#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2011 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ως πότε θα σώζουμε τον κάθε "ατυχήσαντα" μεγαλοεπιχειρηματία;Το ερώτημα είναι παραπειστικό. Μία χώρα μπορεί να σώζει όσες φορές της κάνει κέφι ένα επιχειρηματία. Αρκεί να έχει όφελος το κράτος, η κοινωνία. Αρκεί για παράδειγμα ο επιχειρηματίας να κάνει επενδύσεις, να φέρνει λεφτά από το εξωτερικό, να «παράγει» νέες θέσεις εργασίας.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που το κράτος έχει «χωρίς κέρδος κέρατα». Αν για παράδειγμα επιτραπεί η «απορρόφηση» δύο ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, παράγονται νέες θέσεις εργασίας; Ωφελείται ο ανταγωνισμός εις όφελος του καταναλωτή, ή οδηγούμαστε σε μονοπωλιακό καθεστώς σε ένα κλάδο της οικονομίας που έχει έτσι κι αλλιώς ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά; Μήπως μπαίνουν νέα χρήματα στην εθνική οικονομία;

Αν τώρα έρθει η ίδια κυβέρνηση και στην τράπεζα του ίδιου επιχειρηματία, που πέρασε με «κίτρινο» το φανάρι του στρες-τεστ, του δώσει την μεγαλύτερη εθνική τράπεζα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία, αλλά εις όφελος του ιδιώτη ο οποίος θα βγει από την κρίση με ένα όμιλο ενεργειακό και ένα όμιλο τραπεζικό;

Πέρα, όμως, από δημόσιο συμφέρον, τα επιχειρηματικά deals με όρους αδιαφάνειας προκαλούν αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, που βλέπουν ότι επιχειρηματίες χωρίς να επενδύουν, χωρίς να βάζουν ευρώ, αποκομίζουν «φιλέτα» του δημόσιου πλούτου.

Ωστόσο η κυβέρνηση ΓΑΠ – Βενιζέλου θέλγεται από τα deals και σπεύδει να διασώσει τους ατυχήσαντες Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Την Παρασκευή ο Βενιζέλος είδε τους κυριότερους Έλληνες τραπεζίτες. Και οι οικονομικοί επιτελείς του ΓΑΠ άρχισαν να ξαναλένε για την ελληνική «υπερτράπεζα», εννοώντας την Εθνική με την Eurobank. Σημειώνουν ότι και η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ενεργητικών τους ως το 2014. Το μόνο δεδομένο είναι ότι η όποια συγχώνευση θα γίνει ουσιαστικά χωρίς μετρητά (ανταλλαγή μετοχών), θα έχει λιγότερα υποκαταστήματα (άρα απολύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας) και θα σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση εκείνου του επιχειρηματία που θα έχει το 25%- 40% της Εθνικής, χωρίς να βάλει λεφτά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 19/07/2011 12:18:18

  Πάντως εμένα τον μέσο Έλληνα μικροεπιχειρηματία με σώσανε από το βάσανο να διοικώ επιχείρηση και να έχω την όποια μικρή περιουσία.

  • Enzo avatar
   Enzo @ TopGunZ 19/07/2011 12:25:05

   την εκλεισες?

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Enzo 19/07/2011 13:15:46

    Τέλη Μαρτίου. Δεν είμαστε και στην καλύτερη κατάσταση όπως καταλαβαίνεις.

    • Enzo avatar
     Enzo @ TopGunZ 19/07/2011 13:40:31

     αρμαγεδωνας στην αγορα φιλε,
     δεν ξερεις τι μερα ξημερωνει και ετσι οπως παμε δεν θα εχει μεινει κανενας .
     δυστυχως αυτο δεν το καταλαβαινει κανενας τους.
     οτι μετρα και αν παρουν κατοπιν εορτης θα ειναι αργα...

    • Φακ Κωστας avatar
     Φακ Κωστας @ TopGunZ 19/07/2011 15:50:57

     Σου εύχομαι γρήγορη επάνοδο φίλε...

 2. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 19/07/2011 12:21:12

  Η σχολιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, θα αποτελέσει αλλο ένα μεγίστου βαθμού σκάνδαλο, αν επιτραπεί από την κυβέρνηαη του κ. Παπανδρέου. Η Eurobank με την εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών το 1996 και την, μέσω αυτής, είσοδο-listing στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με ένα λόγο ανταλλαγής μετοχών "αστρονομικό", δημιούργησε μια κεφαλαιοποίηση σχεδόν ίση με την αντίστοιχη τότε κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Ενα σκάνδαλο ολκής, πάλι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, αφού με αέρα κοπανιστό ο μέτοχος της Eurobank δημιούργησε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων. Χωρίς καμμιά ενόχληση ή έλεγχο από τις εποπτικές αρχές. Αυτά γίνονται σε Αφρικανικές χώρες μόνο.
  Και τώρα, η επιθυμητή από τον μέτοχο της Eurobank συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα, ύστερα από το ναυάγιο της, λόγω των stress tests και αφού έχει πάρει κυβερνητική βοήθεια σχεδόν € 1 δισεκατομμυρίων προκειμένου να διασωθεί. Αλλο ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Ποιός θα ελέγξει τη διοίκηση της Eurobank για την πορεία της στα βράχια; Ποιός θα ζητήσει ευθύνες για την κατάντια της; Κύριοι της Κυβέρνησης, να είστε σίγουροι οτι οποιαδήποτε απόφασή σας για ολοκλήρωση του εγκληματικού εγχειρήματος, σε βάρος των φορολογουμένων, θα σας χρεωθεί και θα σας ζητηθούν ευθύνες.

 3. Tassos avatar
  Tassos 19/07/2011 13:12:48

  Καλά δεν πέρασαν τα stress test όλες οι τράπεζες? και κάτι άλλο μιας και σας βρήκα σχετικούς :-) Μια φίλη μου εχει τα λεφτά της στην Eurobank Σερβίας. Τυχόν κατάρρευση εδώ της EFG επηρεάζει και την εκεί τράπεζα?

  • anonymous avatar
   anonymous @ Tassos 19/07/2011 13:30:11

   Μάλλον όχι. το Σέρβικο τμήμα είναι θυγατρική του Ελληνικού τμήματος το οποίο με τη σειρά του είναι θυγατρική του κεντρικού ομίλου κάπου στην Ευρώπη.
   Αν καταρρεύσει το ελληνικό τμήμα οι θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβικής, θα βγουν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης προς πώληση ως περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα θα εισρεύσουν στο ταμείο του Ελληνικού τμήματος για να αποζημιωθούν ή να αναλάβουν τις καταθέσεις τους οι εδώ πελάτες.

 4. Tassos avatar
  Tassos 19/07/2011 13:56:26

  Σε ευχαριστώ εκ μέρους της :-)

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/07/2011 15:57:58

  Όπως είχε πει και ο Παναγιωτακόπουλος στην περίπτωση του ΤΤ με την Πειραιώς, εάν τυχόν χαρίσουν την Εθνική στο βασικό μέτοχο της Eurobank (αν γίνει ανταλλαγή 1 προς 1, ο βασικός μέτοχος της Eurobank θα έχει 22% στη νέα Τράπεζα και το Δημόσιο όλο μαζί 9%, άρα περί "χαρίσματος" πρόκειται), το Ειδικό Δικαστήριο αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία...

  Θα πρόκειται για απιστία ολκής...

 6. δημης avatar
  δημης 19/07/2011 23:44:27

  "Ως πότε θα σώζουμε τον κάθε “ατυχήσαντα” μεγαλοεπιχειρηματία;"
  ΜΑ...ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΟΥΝ...
  ΑΥΤΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ...ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ".. ΟΤΑΝ ..."ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΩ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ..ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ...
  ΑΥΤΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.... ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ... (ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ,ΤΥΦΛΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΤΑ..ΕΞΟΔΑ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑΒΡΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ..) ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ,ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ- ΚΑΡΡΙΕΡΕΣ...
  ΠΡΟΤΑΣΗ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥΣ.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.