#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2011 08:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Όψιμος μνημονιακός" ο Σαμαράς, ή ευσεβείς πόθοι;Μετά από τις κατηγορίες της ήσσονος αντιπολίτευσης για «μνημονιακή» στροφή της ΝΔ μετά τη δήλωση Σαμαρά ότι θα ψηφίσει υπό προϋποθέσεις τη δανειακή σύμβαση, αλλά και την προσπάθεια ΠΑΣΟΚ, Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη να βάλουν τη ΝΔ στο μνημονιακό κάδρο, θα ήταν χρήσιμο να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα:

Δεν ψηφίζει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Ο Σαμαράς έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση με όρους εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο οι όροι

Δανειακή σύμβαση είναι ένα συμφωνητικό για την εκταμίευση του δανείου, ενώ οι όροι, δηλαδή τα μέτρα και η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνονται σε ένα μνημόνιο (το Μνημόνιο 2 ας πούμε). Θα πρέπει ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αυτά (δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο 2) να περάσουν και να ψηφιστούν από τη βουλή αφού έχουν μείζονα εθνική σημασία και έτσι επιτάσσει το Σύνταγμά μας αλλά και οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Σημειωτέον ότι πέρυσι, ενώ το Μνημόνιο 1 (οι όροι και τα πολιτικά μέτρα) ψηφίστηκε από τη βουλή  (από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, μην ξεχνιόμαστε) η τότε δανειακή σύμβαση ουδέποτε τέθηκε προς έγκριση από τη βουλή, όπως πολύ εύστοχα έχουν παρατηρήσει έγκριτοι νομικοί (όπως οι κ.κ. Κασσιμάτης και Μπέης) και προ ημερών στην ομιλία του από βήματος της βουλής επισήμανε και ο Αντώνης Σαμαράς, επομένως είναι ακόμα και σήμερα ανομιμοποίητη (βλ. σχετική ανάρτηση antinews).

Η δανειακή σύμβαση

Μια τέτοια δανειακή σύμβαση θα περιέχει τις εξής συμφωνίες: το ύψος του δανείου (τα λεφτά), πότε πρέπει αυτό να αποπληρωθεί, το επιτόκιο, και ποιές θα είναι οι εγγυήσεις αν αθετήσουμε τη σύμβαση και δεν πληρώσουμε. Το θέμα των εγγυήσεων δεν έχει ακόμα συζητηθεί επισήμως. Μόνο εικασίες και φόβοι υπάρχουν που στηρίζονται στο περιεχόμενο της παλιάς δανειακής σύμβασης η οποία όπως σημειώθηκε πριν δεν έχει εγκριθεί και είναι ανομιμοποίητη. Με μία σωστή διαπραγμάτευση με γνώμονα τα συνταγματικά όρια και τους νομικούς άξονες των ευρωπαϊκών συνθηκών (που δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να αγνοηθούν από τους Ευρωπαίους αν βεβαίως εμείς ως κράτος μέλος της Ε.Ε. τους προβάλουμε κατά τη διαπραγμάτευση) είναι δυνατόν να μπουν λογικές και παραδεκτές εγγυήσεις. Όπως για παράδειγμα κεφαλαιοποιήσεις δικαιωμάτων ενοικίασης ορισμένων δημοσίων εκτάσεων για κάποια χρόνια λ.χ. 20 χρόνια για την δημιουργία αιολικών ή ηλιακών πάρκων. Αυτές οι εγγυήσεις, όμως, θα καταπέσουν εάν και μόνο εάν αθετήσουμε την εξυπηρέτηση του δανείου που θα λάβουμε. Αν το εξυπηρετούμε κανονικά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας ζητήσει τίποτα. Είναι δημοκρατικά επιτρεπτό να μπει ως εγγύηση η εκμετάλλευση κάποιου δικαιώματος για ένα λογικό, συγκεκριμένο και σαφώς καθορισμένο διάστημα χωρίς απώλεια κυριότητας.

Ένα τέτοιο συμφωνητικό δανειακής σύμβασης ο Σαμαράς μπορεί να το εγκρίνει με την ψήφο του στη Βουλή (γιατί η χώρα έχει άμεση ανάγκη από δανεικά αλλιώς θα χρεοκοπήσει). Όταν θα γίνει και πρωθυπουργός μπορεί να επιδιώξει δανεισμό και από τρίτες χώρες (Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) αλλά τώρα οι άμεσοι διαθέσιμοι και αναγκαίοι δανειστές είναι η τρόϊκα, δυστυχώς αλλά είναι ελέω της πολιτικής Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ. Το αν στις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης υπάρχει ή όχι απαγόρευση δανεισμού από τρίτους ή αν απαγορεύεται ο συμψηφισμός με απαιτήσεις από τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις είναι και αυτά θέματα εφικτής διαπραγμάτευσης. Μόνο μια αποικία ή ένα προτεκτοράτο μπορεί να αποδεχτεί τέτοιους περιορισμούς στο δανεισμό, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα και υπάρχει πάντοτε και η κόκκινη γραμμή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ευρωπαϊκού δικαίου που δεν μπορούν η Ε.Ε. και η Ε.Κ.Τ να αγνοήσουν, αφού συμβαλλόμενο είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., ακόμα και αν δεν ενδιαφέρει το ΔΝΤ μια ενδεχόμενη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Οι όροι

Επομένως, οι όροι θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο Μνημόνιο που θα έρθει στη βουλή όπως και η δανειακή σύμβαση. Για το Μνημόνιο αυτό, το Μνημόνιο 2, ο Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται καν να έρθει στη βουλή από τη μεταβατική κυβέρνηση μαζί με τη δανειακή σύμβαση ή χώρια από αυτήν. Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα έχει δεσμευθεί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει ένα νέο Μνημόνιο αν προβλέπει την ίδια πολιτική με το Μνημόνιο 1 που απέτυχε πλήρως και οδηγεί σε ολοένα αυξανόμενη ύφεση. Ένας λόγος παραπάνω αν προβλέπει και μόνιμη επιτροπεία της τρόϊκας δηλαδή εγκατάσταση εκπροσώπων της στα υπουργεία πέραν κάποιων περιστασιακών τεχνικών συμβούλων. Τούτο δε δεν θα είναι ασυνέπεια λόγων και έργων ούτε επικίνδυνο να προκαλέσει χρεοκοπία. Όπως έχει ήδη δηλωθεί προ ημερών: η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση αν την πάνε στην Βουλή μαζί με τα μέτρα δηλαδή μαζί με πολιτικούς όρους και μνημόνια (http://www.antinews.gr/2011/11/05/131735/).

 

Είναι συνεπής στη στρατηγική του ο Σαμαράς; Έκανε πράγματι κάποια υποχώρηση;

Ο Σαμαράς έχει πει ότι θα διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση γιατί αυτή κατέστη με τις παλινωδίες Παπανδρέου αναπόφευκτη. Αυτό κατ’ αρχήν σημαίνει ότι είτε θα την ψηφίσει με αυτήν τη βουλή με μεταβατική κυβέρνηση είτε θα την φέρει για ψήφιση στη νέα βουλή με τη δική του νέα κυβέρνηση (σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση και πάμε απευθείας σε εκλογές) για να αποφύγει την οποιαδήποτε εμπλοκή με τους ευρωπαίους εταίρους και την εκταμίευση της 6ης δόσης με απώτερο στόχο να αποφύγουμε τη στάση πληρωμών (προοίμιο χρεοκοπίας).  Μετά, και εφόσον είναι πια πρωθυπουργός με νωπή λαϊκή εντολή θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου 1 ώστε το νέο Μνημόνιο που θα φέρει ο ίδιος πια στην καινούργια βουλή να προβλέπει κατά το δυνατόν χαμηλή και μειωμένη φορολόγηση, αποκατάσταση αδικιών σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, αληθινή εφεδρεία και όχι αυτόματες απολύσεις, περιστολή σπατάλης δημοσίου και γραφειοκρατίας με στόχο την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας ώστε να τεθούν οι βάσεις για αληθινή ανάπτυξη, δημιουργία πλεονασμάτων, εγγυημένη εξυπηρέτηση δανειακών συμβάσεων και μεσοπρόθεσμα σε απαλλαγή από  τα Μνημόνια, την τρόϊκα και ιδίως το ΔΝΤ. Καλό είναι για σημειολογικούς λόγους να μην το ονομάσει «Μνημόνιο», καλύτερα να το πει Πολιτική Συνθήκη. Κόκκινη γραμμή διαπραγμάτευσης της Πολιτικής Συνθήκης αυτής θα είναι αυτό που δόθηκε αντίστοιχα σε Ιρλανδία και Πορτογαλία στα δικά τους μνημόνια. Μπλε γραμμή, όλες οι προβλέψεις του προγράμματος «Ζάππειο 2» που εξαρτώνται από τη συμφωνία της τρόϊκα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η δανειακή σύμβαση αυτή καθ’ αυτή δεν είναι Μνημόνιο, ούτε ισοδυναμεί με το νέο Μνημόνιο. Αυτός που ψηφίζει Μνημόνια με πολιτικούς όρους που οδηγούν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης-υπανάπτυξης μπορεί να χαρακτηριστεί μνημονιακός με την αρνητική σημασία που δίνουμε σήμερα. Αυτός που δεν ψηφίζει υφεσιακά Μνημόνια ή αυτός που διαπραγματεύεται και φέρνει μέτρα αναπτυξιακά δεν είναι «μνημονιακός». Τόσο απλά. Αν κάποιος πιστεύει ότι στο σημείο που μας έφτασε ο Παπανδρέου δεν χρειαζόμαστε δάνειο και μπορεί να το αποδείξει, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αρνητικά για την κίνηση Σαμαρά να δεχτεί την ψήφιση δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, ο οποιοσδήποτε νουνεχής βλέπει ότι ούτε τρίτοι (π.χ. Ρωσία και Κίνα), αν και ίσως θα ήταν πρόθυμοι, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μας σε δανεισμό ερήμην της Ευρώπης αποσοβώντας τον κίνδυνο χρεωκοπίας διότι είμαστε εκτεθειμένοι με τον αρχικό δανεισμό της τρόϊκας (ελέω Παπανδρέου, δυστυχώς αλλά είμαστε) και υπάρχει και δέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο 1 και το Μεσοπρόθεσμο που επεβλήθη από το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, ο νέος δανεισμός μας από την τρόϊκα, που θα συμπεριλαμβάνει και το υπόλοιπο του δανείου που δεν έχουμε ακόμα λάβει από την αρχική σύμβαση, είναι αυτή τη στιγμή αναπόφευκτος, εκτός και αν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε οικεία βουλήσει. Όποιος έχει νηφαλιότητα βλέπει ότι η στάση Σαμαρά είναι υπεύθυνη και δεν έχει στοιχεία υποχωρητικότητας με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Και επειδή ορισμένα ΜΜΕ αρέσκονται να βαφτίζουν τη δήθεν υποχώρηση σαν «υπέρβαση», η αλήθεια είναι ότι ούτε υποχώρηση αλλά ούτε και «υπέρβαση» επί της ουσίας έγινε από το Σαμαρά. Ήταν και παρέμεινε αντιμνημονιακός σύμφωνα με την εξήγηση που δώσαμε εδώ. Ο,τιδήποτε παραβλέπει την πραγματικότητα αυτή είναι  λαϊκισμός.

Μανώλης Μενεγάκης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 25/11/2011 09:07:01

  Οι νουνεχείς αντιλαμβάνονται πως ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το καλλίτερο δυνατό. Κέρδισε καθαρά μεγάλη διπλωματική νίκη και οι καλόπιστοι το αντιλαμβάνονται. Από πουθενα δεν προκύπτει πως η πολιτική του στο θέμα του Μνημονίου άλλαξε έστω και στο ελάχιστο. Καλό θα είναι όσοι ασχολούνται με το θέμα να μένουν στην ουσία και όχι να μαλώνουν το απόγευμα τον Σαμαρά για ενδοτισμό, αυτοί που τον έκραζαν το πρωί επειδή δεν υπογράφει και θα μείνουν οι χήρες και τα ορφανά χωρίς φαί τα Χριστούγεννα! Ο Αντώνης έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και εσαεί θα κάνει αυτό που επιβάλλεται να κάνει...

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 25/11/2011 09:18:50

  Εξαιρετικό άρθρο... Πιστεύω ότι φωτίζει τις "παρεξηγήσεις" των τελευταίων ημερών σε σχέση με την στάση του ΑΣ.

 3. Μανώλης Μενεγάκης avatar
  Μανώλης Μενεγάκης 25/11/2011 09:19:09

  Ένα συντακτικό σφάλμα στο κείμενο: εκεί που λέει "σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση και πάμε απευθείας σε εκλογές" αντικαθίσταται με "σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη μεταβατική κυβέρνηση και πάμε απευθείας σε εκλογές"

 4. Μανώλης Μενεγάκης avatar
  Μανώλης Μενεγάκης 25/11/2011 09:33:09

  Ευχαριστώ το antinews για την ανάρτηση.

  Μια μικρή διόρθωση σε ένα σημείο στο κείμενο, εκεί που λέει: "σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση και πάμε απευθείας σε εκλογές" πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση

  "σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη μεταβατική κυβέρνηση και πάμε απευθείας σε εκλογές".

  Με τη στάση του, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο, Α. Σαμαράς φαίνεται ότι είναι ένας ηγέτης που δεν κινείται με όρους δεξιάς-αριστεράς, ούτε ασχολείται με τον μικρόκοσμο της μικροπολιτικής επικοινωνίας, αλλά χαράζει ή τουλάχιστον αγωνίζεται για μια πατριωτική πολιτική για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της. Αυτό είναι ελπιδοφόρο και για όσους πάντοτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Αριστερά γιατί εκφράζει και αυτούς αναπόφευκτα. Μόνο οι βολεμένοι και τα λαμόγια εξαιρούνται.

 5. Stergios avatar
  Stergios 25/11/2011 09:35:35

  "Μετά από τις κατηγορίες της ήσσονος αντιπολίτευσης"...

  Μα δεν τα λέει μόνο η ήσσων αντιπολίτευση αυτά, τα λέει κι η μείζων αντιπολίτευση, δηλαδή το ΚΚΕ.

  Ο Σαμαράς μοιάζει με εκείνα τα παιδάκια που σπάνε το βάζο τής μαμάς και μετά, με ένοχο ύφος, διαλαλούν: "ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ!".

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 25/11/2011 09:36:17

  Κακα τα ψεματα φιλτατη ομως η αληθεια !Τα ψιλα γραμματα δεν τα διαβαζει σχεδον κανεις αυτο που μενει ειναι η υπογραφη και η προπαγανδα των ΜΜΕ και των εξαπτερυγων του μνημονιου και του ΓΑΠ.Ο λαος περιμενει δειγματα γραφης για την υπερασπιση των συμφεροντων του οπως πχ η παρεμβαση για τις διευκολυνσεις στο χαρατσι μεσω ΔΕΗ που εκανε στην Βουλη Ο Σαμαρας και βγηκε ο Μπενυpig να μιλησει για ανοικτες πορτες ενω τωρα κανει αυτο που του ειπε ο Σαμαρας χωρις κανεις να το αναφερει πουθενα !Το αλλο με την χωροταξια των ιχθυοκαλλιεργειων του Γερουλανου καραμπινατο σκανδαλο ανα την επικρατεια με την γυναικα του ιδιοκτητρια εταιρειας ιχθυοκαλλιεργειας να κανει τουμπεκι κι ο ανεκδιηγητος Αλεβιζατος της ΝΔ στο Υπουργειο του Γερουλανου να κανει κωλοτουμπες απο την δηλωση του να αποσυρθει ο νομος και τωρα να λεει οτι εννοουσε να μην ισχυσει για την εκλογικη του περιφερεια Κεφαλλονια και Ιθακη !Σαν δεν ντρεπομαστε !Αυτα τα χρεωνεται ηΝΔ και ο Σαμαρας και εαν συνεχισουμε ετσι σε λιγο θα δουμε μειωσεις στα ποσοστα των δημοσκοπησεων που δεν θα τις πιστευουμε αλλα να ξερουμε απο που προερχεται η δυσαρεσκεια του κοσμου !Θελει αντιπολιτευση ξυπνια τωρα για να δει ο κοσμος οτι δεν ειναι ολοι ιδιοι !

 7. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 25/11/2011 09:39:41

  κ. Μενεγάκη

  Καταλαβαίνω οτι θα ξεσπάσει μια ...φιλολογία σχετικά με το αν ο κ. Σαμαράς ενέδωσε στις πιέσεις ή όχι. Το κείμενο της επιστολής του είναι εκεί, ανοιχτό στη ανάγνωση (και την ερμηνεία!) οποιουδήποτε. Προβλέψιμα δε, ου μην αλλά και προφανή, είναι τα παιχνίδια που παίζονται.

  Καταλαβαίνω όμως οτι και τα άλλα συγκυβερνώντα Κόμματα έχουν καταθέσει αντίστοιχες επιστολές. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν τις δημοσιοποιούσατε, να ξέρουμε τέλος πάντων τι έχουνε γράψει και οι από εκεί λαλούντες και πιέζοντες...

 8. Dimitris avatar
  Dimitris 25/11/2011 09:43:39

  "μετά τη δήλωση Σαμαρά ότι θα ψηφίσει υπό προϋποθέσεις τη δανειακή σύμβαση", κύριε Μενεγάκη το αρθρο σας έχει γραφτεί τον Οκτώβριο ή τον Νοεμβριο?

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ Dimitris 25/11/2011 15:24:32

   Ο Σαμαράς έχει δηλώσει για το θέμα ότι "οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα για να τις αλλάζουμε". Αν θέλει να είναι συνεπής με αυτό, θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση χωρίς όρους εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας (σε αυτό το σημείο είναι που εκφράζει όλους ανεξάρτητα του αν ψήφιζαν δεξιά ή Πασόκ ή αριστερά). Έχει πει πουθενά ότι θα ψηφίσει την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δανειακή σύμβαση του φέρουνε, με τις οποιεσδήποτε εγγυήσεις;

 9. Alex avatar
  Alex 25/11/2011 09:50:01

  Ο Πρόεδρος έπρεπε ήδη να πιέζει Παπαδημο για τήρηση των χρονοδιάγραμματων και να περιοδεύει ανα την Ελλάδα δείχνοντας σε όλους ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Με αυτο το τροπο θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους σε ανάλογες κινήσεις, θα φέρει πανικό στο ΠΑΣΟΚ το οποίο χωρίς αρχηγό θα τρέχει και δε θα φτάνει. Άλλωστε το ότι στηρίζει τη ¨κυβερνηση¨ το έδειξε και το υπέγραψε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναμονες. Πρόεδρε μην αργεις άλλο. Στο δρόμο σήμερα κιόλας, χωρίς ΜΜΕ, δε τα χρειάζεσαι.

 10. Ίωνας avatar
  Ίωνας 25/11/2011 10:56:18

  Το ότι υπέκυψε ο Αντώνης Σαμαράς, στις διαθέσεις των δανειστών, είναι κάτι που ισχυρίζονται οι κακόπιστοι, οι αποτυχημένοι της πολιτικής και οι ...ατυχήσασες. Α! Και η πλειοψηφία των ρυπαρογράφων και ρυπαρομιλούντων των ...γνωστών ΜΜΕ, που τρέμουν την αυτοδυναμία της ΝΔ. Αυτό μας έλειπε, να χαράσσει πολιτική στρατηγική ο Πρόεδρος της ΝΔ, επηρρεαζόμενος από τους ...προαναφερθέντες... Ο Ελληνικός Λαός διαθέτει κρίση και θα το αποδείξει στις επερχόμενες εκλογές, δίνοντας στον Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα του μια μεγαλόπρεπη αυτοδυναμία και ισχυρή εντολή να αναστήσει το καθημαγμένο μας Έθνος.

 11. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 25/11/2011 13:38:03

  Aγαπητέ Μανώλη Μενεγάκη,
  Θα ήθελα πολύ να σε πιστέψω, όμως επειδή:
  1.) Η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων πολιτικών είναι όπως διαπίστωσαν ακόμα και οι ξένοι, "πλιατσικολόγοι της εξουσίας" και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι περισσότεροι επαγγελματίες,κληρονόμοι, γόνοι κλπ. πολιτικοί της ΝΔ που περιστοιχίζουν και τον Σαμαρά .
  2.) Απ' την αρχή της κρίσης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έκανε κάτι που θα έδειχνε οτι έχει τη στόφα του ηγέτη που μπορεί να κάνει ανατροπές και να σώσει το Εθνος απο την καταστροφή που επέρχεται.
  3.) Η συμπεριφορά του θυμίζει έντονα Παπανδρέου . Αν προσέξεις , δεν λέει ξεκάθαρα ή τουλάχιστον δεν βάζει "κόκκινες γραμμές" με το πρόσχημα οτι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται αλλά γίνονται. Ετσι εγώ μπορώ να υποθέσω οτι άν οι Μερκοζήδες του απαγορέψουν να μειώσει το ΦΠΑ. θα τους απαντήσει σαν Αξιοπρεπής Ελληνας Ηγέτης, οτι αυτο είναι δική μας υπόθεση και δεν δέχομαι να παρεμβαίνετε εσείς στην πολιτική του Ελληνα Πρωθυπουργού. Επίσης θεωρώ πολύ "φλου" την υπόσχεσή του οτι θα συστήσει μία και μόνη επιτροπη που θα διερευνήσει πραγματικά, και όχι όπως οι μέχρι τώρα επιτροπές
  επιτροπη που θα διερευνήσει πραγματικά, και όχι όπως οι μέχρι τώρα επιτροπές της βουλής, πώς δημιουργήθηκε το χρέος που μας οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση.
  Ετσι εγώ λογικά υποθέτω οτι, όταν η επιτροπή αυτή διαπιστώσει οτι είναι αληθές το συμπέρασμα των περισσότερων εγκρίτων οικονομολόγων Ελλήνων και ξένων που λένε οτι τα 2/3 περίπου του Ελληνικού χρέους είναι παράνομο-απεχθές διότι οφείλεται στη διόγκωση των προυπολογισμών των μεγάλων έργων και προμηθειών από εταιρείες που αποδεδειγμένα "λάδωναν" Ελληνες και ξένους"αρμοδίους" ώστε να μην ελέγχονται και να πληρώνονται υπέρογκα ποσά απο το κράτος , ο Σαμαράς θα απαιτήσει από τους δανειστές την διαγραφή του καθώς και την αποζημίωση του Ελληνικού κράτους για την ζημία που υπέστη εξ αυτού του γεγονότος, πράγμα που ευθαρσώς και ξεκάθαρα δηλώνει πχ.ο κ. Τσίπρας.
  Βεβαίως το υπόλοιπο 1/3 του χρέους οφείλεται στο πελατειακό διεφθαρμένο, ανίκανο και άδικο δικό μας κράτος αλλά αυτό είναι καθαρά δική μας υπόθεση και βεβαίως περιμένω απο τον Σαμαρά νακάνει πραγματικότητα την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του κράτους. Ομως, και αυτο είναι ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΟ, ανδεν είχαμε τα 2/3 του παράνομου χρέους που δημιουργήθηκε και κατέξηξε σε 1000 το πολύ άτομα (Ελβετία κλπ. φορολογικοί παράδεισοι) εμείς σήμερα με ένα κράτος που δήθεν " δεν παράγει τίποτα",( όπως και το Λουξεμβούργο πχ.) και με τεράστια αδικία στην εσωτερική κατανομή του πλούτου για την οποία ουδέποτε (ούτε τώρα ) ενοχλούνται οι "εταίροι" μας γιατί ξέρουν οτι αυτό δεν τους στερεί κανένα έσοδο αλλά αντίθετα τους επιτρέπει να απομυζούν τον Νότο, θα είχαμε χρέος 60% του ΑΕΠ !!! και θα ήμασταν δίπλα στην Φινλανδία...
  Αν πάλι είχαμε "φάει" αυτά τα 2/3 του χρέους όπως λέει ο Πάγκαλος, δεν θαείμασταν απο το 1981 μέχρι σήμερα σταθερα στην 17η θέση οι φτωχότεροι στην Ευρωζώνη, με την Αιτωλ/νία και την Ηπειρο να είναι σταθερά οι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωζώνης...
  Γενικά ο Σαμαράς αφήνει να εννοεί ο καθείς ό,τι θέλει προεκλογικά για την πολιτική του και μόλις του αποσπάσει την ψήφο θα του πεί οτι δυστυχώς δεν εννοούσα αυτό και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ακριβώς όπως ο Αντρέας έλεγε οτι θα δώσει λεφτά σε κάθε "μη προνομιούχο" μικρομεσαίο Ελληνα και ο καθένας νόμιζε οτι εννοούσε αυτόν, ή όπως ο γιός του "υπάρχουν λεφτά"προεκλογικά και μετά τις εκλογές: " δεν είναι εφικτό να τα εισπράξουμε..."
  Αν λοιπόν δεν ξεκαθαρίσει μεχρι πού είναι ικανός να φτάσει, αυτή τη φορά δεν θα ξεκαθαρίσουμε και μείς την ψήφο μας απέναντί του και θα του την δώσουμε μετά τις εκλογές αν και εφ' όσον μας δικαιώσει...

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 25/11/2011 15:35:49

   Στο (2.) σου απαντώ ότι απ’ την αρχή της κρίσης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε κάτι που έδειξε ότι έχει τη στόφα του ηγέτη που μπορεί να κάνει ανατροπές και να αποσοβήσει τους κινδύνους καταστροφής. Η μεγάλη ανατρεπτική του κίνηση ήταν ότι είπε ΟΧΙ και δεν ψήφισε το Μνημόνιο διαφωνώντας με το μείγμα πολιτικής του που προέβλεψε ότι θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο που ανατροφοδοτεί την ύφεση. Επιβεβαιώθηκε πλήρως, αλλά το σημαντικό δεν είναι τόσο η επιβεβαίωσή του (η οποία παρεμπιπτόντως οδήγησε στην αποχώρηση του Παπανδρέου ως αποτυχημένου) όσο ότι με το ΟΧΙ του αυτό, το έγκαιρο όχι, έθεσε τις βάσεις για μια μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση δηλαδή για μια εθνική πολιτική που δεν είναι αλυσοδεμένη για δεκαετίες σε ένα Μνημόνιο που κάποιος λίγος πρωθυπουργός είχε ψηφίσει. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας.

   Όσον αφορά στην τέχνη του εφικτού που λες και το ότι οι πολιτικές δηλώσεις έχουν διττό ερμηνευτικό χαρακτήρα κάποιες φορές, αυτό ισχύει, όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου τα έκανε αυτά με λαϊκισμό και έχοντας στόχο να βολέψει ένα σωρό κόσμο στο δημόσιο για να εδραιωθεί και να δεσμεύσει την εκλογική του πελατεία. Στο σήμερα, αυτό είναι ανέφικτο και το μόνο που υπάρχει είναι να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος τον κάθε πολιτικό, και τον Σαμαρά. Τουλάχιστον αυτός υποσχέσεις ανέφικτες δεν έχει δώσει ακόμη. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε. Προσωπικά μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Η δική σου εμπιστοσύνη δείχνει να έχει κλονιστεί γενικά ανεξαρτήτως προσώπων, όμως καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τον καθένα ώς ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση.

 12. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/11/2011 15:30:58

  Πολύ κατατοπιστικό άρθρο κ.Μενεγάκη.
  Ορισμένα σημεία προσωπικά έτσι τα αντιλαμβανόμουν, αλλά βέβαια είναι περίπλοκα τα πράγματα http://www.antinews.gr/2011/11/03/131507/#comment-837307)

 13. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 25/11/2011 18:34:36

  H συνέπεια του Σαμαρά είναι πασιφανής σε ένα ανεξάρτητο αναλυτή και αντικειμενικό κριτή, αλλά και σε ένα έμπειρο διπλωμάτη. Δεν ενδιαφέρει κανένα η απέλπιδα προσπάθεια των "ανόητων και επιπόλαιων παπαγάλων". Δεν θα αναφερθώ στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ. "Κρίνεται καθημερινά". Όμως, θα πρέπει να ειπωθούν δυό λόγια για την κα Μητσοτάκη. Η συμπεριφορά της και τα πικρόχολα σχόλιά της, αποδεικνύουν το μικρό μέγεθός της και την πολιική κενότητά της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.