#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2011 09:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

θα φτιάξουν ... 700.000 βίλες για να μας σώσουν

Τρελά σενάρια για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου

[caption id="attachment_93599" align="alignnone" width="600" caption="(φωτο Βήμα)"][/caption]

Τρικυμία εν κρανίω για την κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο, σε ότι αφορά τη δέσμευση που έχουν αναλάβει προς την τρόικα για τα 50 δισ. από αξιοποίηση ακινήτων και αποκρατικοποιήσεις. Τα σενάρια που διαρρέει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν πλέον πάρει... μυθικές διαστάσεις. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει τι πραγματικά σκέφτονται να κάνουν. Κανένα σχέδιο, ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα και δεν ακούνε τις φωνές της αγοράς που λένε ότι είναι αδύνατο να εισπράξουν τόσα χρήματα αν δεν πουλήσουν. Σε αντίθεση δηλαδή με όσα λέει ο πρωθυπουργός. Τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες είναι απίστευτα. Τελευταίο αυτό του Βήματος για την κατασκευή 700.000 εξοχικών κατοικιών την επόμενη 7ετία σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Προφανώς η δημοσίευση του άρθρου αυτού έχει συγκεκριμένο στόχο, κάποιοι να τα οικονομήσουν και πάλι, να πάρει αξία η περιουσία τους και στο τέλος να μη γίνει απολύτως τίποτε.

Εκτός από το γεγονός ότι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας τέτοια σενάρια αφού η Ελλάδα είναι αδύνατο να χτίζει 70.000 εξοχικά το χρόνο, το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αγοραστές. Γιατί δηλαδή οι ξένοι να έλθουν στην Ελλάδα όταν μπορούν να πάνε στα γειτονικά παράλια και να αγοράσουν με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό καινούργια σπίτια. Μάλιστα, το 2008 πάνω από 10.500 Ελληνες πήγαν κι αγόρασαν εξοχικό στην Τουρκία αντί για τη χώρα τους ακριβώς διότι οι τιμές είναι χαμηλές ενώ σου κάνουν και... τεμενάδες για να σε προσελκύσουν.

Εδώ γραφειοκρατία, υπερβολικοί φόροι, λαμογιές των εργολάβων, γρηγορόσημα στην πολεοδομία κ.λπ. Είναι λοιπόν επιστημονική φαντασία το σενάριο αυτό και προφανώς έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Διαρρέουν επίσης ότι θα φτιάξουν εταιρεία ακινήτων με όλη την περιουσία του Δημοσίου, θα την εισάγουν στο Χρηματιστήριο και αφού πουλήσουν ένα μέροςτων μετοχών θα εισπράξουν πολλά δις. Ετσι όμως οι ξένοι θα έχουν βάλει χέρι στην ιδιοκτησία των ακινήτων, γεγονός που το απορρίπτει ο κ. Παπανδρέου (ποιος τον πιστεύει δεν ξέρουμε). Από την άλλη, γιατί οι ξένοι να αγοράσουν μετοχές; Για ακίνητα που ούτε καν το δημόσιο γνωρίζει πώς θα αξιοποιήσει; Για μια μελλοντική, ασαφή και θολή εκμετάλλευση κι ακόμη πιο ασαφή είσπραξη εσόδων; Αλλά λόγια να αγαπιώμαστε δηλαδή.

Λένε επίσης ότι θα πάνε σε διεθνείς διαγωνισμούς για αξιοποίηση ακινήτων φιλέτων, σε παραλίες κι όχι μόνο. Ακόμη κι ο πιο άσχετος στην αγορά ακινήτων γνωρίζει ότι ένας διαγωνισμός για να “τρέξει”, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να κατακυρωθεί κ.λπ. θα πρέπει να περάσει ένας χρόνο και βάλε. Αλλα δύο τρία χρόνια για να γίνουν οι αναπτύξεις και ίσως αρχίσουν να τρέχουν κάποια ενοίκια στα κρατικά ταμεία. Μα είναι ελάχιστα τα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φιλέτο του Αντιρίου, μια έκταση πάνω από 200 στρέμματα στην παραλία, δίπλα στη γέφυρα, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν καμιά 45αριά εκατομμύρια ευρώ. Τι 10 και 20 δισ. ευρώ δηλαδή που ονειρεύονται.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και διαρροές για το τι θα γίνει. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά και στο τέλος να μην κάνει τίποτε άλλο παρά ξεπούλημα. Αυτό που ζητούν οι Γερμανοί επιτακτικά. Να πουλήσουμε ακίνητα. Και καλά να το κάνουμε, αλλά έναντι πινακίου φακής; Διότι, απ' ότι λέγεται η κτηματαγορά είναι τόσο χάλια φέτος που δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν υψηλές τιμές.

Στο σενάριο της αναβολής των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ, το Ταμιευτήριο και ο ΟΠΑΠ, προσανατολίζονται στην κυβέρνηση καθώς οι αποτιμήσεις είναι τόσο χαμηλές που αν πουλήσουν τώρα θα τους περιμένει... ειδικό δικαστήριο.

Επομένως, μάλλον με “πράσινα άλογα” μοιάζουν οι υποσχέσεις για τα 50 δισ. Εκτός κι αν η κυβέρνηση έχει κάποιο κρυφό σχέδιο που εμείς δε μπορούμε να συλλάβουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 28/03/2011 09:32:44

  Αν καποιος εχει κομποδεμα τι να το κανει?
  Να επενδυσει σε Γη?
  Να επενδυσει σε χρηματιστηριο?
  Να τα βαλλει στη τραπεζα?
  Να παρει στο σεντουκι?
  Να τα βγαλει σε αλλη Ευρωπαικη χωρα?

  • hifi avatar
   hifi @ man8os 28/03/2011 10:31:01

   Αν έχεις κομπόδεμα (που σ'το εύχομαι), μπορείς:
   1) ένα μέρος να το βγάλεις έξω.
   2) το υπόλοιπο ναγοράσεις το ακίνητο των ονείρων σου στην Ελλάδα, σε λίγους μήνες.
   3) Να μάρεις όλο το ποσό και την οικογένειά σου και να πας σε μία νορμάλ χώρα.

  • KK avatar
   KK @ man8os 28/03/2011 10:40:20

   Να αγοράσεις μετοχές σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πραγματική οικονομία, και αν είναι και πολυεθνική, ακόμα καλύτερα.
   Αν ψάξεις, υπάρχουν μερικές μετρημένες στα δάχτυλα..

  • manos avatar
   manos @ man8os 28/03/2011 13:05:09

   Man8os,

   Σίγουρα σε γη μην επενδύσεις. Μήπως είχες ακούσει ότι το καλοκαίρι έβαλαν αντικειμενικές αξίες σε 4000 περίπου περιοχές της Ελλάδας?
   Τώρα θα ενεργοποιήσουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας σε αυτές τις περιοχές.
   Ο προφανής σκοπός είναι να μαζέψουν λεφτάκια από όλους τους μεγαλο ή μικροιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
   Ο απώτερος σκοπός όμως είναι να δαιμονοποιηθεί η ακίνητη περιουσία γενικώς, ώστε να μην αντέχει οικονομικά ένας μικρός, να συντηρεί σπίτι, λιόφυτο, ή μποστάνι.
   Τελικά όντως θα μας αγοράσουν οι σάξονες και οι νορμανδοί "φίλοι" μας.

  • Nick avatar
   Nick @ man8os 28/03/2011 13:09:05

   Να πάρει χωράφι να το καλλιεργήσει, και να φύγει από τα αστικά κέντρα.

   Αν είναι δυνατόν, να πάρει και κανά πολυβόλο. :)

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 28/03/2011 10:40:23

  Πάμε ολοταχώς για το εμετικό μοντέλο ανοικοδόμησης που κατέστρεψε εντελώς τα παράλια της Ισπανίας. (Και που, ακόμα και εκεί, το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, έχει μετατρέψει τις απούλητες βίλες σε φαντάσματα που ρημάζουν.)

  • Misha avatar
   Misha @ Αυριανιστής 28/03/2011 12:36:23

   Η απο-ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, το πώς θα ξεμπλέξουμε από τις νοοτροπίες της αντιπαροχής ,που μετέτρεψαν την δυνητικά πιο όμορφη πόλη του κόσμου, την Αθήνα, σε ένα αίσχος τσιμεντένιων σαρδελόκουτων στοιβαγμένων το ένα πάνω στο άλλο.

   Η ανάπτυξη δια της οικοδομής είναι τόσο λύση για την ελληνική οικονομία, όσο ήταν και η πυρηνική ενέργεια για την ενεργειακές ανάγκες της σεισμογενούς Ιαπωνίας.

 3. zio avatar
  zio 28/03/2011 12:42:00

  τα λεφτά για να χτιστούν αυτές οι βίλες ποιός θα τα δώσει? θα τα πάρει ΣΔΙΤ ο Μπόμπολας?
  θα φτιάξουμε κι εμείς φοίνικα σαν το Ντουμπάι και θα τον κοιτάμε? ή πόλεις όπως στην Κίνα που σήμερα είναι φαντάσματα?
  αλλά τι τσιμπάω κι εγώ πάλι τώρα. πετάνε μια μ...κία, ασχολούμαστε εμείς κανά μήνα με αυτή και από πίσω κόβουν, ράβουν, ξηλώνουν, διαλύουν.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 14:25:42

  Ποσα m2 χρειαζονται για να χωρεσουν πχ... 500.000.000 Ευρω??

  Πολλα.... με σοφιτες και υπογεια!

  ΠΠ

 5. juliet avatar
  juliet 28/03/2011 14:30:46

  ένα χαρτάκι με το μαγικό αριθμό των 5οο.οοο.οοο και φυλαγμένα σε κάποια τράπεζα της αλλοδαπής.

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 28/03/2011 14:33:02

  Στη Βρετανία η γη ανοίκει στο στέμμα και η γη μόνο να ενοικιαστεί μπορεί. Γιατί δεν κάνουν κάτι ανάλογο και εδώ μιας και θέλουμε ρευστό όπως το ψάρι έξω απο το νερό ρουφα για οξυγόνο; Και όχι δεν θέλω κανένα βασιλιά η στέμμα. αρκετα ταϊσαμε τα ελληνώνυμα παράσιτα, δεν μας χρειάζεται και εστεμμένο παράσιτο.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Νίκος 28/03/2011 15:02:37

   φυσικα να ερθει να παρει το κρατος την γη μας και να την κανει οτι θελει αλλα πρωτα να μας δωσει ολα αυτα που εχουμε πληρωσει τοσα χρονια στο κρατος.
   θα πεσουν κορμια..

 7. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 28/03/2011 19:52:58

  Ύφεση υπάρχει επειδή έχουν στερήσει από την οικονομία τεράστια κονδύλια για κρατικές σπατάλες και για να τα κρατάνε στις τράπεζες.
  Για να κινηθεί η οικονομία πρέπει να δώσουν τα χρήματα που παρακαρατούν παράνομα σε επιχειρήσεις και μισθωτούς και συνταξιούχους.
  Αυτά θα κινήσουν την οικονομία πολαπλασιαστικά και θα επιστρέψουν με το παραπάνω στα δημόσια ταμεία με ΦΠΑ κλπ φόρους και στα ασφαλιστικά ταμεία με εισφορές και από την αύξηση της απασχόλησης.
  Αυτά είναι είναι τα στοιχειώδη της ελεύθερης οικονομίας.
  Η πολιτική του ΓΑΠ του Κοκορίκου και των λοιπών προθύμων είναι Κρατικός
  μονοφαγικός λαμογισμός.
  Αφού κατέστρεψαν όλο το κύκλωμα της οικοδομής ,τώρα θέλουν να γίνουν αυτοί εργολάβοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.