , όπως η συνέχεια έδειξε , και γράφει ιστορία !

   http://www.youtube.com/watch?v=OnjoGwcMjXc&feature=related

   • Μisha avatar
    Μisha @ ΝΤΑΝΤΟΝ 05/12/2010 17:44:56

    Νταντόν

    Αφιερωμένο:

    16 Μαρτιου 2003 ,

    Ο θάνατος της αμερικανιδας φοιτήτριας Rachel Corrie από σιωνιστική μπουλντόζα στη Γάζα , όπως καταγράφηκε από άλλο ακτιβιστή παρόντα στη δολοφονία της.

    16:45 - 17:00:

    Κοντά στο σπίτι ενός φίλου μας γιατρού μία άλλη μπουλντόζα τέθηκε σε λειτουργία. Η Rachel κάθισε στο δρόμο της μπουλντόζας… Αυτή συνέχισε να κινείται. Όταν την πλησίασε επικίνδυνα, η Rachel σκαρφάλωσε στο σωρό με τα μπάζα που έσπρωχνε η μπουλντόζα. Ανέβηκε τόσο ψηλά πάνω στο σωρό, που ήταν στην ευθεία του οπτικού πεδίου του οδηγού της μπουλντόζας… Παρόλα αυτά, ο οδηγός συνέχισε ευθεία, κάτι το οποίο τράβηξε τα πόδια της μέσα στο σωρό με τα μπάζα και χάθηκε από το οπτικό πεδίο του οδηγού… Τρέξαμε προς το μέρος του και κουνούσαμε τα χέρια μας και ουρλιάζαμε. Ένας από μας είχε μεγάφωνο. Αλλά αυτός συνέχισε να πηγαίνει ευθεία, μέχρι που η Rachel βρέθηκε κάτω απ’ το κεντρικό τμήμα της μπουλντόζας.

    Παρά το προφανές της θέσης της, η μπουλντόζα άρχισε να κάνει όπισθεν, χωρίς ωστόσο να σηκώσει τη λεπίδα της και έσυρε τη λεπίδα ξανά πάνω απ’ το σώμα της. Συνέχισε την όπισθεν μέχρι που έφτασε στη λωρίδα των συνόρων, περίπου εκατό μέτρα μακριά, όπου και άφησε το συντετριμμένο σώμα της στο χώμα. Τρεις ακτιβιστές έτρεξαν και άρχισαν να της δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Είπε μόνο: «Η πλάτη μου έσπασε!». Και τίποτε άλλο…
    Κανένα σπίτι δεν κατεδαφίστηκε τελικά την ημέρα του θανάτου της Rachel…

 21. Σημαιοφόρος avatar
  Σημαιοφόρος 06/12/2010 01:59:46

  Φίλτατε ΝΤΑΝΤΟΝ,
  Για μένα η αναλογία για τον Μίκη είναι 999 υπέρ, 1 κατά. Εσύ στο κείμενο σου τήρησες μία αναλογία 1:1. Διαφωνώ με όλα όσα έγραψες εναντίον του Μίκη. Σου παραθέτω την εισαγωγή σου:
  Ενας άνθρωπος που υπηρέτησε το πολιτικό σύστημα το οποίο μας οδήγησε στην κατάσταση κοινωνικής και ατομικής αποσύνθεσης που βρισκόμαστε σήμερα ( ¨Καραμανλής ή Τανκς ¨ )...
  Είναι αυτό πρόλογος για τον Μίκη; Δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω με τίποτα. Σίγουρα για τον Χριστό θα έγραφες 'Ενας άνθρωπος που οδήγησε τον Ιούδα στην κρεμάλα'.
  Ξέρεις είναι πολύ απλό. Γράψε δίπλα σε κάθε τι που κατηγορείς τον Μίκη το κίνητρο που πιστεύεις ότι είχε. Τότε θα είναι η θεωρία σου ολοκληρωμένη και πιο πιστευτή. Δηλαδή, σε πείραξε που θα κάνει ταινία ο Παπανδρέου; Εσένα αν σου έδινε ο Χίτλερ όπλα να τον πολεμήσεις θα έλεγες όχι; Δες από αυτό το πρίσμα τον Μίκη και θα αναθεωρήσεις τη στάση σου. Ο Μίκης εκτός από χαρισματικός, πέρασε και πολλά στη ζωή του, από τα νιάτα του ακόμα, που του έδωσαν από νωρίς μια σοφία που εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις.
  Τώρα, όσον αφορά τον συμψηφισμό. Το θεωρώ δευτερεύον ζήτημα. Αν δεν ενέσκηπτε η οικονομική κρίση στη χώρα, σε είκοσι χρόνια θα είχαμε αφανισθεί σαν έθνος. Καλό θα ήταν να μηδένιζε το κοντέρ, αλλά μετά τί γίνεται; Με τέτοιους πολίτες πώς μπορεί να πάει η χώρα μπροστά; Επειδή τα λέμε μεταξύ μας; Δες στο youtube την επισκεψιμότητα του Ρουβά σε σύγκριση με αυτή του Μίκη ή άλλων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης.
  Στις μέρες μας εκτός από την τρομοκρατία διώκεται και η συνομωσιολογία. Αναφέρεσαι στην προσωπική σου ιστορία, την οποία δεν αμφισβητώ, όμως ένας τρίτος μπορεί να έλεγε 'δεν άξιζε' ή 'ήταν παρανοϊκός'.
  Ε λοιπόν, εγώ είμαι οπαδός της συνομωσιολογίας. Αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες μας είχαν όλα τα μέσα να κάνουν τα σχέδιά τους με την παραμικρή λεπτομέρεια. Και στην περίπτωση της Ελλάδος πέτυχαν τον σκοπό τους με το παραπάνω. Κι όπως ο Κεμάλ είπε 'Επιτέλους τους ξεριζώσαμε' έτσι κάποιοι σήμερα λένε 'Επιτέλους τους αφελληνίσαμε'. Γι' αυτό η μόνη μας ελπίδα να σωθούμε σαν έθνος είναι να γίνουμε το επίκεντρο μιας πνευματικής επανάστασης ενάντια στον υλισμό της Δύσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Σημαιοφόρος 06/12/2010 14:38:44

   Τώρα μπορώ να καταλάβω το ¨πιστεύω σου¨ που οδηγεί στην παράλογη εξήγηση της ιστορίας και εξηγεί , εν μέρει , την ¨επιθετικότητα σου¨.

   Καταλαβαίνω , αλλά δεν συμφωνώ. Διαφωνούμε απόλυτα. Και η αλήθεια αυτή ας μείνει εδώ , δεν έχει νόημα άλλο η αντιπαράθεση αυτή.

   Οι τρίτοι ας κρίνουν.

   Σεβαστή η άποψη σου , όμως δέξου ότι με αυτή δεν μπορεί να συμφωνήσει σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου , ακριβώς επειδή μπορεί να την θεωρεί ¨λίγο παρανοϊκή¨.

   Οι συνομωσίες είναι υπαρκτές , παρεμβάλλονται και καθυστερούν την εξέλιξη και θα ήταν λάθος να μην τις λαμβάνουμε ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ και όχι απόλυτα υπόψη μας/

   Όμως η ιστορία της ανθρωπότητας , θα στο πω ¨ωραία Μαρξιστικά¨ , είναι η ¨ιστορία της πάλης των τάξεων¨ ( που γίνεται σε κάποιες ιστορικές στιγμές , δυστυχώς , και ¨πάλη μεταξύ των εθνών¨ , μεταξύ πτωχών και πλουσίων εθνών-κρατών ) , αυτή είναι κινητήριος δύναμη των πάντων. Μάλλον διαφωνούμε και σε αυτό , αλλά ας μείνουμε εδώ.

   Το κρίσιμο σημείο για την στιγμή αυτή που διερχόμαστε ( την θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ) είναι ότι οι απόψεις των ανθρώπων με αγνά και όχι ιδιοτελή κίνητρα θα πρέπει να συγκλίνουν , απαιτείται ενότητα σε μίνιμουμ , αλλά ξεκάθαρους στόχους που δεν κλείνουν τον δρόμο στην παραπέρα εξέλιξη , χειραφέτηση της κοινωνίας και του καθένα μας .

   Η Ελευθερία , η παρεξηγημένη Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο.

 22. Σημαιοφόρος avatar
  Σημαιοφόρος 06/12/2010 16:40:04

  Αγαπητέ ΝΤΑΝΤΟΝ
  Δεν περιμένω να καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Και με μία ελάχιστη μειοψηφία θα είμαι ικανοποιημένος. Εσύ δείχνεις ότι μονοπωλείς την αλήθεια.
  Καλό είναι να συζητάς με όλους αυτούς που έχουν εντρυφήσει σε τόσα θέματα. Αν όμως βγεις ένα βράδυ έξω σε ένα μπαράκι ή ένα ουζερί και μπεις στην καθημερινότητα των θαμώνων θα καταλάβεις τη μοναξιά σου. Τη κοινότητα των σκεπτόμενων, ανάμεσά τους κι εσένα, την συγκρίνω με τους εναπομείναντες Ελληνες στην Πόλη μετά το '55.
  Λοιπόν, έστω ότι ο κόσμος γεμίζει Νταντόν, άτομα με πολλές ιστορικοπολιτικές γνώσεις, μικρούς σοφούς, που επιτυγχάνουν την απόσβεση του χρέους. Μετά ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις σου; Πραγματικά, θέλω από σένα αυτή την απάντηση.
  Θα ήσουν ικανοποιημένος αν γυρνούσαμε στα παλιά, αν οι φτωχοί γίνονταν πλουσιότεροι και οι πλούσιοι φτωχότεροι; Μιά τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να κρατήσει όταν δεν υπάρχει παιδεία και πολιτισμός. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση, συμπόνοια. Τώρα που μιλάμε, κατά μέσο όρο, κάθε 5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από ασιτία στην Αφρική. Κάθε φορά που αγοράζεις ένα προϊόν 'made in China' ή 'made in India' κερδίζεις σε βάρος των εξαθλιωμένων εκεί εργατών.
  Κλείνοντας γράφεις 'ότι οι απόψεις των ανθρώπων με αγνά και όχι ιδιοτελή κίνητρα θα πρέπει να συγκλίνουν, απαιτείται ενότητα σε μίνιμουμ, αλλά ξεκάθαρους στόχους που δεν κλείνουν τον δρόμο στην παραπέρα εξέλιξη, χειραφέτηση της κοινωνίας και του καθένα μας'.
  Συμφωνώ, αλλά δεν νομίζω ότι η απόσβεση του χρέους θα μας βοηθούσε καθόλου προς την κατεύθυνση αυτή. Ισως, ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να καταλάβεις την παρακμή που διέρχεται η υφήλιος και να ψάξεις και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

 23. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 08/12/2010 22:39:01

  Αγαπητέ ¨Σημαιοφόρε¨ , άρα πολύ οπαδός του ¨συμβολισμού¨... ( ποιανού όμως ; ) .

  ¨Συμφωνούμε¨ σε αυτά που λες , αλλά η αναφορά σου ¨στα παιδιά που πεθαίνουν κάθε στιγμή¨ και για ένα ¨κίνημα πνευματικής αναγέννησης και κάθαρσης¨ μου θυμίζει έναν ¨λανθάνοντα¨ Εγκυκλοπαιδισμό μέχρι το γνωστό τραγούδι ¨ Η Σωτηρία της Ψυχής είναι Μεγάλο Πράγμα ¨...

  Λίγο πολύ μας λες ότι για να διεκδικήσουμε τις Επανορθώσεις θα πρέπει πρώτα ¨να αλλάξουμε χαρακτήρα¨ , να ξέρουμε τι θέλουμε και τι θα τα κάνουμε...

  Ακολουθώντας την λογική σου θα μπορούσε να πει κανείς ότι ¨είναι άσκοπο οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αυξήσεις αφού δεν έχουν την σωστή μόρφωση και δεν θα τα αξιοποιήσουν ( τα χρήματα ) σωστά για να άρουν την αδικία από τον κόσμο...¨. Καλά ¨συμφωνούμε¨ , αλλά έχω ορισμένες επιφυλάξεις¨ ... ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ¨ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΕ¨ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ;;;

  Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο σου θυμίζω με τα ¨πανάρχαια¨ και αναχρονιστικά αιτήματα μου τους εναπομείναντες Έλληνες της Πόλης..., όμως σίγουρα δεν ανήκω στις ¨κλειστές κοινότητες των νοσταλγών των Χαμένων Πατρίδων¨ , επέτρεψε μου όμως να μην θέλω να χάσω την μοναδική για μένα υπάρχουσα - τωρινή Πατρίδα ... που απειλείται σήμερα .

  Το παραδέχονται συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι , αλλά τι λύσεις προτείνουν (;) , την ¨σωτηρία της ψυχής¨ , να μην ξεχνάμε επίσης και τα παιδιά της Αφρικής ;

  Φιλικά ,

  ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨

  • Σημαιοφόρος avatar
   Σημαιοφόρος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 09/12/2010 16:17:04

   Αγαπητέ Ντάντον,
   Δεν απάντησες στην ερώτησή μου, ποιές θα ήταν οι πρώτες κινήσεις σου αν εξαλείφονταν το χρέος της χώρας.
   Γενικά, παρατηρώ, ότι εξ αρχής, προσπαθείς έντονα να με κατατάξεις σε κάποια ιδεολογία, ενώ παράλληλα, με παρανοείς, ελπίζω όχι εσκεμμένα. Εγώ, σε αντιμετωπίζω σαν ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο και εν δυνάμει ικανό ανά πάσα στιγμή να απαρνηθείς όσα πίστευες μέχρι σήμερα, αν καταλάβεις ότι είχες λανθασμένες πεποιθήσεις, και να αφοσιωθείς με πάθος στις καινούργιες σου ιδέες.
   Οσον αφορά την παρομοίωσή μου για τους εναπομείνοντες σκεπτόμενους, ανάμεσά τους ελπίζω κι εγώ, εννοώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σήμερα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει ούτε καν την χυδαία ρητορική του Γεωργίου Παπανδρέου. Από μια χώρα που έβραζε το αίμα της το 1974 φθάσαμε σήμερα σε μία χώρα αποβλακωμένων πολιτών.
   Και ξεκαθαρίζω ρητά ότι, με όλες τις δυνάμεις μου, είμαι μαζί σου σε κάθε οικονομική διεκδίκηση της χώρας, είτε ταξική. Αλλά είναι τουλάχιστον αφελές να μιλάμε σήμερα για ταξικές διεκδικήσεις όταν το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποστεί τέτοιο ευνουχισμό. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να με κατηγορείς ότι δεν επιθυμώ τις γερμανικές επανορθώσεις.
   Οι αναφορές μου για τα παιδιά που πεθαίνουν στην Αφρική είτε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας είναι απλά δύο παραδείγματα της παρακμής του πολιτισμού που διέρχεται ο Δύση. Ολα αυτά τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας δεν είδα κανέναν να ασχολείται με τον ανθρώπινο πόνο του διπλανού του. Τώρα που εκδιωχθήκαμε από τον παράδεισο μπορεί και να γίνουμε πιο συμπονετικοί.
   Και αντίθετα με αυτό που με κατηγορείς πρέπει να γνωρίζεις ότι ένας λαός με στέρεες βάσεις στον πολιτισμό και στην ιστορία δύσκολα μανιπουλάρεται. Εδώ, συνέβη ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα την ίδια περίοδο σε σύγκριση με άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Λεηλατήθηκαν θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, συντάξεις κλπ και δεν κινήθηκε φύλλο. Αντίθετα μάλιστα, όταν μία ομάδα εργαζομένων δέχονταν επίθεση, όλη η κοινωνία με πρωτοστατούντες τους δημοσιογράφους ήταν εναντίον της. Ετσι σιγά-σιγά, με την μέθοδο του απομονωμένου προβάτου, κατασπαράχθηκαν όλα τα κεκτημένα μας.
   Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω ότι γενικά συμφωνούμε σε πολλά πράγματα. Απλά ο καθένας έχει το δικό του οπτικό πεδίο αλλά και μερικούς κοινούς στόχους. Εκεί που διαφωνούμε είναι οι κρίσεις σου για τον Μίκη. Και επειδή οι κατηγορίες εναντίον του είναι κάτι σαν τυφλοσύρτης που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, αναρωτιέμαι μήπως έπεσες και συ θύμα όλης αυτής της λυσσαλέας προπαγάνδας.
   Αλλά δεν μου απάντησες πως γίνεται ένας Μίκης, που θεωρείς παγκόσμια φυσιογνωμία, να ιδρύει ένα κίνημα και να θάβεται το θέμα από όλα τα ΜΜΕ. Ετσι, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Σήμερα, ο Μίκης είναι το απομονωμένο πρόβατο, χθες ήσουν εσύ, όταν, όπως περιέγραψες, πέρασες πολύ δύσκολα χρόνια, επειδή τόλμησες να σηκώσεις το ανάστημά σου, αλλά κανένας δεν έσπευσε να σου συμπαρασταθεί. Και άσχετα αν δεν συμφωνείς με τον Μίκη, θα μπορούσες να ανεβάσεις ένα άρθρο με τίτλο 'Ο Ολοκληρωτισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης'. Τί λες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.