10/01/2009 00:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψευδαισθήσεις και ευσεβείς πόθοι για την Ρωσία

Πολλοί κρίνουν λαθεμένα το ρόλο της Ρωσίας. Παγιδευμένοι μέσα στην επικοινωνιακή εικόνα που θέλει να περάσει εδώ και καιρό η Ελλάδα και ειδικότερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η χώρα μας διαθέτει στενότατους δεσμούς ισχυρής συμμαχίας με τη Ρωσία, νομίζουν ότι η τελευταία είναι έτοιμη να προασπίσει τα συμφέροντά μας ανά πάσα στιγμή. Κάποιοι μάλιστα, παρουσιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών ως τόσο στενές, που λίγο λείπει να μας πουν ότι η Ρωσία οσονούπω θα ξεκινήσει νέον ρωσο-τουρκικό πόλεμο για να υπερασπιστεί τους ομόδοξους Έλληνες. Προφανώς δεν είναι έτσι τα πράγματα, παρά μόνον στα μυαλά εκείνων που θέλουν να δρέψουν επικοινωνιακά οφέλη.

Η Ρωσία ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπερδύναμη με καθοριστικό παγκόσμιο ρόλο και σήμερα είναι μια μεγάλη δύναμη που, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, επανακάμπτει -πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά- ως έναν βαθμό, πάντα σιγά-σιγά- και θέλει, με συγκεκριμένες κινήσεις που κάνει, να δώσει το στίγμα της διεθνώς. Όπως όλες οι μεγάλες δυνάμεις, κριτήριο χάραξης της πολιτικής της είναι τα συμφέροντά της σε γεωπολιτικές ζώνες. Κάτι που σημαίνει ότι, ναι μεν μπορεί να νοιώθει λιγότερο ή περισσότερο σύμμαχος με κάποια χώρα στην περιοχή μας, αλλά επουδενί χαράσσει την πολιτική της αποκλειστικά και μόνον με βάση τα συμφέροντα του συμμάχου της.

Βεβαίως, ο ρωσικός λαός τρέφει ακραία φιλελληνικά αισθήματα, λόγω και της Ορθοδοξίας. Αναμφισβήτητα, πολιτισμικά και ιστορικά η Ρωσία νοιώθει δίπλα στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να ξεχνάει ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια Ρώσοι κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Έτσι, παρά την ιστορική έχθρα, τους πολέμους με την Τουρκία και την αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία διατηρεί εδώ και χρόνια αρκετά καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τον γείτονά μας. Αλλά και η Τουρκία, αποφασισμένη, ως όλα δείχνουν, να πάρει οριστικά τον δρόμο της ανατολίτικης περιφερειακής δύναμης, που ολοένα λιγότερο κοιτάζει πια προς την Ευρώπη, θεωρεί απαραίτητη την στενότατη συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στον πόλεμο του Καυκάσου, οπότε η -θεωρούμενη ως βασική σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή- Τουρκία, συνελήφθη να ... σφυρίζει αδιάφορα.

Στο πλαίσιο της επίδειξης της επιστροφής της ως παγκόσμιας δύναμης, η Ρωσία έχει επιλέξει την παρουσία -και των ναυτικών- δυνάμεών της στη Μεσόγειο, τη Λατινική Αμερική, τον Ινδικό, τον Ειρηνικό και τον Β.Α. Ατλαντικό.  Το ίδιο κάνει και με τα πολεμικά αεροσκάφη της. Έτσι, προ μηνών, λίγο μετά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε παραβιάσει επανειλημμένως και το FIR της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα (http://www.antinews.gr/?p=1810 και http://www.antinews.gr/?p=1833). Προηγουμένως το ίδιο είχε κάνει από Βορρά, προς Βρετανία μέχρι τον Β. Ατλαντικό. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εμφανίστηκε και η μοίρα του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, κατά πληροφορίες, η μοίρα θα κατευθυνθεί στη Συρία. Μια επιπλέον κίνηση με συμβολική σημασία που δείχνει ότι η Ρωσία διαφημίζει την επανεμφάνισή της στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Συμπέρασμα: Η Ρωσία σε πολλά ζητήματα (κυπριακό, ως έναν βαθμό τα ελληνοτουρκικά, το Κόσσοβο) έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Στα ενεργειακά, πρώτα έκανε ένα γενναίο άνοιγμα προς την Τουρκία (υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Μαύρης Θάλασσας, «Γαλάζιο ρεύμα») και κατόπιν στην Ελλάδα. Στα δε περιφερειακά ζητήματα, διακρίνεται μια σύμπτωση απόψεων, αν όχι συμμαχία (προσωρινή ή όχι, θα δείξει) μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν. Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως μεγάλη δύναμη και ως τέτοια πρέπει να την βλέπει και η ελληνική εξωτερική πολιτική. Απόλυτη ταύτιση δεν υπάρχει. Η γνήσια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που θα κινείται με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και ανάλογα θα προχωράει σε συμμαχίες, είναι η μόνη που διασφαλίζει τη χώρα μας. Όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις και ευσεβείς πόθοι.

Suhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 10/01/2009 01:10:17

  Μου κοψες τον οίστρο φακτορα. και μόλις -παρασυρμένος από τον Γιούργος του προηγουμενου πόστ -ειχα αρχίσει να τραγουδάω το προεπαναστατικό δημώδες:"Ακόμα τουτη η ανοιξη, τούτο το καλοκαίρι-ραγιάδες ραγιάδες, όσο να ρθει ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι"
  Ορθώς ομιλείς

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/01/2009 01:15:37

  Συμπέρασμα:

  Η Ρωσία, όπως και η ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μ Βρετανία,...Εξωτική Μογγολία κλπ δεν στηρίζει τις Ελληνικές ή άλλες θέσεις.
  Κοιτά τη συμφέρει τη χώρα της.
  Το μόνιμο πρόβλημα (και επωδός)είναι εμείς τι κάνουμε....

 3. donaE avatar
  donaE 10/01/2009 01:19:08

  Πολυ ωραιο κειμενο.Θα δουμε και τους Αμερικανους με το Ιραν παρεα αραγε?.Προειδοποιησε ο Ομπαμα πως πρεπει να το αφησουν σιγα-σιγα και να 'βοηθησουν' το Αφγανισταν.

 4. λαπ avatar
  λαπ 10/01/2009 01:26:38

  "Η γνήσια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που θα κινείται με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και ανάλογα θα προχωράει σε συμμαχίες, είναι η μόνη που διασφαλίζει τη χώρα μας."

  Συμφωνώ
  Αν η Αμερική εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας είμαστε με την Αμερική, αν η Ρωσία είμαστε με τη Ρωσία κοκ..
  Γι αυτό σταματήστε τον αντιαμερικανισμό. Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα. Όχι των άλλων. Και εφόσον οι μεγάλες δυνάμεις έχουν κατά νου μόνο τα οικονομικά συμφέροντα τους ας κοιτάξουμε και εμείς τα δικά μας... και όχι την επικοινωνιακή πολιτική.

 5. Ένας περίεργος avatar
  Ένας περίεργος 10/01/2009 02:49:43

  Να ρωτήσω ρε παιδιά, μιας και φαίνεστε πολύ καλά πληροφορημένοι - η αντιτρομοκρατικη, τα ΕΚΑΜ και ο εισαγγελέας πότε με το καλό θα μπουν απροειδοποίητα στη Μονή Βατοπεδίου;

  Φαντάζομαι αφού συλλάβουν και τους υπόλοιπους...δικηγόρους που κυκλοφορούν ελεύθεροι. ΟΚ. Δεκτό. Μια χούφτα άνθρωποι δε μπορούν να καθαρίσουν τη χώρα από όλους αυτούς τους αθώους σε μια νύχτα.

  Και είναι αλήθεια ότι ο φρούραρχος της Βουλής παίρνει πόδι επειδή δεν συνέλαβε τον Εφραίμ, όπως του ζητούσαν επιτακτικά όλοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα εν χορώ;

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/01/2009 10:54:21

  Είναι άλλο πράγμα ο επίσημος πολιτικός λόγος της κυβέρνησης και άλλο οι ανεπίσημες φαντασιωδεις αναλύσεις σε μία χώρα που έχει υψηλότατα ποσοστά αντιαμερικανισμού και που το 80% υποστηριξε τη Ρωσία στον πόλμεο με τη Γεωργία.
  Νομίζω ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων και τα όρια του καθενός και αυτός είναι ο λόγος που Υπουργός Εξωτερικών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.
  Από εκεί και πέρα τη στιγμή που κάποιοι από την αντιπολίτευση δεν αισθάνονται άνετα να υποστηρίξουν τα ελάχιστα επιτρεπτα ανοίγματα προς τη Ρωσία υπάρχει επικοινωνιακή εκμετάλλευση από παραπολιτικά.

 7. Frouros avatar
  Frouros 10/01/2009 11:41:30

  Panta oi simmachies ginontan me kritirio to simferon kai mono. To mellon ths ellados den vrisketai sthn apomonosi oute stis monomereis simmachies kai ecsartiseis, alla mellos mias omospondiakhs europaikhs enosis, me ossous theloun kai mporoun na simmetechoun, h poia enosi den mporei para na echi ischirous desmous me th Rossia.

 8. MIG-21 avatar
  MIG-21 10/01/2009 12:05:01

  Συντροφε,

  Ως συναγωνιστης!!!..... αεροσκαφος προηγουμενης τεχνολογιας εστω!!!!

  Σου βγαζω το καπελο!!!

  ΑΡΙΣΤΑ!!

 9. fantomas avatar
  fantomas 10/01/2009 12:23:56

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!
  ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!!

 10. Ο Κανένας avatar
  Ο Κανένας 10/01/2009 13:16:46

  Αφορά το σχόλιο 4:
  Είναι άλλο το καθαρό συμφέρον της χώρας και άλλο η συμπεριφορά στα όρια της δουλοπρέπειας.Όταν γνωστός πολιτικός, παλαιότερης κυβέρνησης είχε πει (off the record εννοείται)ότι πρέπει που και που να "κατεβάζουμε και τα βρακιά μας" (για να μας περιποιηθούν δεόντως οι "φίλοι" μας), εσείς τί λέτε;Είναι σωστή χάραξη εθνικής πολιτικής αυτή;Συγγνώμη, αλλά λίγη αξιοπρέπεια μου έχει μείνει ακόμα.

 11. adbusters avatar
  adbusters 10/01/2009 14:16:30

  @6 πρέπει να ήταν όνειρό σου να μπεις στην νομική και να δικηγορήσεις αργότερα, αλλά τελικά κατέληξες στην κρεαταγορά, εξ ου και γνωρίζεις από σκούξιμο χοίρου...ή μήπως κατέληξες προς κατεχάκη, προς σολωμού?

 12. fantomas avatar
  fantomas 10/01/2009 14:25:28

  ΕΙΔΑ ΤΟ ΡΙΜΕΙΚ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1......

  Suhoi ΕΡΓΑΖΕΣΕ ΕΚΕΙ?
  ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΗΓΕΣ?

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ)ΕΛΕΓΕ!!

  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΜΕΙΚ... ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ANTINEWS!!

  (EXEI SYNEXEIA THN ALLH EBDOMADA!!)

 13. KaryID avatar
  KaryID 10/01/2009 19:15:21

  Και πως να μην αγαπήσεις αυτόν τον τόπο, όταν αντικρίζεις αυτό το εξωπραγματικό μπλε, που όμοιό του λένε δεν θα συναντήσεις σε άλλη θάλασσα.
  Το μήλον της Έριδος.
  Η εικόνα με την ξένη αρμάδα να πλέει σ' αυτά τα νερά σε προσγειώνει απότομα. Ας είναι καλά οι Ίκαροι μας. Γι' αυτούς και μόνο αξίζουν όλες οι θυσίες μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.