#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2008 21:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς ατζέντα στην Άγκυρα ο Καραμανλής

Με φόντο τη Ζαχοπουλιάδα  ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Άγκυρα, όπου την Τετάρτη το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και μισό αιώνα (από το 1959 επί του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή).  Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε κλίμα χαμηλής ορατότητας για τα  ελληνοτουρκικά και με δεδομένο τον σκεπτικισμό που επικρατεί για τη σκοπιμότητά της, σε μια συγκυρία κλιμάκωσης των προκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Αυτή ακριβώς η στάση  της Άγκυρας οδηγεί λογικά στην εκτίμηση ότι ουσιαστικά  η άλλη πλευρά υπαγορεύει μία ατζέντα μονομερών διεκδικήσεων και βλέψεων.

Η απόφαση του κ. Καραμανλή  είναι αναμφισβήτητα απόφαση υψηλού ρίσκου, αν ληφθεί υπόψη  το γεγονός, ότι τα μηνύματα που φτάνουν από τη γείτονα χώρα  το τελευταίο διάστημα καταγράφουν με σαφήνεια πως οι στρατηγοί είναι αυτοί που καθορίζουν την ατζέντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος με τα όσα συζήτησε στην Αθήνα με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και με τη στάση που τήρησε  στην περιοδεία του στην Θράκη, κατέδειξε ότι η περίφημη «σύγκρουση στρατηγών-πολιτικών» στην Άγκυρα υπάρχει μόνο στα μυαλά της Αθήνας.

Για τρία ολόκληρα χρόνια ο κ. Καραμανλής είχε αποφύγει το πολιτικό κόστος αυτής της επίσκεψης, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του ομολόγου του και προσωπικού του φίλου  Ταγίπ Ερντογάν, τώρα όμως ο κύβος ερίφθει. Η Ντόρα που τόσον καιρό το Μαξίμου διέρρεε ότι θέλει να παρασύρει τον Καραμανλή στο παιχνίδι της μάλλον το κέρδισε τελικά. Λόγω Ζαχόπουλου μόνον; Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη  - γνωστή  υπέρμαχος αυτής της επίσκεψης- επιμένει να υποστηρίζει ότι πρόκειται για  ένα βήμα βελτίωσης των σχέσεων. Ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη,  υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή Μπακογιάννη: «Αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό την επίσκεψη,  χωρίς αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία». Δηλαδή, βλέποντας και κάνοντας (!!!). Αυτά τη στιγμή που (σύμφωνα με πληροφορίες) ο μοναδικός που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, έχει εκφράσει στον πρωθυπουργό -με τον οποίο συζητά τα εθνικά θέματα-  την αντίθεσή του σε αυτή την επίσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπό το φόβο τυχόν προκλήσεων- προβοκάτσιας και τα λοιπά, όπως είχε γίνει με την επίσκεψη Μολυβιάτη στην Άγκυρα,  η επίσκεψη Καραμανλή δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο εικοσιτετράωρα...

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.