23/07/2009 20:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρυσή η πανδημία για τις φαρμακοβιομηχανίεςΣτα 10 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει ο παγκόσμιος τζίρος από την προμήθεια του αντιγριπικού εμβολίουΓια τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας ο ιός της νέας γρίπης εξελίσσεται σε πακτωλό. Έστω κι αν δεν υπάρξει ποτέ πανδημία, ακόμη κι αν το εμβόλιο έρθει πολύ αργά, τα κέρδη είναι σίγουρα. Χρυσοφόροι ποταμοί εκβάλλουν ήδη στα ταμεία των εταιρειών, οι οποίες είναι έτοιμες να απορροφήσουν έναν ωκεανό 10 δισ. δολαρίων· αυτού του μεγέθους είναι ο αναμενόμενος τζίρος. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica»: « Ο φόβος δεν γνωρίζει ύφεση ».

Κάθε δόση εμβολίου δεν θα στοιχίζει πάνω από 10 ευρώ, σημαντικά κέρδη είναι ωστόσο εξασφαλισμένα λόγω των τεραστίων ποσοτήτων που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη. Ο παγκοσμίου βεληνεκούς χρηματοπιστωτικός οργανισμός JΡ Μorgan έσπευσε να κάνει τον λογαριασμό, υπολογίζοντας τις παραγγελίες που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις στις τρεις ως τέσσερις πολυεθνικές που έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παραγγελθεί το λιγότερο 600 εκατομμύρια δόσεις.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλα 350 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είτε σε ενέσιμη μορφή (για την Ευρώπη) είτε σε ρινικό εκνέφωμα (ΗΠΑ), γεγονός που σημαίνει ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν σίγουρες παραγγελίες που φτάνουν το δισεκατομμύριο. Τα κέρδη τους είναι εξασφαλισμένα, δεδομένου ότι το ένα δισεκατομμύριο δεν φτάνει για να καλύψει τον πληθυσμό του πλανήτη που φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια ψυχές.

Τις «χρυσές δουλειές» που προκύπτουν από τη νέα γρίπη και την απειλή της πανδημίας, τις μοιράζονται ολίγοι εκλεκτοί γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας· τα ονόματά τους: GlaxoSmithΚline, Sanofi Αventis, Νovartis, Αstra Ζeneca.

Πέρα από το εμβόλιο όμως χρειάζονται φάρμακα και για όσους έχουν νοσήσει από τον ιό Η1Ν1. Και αυτά τα έχουν αναλάβει μεγάλες εταιρείες, κυρίως η Roche που βγάζει το Τamiflu και η GlaxoSmithΚline με το Relenza. Από αυτά τα δύο συγγενικά φάρμακα που εξουδετερώνουν τον ιό της νέας γρίπης οι δύο εταιρείες θα εισπράξουν, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της Μorgan, 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις πλούσιες χώρες και 1,2 δισ. στις αναπτυσσόμενες, σύνολο 3 δισεκατομμύρια δολ. που ισοδυναμούν με 2 δισ. ευρώ. Γενικό σύνολο κερδών λοιπόν από τα εμβόλια και τα φάρμακα για τη νέα γρίπη γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Β εβαίως, χωρίς τα μεγάλα ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν θα είχαμε ούτε φάρμακα ούτε ελπίδα για εμβόλιο. Μόλις προ πενταετίας, τον χειμώνα 2004- 2005 δεν κατέστη δυνατόν να παρασκευαστούν οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων για την απλή γρίπη, δεδομένου ότι την παραγωγή είχαν αναλάβει δύο σχετικά μικρές εταιρείες, η Αventis Ρasteur και Chiron, οι οποίες απεδείχθησαν ποσοτικώς ανεπαρκείς. Οι «μεγάλοι» δεν υπεισέρχονταν σε αυτό τον τομέα, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη τα εμβόλια δεν παρουσίαζαν μεγάλη ζήτηση.

Υπήρξαν όμως και εταιρείες που κατάλαβαν κάποια στιγμή ότι με τα εμβόλια μπορούν να βγάλουν λεφτά. Ετσι η Wyeth έριξε στην αγορά το εμβόλιο για τον πνευμονόκοκκο (84 δολάρια η δόση) και η Μerck το εμβόλιο κατά του ιού των θηλωμάτων papilloma (130 δολάρια η δόση). Δεν άργησαν να μπουν στον χορό και οι μεγάλοι. Η Νovartis εξαγόρασε την Chiron, η Sanofi τις Αventis Ρasteur, Αstra Ζeneca Μedimmune, Glaxo ΙD Βiomedical και επίσης την Αcambis, ενώ η Glaxo απορρόφησε την Wyeth. Χωρίς τους κολοσσούς που προέκυψαν από όλες αυτές τις συγχωνεύσεις θα ήταν αδύνατον σήμερα να υπάρξει έστω και σκέψη αντιμετώπισης του επικίνδυνου ιού και της πανδημίας, όπως λένε οι επαΐοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

Και έτσι όμως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα οι προοπτικές δεν είναι άριστες. Όσες παραγγελίες κι αν έχουν γίνει δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει και εμβόλιο. Οι επιστήμονες της Νovartis ανακοίνωσαν ότι στις εργαστηριακές δοκιμές κατάφεραν να παραγάγουν μόνον το 30%- 50% των αντιγόνων που κανονικά εξάγονται για τον ιό της κανονικής γρίπης. Το αντιγόνο είναι το δραστικό στοιχείο του εμβολίου και αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα τα αντιγόνα τόσες περισσότερες και οι δόσεις του εμβολίου.

Εκτός αυτού, η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου είναι ακόμη χρονοβόρος. Μόλις απομονωθεί ο ιός στο εργαστήριο, γίνεται καλλιέργεια εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου σε εκατομμύρια αβγά από κότες για χρονικό διάστημα 4 ως 6 μηνών. Είναι προφανές ότι τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια δεν εξασφαλίζουν την έγκαιρη παραγωγή των ποσοτήτων του εμβολίου που ήδη έχουν παραγγελθεί.

Ευτυχώς υπάρχει και ταχύτερη μέθοδος παραγωγής: η παρασκευή εμβολίου απευθείας σε καλλιέργεια κυττάρων. Είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται συνήθως στην παρασκευή άλλων εμβολίων, μέθοδος που δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για την περίπτωση του ιού της νέας γρίπης, λόγω του πολύπλοκου των απαιτούμενων διαδικασιών. Η απειλή της πανδημίας δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις εξελίξεις.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=279814&dt=23/07/2009

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/07/2009 21:24:14

  αστεία-αστεία, σε σκοτεινές γωνιές του εταιρικού κόσμου, γίνεται συζήτηση (για την ώρα χαλαρή) για την διαχείριση του ενδεχομένου 30% του προσωπικού να είναι άρρωστο το φθινόπωρο. Όπως π.χ. όλο το λογιστήριο, ή όλος ο ποιοτικός έλεγχος... Το «ενδεχόμενο» δεν είναι καθόλου προφανές και όποια πιθανότητα κι αν έχει μπορεί να είναι ο αστάθμητος παράγοντας -- το πέταγμα της πεταλούδας.

 2. mareli avatar
  mareli 23/07/2009 23:00:35

  αστεία - αστεία μόλις οι γέροι πουλήσουν τα εμβόλιά τους θα επικρατήσει ηρεμία...
  Μετά την αναδιανομή πλούτου προς την ενέργεια, ακολουθεί μια αντίστοιχη προς τα φάρμακα.
  Με αφορμή το θόρυβο που γίνεται στην Ελλάδα από τους γέρους, ο φαρμακοποιός μου είπε: "τώρα θα πουλάμε ότι δεν πουλιόταν μέχρι σήμερα!!!"
  Μόλις, δε, το GAP έκανε πολιτικό συμβούλιο γρίπης κατάλαβα ότι τα συμφέροντα έχουν ανάγκη από λεφτά... ένεκα η κρίση που λέει κι ο γέρος. Γιατί, για κίνηση αντιπολίτευσης δε μου γεμίζει ο μάτι... τι δηλαδή, ξύπνησε μετά από τόσους μήνες αφήνοντας τον Αβραμόπουλο να βάζει θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια πρώτος απ' όλους τους Ευρωπαίους πριν 6 μήνες;
  GAP στα συμφέροντα!!

  ΥΓ. ΣΗΜΕΡΑ άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τιμής διάθεσης φαρμάκου στην Ελληνική αγορά (μέσος όρος 3 φθ!ηνότερων τιμών ανάμεσα στους 24). Εδώ κάποιοι χάνουν...
  ΧΘΕΣ μίλησε το GAP για τη γρίπη!!
  GAP στις συμπτώσεις...

  • arcaheopteryx avatar
   arcaheopteryx @ mareli 24/07/2009 01:29:04

   Ο Αβραμόπουλος δηλώνει ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο και όλα είναι υπό έλεγχο. Ο Καραμανλής και η Πετραλιά, σε συνάντηση με άλλον υπέρβαρο μας είπαν για τσεκ απ από το ΙΚΑ (καλά και οι τρείς σαν θρεφτάρια ήταν). Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι είστε στο ΙΚΑ, όλα καλά, δεν έχεις να φοβάσαι, είσαι εν τάξει.

   • mareli avatar
    mareli @ arcaheopteryx 24/07/2009 08:48:28

    Ευχαριστώ, το ίδιο εύχομαι και δι' υμάς...

   • mareli avatar
    mareli @ arcaheopteryx 24/07/2009 09:11:56

    Είναι προφανές ότι υπάρχει ΕΘΝΙΚΟ σχέδιο! Για όλα υπάρχουν ΕΘΝΙΚΑ σχέδια! Το θέμα όμως είναι η εφαρμογή τους... εκεί χρειάζεσαι κι εσύ και το GAP και ο Σκουλλάκης(!!!!).
    Μην είσαι γκρινιάρης, ότι γίνεται για το καλό των ασφαλισμένων καλό είναι...
    Οι εκπαιδευτικοί είναι ασαφαλισμένοι στο ταμείο του Δημοσίου... τώρα δηλαδή θα πρέπει να φοβάμαι;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ arcaheopteryx 24/07/2009 10:03:58

    Εθνικό σχέδιο από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Τίποτα... Στο ΙΚΑ εγώ δεν πλησιάζω. Γενιά όπου έχει γκισέ, δεν πλησιάζω. Αν (και μόνο εάν) υπάρξει θέμα πανδημίας, θα ισχύσουν τα μέτρα προστασίας από πυρηνική επίθεση. (Το άλλο Εθνικό σχέδιο)

   • mareli avatar
    mareli @ arcaheopteryx 24/07/2009 10:38:37

    Τα εθνικά σχέδια δεν ανήκουν στους υπουργούς! Υπάρχουν και διαρκώς επικαιροποιούνται... Το λέω πάλι: ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη για την εφαρμογή τους... Πλένεις τα χέρια σου πριν αγκαλιάσεις τα εγγόνια σου; Αρα συνεργάζεσαι για την επιτυχία του ΕΘΝΙΚΟΥ σχεδίου που αφορά τη χώρα και όλους ΕΜΑΣ... όχι τον ΤΙΠΟΤΑ ή τον Αβραμόπουλο!
    Ενημερωτικά... Η πανδημία υπάρχει και εξελίσσεται!!!

    από την "Ε" ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
    "Γρίπη Α, η ταχεία!

    Ως την ταχύτερα εξαπλούμενη πανδημία στην Ιστορία περιγράφει πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1)..."

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ arcaheopteryx 24/07/2009 13:00:52

    Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτά που λές:

    1. Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότα του Ελληνικού Δημοσίου να σχεδιάζει Εθνικά Σχέδια και να τα υλοποιεί. Οι Υπουργοί της ΝΔ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε αυτά (βλ. Ινδοί, δομημένα, Υπεξ, κλπ). Η αποτελεσματικότητα των Υπουργών της ΝΔ φυσικά συγκρίνεται με άλλους προγενέστερους Υπουργούς, ας πούμε τον Βενιζέλο και τους Ολυμπιακούς...

    2. Το προσωπικό: Δεν έχω εγγόνια, έχω ένα αγοράκι 8 ετών και ένα 5. Κάτσε τώρα να υπολογίζεις πόσο μεγάλος είμαι... Ιδανικά θα προτιμούσα να κολλήσουν αυτήν την εκδοχή, που μεταδίδεται εύκολα αλλά δεν είναι πολύ "κακιά". Flu parties...

   • mareli avatar
    mareli @ arcaheopteryx 24/07/2009 16:08:07

    Το κατάλαβα... μένουμε στο πολιτικό και αφήνουμε το Εθνικό...
    Συμφωνώ, όταν η αποτελεσματικότητα κοστίζει 15δις Ευρώ ενώ έχεις προϋπολογίσει 2,5 δισ, τότε πράγματι ο Βενιζέλος ξεχωρίζει λόγω όγκου (την κοιλιά εννοώ, όχι τίποτα άλλο κακό), γιατί τα λεφτά τα πληρώνουμε τώρα...
    Και λέμε τώρα...
    1. Ινδοί----> Τα παιδιά ΜΑΣ θα πληρώσουν Ο Ευρο
    2. Δομημένα---->Τα παιδιά ΜΑΣ θα πληρώσουν Ο Ευρο (Χρωστάνε μόνο για τα βρώμικα ομόλογα της προηγούμενης περίοδου χρηματιστήριο κλπ)
    3. Υπεξ------>Τα παιδιά ΜΑΣ θα πληρώσουν Ο Ευρο. Όχι όμως τα παιδιά της Ντόρας. Τα παιδιά του Καραβέλα ήδη πλήρωσαν και χρωστάνε ακόμα
    4. Τον Κοσκωτά, το χρηματιστήριο, το κτηματολόγιο τα πληρώνουν και θα τα πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...
    Γι' αυτό σου λέω αποτελεσματικότητα που γεμίζει τις τσέπες άλλων και όχι των παιδιών μας... είναι για αφρικάνους. Εγώ καθρεφτάκια δεν θέλω, μου αρκεί που βλέπω τον υπέρβαρο Βενιζέλο να ξεχειλίζει αποελεσματικότητα

    ΥΓ. Να σου ζήσουν τα παιδάκια. Έχω κι εγώ 2 κόρες 10 και 3 ΑΣΤΕΡΙΑ!!!

   • Βασιλική Σιάπκα avatar
    Βασιλική Σιάπκα @ arcaheopteryx 24/07/2009 16:24:26

    Αρχαιοπτέρυγα και Μαρέλη σας βλέπω και συμπέθερους σε μερικά χρόνια, που λέγαν και παληά κατά το λαϊκό μας ήθος, :)

 3. ataktos avatar
  ataktos 23/07/2009 23:46:52

  Και ο εσωτερικός ιμπεριαλισμός καλά κρατά

 4. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 24/07/2009 00:09:44

  Αφου μιλαμε για οικονομικα θεματα θελω να προσθεσω:
  o Εισαγωγεις αυτοκινητων: Ναι στα μετρα (Κοροιδα ειναι; Γι' αυτους, τους αυτοκινητοβιομηχανους και για την εισπραξη νεων πορων δεν εγιναν;).
  o Η κυβερνηση Θελει να αναθερμανει την οικονομια... (Σωθηκαμε!)
  Σουφλιας: Τα μετρα ειναι μονον περιβαλλοντολογικα! {Πες τα, Χρυσοστομε!Ενημερωσε μας, για να καταλαβαινουμε και εμεις).
  Και αυτα, τη στιγμη που η αγορα εχει στεγνωσει απο ρευστο, οι οκτω στις δεκα μικρες επιχειρησεις κινδυνευουν να κλεισουν και ο ενας στους τεσσερις νεους ψαχνει ματαιως για δουλεια.
  Α, να χαθειτε, παλιοσκυλα, που δινετε χρηματα τα οποια δανειζομαστε σαν χωρα για να φουσκωνουν ακομη περισσοτερο το πουγγι τους οι ...πενομενοι εισαγωγεις αυτοκινητων και να βοηθηθουν οι ξενες αυτοκινητοβιομηχανιες.

 5. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 24/07/2009 00:26:03

  Με συγχωρειτε, ξεχασα να προσθεσω:
  ο Οι βενζινοπωλες απορριπτουν τις ταμιακες μηχανες γιατι φοβουνται οτι το κρατος θα τους φορολογησει περισσοτερο!
  o Στην ιδια κατηγορια, δηλαδη, πληρωνουν φορο κατ' αποκοπη και οχι βασει του τζιρου και των κερδων και αλλες συμπαθεις ταξεις, οι ταξιτζηδες, οι ιδιοκτητες φορτηγων αυτοκινητων, οι πωλητες στις λαικες αγορες και αλλες "παραγωγικες" δυναμεις.
  Και ενα ερωτημα: Γιατι, τα υπουργεια Μεταφορων και Ναυτιλιας δεν καταργησαν τις αυξησεις που ειχαν εγκρινει για τα κομιστρα των ταξι και φορτηγων αυτοκινητων και τα πλοια της ακτοπλοιας, αντιστοιχα, τωρα που οι τιμες των καυσιμων επεσαν δυομιση σχεδον φορες κατω;
  Απαντησεις, ρε, μην κοιτατε αλλου.

 6. nyfitsa avatar
  nyfitsa 24/07/2009 08:37:54

  Το κάθε κακό για την ανθρωπότητα έχει ένα τεράστιο τζίρο για κάποια ομάδα «ΕΞΥΠΝΟΥΣ»…που ζούνε από την δυστυχία των άλλον. Όσο αρρωσταίνει ο άνθρωπος , τόσο πιο πλούσιοι γίνονται φαρμακοποιοί.
  Άλλη αρρώστια είναι εξάρτηση…….από τον τζόγο.
  Ενώ στον πολιτισμένο κόσμο τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο τα απαγορεύουν ή προσπαθούν να πείσουν τον άνθρωπο να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον του,… το τηλεοπτικό κανάλι WEST CHANNEL της Κοζάνης μια χαρά προβάλει διαφημιστικά σποτάκια για τα τυχερά παιχνίδια του καζίνου στα BITOLA !!! Αίσχος !!! Όλα για το κέρδος ? και ο πατριοτισμός???

 7. Naruto avatar
  Naruto 24/07/2009 10:48:20

  Deus X by Eidos. Ουτε λιγη πρωτοτυπια βρε αδερφε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.