#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2012 07:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

θα ενεργοποιηθούν τα CDS αν δεν πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου(Ανανεωμένο) Τα ελληνικά CDS μπορεί να πληρωθούν εάν η Ελλάδα αρνηθεί την πληρωμή προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, δήλωσε εκπρόσωπος της ISDA. Τα ελληνικά CDS ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα όταν η Ελλάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία.

Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που υπάγονται σε διεθνές δίκαιο, τότε τα CDS αυτών των συμβολαίων μπορούν εξίσου να ενεργοποιηθούν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ISDA. Η πρώτη δοκιμασία θα έρθει στις 15 Μαΐου, όταν λήγουν 450 εκατ. ευρώ σε index-linked ομόλογα.

 

Όπως γράψαμε ήδη, ελληνικά ομόλογα ύψους 6,4 δις ευρώ που διέπονται από το διεθνές δίκαιο δεν παίρνουν μέρος στο κούρεμα, παρά την παράταση που δόθηκε. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, υπήρξε εμπλοκή σε 18 σειρές ομολόγων,  για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε (αντιπροσωπεύουν ποσό 3,8 δισ. ευρώ) και για 7 , συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, υπήρξε αναβολή. Σε δύο περιπτώσεις -μία έκδοση σε ευρώ και μία σε ελβετικό φράγκο, αθροιστικού ύψους 2,31 δισ. ευρώ- το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, ενώ για 16 σειρές δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση (αντιπροσωπεύουν ποσά 11,5 δισ. ευρώ).

Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αναβολή της συνέλευσης δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να παρατείνει την προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου, οπότε και υπάρχει λήξη ομολόγου. «Η πραγματική προθεσμία είναι στις 15 Μαΐου, αυτή είναι η ημέρα της κρίσης», δήλωσε προ ημερών πηγή του πρακτορείου, λέγοντας ότι τότε λήγει τίτλος 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει θεωρητικά 450 εκατ. ευρώ όμως έχει ειπωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι όσοι δεν πάρουν μέρος στο πρόγραμμα διάσωσης δε θα πληρωθούν. Τεχνικά αυτό σημαίνει χρεοκοπία αν και ο Γιούνκερ πρόσφατα είπε ότι  η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, τα οποία δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν συνιστά χρεοκοπία.

Φυσικά, οι ξένοι ομολογιούχοι θα μπορούν να πάνε την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια.

Εδώ, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ένα σημαντικό στοιχείο. Εδώ κι ένα μήνα έλεγαν ότι πρέπει να κλείσει οριστικά η διαδικασία του κουρέματος προκειμένου ύστερα να πάμε σε εκλογές. Μήπως αυτό το ναυάγιο με τα ξένου δικαίου ομόλογα, αλλά και η μη ανακεφαλαιοποίηση, μέχρι στιγμής, των ελληνικών τραπεζών, σημάνει καμιά αναβολή των εκλογών;

Και μια αναβολή σημαίνει ότι πάμε για πολύ μετά καθώς 21 Μαίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές, οπότε, δε μπορούν να γίνουν εκλογές.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι θα γίνουν οι εκλογές 6 Μαίου, άλλωστε η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι και δεν αντέχει άλλο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν.

* Αίτηση ακύρωσης των υπουργικών πράξεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου. Αίτημα του συλλόγου, τα ενεργά μέλη του οποίου ξεπερνούν σήμερα τις 2.000, είναι η συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου και των κομμάτων για την επίλυση του θέματος της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 03/04/2012 08:08:09

  Ερχεστε στα (προ εβδομάδας) λόγια μου.

  Το PSI, παρά τις εορταστικές φανφάρες των Παπαζέλου και παπαγαλακίων του μέγκα, δεν ολοκληρώθηκε.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 03/04/2012 08:08:53

  Ξεκινά η "πολιτειακή ανωμαλία" που θα οδηγήσει στα μεγάλα γεγονότα... Τώρα θα αποδείξουν όλοι το ρόλο τους. Έλληνες ή δοσίλογοι...

 3. Nikos avatar
  Nikos 03/04/2012 08:38:30

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο - Σημαντικές επιβαρύνσεις με την αλλαγή φορολογικής κλίμακας
  Νέα μέτρα 14,5 δισ. αναμένονται για τη διετία 2013-2014
  Στα 14,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν τα νέα μέτρα τη διετία 2013 -2014 τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ.) θα αφορούν περικοπές δαπανών και 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ.) αλλά και αύξηση εσόδων κάτι που αναφέρεται έστω και ακροθιγώς και στο νέο μνημόνιο.
  www.naftemporiki.gr

 4. Αρις avatar
  Αρις 03/04/2012 08:44:14

  ΝΡΟΠΗ ΤΟΥΣ... για τους πολιτες δεν γινονται αυτα ενω για ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.......

  «Νύχτα» πέρασε η τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων

  Αποδεσμεύουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών την τέταρτη δόση του 2011 και την πρώτη και δεύτερη δόση του 2012, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά της χρηματοδότησης των κομμάτων (δ΄ δόση του 2011 και α΄ και β΄ δόση του 2012) καταβάλλονται υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων, απαγορεύοντας την κατάσχεση ή εκχώρησή τους.

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/04/2012 08:49:06

  Γεώργιε, "πολιτειακή ανωμαλία" ήταν και τα "ομοιόμορφα" ψηφοδέλτια του Στεφανίδη, αλλά ούτε μύτη δεν άνοιξε (αν θυμάσαι). Πάμε για εκλογές το Σεπτέμβρη, που θα έχει γυρίσει το παιχνίδι ο Βενιζέλος. Όσοι πήραν τη μοιραία απόφαση τον περασμένο Νοέμβριο, έπρεπε να ξέρουν ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο και δεν παραδίνεται εύκολα. Τώρα είναι αργά...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Αυριανιστής 03/04/2012 08:58:42

   Ο γκαίμπελς δεν μπορούσε να το φανταστεί ότι θα είχε τους καλύτερους μαθητές στην Ελλάδα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Μανιάτης 03/04/2012 09:17:21

    Μην ανησυχείς, βρίσκουν πολλούς πρόθυμους οι ευρωναζί στην Ελλάδα του ευρωλιγουρισμού.

  • Απαισιόδοξος avatar
   Απαισιόδοξος @ Αυριανιστής 03/04/2012 10:04:33

   Μέχρι τον Σεπτέμβριο παρεμβάλλεται ο Ιούνιος: η Τρόικα έχει προειδοποιήσει για τις προθέσεις της, τον Ιούνιο θα μας "πάρει μέτρα" για την (φορολογική και ασφαλιστική) "κάσα" στην οποία θέλει να μας θάψει! Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των σκληρών μέτρων του Ιουνίου. Άρα, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναβληθούν ξανά οι εκλογές. Εκτός αν ο Σαμαράς αποδειχθεί "ιδανικός αυτόχειρας"...

   • franc avatar
    franc @ Απαισιόδοξος 03/04/2012 19:08:58

    Εχεις δίκιο οτι η παρούσα κυβέρνηση, αν και ο Πρωθυπουργός της δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των σκληρών μέτρων του Ιουνίου. Πόσο μάλλον μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά ο οποίος ήδη πλήρωσε με πολύ σημαντικό πολιτικό κόστος την ψήφιση των μέτρων που έρχονται. Αρα μόνο μια καλή αναβολή τον "σώζει" τουλάχιστο προσωρινά...
    Αλλοιώς, έτσι και βγεί στις 6 Μαίου, θα αποδειχθεί όντως “ιδανικός αυτόχειρας”…

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/04/2012 13:51:13

  Ερχομαι να πιστεψω σε κατι που ημουν καθετα αντιθετος! Εξεγερση... και μαλιστα οποιασδηποτε μορφης. Νομιζω οτι απο δω και περα καθε μορφη αντιστασης- αντιδρασης , θα ειναι καλυτερη απο την απραξια!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.