#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφιακά συννεφάκια και γερμανικά τανκςΤα σύννεφα δεν μοιάζουν καθόλου με τα άρματα μάχης, ειδικά όταν μιλάμε για ψηφιακά σύννεφα. Οι στατιστικές όμως μέθοδοι, που χρησιμοποιήθηκαν στον Β`ΠΠ για να καταμετρηθούν τα γερμανικά τανκ, μπορεί να αποτελέσουν τη λύση στο σημερινό πρόβλημα που έχει να κάνει με το μέγεθος του παγκόσμιου υπολογιστικού νέφους (computing cloud).

Δεν πρόκειται για θεωρητικό ζήτημα ή για κάποιο ζήτημα που αφορά αποκλειστικά σε μερικούς computer geeks. Τα εν λόγω νέφη -Computing clouds-, είναι στην ουσία εργοστάσια ψηφιακών υπηρεσιών. Και αποτελούν τη πρώτη παγκόσμια επιχείρηση ωφέλειας, στην οποία υπάρχει πρόσβαση από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για πάρα πολύ ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, στις οποίες αποδίδεται μεγάλο μέρος των εκπομπών διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. Ένα μεγάλο κέρδος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ότι μπορούν να παρακάμπτουν τη παραδοσιακή τεχνολογία της πληροφορικής, και να κερδίζουν εξελιγμένες υπολογιστικές υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη κατασκευής ακριβών υποδομών.

Τα σύννεφα επιτρέπουν την απομάκρυνση της ανάγκης των υπολογισμών από τα σιδερένια κουτιά και τα υπόγεια των επιχειρήσεων, σε κάποια απομακρυσμένα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων. Μερικά από αυτά είναι κυριολεκτικά τεράστια, με εκατοντάδες χιλιάδες servers (πανίσχυρους κομπιούτερς που επεξεργάζονται στοιχεία). Οι χρήστες πληρώνουν για ότι χρησιμοποιούν, όπως γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το «νέφος των νεφών» έχει τρία διακριτά στρώματα. Το εξωτερικό ονομάζεται software as a service (SaaS), και συμπεριλαμβάνει διαδικτυακές εφαρμογές όπως  το Gmail της Google. Αυτό είναι και το πιο εύκολο στρώμα για να μετρηθεί. Όπως εκτιμάται, οι υπηρεσίες αυτές δημιούργησαν πωλήσεις ύψους $11.7 δισ. μέσα στο 2010.

Μπαίνοντας πιο βαθιά, υπάρχει το platform as a service (PaaS), που είναι ένα λειτουργικό σύστημα που ζει μέσα στο σύννεφο. Αυτές οι υπηρεσίες επιτρέπουν στους προγραμματιστές να γράφουν εφαρμογές για το διαδίκτυο και τις φορητές συσκευές. Η αγορά αυτή, την οποία προσφέρουν οι Google, Salesforce.com και η  Microsoft, είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί, αφού οι παροχείς είναι ακόμη ελάχιστοι. Η αξία των υπηρεσιών τους υπολογίζεται στα $311 μόλις εκατομμύρια.

Το πιο ενδιαφέρον στρώμα, και το μόνο που αξίζει το χαρακτηρισμό cloud computing είναι το επονομαζόμενο  infrastructure as a service (IaaS). Αυτό προσφέρει βασικές υπολογιστικές υπηρεσίες, όπως επεξεργασία και αποθήκευση πληροφοριών, τις οποίες οι πελάτες συνδυάζουν έτσι ώστε να φτιάξουν  προσαρμόσιμα υπολογιστικά συστήματα. Οι κορυφαίοι στον τομέα αυτόν είναι οι GoGrid, Rackspace, και η  Amazon Web Services που είναι ο ηλεκτρονικός βραχίονας της εταιρίας Amazon, και που έγινε πρόσφατα είδηση στα ΜΜΕ, όταν εξεδίωξε τη WikiLeaks από τους servers της.

Αυτό το στρώμα είναι και το πιο δύσκολο για να μετρηθεί. Αναπτύσσεται τάχιστα και οι εταιρίες δεν αναφέρουν τα έσοδά τους, ούτε είναι πρόθυμες να δώσουν πληροφορίες, φοβούμενες τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, η Amazon το μόνο που αποκαλύπτει είναι ότι σήμερα έχει αποθηκευμένα περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα, και εξυπηρετεί 200.000 αιτήματα για αυτά κάθε δευτερόλεπτο. Τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακά αλλά καθόλου χρήσιμα. Ένα ψηφιακό αντικείμενο μπορεί να είναι ένα μικρό αρχείο, ή ένα κινηματογραφικό έργο.

Αυτή η διστακτικότητα στο να μας δώσουν πληροφορίες, έχει οδηγήσει μερικούς αναλυτές και μπλόγκερς να ψάξουν να μάθουν περισσότερα, ειδικά για την Amazon. Εδώ είναι που μπαίνουν στην εικόνα τα άρματα μάχης. Στη διάρκεια του Β`ΠΠ, οι σύμμαχοι ανησυχούσαν για τα νέα γερμανικά άρματα που θα εμπόδιζαν την εισβολή τους στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες για τον αριθμό τους ήταν ανύπαρκτες. Για αυτό χρειάστηκαν οι στατιστικολόγοι.

Αυτοί ξεκίνησαν με την υπόθεση πως οι Γερμανοί, ως μεθοδικοί που ήταν, θα είχαν αριθμήσει τα άρματα με τη σειρά που τα κατασκεύασαν. Έτσι, χρησιμοποίησαν τους σειριακούς αριθμούς από τα άρματα που είχαν αιχμαλωτισθεί, για να υπολογίσουν τον συνολικό τους αριθμό. Το νούμερο που προέκυψε ήταν 256 τανκ το μήνα, ένας αρκετά μικρός αριθμός ώστε να ενθαρρύνει τους συμμάχους να προχωρήσουν με την σχεδιαζόμενη εισβολή .Τα γερμανικά αρχεία τελικά έδειξαν πως ο σωστός αριθμός ήταν 255.

Χρησιμοποιώντας τη προσέγγιση αυτή, ο μπλόγκερ Guy Rosen και μια νέα εταιρία (Cloudkick) υπολόγισαν το μέγεθος του νέφους της Amazon. Αποκρυπτογράφησαν τους σειριακούς αριθμούς των virtual machines της Amazon. Πρόκειται για τις μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για την αγορά υπολογιστικής ισχύος από την εταιρία. Στη συνέχεια, η Cloudkick εκμεταλλεύτηκε αυτά τα στοιχεία για να υπολογίσει το συνολικό νούμερο των υπολογιστών που συνδέονται καθημερινά. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τις 90.000 για τα data centers της Amazon, μόνο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (σχεδιάγραμμα).

Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει πως το νέφος της Amazon είναι μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση από ότι αρχικά υπολογίζονταν. Η εταιρία Cloudscaling, και η τράπεζα UBS, είχαν προβλέψει πως τα ετήσια έσοδα της Amazon από αυτές τις υπηρεσίες που παρέχει είναι περίπου $500-700 εκατομμύρια.

Αυτά τα ποσά δείχνουν και το μέγεθος της αγοράς για υπηρεσίες IaaS. Η Amazon είναι κυρίαρχη δύναμη στον τομέα αυτόν, και κατέχει 80-90% μερίδιο της αγοράς. Έτσι, αν τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογιστεί σωστά, τα συνολικά έσοδα από τις υποδομές αυτές για το 2010, θα ξεπερνούν το $1 δισεκατομμύριο!

Πόσο μεγάλο είναι λοιπόν το σύννεφο; Και πόσο θα γίνει το 2020; Εξαρτάται. Αν συνυπολογίσουμε τις διαδικτυακές εφαρμογές και τις online πλατφόρμες, είναι ήδη τεράστιο και θα μεγαλώσει κι άλλο. Η πρόβλεψη είναι πως θα φτάσει τα $56 δισ. ετησίως στα επόμενα 10 χρόνια. Όμως οι απλές υπολογιστικές υπηρεσίες, που αποτελούν το πυρήνα του νέφους, είναι πολύ λιγότερες, και δεν θα αυξηθούν πολύ. Υπολογίζεται πως θα αγγίξουν τα $4 δισ. εσόδων μέχρι το 2020. Πρόκειται λοιπόν για πραγματικά Big Business, και όχι απλά για «υδρατμούς»

S.A.-Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. effie B. avatar
  effie B. 08/01/2011 09:07:09

  Strange,
  εγραψες παλι!!!!!!!!
  Παντα εξαιρετικες οι επιλογες σου....

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ effie B. 08/01/2011 10:59:43

   Ευχαριστώ.
   Με ελκύουν τα "έκκεντρα" θέματα.

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ Strange Attractor 08/01/2011 11:04:05

    Μπα, αυτά είναι τα "κεντρικά" θέματα, απλά έχουμε αργήσει να το αντιληφθούμε. Μπράβο για τις επιλογές πάντως

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/01/2011 12:01:02

  1) ένα βήμα ακόμα για τον Μεγάλο Αδερφό;;;
  2) Επιστροφή στο παρελθόν. Ετσι ξεκίνησαν τα υπολογιστικά δίκτυα τη δεκαετία του 70(;) με distributed time sharing systems (πρωτόγονα τότε και με σχδόν ανύπαρκτα τα modems)
  3) Αυξάνει την εξάρτηση από διαδικτυακή επικοινωνία, αλλά σε κάνει ευάλωτο σε κατάρρευση (ή εκβιασμό) εάν διαταραχθεί η επικοινωνία, ή η παροχή της υπηρεσίας (το πληροφοριακό αντιστοιχο της στρόφιγκας του αγωγού αερίου)

  Μια χαρά πράγματα βέβαια, αν δεν είσαι καχύποτπος. Εγώ τις υπολογιστικές μου ικανότητες τις έχω in-house

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 08/01/2011 12:04:06

   Κάτι ακούω όμως πως τελευταία πάμε για κατάργηση των σκληρών δίσκων στους Η/Υ, και πως όλα θα αποθηκεύονται πλέον σε απομακρυσμένα κέντρα (ψηφιακά) υπό μορφή νέφους, και αυτό γίνεται για να αυξηθεί η διαδικτυακή ταχύτητα κλπ. Αν είναι αλήθεια, τότε...

   • effie B. avatar
    effie B. @ Strange Attractor 08/01/2011 12:11:26

    Αυτο αρχισε ηδη να συμβαινει τουλαχιστον για πολλους φοιτητες και εργαζομενους στο ΜΙΤ.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ effie B. 08/01/2011 13:21:34

     παλιά η τέχνη πολύ παλιά. Ψάξε τις λέξεις time sharing systems. Από την δεκαετία 60-70 (και στο ΜΙΤ) Μετά (δεκαετία 80) έφυγαν και πήγαν στα PC, και με τα minimalist τάμπλετς, υπάρχει τάση επιστροφής... Αν δεν χρησιμοποιείς το μηχάνημα για πρωτογενή δουλειά, γιατί να κουβαλάς, δίσκους, και τις μπαταρίες που χρειάζονται...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 08/01/2011 13:16:08

    Υποχρεωτικό (για χρήστες MS) μόνο αν αλλάξουν τα Windows. Όλα πιθανά... Να σου πουν ότι το MS Office κάνει 3000 αλλά με 30 τον χρόνο το έχει τσάμπα.

    Από την άλλη, οι σκληροί δίσκοι υποκαθίστανται από SSD. Με το που θα μπορείς με 300 να πάρεις 1ΤΒ σε SSD, τι να τον κάνεις τον σκληρό.

    Κάρτες, χαρτοταινίες, μαγνητικές ταινίες, φλόπυς, δισκέττες, zip drives, cd, dvd... Το 1975 ποιός θα φανταζόταν 1ΤΒ σκληρό για 200; Ή core 3G για 100;

    Η διαδικτυακή ταχύτητα επιτυγχάνεται με distributed mass storage μεγάλων αρχείων,πράγματι. Φαντάσουν τι μνήμ έχει η Γκουγκλ... με όλα περίεργά της... Αλλά το τοπικό storage θα φτηναίνει επίσης.

   • Σαος avatar
    Σαος @ Strange Attractor 08/01/2011 16:35:23

    Κάποτε θυμάμαι φορτώναμε τα Windows 3.1 διαδικτυακά σε token ring τοπικό δίκτυο. Τώρα με λειτουργικά όπως το Chrome OS της Google (βασίζεται σε Linux), ο κύριος όγκος δεδομένων θα είναι σε cloud. Δεν πιστεύω βέβαια πως θα καταργηθούν οι τοπικοί δίσκοι και, αντιθέτως, είμαι καχύποπτος στην αποθήκευση των προσωπικών μου ή άλλων αρχείων εντός ενός private ή μη cloud.

 3. HAL avatar
  HAL 09/01/2011 19:37:56

  Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά χρειάζεσαι κάποιο σοβαρό λόγο για να δίνεις στον κ. Μπέζο κατ ελάχιστο 1000 ευρώ το χρόνο (http://aws.amazon.com/ec2/pricing/) για φιλοξενία.

  Να προσθέσω επίσης ότι εκτός από το EC2 του Amazon υπάρχουν και λύσεις open source: Xen, Nimbus και Eucalyptus.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.