19/04/2010 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αναδιάρθρωση χρέους η μόνη λύση για Ελλάδα"

By Wolfgang Munchau, Financial Times


Η Ε.Ε. τελικώς συμφώνησε για το πρόγραμμα στήριξης, αλλά το προβλεπόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα δεν έφθασε ποτέ. Μία εβδομάδα μετά τα spreads των ελληνικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση. Οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε υπάρξει στήριξη είτε όχι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει.

Ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει χρεοκοπία φέτος αλλά δεν αλλάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής χρεοκοπίας. Όλα είναι απλά μαθηματικά: το χρέος της Ελλάδας φθάνει στο 125% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη 5ετία προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε χρέος και τόκους. Εάν όλα αυτά προστεθούν φθάνουν στα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το 2010 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 3% έως 5% βάσει των πιο έγκυρων εκτιμήσεων. Ο πληθωρισμός θα διολισθήσει κοντά στο μηδέν, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση και του ονομαστικού ΑΕΠ. Το ονομαστικό ΑΕΠ πιθανώς θα συρρικνωθεί ακόμη πιο «επιθετικά» το 2011 και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με ηπιότερο ρυθμό, τόσο το 2012 όσο και τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης στο ονομαστικό ΑΕΠ έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατρέψει το πρωτογενές έλλειμμα του 7% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τους τόκους) πλησίον στο 5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για προσαρμογή υψηλότερη του 12% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας τους μισθούς. Εάν συμβεί το τελευταίο θα υπάρξει αποπληθωρισμός. Καθώς η Ελλάδα προωθεί την όλη διαδικασία, το χρέος της θα διευρυνθεί φθάνοντας έως το 150% του ΑΕΠ.  

 

(Συνεχίζεται στο http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/578751/ArticleFTgr.aspx )

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greenhorses avatar
  Greenhorses 19/04/2010 13:32:34

  Νομίζω ότι είναι μια λύση και αυτή τουλάχιστον να μετατεθούν σε βάθος 10ετίας τα χρέη.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/04/2010 14:04:05

  Χε χε χε... το διαβάσατε πριν 1-2 μήνες εδώ... Έχει δίκιο. Οι σωτηρίες της ΕΕ ή του ΔΝΤ, στην καλύτερη περίπτωση είναι κάποια ενδιάμεση χρηματοδότηση. Ή αυστηρές συμβουλές που θα προσομοιάζουν το zero based budgeting, που επίσης διαβάσατε εδώ παλαιότερα, είναι απλά συμβουλές.

  Το πρόβλημά μας δεν είναι ούτε η ενδιάμεση χρηματοδότηση, ούτε οι καλές συμβουλές. Ένα προφανές, αλλά μικρό, πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε _ρχεις, και περιμένουμε από τον ξένο να μας πει τι να κάνουμε (για να φταίει αυτός). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δύσκολα θα παράξουμε ΑΕΠ για να εξυπηρετήσουμε, πόσο μάλλον να μειώσουμε το χρέος. Το ότι γίνεται η προσπάθεια σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης ή ύφεσης, παίρνει το mission impossible και το κάνει mission impossible εις το τετράγωνο.

  Αν (τονίζω, "αν") είχαμε ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία, πάγια με μεγάλη αξία, και τέτοια, θα είχαμε και κάτι να δώσουμε. Η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων ωστόσο είναι για γέλια, κυρίως ως προς τα μεγέθη, και δευτερευόντως ως προς το αντικείμενο. Η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων θα βοηθούσε στην διαπραγμάτευση "ρύθμισης" του χρέους. Αλλά τα πολλά πουλήθηκαν για να πληρώσουμε την υπηρέτρια (και να φάμε και κάτι τι). Έχει μείνει η ΔΕΗ, τα νερά, και η γή μας.

  Ωστόσο, μόνο με "ρύθμιση" θα υπάρξει ρεαλιστίκή (και επωδυνη) λύση. "Ρύθμιση" σημαίνει (α) μείωση υπολοίπου (με διαγραφές και μαϊμουδιές στα επιτόκια και άλλους όρους) ή/και (β) επιμήκυνση ληκτοτήτων (χρόνου αποπληρωμής).

  Οι συνήθεις οικονομολογούντες, δεν ξέρουν από αυτά. Η Goldman Sachs, ξέρει, αλλά είναι ακριβή (και δυσφημίζεται επαρκώς). Έχει κάτι Αγγλικά μαγαζάκια που το κάνουν, μακρυά από Γαλλέους και Γερμανούς.

  • donaE avatar
   donaE @ archaeopteryx 19/04/2010 14:15:14

   Εννοειται οτι στο μεταξυ δεν θα ξαναδανειστουμε οτι θα ισορροπησουμε δημοσιονομικα και οτι μετα 25 χρονια δεν θα ειμαστε διεφθαρμενοι.Τι σοκ χρειαζεται για να αλλαξουν ολα αυτα;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ donaE 19/04/2010 14:23:49

    πόλεμος, σεισμός, λιμός, λοιμός, καταποντισμός, οι επτά πληγές του Φαραώ, η εκδίκηση του Μοντεζούμα... τέτοια.

   • donaE avatar
    donaE @ donaE 19/04/2010 14:29:21

    Αγαπα τον φιλο σου με τα ελαττωματα του,καλυτερα...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ donaE 19/04/2010 14:29:56

    ή να συνεχίσει η Ισλανδία να πετάει στάχτες για 3-4 εβδομάδες ακόμα... Και να πάρει θάρος η Λουφτχάνσα να πετάξει, και να πέσει ένα αεροπλάνο από βουλωμένα ...καρπμυρατέρ (θου Κύριε)

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/04/2010 15:09:01

  Όταν μια επιχείρηση έχει έλλειψη ρευστού και δεν μπορεί ή δεν θέλει να δανειστεί, συνήθως ρευστοποιεί κάτι από τα πιό υπερτιμημένα πάγιά της. Και κανείς δεν την κατακρίνει.
  Αλλά αυτό, στην περίπτωση κρατών, άν εφαρμοσθεί με συνέπεια είναι αρκούντως "σοσιαλιστικό" και οι "υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς" και του "ιδιωτικού" δεν το δέχονται εύκολα. Δείτε γιατί: Ο archaeopteryx έχει δίκιο για τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία: Είναι πολύ λίγα, το πρόβλημα είναι ότι τα πολύ υπερτιμημένα πάγια είναι κυρίως ιδιωτικά. Εκεί πήγαν φυσικά οι ελλείποντες δημόσιοι πόροι.
  Ρευστοποίηση παγίων στην Ελλάδα σημαίνει αποπληθωρισμός - χωρίς όμως την εργασία, γιατί σε πάγια αναφερόμαστε. Αυτό είπε ήδη ο Στρώς Καν και ο Τρισέ. Θα δούμε άν και πώς το εννοούν. Όταν ρευστοποιηθεί και αλλάξει χέρια - σε λογικές τιμές όμως, δηλαδή αποπληθωρισμένες, ξεφουσκωμένες - ένα μέρος του παραγωγικά αδρανούντος ιδιωτικού πλούτου, τότε όλα τίθενται σε νέα βάση.
  Ο Βγενόπουλος και η ΜΑΡΦΙΝ τα έχουν πεί από καιρό (θυμάται κανείς;), έχουν κάνει επίσης. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 15:11:37

   Και ζητούσαν, άν θυμάστε, ισχυρό επιχειρηματικό ρόλο του Δημοσίου. Οι ιερόσυλοι!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 15:16:38

   Εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι τόσο οι μισθοί, όσο κυρίως η πανάκριβη γή και ακίνητα, τα τερατώδη ενοίκια, μαζί φυσικά και η γραφειοκρατία με τη διαφθορά. Αλλά άν είναι να σφάξουμε επι τέλους τις ιερές αγελάδες, τώρα είναι η ώρα: Καπιταλισμό θέλουμε; Έ δεν γίνεται να έχεις καπιταλισμό με φεουδαρχική γεωπρόσοδο, με γή και ακίνητα ιερότερα από το Κεφάλαιο!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 15:17:44

   Κάνε μου λίγο τη σύνδεση ρευστοποίησης παγίων και αποπληθωρισμού γιατί κάπου σε χάνω εδώ...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Επώνυμος 19/04/2010 15:27:10

    Για να ρευστοποιηθεί, ν' αλλάξει χέρια και να μετασχηματισθεί επί το παραγωγικότερον ο συσσωρευμένος αλλά αδρανών (ιδιωτικός) πλούτος - να γίνει Κεφάλαιο - πρέπει πρώτα να αποπληθωρισθεί, να επαναξιολογηθεί: Revaluation. Για τα ευρωπαικά δεδομένα είμαστε μιά πελώρια φούσκα, άν και η εργασία (ωε μέσος όρος, παρά την ύπαρξη προνομιούχων "ανώμαλων νησίδων") δεν είναι καθόλου ακριβή στην Ελλάδα.
    Άς το ξαναπούμε, το δημοσιονομικό έλλειμα, εκτός από τη διαφθορά κτλ, υπάρχει κυρίως επειδή δεν παράγουμε προστιθέμενη αξία ως χώρα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 19/04/2010 15:31:18

    Α, εννοείς τη ρευστοποίηση "πτωχευμένων" παγίων. Σε πιάνω; Δηλαδή, κάτι που κόστιζε 100, τώρα με την κρίση το παίρνεις 20, κοψοχρονιά, και κάνεις τη δουλειά οικονομικότερα και αποπληθωρισμένα. Αυτό εννοείς;

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Επώνυμος 19/04/2010 15:38:13

    Ακριβώς, πτωχευμένων με εισαγωγικά. Δηλαδή να βγεί κάμποσος αέρας από τη φούσκα. Αλλοιώς τρελοί είναι οι ιδιώτες να (επαν)επενδύσουν; Και οι δανειστές πώς θα καλυφθούν;
    Όπως "καλυπτόταν" τα υπερτιμημένα στεγαστικά της Lehmann και της Goldmann; Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και τρύπησαν τη φούσκα.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/04/2010 15:28:59

  Λοιπόν, παιδιά, ακούστε τώρα εδώ τι θα γίνει και μετά, αν βγει, πείτε και στους φίλους σας ότι το διαβάσατε από τον Επώνυμο του antinews.

  Το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ότι κανένας δεν πιστεύει ότι θα τα βγάλει πέρα μόνη της. Αυτό και μόνον αυτό. Πρόκειται για έργο ΓΑΠ, αποκλειστικά και μόνον. Δεν έχει τόση σημασία για αυτά που θέλω να γράψω εδώ, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε.

  Για να αλλάξει αυτό το πρόβλημα, αυτή η αιτία που μας σπρώχνει στο ΔΝΤ και είναι η ουσιαστική αιτία της χρεωκοπίας μας, πρέπει να πιστέψει η ανθρωπότητα ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Κι επειδή δεν γίνεται να το πιστέψουν έτσι απλά, πρέπει να γίνει κάτι σημαντικότερο και περισσότερο: Να τα βγάλουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πέρα μόνοι μας. Δεν θα το πιστέψουν, δηλαδή, παρά μόνον αν γίνει.

  Όσο καιρό όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η τεράστια οικονομική φούσκα που είναι (μια χώρα που δεν παράγει τίποτε), είναι μαθηματικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να τα βγάλει πέρα μόνη της. Και, άρα, αν είναι μαθηματικά αδύνατον να τα βγάλει πέρα μόνη της, τότε κανένας δεν θα την πιστέψει ότι θα τα βγάλει πέρα μόνη της. Διότι, είπαμε, θα την πιστέψουν μόνον όταν το κάνει (όπως με τους Ολυμπιακούς, που μέχρι τελευταία στιγμή πίστευαν ότι δεν θα τους κάνουμε - άλλο θέμα αυτό από τη λεηλασία και ντρέπομαι γιατί ανήκα στο 97% που ήθελε τους Ολυμπιακούς ή που πάντως δεν ήταν συνειδητά αντίθετο).

  Για να τα βγάλει συνεπώς πέρα η Ελλάδα και να αρχίσουν να την δανείζουν οι άλλοι, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι α) να σκάσει η φούσκα ή β) να ξεφουσκώσει η φούσκα. Δεν έχει διαφορά επί της ουσίας, η διαφορά είναι χρονική, καθώς και διαφορά μεγάλη έχει και ο οικονομικός πόνος που θα αισθανθεί ο local population. Πάντως και με τη μία και με την άλλη περίπτωση πρέπει να πεινάσουμε πρώτα, πριν αρχίσουμε να παράγουμε.

  Η ουσία είναι μία: Έρθει - δεν έρθει το ΔΝΤ, κάποια στιγμή η χρεωκοπία θα έρθει. Αυτό θα σημαίνει στα ελληνικά το εξής: Κάποια στιγμή δεν θα έχουμε ΟΥΤΕ για να πληρώσουμε το ΔΝΤ. Και τότε δεν θα μας δανείζει ΟΥΤΕ το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι το τέλος, η οριστική στάση πληρωμών.

  Δεν ξέρω τι θα γίνει τότε, αλλά η ευρωπαϊκή τους νοοτροπία θα τους εμποδίσει να φέρουν Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους για να μας διοικήσουν. Δεν θα είναι αρκετά σικ. Και οι διάφοροι Τσολάκογλου δεν θα καταφέρουν να συλλέξουν αρκετούς φόρους, ώστε να ξοφλήσουν τα δάνεια. Αδιέξοδο, συνεπώς, για όλους.

  Η λύση θα δοθεί στο βουνό. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά το λαϊκό κίνημα να μην το καπηλευθεί κανένα ΚΚΕ, κανένας ξένος εγκάθετος. Να είναι ένα κίνημα αρετής, χωρίς άλλες ιδεολογίες. Δεν μας χρειάζονται, εμείς αναπτύξαμε πρώτοι την αρετή και την τελειοποιήσαμε με την πρόσληψη του Χριστιανισμού στη συλλογική μας υπόσταση. Έτσι, με την αρετή, θα φτιάξουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη και δημιουργική Ελλάδα. Αμήν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Επώνυμος 19/04/2010 15:50:32

   Μέχρι το ξεφούσκωμα συμφωνώ, αλλά παρακάτω δεν νομίζω, δυστυχώς ο καπιταλισμός έχει ακόμη ψωμιά. Δεν ήρθε η ώρα του. Ακριβώς για να συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε (άλλωστε και αυτοί τόσα χρόνια μας πληρώνανε, "επένδυση" λέγεται), δεν θα μας αφήσουν να χρεωκοπήσουμε. Θα μας βοηθήσουν να ξεφουσκώσουμε (για να μή σκάσουμε από τη σαμπρέλα) και θα μας δανείσουν. Εδώ είμαστε. Γερμανούς υπαλλήλους δεν θα φέρουν, αρκούν οι ελεγκτές. Και φόρους θα συλλέξουμε (για να αποπληρώνονται τα δάνεια), ο σχετικά "ευκατάστατος" Έλληνας είναι πολύ καταναλωτικό όν. Δεν αγοράζει βιβλία (που έχουν 5%), αλλά χωρίς BMW (που έχει και πρόσθετο φόρο πάνω από το 21%) δεν μπορεί.
   Η αρετή και ο Χριστιανισμός καλοδεχούμενα, αλλά για τη ζωή, όχι για το σύστημα, πολιτικό και οικονομικό. Εκεί δεν υπάρχει θέση για αυτά. Ο "σοσιαλισμός", ο "ηθικός καπιταλισμός" και άλλα καλοπροαίρετα είναι αδύνατα σε μιά και μόνη χώρα. Είμαστε και λαός εξωστρεφής. Η Ελλάδα δεν γίνεται να γίνει "Κούβα" χωρίς Φιντέλ ή "Αλβανία" χωρίς Χότζα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:10:45

    Ας κάνουμε μια διαφοροποίηση μεταξύ ελεύθερης οικονομίας και καπιταλισμού. Η ανθρωπότητα έζησε χιλιάδες χρόνια με ελεύθερη οικονομία, αλλά χωρίς καπιταλισμό, που άρχισε να αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία 500-600 χρόνια.

    Δεν είναι ανάγκη να γινουμε Κούβα. Μπορούμε απλώς να αναδείξουμε τις αρετές της φυλής μας. Αν προσπαθήσουμε, θα αποκτήσουμε πολύ καλύτερη οικονομία από τη γερμανική. Αλλά βαριόμαστε. Όλοι μας. Αυτό είναι το πρόβλημα.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:18:04

    Φίλε μου αυτό που λές "ελεύθερη" οικονομία ήταν μια οικονομία με δούλους (res=πράγμα, όχι άνθρωπος) και δουλοπάροικους (πήγαιναν πακέτο με το κτήμα, άν το πουλούσες, στο νέο ιδιοκτήτη). Μετά ήλθε η κεφαλαιοκρατία.
    Άν θέλεις, όλη η Ιστορία είναι μια διαρκής καταστροφή, και θα πώ ο 20ός αιώνας ήταν η αποκορύφωση της καταστροφής (με το Άουσβιτς και το Γκούλαγκ). Το πάν δεν είναι να βρεθούμε σε κάποιον παράδεισο, ή να νικήσουμε, είναι απλώς ν' αντέχουμε (ένας Τσεχο-Γερμανός το έγραψε αυτό, ο Ρίλκε). Για ν' αναδείξουμε τις "αρετές της φυλής" πάντως, ο καλύτερος τρόπος είναι να γνωρίσουμε και καταπολεμήσουμε "τα ελαττώματα της φυλής".

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:26:12

    Μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα τη μεταπολεμική Γερμανία που είχε εκπληκτική οικονομική ανάπτυξη ΧΩΡΙΣ αποικίες, ΧΩΡΙΣ δούλους, ΧΩΡΙΣ δουλοπάροικους, ΧΩΡΙΣ καζινοκαπιταλισμό, ΧΩΡΙΣ την αχαλίνωτη διάθεση του κέρδους που διακρίνει τον αγγλοσαξωνικό καπιταλισμό.

    Δεν λέω ότι ήταν ιδανική γερμανική εκδοχή του καπιταλισμού, αλλά λέω ότι θα είναι πολύ καλύτερη η ελληνική εκδοχή της ελεύθερης οικονομίας. Η τεχνολογία μπορεί να σε απαλλάξει από το να χρησιμοποιείς δούλους, γιατί αντί να έχεις δούλο για να ανοίγεις την πόρτα, πατάς το ηλεκτρικό κουμπί. Έτσι απλά.

    Στα ορθόδοξα μοναστήρια μας λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Ας καλοσκεφτούμε, γιατί έχουν τα μοναστήρια χρήματα; Ας αφήσουμε τις γενικεύσεις και τις συκοφαντίες. Το Βατοπαίδι αποδείχθηκε μη-σκάνδαλο. Δεν βρίσκουν τίποτα και το έχουν εξαφανίσει (κάναμε και εξεταστική - αλήθεια, τη θυμόμαστε;!). Έχουν χρήματα, λοιπόν, γιατί ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ οι καλόγεροι πειθαρχημένα και σοβαρά και κάνουν και ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

    Αντί να καθόμαστε λοιπόν να υβρίζουμε τον Εφραίμ, ας καθήσουμε να διδαχθούμε από την άριστη και έντιμη διαχείριση που έκανε και πόσο ανέπτυξε τα οικονομικά μιας ρημαγμένης Μονής μέσα σε 18 μόνον χρόνια. Αν το έκανε αυτό μια ορθόδοξη Μονή, το κράτος μας που έχει πολύ μεγαλύτερη περιουσία, δεν μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο;

    Αρετή χρειάζεται, ηγεσία, και διάθεση για δουλειά. Η αρετή και ο Χριστιανισμός, ναι, θα μας δώσουν και το κατάλληλο σύστημα. Μάθαμε την αρετή να την αποκαλούμε "Αριστερά", αλλά στην πραγματικότητα αυτό που λέγαμε "Αριστερά" ήταν γιαλαντζί υποκατάστατο της αρετής. Το κλειδί είναι η αρετή, όχι τα υποκατάστατά της. Αριστερά ή δεξιά, δεν έχει σημασία (έχω μεγαλύτερο κόλλημα με τα αριστερά υποκατάστατα, γιατί ξεγελούν περισσότερο κόσμο).

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:31:39

    Ελπίζω φίλε μου να μή σοβαρολογείς, ως Χριστιανός, με μάνατζερ-Καλογέρους δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα οικεία. Προτιμώ τον Άγιο Φραγκίσκο με τους σκύλους και τις γάτες, και τον Παπαδιαμάντη παρέα με τους φίλους και το κρασί στο φτωχοταβερνάκι. Άλλο η πολιτική, η οικονομία και οι μπίζνες, εντελώς άλλο πράγμα η πνευματική ζωή και η καρδιά του ανθρώπου. Μη τα μπερδεύουμε. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:34:31

    Σοβαρολογώ. Δες το και από αυτή την οπτική. Ο Εφραίμ μπορεί να το παράκανε λιγάκι, αλλά μήπως δεν το πλήρωσε με το παραπάνω; Αναφέρθηκα στον Εφραίμ γιατί είναι ένα γνωστό παράδειγμα επιτυχημένης οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης με πνεύμα σύνεσης, εντιμότητας, σωφροσύνης. Σε όλα τα έντιμα ορθόδοξα μοναστήρια (υπάρχουν δυστυχώς και οι εξαιρέσεις) γίνεται αντίστοιχη διαχείριση, ασχέτως αν δεν έχουν τη μεγάλη περιουσία του Βατοπαιδίου. Αυτά θα μας θρέψουν τώρα που θα πεινάσουμε, ας μην φτύνουμε το χέρια που θα μας ταϊσει. Έρχονται δύσκολες μέρες, αδέρφια!

   • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
    ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 16:50:38

    Εξαιρετικός, Επώνυμε. Ο γ.Εφραίμ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτό που επιβάλλεται να κάνει ο κάθε μοναχός επικεφαλής Μονής με περιουσία. Να διεκδικήσει την περιουσία του μοναστηριού. Κι αυτός έδωσε ένα καζάνι κρέας (στο κράτος) και (από το κράτος) πήρε πινάκιον φακής....

   • donaE avatar
    donaE @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 17:17:33

    Πολυ λιβανι Επωνυμε.Και η Γερμανια μπορει να μην ειχε αποικιες αλλα ηταν η ιδια αποικια.Αν γινομαι κατανοητη.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 19/04/2010 17:34:52

    Ομολογώ ότι δεν σε κατάλαβα DonaE. Εννοείς το σχέδιο Μάρσαλ κλπ.; Κι άλλες χώρες πήραν σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν εμφάνισαν ίδιες επιδόσεις. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το ζήτημα, η Γερμανία. Είναι ένα παράδειγμα ότι γίνεται και καλύτερα από τον αχαλίνωτο αγγλοσαξωνικό καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός του Ρήνου, ο καπιταλισμός της Βόννης, όπως συνήθισε να ονομάζεται, είναι ένα παράδειγμα. Θα μπορούσαμε να πούμε και τη Γαλλία, αλλά δεν είναι πολύ καλό παράδειγμα, διότι η Γαλλία είχε αποικίες. Να πούμε τη Σουηδία; Να πούμε τη Φιλανδία; Ας πούμε τη Φιλανδία. Τέλος πάντων, εμένα με ενδιαφέρει η Ελλάδα. Μπορούμε. Γίνεται. Πανεύκολο. Αρκεί να στρωθούμε στη δουλειά. Με ηγεσία και πετώντας τα λαμόγια έξω από τα διάφορα πόστα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Sic transit gloria mundi 20/04/2010 10:20:15

    Μου έρχεται να ξεράσω όταν σας βλέπω να εξυμνείτε τη Γερμανία.

    Η Γερμανία είχε αποικίες με την κλασική έννοια τού όρου μέχρι το τέλος τού Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και είχε προσαρτήσει τις γύρω από αυτήν χώρες μέχρι το τέλος τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μεγάλο κομμάτι τού γερμανικού οικονομικού θαύματος οφείλεται στην απομύζηση αυτών των αποικιών, κλασικών και μη, καθώς επίσης και στα δανεικά και αγύριστα που έκλεψαν οι Γερμανοί κατακτητές. Μόνο 70 δις ευρώ από την Ελλάδα, και τρέχα γύρευε πόσα ακόμη από τις άλλες χώρες που, όπως η δική μας, είναι αρκετά ραγιάδες για να μην τολμούν να διεκδικήσουν αυτά που τους πήραν οι Γερμανοί.

    Έπειτα, είναι δυνατόν να ξεχνάμε ότι το οικονομικό θαύμα τής Γερμανίας στηρίχτηκε στους γκασταρμπάιτερ; Τι ήταν οι γκασταρμπάιτερ, αν όχι δούλοι; Με εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις από τις αρχές για το αν είναι καθαρά τα σπίτια τους (που ένα ελληνικό ή ένα τουρκικό σπίτι είναι αξιωματικά χίλιες φορές πιο καθαρό από ένα γερμανικό) και με απαγορεύσεις κυκλοφορίας;

    Είναι, άραγε, τυχαίο ότι οι ξένοι στη Γερμανία είναι ή γκετοποιημένοι, ή γενίτσαροι; Τρίτης γενιάς Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες που νιώθουν εξίσου Έλληνες ή Τούρκοι όπως αν είχαν μείνει στις πατρίδες τους από τη μια, και γενίτσαροι σαν αυτόν τον Ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη που προσπαθούν με υπερβάλλοντα ζήλο να πείσουν τους Γερμανούς ότι είναι πιο Γερμανοί από αυτούς;

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Επώνυμος 19/04/2010 15:52:08

   "Δυστυχώς" φίλε επώνυμε, εγώ τουλάχιστον δε γνωρίζω κανέναν να πήρε τα βουνά με εφαλτήριο την αρετή ...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ antiathlitikos 19/04/2010 16:02:47

    Και οι Κολοκοτρώνηδες με τι κριτήριο τα πήρανε; Και οι πατεράδες μας το 1941-44;

    Ας μην κρίνουμε από τη δική μας, παρηκμασμένη εποχή. Υπήρξαν πολύ καλύτερες.

 5. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 19/04/2010 15:46:19

  Ο μεγάλος κίνδυνος του Μπετονιστάν φίλε μου stgm, βρίσκεται στις νοοτροπίες που έχει ήδη παράξει και το ενοικούν αμετανοήτως. Ενώ δηλαδή η ρευστοποίηση αποπληθωρισμένων ακινήτων θα δημιουργούσε όντως τις προϋποθέσεις παραγωγικής επένδυσης του αδρανούντος πλούτου και θα συνέβαλε έτσι ταυτόχρονα σε ανάπτυξη ΚΑΙ ανταγωνιστικότητα, πολύ φοβούμαι ότι η αποκτηθείσα έ(λ)ξη στις ασφαλείς «επενδύσεις» σε real estate θα ανακυκλωθεί σε χαμηλότερα αλλά εξίσου κερδοφόρα επίπεδα. Δεν το λέω αυτομαστιγωνόμενος και κλαίων. Το λέω με «βάση» την εμπειρία από την (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αποτυχία του εφοπλιστικού κεφαλαίου π.χ. να επενδύσει επιτυχώς σε παραγωγικούς τομείς ...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 19/04/2010 15:57:58

   Το πιό σκληρό μπετόν είναι μέσα στο μυαλό.

 6. NAYTHS avatar
  NAYTHS 19/04/2010 15:53:02

  Βρέ επώνυμε γιατί μας τα χαλάς στο τέλος ? Πως προκύπτει αυτή η Χριστιανική αρετή μέσα στον χαμό της παγκοσμιοποίησης και της θεοποίησης του χρήματος ? Εκτός και αν εννοείς τα ξωκκλήσια που υπάρχουν στα βουνά μας, και μας θυμίζουν τους κατεστραμμένους αρχαίους ναούς που χρησιμοποιήθηκαν για οικοδομικά υλικά της νέας θρησκείας...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ NAYTHS 19/04/2010 16:06:51

   Αν έχεις άλλη άποψη, δεν μπορώ να σου πω τίποτα, δικαίωμά σου. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Όμως νομίζω ότι αυτή ακριβώς η χριστιανική αρετή, όχι η κατ' επίφαση χριστιανική, η πραγματική, είναι αυτή που θα μας δικαιώσει.

   Δεν έχει, σχηματικά, μεγάλη διαφορά από αυτό που είχαν πει η Αρετή και η Κακία στον Ηρακλή όταν ήταν νέος και του έδειχναν του δύο δρόμους. Ο ένας δύσκολος στην αρχή, μετά κατηφόριζε, ο άλλος εύκολος στην αρχή, μετά γινόταν δύσβατος. Η χριστιανική οντολογία σού λέει από την πλευρά της ότι πρώτα έρχεται η Σταύρωση και μετά η Ανάσταση. Η διαφορά είναι ότι ο Χριστιανισμός είναι οντολογία, μεταβάλλει δηλαδή καίρια το είναι του ανθρώπου προς το καλύτερο, φέρνει την "καινή κτίση" που είναι απαλλαγμένη από ελαττώματα της μεταπτωτικής φύσης του ανθρώπου. Η μεταβολή αυτή δεν είναι συναισθηματική/ ψυχολογική, είναι πολύ βαθύτερη, είναι μεταβολή του είναι σου.

   Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό το μπόλιασμα της χριστιανικής αρετής, επειδή δεν υπάρχει ισχυρότερη μετάλλαξη προς το καλό.

 7. alone avatar
  alone 19/04/2010 16:49:04

  Apo

  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1732.aspx

  ..........
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την κρίση, αφού ο ιδιωτικός τομέας της είναι πολύ πιο υγιής, σε σχέση με τον αντίστοιχο στις περισσότερες «δυτικές» οικονομίες – ενώ ο δημόσιος πλούτος της υπερβαίνει (ακόμη) το χρέος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, χωρίς δυσανάλογες επιβαρύνσεις, - καθώς επίσης η «εμπράγματη» αλληλεγγύη εκ μέρους της ΕΕ, έτσι όπως την περιγράψαμε στο κείμενο μας.  Εάν όμως η ΕΕ δεν έχει αυτήν την πρόθεση, τότε οι λύσεις «τύπου ΔΝΤ» (υπερβολική φορολόγηση, έντονες μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις κλπ), όχι μόνο δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσουν πολλούς Έλληνες στην απόλυτη εξαθλίωση. Φυσικά η αποδοχή του ίδιου του ΔΝΤ, με ή χωρίς την ΕΕ, θα ήταν μία εξαιρετικά εγκληματική ενέργεια, εις βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Αυτό που απομένει λοιπόν είναι, κατ’ αρχήν, η καθυστέρηση των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, σε συνεννόηση με τους ξένους πιστωτές του – εν αναμονή της ενδεχόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, της εκλογίκευσης καλύτερα της Ευρώπης και της πιθανότητας του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου, η μείωση των περιττών δαπανών, η δραστηριοποίηση των πολιτών στα κοινά, καθώς επίσης οι προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας. Όμως, εάν δεν υπάρξει στο άμεσο μέλλον η σωστή ευρωπαϊκή λύση, είναι καλύτερα να επιλεχθεί ψύχραιμα η ελεγχόμενη στάση πληρωμών - φυσικά με την παραμονή της Ελλάδας εντός του χώρου του Ευρώ.

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/04/2010 19:53:45

  Δυστυχώς, αφού τριάντα χρόνια τώρα "προσπαθούμε" να φτάσουμε στο σημερινό χάλι, αποδομώντας τα πάντα και, κυρίως, την εκπαίδευση και την νοοτροπία κράτους και πολιτών. Τώρα πρέπει να περάσουν άλλα τριάντα για να "επιστρέψουμε από τον δρόμο που ήλθαμε", που είπε και ο Στρος-Καν. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο και καθόλου γρήγορο.
  Χρειαζόμαστε ΠΟΛΛΟΥΣ ικανούς τεχνίτες και τεχνικούς, που πλαισιώνουν την παραγωγή αλλά και προσφέρουν, στη φάση της χρήσεως, προστιθέμενη αξία στα υπάρχοντά μας, αλλά δεν έχουμε κατάλληλες σχολές γιατί, όσες υπάρχουν, δεν στήθηκαν βάσει των αναγκών της αγοράς αλλά βάσει των αναγκών απορρόφησης ανέργων στην εκπαίδευση. Καταλήξαμε η επίσκεψη του υδραυλικού και του τεχνίτη οικιακών συσκευών να κοστίζει περισσότερο από την επίσκεψη του γιατρού, αλλά κανένας να μην θέλει να "δει" το παιδί του σε τέτοιο "παρακατιανό" επάγγελμα.
  Χρειαζόμαστε "επιστήμονες" γεωργούς και κτηνοτρόφους για να αξιοποήσουμε τα εγγενή συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτογενούς παραγωγής μας (εκεί που υπάρχουν). Αλλά οι σχολές Αγροτικής και Ζωϊκής παραγωγής δεν έχουν κανένα ενδιαφερόμενο να σπουδάσει, παρά την Βάση του Μηδέν, πλέον. Μας περισσεύουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, βιολόγοι, καθηγητές και δάσκαλοι κ.α., και κολυμπάμε στους περιβαλλοντιστές, δημοσιογράφους, κοινωνιολόγους κλπ ειονί επίδοξους επαγγελματίες "ειδικών" επαγγελμάτων για πλούσιες κοινωνίες (που δεν είμαστε). Και βέβαια όλοι θέλουν να δουλέψουν "οι άλλοι". Συν τη "μια τρύπα στο νερό", που αναμένω ότι θα δούμε στον Δημόσιο Τομέα. Συνεπώς, το φαινόμενο της παλινορθώσεως της Γερμανίας το 45, ή και της αναπτύξεως της Τσεχίας το 95 δεν θα το δούμε στην Ελλάδα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.