17/07/2010 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψευτοσοσιαλιστικές απόψεις για την επιχειρηματικότηταΤου Στράτου Γ. Σιμόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες άκουσα ή διάβασα στον Tύπο διάφορες δηλώσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που αποκρυπτογραφούν ως ένα βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα, παραμένοντας ουσιαστικά δέσμιο ενός «ψευτοσοσιαλισμού».

Συγκεκριμένα, άκουσα τον κ. Παπανδρέου από τον Πόρο να δηλώνει ότι απαιτούνται να γίνουν στον τόπο επενδύσεις με στόχο την αναδιανομή του πλούτου. Αν δεν πρόκειται για λεκτικό λάθος, τότε έχουμε να κάνουμε με μία πρωτοφανή άποψη. Οι επενδύσεις γίνονται για να φέρουν κέρδη στους επενδυτές, χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζεται η ανάγκη κατά την υλοποίησή τους να λαμβάνονται υπόψη θέματα περιβάλλοντος, επιχειρηματικής ηθικής, δημιουργίας θέσεων εργασίας κ.λπ.

Μόνο όμως με αναπτυξιακές πολιτικές με κέντρο την επιχειρηματικότητα και το κέρδος μπορούμε να ελπίζουμε σε αύξηση του πλούτου που θα παράγεται και ταυτόχρονα με κατάλληλες πολιτικές να μπορούμε να στοχεύουμε σε όσο το δυνατόν δίκαιη κατανομή του.

Σε διάφορες ομιλίες ακούω επίσης υφυπουργό του υπουργείου Ανάπτυξης να προβάλλει την άποψη ότι μεγάλη ευθύνη για την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων έχουν οι επιχειρηματίες. Πρόκειται για μια άλλη λανθασμένη άποψη για την επιχειρηματικότητα.

Η σπατάλη των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλεται κυρίως στον κακό εθνικό σχεδιασμό, στην κρατική διαφθορά, αλλά και σε όλους τους ενδιάμεσους που μεσολαβούν έως να εισπράξει τα χρήματα ο επιδοτούμενος ιδιώτης.

Τρίτη παρόμοια προσέγγιση αποτελεί η κυβερνητική άποψη για αποκλεισμό των ξενοδοχείων που παρέχουν all inclusive υπηρεσίες από τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Ο σκοπός της άποψης αυτής είναι να ενισχυθεί θεωρητικά η τοπική αγορά (ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια κ.λπ.) κάτι που δεν θα γίνει αν οι τουρίστες δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία.

Πρόκειται πάλι για μία προσέγγιση που δεν παίρνει υπόψη της τις διεθνείς τάσεις, αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα παροχής υπηρεσιών τα οποία απαιτούν διαφορετικού εισοδήματος τουρίστες (άλλος είναι ο πελάτης του all inclusive και άλλος του ενοικιαζόμενου δωματίου). Είναι μία άποψη ψευτοσοσιαλιστική που προσπαθεί να ευνοήσει θεωρητικά τους πολλούς, ενώ στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο, αποκλείοντας μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, γνωστό συνδικαλιστικό μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε στον FLASH με αφορμή την πρόταση της Πειραιώς για εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «Εγώ τραβάω το κόμμα από το μανίκι, όχι αυτό εμένα».

Δυστυχώς, λοιπόν, έτσι μας κυβερνούν και εμείς στη Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να εμπλουτίσουμε ανάλογα τον αντιπολιτευτικό μας λόγο, αναδεικνύοντας αυτές τις ψευτοσοσιαλιστικές κυβερνητικές θέσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 17/07/2010 13:15:55

  Αν υποθέσουμε ότι τα μέτρα και οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι δείγμα της νέας πολιτικής της τότε η δυσφορία της κοινωνίας στα κυβερνητικά μέτρα εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως πρόβλημα.
  Σε διαφορετική περίπτωση οι βουλευτές του πασοκ αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας θα έπρεπε να βρίσκονται στους δρόμους με τους εργαζόμενους, όπως ήταν και την προηγούμενη χρονιά, δλδη πριν κερδίσει τις εκλογές του περασμένου χρόνου το πασοκ...
  Το συλλογισμό αυτό επιβεβαιώνει και η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που εν μέσω θέρους προσπαθεί να δημιουργήσει «κοινή γνώμη» με "συνέδρια" και αναβάθμιση του πολιτικού και ιδεολογικού ρόλου των ΜΜΕ.
  Η ιδεολογική στροφή του πασοκ στην νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς δείχνει ότι δεν ήταν σε θέση να δώσουν τις δικές τους λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας αλλά και γενικότερα στα κοινωνικά προβλήματα και ενήργησαν όπως ενέργησαν προεκλογικά για να ανακτήσουν την εξουσία.
  Δεν μπορεί για παράδειγμα μια χρονιά πριν να καταγγέλλεις ως υπεύθυνους για την παρακμή της οικονομίας τους κερδοσκόπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επόμενη χρονιά να ιδιωτικοποιείς τις κρατικές τράπεζες ,να ισοπεδώνεις το κοινωνικό κράτος, να διαλύεις την πραγματική οικονομία υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων κ.α ,
  Πως, για παράδειγμα, η σοσιαλδημοκρατία για πραγματικούς όσο και συμβολικούς λόγους δέχεται οτι η ελεύθερη οικονομία πρέπει να αποκλείει την διεύρυνση του οικονομικού τομέα που ελέγχει το κράτος; και θεωρεί ουσιαστική παρέμβαση τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ!.
  Μήπως τελικά η “ρητορική της χρεοκοπίας’’ εξυπηρετεί και την ανάγκη να μην γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη η ιδεολογική στροφή αλλά και γενικότερα η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη;

 2. spiros avatar
  spiros 17/07/2010 13:19:01

  Με τον ΓΑΠ τα λεγόμενα του συνδικαλιστή δεν ισχύουν . Όλοι πίστευαν ότι θα ειναι όπως παλαιά. Έλα όμως που πέσανε ΟΗΩ . Μακράν ποιός τους υπολογίζει;
  Μήπως εννοεί ότι θα πολεμήσει για να βολευτεί όπως οι του Λιμανιού; Πιθανόν κάτι να ξέρει και απειλεί.
  Μήπως ΄σε παρόμοιες απειλές υπέκειψε και ο Ρέπας;Πως εξηγείται η άρνηση απελευθέρωσης και πώλησης στους ο΄δηγούς την Εθέλ κλπ;
  Και όλα αυτά όχι γιατί συμφωνώ με την πρόταση ΣΑΛΑ.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/07/2010 13:22:37

  Τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ ξέρετε πώς την αποκαλούν στη Γαλλία; La folle du Poitou, η τρελλή από το Πουατού (=περιοχή τής οποίας είναι περιφερειάρχης).

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Στέργιος 17/07/2010 14:00:21

   Ίσως επειδή δηλώνει σοσιαλίστρια με επώνυμο Ρουαγιάλ...
   Που πας βρε Δαμανάκη της Γαλλίας;

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Στέργιος 17/07/2010 14:02:39

   ψάχνει την ιθακη του γιωργάκη

   • Orestios avatar
    Orestios @ Σοσιαληστής 17/07/2010 18:43:47

    χο! χο!
    Στον Πόρο?

  • Μακκις Friss Τσιαβόλο avatar
   Μακκις Friss Τσιαβόλο @ Στέργιος 17/07/2010 16:36:57

   Επισης εχει ακουστει και σαν η " la gaffeuze " (= Η γκαφατζού ), για τις πολλές "βαθυστόχαστες" ανοησιες που εχει πει.

 4. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 17/07/2010 14:01:51

  Ναι πράγματι συγκλονιστικά τα όσα ανέφεραν, δάκρυσε και το άγαλμα του Λενιν... καλό κομμάτι η Σεγκολέν για την ηλικία της.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Σοσιαληστής 17/07/2010 21:51:52

   MILF? Σου πετάει και ένα "Ζήτω ο σοσιαλισμός" και δε θέλει και πολλά για να αρχίσουν να πέφτουν οι σοβάδες...

 5. donaE avatar
  donaE 17/07/2010 15:52:23

  Δεν αποκλειουν μεγαλες επενδυσεις γενικα.Αποκλειουν τις επενδυσεις που δεν θελουν.Η μαλλον τους επενδυτες.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/07/2010 21:35:15

  Σοσιαλιστες του αιδιου..

  ΠΠ

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 17/07/2010 21:55:35

  Καλά, αυτό με το all inclusive ήταν χοντρή τρομπαρία (συγχωρέστε τα.. Γαλλικά μου, ελέω Τσιγκολελέν). Το all inclusive δε σημαίνει ότι μένουν "μέσα" οι τουρίστες, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι σοσιαλησταράδες, αλλά ότι τρώνε και διασκεδάζουν σε εγκεκριμένα συνεργαζομενα μαγαζιά. Αλλά τι, να γίνουν οι νησιώτες τουριστικάριοι σοβαροί επιχειρηματίες?

 8. Κικη avatar
  Κικη 18/07/2010 09:06:23

  Αν ηταν να γλυτωσουμε απο ολους αυτους τους ημεδαπους και ξενους απατεωνες,αντε και ας βυθιζαμε τον Πορο,να γλυτωσουμε.Κανανε διακοπες φαγανε του σκασμου,ειπανε και δεκα βλα;κειες ο δικος προηγειται σαυτο,ολο τα ιδια και τα ιδια λεει,δεν λεει στους επικοινιολογους του να του γραψουν κατι καλυτερο,κουραστηκαμε.Η δικη μας Σεγκολεν καλε ειναι η Διαμαντοπουλου,μην την ξεχναμε,αυτη εχει και την στηριξη γραμμη απο την Λεσχη Μπιντελμπερκ,μονιμο μελος πλεον.Αυτη δεν ηταν εκει.

 9. ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ 19/07/2010 13:24:41

  Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
  Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι η Ségolène Royal αλλά οι αναχρονιστικές απόψεις για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος οι οποίες έχουν αποκρυσταλλωθεί στη συλλογική συνείδηση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.