15/10/2008 00:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς φως στο τούνελ________________________________________________ 

Ο επίλογος του τι γίνεται ή τι έγινε στις αγορές, δεν θα γραφτεί απόψε. Αν ανέβηκε χτες ο Dow ή ο Γενικός Δείκτης χθες δεν έχει σημασία. Μόλις τώρα έχουμε μπει στο τούνελ, και κανείς, ούτε οι μηχανοδηγοί μπροστά δεν ξέρουν τι έχει στην άκρη. Η ελπίδα είναι να υπάρχει άκρη.

Ο Dow, τώρα που γράφω, στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης είναι κάτω 4 μονάδες ή ελάχιστα κάτω. Η καμπύλη των επιτοκίων (αυτήν να βλέπετε) έγινε πιο απότομη από τους 3 μήνες στα 10 χρόνια. Πολλή ρευστότητα τώρα, οι έμποροι περιμένουν απότομη άνοδο. Άνοδος επιτοκίων ξέρετε τι σημαίνει για τα πάσης φύσεως ομόλογα; Πτώση τιμής. Θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ακριβύνουν τα μελλοντικά δάνεια... Μην ψάχνετε για προαναγγελίες υπερπληθωρισμού στον χρυσό, δεν έχει κουνηθεί.

Από χθες το πρωί σκέπτομαι ότι θα καταργηθεί και η αρχή της λογιστικής περί διπλής εγγραφής. Τρία  ή  τέσσερα, ή δεν ξέρω πόσα, τρις θα μπούνε στο σύστημα και νομίζω ότι δεν θα είναι συμβατικά δανεικά, αυτά που περιμένει ο πιστωτής να πάρει πίσω, αλλά φρέσκα, δανεισμένα από το φεγγάρι.

Θα χρωστάει η Γη στο φεγγάρι, δανεικά και αγύριστα. Αν όλοι το κάνουν, δεν θα επηρεάσει καν τις ισοτιμίες.

Θα ήθελα πολύ να γράψω «βρε γαμώ το!» αλλά δεν θέλω να θίξω την σοβαρότητα του site...

Δ.Π. 

(fx: επιτρεπτόν)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιππολάριος avatar
  Ιππολάριος 15/10/2008 00:23:36

  «Η καμπύλη των επιτοκίων (αυτήν να βλέπετε) έγινε πιο απότομη από τους 3 μήνες στα 10 χρόνια»

  Δεν μας την έβαλες να την παρατηρήσουμε...

 2. theo avatar
  theo 15/10/2008 00:24:37

  Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
  η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται
  με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι

  Η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται.

  Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή
  την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα
  πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται.

  Κι ύστερα, δέκα χρόνια, γιατρέ,
  που τίποτα δεν έχω μες στα χέρια μου
  να δώσω στο φτωχό λαό μου,
  τίποτα πάρεξ ένα μήλο
  Ένα κόκκινο μήλο
  Την καρδιά μου.

 3. Factorx avatar
  Factorx 15/10/2008 00:29:40

  ΔΠ, κάτι έχει το e-mail σου. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 15/10/2008 00:52:03

  ΔEN TOΥΣ ΠΕΡΙΣΕΥΑΝ...


  ...για να στηρίξουν τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή αντί να τα ξεπουλήσουν

  ...για να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα

  ...τον ΟΣΕ αντί να περιορίσουν τα δρομολόγια και την ασφάλεια των επιβατών

  ...τους εργαζόμενους στη SIEMENS Θεσσαλονίκης και της Βιομηχανίας Λιπασμάτων

  ...για να στηρίξουν τις κλωστοϋφαντουργίες της Βόρειας Ελλάδας

  ...για να στηρίξουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο

  ...τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

  ...τους απλήρωτους γιατρούς και τα νοσοκομεία που υπολειτουργούν

  ...τους πυρόπληκτους του 2006 και 2007

  ...το επίδομα αλληλεγγύης και στήριξης των νοικοκυριών

  ...τους συνταξιούχους

  ...τη γενιά των 700 ευρώ

  Δεν τους περίσσευαν για να εγγυηθούν κατώτατο μισθό και τις συντάξεις

  Δεν τους περίσσευαν για το κοινωνικό κράτος

  Δεν είχαν!

  Δεν έβρισκαν!

  Τώρα ΚΑΙ έχουν ΚΑΙ βρίσκουν ΚΑΙ εγγυώνται ΚΑΙ τους περισσεύουν!

  Για τις Τράπεζες!

  (Το είπε άλλωστε και ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ: "Λεφτά υπάρχουν! Το θέμα είναι ΠΟΥ και ΠΩΣ τα δίνεις..." κι έπεσαν οι της ΝΔ να τον κράξουν...)

  Και βέβαια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη...

  ΕΣΥ συναινείς με τα μέτρα τους;

  Οντως, «ορισμένες φορές, μία κρίση είναι απαραίτητη για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάτι που είναι φανερό και θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια», (Γκόρντον Μπράουν).

  Είναι η ώρα να καταλάβουμε οτι αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει!", ΑNemos, (από το μπλογκ "naftilos")

 5. μολότωφ με Absolute avatar
  μολότωφ με Absolute 15/10/2008 00:58:50

  Πάντως, πολύ γκαντεμιά ρε παιδί μου την κυνηγάει τη Γιάννα. Εκεί που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε καλέσει και επισκέφθηκε το "μέγαρό" της στο Μαρούσι ο Ρουσόπουλος, τώρα ο Θοδωρής κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του. Ε, τώρα τι να πεί κανείς, από πολιτική διορατικότατητα, αισθητήριο και ένστικτο, σκίζει η Γιάννα ή οι συμβουλάτορές της. Εκεί που όλοι, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνουν τον Ρουσόπουλο, αυτή τον καλεί να τον ξεναγήσει στο ντιζαϊνάτο μαγαζί της, την εφημερίδα της, τον Ελ.Τύπο. Καλά, η ίδια το ήθελε, ο Ρουσόπουλος της το ζήτησε, ή κάποιος καλοθελητής-"νεροκουναλητής" σύμβουλός της της το πρότεινε; Είναι γνωστό βέβαια ότι προ ολίγων μηνών, όταν παρουσίαζε ένα λεύκωμα σε συνεργασία με το υπουργείο Αμύνης, είχε ζητήσει -σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες- να επισκεφθεί την φυλλάδα της ο Καραμανλής (ήταν στην εκδήλωση). Αυτός παρέπεμψε στον Ρουσσόπουλο Με την ευκαιρία,Θοδωρή μου, πως και δεν πήρες μαζί σου τον Δαλακούρα, διοικητή του Αγίου Ορους, που μεσολάβησε -μήπως και συ ήσουν μαζί του;- για να πουληθεί η εφημερίδα στη Γιάννα μέσα σε μισή ώρα αφότου την αγόρασε ομάδα εφοπλιστών;Δεν μας λες επίσης, μετά την πώληση της μοναδικής φυλλάδας της ΝΔ σε μεγαλοεπιχειρηματίες, μήπως -λέω μήπως- είχες επαφές με Δαλακούρα και για το Βατοπέδιο; Εν πάση περιπτώσει, η πολιτική "οξύνεια" του μαγαζιού της Γιάννας είναι εμφανής. Τη στιγμή που ο Ρουσόπουλος μετράει ώρες, μέρες, μήνες, αυτή τον στηρίζει. Και βέβαια, το να κάνει τα στραβά μάτια για τον Καραμανλή, λογικό είναι. Μπορεί να την έφτυσε και να μην της έδωσε βραβείο για τους Ολυμπιακούς, όπως ο Παπανδρέου, αλλά τουλάχιστον έκλεισε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες τον φάκελλο "Ολυμπιακοί Αγώνες" και δεν ξεχύθηκε ο βόθρος των σκανδάλων -προς το παρόν τουλάχιστον- στους δρόμους. Αρα, του χρωστάει. Οπως επίσης, και γιατί το Μαξίμου της επέτρεψε να γίνει εκδότης μιας μεγάλης εφημερίδας. Τον Ρουσόπουλο όμως, γιατί να τον στηρίξει αυτή ειδικά τη στιγμή; Μήπως -λέω μήπως- χαρις σ'αυτόν πήρε τον Ελ.Τύπο;

 6. koinos_nous avatar
  koinos_nous 15/10/2008 01:09:15

  @μολότωφ
  Και γιατί να μην πήγε -λέμε τώρα- παρακαλετός ο Θοδωρής για στήριξη και να πήρε τα παπάρια μου;
  Και αν πήρε τον "Ελεύθερο Ρύπο" από αυτόν ε και;
  Κώτσο την πιάσανε.

 7. μολότωφ με Absolute avatar
  μολότωφ με Absolute 15/10/2008 01:13:41

  @koinos_nous

  Εννοείς μάλλον, να παρακάλεσε ο Ρουσόπουλος να πάει. Μπορεί. Απλό πρωτόκολλο είναι όμως. Οταν κάποιος πολιτικός ειδικά βρίσκεται στη σέντρα, ακόμα κι'αν σε παρακαλάει, δεν τον δέχεσαι. Ασε να περάσει η μπόρα που τρώει και μετά βλέπουμε. Ολοι οι διαπλεκόμενοι -και όχι μόνο- έτσι σκέφτονται και λειτουργούν. Κοινός νούς χρειάζεται "κοινέ νού"!

 8. μολότωφ με Absolute avatar
  μολότωφ με Absolute 15/10/2008 01:18:58

  Οσον αφορά το εάν πήρε από αυτόν τον Ρύπο, δεν είναι τόσο απλό το πράμα. Αλλο το να πήρε από αυτόν τον Ρύπο (γιατί δικός του ήταν;) και άλλο να έσπρωξε στη Γιάννα τη μοναδική -μεγάλη έτσι;- φυλλάδα που θα στήριζε τον Καραμανλή ό,τι και να γινόταν.

  Σχετικά με το εάν την πιάσανε "κώτσο", να δούμε. Μην βιαζόμαστε. Αν τα οικονομικά του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τις τράπεζες (UBS) πάνε κατά διαόλου, να συμφωνήσω. Αν όχι όμως, τι πρόβλημα έχει. Ε, εκεί που θα έστηνε μια φυλλάδα σε ένα χρόνο και θα έμπαινε μέσα 100 εκατομμύρια, τώρα θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια και καμμιά 300ρια εκατομμύρια (μπρρρρρ).

 9. Le canard avatar
  Le canard 15/10/2008 01:29:51

  Πέντε τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν την Τρίτη σε επίθεση Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στην ορεινή επαρχία Τουντσελί της Ανατολικής Τουρκίας.

 10. Le canard avatar
  Le canard 15/10/2008 01:33:43

  Σε προσωρινή διαθεσιμότητα τίθενται 19 σωφρονιστικοί υπάλληλοι φυλακής στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στο θάνατο ενός κρατουμένου από βασανιστήρια. Νεκρός είναι ο Ενγκίν Τσεμπέρ. Αυτός συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα τέσσερα μέλη αριστερής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαδήλωναν κατά της ατιμωρησίας ενός αστυνομικού που πριν από ένα χρόνο άνοιξε πυρ εναντίον ενός άλλου συντρόφου τους. Ο τελευταίος έκτοτε έμεινε παράλυτος.

 11. ahab avatar
  ahab 15/10/2008 07:45:34

  Δ.Π
  Νομίζω ντρέπεσαι να πείς οτι έρχεται 'απαξίωση χαρτονομισμάτων'

 12. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 15/10/2008 08:21:22

  γιατί νομίζω ahab ότι δεν θα είναι τόσο απλό. Η απαξίωση μετριέται εύκολα σε χαρτονομίσματα αναμεταξύ τους. Παγκόσμιος πληρθωρισμός; Σε τέτοια κλίμακα θα είναι περίεργος.

  Κατ' αρχάς δεν είμαι μάντης, ούτε καν ...οικονομολόγος. Αν η ιστορία επαναληφθεί ότι όταν μυριστούν οι εγκέφαλοι ότι ο πληθωρισμός είναι προβλημα (δηλαδή όταν τα 5 τρις βγουν για ψώνια) τότε τα μηδενικά (ή αρνητικά) σημερινά βραχυπρόθεσμα επιτόκια, θα περάσουν το 20%, θα στραγγίξουν την ρευστότητα και πάλι από την αρχή. Αυτό έκαναν το 80-81 (στις ΗΠΑ). Αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο; Συντονισμένα; Φαντάζεσαι όλη την υδρόγειο «σφιγμένη»;

 13. t avatar
  t 15/10/2008 08:44:22

  Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον μισθό των επιστημόνων με πλήρη απασχόληση ώστε να πλησιάσει τα € 300 (600 leva)το 2009

 14. πρωϊνές ακεφιές avatar
  πρωϊνές ακεφιές 15/10/2008 09:03:35

  Πόσο έχει ο μήνας και ξεμείναμε ρε παιδιά?
  Money papala από τις 15 του μηνός?

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 09:20:15

  Χωρίς να μπορώ να γενικέυσω από τα παραδείγματα που ξέρω, η Βουλγαρία έχει ικανούς και σοβαρούς επιστήμονες, ευσυνείδητα στελέχη, ταλαιπωρημένο αλλά περήφανο και ανερχόμενο κόσμο, ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (σίγουρα σοβαρότερους από τους δικούς μας). Είναι ακόμα πίσω αλλά θα μας περάσουν γιατί δεν είναι τεμπεληδες και λαμόγια.

 16. mesas avatar
  mesas 15/10/2008 09:22:56

  ΔΠ

  το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, στην Αμερική τουλάχιστον, είναι οι σοβαρές πιθανότητες για σχήμα ύφεσης τύπου L, αλά Ιαπωνία την προηγούμενη δεκαετία... κάτι που παραπεμπει κυρίως σε αποπληθωρισμό
  κι όταν λέμε αποπληθωρισμό, δεν εννοείται κυρίως σε μείωση τιμής π.χ. της τομάτας από €1 σε €0.90, αλλά σε αποπληθωρισμό μέσω μείωσης της πιστωσης και του δανεισμού, κάτι που θα πιέσει τη κατανάλωση

  ο πληθωρισμός - έτσι όπως τον μετράνε, δομικός κλπ - δεν φαίνεται ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδα υπερ-πληθωρισμού (αν και στο UΚ είναι στο 5%)

 17. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 15/10/2008 09:31:46

  αν μόνο αυτό συμβεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, (ή τουλάχιστον σε δυτική Ευρώπη, Αμερική και κομμάτια της Ασίας) θα το ερμήνευα ότι η μεχρι τώρα παραγωγή «πλούτου» ήταν «στριμωγμένη» από έλλειψη ρευστότητας. Κουφό!

  Θα φτωχύνουμε όλοι ομαδικά (σε σχέση με ήδη φτωχές αλλά σεχτικά παραγωγικές οικονομίες);

 18. t avatar
  t 15/10/2008 09:41:36

  @ 15
  Στις 23 Ιουλίου του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε προσωρινά ορισμένα από τα προενταξιακά κονδύλια που δόθηκαν στη Βουλγαρία και πάγωσε τις πληρωμές που είχαν προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν ερευνών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των πορισμάτων δύο κοινοβουλευτικών εκθέσεων.

  Στα προβλήματα που εντοπίστηκαν συγκαταλέγονται τα εξής:

  Το γεγονός ότι η Βουλγαρία παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  Η διαχείριση των κονδυλίων παρουσιάζει επίσης προβλήματα. Υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες, καθώς και υπόνοιες για απάτη και συγκρούσεις συμφερόντων κατά την ανάθεση των συμβάσεων.

  λαμόγια.

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 09:51:16

  Έγινε πράγματι απάτη (που δεν γνωρίζω πρωτογενώς) και για αυτό είναι όπως το λές. Ωστόσο η αποψη που επικρατεί, τουλάχιστον σε κύκλους ελληνικών συμφερόντων είναι ότι θα ξεπεραστεί (όσον αφορά την συνέχιση των επιδοτήσεων από ΕΕ εκεί)

  Δεν είναι άγιοι (αυτοί νομίζω πέθαναν το 150 μΧ) αλλά είναι σοβαρότεροι από τους προς Β. γείτονές τους, αν και μικρότερη αγορά. Τολμώ να πω ότι ίσως είναι σοβαρότεροι και από εμάς. Παρ' όλες τις ατέλειες, η εμπειρία μου είναι θετική (και δεν έχει σχέση μόνο με «φτηνά εργατικά», αλλά με ικανά στελέχη, «επαγγελματίες»).

  Η Βουλγαρία έχει ενδιαφέρον και θέλει προσοχή, γιατί δεν είναι απίθανη η εξομοίωσή της με την Β. Ελλάδα, σε οικονομική δραστηρίοτητα, «πλούτο» κλπ.

 20. mesas avatar
  mesas 15/10/2008 11:42:14

  @ΔΠ

  θα το προσδιόριζα περισσότερο ως το τέλος της εποχής όπου "η αγορά άχρηστων πραγμάτων (υπερ-καταναλωτισμός) γίνεται με χρήμα που δεν υπάρχει (δανεικό και πιστωκαρτικό"
  που ουσιαστικά παραπέμπει σε μείωση του (πλασματικού) επιπέδου ευημερίας - αυτό κυρίως για Αμερική αλλά και οδηγός για τους υπόλοιπους ανεπτυγμένους

 21. Κοινή λογική avatar
  Κοινή λογική 15/10/2008 12:05:48

  Αγγελτήριο...
  ... θανάτου ενός μισθωτού, όπως το διέσωσε ο δημοσιογράφος Ζαν-Πιερ Μαρτέν.

  ... πρόκειται να πεθάνω. Δεν θα δυσκολευτείτε να εξηγήσετε τη χειρονομία μου. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, ένας υπάλληλος φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι του. Αν αυτή η εξήγηση δεν συνάδει με την επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας, ένας γιατρός θα μπορέσει να μου διαγνώσει κατάθλιψη ή κάποια άλλη ανίατη αρρώστια. Και η υπόθεση θα κλείσει με καθαρή συνείδηση. Δεν πρόκειται να τινάξω τα μυαλά μου πάνω στο γραφείο σας, κύριε διευθυντά. Θα αποφύγετε το σκάνδαλο, επειδή δεν θέλω να επιβαρύνω τον υπάλληλο που κάθε μέρα καθαρίζει το γραφείο σας. Δεν είμαι θύμα της κρίσης. Ο θάνατός μου δεν είναι μια καταγγελία των συνεπειών του κυνισμού σας. Είναι απλώς μια αναπόφευκτη κατάληξη. Γιατί μέσα μου είμαι ήδη πεθαμένος. Είμαι πεθαμένος από την εξάντληση όλα αυτά τα χρόνια που πάλευα να επιζήσω στον ζωολογικό σας κήπο, εκεί όπου βασιλεύει η καχυποψία, ο ανταγωνισμός και η αυθαιρεσία.

  Μου είναι...
  ... δύσκολο να καθορίσω με ακρίβεια την ημερομηνία του θανάτου μου. Το βέβαιο είναι πως επήλθε ύστερα από διαδοχικά πλήγματα. Θυμάμαι που είχα ενοχληθεί από τις απεργίες. Θυμάμαι που είχα πει πως δεν είναι σωστό να δίνει το κράτος επιδόματα. Θυμάμαι που ζητούσα να καταργηθεί το Δημόσιο. Θυμάμαι που ψήφισα το κυβερνητικό κόμμα. Όμως ήμουν ήδη από τότε πεθαμένος. Την περασμένη εβδομάδα συνάντησα μέσα στο μετρό το πτώμα μου. Ήταν χαμένο στις σκέψεις μου: “Το σχέδιο διάσωσης είναι μια ευχάριστη είδηση. Ενάμισι τρισεκατομμύριο ευρώ θα τονώσει τις διατραπεζικές συναλλαγές. Πρέπει να σωθεί το σύστημα”. Ήταν η στιγμή που η ματιά μου διασταυρώθηκε με τη ματιά της καθαρίστριας. Και κατάλαβα πως ήμουν πια πεθαμένος. “Να καταστρέψεις έναν άνθρωπο είναι σχεδόν το ίδιο δύσκολο όσο και να τον δημιουργήσεις”, έγραφε ο Πρίμο Λέβι στο βιβλίο “Αν αυτό είναι ο άνθρωπος”: “Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε γρήγορο. Μα φτάσαμε σε αυτό. Στεκόμαστε μπροστά σας υποτακτικοί, δεν έχετε τίποτα πια να φοβηθείτε: ούτε πράξεις εξέγερσης ούτε λόγια αμφισβήτησης ούτε καν μια επικριτική ματιά”. Μας κάνατε κτήνη. Ανήμπορους να σκεφτούμε, ανήμπορους να ξεσηκωθούμε. Ωστόσο μην κοιμόσαστε ήσυχος, γιατί πάντα θα υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις. Πάντα.

  Γιατί έγραφε...
  ... ο Πρίμο Λέβι: “Ο λόγος ακριβώς που δεν πρέπει να γίνουμε κτήνη, είναι επειδή το στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι μια τερατώδης μηχανή που κατασκευάζει κτήνη. Κι επειδή ακόμη κι εκεί μέσα μπορεί κανείς να επιζήσει, είναι χρέος μας να θέλουμε να επιζήσουμε, να μαρτυρήσουμε, να αφηγηθούμε. Και για να επιζήσουμε είναι σημαντικό να διασώσουμε τουλάχιστον τον σκελετό, το πλαίσιο, το καλούπι του πολιτισμού. Είμαστε δούλοι, σίγουρα, χωρίς κανένα δικαίωμα, πρόχειροι σε όλες τις ταπεινώσεις, καταδικασμένοι σε έναν σχεδόν βέβαιο θάνατο, αλλά μας απομένει ακόμη κατιτί που έχουμε χρέος να το υπερασπιστούμε με θέρμη, γιατί αυτό είναι το τελευταίο: η άρνηση να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας”».

 22. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/10/2008 12:34:25

  Χωρίς να μπορώ να γενικέυσω από τα παραδείγματα που ξέρω, η Βουλγαρία έχει ικανούς και σοβαρούς επιστήμονες, ευσυνείδητα στελέχη, ταλαιπωρημένο αλλά περήφανο και ανερχόμενο κόσμο, ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (σίγουρα σοβαρότερους από τους δικούς μας). Είναι ακόμα πίσω αλλά θα μας περάσουν γιατί δεν είναι τεμπεληδες και λαμόγια.

  Και γιατί τους έκοψε τα φράγκα η ΕΕ λόγω διαφθοράς?

  Διάβασε κι αυτό που είναι από το blog skepsisekmistirefsis στο blogspot. Δε βάζω λινκ για να μην το φάει η μαρμάγκα αλλά αν πάς μερικές σελίδες προς τα πίσω στον Αύγουστο θα το βρεις.

  Και φτάνουμε..... Μπαλγκάριγια το απογευματάκι.Στα συνορα ο υπάλληλος μας ζητάει 5 ευρώ "για να πιει καφέ" και να μας αφησει ήσυχους. Η γυφτιά σε όλο της το μεγαλείο. Ο οδηγός ανένδωτος να κάνει πίσω στο πρόγραμμα, πα΄ρολο που είχαμε χάσει πολλές ώρες παραπάνω στη ρουμανία λόγω δ΄ρομου. Ξεκινάμε για Σόφια με προορισμό τη θεσσ.
  Μας πιάνει το βράδυ στους δ΄ρομους της Βουλγαρίας. Ο δρόμος καλός, αλλά το όριο ταχυτητας γύρω στο 50 και περιπολικά παντού. Προφανώς για να χουν τροπο να παίρνουν λεφτά. Πολλές φορές βαζανε στο δρομο ομοιώματα περιπολικών απο χαρτόνι =Ρ

  Γύρω στη μια το βράδυ φτάνουμε σε μια πόλη , τη Μοντάνα, και οι μισοι γκρινιάζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να διανυκτερευσουμε κι ότι δε γίνεται να οδηγάμε όλη νύχτα σε τέτοιες συνθήκες. (επί 2 ώρες δεν συναντήσαμε ούτε ένα αυτοκίνητο στο σκοτεινό δρομο).
  Ο φόβος σε όλο του το μεγαλείο! στη μαύρη νυχτα να ψάχνουμε ξενοδοχείο σε μια χωρα που δεν μιλανε αγγλικά, γύρω μας σπίτια κατεστραμμένα, ολόγυρα παρέες που πινουν και φωνάζουν... εφιάλτης. Βρίσκουμε ένα ξενοδοχείο που φαινόταν "καλό". Με νοήματα χεριών και ζωγραφιές κλέινουμε 2 δωμάτια. Εγώ ήμουν έξω και συνεννοούμουν με τον υπάλληλο πώς θα διασφαλίοσυμε το αυτοκίνητό μας.

  Και μπάινω μέσα στο ξενοδοχέιο.... Το θέαμα δεν περιγραφεται. Υπήρχαν στρατιές ζουζουνιών που έκοβαν βόλτα από τη ρεσεψιόν μέχρι και το πάτωμα! Αρχίζει και με πιάνει αηδία και πανικός. Ανεβαίνουμε πάνω στα δωμάτια, το δωμάτιό μου ζέχνει τσιγαρίλα, οι τοιχοιμ αυρισμένοι απ τον καπνό και τα σεντόνια φθαρμένα όσο δεν πάει. Με -σχετική- χαρα διαπιστώνω ότι δεν έχουμε ζουζουνια τουλάχιστον. Στρώνω τις πετσέτες μου πάνω στο κρεβάτι ξαπλώνω με τα χερια σταυρωτα στο στήθος, και για τις υπόλοιπες 5 ώρες έμεινα ακίνητη. Το πρωί φύγαμε σούμπιτοι (καναμε και πλακιτσα μεταξυ μας, αν σερβιρουν πρωινό κτλ =Ρ).

 23. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 13:08:07

  συγγνώμη που κάνω τον παπαγάλο ειδήσεων...
  Από την Ναυτεμπορική:

  Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να υποχωρήσει λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

  «Σύμφωνα με χονδροειδείς υπολογισμούς, φέτος, έως τα τέλη του έτους, ίσως και στις αρχές του επόμενου, ίσως υπάρξει μια κάποια μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών λόγω της κρίσης», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ σε δημοσιογράφους.

  Οι σημαντικές λέξεις είναι "Πιθανόν, χονδροειδείς, ίσως, μια κάποια"

  Το θυμάστε αυτό με το "περίπου εγκυος" και "δεν θα το βάλω όλο μέσα"?

 24. πρωϊνές ακεφιές avatar
  πρωϊνές ακεφιές 15/10/2008 14:50:17

  αρχαίο πουλί, πιπέρι.

 25. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 15:08:29

  για το "παπαγάλο"?

 26. τιραμολα avatar
  τιραμολα 15/10/2008 15:57:01

  Οταν ο ΓΑΠ στην ΔΕΘ μιλησε για την προστασια των ασθενεστερων και εξηγγειλε μετρα , δεχθηκε καταιγισμο ερωτησεων για το που θα βρει τα λεφτα............
  Τωρα που το κρατος εφαρμοζει σχεδιο "διασωσης" του συστηματος , κατι για 15 δις ευρω διαβασα , δεν θα ρωτησει κανενας δημοσιογραφος τον Αλογογκουφη που θα βρει τα λεφτα?

  Οταν προκειται για απλους πολιτες υπαρχει μια δυσκολια...
  Οταν προκειται για τραπεζιτες ανοιγουν τα ταμεια στο αψε-σβησε...

  Ε ρε κραμανιολα που τους χρειαζεται....

 27. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 15/10/2008 16:08:37

  Καμπύλη επίτοκίων:

  Θα μπείτε στo site των New York Times, στο www (δεν βάζω τελεία) nytimes (δεν βάζω τελεία) com
  Πάνω δεξιά, υπάρχει το "MARKETS". Με κλικ, βγάζει σελίδα πού έχει ό,τι θέλετε, από καλαμπόκι και χρυσό μέχρι Ιαπωνία, DOW κλπ. Η καμπύλη των επιτοκίων είναι το yield curve. Την δείχνει στο αριστερό μέρος, στην μέση της σελίδας MARKETS

  Θα έβαζα το λίνκ, αλλά θα κοπέι από τα σχόλια.

  Τα γραφήματα είναι png και γίνονται copy paste (αλλά ίσως πρέπει να μπαίνει ρεφερενς nytimes)

 28. τιραμολα avatar
  τιραμολα 15/10/2008 16:21:00

  Εδω δεν βγαζουμε τον μηνα με τις καμπυλες των επιτοκιων θα ασχολουμαστε...

 29. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 15/10/2008 16:32:56

  τιραμόλα,

  ζητήθηκε η πηγή και την εδωσα. Η καμπύλη των επιτοκίων είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της αγοράς. Καθορίζει χρηματοδοτικές αοφάσεις κάθε εταιρίας (άσχετο αν το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι). Καθορίζει ακόμα και τι θα συμβεί στον γείτονά σου, αν έχει στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο! (να του πεις να το κάνει σταθερό, ακόμα κι αν είναι ακριβότερο σήμερα, για να μην το μετανοιώσει πικρά σε 2-3 χρόνια).

  Εμένα, η εξέλιξη της καμπύλης μου λέει ποιες τράπεζες και ποιες εταιρίες κινδυνέυουν να φαλιρήσουν. Δεν είναι "τεχνική ανάλυση" ή μαύρη μαγεία, είναι πληροφόρηση.

 30. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 15/10/2008 19:09:58

  @Δ.Π.: φίλε, σ' ευχαριστούμε, οι αδαείς σαν κι εμένα, για τα ...εντατικά οικονομο-λογικά "μαθήματα" που προσπαθείς να μας κάνεις.

  @τιραμόλα: "Συμμετοχική Δημοκρατία", δεν είπαμε; Ανάγκη, λοιπόν, να μάθουμε να μιλάμε με τα ...αυτιά. "Φορτωμένος" είσαι κι εσύ, εντάξει, κατανοητό, ΑΛΛΑ κι ο άλλος κάνει προσπάθεια προς όφελος κάποιου άλλου: αλληλεγγύη, αλτρουισμός, συντροφικότητα, ευγένεια = συν-μετ-έχω

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.