#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 14:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρόνια πολλά και κινηματικά!

Το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός κινήματος αρχών και αξιώνΣτα πρώτα γενέθλια, ας αποφύγουμε τα τετριμμένα: τι πρέπει να κάνει ο Σαμαράς - 56η επικαιροποίηση απόψεων, 650 σχόλια - που έχουν ένα κοινό τόπο για εκ βάθρων αλλαγές και ποικίλουν μόνο στο ύφος και την ένταση.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αλλά θέλει και χρόνο για να φθάσει στη θάλασσα. Η μετατροπή ενός κόμματος συντηρητικού σε λαϊκού, με την έννοια ότι εκφράζει τους πόθους και τις ελπίδες ευρύτερων στρωμάτων, δεν είναι απλή υπόθεση.

Στη δύσκολη εξίσωση προστίθενται ομάδες συμφερόντων, opinion makers με διττούς και αμφίσημους ρόλους, προσωπικές στρατηγικές, ατομικές μωροφιλοδοξίες, η καθεστωτική τάση ενός κόμματος που έχει μάθει βασικά να χάνει και να αναμένει στωικά  την επιστροφή του στην εξουσία, κυρίως μέσω της φθοράς του ΠΑΣΟΚ.

Η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία δεν είναι όχι απλά το πρώτο, δεν είναι καθόλου ζητούμενο από την υγιή βάση. Η εξουσία ως αυτοσκοπός, οι συμβιβασμοί, η εξυπηρέτηση όσων συμβάλουν στην άνοδο της ΝΔ  ή στην ταχεία φθορά του κυβερνώντος κόμματος, ουδόλως απασχολούν τον ψηφοφόρο της ΝΔ του Σαμαρά.

«Μα τι θέλουν επιτέλους; Το συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας είμαστε» διατυπώνεται μετά επιτάσεως το ερώτημα. Να δώσουμε την απάντηση με ένα πολύ απλό παράδειγμα.

110 χρόνια πριν, το 1899, την ίδια ακριβώς ημερομηνία με τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μια ομάδα που θα αρνείται επί δεκαετίες να βάλει χορηγό στη φανέλα του συλλόγου, μια ομάδα που μοναδικό στόχο έχει να παίξει μεγάλη μπάλα , ακόμη κι όταν αυτό κοστίζει σε τίτλους.

Το στοίχημα λοιπόν είναι η δημιουργία μιας παράταξης που θα παίξει ένα μοναδικό, ένα καταλυτικό ρόλο στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και το ελληνικό κράτος. Μιας παράταξης που θα ανατάξει την εθνική οικονομία, μέσω της αναγέννησης των δύο βασικών πόλων προσφοράς και ζήτησης: της οικογένειας και της επιχείρησης. Έτσι δεν θα διατηρηθεί μια επίπλαστη κοινωνική συνοχή, αλλά θα δημιουργηθεί μια διαφορετική, πιο υγιής κοινωνία, ένας πιο «συμπαγής» κοινωνικός ιστός. Μια κοινωνία δικαιότερη και όχι «δικαίου», ένα σύστημα που θα ευνοεί την κοινωνική κινητικότητα και δεν θα καταδικάζει τον καθένα εξ ημών στην αναπαραγωγή του πατρώου κοινωνικού ρόλου.

Αναγκαία και ενδεχομένως και ικανή συνθήκη,  το χτίσιμο ενός κόμματος που δεν θα συμβιβαστεί με την πεπατημένη, που θα αποτινάξει τον μανδύα του συντηρητισμού,  θα παράγει σύγχρονες πολιτικές θέσεις, που θα μιλήσει ευθέως στις νέες γενιές και θα κάνει πράξη τα οράματα  του κινηματικού της χαρακτήρα.

Το βασικό ζητούμενο λοιπόν είναι η δημιουργία ενός κινήματος αρχών και αξιών. Όχι για να γεμίζουν τα προγράμματα με «επικοινωνιακές λέξεις», το ιδεολογικό οπλοστάσιο με «βαρύ» οπλισμό, οι εικόνες και οι λέξεις με «ατάκες».

Αλλά ως κόκκινη γραμμή κάθε ενέργειας, κάθε κίνησης, κάθε προγραμματισμού και κάθε αξιολόγησης προσώπων, ομάδων, πολιτικών καταστάσεων.

Αταλάντευτα, με ρεαλισμό και σύνεση, με όραμα και ελπίδα.

Χρόνια πολλά, χρόνια κινηματικά!

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γαλάζιος avatar
  γαλάζιος 29/11/2010 14:15:06

  Χρόνια πολλά και καλά.
  Για το καλό της Ελλάδος και μόνον.
  Χωρίς εξαρτήσεις, δουλείες και συμβιβασμούς υποτέλειας.
  Φέτος , παριμένουμε να γίνει ακόμη πιο καθαρό, το που θέλει ο Πρόεδρος μας να πάει τη χώρα και επιπλέον με ποιους θα το επιχειρήσει.
  Η πρώτη χρονιά του Αντώνη Σαμαρά στην ΝΔ στέφθηκε από επιτυχίες και μεγάλα βήματα προς τα μπρός.
  Τώρα είναι η ώρα να πειστεί η πλατιά λαϊκή βάση για τον στόχο και το δρόμο που θα υπηρετήσει ο Πρόεδρος μας και όλοι εμείς στο πλευρό του.
  Για μια χώρα ελεύθερη και ισχυρή μέσα από ένα κόμμα σύγχρονο αλλά πάνω από όλα λαϊκό και πατριωτικό!
  Καλή μας δύναμη και καλή επιτυχία!

 2. oxi ki etsi avatar
  oxi ki etsi 29/11/2010 14:28:43

  Μικρέ Οδυσσέα,

  καλά τα γράφεις αλλά έχω τα εξής ερωτήματα:

  1.) Μετά από ένα χρόνο ψάχνουμε τί Κίνημα θα είμαστε και τί Κόμμα θα
  χτίσουμε καθώς και πού θα απευθυνθούμε???

  2.) Τί εννοείς "το ποτάμι θέλει χρόνο να φτάσει στη θάλασσα"??? Πόσο χρόνο
  δηλ. θα βλέπουμε τον Πάκη Παυλόπουλο στα Κανάλια να υπερασπίζεται
  στο όνομα του Κόμματος, όλα αυτά τα οποία έκαναν τον κόσμο να
  αηδιάσει και να στείλει τον Καραμανλή στη Ραφήνα???

  3.) Τί εννοείς "η Εξουσία δεν είναι το ζητούμενο της Βάσης"???
  Ποιό νομίζεις οτι είναι το ζητούμενο της Βάσης??? Να μείνει το ΠΑΣΟΚ
  άλλα 40 χρόνια αλλά εμείς να είμαστε μια ωραία παρέα που βλέπει
  τα πράγματα με ρεαλισμό και σύνεση???
  Για να αντάξει το Κόμμα μας την εθνική Οικονομία δεν θα πρέπει να είναι
  Κυβέρνηση???
  Πώς θα εκδιωχθούν οι "Εβραίοι" (της ημεδαπής και της αλλοδαπής) και
  το μνημόνιό τους??? Από την Αντιπολίτευση???

  Εγώ λοιπόν δεν πήγα με τον Καρατζαφέρη ούτε με τη Ντόρα. Είμαι Ν.Δ. και θα είμαι Ν.Δ. Θεωρώ τον εαυτό μου υγιής Βάση. Αρχηγός είναι ο Σαμαράς και τέρμα και τελείωσε.

  Αλλά Οδυσσέα, δεν γνωρίζω εάν είσαι απλώς αναγνώστης του μπλογκ ή εάν έχεις κάποιο έρεισμα μέσα στο Κόμμα. Εάν ισχύει το δεύτερο τότε σε παρακαλώ να διαβιβάσεις "προς τα επάνω" οτι οι 550.000 λιγότεροι που πήγαν να ψηφίσουν ΔΕΝ ήταν επειδή η υγιής Βάση δεν επιθυμεί την Εξουσία ούτε επειδή η υγιής Βάση περιμένει τί είδους Κίνημα και Κόμμα πασχίζουμε να γίνουμε...

  ΔΕΝ ήταν αυτό το μήνυμα...

  Ειλικρινά πίστεψέ με...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ oxi ki etsi 29/11/2010 14:54:57

   1. Και πάντα πρέπει να ψαχνόμαστε, να αναπροσαρμόζουμε τις στρατηγικές. Μας έχουν φάει οι "σταθερές"
   2. Δείχνουν μία προτίμηση στον κο Παυλόπουλο τα κανάλια. Δεν έχει θεσμικό ρόλο αυτή τη στιγμή στο κόμμα
   3. Εννοώ ότι δεν περιμένει η Βάση της ΝΔ την εξουσία για να κάνει το ρουσφετάκι της. Όσοι το έχουν κατά νου είναι σε λάθος κόμμα και σε άλλη εποχή
   4. ¨Εχει εξαντληθεί το θέμα. Άλλο το διακύβευμα των δημοτικών-περιφερειακών, άλλο των εθνικών. Η αποχή ως σύνθετο φαιμόμενο δεν έχει μοναδιαία απάντηση

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ oxi ki etsi 29/11/2010 15:52:14

   1-ο σχηματισμός ενός συστήματος ιδεών, αξιών, προτύπων και στόχων είναι μια διαλεκτική (προϋποθέτει δηλαδή το διάλογο και την ανταλλαγή/σύγκριση απόψεων) διαδικασία που ποτέ δεν ολοκληρώνεται. Εφόσον βέβαια ο σκοπός δεν είναι η απόκτηση απλά ενός δόγματος (βλ. φιλελευθερισμός, μαρξισμός). Χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δεν αποκτιέται ποτέ μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι οι ταυτότητες δε δημιουργούνται μέσα σε λίγους μήνες. Δεν αρκεί π.χ. να πεις 'είμαι κοινωνικά φιλελεύθερος'. Επιπλέον, ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ προβληματιστεί για τέτοια θέματα, έχει ελάχιστες ή μηδαμινές σχετικές γνώσεις και συχνά παγιδεύεται στην ημιμάθεια.
   2-βλ. και παραπάνω. Το ότι το ποτάμι θέλει χρόνο να σχηματιστεί δε σημαίνει ότι σχηματίζεται ξαφνικά μετά από πάρα πολύ καιρό και μέχρι τότε δε συμβαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι χρειάζεται υπομονή για να φτιάξεις ένα υγιές κόμμα που θα έχει ισχυρή κοινωνική βάση. Το κόμμα πρέπει να πηγάζει από τα κάτω κι όχι να προσπαθεί να επιβάλλει απόψεις προς τα κάτω. Τότε μόνο είναι λαϊκό, αντιπροσωπευτικό. Η διαδικασία αυτή όμως θέλει χρόνο.
   3-η εξουσία ως αυτοσκοπός είναι κάτι που δε θα ηφελήσει την Ελλάδα γιατί φανερώνει ιδιοτελείς προθέσεις. Η εξουσία ως μέσο για να σωθεί η Ελλάδα είναι η πρέπουσα νοοτροπία για ένα κόμμα με καλές προθέσεις. Κανείς δε θέλει να ξεκουμπιστεί το ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για να ανέβει στην εξουσία η ΝΔ χωρίς να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα τιτάνια προβλήματα της Χώρας. Ο Σαμαράς δεν είναι υπεράνθρωπος. Αν ανέβει στην εξουσία χωρίς μια άξια και πολυπληθή ομάδα για να τον υποστηρίξει και να στελεχώσει την κυβέρνησή του, θα συντριβεί, όσο ικανός κι αν είναι ο ίδιος.

 3. Ευαγγελία avatar
  Ευαγγελία 29/11/2010 14:31:35

  Οι βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν στην ανάγκη συναίνεσης και προσπαθούν να πείσουν το Σαμαρά να βάλει νερό στο κρασί του. Τα σχόλια δικά σας...
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=228503

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Ευαγγελία 29/11/2010 15:02:04

   Προβλέπω να βάζουν αυτοί κρασί στο νερό τους...

  • victoria avatar
   victoria @ Ευαγγελία 29/11/2010 17:52:49

   Όχι ότι δεν υπάρχουν και άχρηστοι, αλλά παίζει τρελή προπαγάνδα το άρθρο. Όπως και η Σπυράκη που είδε πεδίο ...συναίνεσης από το Σαμαρά, κατά την ίδια ομιλία. Ας αποφασίσουν τουλάχιστον.

   Πριν ένα χρόνο δεν φανταζόμασταν πως σήμερα η χώρα μας θα ήταν η νο.1 υποψήφια για χρεωκοπία στον κόσμο ολόκληρο... Μόνη θεία πρόνοια..., ο Σαμαράς. Χρόνια πολλά!

 4. Rotarmist avatar
  Rotarmist 29/11/2010 16:38:34

  Πρεπει να παρει ποδι η γενια του 40 απο ολα τα αστικα κομματα.
  Το σαρακι εχει εισχψ=ωρησει βαθεια.
  Η Δεξια οπως την φαγαμε στο πετσι μας δεν εχει μελλον ουτε ως ΝΕΑ_ΝΕΑ δημοκρατια.
  Αλλο ονομα αλλη πολιτικη. Ειναι δυνατον; Ιδου η απορια.

 5. effie B. avatar
  effie B. 29/11/2010 17:00:59

  Σαν σημερα πριν ενα χρονο ξαναγιναμε εφηβοι. Σημερα γιορταζουμε την γεννηση της Ελπιδας. Δεν θα αφησουμε ποτε κανενα να μας την παρει!!! Χρονια Πολλα Προεδρε, και καλη δυναμη!!!!!!!!!!!

 6. anonymous avatar
  anonymous 29/11/2010 17:52:13

  Αν η ΝΔ δεν καταφέρει να διαλύσει το Πασοκικό παρακράτος δεν πρόκειται να κυβερνήσει ποτέ, κι αν κερδίσει τις εκλογές θα διασυρθεί.
  Πρέπει λοιπόν να βρει ποιοι το αποτελούν και να τους ξηλώσει σε μια νύχτα.

 7. Rotarmist avatar
  Rotarmist 29/11/2010 18:25:02

  Αν γινει παλι το ιδιο λαθος που εκανε ο Μητσοτακης και μετα ο Καραμανλης που δεναλλαξαν κανενα στη Δημοσια Διοικηση και μαλιστα προωθουσαν τους Πασοκους εις βαρος των αλλων υπαλληλων,(Διευθυντες και Τμηματαρχες 60%-40% μοιραζε τις θεσεις η ΝΔ). Κουμαντο καναν αυτοι και διοχετευαν και στοιχεια στην Χαριλαου Τρικουπη. Φαινετε οτι το ειχαν ριξει στις κομπινες και τους βολευε η κατασταση.
  Μετα μην απορειτε γιατι η Δημοσια Διοικηση βρισκετε απο το 1981 στα χερια του ΠΑΣΟΚ.

 8. FRATI avatar
  FRATI 29/11/2010 18:59:46

  Γιατί μας το αλλάζεις τώρα.

  Η βουλευτής που ψηφίζουμε μας ξεκαθάρισε ότι μόλις πάρουμε την εξουσία θα διοριστούμε στο δημόσιο.


  Άλωστε και αξιοκρατικά να το πάρεις μόνο οι νεο δημοκράτες είναι έξυποι και ικανοί.

  Νέα Δημοκρατία και τα μυαλά στα κάγκελα.

 9. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 29/11/2010 19:43:24

  Στο δημόσιο σε λίγο θα μπαίνεις αντί έκτισης ποινής στις φυλακές, κάτι σαν κοινωνική θητεία.
  Να προσέχετε τη βουλευτή γιατί μπορεί να μη βγει στις επόμενες εκλογές

 10. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 29/11/2010 21:46:59

  Χρόνια πολλά victoria

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.