#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2011 15:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς λόγο ύπαρξης η κυβέρνηση ...της 6ης δόσης

[caption id="attachment_136637" align="alignnone" width="600" caption="Γ. Ιωάννου στο "Έθνος""][/caption]

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον (γερμανο-καθοδηγούμενο) ευρωπαϊκό περίγυρο, ξεπερνούν κατά πολύ το εύρος του σκοπού και την σαφώς προσδιορισμένη αποστολή της διαχειριστικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

Στην ουσία, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για την εφαρμογή της οποίας συνεστήθη η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, με την...υπερατλαντική «επιστράτευση» του κ. Παπαδήμου, έχει ήδη καταστεί ανίσχυρη. Γιατί το όποιο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, περνάει σε δεύτερη μοίρα  μπροστά στην αγωνιώδη αναζήτηση λύσης, για τη συνολικότερη κρίση χρέους που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη.

Οι Γερμανοί επιβάλλουν τους όρους τους, απαιτώντας με τρόπο μονολιθικό και δογματικό, το κλείδωμα πρώτα της υποχρεωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πριν την οποιαδήποτε συλλογική δράση που θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια  στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Εκ των πραγμάτων η προσέγγιση τους είναι εθνοκεντρική και κοντόφθαλμη. Και πιθανότατα δεν θα προλάβει να θεραπεύσει το πρόβλημα, πριν αυτό λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Με την τακτική του δυσκίνητου επιτελείου της κ. Μέρκελ που δεν αντιλαμβάνεται την πίεση χρόνου που επιβάλλουν οι αγορές, μπορεί να μην φτάσουμε καν στην αλλαγή συνθηκών. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ήδη, μία ντε φάκτο διάλυση της ευρωζώνης με σειρά άτακτων πτωχεύσεων και συνακόλουθη κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος.  Κάποιοι άλλοι μιλούν ευθέως για την επιδημική μετάδοση  μιας γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που όμοια της δεν θα έχει γνωρίσει η μεταπολεμική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, τα πράγματα ξεπερνούν κατά πολύ τον ελληνικό μικρόκοσμο, τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών, την πολυθρύλητη 6η δόση και τα παζάρια του Βενιζέλου με τους τραπεζίτες για το PSI.

    Εδώ μιλάμε για αναμέτρηση ισχύος πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με το Βερολίνο να παίζει χωρίς αντίπαλο και να απαιτεί «εδώ και τώρα»  πλήρη συμμόρφωση  με μιά σειρά δρακόντειων όρων δημοσιονομικής(και όχι μόνον)υποταγής.

Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο οι Γερμανοί προγραμματίζουν μία «πρόβα» διακυβερνητικής για να προετοιμάσουν ως τον Δεκέμβρη του 2012, το έδαφος αλλαγής της Συνθήκης της Λισσαβώνας και να καθορίσουν ένα νέο, ασφυκτικότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα προβλέπει ποινές και κυρώσεις, συνταγματικά κατοχυρωμένα «φρένα χρέους», πιθανότα δε και διαδικασίες αποβολής των δημοσιονομικά «απείθαρχων» χωρών.

Είναι αμφίβολο, ξαναλέω, αν θα προλάβουν να επιβάλουν τους κανόνες πριν «κρασάρει» το σύστημα. Αλλά τα ζητήματα θα τεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή στο νέο σχήμα θα γίνει σε εθελοντική/εκβιαστική βάση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πλήρους και ανεπιφύλακτης αποδοχής όρων που ευθέως ομολογείται ότι θίγουν την εθνική κυριαρχία, τουλάχιστον σε επίπεδο λήψης οικονομικών αποφάσεων και κατάρτισης προϋπολογισμών. Αυτό με την σειρά του, έχει συνέπειες για ένα ευρύτατο φάσμα εθνικών κυβερνητικών δράσεων που σχετίζονται με τις κοινωνικές δαπάνες, την νοσοκομειακή περίθαλψη, την παιδεία, το επίπεδο παροχής δημόσιων υπηρεσιών, την χρηματοδότηση των σωμάτων ασφαλείας και βεβαίως την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

Ευκόλως αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα παραπάνω, ξεπερνούν κατα πολύ τις αρμοδιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Ο κ. Παπαδήμος και ο λόχος των υπουργών του, δεν διαθέτουν την νομιμοποιητική βάση για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις που δεσμεύουν, όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενεές Ελλήνων.

Η χώρα, αφού εξασφάλισε με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο την 6η δόση, οφείλει να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χωρούν μισόλογα και περιστροφές. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό το φώς των νέων, πανευρωπαϊκής διάστασης διλημμάτων, πρέπει να φύγει και τον λόγο να πάρει ο λαός...

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gio23 avatar
  gio23 03/12/2011 15:48:13

  Η Ν.Δ. πολυ καλά θα κάνει να αλλάξει στάση γιατί ο Μπεννυ ρίχνει το φταίξιμο στη Ν.Δ. ως συγκυβερνώσα στην τρικομματική για να πετάξει απο πανω του την ευθύνη και για να αποπροσανατολίζει τους ψηφοφόρους.

 2. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 03/12/2011 16:00:28

  Εκτός και αν ισχύει η ιστορία με το δολάριο και τη δραχμή
  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2491.aspx

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 03/12/2011 16:31:56

  Πολύ σωστά. Και αν ο κύριος με το επιτηδευμένα απολιτικό στυλ νιώσει ότι ακούει μέσα του τις καμπάνες της εξουσίας, ότι το βιολογικό του ρολόι έχει δείξει την ώρα του εκλεγμένου πρωθυπουργού – και όχι του δοτού, του και καλά ουρανοκατέβατου ως άνοστο εβραϊκό μάννα - μπορεί κάλλιστα να κατέλθει στις εκλογές με δικό του κόμμα (τεχνοκρατών εννοείται, που απλώς έχουν και κάποιες ελαφρώς συστημικές τάσεις…). Ζητάμε εκλογές, και τις ζητάμε στην ώρα τους κοιτώντας κατάματα τους τάφους των προγόνων μας και τα μάτια των παιδιών μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Τιγράνης 03/12/2011 19:12:52

   O Παπαδήμος εύκολα τραβάει εκσυγχρονιστές, Μητσοτακικούς, νεο-πασόκους πλην ΓΑΠικών, ΚΝίτες που έγιναν πασόκοι και τέτοιους.

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ archaeopteryx 03/12/2011 19:29:56

    Ας τραβήξει όποιον και ό,τι θέλει. Εκλογές να κάνει και από εκεί και πέρα δικαίωμά του να κινηθεί όπως επιθυμεί. Σιγά μην φοβηθούμε και τα απολειφάδια της μεταπολίτευσης...

 4. Κάτοικος Ελβετίας avatar
  Κάτοικος Ελβετίας 03/12/2011 16:38:01

  Ας μη βιαζόμαστε. Αν η συμφωνία της 26-27/10 αναθεωρηθεί στις 9/12, όπως φαίνεται, τότε δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει τον Σαμαρά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να ζητήσει εκλογές, αφού οι στόχοι της μεταβατικής κυβέρνησης είτε θα έχουν επιτευχθεί είτε θα έχουν βγει από τα πλάνα.

 5. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 03/12/2011 18:37:34

  Γράφει ο κύριος Χαρβαλιάς:

  "Αυτό με την σειρά του, έχει συνέπειες για ένα ευρύτατο φάσμα ...... δράσεων που σχετίζονται ........, την χρηματοδότηση των σωμάτων ασφαλείας και βεβαίως .......".

  Αξιότιμε κύριε Χαρβαλιά και λοιποί φίλοι.

  Γίνεται από πολλούς ένα μεγάλο λάθος. Ίσως και εσκεμμένα. Συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος. Οι ΕΔ της πατρίδας μας, έχουν σαν αποστολή να εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας με στρατιωτικά μέσα, έναντι εξωτερικής απειλής, αν και εφόσον απαιτηθεί. Οι ΕΔ δε έχουν απολύτως καμιά σχέση με τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Οι αξιωματικοί και οι οπλίτες των ΕΔ υπάγονται σε ειδικό καθεστώς που προσδιορίζεται σαφώς από το σύνταγμα.

  Δεν εκφράζουν τις πολιτικές απόψεις τους, δεν εκφράζουν δημόσια τη γνώμη τους (προφορικά ή εγγράφως) για οποιοδήποτε ζήτημα, δεν έχουν δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους όταν θίγονται δημόσια σε ατομικό ή συνολικό επίπεδο, δεν αρθρογραφούν, δεν συνεταιρίζονται, δεν συνδικαλίζονται, δεν απεργούν, δεν διαμαρτύρονται, εργάζονται έξω από ωράρια, δεν αμείβονται υπερωριακά.

  Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν ενοποιήσει τις ΕΔ με τα σώματα ασφαλείας, καθαρά για μισθολογικούς λόγους, που βεβαίως είναι λάθος. Από εκεί και πέρα το απόλυτο χάος.

 6. Δήμος avatar
  Δήμος 03/12/2011 20:30:30

  Χατζημαρκάκης στο Mega: λάθος το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Τρόικας, το «όχι» Σαμαρά δικαιώνεται.

 7. a.p. avatar
  a.p. 03/12/2011 23:43:38

  Για μια ακομη φορα θα συμφωνησω με ενα ακομη πολυ καλο αρθρο σου στον Τυπο της Κυριακης . Ευγε Γιωργο ! Θα διαβασω αυριο και αλλα καλα αρθρα-αναλυσεις στον Ε.Τ. της Κυριακης , το ερωτημα που θελω να θεσω ειναι , τα διαβαζουν αυτα στην Ν.Δ. ; Τα λαμβανουν υπ' οψιν τους; Η' ...........

 8. sitting duck avatar
  sitting duck 04/12/2011 00:52:07

  Ηδη η ΝΔ έπρεπε να έχει θέσει νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ο αρθρογράφος του Τύπου ορθά παρατηρεί ότι η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων. Μιλάμε τώρα για άλλα πράγματα. Που έχουν να κάνουν με δεσμεύσεις στο κεφάλι των επόμενων γενεών. Κύριοι της Συγγρού, δεν υπάρχει πλέον το "με κάθε κόστος να μείνουμε στην Ευρωζώνη". Να προσδιορίσετε στον κόσμο ποιό είναι το κόστος αυτό και να αναλάβετε την ευθύνη του. Δεν μπορείτε συνέχεια να λειτουργείτε με λογικές στρουθοκαμήλου.
  Υ.Γ. Προς Αρματιστή: Σωστή η διάκριση μεταξύ σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων. Ομως εξίσου τραγική θα είναι η οικονομική κατάσταση και των δύο. Και φανταστείτε να πάει ο προυπολογισμός στα χέρια γερμανών κομισσάριων. Λέτε να κόπτονται για την βενζίνη στα περιπολικά, πόσο δε μάλλον στα άρματα μάχης του στρατού ξηράς...

 9. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 04/12/2011 00:54:54

  Δεν κατάλαβα από τη συνέντευξη Σαμαρά στο Βήμα ότι η ΝΔ βιάζεται για εκλογές. Αντιθέτως...εμπιστεύεται, λέει, τον Παπαδήμο και τον καλεί να ολοκληρώσει το έργο του. Είπαμε φυγομαχία, αλλά όπως το πάνε αυτοί θα χάσουν και την αυτοδυναμία(αν ποτέ την είχαν κλειδωμένη...)

  • factorx avatar
   factorx @ Wraia ta leme 04/12/2011 00:57:33

   Γιατί βάζεις το σχόλιο εδω; για να πουλήσεις φούμαρα; άλλα λέει ο Σαμαρά και οι εκλογές θα γινουν 4 Μαρτίου

 10. dorothea avatar
  dorothea 04/12/2011 00:56:40

  H συμμετοχή της ΝΔ στη κυβέρνηση Παπαδήμου μειώνει και τα περιθώρια ελιγμών. Τελέστα και παθέστα

 11. ΝΙΚΟΣ ΚΟΥTΡΙΚΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΥTΡΙΚΑΣ 04/12/2011 02:22:16

  Αγαπητέ φίλε-συνάδελφε- Γιώργο Χαρβαλιά,

  Σωστά τα γράφεις ή άποψή μου είναι ότι:

  1ον Θα δεχθούμε επίθεση από την Μέρκελ και πρέπει να έχουμε σύντομα κυβέρνηση ισχυρή για να διαπραγματευτούμε τη θέση της Ελλάδος.
  2ον Πρέπει να έχουμε ενημέρωση για κάθε κίνηση του Παπαδήμου αφού τα "Σημιτικά" στελέχη του επενδύουν στην επόμενη ημέρα και στις εκλογές.
  3ον Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από την 19η Φεβρουαρίου για εκλογές διότι ήδη
  ή κριτική των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων είναι έντονη.
  4ον Θα πρέπει να πιεστεί η ΕΚΤ και οι Μέρκελ-Σαρκοζί για την δημιουργία Ευρωμολόγου που θα βελτίωνε τη θέση της Ελλάδος και των άλλων κρατών σημαντικά και θα στήριζε το Ευρώ εν το μέσων της σημερινής αναταραχής-κρίσης της Ευρωζώνης.
  5ον ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ όπως πολύ σωστά γράφεις.
  Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.