#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψυχραιμία παιδιά!Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πια παρελθόν. Έστω και με μία (πολιτικά ελάχιστη αλλά στατιστικά κρίσιμη) απώλεια, η κυβέρνηση ξεπέρασε κι αυτόν τον σκόπελο και πλέον βαδίζουμε προς την ελληνική προεδρία της ΕΕ και στο βάθος αχνοφαίνονται οι διπλές ευρω – αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. Όπως έχουν αυτή την στιγμή τα πράγματα, όλα δείχνουν πως οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις και (κυρίως) αποφάσεις ίσως καθυστερήσουν κομματάκι, τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2014, εποχή που επίσης θα επιβεβαιωθεί, τόσο η ύπαρξη του περιλάλητου πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και το μέγεθός του, που συνεχώς αναπροσαρμόζεται εντός και εκτός της χώρας.

Καθώς τα ταμεία του κράτους δεν πρόκειται (εκτός εξαιρετικής περιστάσεως) να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον το επόμενο εξάμηνο, είναι όπως λένε πολλοί, ιδανική η στιγμή για έναν όσο το δυνατόν ψυχραιμότερο απολογισμό της οικονομικής κατάστασης της χώρας και για έναν  προσεκτικό σχεδιασμό των επόμενων βημάτων τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης εκτός της χώρας, όσο και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και οικονομικών ανα-σχεδιασμών στο εσωτερικό της.

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει σαφές πως αυτό που λέγεται και γράφεται κατά κόρον περί μη βιώσιμου χρέους της χώρας, είναι επιεικώς υπερβολή! Το δημόσιο χρέος είναι μεγάλο, σύμφωνοι, αλλά παρόλα αυτά,  είναι επίσης καθόλα βιώσιμο. Κι αυτό επειδή, σχεδόν στο σύνολό του έχει συμφωνημένο σταθερό, πολύ χαμηλό επιτόκιο, που μπορεί να χαμηλώσει έτι περαιτέρω, και επίσης η περίοδος αποπληρωμής του είναι συμφωνημένη, σταθερή κι εκτεταμένη σε βάθος χρόνου, ενώ μπορεί επίσης να «απλωθεί» ακόμη περισσότερο. Με τα σημερινά δεδομένα, το ετήσιο χρεολύσιο για τα έτη 2016 – 2047 υπολογίζεται σε 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Με μια ελάχιστη ανάπτυξη του ΑΕΠ και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% περίπου του ΑΕΠ, η ετήσια αυτή αποπληρωμή του χρέους θα είναι πραγματοποιήσιμη.

Το ελληνικό χρέος λοιπόν, ήταν  μη βιώσιμο για μια οικονομία σαν αυτήν που είχε η χώρα όταν μπήκαμε στην κρίση, μια οικονομία δηλαδή που στηριζότανε στα δανεικά και στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Μπορεί όμως να είναι απολύτως βιώσιμο με μιαν άλλη οικονομία, όπως αυτή με την οποία αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση, που θα διαθέτει πρωτογενή πλεονάσματα και θετικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Ήδη ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί, ενώ με την δραστική μείωση των εισαγωγών, πλησιάζουμε να κατακτήσουμε και τον δεύτερο. Εκείνο που λείπει ώστε να είμαστε σίγουροι τόσο για την βιωσιμότητα του χρέους, όσο και για την τελική έξοδο από την κρίση, είναι η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη είναι το δυσκολότερο στοίχημα για την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και ολόκληρη την χώρα. Η ανάπτυξη δεν είναι αφηρημένη έννοια, όπως πολλοί προσπαθούν να την παραστήσουν, στην απελπισμένη τους προσπάθεια να σπεκουλάρουν πάνω στον πρόσκαιρη οικονομική ασφυξία της κοινωνίας. Η ανάπτυξη χρειάζεται κεφάλαια, με άλλα λόγια χρηματοδότηση. Κυριότερη πηγή χρηματοδότησης αποτελούν σε μιαν υγιή οικονομία οι καταθέσεις των αποταμιευτών. Στην χώρα μας εξαιτίας της κρίσης, έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 90 δις ευρώ περίπου. Από αυτές έχουν επιστρέψει περίπου 15 δις. Η επιστροφή αυτών των καταθέσεων, είναι το κλειδί για την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας. Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά. Όταν πειστεί η αγορά πως έχει εμπεδωθεί μια μίνιμουμ σταθερότητα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτός από ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού,  είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος αυτής της αναγκαίας σταθερότητας κι αυτός είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο γεγονός της επίτευξής του.

Εάν δεν καταφέρουμε ως οικονομία και ως χώρα να προσελκύσουμε πίσω μεγάλο μέρος από αυτές τις καταθέσεις που κατ-έφυγαν στο εξωτερικό, ακόμη και σε μέρη με αρνητικές(!) αποδόσεις, τότε τα μόνα κεφάλαια που θα έχουμε διαθέσιμα για ανάπτυξη, θα είναι οι καθαρές εισροές από την ΕΕ είτε με την μορφή του χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης είτε με την μορφή απευθείας ενισχύσεων, μέσω διαφόρων πακέτων δράσεων σε τομείς όπως η κοινωνική πρόνοια, η ανεργία και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.  Αυτά τα κονδύλια, ακόμη και αν προστεθούν κάποια χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ που ήδη ξεκίνησαν να τρέχουν (650 εκατομμύρια προσφάτως, κυρίως για ολοκλήρωση έργων υποδομής), είναι φανερό πως δεν είναι αρκετά για να ξαναβάλουν σε κίνηση και σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία της χώρας.

Πολλοί ζητούν από τις τράπεζες να «ρίξουν» στην αγορά τα κεφάλαια που έλαβαν μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησής τους, ξεχνώντας βολικά πως αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν για να διοχετευτούν στην αγορά με την μορφή δανείων αλλά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έναντι παλαιών και μελλοντικών επισφαλειών. Για να δούμε πραγματική ανάπτυξη, πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έχουν «τραβηχτεί» από το τραπεζικό σύστημα στα χρόνια της κρίσης. Η ανάπτυξη δεν εκβιάζεται, δεν «διατάσσεται», ούτε προκαλείται μονάχα με πολιτικές αποφάσεις. Διευκολύνεται όμως με την σωστή και στοχευμένη επενδυτική πολιτική, με ένα «σφιχτό» ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο, με μια αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις και θεμελιώδεις αλλαγές κυβέρνηση. Με την σειρά της, η ανάκαμψη από την στιγμή που θα ξεκινήσει και θα φανεί πως είναι διατηρήσιμη, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτική σταθερότητα του τόπου.

Δεν είναι ακατόρθωτο για την χώρα, ίσα-ίσα μάλιστα φαίνεται αρκετά πιθανό, να μπει σε μια τέτοια ενάρετη οδό ανάκαμψης – πολιτικής σταθερότητας. Το «κουμπί» γι αυτό θα είναι ο εξορθολογισμός της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας – φτωχής τάξης. Η μείωση των βαρών προς αυτούς που έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με αναζήτηση χρημάτων στην πλευρά των πραγματικών εισοδημάτων παλιών και νέων, που διαφεύγουν ακόμη πεισματικά την φορολογική σύλληψη. Μονάχα φέτος οι απλήρωτοι βεβαιωμένοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 18 δις και κανείς δεν μπορεί να με πείσει πως εκεί μέσα δεν υπάρχει ένα ποσοστό τουλάχιστον 25-30% που να μπορεί να εισπραχθεί και να προέρχεται από πραγματικά αδήλωτα εισοδήματα και από κατάμαυρα και αφανέρωτα κέρδη.

Τέλος, για να κλείσουμε αυτήν την όσο το δυνατόν ψυχραιμότερη ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως θα πρέπει να βρεθεί (και θα βρεθεί, είμαι σίγουρος) μια λύση για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Μια χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτούς που αντικειμενικά και λόγω κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα πρέπει να προφυλαχθούν για κάποιο διάστημα ακόμη και σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους αλλά δεν θέλουν και θα πρέπει να αναγκαστούν να το κάνουν, δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί. Τούτο, δεδομένου ακόμη, πως δεν συμφέρει στις τράπεζες να πουλήσουν μαζικά τα στεγαστικά κυρίως δάνειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, όταν μπορούν με ελάχιστες υποχωρήσεις, να πάρουν από τους δανειολήπτες μεγαλύτερο τίμημα, χωρίς να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς που θα οδηγήσουν ολόκληρη την αγορά των ακινήτων σε κατάρρευση. Αυτό από μόνο του θα ενισχύσει επιπλέον την τραπεζική πίστη και θα αυξήσει τα κεφάλαια που θα είναι αυτές σε θέση να διαθέσουν στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη, ενώ από την άλλη, θα επιφέρει (μαζί με την ελάφρυνση των φόρων) την πολυπόθητη ισορροπία στην αγορά του ακινήτου, ώστε να αρχίσει αυτή και πάλι να κινείται.

Συμπερασματικά, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, δεν είναι όμως και στην πολύ «στενάχωρη» κατάσταση που ήταν ενάμιση χρόνο μόλις πριν. Είναι γεγονός πως για κάποιο διάστημα ακόμη η κοινωνία μας θα υποφέρει κυρίως από την μάστιγα της ανεργίας, που θα χρειαστεί χρόνια ώστε να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα. Είναι κοινός ψεύτης όποιος υπόσχεται πως θα επαναφέρει την ανεργία σε μονοψήφια νούμερα σε 2-3 χρόνια. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν των κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια, θα είναι η εξοικονόμηση των αναγκαίων κονδυλίων για την ανακούφιση των μακροχρονίως ανέργων και την δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους. Μονάχα με αυτές τις δύο προϋποθέσεις, θα μπορούμε να χαρούμε πραγματικά όλοι μας μακροχρόνια τα οφέλη μιας σταθερής και διατηρήσιμης ανάκαμψης που θα οδηγήσει τον λαό μας σε καλύτερες μέρες.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 14/11/2013 10:18:45

  Ολη η ουσία του προβλήματος μας ακενατόν είναι ακριβώς αυτά τα περιβόητα διισεκατομύρια που έφυγαν εξαποδώ.
  Αν έμεναν μέσα είναι σίγουρο ότι θα τα κούρευαν αντί να κόβουν συνεχώς συντάξεις.
  Ομως η άρχουσα τάξη μας σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς ξεκίνησε να τα στέλνει έξω, τσίμπησε και ο κόσμος όλος, (εκεί την πάτησαν ουσιαστικά ολοι εντος και εκτός χώρας που υπολόγιζαν να βγεί το πρόγραμμα με τα δικά μας λεφτά) και απέσυρε τις καταθέσεις του, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί καμιά κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλάνα βήτα και γάμα.
  Ούτε καν ο στρατούλης με τον γλέζο που νομίζουν ότι οι καταθέσεις είναι σε σεντούκια στο κάστρο του βασιλιά και θα τις πάρουν αφού διώξουν το μνημόνιο.
  Γιατί δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις?
  Οσο οι πανταλάκηδες ,(τον θυμόμαστε αυτον τον τυπο με το χαμόγελο της αλεπούς σε κοτέτσι?) κρατούν τα ευρόπουλα τους μακρυά απο τις ιδιες τις τράπεζες τους, δεν υπάρχει περίπτωση να τα φέρει ο απλός κοσμακης.
  Τι περιμένουν οι πανταλάκηδες?
  Προφανώς δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η ελλάδα είναι εντός ευρώ με βεβαιότητα..Μερικοί θέλουν και αγωνίζονται να φέρουμε πάλι δραχμές και να παίξουν το γνωστο και επικερδές παιχνιδάκι τους που ήξεραν καλά επί 50 χρόνια.
  αλλοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς μας ότι θα καταφέρουν και άλλοι δεν εχου εμπιστοσύνηστους γερμανούς ότι θα μας κρατήσουν εντός ευρωπαικής ένωσης.
  Τα συμφέροντα τωνισχυρών δεν είναι πάντα μονοσήμαντα και υπάρχουν αντικρουόμενα σχέδια και αποψεις.
  Οσο μένει ανοιχτό, σκοπίμως ή απο αδυναμία, το παιχνίδι εξόδου απο το ευρώ δεν υπάρχει περιπτωση οι πλούσιοι να φέρουν να λεφτά τους στην χώρα.
  Εκαναν ματ με την κίνηση απόσυρσης έγκαιρα των χρημάτων τους και τώρα απλα περιμένουν χωρίς κίνδυνο, νομίζουν, για την περιουσία και το μέλλον τους.
  Αν γυρίσουμε στην δραχμή ,θα γίνουν άρχοντες και θα αγοράσουν την χώρα σαν τους ρώσους ολιγάρχες.
  Αν μείνουμε στο ευρώ, απλά θα έχουν χάσει 5-10% σε τόκους,αλλά σιγουρέυουν το κεφάλαιο τους μια και δεν μπορεί πιά να επιβληθεί κούρεμα στις εντός ελλάδος καταθέσεις απο καμιά κυβέρνηση..Δεν θα αντέξει ούτε ώρα μετά.
  Ο χρόνος είναι η λύση. Οσο η χώρα δείχνει ότι μπορεί να σουλουπωθεί και να στρώσει διοικητικά απομακρύνεται η δραχμή.
  Αν οι γερμανοί αποφασίσουν να ενώσουν την ευρώπη και με την ελλάδα μέσα, όλο το χρήμα θα γυρίσει σε μιά βδομάδα στις τράπεζες μας.
  Δύσκολα παιχνίδια και ισσοροπίες.
  Η εκτίμηση ότι οι γερμανοί αποφάσισαν να μας κρατήσουν εντός ,με κάθε τίμημα, είναι γνωστή στα λαμογιστάν μας και παίζουν εκ του ασφαλούς στις πλάτες και στις τσέπες των πολιτών της χώρας μας.Δυστυχώς.
  Βρίσκουν πάντα και τους χρήσιμους ηλίθιους εντός, για να ακολουθούν τους πονηρούς που πουλάνε πατριοφροσύνη και διάφορα εθνικοπατριωτικά κούγκια και θερμοπύλες,οπότε μένει πάντα ανοιχτό το ζήτημα της στραβής...
  Με τόσους γελοίους τύπους που έχουμε στείλει στην βουλή δεν χρειάζεται και πολύ για να φουντάρουμε .κοντρα και στην θέληση των γερμανών να μας κρατήσουν.
  Αν θέλαν να μας διώξουν θα το είχαν κάνει εξ αρχής, ο γιωργάκης είχε ανοίξει την πόρτα ήδη.
  Οι κύπριοι που θέλησαν να δοκιμάσουν άτσαλα,αναγκάστηκαν να την κλείσουν μόνοι τους,όταν ο σόιμπλες τους άνοιξε και έδειξε την έξοδο.
  Δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές και πρέπει να σωθούμε αφού στρωθούμε στην δουλειά και να αφήσουμε την ανάπτυξη με τα στρατόπεδα, τις καφετέριες και τα πανεπιστημια σε όλα τα χωριά ενώ τα χωράφια μας είναι ακαλιέργητα.
  Οση ξένη βοήθειακαι να έρθει, που θα έρθει, αν δεν βάλουμε τα δικά μας λεφτά και την δική μας δουλειά, δεν υπάρχει σωτηρία.
  Οι ξένοι που πονταραν στην χρεοκοπία μας έχασαν, αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν πολλά χρόνια.
  Τα δικά μας λαμόγια ,δυστυχώς ,μπορούν να περιμένουν με τα ευρώ τους στα λονδίνα και λουκέρνη...
  Ο χρόνος θα δείξει..Και η δυνατότητα της κυβέρνησης να βάλει στοιχειωδώς ταξη στο μαγαζι.
  Για την ωρα τα καταφέρνει, και γιαυτό τα λαμογιστάν είναι έτοιμοι να κινηθούν για να αυξηθεί η αβεβαιότητα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ορεσέιβιος 14/11/2013 19:24:25

   Όπως πάντα το σχόλιό σας γεμάτο λογική.

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 14/11/2013 10:46:51

  Nα υποθέσω αγαπητέ Ακενατών οτι μόλις διαβάσει το άρθρο σου η κυρία Λαγκάρντ θα κάνει θεαματική κωλοτούμπα ?...Και εκεί που κοντεύει να διαλύσει την τρόικα αν δεν γίνει γενναίο κούρεμα (πάνω απο 60%) του Ελληνικου χρέους ωστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, (πράγμα στο οποίο συμφωνεί και ο Σαμαράς και πιέζει με τις πενιχρές του δυνάμεις την Ευρωζώνη), θα παραδεχτεί ότι σύμφωνα με την ανάλυσή σου :"Το δημόσιο χρέος είναι μεγάλο, σύμφωνοι, αλλά παρόλα αυτά, είναι επίσης καθόλα βιώσιμο."?
  Μακάρι να έχεις δίκιο κι έτσι δεν θα αναγκαστεί ο Τσίπρας να σκίσει τα μνημόνια αφού θα καταργηθούν μόνα τους...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΝΙΚΟΛΑΣ 14/11/2013 19:25:40

   Θεωρείτε τυχαίο που ο Τσίπρας "την έκανε" προς την κατεύθυνση της ευρωζωνικής Ελλάδας στο Τέξας;

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ akenaton 15/11/2013 13:55:21

    Μα η ουσία της παρέμβασής μου αφορά την Λαγκάρντ και τον Σαμαρά που συμφωνούν μέχρι συγκρούσεως με την Γερμανία οτι το Ελληνικό χρέος έτσι που το φούσκωσαν ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ αν δεν υποστεί και μάλιστα άμμεσα γενναίο κούρεμα.
    Εσύ διατυπώνεις τη θεωρία συνομωσίας που λέει οτι ο Τσίπρας πίστεψε οτι το χρέος είναι βιώσιμο και γι αυτό “την έκανε” προς την κατεύθυνση της ευρωζωνικής Ελλάδας στο Τέξας;
    Οπότε μένει να πείσει (Ο Τσίπρας) την Λαγκάρντ και τον Σαμαρά να μην επιμένουν στο κούρεμα και βρεθούμε χωρίς λόγο εκτός Ευρωζώνης;
    Μακάρι να έχετε δίκιο εσύ και ο Τσίπρας...

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 14/11/2013 10:57:20

  Να επιτέλους που συμφωνούμε σε κάτι, αγαπητέ Akenaton. Ασφαλώς και είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τα περί μη βιωσιμότητας είναι μια δόλια παραφιλολογία της τρόικας, που το ΔΝΤ την ανήγαγε σε επίσημη θέση του με μόνο σκοπό να αναγκάσει την Γερμανία να προχωρήσει σε μείωση του κεφαλαίου του χρέους (το περίφημο "κούρεμα") της Ελλάδας προς αυτήν. Και μέχρι να το πετύχει αυτό και παρόλο που δεν θα το πετύχει, συντηρεί την παραφιλολογία με σκοπό την συντήρηση της κρίσης και την αποτροπή του "εφιάλτη" τους, που θα είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και τις οποίες ένα τόσο δα μικρό πολιτικό μέγεθος όπως η Τζάκρη έθεσε σε αμφισβήτηση.

  Από εκεί και πέρα: Οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις τράπεζες. Όχι λόγω κρίσης, αλλά λόγω Κύπρου. Οι καταθέτες πολύ απλά, φοβούνται.

  Ασφαλώς και θα ήταν καλό να υπήρχε τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας. Θα είχε ήδη ξεκινήσει η άνοδος του ΑΕΠ. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο: Η τρόικα έχει "διατάξει" περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή αρνητική πιστωτική επέκταση, μέχρι το 2017! Δηλαδή μέχρι τότε οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν λιγότερα δάνεια από όσα αποπληρώνονται, δηλαδή να μην δίνουν καινούργια δάνεια! Άρα, όσο και να ευχόμαστε ή να προσπαθούμε να "ανοίξει" η αγορά δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ θα ανοίξει. Όχι τουλάχιστον όσο υπάρχει τρόικα.

  Και ένας πολύ σοβαρός λόγος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να "τελειώνουμε με τους χαρτογιακάδες", όπως ζητούσε πριν από λίγες εβδομάδες και αυτή εδώ η ιστοσελίδα, είναι ακριβώς να ανατραπούν ολέθριες εντολές όπως αυτή.

  Εντούτοις, υπάρχει και μια εξέλιξη που όσοι σχεδίασαν την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας μάλλον δεν είχαν προβλέψει ή δεν είχαν προβλέψει επαρκώς: Η πραγματική οικονομία σήμερα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αυτοχρηματοδοτείται! Δεν χρειάζεται πια τον τραπεζικό δανεισμό - που έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να τον έχει. Όσοι επιβίωσαν από την κρίση (και δεν είναι λίγοι αυτοί) καταφέρνουν και έχουν δικό τους κεφάλαιο κίνησης και να εξοικονομούν και κάποια ποσά για επενδύσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, χωρίς στήριξη από τις τράπεζες. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει τους καινούργιους μεγάλους παίκτες της ελληνικής οικονομίας, που θα στέκονται σε στέρεες βάσεις και όχι σε υπερδανεισμό μέσω υπουργικών γραφείων και διαφόρων άλλων περίεργων διαδρομών. Μέσω δηλαδή της τραπεζικής ασφυξίας δημιουργείται αυτή τη στιγμή ένας πυρήνας αυτοδύναμης ανάπτυξης στις καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ πιο υγιής από οποιαδήποτε ανάπτυξη του πρόσφατου παρελθόντος.

  Ας μην ελπίζουμε λοιπόν στο άνοιγμα της τραπεζικής στρόφιγγας, αλλά ας μην απογοητευόμαστε κιόλας. Θα αποδειχθεί ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί και χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Θα τρίβουν τα μάτια τους οι Ευρωπαίοι, όπως τα έτριβαν τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν για πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

  Κάτι τελευταίο που είναι άσχετο με το άρθρο, αλλά θέλω να βρω μια αφορμή να το σημειώσω: Νομίζω ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση να μην θέλει να συνεχιστεί το χαράτσι και για την επόμενη χρονιά. Πολιτικό λάθος. Το χαράτσι (δηλαδή: ο φόρος περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) είναι ένας φόρος που έχει "μονιμοποιηθεί" πια στην συνείδηση των Ελλήνων. Θα υπάρξουν ασφαλώς γκρίνιες με την περαιτέρω παράτασή του, αλλά κανένας δεν θα εκπλαγεί. Αντιθέτως, ο ενιαίος φόρος θα είναι ένας "καινούργιος" φόρος, παρά το ότι ουσιαστικά θα υποκαθιστά το χαράτσι, που θα αντιμετωπιστεί πολιτικά ως "καινούργιος" φόρος. Θα αισθανθούν δηλαδή οι πολίτες να τους έρχεται "επιπλέον" βάρος, παρόλο ότι θα έχει φύγει το βάρος του χαρατσιού, και μάλιστα για τους ιδιοκτήτες κτιρίων θα είναι χρηματικά μικρότερο το βάρος. Όμως όσο εύκολα θα "ξεχάσει" ο κόσμος την κατάργηση του χαρατσιού, τόσο δύσκολα θα καταπιεί τον "καινούργιο" ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα γίνει χαμός, για την ακρίβεια. Δεν θα γλιτώσει πολιτικά η κυβέρνηση και είναι λάθος να ερμηνεύει τις αντιδράσεις των βουλευτών (μόνον) ως κίνηση αμφισβήτησης του Σαμαρά.

  Το χαράτσι, εξάλλου, έχει το ακόλουθο τεράστιο πλεονέκτημα για τον πολίτη: Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και λόγω της πολιτικά δυσχερούς επιβολής ενός τέτοιου μέτρου, πλέον μπορεί ο κόσμος να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Φεύγει λοιπόν το χαράτσι από την "πλάτη" του Έλληνα για λίγο καιρό, και μετά βεβαιώνεται στην εφορά. Πότε μετά; Έχουμε τέλος του 2013 και τα απλήρωτα χαράτσια του 2012 ακόμη δεν έχουν βεβαιωθεί. Μα δεν γινόταν κιόλας, με δεδομένα τα τέσσερα ΦΑΠ που ήρθαν το 2014. Δηλαδή το χαράτσι του 2012 πάει για καλό 2014. Μετά με κάποια ρύθμιση, με κάποια τμηματική καταβολή, με κάποια αναβολή πληρωμής για λίγο καιρό, με κάποια βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον, όλο και καταφέρνουν να δίνουν από κάτι οι περισσότεροι κουτσά-στραβά, ώστε να μην έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα με κατασχέσεις κλπ. (πλην βεβαίως αυτών που ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία φοροδοτική ικανότητα, που δεν τους έχει μείνει φράγκο για φράγκο, που κι αυτοί δεν είναι λίγοι, αλλά αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα). Αντιθέτως, ο ενιαίος φόρος είναι κάτι που αν δεν πληρωθεί θα βεβαιωθεί αμέσως. Και θα επιβαρύνει τον Έλληνα πολύ πιο γρήγορα από όσο το χαράτσι. Και θα του είναι έτσι και πολιτικά μεγαλύτερο το βάρος.

  Επίσης, αν έχεις ένα αχρησιμοποίητο ακίνητο, κόβεις το ρεύμα και γλιτώνεις το χαράτσι. Στην ουσία, χαράτσι πληρώνεται για ακίνητα που ή ιδιοχρησιμοποιούνται, ή νοικιάζονται. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, ο Έλληνας δεν επιβαρύνεται και τόσο, διότι στην ουσία εισπράττει λιγότερα ενοίκια.

  Με τον ενιαίο φόρο θα τα βάλουν με την κυβέρνηση και όσοι σήμερα δεν έχουν πληρώσει χαράτσι. Αντιθέτως, όσοι έχουν πληρώσει χαράτσι το έχουν πάρει απόφαση και είτε βρίζουν, είτε στηρίζουν σιωπηρά. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει νέους εχθρούς η κυβέρνηση. Η κατάργηση του χαρατσιού κανέναν νέο φίλο δεν θα της δώσει.

  Αφού λοιπόν και η τρόικα θέλει οπωσδήποτε χαράτσι, που τόσο της άρεσε, η κυβέρνηση κάνει τεράστιο λάθος να νομίζει ότι είναι πολιτικά προτιμότερος ο ενιαίος φόρος. Καλύτερα να πει "τι να κάνουμε, αναγκαζόμαστε να φανούμε ανακόλουθοι και να παρατείνουμε κι άλλο το χαράτσι", παρά να επιβάλει τον "καινούργιο φόρο", τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 14/11/2013 19:26:25

   Ενδιαφέροντα τα σχόλιά σας και όταν διαφωνούμε (συχνά) και όταν συμφωνούμε (σπάνια). Να είστε καλά.

 4. Greg avatar
  Greg 14/11/2013 10:59:57

  Η ανάπτυξη ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να εμφανισθεί, παράλληλα με στουρνάρειας λογικής στυγνή φοροκαταιγίδα . Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο μέντοράς του Σόϊμπλε, επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν ανάπτυξη χώρες με υψηλό χρέος!

  Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει ΜΌΝΟΝ όταν πεισθεί ο Έλληνας επιχειρηματίας να επανεπενδύσει, μόνον όταν η φορολογία του ελεύθερου επαγγελματία δεν αντικατοπτρίζει το 90% του πραγματικού του εισοδήματος και όταν το κράτος αντιμετωπίζει φιλικά τον επιχειρηματία και όχι με νοοτροπία φεουδάρχη ή Εγγλέζου αποικιοκράτη του μεσοπολέμου.

  Σημαντικός παράγοντας είναι και η επιστροφή των καταθέσεων, αλλά πάλι η στουρνάρεια λογική της, με κάθε νόμιμο ή όχι τρόπο, κρατικοποίησης κάθε ιδιωτικού περιουσιακού στοιχείου αποτελεί τροχοπέδη στην όποια τέτοια προοπτική.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Greg 14/11/2013 13:01:59

   Χοντρικά το Σχέδιο φαίνεται να έχει ως εξής: Θα βάλουν λουκέτο πρώτα όλοι, θα φτάσει η ανεργία στο Θεό, κάποιοι θα ανοίξουν καφενεία για να χαλαρώνουν για μερικά χρονάκια αυτοί και οι άλλοι που βάλαν λουκέτο, όσοι μπορέσουν θα δραπετεύσουν στο εξωτερικό (αυτές οι πρώτες φάσεις φαίνεται πως εξελίσσονται ικανοποιητικά ως τώρα) και μετά οι υγιείς δυνάμεις θα επανεπενδύσουν χαρούμενοι και ξεκούραστοι όλοι μαζί σε νέες, μεγάλες, πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες που θα φέρουν την ανάπτυξη την πρόοδο, τη νέα Ελλάδα κλπ κλπ.

 5. Hawk avatar
  Hawk 14/11/2013 11:07:59

  Το τι τελικά θα γίνει δεν το ξέρουμε αλλά αν λάβουμε υπόψιν τις προτάσεις του κυρίου Σιν για περικοπές μισθών και συντάξεων 30% για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία - με σκοπό την ανταγωνιστικότητα πάντα - δεν διαφαίνεται ότι έχουμε ελπίδες ανάκαμψης και δεδομένου του γεγονότος ισοπέδωσης της όποιας βιομηχανικής μας παραγωγής και μη ανάληψης νέων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Hawk 14/11/2013 19:27:40

   Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Ακόμη και οι ... σκιέρ αυστριακοί! Μην δίνετε και τόση σημασία ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.