29/03/2010 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς "ψήφο εμπιστοσύνης" από τη Fitch

 

H Fitch θα διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που αξιολογεί με BBB+, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει τη Δευτέρα το πρακτορείο Ρόιτερ.

«Η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες επιλογές χρηματοδότησης και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει το Ρόιτερ.

«Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά την στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».
Υπενθυμίζεται ότι οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6%, στο 5,9%, τιμολογήθηκε το επιτόκιο της κοινοπρακτικής έκδοσης επταετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε το ελληνικό δημόσιο.

Συνολικά αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι πρόσφορες ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ. Με πτώση 0,49% στις 2.137,37 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Υποχωρεί ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη βελτιώθηκε το Μάρτιο, ανερχόμενος στις 97,7 μονάδες από τις 95,9 που ήταν το Φεβρουάριο.

Αντίθετα, στην Ελλάδα υποχώρησε το Μάρτιο στις 69,6 μονάδες από τις 72,2 που ήταν το Φεβρουάριο.

H βαθμολογία που βάζουν οι έλληνες επιχειρηματίες για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους είναι η χειρότερη μεταξύ όλων των λαών της κοινότητας.

O συγκεκριμένος δείκτης ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών και των καταναλωτών για την βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο.

www.skai,gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aaa avatar
    aaa 29/03/2010 21:38:57

    Θυμηθείτε μόνο πότε έγινε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιόλογης της Ελλάδας , μια μέρα μετά την διάψευση από μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως για την μεσολάβησης της Goldman Sachs για την πώληση της εθνικής τράπεζας στους κινέζους.

  2. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 29/03/2010 22:07:22

    σε λίγο, οι ίδιες οι εταιρίες αξιολόγησης θα πιέζονται με το ΒΒΒ... Αν πέσουμε κάτω από το ΒΒΒ, θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζές μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.