#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χώρα των ευνομούμενων και όχι των ευνοούμενωνΗ μάχη του παλιού που πασχίζει να διατηρήσει τα κεκτημένα του, απέναντι στο καινούργιο που προσπαθεί να γεννηθεί, δίνει ουσιαστικά απάντηση στο ερώτημα: Τι Ελλάδα θέλουμε;

Η κοινωνική πολιτική με δανεικά ή αλλιώς το "Τσοβόλα δώστα όλα' έφερε τη χώρα σε αυτό το τέλμα.

Ένα ψευδεπίγραφο και ανύπαρκτο βιοτικό επίπεδο και ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο που βασιζόταν στην κατανάλωση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980, δεχτήκαμε τη συνειδητή απαρχή της υποβάθμισης της κρατικής κυριαρχίας προς χάρη της κοινωνικής ευημερίας που εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί παρά να ήταν επίπλαστη.

Με άλλα λόγια όταν δανειζόμασταν είχαμε γνώση πως εκείνη τη στιγμή υποθηκεύαμε το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.

Στην επόμενη δεκαετία δεχτήκαμε την διαιώνιση της υποθήκευσης αυτής προς χάρη της συντήρησης της κοινωνικής ευημερίας, κομπάζοντας μάλιστα ότι είμαστε ένα φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες, θεωρώντας ότι αυτό θα συνεχίσει να εγγυάται την κοινωνική άνθιση και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών πλουτισμού σε όλους.

Ένας μεταμοντέρνος νεοπλουτισμός που μας συνεχιζόταν μέσα από το life-style και τα ψεύτικα χαμόγελα και τα μεγάλα πούρα.

Και στις δύο περιόδους ο εξωτερικός δανεισμός του κράτους και η ανορθολογική οικονομική λειτουργία του δεν έδειχνε να απασχολεί κανένα μας, όταν και εμείς οι ίδιοι είχαμε την ίδια ροπή δανεισμού και ανορθολογικής οικονομικής λειτουργίας των οικονομικών μας.

Το πελατειακό σύστημα δε, παρουσιαζόταν ως μια αφαιρετική έννοια σε τέτοιο βαθμό που όταν γινόμασταν μέρος της, όχι μόνο δεν το αντιλαμβανόμασταν αλλά το θεωρούσαμε και ως μια συνηθισμένη διαδικασία που αφορά όχι εμάς αλλά όλους τους ανθρώπους γύρω μας.

Η προσφιλής φράση “έτσι λειτουργεί το σύστημα” απλά αποτελούσε το ψυχολογικό άλλοθι για να γινόμαστε μέρος του ίδιου συστήματος, το οποίο κατηγορούσαμε μονομερώς, βλέποντας ότι η πηγή του κακού είναι ο διεκπεραιωτής του αιτήματος (πολιτικός) και όχι ο αιτών.

Σε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης, δεχόμαστε επί τρεις δεκαετίας την επιβολή του συντεχνιακού στο κοινωνικό και θεωρούμε τον παραλογισμό ως κεκτημένο αγνοώντας αν το κεκτημένο μπορεί την ίδια στιγμή να αποτελέσει την απόλυτη κοινωνική αδικία.

 Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν.

 Για να γίνουμε, όπως μας αξίζει, η χώρα των ευνομούμενων.

 Όχι η χώρα των ευνοουμένων.

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 29/05/2012 11:19:08

  Όπως τα γράφεις είναι τα πράγματα, όμως, πως έχουμε την απαίτηση να γίνουν καταννοητά; Αφού δώσαμε το δικαίωμα να εισέλθουν στο χώρο που θα γίνει η εγχείρηση όλοι οι άσχετοι. Και όχι μόνο αυτό. Τους απευθύναμε και το λόγο, να μας πούνε τί πρέπει να κάνουμε. Να μας υποδείξουν οι αδαείς πως θα γίνει η οικονομική ανάπτυξη. Να μας δώσουν τα φώτα τους οι αγράμματοι υπουργοί της πασοκοκρατίας. Δώσαμε το λόγο όχι στους μέτριους αλλά στους ανεπαρκέστατους της κοινωνίας μας. Και όλα αυτά πήραν μέρος την τελευταία τριακονταετία. Το ΠΑΣΟΚ παρέσυρε τον Έλληνα. Έφερε στο πολιτικό προσκήνιο όλους τους αγύρτες. Έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης στην αλητεία και σήμερα δηλώνει ότι "Όλοι ίδιοι είναι". 'Ε όχι ο ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει ότι τόσα χρόνια επέλεξε τον κομπογιαννιτισμό από την ιατρική, επέλεξε τον αλήτη μαθητή από τον επιμελή, επέλεξε το λάθος από το σωστό. Ας αλλάξει ΤΩΡΑ γιατί εάν τις λανθασμένες επιλογές του θα τις πληρώσουν τα παιδιά του από την τσέπη τους το συνεχιζόμενο λάθος θα το πληρώσουν τα εγγόνια του με την ελευθερία τους.

 2. Nik avatar
  Nik 29/05/2012 12:25:14

  Λείπει η εξήγηση για κάτι που αντιμετωπίσαμε όσοι δεν συμμετείχαμε στην κοινή ψευδαίσθηση:
  το εσκεμμένο και οργανωμένο κρατικό σαμποτάζ της πραγματικής δημιουργίας.

  Αχρείαστα γραφειοκρατικά εμπόδια, πχ χρονοβόρες και άνευ λόγου διαδικασίες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, απουσία κεντρικου μητρώου εταιρειών, αδιαφορία για εξαγωγικές επιχειρήσεις, και πολλά άλλα.

  Κατανοητή η επιλογή της ψευδεπίγραφης ευμάρειας, αλλά γιατί η έμπρακτη αποθάρρυνηση όσων (λίγων αλλά υπαρκτών) προσπαθούσαν με τον "ορθόδοξο" τρόπο; Τι άλλο συνέβαινε;

 3. voter avatar
  voter 29/05/2012 12:29:43

  Για να γίνουμε η χώρα των ευνομουμένων κι οχι των ευνοουμένων ...

  Μα αυτό ακριβώς είναι που δεν βλέπει ο κόσμος να μπορεί να πραγματοποιείται και διασπα τις δυναμεις του σε Τσιπρες , ΧΑ κλπ.
  Εχουν χάσει οι άνθρωποι την εμπιστοσύνη τους και ανεξάρτητα αν το ΠΑΣΟΚ ηταν ο πρωτος διδάξας ,δεν έχει καταφέρει η σημερινή ΝΔ να τους πεισει - άλλο τι συζητούν εδω στο antinews οι κατα τεκμήριο υψηλου επιπέδου συνομιλητές .

  Και κατι ακόμα : προσωπικα καθολου δεν δέχομαι οτι υπαρχει ισοβαθμος καταμερισμος ευθύνης μεταξύ του "αιτούντος και του διεκπεραιωτού του αιτήματος" . Ο διεκπεραιωτής έχει γνώση , έχει δύναμη , έχει λαική εντολή και απο πολλους "μη αιτούντες ", ορκίζεται να φυλαει το συνταγμα κλπ. Ο αιτών εχει ανάγκη , αλλοτε θεμιτη αλλοτε αθέμιτη .Ειναι στο χερι του διεκπεραιωτή να δοκιμάσει να τον βοηθήσει οσο η ηθικη επιτρέπει.

 4. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 29/05/2012 14:04:12

  29 ΜΑΙΟΥ 1453

  Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

  http://www.youtube.com/watch?v=i8PhesHSIAo&feature=share


  http://www.youtube.com/watch?v=AG8P8VbDkEM&feature=share

 5. akenaton avatar
  akenaton 29/05/2012 14:23:31

  Θα δώσω ένα παράδειγμα που γενικευόμενο μπορεί να δώσει όλη τη σάπια εικόνα που θα πρέπει να αλλάξει άρδην αν θέλουμε να γίνουμε κάποτε ευνομούμενο κράτος με αξιοκρατία και όχι πελατειακό δοβλέτι με φαβοριτισμό:
  Γνωστός μου, έχων όλα τα τυπικά (κύριο πτυχίο ιατρικών επιστημών, μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας, μεταπτυχιακό τις νέες τεχνολογίες: Διαδίκτυο - Ηλεκτρονιούς Υπολογιστές) και ουσιαστικά προσόντα (20ετή πείρα Διοίκησης στον ιδιωτικό τομέα) επιθυμώντας να διεκδικήσει τη θέση του Διοικητού σε κάποιο Νοσοκομείο, έστειλε στη διάρκεια της υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου τρεις(!) φορές το βιογραφικό του στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ. Καθώς δεν πήρε καμιάν απάντηση (στου κουφού την πόρτα ....) επισκέφτηκε το γραφείο τοπικού βο(υ)λευτού της ΝΔ και του ενεχείρησε έτερο βιογραφικό του δεδομένου οτι χήρευε η θέση Διοικητού σε παραπλήσιο Νοσοκομείο. Ο βο(υ)λευτής, τον απέπεμψε μετά πολλών επαίνων και τοποθέτησε ως Διοικητή του Νοσοκομείου, πολιτικό του "προστατευόμενο" συνταξιούχο Ταξίαρχο του Πεζικού (!). Ο άνθρωπς στη συνέχεια μετά την αλλαγή κυβέρνησης, έβαλε αίτηση για την θέση στο περίφημο "opengov" του ΓΑΠ αλλά αντ' αυτού, στα Νοσοκομεία τοποθετήθηκαν Θεολόγοι, Φιλόλογοι, Σμηναρχοι Ε.Α., Μαθηματικοί, Ιατροί, Λογιστές, Εκτελωνιστές, Φυσικοί, Χημικοί, Μηχανικοί και άλλες απίθανες ειδικότητες. Ο άνθρωπος τρελάθηκε! Πήρε τα πόδια του και επισκέφτηκε τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτός, αφού διάβασε το βιογραφικό του, τον κοίταξε με περιφρόνηση και του ανακοίνωσε πως ουδεμία σημασία δίνει στα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα και στις επιστημονικές του περγαμηνές. Πως άλλωστε να δώσει όταν ο ίδιος, έγινε βο(υ)λευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου άνευ ουδενός τυπικού και ουσιαστικού προσόντος, "κληρονομώντας" την έδρα του βο(υ)λευτή πατρός του;;; Η τελική επωδός του ήταν: "Λυπάμαι, αλλά η θέση είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ (!)". Χρόνια μετά, ο γνωστός μου συναντηθηκε τυχαία με κάποιον εξ απορρήτων του κ. Αβραμόπουλου. Όταν του διηγήθηκε την περιπέτειά του, αυτός ανερυθρίαστα του απάντησε επιτιμώντας τον πως "αυτά δεν γίνονται έτσι" και πως θα έπρεπε να "βρει κάποιαν ΑΚΡΗ", μέσω της οποίας θα έκανε πιθανώς την δουλειά του. Μάλιστα του αποκάλυψε πως έψαχναν εναγωνίως για στελέχη ικανά στην Διοίκηση των Νοσοκομείων. Έψαχναν βεβαίως μονάχα μέσα στο κομματικό τους θερμοκήπιο, όπου δυστυχώς (για τον ίδιο) δεν ΘΕΛΗΣΕ ποτέ να θάλλει ο προαναφερόμενος γνωστός μου. Ο άνθρωπος φυσικά απηύδησε και τώρα είμαι βέβαιος πως ακούει τα λόγια τα μεγάλα και γελάει πικρά κάτω από τα μουστάκια του......
  Το γράφω όλο αυτό, καθώς μετ' επιτάσεως ακούγεται πως σε ορισμένους από τους επανακάμπτοντες "πολιτευτές-γυρολόγους" του ΛΑΟΣ ή των ΑΝΕΛ, έχουν "προσφερθεί" διάφορες κρατικές θέσεις σε περίπτωση κυβέρνησης της ΝΔ, μεταξύ των οποίων σίγουρα και θέσεις Διοικητών των ταλαίπωρων Νοσοκομείων του ΕΣΥ, θέσεις κατεξοχήν τεχνοκρατικές και αποκλειστικά για ειδικευμένους επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πολιτισμένου κόσμου μας!

  • voter avatar
   voter @ akenaton 29/05/2012 15:08:56

   Αγαπητέ Akenaton ,

   η ανάρτηση σας είναι πολύ "ισχυρή" , χαρακτηριστiκή και εξαιρετικά συνηθισμένη σε πλείστες άλλες περιπτώσεις , αλλά δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων...
   Το δημοκρατικό antinews την δημοσίευσε, αλλά πολύ φοβάμαι οτι ο σχολιασμός που θα δεχθεί , εκπεφρασμένος η μη , θα είναι του τύπου : " ο Αβραμόπουλος πρώτευσε σε σταυρούς -ψήφους του ελληνικου λαού "(οπως εξ άλλου και ο προκατοχός του Ν Κακλαμανης αλλά κι ο Α.Λοβερδος για να μην ξεχνιόμαστε ).

  • yianna avatar
   yianna @ akenaton 29/05/2012 20:43:38

   Μα αυτά μας έφεραν στο σημείο που είμαστε σήμερα, όμως που θα πάει δεν θα διορθωθεί η κατάσταση?
   Και το Πασόκ και η ΝΔ σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων ή οργανισμών τοποθετούσαν ατυχήσαντες υποψήφιους βουλευτές που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είχαν πλήρη άγνοια διοίκησης. Καμιά αξιοκρατία, νοοτροπίες πολιτικάντηδων.
   Η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα ματώσει, αλλά οι νοοτροπίες αυτές θα εξαφανισθούν. Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Μ....ς τέλος

  • airman avatar
   airman @ akenaton 29/05/2012 21:59:17

   Έτσι ακριβώς ήταν και είναι τα πράγματα. Ακόμα και σήμερα κομματικά στελέχη που ''έχουν πλάτες'' κάνουν πόλεμο σε ανθρώπους της παράταξης που ''πατάνε στα πόδια τους''. Άνθρωποι οι οποίοι το μόνο που γνωρίζουν είναι το ''λιβάνισμα'' ορθώνουν το ανύπαρκτο ανάστημά τους από φόβο μήπως χάσουν τα ''κεκτημένα'' από όσους έχουν ακόμα το κουράγιο να προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορεί να σωθεί.
   Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι δεύτεροι δεν προσδοκούν σε ανταλλάγματα, οι πρώτοι δεν μπορούν ούτε καν να το αντιληφθούν.
   Έτσι είναι ''ζυμωμένοι''! Τι να περιμένει κανείς απ' αυτούς!

 6. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 29/05/2012 21:28:48

  Εχει σκεφτεί κανείς τα έξοδα των νοσοκομείων πριν και μετά την θητεία των διοικητών των νοσοκομείων και το ποθεν εσχες τους;Πως δημιουργηθηκαν όλα ατά τα ελείμματα την υγεία;και οι δύο υπουργοί τησ ΝΔ έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη. Δυστυχώς οι πολίτες τους υπερψήφισαν. Αυτό φίλοι μου είναι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.