Χωρίς οριστικές αποφάσεις στο δίλημμα «συμφωνία ή ρήξη» ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
16/06/2015 15:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς οριστικές αποφάσεις στο δίλημμα «συμφωνία ή ρήξη» ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα εναλλακτικά πολιτικά σενάρια επεξεργάζεται το Μαξίμου. Αναφορά με πολλαπλές ερμηνείες για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη γραμμή της δημιουργικής ασάφειας.

Εφτασφράγιστο μυστικό κράτησε τις πραγματικές του προθέσεις ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν για τις θέσεις του ΔΝΤ αν το θέλουν στη συμφωνία.

«Η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό την πίεση της στιγμής, υπενθυμίζοντας στους βουλευτές του με νόημα ότι η εντολή που έχουν λάβει είναι τετραετίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όλα τα εναλλακτικά σενάρια τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία και ποια κοινωνία θα παραδώσουμε τότε».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει το μέγαρο Μαξίμου τις τελικές του αποφάσεις για το αν θα υπογράψει συμφωνία και περιγράφοντας τα κριτήρια για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας είπε πως θα πρέπει να έχει «αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, ανακατανομή των βαρών, δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα έχει δεσμευτικές και συγκεκριμένες ρήτρες για τη χρηματοδότηση της χώρας».

Μάλιστα για να κατευνάσει τις ανησυχίες των βουλευτών του κατέφυγε στη γνωστή ρητορεία περί ολιγαρχίας που τώρα θα πληρώσει τα βάρη κλπ και υποστήριξε ότι το ποιος θα πληρώνει φόρους στην χώρα μας είναι εσωτερική υπόθεση.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα πακέτο το οποίο αν κανείς πάρει στα σοβαρά τις λέξεις που χρησιμοποίησε καθιστά αδύνατη την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας. Επιπλέον είναι εξόχως υποκριτικό από την πλευρά του πρωθυπουργού όταν ο ίδιος προτείνει πακέτο μέτρων, φορολογικών και άλλων, καθώς και περικοπών που έχουν και οριζόντιο χαρακτήρα τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και στο σύνολό τους κάτω από το βάρος να βρεθούν ισοδύναμα προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στους οποίους υπήρξε σύγκλιση Ελλάδας και δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Τσίπρας επέμεινε στη γραμμή ναι σε συμφωνία με οποιαδήποτε μέτρα αρκεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους εκτιμώντας ότι έτσι η συμφωνία θα είναι «δύσκολη», αλλά θα γίνει «οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα, αν θέλουν το ΔΝΤ στη συμφωνία θα πρέπει να δεχτούν και τη θέση του για το χρέος, «έφτασε η ώρα να κριθούν από την Ευρώπη οι προτάσεις του Ταμείου» στο οποίο ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική, ενώ για τους Ευρωπαίους ουσιαστικά τους κάλεσε να τοποθετηθούν στο δίλημμα «ταπείνωση του ελληνικού λαού ή τομές για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» και τους κατηγόρησε ότι πίσω από τη στάση τους κρύβονται σκοπιμότητες πολιτικές που υπηρετούν τη γραμμή της αριστερής παρένθεσης.

Βέβαια την ώρα που έλεγε αυτά στους βουλευτές του ο Τσίπρας λίγες ώρες πριν πραγματοποιούσε ραντεβού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη (με ποια ιδιότητα άραγε;) όπου εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά πολιτικά σενάρια ακόμα και αυτά μιας άλλης κυβέρνησης (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) από την παρούσα βουλή, φλερτάροντας ο ίδιος στην πράξη με το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αλλά με άλλη μορφή. Έτσι και αλλιώς είναι παρένθεση η προεκλογική ρητορεία της Θεσσαλονίκης.

Πάντως αίσθηση έκανε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά εντολή τερματισμού της λιτότητας και αυτό μια μέρα μετά το ραντεβού του με τον Γιάνη Βαρουφάκη την ώρα που είναι εντελώς εκτός κάδρου διαπραγμάτευσης και κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα φτιάχνοντας το πολιτικό του προφίλ και το κομματικό του μέλλον…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. makis avatar
  makis 16/06/2015 16:17:26

  Μόνο στην Ελλάδα.....Φόρος Μπίρας υπέρ ΟΤΑ α’ βαθμού https://shar.es/12UZCu

 2. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 16/06/2015 16:40:57

  Τι προτιμάμε λοιπόν: ελικρινή λιτότητα η παραμυθιασμένη πείνα...;

 3. George N avatar
  George N 16/06/2015 17:02:15

  Η υπογραφή του Τσίπρα φαντάζει σίγουρη κατά το "οι βάσεις φεύγουν" του Αντρέα όταν υπέγραφε την παραμονή τους αλλά και την ιστορική παράδοση της Αριστεράς να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει. Άρα μάλλον καλά κάνει ο Βαρουφάκης που προσπαθεί να βρει ρόλο για μετά....Μένει το: "με το όπλο παρά πόδα" για να διασκεδάσουμε για λίγο πριν την λυπητερή.

 4. iconology2009 avatar
  iconology2009 16/06/2015 17:47:14

  Θέατρο. Όλα αυτά είναι θέατρο για να πλασαριστεί το αξεπέραστα δύσκολο της διαπραγμάτευσης που θα φέρει μια συμφωνία κλάσεις σκληρότερη από το-ιδανικό φαντάζει πια σήμερα!-μέιλ Χαρδούβελη. Προσπαθούν να λύσουν το σοβαρό πολιτικό τους πρόβλημα-που στο μεγαλύτερο βαθμό είναι εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό-με απολίτικους και επικοινωνιακού χαρακτήρα δραματοποιήσεις.

 5. Than avatar
  Than 16/06/2015 22:58:31

  "ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει το μέγαρο Μαξίμου τις τελικές του αποφάσεις για το αν θα υπογράψει συμφωνία". Άλλωστε "η εντολή που έχουν λάβει είναι τετραετίας" Αυτές οι δυο φράσεις και μόνο τα λένε όλα. Οι τύποι είναι απίστευτα επικίνδυνοι και αδίστακτοι. Στο βωμό της μακροημέρευσης στην εξουσία, δε θα διστάσουν να θυσιάσουν τη χώρα. Επίσης, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι μετά τη "διαπραγμάτευση", αν έχεις την πρόθεση να κάνεις μια συμφωνία, θα πρέπει να συνεργαστείς με την άλλη πλευρά για την υλοποίησή της. Με την πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους εταίρους, πώς σκοπεύει ο Τσίπρας να συνεργαστεί μαζί τους, αφού προηγουμένως τους έχει προσβάλει, εξαπατήσει κτλ κτλ; Γι αυτό, λυπάμαι που το λέω για ακόμη μια φορά: Πιστεύω ότι εξαρχής το σχέδιο ήταν η ρήξη, αλλά με τρόπο ώστε οι ηλίθιοι που ψήφισαν τη συμμορία ΣΥΡΙΖΑ, να πειστούν ότι η ρήξη είναι με ευθύνη των "κακών ξένων" και ότι γι αυτό δε χρειάζεται καν δημοψήφισμα (το οποίο ο Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει γι αυτό και το αποφεύγει) για να φύγουμε από το ευρώ. Καλά ξεμπερδέματα.

 6. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 16/06/2015 23:19:13

  Τέτοιους Μορφονιούς και Χατζηαβάτηδες - δεν τους αξίζει ο τίτλος του Καραγκιόζη - διάλεξε ο πληθυσμός της Ελλάδας για κυβερνήτες και εκπροσώπους του. Δεν είναι η πρώτη φορά: Όταν ο Καραμανλής επιζητούσε "ήπια προσαρμογή" τα Τάγματα Εφόδου της Ροζ Αριστεράς - με την συναίνεση του Πανελλήνιου ΣΟΚ του Γεωργάκιου του Μικρού - έκαιγαν την Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε το "λεφτά υπάρχουν" και τα επακόλουθά του. Όταν ο Σαμαράς πρότεινε στα "Ζάππεια" λογικές, κοστολογημένες και εφικτές πολιτικές, αντιμετώπισε τη λοιδορία. Και όταν υποχρεώθηκε να κινηθεί στα πλαίσια όσων είχε ήδη βρει σαν παγιωμένη πραγματικότητα καταγγέλθηκε σαν ανακόλουθος, με τον εύκολο δημοσιογραφικό διασυρμό. Και τώρα, η μεγάλη πλειοψηφία του εντόπιου πληθυσμού, εξακολουθεί να ακολουθεί πότε το όνειρο των Κινέζικων και Ρώσικων πακτωλών και πότε την προεξόφληση των αερίων του Καμμενοψεκασμένου. Καλά να πάθουμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.