#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2011 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψήφος ανοχής ή ψήφος εμπιστοσύνης;Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία.

Γιατί ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε ερήμην του ελληνικού λαού.

Δεν εξελέγη. Διορίστηκε.

Είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη ανάγκη.

Η κυβέρνηση του αποτελεί μια αναγκαστική συγκατοίκηση.

Επομένως, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει,  και για περιορισμένο χρόνο,  την ανοχή της Ν.Δ.

Όχι, την εμπιστοσύνη της.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί ο κύριος κορμός της  είναι η αποτυχημένη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.

Και για  δυο, επιπλέον, λόγους: ψήφος εμπιστοσύνης  σημαίνει ό,τι αφ΄ ενός  παρέχει  άφεση αμαρτιών για τα περασμένα, ως καλώς καμωμένα. Αφ΄ ετέρου δίνει a priori συγκατάθεση για  αυτά που πρόκειται να πράξει αυτή η κυβέρνηση.

Από τις μέχρι τώρα, επίσημες τουλάχιστον, τοποθετήσεις της Ν.Δ. ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο.

Τούτων δοθέντων, ουδείς βουλευτής της Ν.Δ. πρέπει να υποχρεωθεί στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Θα πρόσθετα μάλιστα, πώς αν μερικοί βουλευτές  επιθυμούν, για λόγους αρχής ή συνείδησης,  να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, να  τους επιτραπεί να το πράξουν!Όχι μόνο επειδή, κατά το Σύνταγμά μας,  ο βουλευτής έχει απεριόριστη ελευθερία γνώμης και ψήφου, αλλά επειδή κάτι τέτοιο ενισχύει την μέχρι σήμερα αντίθεση του Προέδρου της Ν.Δ. στο μνημόνιο. Ενισχύει και τη διαπραγματευτική του  θέση για το μέλλον.

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/11/2011 18:03:10

  Ιδεολογικός προσανατολισμός καί ξεκάθαρες θέσεις σημαίνει ότι:

  Χρειάζεται απόλυτη σαφήνεια στήν απόφαση στήριξης τής κυβέρνησης Παπαδήμου. Ήτοι:

  1. Στήριξη τής κυβέρνησης εφ΄όσον υπηρετεί τήν αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή τής ΝΔ γιά τήν παραμονή τής χώρας στήν ευρωζώνη καί τήν ΕΕ.
  Τήν δέσμευση τής κυβέρνησης Παπαδήμου ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος καταβολής τής έκτης δόσης καί τής εξέλιξης τού κουρέματος, δέν θά προβεί σέ καμμιά κίνηση πού θά προετοιμάζει ή θά υποννοεί «εθελούσια» έξοδο τής Ελλάδας από τήν ευρωζώνη καί τό ευρώ. Ότι καί νά γίνει. Επαναλαμβάνω. Ότι καί νά γίνει.

  2. Τήν δέσμευση τής κυβέρνησης Παπαδήμου ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος καταβολής τής έκτης δόσης καί τής εξέλιξης τού κουρέματος, δέν θά προβεί σέ παραδοχή καί επιβολή (είτε μέσω βουλής, είτε έξω βουλής) όρων τής δανειακής σύμβασης, οι οποίοι απαιτούν μονομερή αποδοχή κατά παρέκλισην καί υπέρβασιν σύνηθων πρακτικών καί θεσμοθετημένων ευρωπαϊκών καί εθνικών κανόνων εθνικής κυριαρχίας.

  3. Άρνηση τής κυβέρνησης Παπαδήμου νά δεσμεύσει τήν Ελληνική δημοκρατία σέ συγκεκριμένο μίγμα άσκησης οικονομικής πολιτικής, πέραν τής δέσμευσης ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική θά στοχεύει στήν μείωση τού ελλείμματος καί χρέους μέ σκοπό τήν επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων καί τών διαρθρωτικών αναγκαίων αλλαγών, οι οποίες υπάρχουν, έτσι καί αλλιώς, στίς κατά χρόνους αποφάσεις καί δεσμεύσεις τών κρατών μελών τής ΕΕ.

  4. Η απαίτηση γραπτής δέσμευσης τών πολιτικών αρχηγών σέ συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής διαχείρησης πού θά αποφασίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου ή αυτά πού προτίθονται οι ίδιοι αρχηγοί νά εφαρμόσουν στό μέλλον, ώστε νά ισχύουν δεσμευτικά καί νά χρειάζεται συναπόφαση μέ τήν Τρόϊκα γιά οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή καί αυτό μέ τήν πρόφαση ότι δέν μάς εμπιστεύονται, είναι παράνοια καί έξω από κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατική λογική. Αυτό καταργεί στήν ουσία καί τά κόμματα καί τό δικαίωμα εκλογής τών πολιτών. Είναι μιά δικτατορία ευρωπαϊκού τύπου, πού δέν στοχεύει μόνο στήν κατάλυση τών δημοκρατικών θεσμών τής Ελλάδας, αλλά καί τής όλης ευρώπης τών κρατών μελών τής ΕΕ.

  • madprof avatar
   madprof @ Ιαπετός 15/11/2011 18:54:30

   Κυβέρνηση Παπαδήμου=Χούντα εις τον Κύβο + ΔρακουμελοΕφιαλτοκόρη για αλλαγή + ο Ζητιάνος και ζήτουλας της "αριστεράς" Κουβέλης και οι συν αυτώ βολεμένοι με την ευρεία έννοια του όρου!

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 15/11/2011 21:30:16

    Διόρθωση: Κυβέρνηση Παπαδήμου=Χούντα εις τον Κύβο (sic!) + ΔρακουμελοΕφιαλτοκόρη Golden Δουλική Εφεδρεία + Πεμπτοφαλαγγίτης Ζήτουλας ψήφων της “αριστεράς” Κουβέλης και οι συν αυτώ βολεμένοι με την ευρεία έννοια του όρου!

  • madprof avatar
   madprof @ Ιαπετός 15/11/2011 19:17:36

   Όπως και να την πεις την συγκεκριμένη ψήφο, η ουσία δεν αλλάζει, για τους Νοήμονες Πολιτικοποιημένους Πολίτες: Ψήφος Συγκάλυψης της Συνενοχής και των Ανομιών αμφοτέρων των υπαιτίων δημαγωγικών οργανώσεων-εταιρειών-συνδικάτων της Omerta, της ρεμούλας, της διασπάθισης-καταλήστευσης των Ευρώων που δανειζόταν, βάζοντας εγγύηση-υποθήκη τα υπάρχοντά μας, τις ζωές μας και των παιδιών μας!
   Νεκροθάφτες της Εληνικής κοινωνίας σε διατεταγμένη υπηρεσία!
   Αιδώς Αχρειότατοι και Αχρειότατες της κοινωνίας μας. Είστε Μιάσματα!!

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 15/11/2011 18:09:07

  Τάδε έφη Κωνσταντίνος -σολομών- Ροδινός!
  Σωστός, διαλλακτικός και τεκμηριωμένος ο κ. Κώστας!
  Κεντάει το anti!!!

 3. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 15/11/2011 18:10:43

  ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ "ΑΝΟΧΗΣ" ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ!!!
  ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟΝΟΥΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ Η Η ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ...
  ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ 3 ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ...
  ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!

 4. rigakisalex avatar
  rigakisalex 15/11/2011 18:11:53

  ο νέος πρωθυπουργός, στην πρώτη ομιλία του, αναφέρθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στο «εκβιαστικό δίλημμα»: μέτρα λιτότητας και υποταγή μας στην εγκληματική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ή έξοδος από την Ευρωζώνη – ενώ, παρά τις αναφορές του στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, δεν μας εξήγησε ούτε μία φορά τα μέτρα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη. pigi http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2479.aspx

 5. blue nile avatar
  blue nile 15/11/2011 18:15:10

  Κε Ροδινέ η τοποθέτηση σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
  Είθε να κατανοηθεί το νόημα της από αυτούς που πρέπει και να πράξουν δεόντως.

 6. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 15/11/2011 18:15:23

  Μηπως αυτο περιμενουν ολοι να πλακωθουμε μεταξυ μας?γιατι κατα συνειδηση ψηφος αυτη τη στιγμη εκει καταληγει.

 7. Απορία avatar
  Απορία 15/11/2011 18:20:12

  κ. ΚΡ, σε λίγους, ίσως, μήνες θα αρχίσουν οι διαδικασίες μιας συντεταγμένης επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα και αυτό με την βοήθεια και τις "ευλογίες" της ΕΕ. Δηλαδή το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα στα χάλια που βρίσκεται.

  Εσείς μας λέτε να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Παπαδήμου και προφανώς να πάμε άμεσα σε εκλογές.

  Αυτό σημαίνει είτε:
  1) με πιθανότητα 90%, άτακτη επιστροφή στη δραχμή, δηλαδή νέα μικρασιατική καταστροφή. Είτε:
  2) με πιθανότητα 10%, αποδοχή από την ΕΕ της ελληνικής "απαίτησης" για άμεσες εκλογές.

  Ερώτηση:
  Εσείς θα παίζατε στοίχημα με 1 προς 9, όχι το μέλλον της πατρίδας αλλά ας πούμε έστω το σακκάκι σας;

  • SM avatar
   SM @ Απορία 15/11/2011 18:34:31

   Η συμμετοχή μας στην Ένωση και το Ευρώ έχει καταντήσει δηλαδή ένα παιχνίδι του οποίου οι όροι είναι σε βάρος μας; Τότε ευχαριστώ, αλλά αποθανέτω η ψυχή μου...

  • anideos avatar
   anideos @ Απορία 15/11/2011 18:49:35

   Αρχιζει να διαφενεται πως η επιστροφη στο εθνικο νομισμα ειναι πιο κοντα απο οτι δηποτε αλλο, υπαρχουν πολλες φωνες πλεον που δεν την δαιμονοποιουν. Αντιθετα υπαρχουν πολλοι που λενε πως η επιστροφη στη δρχ θα εχει πιο γρηγορα θετικα αποτελεσματα απο την πολιτικη λιτοτητας που επιβαλονται με την παραμονη μας στο ευρω.
   Κανεις βεβαια δεν ειναι σε θεση να πει ακριβως ποια θα ειναι τα αποτελεσματα μιας επιστροφης σε εθνικο νομισμα.
   Σιγουρα ομως η αποφαση για επιστροφη στη δρχ θα φερει μαζι της εκλογες καθως η μεταβατικη κυβερνηση θα εχει αποτυχει τους στοχους της.
   Αρα ειτε παρει ψηφο εμπιστοσυνης ειτε οχι, θα συνεχησει στο ιδιο μοτιβο με την προηγουμενη, αλλα θα εχει εξαναγγειλει παραμονη στο ευρω, και αλλα θα πρατει, επιστροφη σε εθνικο νομισμα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Απορία 15/11/2011 19:10:30

   εγώ δεν παίζω γενικώς στοιχήματα, αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα.
   Και τα περί επιστροφής στη δραχμή ως απειλή τ' ακούω περισσότερο παρά ως διέξοδο.
   Και απ' οτι φαίνεται η απειλή πιάνει!

   • agitatoras avatar
    agitatoras @ Κώστας Ροδινός 15/11/2011 19:27:32

    Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ : ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΝΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΕΙΛΩΝ; "...ει ξυγχωρήσετε, και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες " (ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Α 140 )

  • Απορίας αξιον... avatar
   Απορίας αξιον... @ Απορία 15/11/2011 20:53:01

   και αν η κατά το 90% άτακτη επιστροφή στη δραχμή σήμαινε κατά 90% διάλυση του ευρώ και συνεπώς κατά 90% αποδοχή τον αμεσων εκλογών στην Ελλάδα τι θα στοιχηματίζατε;;;

 8. aurora3363 avatar
  aurora3363 15/11/2011 18:23:20

  Βεβαίως και ειναι ετσι!! Κ αι φυσικά δεν πρέπει να διαγραφτει κανένας βουλευτής της ΝΔ που δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτά τα λαμόγια!!

 9. kanenas avatar
  kanenas 15/11/2011 18:23:32

  Η παρούσα κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό δικαίωμα : να κάνει εκλογές! Όχι να κυβερνήσει.

  Συγκεκριμένα:

  Στις 4.11.2011 η βουλή έδωσε εντολή στη κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές. Στις 9.11.2011 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκαν για να προκαλέσουν εκλογές. Στις 11.11.2011 σχηματίσθηκε η παρούσα κυβέρνηση για να τις διοργανώσει .

  Τι προβλέπει το Σύνταγμα :

  " Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, … … Αν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ' " = " … ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας …. επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. "

  Σύνταγμα : http://el.wikisource.org/wiki/Σύνταγμα_της_Ελλάδας

  Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα ( παραίτηση κυβέρνησης και πρωθυπουργού, διορισμό καινούργιου πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.)

  ΦΕΚ A 243/2011 
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFYAFdDx4L2G3dtvSoClrL88wJO3U0cWHN5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIue6g5k4FEsE3wLKBa8tfM_Qax3x1jh0wENYHw3vrntJe

  ΠΡΟΣΟΧΗ !

  Κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να σχηματιστεί μόνο :

  α) Μετά από τις εκλογές , εάν ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

  β) ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ. Αποκλειστικά και μόνο. Υπηρεσιακή κυβέρνηση δηλαδή.

  • ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ avatar
   ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ @ kanenas 15/11/2011 19:03:01

   καλα τα λες, αλλα ποιος σε ακουει

  • sofia avatar
   sofia @ kanenas 16/11/2011 08:01:19

   όπως βλέπεις όμως, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Ακόμη και οι αναφορές τους περί ανάγκης θέσπισης νέου Συντάγματος, θα πρέπει να μας ανησυχούν μάλλον, παρά να μας χαροποιούν. Βάλτε με το νου σας τι έκτρωμα θα είναι αυτό το νέο Σύνταγμα που ευαγγελίζονται. Στην καλύτερη περίπτωση, αφού το ήδη υπάρχον δεν τους βολεύει, θα κατασκευάσουν ένα πιό βολικό. Στη χειρότερη περίπτωση δεν αποκλείεται να δείτε νομοθέτη του νέου Συντάγματος τον κ. Ράιχενμπαχ και την κουστωδία του...

 10. ΣΩΤΗΡΗΣ avatar
  ΣΩΤΗΡΗΣ 15/11/2011 18:28:32

  ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ
  ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ...
  ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ...... ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΜΜΕΝΟΣ!!!!!!!!!!

 11. victoria (true) avatar
  victoria (true) 15/11/2011 18:30:32

  Και το "παρών" δεν γίνεται να επιτρέψουν...;
  Αυτό δεν είναι το κατεξοχήν "ανοχή", αλλά όχι παραπέρα;

  Ή μετά θα γίνουν από 10 χωριά και θα τους χωρίσουν σε φράξιες, η χαρά των μμε.

 12. andreas gr avatar
  andreas gr 15/11/2011 18:35:14

  Κ.Ρ. Τα λετε πολυ σωστα αλλα τι να το κανεις,ολα αυτα θα ειχαν αποφευχθει αν ο Σαμαρας ειχε το σθενος να αντισταθει μεχρι τελους.Τωρα ολα εχουν γινει ενας αχταρμας και αντε να βγαλεις ακρη.

 13. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 15/11/2011 18:38:06

  Η κεντρική ανάρτηση,κατά τη προσωπική μου γνώμη,κινείται στην ορθή κατεύθυνση.Κάνει σωστές επισημάνσεις.Όλο το κείμενο είναι εξόχως ενδιαφέρον αλλά η τελευταία παράγραφος λέει πολλά.Δεν θα συμπληρώσω τίποτα.Θέλω να ελπίζω πως στη Συγγρού έχουν διαμορφώσει ένα οργανωμένο πλάνο πολιτικού σχεδιασμού.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/11/2011 18:44:10

  Η τοποθέτηση άψογη, να πω όμως δυο πράγματα.

  1.Με φανερή ψηφοφορία, μήπως αποτελέσει διχαστική γραμμή για το μέλλον, εάν πχ κάποιος δει μεν και δε..

  2. Την άτακτη επιστροφή στην δραχμή, τι να πώ, μέχρι και το Βήμα μιλάει για δραχμή... Να μην είναι κανεiw ετοιμος όπου πρέπει;;; H TτΕ είναι γεμάτη ανθρώπους που ...ζούσαν πριν το 1996...

 15. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 15/11/2011 18:54:30

  Πολύ σωστά τα γράφετε κύριε Ροδινέ, μόνο που αυτή έπρεπε να είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ευθύς εξ΄αρχής. Τώρα φοβούμαι ότι είναι...αργά για δάκρυα, και το τελευταίο που θέλουμε είναι γίνει (περαιτέρω)μπάχαλο η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η ευκαιρία για το μεγάλο ΟΧΙ, μπορεί να δοθεί στον Αντώνη, καθώς απ΄ότι φαίνεται οι δανειστές εμμένουν στην αξίωση για "συνυπογραφή".

  • sofia avatar
   sofia @ Wraia ta leme 16/11/2011 08:14:57

   πολύ φοβάμαι όμως ότι τελικά θα υπογράψει. Γι αυτό καλό είναι να μην λέει μεγάλες κουβέντες. Το γεγονός ότι υποχώρησε ήδη μία φορά, είναι ενδεικτικό. Κι άν υποχωρήσει κάποιος μία φορά, οι πιέσεις εντείνονται. Είναι θέμα ψυχολογίας. "Τακτική υποχώρηση" λέγεται αυτό με στρατιωτικούς όρους. Εκτός αν έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του και προσπαθεί τώρα να το μαζέψει. Είδομεν...

 16. aurora3363 avatar
  aurora3363 15/11/2011 18:57:03

  Εχω μια ερώτηση. Πως θα πάμε σε εκλογές τον Φλεβάρη αφου μπορει να πει ο Παπα@#$%ας οτι δεν εχω ανάγκη την ψήφο της ΝΔ να συνεχίσω το έργο μου,εχω 151 βουλευές του ΠΑΣΤΟΚ συν Καρατζαφύρερ ως εκ τούτου αρνούμε να κάνω εκλογές..Δεν μπορεί να το πεί;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ aurora3363 15/11/2011 19:14:27

   Εσείς πιστεύετε οτι ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ θα στηρίζουν κυβέρνηση Παπαδήμου;
   Και θα το αποδεχθεί ο Παπαδήμος;
   Αμφιβάλλω και για τα δυο

  • sofia avatar
   sofia @ aurora3363 16/11/2011 08:20:04

   φυσικά και μπορεί να το πεί! Γιατί, πιστεύει σοβαρά κανείς απο εμάς ότι θα γίνουν εκλογές το Φεβρουάριο, ή ακόμη και του χρόνου? Τώρα που μπήκε στο σακί τη Ν.Δ.? Πάει, πέταξε αυτό το πουλάκι!!! Ο Παπαδήμ(ι)ος θα εξαντλήσει την 4/ετία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην καλύτερη περίπτωση (γιατί βεβαίως μπορεί και να την ξεπεράσει). Αν λάβει συναίνεση να σχηματίσει κανονική κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να αλλάξει και το Σύνταγμα. Και βάλτε, όπως είπα προηγουμένως, με το μυαλό σας τι έκτρωμα θα είναι το καινούργιο...

 17. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 15/11/2011 18:58:12

  Αγαπητέ ΚΡ, συμφωνώ πως ουδείς βουλευτής πρέπει να υποχρεωθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, πολλώ δε μάλλον να αρχίσουν διαγραφές με αυτήν την αφορμή. Το μήνυμα που θα εξέπεμπε τότε η ΝΔ θα ήταν ότι λειτουργεί βασιλικότερη του βασιλέως. Άλλο πράγμα όμως είναι αυτό και άλλο η τελευταία παράγραφος. Τα μεμονωμένα όχι μπορεί να λειτουργήσουν απρόσμενα διασπαστικά (κομματικά τε και κοινωνικά) και γενικότερα να δοθεί η εξόχως λανθασμένη εντύπωση ότι σε αντίθεση με τον πρόεδρό τους κάποιοι βουλευτές παραμένουν αντιμνημονιακοί θεματοφύλακες, επιτρέποντας έτσι την φθορά του ΑΣ μέσω της απόπειρας αποδόμησής του (έως και πολιτικής απονομιμοποίησής του) από τα συστημικά ΜΜΕ, καθώς και της περαιτέρω συσπείρωσης των αντισαμαρικών στοιχείων που ακόμη φυτοζωούν μέσα στη ΝΔ.

  • aurora3363 avatar
   aurora3363 @ Τιγράνης 15/11/2011 19:04:17

   νομίζω οτι προέβλεψε για αυτό ο ΑΣ οταν δεν δέχτηκε να υπουργοποιήσει βουλευτές του..

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Τιγράνης 15/11/2011 19:07:47

   θέλω να ελπίζω οτι έχουν γνώσιν οι φύλακες

 18. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ avatar
  ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ 15/11/2011 19:01:11

  Ουτε ψηφος ανοχης, ουτε ψηφος εμπιστοσυνης. Οι βουλευτες του ελληνικου κοινοβουλιου ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να καταψηφισουν την δοτη κυβερνηση. Δεν ειναι εξουσιοδοτημενοι ουτε απο το συνταγμα ουτε απο τα καταστατικα των κομματων τους.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ 15/11/2011 19:30:41

   Κε Ηλιόπουλε , σεις που έχετε ασχοληθεί πολύ με το θέμα μήπως θα μπορούσατε να καταγράψετε όλα τα αντισυνταγματικά πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ? Θα βοηθούσε πολύ πολίτες και πολιτικούς.

 19. amt avatar
  amt 15/11/2011 19:01:24

  Το ερώτημα του τίτλου αποτελεί τη λεγόμενη "δραματική επιλογή". Είναι σα να σε ρωτούν: Θα αγοράσετε Opel Astra ή Opel Meriva; Όποια απ' τις δυο περιπτώσεις κι αν πειλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα πάρεις Opel. Έτσι και με την κυβέρνηση της Γκόλντμαν Ζακς - Παπαδήμου. Είτε δώσετε ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης, σημασία έχει ότι θα την ψηφίσετε και θα την στηρίξετε. Διαφορά ουδεμία. Γι αυτό ΟΧΙ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ήρθε (προγραμματισμένα) να τελειώσει το ξεπούλημα που ξεκίνησε ο ΓΑΠ. Ψήφος στην κυβέρνηση και στην Δανειακή σημαίνει αυτό: http://e-parembasis.blogspot.com/2011/11/colpo-grosso.html. Μ' άλλα λόγια αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας. Κι οι βουλευτές της ΝΔ καθίστανται ένοχοι όσο, μέχρι σήμερα οι Πασόκοι.

 20. jkr avatar
  jkr 15/11/2011 19:01:46

  Κοι βουλευτές της ΝΔ, οργανώστε κίνημα υπέρ της ψήφου "ΠΑΡΩΝ" και δεν θα σας πειράξει κανείς και το κόμμα θα στηρίξετε!!!

 21. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/11/2011 19:07:09

  αν υπουργοποιούντο βουλευτές, τότε το ΚΚΕ θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, με ο,τι αυτό συνεπάγεται θεσμικά.

 22. Monte avatar
  Monte 15/11/2011 19:48:07

  "Aν δεν αποταμιευθεί το πακέτο διάσωσης, δηλαδή η "πολυπόθητη" 6η δόση, θα τιναχθεί η Νομισματική Ένωση στον αέρα."
  Ειπώθηκε από το βήμα της γερμανικής βουλής σε υποστήριξη της Ελλάδας, από τους "εχθρούς" του "ευρωπαϊστή" προέδρου του ΛΑ.ΟΣ. -σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του.

  http://www.youtube.com/watch?v=0yyv_Lie-vs&feature=player_embedded#!

 23. nero avatar
  nero 15/11/2011 19:48:46

  δυστυχως με τις ενεργειες τους εμας τους ΝΔκρατες μας οδηγουν στην αποχη,στο λευκο,η ακομα ακομα στον Τσιπρα ,εαν και εφοσον γινουν ποτε εκλογες.
  επειδη ομως γνωριζουν τις τασεις του κοσμου και την αηδια τους ,γιαυτο θα τις αποφυγουν πασει θυσια .
  καλως ηρθες νεα ταξη πραγματων σε ολο σου το ανατριχιαστικο απεχθες μεγαλειο.
  αμυδρες ελπιδες υπαρχουν σε κανενα Καμμενο η σε κανενα Μανωλη και καποιους αλλους ελαχιστους σε αριθμο αλλα μεγαλους στην ψυχη πατριωτες και πραγματικους δημοκρατες .

 24. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 15/11/2011 19:52:07

  Συμφωνώ με το συλλογισμό του άρθρου.

  Αυτό που με ενοχλεί και με εξοργίζει αυτές τις ημέρες κύριε Ροδινέ είναι ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) δεν πιστεύουν ότι θα γίνουν 19 Φεβρουαρίου εκλογές.

  Το πασόκ έμμεσα έχει υπαναχωρήσει από αυτή την καταρχήν και μη οριστική (σύμφωνα με ΓΑΠ) συμφωνία.Οι πασόκοι θα συνεχίζουν να κυβερνούν και ήδη σε όλα τα ΜΜΕ διαρρεόυν ότι και να αποσύρει την εμπιστοσύνη ο Σαμαράς,θα συνεχίζουν να κυβερνούν έστω και με πρωθυπουργό Παπαδήμο,διότι έχουν λένε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.

  Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έλαβε υπ'όψιν του την πλήρη αναξιοπιστία των συνομιλητών του.

  Σίγουρα δεν είναι του παρόντος να φανερώσει του άσσους του.Αυτό θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα γίνει την κατάλληλη στιγμή,κάπου μέσα στο Γενάρη του 2012.

  Απλά είμαι πραγματικά εκνευρισμένος που βλέπω αυτάρεσκους καθεστωτικούς πασόκους στον εργασιακό μου χώρο,να χασκογελάνε μεταξύ τους λέγοντας ότι αποκλείεται να γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

  Συγνώμη που το σχόλιό μου πηγάζει και από το θυμικό μου,ίσως δίνοντας και μια ανθρώπινη συναισθηματική διάσταση διότι δεν ανέχομαι να χλευάζουν τον Αντώνη Σαμαρά που λέει ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 15/11/2011 22:15:23

   Είναι "ευσεβείς" πόθοι καθεστωτικού τύπου αυτές οι απόψεις ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Φαντάσου μόνο τον Σαμαρά σε μια τέτοια περίπτωση να βγαίνει στο βήμα της βουλής και να λέει κάτι τέτοιο:

   "Αποσύρουμε ως ΝΔ την ψήφο εμπιστοσύνης διότι συντελείται παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας. Η μεταβατική κυβέρνηση από τώρα και στο εξής παύει να είναι μεταβατική - και αν δεν παραιτηθεί αύριο οδηγώντας σε εκλογές - θα είναι πλέον κυβέρνηση εκτροπής γιατί δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση καθώς υπερέβη τον ειδικό σκοπό για τον οποίο συστήθηκε. Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών γι' αυτό η ΝΔ κηρύσσει ανένδοτο για άμεσες εκλογές".

   Τί θα κάνει τότε το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑγΟΣ; Θα μείνει; Με ποιά δύναμη πια; Στην πρώτη ευκαιρία οι διαδηλωτές θα μπούν στο Μαξίμου με ντου και θα καταλάβουν τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών. Αν τολμήσουν να αγνοήσουν το λαό θα χάσουν τα αβγά και τα πασχάλια. Εκβιασμοί από την Ευρώπη δεν θα υπάρχουν διότι πια δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από το ευρώ αφού και η ΝΔ έχει δεχτεί τη ρύθμιση της 26ης Οκτωβρίου. Μόνο με στρατιωτική δικτατορία μπορεί να μείνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς την υποστήριξη της ΝΔ

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/11/2011 22:20:04

    Μην λέτε λοιπόν για "κυβέρνηση Παπαδήμα" λές και είναι κάτι καινούργιο ή άλλο κόμμα. Οι βασικοί σημαντικοί υπουργοί είναι ΠΑΣΟΚοι. Η κυβέρνηση αυτή έχει μόνο δύο υπουργούς μη μνημονιακών υπουργείων από την ΝΔ και ολίγον από ΛΑγΟΣ. Αυτό είναι και μην ψήνεστε με τη σπέκουλα του συστήματος ΠΑΣΟΚ που πεθαίνει. Αν ο Παπαδήμας τολμήσει να πει ότι μένει πέραν της άνοιξης του 2012 τότε θα είναι σαν να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση (αφού η ΝΔ είναι δεδομένο ότι θα αποσύρει τη στήριξή του). Ο λαός θα τους αγαπήσει μέχρι τότε; Αστιευόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τέλειωσε. Καλό 18% ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στις 19/2/2012

   • Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/11/2011 22:28:38

    Ευχαριστώ για την απάντηση στο σχόλιό μου. Τονώνει και το ηθικό μου αυτές τις δύσκολες μέρες της πατρίδας.

    Πάντως για να ελαφρύνω και τη συζήτηση χαριτολογώντας, στρατιωτική δικτατορία για να μείνει το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με τίποτα...!!!

   • EPICOUROS avatar
    EPICOUROS @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/11/2011 08:33:03

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΟΧΙ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , ΟΠΟΥ Ο ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

 25. ΚΔ avatar
  ΚΔ 15/11/2011 19:53:11

  Κύριε Ροδινέ, άκουσα σωστά στις προγραμματικές δηλώσεις ή με είχε πάρει ο ύπνος λόγω του μονότονου ύφους; Κάτι για ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ που οφείλουμε να παράσχουμε στους εταίρους μας (εύλογη απαίτηση των ίδιων των δανειστών - λαών τους μάλιστα) δεν ενέφερε ο πρωθυπουργός; Δεν είναι αυτό μια πίεση προς τον κ. Σαμαρά να υπογράψει την υποβαλλόμενη από τον κ. Ρεν δήλωση;
  Θα ήθελα το σχόλιό σας γι αυτό.

 26. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 15/11/2011 19:54:00

  γυριστε την πλατη στον παπαδημο.
  γυριστε την πλατη στην κυβερνηση του πασοκ και του κολοτουμπα.
  γυριστε την πλατη στους τρομοκρατες δημοσιογραφους , καναλαρχες , εργολαβους , δοσιλογους.
  γυριστε τους την πλατη και πειτε ΟΧΙ στην εξαθλιωση των ελληνων και το ξεπουλημα της ελλαδας μας.
  κοιταξτε μονο την κοινωνια και τους ελληνες.
  κοιταξτε τους στα ματια , και πειτε ΝΑΙ , τωρα εκλογες.
  πολλοι απο το πασοκ , κολοτουμπα , δησυ , δημαρ κλπ λαμογια , τωρα που εχουν στο μυαλο τους , οτι απο την ΝΔ , θα ψηφισουν την δανειακη , μπορει και να μην την ψηφισουν , πιστευοντας οτι θα τους ξεχασει η κοινωνια και οτι εχει μνημη χρυσοψαρου ο ελληνικος λαος, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ.
  κυριοι της ΝΔ , γυριστε την πλατη στους δοσιλογους και προδοτες.
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

 27. Θετταλός avatar
  Θετταλός 15/11/2011 20:02:59

  Οι αρχές βάσει των οποίων κινείται η ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης συνοψίζονται στον ουμανιστικό αθεϊσμό, στην απολιτική (μη δεσμευτική) στάση, στην υπέρβαση των εθνικών, εθνοτικών και εθνικιστικών ιδεοληψιών.
  Tα μέλη της Τριμερούς (έχουν γραφτεί πολλά για τις σχέσεις του κ. Παπαδήμου με την Τριμερή και τα global interests της παγκόσμιας διακυβέρνηση) ως μύστες του αθεϊστικού ανθρωπισμού επιχειρούν την ανατροπή των δογματικών – εκκλησιαστικών στερεοτύπων αλλά και ενεργούν για την ανατροπή των εθνικών ιδεωδών, προκειμένου να υπάρξει ανεμπόδιστα παγκόσμια διακυβέρνηση.
  Πώς είναι δυνατόν η ΝΔ η οποία στηρίζεται από ψηφοφόρους οι οποίοι αρθρώνουν την ιδεολογική τους ταυτότητα γύρω από τη θρησκεία, την πατρίδα και την οικογένεια, να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση που τα υπόλοιπα μέλη να είναι αναφανδόν υπέρμαχοι της ιδεολογίας της παγκόσμιας διακυβέρνησης, της νέας εποχής και νέας τάξης πραγμάτων;;;;

 28. yannidakis avatar
  yannidakis 15/11/2011 20:10:36

  είναι αλήθεια πως αυτή η ιστορία θυμίζει περισσότερο ψήφο ανοχής παρά εμπιστοσύνης, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν κατέδειξε τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας που για τόσο καιρό κρυβόντουσαν εξαιτίας της πόλωσης που προσέφεραν τα ατοπήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου.
  Τώρα είναι πασιφανές πως το κόμμα της Δεξιάς έχει σοβαρά προβλήματα με κυριότερο αυτό της κακής επικοινωνίας :[

 29. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 15/11/2011 20:16:51

  Ψήφο εμπιστοσύνης να δοθεί μόνο με σαφή δέσμευση για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.Γιατί μόνο τη ΝΔ ακούω να μιλάει για κυβέρνηση 100 ημερών.
  Καμιά εμπιστοσύνη στο σύστημα πασοκ!!!!!!!!

 30. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 15/11/2011 20:20:11

  Απόλυτα σύμφωνη κ. Ροδινέ! είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση μιας '' αναγκαστικής συγκατοίκησης''...

 31. Economist avatar
  Economist 15/11/2011 21:16:59

  Στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλούσαμε για μη συναίνεση στο λάθος τώρα που η Ελλάδα αιμορραγεί και περιμένει την τελευταία μαχαιριά μιλάμε για συναίνεση στην ολική καταστροφή.

 32. ataktos avatar
  ataktos 15/11/2011 21:27:17

  Παρακαλώ βαντε τον ...Κακλαμάνη από το.... www.youtube.com

 33. KOYKOY avatar
  KOYKOY 15/11/2011 23:41:15

  Η επιλογη του Παπαδημου για την θεση του πρωθυπουργου αυτης της οπως θελετε πειτε την κυβερνησης σε συναρτιση με την επιλογη Μοντι αντιστοιχης θεσης στην Ιταλια δεδομενου οτι και οι δυο ανηκουν στην Trillateral Commission ενα κλαμπ ή καστα ή οτι αλλο θελετε να το πειτε (κοιταχτε οσοι δεν ξερετε ποιοι την απαρτιζουν ως μελη και τι συμφεροντα εξυπηρετουν), αυτη λοιπον η "τυχαια" συμπτωση σε συναρτιση παλι με την τοσο εκβιαστικη απαιτηση να παρουν ενυπογραφη δηλωση (των υπολοιπων που ηδη το εχουν κανει αλλα και) του Σαμαρα οπως και δηποτε που να λεει οτι θα ακολουθηθουν τα συμφωνημενα της 27ης οκτωμβριου ανεξαρτητως τι αποτελεσματα θα φερουν οι επομενες εκλογες και τι εν τελλει στο μελλον γινει εσωτερικα στην χωρα μας νομιζω οτι δειχνει πολυ ξεκαθαρα σε τι δεσμευσεις και παραχωρησεις εχει σκοπο να μας βαλει αυτη η 100 ημερων κυβερνηση και ποιο ουσιαστικα ειναι το εργο της......................
  ελπιζω οτι δεν θα κανει το λαθος να υποκυψει στους εκβιασμους ο Σαμαρας
  ειτε να δωσει ενυπογραφη δηλωση που του ζητανε
  ειτε να υποχρεωσει τους βουλευτες της ΝΔ να παρεχουν ψηφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση Παπαδημου
  ειτε να διαγραψει τον Καμμενο
  ..................................................ελπιζω

 34. Γιαγκούλας avatar
  Γιαγκούλας 15/11/2011 23:42:05

  Ούτε εμπιστοσύνης ούτε ανοχής. Κατ' αποτέλεσμα θα είναι ένα και το αυτό.
  Μόνη πράξη εθνικής και λαϊκής ευθύνης η καταψήφιση. Κάθε άλλη επιλογή καθιστά συμμέτοχο, συνυπεύθυνο και συνένοχο όποιον δεν αντιτεθεί στον επιχειρούμενο κοινωνικό εξανδραποδισμό.
  Κατανοητό ότι ο Σαμαράς, κατ' επιλογή του πλέον, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά θέση και ότι προβάλλονται χίλιες μύριες δικαιολογίες για τη μεγάλη "κωλοτούμπα", ώστε να συγκρατηθούν οι απογοητευμένοι νεοδημοκράτες.
  Το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν θα πτοηθεί από την "υπέρβασή του".
  Μπορούν πολίτες με διαφορετικές καταβολές και αναφορές να συναθροισθούν μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο που διαγράφεται για οριστική κατακρήμνιση του βιοτικού μας επιπέδου, την καταπάτηση της ανθρώπινης και εθνικής αξιοπρέπειας και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

 35. Petruchio avatar
  Petruchio 15/11/2011 23:43:11

  Κύριε Ροδινέ, γνωρίζετε και εσείς όπως και όλοι μας ότι το Σύνταγμά μας θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απολαμβάνει της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ της πλειοψηφίας των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού.
  Συνεπώς η ψήφος, και όρθως, είναι καθαρά, είτε ψήφος εμπιστοσύνης είτε ψήφος απόρριψης της Κυβέρνησης. Είναι κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτισμού η ψηφος αυτή και για αυτό ο Νομοθέτης δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικά τερτίπια (πχ πλειοψηφία επι των παρόντων και άλλα τέτοια...) Απαιτεί την ξεκάθαρη στάση του κάθενος από τους Βουλευτές αν εμπιστεύεται ή όχι την συγκεριμένη εκτελεστική εξουσία.

  Άρα το να προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε ότι μπορεί η ψήφος εμπιστοσύνης να εκληφθεί ώς ψήφος "ανοχής" είναι σοφιστίες.

  Ψήφος "ανοχής", "υπεκφυγής" "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" δεν υπάρχει. Είτε Εμπιστεύεσαι είτε δεν Εμπιστεύεσαι... μέση όδός δεν υπάρχει, στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

  Το πως θα αντιδράσει το κάθε κόμμα σε τυχόν διαρροές από την επίσημη "γραμμή" είναι θέμα κομματικό και προσωπικώς δεν με ενδιαφέρει, άλλωστε οι Βουλευτές ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους.
  Άλλο όμως αυτό και άλλο να γίνεται προσπάθεια να αλλοιωθεί η σημασία και η σαφής - κατά το Σύνταγμα - ψήφος Εμπιστοσύνης και να εκφυλίζεται με δήθεν ανοχή....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Petruchio 16/11/2011 09:18:22

   Στη Συνταγματική μας παράδοση προβλέπεται και η "ψήφος ανοχής".
   Και είναι σαφέστατη η διαφοροποίηση από την ψήφο εμπιστοσύνης.

   • Petruchio avatar
    Petruchio @ Κώστας Ροδινός 16/11/2011 23:28:15

    Η "ψήφος ανοχής" υπάρχει ώς "πολιτική θέση" στην ερμηνεία του Συντάγματος μόνο στη ψήφο Δυσπιστίας όπου κάποιος βουλευτής μπορεί, είτε δηλώνοντας παρών, είτε απέχοντας της ψηφοφορίας να δώσει όντως "ψήφο ανοχής" σε μία Κυβέρνηση. Στην περίπτωση που μια Κυβέρνηση ζητά από την Εθνική Αντιπροσωπία "ψήφο εμπιστοσύνης" οι βουλευτές καλούνται να πουν ναι και να δώσουν τη ζητούμενη ψήφο είτε να πουν όχι, να απέχουν ή να δηλώσουν απλά παρόντες αλλά ότι και να κάνουν η στάση αυτή θα θεωρηθεί ως μη στήριξη της Κυβέρνησης.
    Θα με ενδιέφερε να μάθω επί ποίου άρθρου του Συντάγματος που αφορά τη "ψήφο εμπιστοσύνης" στηρίζετε την επιχειρηματολογία σας περί δήθεν ¨ψήφου ανοχής".

 36. KA avatar
  KA 16/11/2011 00:35:30

  Kαλός ο προβληματισμός, αλλά τα πράγματα καμμία φορά δεν ελέγχονται αν αρχίσουν οι "εκπτώσεις".

  Μετά την απόφαση που πήρε ο Αντώνης Σαμαράς να βγεί εκείνο το απόγευμα και να κάνει τη δήλωση περί Κυβέρνησης που θα φροντίσει για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της 6ης δόσης, τα πράγματα πηραν το δρόμο τους. Και όλοι πιστεύουμε και ελπίζουμε πως έκανε τη βέλτιστη επιλογή από όσες είχε μπροστά του (και κάποιες σίγουρα δεν τις ξέρουμε ... ούτε ξέρουμε με ποιό ωμό τρόπο του ετέθησαν ...), αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε την επιλογή και τις συνέπειές της.

  Είναι άγνωστο πόσες ημέρες θα ακούμε πως πρόκειται για "μεταβατική κυβέρνηση, ειδικού σκοπού". Πάντως όχι για 100.

  Και αν αμφιβάλλετε, δείτε πως ο ΓΑΠ σήμερα στη Βουλή (αφού είχε το θράσος να υπερασπιστεί την αποστολή "δημοψήφισμα" που του ανέθεσαν υπό την αστερόεσσα ...) είπε ΣΑΦΩΣ:

  "Η σημερινή Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Πράγματι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε ηρωικά δύσκολες, επώδυνες αποφάσεις, για το ευρύτερο όμως καλό, και ανέλαβε τους προηγούμενους μήνες τις ευθύνες της στο ακέραιο. ..... Το καθοριστικό βήμα πλέον έγινε. Ένα μεγάλο βήμα για την πολιτική ζωή της χώρας. Χαίρομαι που συνέβαλα στην ευρύτερη αυτή συνεργασία, στο καθοριστικό αυτό βήμα."

  Τα όσα λέμε εδώ κι εκεί, είναι μάλλον ανούσια. Από τη στιγμή που δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης υπο την απειλή της εξόδου από το ευρώ (!!!), μετρήστε πόσα ΝΑΙ θα αναγκαστεί να πεί η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς για την 7η, την 8η , ... την 30η, την 53η δόση και παει λέγοντας.

  Ίσως διαψευστώ και πολύ θα το ήθελα. Αλλά δεν το βλέπω.

 37. Alexios Tegos avatar
  Alexios Tegos 16/11/2011 01:28:11

  Εγω αν ημουν προεδρος της Νεας Δημοκρατιας οχι μονο δεν θα διεγραφα τον
  Καμμενο αλλα θα του εστελνα και συχγαρητηρια επιστολη, γιατι ψηφισε με γνωμονα το συμφερον του ΕΘΝΟΥΣ, και οχι του κομματος.Γιατι αψηφισε την
  κομματικη πειθαρχια καταψηφιζοντας κατι που ο ιδιος πιστευει οτι θα βλαψει
  το ΕΘΝΟΣ.
  Τα κινητρα του δεν ειναι ταπεινα,δεν υπηρετει ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ, οχι οτι δεν εχουν κι αυτοι το πολιτικο τους προσωπικο,απλα ο Καμμενος ενεργει για το καλο του
  Εθνους οπως αυτος το αντιλαμβανεται...
  Ο Πανος ο Καμμενος ειναι ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ και η παρουσια του κοσμει τις ταξεις
  της αξιωματικης αντιπολιτευσεως και χαιρει ιδιαιτερης εκτιμησης απο τους υποστηρικτες της και ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

 38. a.p. avatar
  a.p. 16/11/2011 02:18:43

  Ψηφος κατα συνειδηση απο τους βουλευτες της Ν.Δ.

 39. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 16/11/2011 03:58:00

  Είτε ψήφος ανοχής, είτε εμπιστοσύνης
  κατάντησε ψήφος σε οίκο ανοχής
  όπου η κάθε κομανέντσι εξαργυρώνει
  τις κωλοτούμπες της διαστροφής

 40. sofia avatar
  sofia 16/11/2011 08:08:08

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Του έπαιξαν πρόστυχο παιχνίδι και δυστυχώς έχαψε όλα αυτά τα παραμύθια. Ας αφήσει λοιπόν όσους βουλευτές δεν τα χάφτουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Είμαστε κι εμείς εδώ, φίλε Αντώνη, εμάς μας ρώτησε κανείς αν συμπαρατασσόμαστε με την ψήφο της κομματικής πειθαρχίας? Ή μήπως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. να στηρίξουν αυτή τη γκάφα? Θα θεωρήσω μεγάλο ατόπημα την αποπομπή του κ. Καμμένου από το κόμμα. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξης.

 41. antonis1 avatar
  antonis1 16/11/2011 09:04:12

  Εχει χαθεί η μπάλα ωρέ παλληκάρια...Ο εγκλωβισμός της νδ έχει οδηγήσει αναπόπφευκτα σε ιδεολογικές ακροβασίες για να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα.
  Αν ισχύει η ελευθερία έκφρασης των βουλευτών και η ψήφος κατά συνείδηση τότε γιατί διαγράφηκε ο χατζηγάκης?
  Ας σοβαρευτούν ορισμένοι...Και μετά θυμώνουμε γιατί οι εξαποδώ μας ζητούν έγγραφες συμφωνίες.
  Είναι δυνατον ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας, και όχι ο σύριζα, στο κορυφαίο γεγονός της ύπαρξης του να στηρίζει δηλαδή την κυβέρνηση του, να διακηρύτει ότι όποιος θέλει μπορεί να την στηρίξει..
  Πάμε καλά?
  Τι μηνύματα εκπέμπουν αυτές οι πρακτικές?
  Αν θέλουμε να κάνουμε την πλάκα μας,πολιτικά εννοώ, και να λειτουργούμε όπως οι συριζαίοι ,εντάξει .Είναι και αυτό δημοκρατικη επιλογή, αλλά να το πούμε καθαρά.
  Τι παράνοια είναι αυτή? Συμμετέχω στην κυβέρνηση πολιτικά, τη στηρίζω αλλά δεν την ψηφίζω στην βουλή ?
  Και ο καμμένος αν διαφωνεί με τις επιλογές της ηγεσίας μπορεί να παραιτηθεί.
  Ολοι παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια με το βλέμμα στο μέλλον, μόνο που το σχεδιάζουν μόνοι τους χωρίς να βλέπουν γύρω τους.
  Αναπόφευκτα θα πρέπει ο καμμένος να διαγραφεί αν δεν στηρίξει τις επολογές του αρχηγού του στο θέμα αυτό.
  Διαφορετικά ας αναλάβει αυτός την ηγεσία αφού είναι τόσο σίγουρος για το ορθόν της επιλογής του.
  Η δε νδ αφού επέλεξε στρατηγικά να ενταχθεί στην βάρκα του μνημονίου, καλώς κακώς δεν έχει σημασία πιά αφού η επιλογή έχει γίνει, πρέπει να οργανώσει πιά τις κινήσεις της με αυτό το πλαίσιο.
  Υπάρχει ένα σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα και ένας πολιτικός διχασμός στον χώρο της νδ που επιτείνεται απο τις λάθος στρατηγικές και τακτικές επιλογές.
  ένας αντιευρωπαισμός υπαρκτός και εν πολλοίς δικαιολογημένος πρέπει να συνυπάρξει με έναν ευρωπαισμό σε συνθήκες κρίσης και δύσκολων επιλογών.
  Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει επι πολύ.
  Η νδ με τις θέσεις της έσπρωξε ουσιαστικά τον καρατζαφέρη στα αριστερά της ,ενίσχυσε και σταθεροποίησε την επιροή του μια και τώρα πιά δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ένας κυβερνητικός εταίρος και μάλιστα με θέσεις που αποδέχτηκαν όλοι οι υπόλοιποι, και τώρα πιά εγκλωβίστηκε σε ακόμη χειρότερο αδιέξοδο.
  Πρέπει να αποφασίσει αν θα κρατηθεί σε ευρωπαικό μέτωπο ,χάνοντας ένα μέρος της που επιθυμεί λαικές δεξιές επαναστάσεις,ή να μετατραπεί σε ένα ακραίο δεξιό αντιευρωπαικό κόμμα αντιπαλέυοντας τα αριστερά κόμματα για το ίδιο ακροατήριο.
  Αυτό το συνοθύλευμα απο αναρχοδεξιοαριστερόευρωπαικόαντιευρωπαικό μόρφωμα δεν πάει άλλο.

 42. Γιώργος avatar
  Γιώργος 16/11/2011 09:38:11

  Oύτε ανοχή, ούτε εμπιστοσύνη, ψήφο δισπιστίας έπρεπε να πάρει αυτή η κυβέρνηση. Η ΝΔ δεν έχει καμμιά δουλειά με δαύτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.