15/03/2010 22:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρισμένοι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

Διαφωνία ως προς τον τρόπο αλλά και τους όρους για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, υπάρχει μεταξύ των εταίρων μας, την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Γερμανία, με την οποία συμφωνούν Αυστρία και Ολλανδία, ζητά δια του υπουργού Οικονομικών της, τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις χώρες με ελλείμματα και την δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας που δε σέβεται τους νομισματικούς κανόνες.

Από την πλευρά της η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Eurogroup η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, «όλες αυτές οι γερμανικές ιδέες δεν συνιστούν αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση».

«Μετά την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και αντλώντας τα διδάγματα από αυτό, μπορούν οι κοινοτικές κυβερνήσεις να συζητήσουν σοβαρά για τη σύσταση ενός ΕΝΤ, χωρίς όμως να χρειασθεί να τροποποιηθεί η Συνθήκη για να εφαρμοσθούν οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, εισερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση ενός μηχανισμού οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος.

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι δύο. Είτε ένας μηχανισμός διευκόλυνσης για την χορήγηση δανείων από άλλα κράτη μέλη, είτε ένας δανειοδοτικός μηχανισμός που θα χρηματοδοτείται από δάνεια, τα οποία θα συνάπτει η Κομισιόν στο όνομα της και με την εγγύηση των κρατών μελών.

Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί περιορισμένης κλίμακας βοήθεια και επιδιώκει ποσό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.

Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και την Τρίτη στο επίκεντρο του Ecofin στις Βρυξέλλες

www.skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/03/2010 22:21:15

  Λόγια λόγια λόγια. Τουλάχιστον οι Γερμανοί είναι ...ειλικρινείς

 2. neotera avatar
  neotera 15/03/2010 22:25:57

  Οι γερμανοί απαιτούν επιπλέον μέτρα. Απολύσεις στο δημόσιο τομέα, χαμήλωμα των κατώτατων αμοιβών συνεχιση των θεσμικών αλλαγών στο ασφαλιστικό κ.α. λέει ο Χατζηνικολάου.

  • anonymous avatar
   anonymous @ neotera 15/03/2010 22:41:16

   Καλά κάνουν. Έτσι πρέπει. Να μπει μια ρήτρα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμβάνει 4-5 φορές το μισθό του ανειδίκευτου. Από αυτή τη βάση να περάσει νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ neotera 16/03/2010 00:12:46

   ...έχουν δίκαιο, που ακούστηκε 700 €; πολλά είναι
   ...που ακούστηκε σύνταξη; αν είσαι καλά δουλεύεις αν όχι τι την θες;

   Δεν μας λέει ο κ Χατζηνικολάου για τα τιμολόγια του εργοδότη του καλύτερα;

 3. nasos avatar
  nasos 15/03/2010 22:56:05

  Για να πούμε και του στραβού το δίκιο,οι Γερμανοί δεν ζητάνε και τίποτε παράλογο.
  Το να δωθεί βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς ισχυρές εγγυήσεις για σαρωτικές μεταρυθμίσεις στην Ελληνική οικονομία,σημαίνει πως η ελληνική χρεωκοπία απλώς αναβάλεται για κανά-δυό χρόνια,μόνο που τότε οι Γερμανοί θα έχουν στα χέρια τους πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα απ'ότι έχουν σήμερα,συνεπώς τους συμφέρει να μας αφήσουν να πάμε στο ΔΝΤ,έτσι και αλλιώς από πελάτες θα μας χάσουν,η κατανάλωση θα πέσει πολύ τα επόμενα χρόνια.

 4. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 15/03/2010 23:29:29

  Ξεχνάτε ότι το κράτος μέχρι σήμερα στηριζόταν κυρίως στην φορολόγιση των δ.Υπαλλήλων και σ'ότι ήθελαν να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες; το μισθολόγιο του δημοσίου είναι το πρόβλημα; η φοροδιαφυγή; το μαύρο χρήμα; τα φακελάκια των γιατρών οι μίζες..οι γερμανοί σε ένα έχουν δίκιο, που δεν βλέπουν πολιτικό να μπαίνει φυλακή, με τόσα που έφαγαν από τη SIEMENS.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Παναγιώτης 16/03/2010 00:58:18

   Ακόμη και με φορολόγηση των ΔΥ αυτοί προκαλούν μια δαπάνη στο κράτος, μιλάμε για τα καθαρά τους, 15.000 Ευρώ το χρόνο τουλάχιστον. Αυτά τα 15.000 Ευρώ πρεπει κάποιος να τα δώσει και τα δίνουν, ακόμη κι αν κλέβουν την εφορία, άνθρωποι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (τουρισμό, τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις, αγρότες, ταξιτζήδες, βιοτέχνες, ελ. επαγγελματίες, κλπ.). Μόνο και μόνο τα 3.000+ που πληρώνουν κάθε χρόνο για τα ασφ. ταμεία που είναι ζεστό χρήμα είναι αρκετά.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Παναγιώτης 16/03/2010 09:09:54

   Συγνώμη φίλε μου δεν κλέβουν την εφορία, όλους μας κλέβουν.
   Δανειζόμαστε γιατί τα έσοδα του κράτους υπολείπονται 9,5% του μέσου Κοινοτικού όρου.
   Δανειζόμαστε γιατί κάποιος πχ στην επαρχία δίνει 200.000 € για άδεια ΤΑΧΙ και πληρώνει 180 € φόρο, ενώ στα αστικά κέντρα δίνει 1,180 φόρο.
   Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ΜΟ δηλώσεων 7.ΟΟΟ € το χρόνο.
   Κόβει το κράτος το δώρο σε υπαλλήλους κατά 60% για να εξοικονομήσει 1,2 δις και 6 δις (έχω βαρεθεί να το λέω) είναι ο ΦΠΑ που ο Ιδιωτικός Τομέας έβαλε στην τσέπη.
   Αντί λοιπόν το Κράτος να πει πχ πόθεν έσχες στους ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ ή στους μηχανικούς ή στους ιατρούς κλπ λέει στους ΔΥ και στους υπόλοιπους θα δούμε από 2011.

   ΥΓ

   Το Δημόσιο στην Ελλάδα έχει πολλές παθογένειες αλλά αντί να φτιαχτούν:

   οργανισμοί, καθηκοντολόγιο, μηχανοργάνωση,ενιαίο μισθολόγιο, κατάργηση επιδομάτων, μετατάξεις και απολύσεις, πηγαίνει και μειώνει τους μισθούς.

   Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν το Δημόσιο είναι κομμάτι της κοινωνίας και βολεύει πολλούς (δυστυχώς και ΔΥ) να λειτουργεί έτσι.
   Πάνω από όλους όμως βολεύει τον Ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα δύο υποσύνολά του: αυτούς που κάνουν δουλειές με το Κράτος και αυτούς που κλέβουν και δίνουν φακελάκι για να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

 5. george avatar
  george 15/03/2010 23:45:10

  Εγώ δεν καταλαβαίνω την επιμονή μας για δανεισμό από την ΕΕ, κυρίως δε τον τρόπο που ζητάμε αυτόν τον δανεισμό. Στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η τήρηση του όποιου Προγράμματος Σύγκλισης και να περιμένει να πέσουν τα επιτοκία. Η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει δάνειο εύκολα, και δεν είναι μόνο το πολιτικό σκέλος (εσωτερικά προβλήματα στη Γερμανία). Πιθανός δανεισμός της Ελλάδας θα ανοίξει την όρεξη και στα άλλα αδύνατα κράτη (Ιρλανδία, Πορτογαλλία, Ισπανία, Ιταλία) και τότε αντίο ισχυρό ευρώ. Όσο περισσότερο βιαζόμαστε και εκβιάζουμε πρόσθετο δανεισμό τόσο αργότερα θα έρθει η μείωση των επιτοκίων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.