#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/09/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρυσή Αυγή και Αριστερά


Η Αριστερά στην Ελλάδα και μαζί με αυτήν το απομεινάρι του ΠΑΣΟΚ όταν αναφέρονται στη Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούν τον όρο «ακροδεξιά» οργάνωση. Ας δούμε αν λένε τα πράγματα με το όνομά τους.


Τι "δεξιό" έχει η Χρυσή Αυγή έστω και καθ’ υπερβολή; Μήπως ο υπερεθνικισμός της σε σημείο εθνοφυλετισμού;  Η Δεξιά διαχρονικά τον πατριωτισμό τον θεωρούσε συνυφασμένο με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση επομένως δεν θα μπορούσε ποτέ να ταυτίσει τη φιλοπατρία με τον εθνοφυλετισμό (και την αυτοδικία που συνεπάγεται) που αποτελεί απαράδεκτη απόκλιση, αίρεση. Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως δεξιοί Έλληνες κατά πλειοψηφία θεωρούν τους άλλους λαούς ίσους με το δικό μας, απλώς στα θέματα παιδείας και πίστης προτάσσουν την εθνο-θρησκευτική τους ταυτότητα έναντι των διεθνιστικών προτύπων και επιθυμούν να υπάρχει μια ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία πάνω σε αυτή τη βάση, πράγμα όχι αυτονόητο, ιδίως τώρα σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Κανείς όμως από αυτή την πλειοψηφία δεν θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι «υπάνθρωποι» και άλλα τέτοια τσιτάτα.


Πού άλλου θα μπορούσε να είναι ακραία «δεξιές» οι θέσεις της Χρυσής Αυγής;  Μήπως, στην μετά πάθους υποστήριξη της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς έναντι του κρατισμού; Εδώ γελάμε. Η Χρυσή Αυγή ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές δηλώνει ότι πιστεύει στην οικονομία με ισχυρό κρατικό κεντρικό σχεδιασμό και θεωρεί σχεδόν όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις ως ξεπούλημα στους νταβατζήδες και τους ξένους προστάτες που μας επέβαλαν το μνημόνιο και άλλα τέτοια που λέγονται στα καφενεία.


Τα παραπάνω απλά συμπεράσματα έχουν κατά «περίεργο» λόγο διαλάθει της αντίληψης της εν Ελλάδι Αριστεράς. Γεγονός που προκαλεί απορία.


Η Χρυσή Αυγή είναι ο συνδυασμός της σοσιαλιστικού τύπου αντίληψης της οικονομίας με τον ακραίο εθνικισμό. Ο κρατισμός κυριάρχησε ως ιδεολογία μετά το ’81 με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Στηρίχτηκε, όμως, αποφασιστικά από την Αριστερά η οποία ως το στελεχιακό συμπλήρωμα της κρατικιστικής δομής του κράτους πέρασε στην ελληνική κοινωνία τον κρατισμό της ως «ιδανικό». Με αιχμή του δόρατος τον αριστερό συνδικαλισμό ύψωσε σε τέτοια επίπεδα το «ιδανικό» της αυτό που κάθε άλλη γνώμη βαπτίστηκε «αντίδραση» και «ξεπούλημα»  και ο φιλελευθερισμός κατασυκοφαντήθηκε ταυτιζόμενος με τον ανθρωποφάγο νεο-φιλελευθερισμό.  Εκτός από τους συνδικαλιστές, να θυμίσω την περιβόητη γενιά του Πολυτεχνείου που κατέλαβε στην κυριολεξία τη δημόσια διοίκηση, το δημοσιογραφικό χώρο, τη μέση εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια - με τις αριστερές φοιτητικές νεολαίες να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν, κ.α. Επίσης, την πλειοψηφία των καλλιτεχνών (πάντοτε με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού), και πολλούς άλλους που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι επηρέαζαν τη σκέψη της κοινωνίας αφού είχαν καταλάβει τους τομείς της ενημέρωσης, της παιδείας και του πολιτισμού.


Το άλλο σκέλος του μείγματος της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, ο υπερεθνικισμός, είναι αποτέλεσμα -  σφαιρικά μιλώντας - της  χουλιγκανοποίησης της πολιτικής. Όταν, η Δημοκρατία ως πολίτευμα και οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης, κάνουν εκπτώσεις, δέχονται ή κάνουν τα στραβά μάτια στην ανομία, προτρέπουν τον λαό να μην εφαρμόζει το νόμο γιατί είναι κακός, άδικος, όταν εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, όταν δεν στηρίζουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει αλλά την απαξιώνουν, όταν η λαθρομετανάστευση έπαιρνε μη διαχειρίσιμες διαστάσεις και ο πολιτικός κόσμος σφύριζε φάλτσες διεθνιστικές μελωδίες, όταν οι μίζες πήγαιναν και ερχόντουσαν, η φοροδιαφυγή θεωρούταν μαγκιά, όταν διάφοροι πολιτικοί φώναζαν μαζί με τους αγανακτισμένους «να καεί το μπουρδέλο η βουλή» κ.ο.κ. είναι επόμενο να εμφανιστούν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι η αγαπημένη τους πατρίδα θέλει «προστασία» τύπου μπράβου της νύχτας που δεν καταλαβαίνει από δημοκρατίες, κοινοβουλευτικές παραδόσεις και πολιτισμένες αβρότητες. Όπου δεν πίπτει ο λόγος του οργανωμένου κράτους, πίπτει ράβδος … από αυτόκλητους προστάτες «πατριώτες».


Η συνεύρεση της κυριαρχούσας τα τελευταία 30 χρόνια ιδεολογίας του κρατισμού ως κεντρικής αριστερής/σοσιαλιστικής  επιλογής και του ακραίου εθνικισμού έβγαλε την τερατογένεση του εθνικο-σοσιαλισμού. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα εθνικο-σοσιαλιστικό κόμμα ασχέτως αν η ίδια αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται σαν εθνικιστική παράταξη. Όταν το δουν κατάματα αυτό οι εγχώριοι πολιτικοί σχηματισμοί της Αριστεράς τότε πρώτον θα επαναπροσδιορίσουν σαφώς το περιεχόμενο της αριστερής ιδεολογίας και θα καταδικάσουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται - όχι ως κλισέ αυτή τη φορά - αλλά ουσιαστικά, διαχωρίζοντας τη θέση τους όχι μόνο από την νεοναζιστική και ρατσιστική βία αλλά και από την αναρχική και ακροαριστερή βία και τρομοκρατία, δηλαδή θα εξυγιάνουν το χώρο τους ουσιαστικά και δεύτερον θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου αφού θα έχουν πάψει να κλείνουν τα μάτια στον φασισμό που έχει παρεισφρήσει και σε διάφορες συνιστώσες του χώρου που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός.


Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι στο χώρο της Δεξιάς δεν υπάρχουν κάποιοι με φασιστικές απόψεις. Προφανώς υπάρχουν σε όλους τους χώρους και σ’  αυτόν της Δεξιάς. Το θέμα είναι να φτιάξουμε αποτελεσματικές κρατικές δομές από την αρχή αντικαθιστώντας το τσίρκο που είχαμε για κράτος. Έτσι, δεν θα υπάρχει κενός χώρος για να τον καλύψει κανένα φασιστικών αντιλήψεων γκρουπούσκουλο.


Μανώλης Μενεγάκης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/09/2012 08:42:38

  Αγαπητέ μου μην ξεχνάς δύο πράγματα: πρώτον τις περισσότερες κρατικοποιήσεις τις εκανε ο γέρο Καραμανλής. Δεύτερον επειδή αναφέρεσαι υποτιμητικά στο Κράτος αναφέροντας συνέχεια τον όρο κρατισμό, έχε υπόψη σου ότι η ιδέα του Κράτους (της Πολιτείας των προγόνων μας) είναι άφθαρτη αιώνια και κυρίως αναντικατάστατη.

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 17/09/2012 11:15:42

   Μπορώ να καταλάβω γιατί λες ότι προτάσσω τον όρο "κρατισμός". Δεν είναι στόχος μου να απαξιώσω το κράτος. Πολιτεία χωρίς αληθινό και αποτελεσματικό κράτος είναι ένα μπάχαλο. Όπως ακριβώς η Ελλάδα μέχρι πρότινος. Προσωπικά θα ήθελα ένα πολύ μικρότερο κράτος από το σημερινό αλλά ισχυρότερο σε επιβολή κανόνων.

   • ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
    ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ @ Μανώλης Μενεγάκης 17/09/2012 11:53:52

    Εγινες αντιληπτός. Κάπου με ενοχλεί να ακούω τον όρο "κρατισμός" διότι αυτό τον όρο τον χρησιμοποιούν κατά βάση οι εκπρόσωποι των αγορών, οι λεγόμενοι "αγοραίοι". Αυτοί βλέπουν το κράτος ως εμπόδιο στην παγκόσμια κυριαρχία τους και το συκοφαντούν συστηματικά.

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Μανώλης Μενεγάκης 17/09/2012 14:34:20

    Όταν λοιπόν το κράτος συμπεριφέρεται ως «κράτος αρωγός»και επενδυτής, είναι μία μορφή κρατισμού που σαφώς βοηθάει το άτομο,τον πολίτη, το σύνολο και την κοινωνία. Εάν όμως αφεθεί στην λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου laissez faire, τότε θα έχουμε μία κοινωνία στην οποία οι ταξικές αντιθέσεις θα παίρνουν διαστάσεις βίας.

 2. Greco avatar
  Greco 17/09/2012 09:16:11

  πολυ ψυχραιμο αρθρο. Ποιος να σ'ακουσει...

  να προσθεσω και μια τριτη παραμετρο: Αντισημιτισμο
  Εξαρση στην Ελλαδα ειχαμε κυριως μετα το 81 με τη στροφη του Παπανδρεου προς τους Αραβες. Ακομα ενα κοινο σημειο

 3. Tassos avatar
  Tassos 17/09/2012 09:32:57

  Βάστα με να σε βαστώ ν' ανεβούμε το βουνό είναι η Αριστερά με την ΧΑ

 4. Bulsara avatar
  Bulsara 17/09/2012 09:52:26

  Επειδή είσαι ανιστόρητος σου στέλνω κάτι που αντέγραψα : "Η θεωρία των άκρων είναι πέρα για πέρα ανιστόρητη. Διότι αυτό που ονομάζουν άκρα σ’ αυτό τον τόπο συναντήθηκαν δυο φορές. Στον τοίχο της Καισαριανής και στον τοίχο της Κοκκινιάς. Και από την μια πλευρά ήταν στημένοι οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής και εκτελέστηκαν και από την άλλη οι ταγματασφαλίτες".

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Bulsara 17/09/2012 11:17:12

   http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_11/09/2012_460644

  • dimx avatar
   dimx @ Bulsara 17/09/2012 14:53:35

   + 1000 γιαυτο που εγραψες για τησ Καισιαριανης τον τοιχο .

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Bulsara 17/09/2012 15:34:09

   Ξέχασες τον "τοίχο" στον Φεναιό, στην Στιμάγκα, στου Μακρυγιάννη, στην ΟΥΛΕΝ, στο Περιστέρι, στον Μελιγαλά, στον Μικρό Σταυρό στον δρόμο της Μεγαλόπολης κι ένα "σεντόνι" ακόμα, τόπους μαρτυρίου των Ελλήνων από τα μούλικα του Στάλιν.
   Αλλάξανε τα πράγματα αν δεν το κατάλαβες.
   Το δε "σύνταγμα των κορυσχάδων" θα το κάνετε μασούρι!

   • DexMax avatar
    DexMax @ Σταύρος 17/09/2012 16:58:40

    Κάθε ορεινό ελλαδικό χωριό έχει και μία πικρή ιστορία να περιγράψει από τη δράση των συμμοριτών...
    Βεβαίως η λεγόμενη μεταπολιτευτική "δεξιά" αυτά θέλει να να ξεχάσει αλλά η ιστορία δεν ξεχνιέται όσο και εάν κοιτάμε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης να την σπρώξουμε σαν το σκουπίδι κάτω από το χαλάκι να μην φαίνεται...

   • εξαρχεας avatar
    εξαρχεας @ Σταύρος 17/09/2012 17:22:39

    ακριβώς έτσι φίλε....

    κι όσες φορές κι αν κάψουν τα βιβλιοπωλεία οι συριζάδες η ιστορία δεν σ β ή ν ε τ α ι !!!!

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ Σταύρος 17/09/2012 19:33:06

    Σταύρακα τι χαμπάρια ψιλοχάθηκες.

    Χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα.

   • Πατωματζής avatar
    Πατωματζής @ Σταύρος 17/09/2012 23:55:00

    Η Μεσσηνία ήταν ένας από τους νομούς που υπέφερε αρκετά μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
    Η περίπτωση του Μελιγαλά ήταν η γνωστότερη λόγω της έκτασης που έλαβε, αλλά υπήρξαν και μικρότερα γεγονότα σε άλλες κωμοπόλεις και χωριά.

 5. man8os avatar
  man8os 17/09/2012 10:02:48

  Κυριε συγγραφεα, γραφετε, "επιθυμούν να υπάρχει μια ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία πάνω σε αυτή τη βάση". Ποιος πιστευει αληθεια οτι η πλειοψηφια των μεταναστων που ερχονται θα ενσωματωθει? Το πιστευετε ειλικρινα? Να τους παρετε σπιτι σας, να τους μαθετε Ελληνικα. Εγω δεν επιθυμω να με ληστευουν, να διακινουν παρανομα πραγματα, να τους βλεπω το πρωι στο δρομο. Χτες ληστεψαν μια φιλη μου φοιτητρια και της πηραν το λαπτοπ και καποια χρηματα. Εαν η δεξια πιστευει σε μια πολυπολιτισμικη κοινωνια δεν ειναι παρα η νεοφιλελευθερη ακροδεξια σεχτα της... Σε αυτο το θεμα δεν ειναι παραλογη η χρυση αυγη που εφιστα τον κινδυνο, ομως ειναι ανικανη να δωσει πραγματικη λυση στο προβλημα.
  Σιγουρα η ενσωματωση των μεταναστων στην Ελληνικη κοινωνια ειναι εντελως αδυνατη, εκτος και αν εθελοτυφλειτε.

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ man8os 17/09/2012 11:21:26

   Εάν πρώτα από όλα θέσουμε κάποια ποσοτικά όρια (π.χ. 5% του πληθυσμού) στους νόμιμους μετανάστες, τότε όσοι γνωρίζουν Ελληνικά, ή έχουν πάει αυτοί ή τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο και είναι χριστιανοί, κατά προτίμηση ορθόδοξοι (Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρώσοι, Μολδαβοί, αρκετοί από τους Αλβανούς που έχουν βαπτιστεί) μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως. Φανατικοί ισλαμιστές δεν μπορούν να ενσωματωθούν γιατί κυρίως δεν το θέλουν και γι' αυτό έχουν την τάση να φτιάχνουν γκέτο.

   • Greco avatar
    Greco @ Μανώλης Μενεγάκης 17/09/2012 11:30:14

    Συμφωνω το Ισλαμ ειναι το προβλημα. Και οχι μονο για μας αλλα για ολη τη Δυση

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/09/2012 10:08:28

  H XA ειναι η μεταφυτευση στην Ελλαδα του φασισμου και του ναζισμου σε μεταγενεστερο χρονο ή μαλλον εκτος τοπου και χρονου.
  Ο μεσοπολεμος οπου ανθισαν στην υπολοιπη Ευρωπη τα φαινομενα αυτα στην Ελλαδα απεδειχθη στειρος και υπαρχει λογος .Κυριαρχειται απο την αντιθεση βασιλικων και βενιζελικων και η μεταξικη δικτατορια παρα τα συμβολα της ειναι περισσοτερο μια βασιλικη δικτατορια ρεβανς κατα του βενιζελισμου παρα φασιστικο συστημα.Παντως λαικο φασιστικο κομμα δεν υπηρξε.
  Ο λογος ειναι οτι ο ελληνικος εθνικισμος ηταν φιλελευθερος απο ιδρυσεως ελληνικου κρατους.Ιδεολογικα η ελληνικη επανασταση του 1821 ανηκει στις φιλελευθερες επαναστασεις (αγγλικη,γαλλικη,αμερικανικη) και δεν ειναι το εθνος δημιουργημα του κρατους αλλα προυπαρχει και αυτο δημιουργει δια επαναστασεως το κρατος.
  Ο φασισμος ανθισε σε χωρες οπου το κρατος επεβληθη και ενοποιησε το εθνος χωρις επανασταση (Ιταλια 1860,Γερμανια 1870) και αρα εχει απο τη γεννηση του ισχυρη εννοια κρατισμου.
  Εμφανιζεται τωρα καθυστερημενα ως λαικο ρευμα στην Ελλαδα αφου ο αλλοτε λαος των εμπορων της Μεσογειου και των Βαλκανιων εχει γινει λαος δημοσιων υπαλληλων θετοντας ολες τις ελπιδες του στο κρατος και οχι στη παγκοσμια αγορα οπου μεγαλουργησαν οι προγονοι του το 19ο αιωνα και αφου εχει προηγηθει εντατικη ιδεολογικη προπαγανδα κατα των κοιτιδων του φιλελευθερισμου που καποτε μιμειτο (Αγγλια,Αμερικη).

  • man8os avatar
   man8os @ ψυχραιμια 17/09/2012 13:02:17

   Αγαπητε, δοξα τω Θεω δεν περασα ουτε Ατλαντισμο, ουτε φιλελευθερισμο, και αισθανομαι υγιεις.

  • Αντικομμουνιστής avatar
   Αντικομμουνιστής @ ψυχραιμια 17/09/2012 16:19:51

   Ο φασισμός του Μουσοολίνι, υπέρμαχος του συνδικαλιστικού κράτους, μεταφυτεύθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα του κομματικού συνδικαλιστικού κράτους του ΠΑΣΟΚ τα βλέπουμε σήμερα.

  • Μανος avatar
   Μανος @ ψυχραιμια 19/09/2012 02:35:29

   Ευτυχώς τώρα ήρθε ο Σαμαράς, να μας ξανακάνει φιλελευθερους με ακόμα περισσότερους φόρους. Κρατάμε Δυνατά, την φιλελευθερη δαδα ψηλα.Lolz

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 17/09/2012 10:58:17

  Το ΚΚΕ τουλάχιστον και απ όσο γνωρίζω, δεν χαρακτηρίζει την Χ.Α σαν "ακροδεξιά". Και αυτή η διευκρίνιση, επειδή αναφερόμενοι στην "αριστερά" γενικώς, μπορεί να τους πάρει όλους η μπάλα.
  "Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ναζισμού και του φασισμού τις δεκαετίες 1920 και 1930 πρωτοστατώντας στην αντισοβιετική και αντικομμουνιστική εκστρατεία (βλέπε άρθρα στο «Ριζοσπάστη», 27/11/2011 και 8/4/2012). Ο αντικομμουνισμός στον οποίο πρωτοστάτησε το ΠΑΣΟΚ - το οποίο σημειωτέον στήριξε άμεσα και έμμεσα και τον ΛΑ.Ο.Σ. - συμβάλλει στο να θρέφονται τέτοιες δυνάμεις. Αλλωστε, και στην περίπτωση της Γαλλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσωπικά ο Μιτεράν πρωτοστάτησαν στην ενίσχυση του Λεπέν."
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6817955&publDate=25/4/2012
  Και από το χθεσινό φύλλο:
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7039485&publDate=16/9/2012

  • Greco avatar
   Greco @ εναςάσχετος 17/09/2012 11:36:22

   Kαλα αυτα ειναι ιστοριες για αγριους του Ριζου. Οι Γερμανοι δεξιοι ειχαν αλλους λογους για τον αντικομμουνισμο. Κυριως την επανασταση του Μοναχου και την ευθυνη για την ηττα του πρωτου παγκοσμιου (την οποια εριξαν στους κομμουνιστες και στους εβραιους)

   • man8os avatar
    man8os @ Greco 17/09/2012 13:05:39

    τα κινηματα των Σπαρτακιστων, των αναρχικων και των Γερμανομπολσεβικων ευθυνονται για την αθλια παραδοση των Γερμανων, αν και η ηττα τους το πρωτο τριμηνο του 1919 ειναι κατι περισσοτερο απο σιγουρο οτι θα ειχε συμβει αν σκεφτει κανεις οτι οι συμμαχοι θα εισεβαλαν στη Γερμανια απο τα νοτια μεσω Πραγας και Αυστριας...

 8. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 17/09/2012 11:36:56

  Το άρθρο θα είχε νόημα να το συζητήσουμε στην περίπτωση που τα πράγματα στην Ελλάδα θα συνεχίζονταν τουλάχιστον όπως είναι σήμερα. Επειδή όμως τα πράγματα θα αλλάξουν - όπως αποφασίζουν οι δανειστές μας - είναι αναμενόμενο να υπάρξουν ανατροπές του πολιτικού σκηνικού τις οποίες ενδεχομένως δεν μπορούμε να προβλέψουμε..... ας περιμένουμε λοιπόν.
  Πάντως ανεξαρτήτως " ταμπέλας " κανένας μα κανένας δεν λέει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. ΚΑΝΕΝΑΣ. Το ερώτημα σήμερα είναι ΓΙΑΤΙ??

 9. αντιθετικός avatar
  αντιθετικός 17/09/2012 12:35:42

  Όλα καλά και μπράβο σου!!! Γιατί όμως σπεύδεις να υπερασπιστείς τον όρο δεξιός επικαλούμενος μάλιστα την ορθόδοξη παράδοση; Μπορεί ένας Χριστιανός να υπερασπίζεται την οποιαδήποτε κομματική ταμπέλα;

  • Γιώργος Βλάχος avatar
   Γιώργος Βλάχος @ αντιθετικός 17/09/2012 12:57:45

   Για τον πολύ απλό λόγο ότι η Αριστερά σε αυτήν την χώρα ήταν (και είναι) φανατικός πολέμιος της Ορθόδοξης Παράδοσης.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Γιώργος Βλάχος 17/09/2012 13:49:43

    Εγώ ξέρω κάτι θείους μου που ψηφίζουν ΚΚΕ και είναι εντελώς θρησκόληπτοι και το σπίτι τους είναι γεμάτο εικόνες.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Νικόλας 17/09/2012 13:58:05

     Κι εγώ γνωρίζω περιπτώσεις τέτοιες. Αυτό όμως συμβαίνει ΠΑΡΑ την ιδεολογία τους και όχι ένεκα αυτής. Άν δεν διέθεταν, πχ λόγω ανατροφής, τα εν λόγω αντισώματα που τους περισώζουν, θα καταντούσαν ταλεμπάν της παπαδοφαγίας και του αντιχριστιανισμού.

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ αντιθετικός 17/09/2012 14:47:29

   Με αφορμή το σχόλιο σου:

   Οι Έλληνες, δεξιοί και αριστεροί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι κατά ποσοστό συντριπτικό, ανεξάρτητα δηλαδή από οποιαδήποτε κομματική ταμπέλα. Κυρίως σε νεότερες ηλικίες υπάρχει μια μειοψηφική ομάδα αγνωστικιστών ή και αθεϊστών (πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην πίστη σε μεγαλύτερες ηλικίες) αλλά δεν αναιρείται το γεγονός ότι η χριστιανική ορθοδοξία αποτελεί βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, μαζί με τη γλώσσα.

   Όμως η Αριστερά, σε όλη την Ευρώπη θα έλεγε κανείς αλλά και στην Ελλάδα έχει μια διεθνιστική προσέγγιση στο θέμα της ένταξης των μεταναστών και είναι τόσο ανοιχτή που συχνά δεν θέτει ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την ένταξή τους σε κάθε κοινωνία. Για παράδειγμα, το να πάνε οι μετανάστες σε ελληνικό σχολείο ή να μάθουν καλά την ελληνική γλώσσα ή να μείνουν πολλά χρόνια στην χώρα για να έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ιθαγένεια αν και δεν θεωρείται κακό, δεν προβάλλεται και ως αναγκαία προϋπόθεση. Επίσης το Ισλάμ δεν θεωρείται εμπόδιο τουλάχιστον δυνητικά. Η θεωρία περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας στα πλαίσια ενός κράτους είναι αριστερής-διεθνιστικής προέλευσης ασχέτως αν την "ενσωμάτωσαν" οι θεωρητικοί της μοντέρνας παγκοσμιοποίησης.

   Στον αντίποδα, η συνήθης δεξιά προσέγγιση είναι ότι ρεαλιστική ενσωμάτωση μεταναστών μπορεί να γίνει αν υπάρχει αναγκαίος χρόνος προσαρμογής τους και κατά προτίμηση αν υπάρχει εθνο-θρησκευτική συμβατότητα. Το Ισλάμ θεωρείται εμπόδιο.

   Το κατά πόσο είναι ουτοπική η διεθνιστική/αριστερή προσέγγιση επειδή προσκρούει στην ρεαλιστική δυσκολία ενσωμάτωσης σε μια κοινωνία αλλοεθνών και αλλοθρήσκων, είναι ένα άλλο θέμα και σε αυτό διαφέρει η Αριστερά από τη Δεξιά.

   Ειδικά στην Ελλάδα, αυτή η υπεράσπιση της διεθνιστικής ουτοπίας εκφράστηκε καθ' υπερβολή (ως συνήθως είμαστε άμετροι οι Έλληνες) με την κατασυκοφάντηση κάθε αντίθετης με την Αριστερά φωνής στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Μέχρι και πριν από ελάχιστους μήνες, όποιος έλεγε π.χ. ότι θα πρέπει ως χώρα να θέσουμε μια ποσόστωση στις άδειες διαμονής για να μπορεί να γίνει εφικτή η ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηριζόταν από πολλούς εκπροσώπους της Αριστεράς σαν ακραίος ή ρατσιστής ή και φασίστας. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι και έσκασε μύτη και η απειλή ενός εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος έχει αρχίσει να γίνεται μια πιο σοβαρή και νηφάλια συζήτηση. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

   • αντιθετικός avatar
    αντιθετικός @ Μανώλης Μενεγάκης 19/09/2012 13:59:03

    Και πάλι μπράβο σου!!! Άλλο όμως ρώτησα...

 10. Santa avatar
  Santa 17/09/2012 12:53:28

  Ο εθνοφυλετισμός δεν είναι ταμπού. Το Ελληνικό έθνος ανήκει στην λευκη φυλή διαχρονικά, τι να κάνουμε τώρα. Θέλετε να γίνουμε Αγγλία και Γαλλία όπου το 20% είναι μαύροι;

  • man8os avatar
   man8os @ Santa 17/09/2012 13:06:34

   Σιγουρα οχι

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ man8os 17/09/2012 13:52:29

    Εμένα δε με νοιάζει αν το βιοτικό μου επίπεδο είναι καλό. Χίλιες φορές να ήμουν κάτοικος των Η.Π.Α. με το αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο παρά κάτοικος της "φυλετικά λευκής" Ρωσίας που είναι όλοι φτωχομπινεδιάρηδες.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ Νικόλας 17/09/2012 14:51:01

     Χαχα, ξέρεις πόσοι Αμερικάνοι ζουν κάτω από γέφυρες; Και όχι μαύροι, κινέζοι και λοιποί... Ολόλευκοι...

     • Νικόλας avatar
      Νικόλας @ Γιώργος 17/09/2012 16:21:01

      Ε και; Τι σχέση έχει αυτό με το βιοτικό επίπεδο; Σε όλες τις χώρες υπάρχουν πάμφτωχοι. Εγώ μίλησα για μέσο βιοτικό επίπεδο.

      Με τη λογική σου ξέρεις πόσοι εκατομμυριούχοι υπάρχουν στις ΗΠΑ; Και ξέρεις πόσοι ψωμολυσσάνε στη Ρωσία;

     • Santa avatar
      Santa @ Νικόλας 17/09/2012 22:56:41

      Μια Ελλάδα κατά το ήμισυ αράπικη απλά δεν θα ήταν πια Ελλάδα. Θα ήταν κάτι άλλο. Αν ένας Σομαλός έπαιρνε την Κινεζικη ιθαγένεια θα γέλαγαν και τα τούβλα του Σινικού Τείχους. Εξάλλου εάν γινόταν πραγματικότητα αυτός ο εφιάλτης που αναφέρεις, με μαθηματική ακρίβεια θα γινόμασταν (για τα καλά) χωρα τριτοκοσμική. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι Αφρικανικές χώρες είναι καθυστερημένες, μια ματια στο παγκόσμιο χάρτη του IQ φτάνει.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Santa 17/09/2012 14:24:02

   Προφανώς οι Έλληνες ανήκουν κυρίως στην Ελληνική φυλή αλλά με τον όρο "εθνοφυλετισμός" συνήθως εννοούμε ακραίες απόψεις περί υπεράσπισης της καθαρότητας της φυλής πάση θυσία που γίνονται απόλυτη κρατική ιδεολογία αντιδημοκρατικού-φασιστικού τύπου.

   Επίσης αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις παραδόσεις του Ελληνισμού, ισχύει το ισοκρατικό ότι "Έλληνες εσμέν οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες". Ας μην το ξεχνάμε.

  • ΚΕΜΑΛ avatar
   ΚΕΜΑΛ @ Santa 17/09/2012 15:26:23

   Όλως τυχαίως όμως, οι χώρες που προοδεύουν είναι αυτές όπου το χρώμα του δέρματος δεν προσδορίζει την εθνικότητα, βλ. Γκεμπρεσελασσιέ, ποδοσφαιριστής Τσέχος, Κίπκετερ, δρομέας Δανός κ.λ.π. Αν είναι να προοδεύσουμε, χίλιες φορές να είναι οι μισοί Έλληνες μαύροι, μιγάδες, Ασιάτες. Όπως ο Ντανιέλ Μπατίστα, ποδοσφαιριστής και Δημ. σύμβουλος Κωρωπίου, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, μπασκετμπολίστας.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΚΕΜΑΛ 18/09/2012 00:40:09

    Γκεμπρεσελασιέ,ποδοσφαιριστής Τσέχος!;
    Ἄστο,δέν τό 'χεις...

    • V4Volos avatar
     V4Volos @ Κυθήριος 18/09/2012 04:40:42

     Ενώ εσύ τό 'χεις; Γκεμπρεσελασιέ Τσέχος! Μπόατεγκ, Οζίλ, Κεντίρα, Ασαμόα Γερμανοί! Αουρέλιο Τούρκος! Θες κι άλλα; Ρώτα λίγο και μάθε...

 11. alex23 avatar
  alex23 17/09/2012 13:01:06

  βιοι παραλληλοι, παρομοιοι στοχοι και τροποι δρασης, ακραιες ομαδες με ροπη προς την βια και με μια δικη τους ερμηνεια για τους νομους και που αν δεν ειχαν στο πανω ραφι της 'βιτρινας' τους το εθνοφυλετικο, θα μπορουσε να τα ειχαν βρει στα υπολοιπα..

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/09/2012 13:23:28

  Η Ορθοδοξία και γενικότερα η χριστιανική παράδοση είναι αντίθετες με τον εθνοφυλετισμό (δηλαδή, τον ρατσισμό). Από την άλλη, για να είμαστε ρεαλιστές, όχι μόνο η διαφορετική θρησκευτική ένταξη, αλλά και η διαφορά του χρώματος στο δέρμα δυσχεραίνει την ενσωμάτωση ενός λαού σε έναν άλλο. Γιατί οι Αφροαμερικονοί έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπου κυριαρχούν πληθυσμιακά, τη στιγμή που είναι εξίσου Αμερικανοί και εξίσου χριστιανοί με έναν λευκό Αμερικανό; Γιατί οι Τσιγγάνοι δεν έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική και γενικότερα στην ευρωπαϊκή κοινωνία, τη στιγμή που βρίσκονται στην Ευρώπη τουλάχιστονα από τον 14ο αιώνα; Είναι κανείς που δεν πιστεύει ότι το διαφορετικό χρώμα των Τσιγγάνων δεν έπαιξε ρόλο στην γκετοποίησή τους; Ή, για να το πω διαφορετικά, αν οι Τσιγγάνοι ήταν εξίσου λευκοί με τους Ελληνες (ή τους Αλβανούς ή τους Σλάβους), νομίζετε ότι δεν θα είχαν ενσωματωθεί απόλυτα στην ελληνική (ή την αλβανική ή τη σλαβική) κοινωνία, τη στιγμή που έχουν κλείσει 5-6 αιώνες παρουσίας στη Βαλκανική;
  Δεν τα λέω αυτά για να επιδοκιμάσω τον ρατσισμό, προς τον οποίο είμαι αντίθετος, το λέω γιατί ο καθορισμός κάποιων κοινωνικών συμπεριφορών με βάση το χρώμα είναι διαχρονική πραγματικότητα.
  Εδώ όμως έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας "ισλάμ". Αν η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία 200.000 Πακιστανών που έρχονται ανεξέλεγκτα (τυχαίο το νούμερο) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και αν αυτοί ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γίνεται αδύνατη από τη στιγμή που είναι μουσουλμάνοι. Πλέον, λειτουργούν δυνητικά ως πέμπτη φάλαγγα της Τουρκίας, δυνητικά είναι μία βόμβα μέσα στη χώρα μας.
  Η ενσωμάτωση των Αλβανών διευκολύνθηκε από την κοινή βαλκανική μας παράδοση, από το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι πολύ χαλαροί ως προς τη θρησκευτική τους ένταξη (ξέρω τέτοιους που βάφτισαν τα παιδιά τους), αλλά και από το γεγονός ότι είναι λευκοί (κακά τα ψέμματα...).

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΒΙΣ 17/09/2012 14:25:37

   Συμφωνώ

 13. Νικόλας avatar
  Νικόλας 17/09/2012 13:51:11

  Απλά η Χ.Α. είναι ακροδεξιά διότι απαρτίζεται από πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ> (δεξιά) οι οποίοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα κόμματά τους γιατί εφήρμοζαν πολύ ήπιες τακτικές ενώ αυτοί θέλαν πιο ακραίες. Γι αυτό μετατοπίστηκαν προς την ακραία δεξιά. Απλά πράματάκια μην τα κάνουμε σύνθετα. Μήπως είναι ακροαριστερή και όχι ακροδεξιά η Χ.Α. θέλετε να μας πείτε κιόλας;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νικόλας 17/09/2012 14:03:52

   Και από πρώην κουκουέδες και πρώην πασόκους ψηφίστηκε η ΧΑ. Άλλωστε, ακούγεται κατα κόρον τώρα τελευταία, από πολλούς που έχουν χάσει τη μπάλα, ότι θα ψηφίσουν «ή Χρυσή Αυγή ή Σύριζα». Τα πράγματα λοιπόν είναι πιο σύνθετα από ότι νομίζεις, μην τα απλοποιείς υπερβολικά.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ ΚΜ 17/09/2012 14:07:08

    Δεν το ήξερα αυτό. Θα ψαξτώ παραπάνω. Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

 14. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/09/2012 15:18:07

  Ισως ενδιαφέρει : " Χρυσή Αυγή (α΄μέρος -Γιατί;) " στο σημερινό firiki2010

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ firiki2010 17/09/2012 15:55:58

   Aπό το εύστοχο άρθρο σας:
   "Το δεύτερο σκαλοπάτι στο οποίο πάτησε η ΧΑ δεν ήταν τίποτε άλλο από την προσπάθεια και με βίαιο μάλιστα τρόπο να απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα συνολικά. Επί δεκαετίες η “Αριστερά” κατήγγελε το πολιτικό σύστημα. Η οικονομική κρίση κι ένας καινούργιος καθαρά φαντασιακός διχασμός “μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί” έδωσε την αφορμή να να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα από ιστορίες συνωμοσίας, ψέμματα, μύθους, απίθανες προβλέψεις και ακόμα πιο απίθανες “προτάσεις”. Ο ορθολογισμός – που ούτως ή άλλως δεν είναι το δυνατό μας σημείο- στο περιθώριο, κρεμάλες στο Σύνταγμα ( αλλά και στις πλατείες της επαρχίας), “να καεί να καεί το μπου… η Βουλή!”, το ανιστόρητο “Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία – η χούντα δεν τελείωσε το 73″, διαρκής αναζήτηση εχθρών (κυρίως στο εξωτερικό- “παλιά μας τέχνη κόσκινο”), “τσουβάλιασμα” υπεύθυνων και ανεύθυνων, προπηλακισμοί υπουργών βουλευτών, παρελάσεις με μαθητές να μουτζώνουν τους επισήμους. Τι άλλο χρειαζόταν για να αναδειχθεί μια προφανώς εχθρική προς το δημοκρατικό πολίτευμα και εξ ορισμού λάτρης των θεωριών συνωμοσίας ΧΑ;"

   Έτσι είναι. Η πολιτική ανωριμότητα, ανοργανωσιά και η ιστορική αφέλεια( έως εξοργιστική άγνοια, βλ. "η χούντα δεν τελείωσε το 73") των Αγανακτισμένων αποενοχοποίησε όλο το χρυσαυγίτικο παραλήρημα("αλήτες, προδότες, πολιτικοί") που επί χρόνια ήταν απλά μια υστερική/γραφική κραυγή χουντονοσταλγών. Μασκαρέφτηκαν "εθνικιστές" οι τελευταίοι, φώναξαν παρόμοια συνθήματα οι πρώτοι και η αποενοχοποίηση συνετελέσθη. Θα πάρει κάποια χρόνια να διορθωθεί η ζημιά , αλλά θα διορθωθεί. Το εγγυάται η βλακεία, ο φανατισμός και οι εμμονές του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ και η χρόνια εξοικείωση τους με παράνομες μεθόδους. Άλλα οι εποχές άλλαξαν...

 15. Γιώργος Βλάχος avatar
  Γιώργος Βλάχος 17/09/2012 16:07:42

  Εγώ κύριοι νομίζω ότι την Χρυσή Αυγή την έθρεψαν η ανεγκεφαλία και οι εμμονές της καθεστωτικής Αριστεράς (η οποία μπορεί να μην κυβέρνησε, αλλά έγινε καθεστώς ασχέτως ποιό από τα 2 κόμματα κυβερνούσε).
  Όταν εγώ πριν από χρόνια (το 2004 συγκεκριμένα) πάνω σε μία συζήτηση για το μεταναστευτικό, έλεγα σε κάποιον συνάδελφό "προοδευτικών" φρονημάτων ότι θέση στην Ελλάδα έχουν όσοι σέβονται την χώρα και τους νόμους της, αυτός μου απαντούσε σκούζοντας ότι "αυτά τα λένε οι ρατσιστές και φασίστες"...και εκεί τελείωσε η συζήτηση. Και έτσι γινόταν όταν πήγαινε να γίνει οποιοσδήποτε διάλογος για το μεταναστευτικό. Ε κάποια στιγμή θσ ερχόταν και η Νέμεσις.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γιώργος Βλάχος 17/09/2012 16:21:58

   Τη Χρυσή Αυγή την εξέθρεψε η έλλειψη παιδείας και είναι ενδεικτικό της παρακμής του ελληνικού συστήματος παιδείας.

   Αυτό μόνο και τίποτε άλλο ._

   • Γιώργος Βλάχος avatar
    Γιώργος Βλάχος @ Νικόλας 17/09/2012 16:25:27

    Η παιδεία μας από το '74 και έπειτα αριστερο-κρατείται. Οπότε αυτό που έγραψα πιο πανω ισχύει στο ακέραιο.

 16. Σπορέας avatar
  Σπορέας 17/09/2012 16:18:11

  Ελπίζω κ. Μενεγάκη οι απόψεις σας να είναι αυστηρά προσωπικές σας και να μην απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας της παράταξης.
  Πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός όρισε την παράταξη σαν την πατριωτική παράταξη και το κόμμα της ΝΔ σαν το κόμμα των νοικοκυραίων.
  Το έκανε μετά λόγου γνώσεως χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα θρησκευτικών πεποιθήσεων.
  Μόνο κακόπιστος παριστάνει ότι δεν έχει υπόψιν του τους νεκρούς που έχουν προσφέρει στην υπεράσπιση της πατρίδας οι Καθολικοί Έλληνες, οι Εβραίοι Έλληνες, οι Μουσουλμάνοι Έλληνες, οι άθεοι Έλληνες, κλπ, κλπ.
  Άλλο πράγμα σέβομαι την Ορθοδοξία, γιατί είναι το θρησκευτικό πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου, και άλλο πράγμα είναι να είναι το προαπαιτούμενο για τον πατριωτισμό μου.
  Φιλικά.

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ Σπορέας 17/09/2012 21:13:36

   Αγαπητέ Σπορέα,

   Δεν είμαι εκπρόσωπος οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης και προφανώς εκφράζω προσωπικές μου απόψεις. Η προσέγγιση της δεξιάς ιδεολογίας στην Ελλάδα περί πατριωτισμού και ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης που αναφέρω στο άρθρο δεν σημαίνει ότι είναι δήθεν προαπαιτούμενη η συγκεκριμένη πίστη για να αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ο καθένας πολίτης.

   Όμως, η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση του ελληνισμού (ως πρόταση πολιτισμού δείτε το, όχι απαραίτητα ως θρησκευτική στάση) θεωρεί ως απαράδεκτη απόκλιση τον εθνοφυλετισμό, δηλαδή το ρατσισμό. Αυτό είπα. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, επομένως, θα ήταν άστοχο να πει κανείς ότι η πίστη χαρακτηρίζει πολιτικά κάποιον.

  • Μανώλης Μενεγάκης avatar
   Μανώλης Μενεγάκης @ Σπορέας 17/09/2012 21:23:44

   Αγαπητέ Σπορέα, παρεξηγήσατε.

   Δεν εκπροσωπώ οποιαδήποτε παράταξη και προφανώς εκφράζω προσωπικές μου απόψεις.

   Η αναφορά στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και την αντίθεσή της στον εθνοφυλετισμό (τον ρατσισμό) πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόταση πολιτισμού που κουβαλάει η παράδοση αυτή εντός της ελληνικής κοινωνίας διαχρονικά και όχι απαραίτητα σαν θρησκευτική επιταγή. Με άλλα λόγια, η αντίθεση πατριωτισμού και εθνοφυλετισμού υπάρχει στα ήθη και τα έθιμα του ελληνισμού.

   Είναι αυτονόητο ότι η ορθόδοξη πίστη δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την πολιτική ταυτότητα οποιουδήποτε, ούτε και για τον πατριωτισμό του. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και το γεγονός αυτό αναιρεί από μόνο του οποιαδήποτε σύνδεση πίστης και πολιτικής ταυτότητας.

 17. ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ avatar
  ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ 17/09/2012 16:27:02

  ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.......

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ......ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ.......ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΙΣ, ΛΑΟΣ,κτλ).....

  Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.......ΕΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.......

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ....

 18. Νικόλας avatar
  Νικόλας 17/09/2012 17:20:43

  Δεν εννοούσα αυτό. Δεν διδασκόμαστε ποιοτικά ιστορία, γεωμετρία, μαθηματικά και αρχαία γραμματεία στο γυμνάσιο. Άνθρωπος με ιστορικές γνώσεις και καλός στα μαθηματικά (άρα με IQ άνω του 100) δεν ψηφίζει ποτέ Χρυσή Αυγή.

  Τα περι ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς είναι κουραφέξαλα και έχω βαρεθεί να τα ακούω. Εάν κυριάρχησε ιδεολογικά η αριστερά τόσο το καλύτερο γι αυτήν, ο κόσμος έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει.

 19. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 17/09/2012 18:37:31

  «Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας ΔΟΚΕΙΝ είναι, και ΜΑΛΛΟΝ Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚΑΡΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΙ 31 ΕΤΗ ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
  Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους άλλους ανθρώπους, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων. Και το όνομα των Ελλήνων έκανε να θεωρείται ότι είναι χαρακτηριστικό όχι του γένους, αλλά της διανοίας. Και να αποκαλούνται Έλληνες περισσότερο οι μετέχοντες της ημετέρας εκπαιδεύσεως και όχι της κοινής καταγωγής

  • Greco avatar
   Greco @ IOKLOS ZARAS 17/09/2012 18:40:24

   E τι διαφορετικο λες. Για καλο το λεει ο Ισοκρατης

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ Greco 17/09/2012 21:45:32

    O ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ μιλάει για την σε τέτοιο βαθμό αλλοτρίωση των βαρβάρων ώστε να μην φαίνονονται αυτό που ήταν, αλλά αυτό που τους έκανε να μοιάζουν η παιδεία που είχαν πάρει από τους Έλληνες. Το πόσο γελοίο θα ήταν αυτό το θέαμα φαίνεται από το θέαμα του "γερμανού" υπουργού οικονομικών.

    • StygosYdata avatar
     StygosYdata @ IOKLOS ZARAS 18/09/2012 11:35:09

     Τον έχετε βιάσει τον Ισοκράτη. Δεν λέει τίποτα για "βάρβαρους". Την ανωτερότητα της πόλης του προβάλει και μας λέει ότι οι ιδανικοί Έλληνες είναι μόνο οι Αθηναίοι και όσοι από τους άλλους Έλληνες (όχι φυσικά τους βάρβαρους) ακολουθούν την αθηναϊκή παιδεία. Ο "εξελληνισμός" των "βαρβάρων" άρχισε πολύ μετά τον Ισοκράτη, στην ελληνιστική εποχή...

 20. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 17/09/2012 18:38:37

  Η ΧΑ στην Ελλαδα ειναι η εμπρακτη σκεψη του μεσου Ελληνα που ειναι ανημπορος να βγει στο δρομο και να φωναξει. Γιατι θελεις λιγο απο αδιαφορια προς τις εξελιξεις, λιγο απο δειλια, λιγο απο αισθημα κατωτεροτητας, βλεπει τη ζωη του να συρρικνωνεται και το μελλον του αβεβαιο. Δυστυχως, το συντρηπτικο ποσοστο του κοσμου, βρισκεται στο μεσο ενος πολεμου, οπου δεν γνωριζουμε τον εχθρο, και δεν εχουμε τα οπλα να τον πολεμησουμε. Σε εναν τετοιο πολεμο οπου φταινε τα παντα, ερχεται η ΧΑ - αναλλοιωτη ως τωρα πολιτικα να παρει με το μερος της μεγαλο μερος του τρομαγμενου κοσμου. Σιγουρα, η σταση του κρατους στο θεμα των λαθρομεταναστων αλλα και αλλων ζητηματων ειναι τελειως ανεπαρκης, που τα εκμεταλλευτηκε πληρως η ΧΑ και γι' αυτο τα ποσοστα της ειναι υψηλα.

 21. Αξύριστος Μαρξιστής avatar
  Αξύριστος Μαρξιστής 17/09/2012 19:00:55

  H αριστερά αποτελεί τη νομκλατούρα της κοινωνίας μας. Οι ψηφοφόροι της είναι
  οι βολεμένοι του δημοσίου και των ΜΚΟ.
  Αντιθέτως η ΧΑ αποτελείται από ιδιωτικούς υπαλλήλους,παιδιά που έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και όχι στο da capo, άτομα από φτωχές οικογένειες.Η ανοδό της θεωρείται δεδομένη.

  • deldio avatar
   deldio @ Αξύριστος Μαρξιστής 17/09/2012 22:40:18

   Τρισμέγιστε έγραψες! Άλλο ένα τέτοιο να γράψεις θα μας στείλεις όλους αδιάβαστους! Η κοινωνιολογική-ταξική προσέγγιση που κάνεις είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. ΕΥΓΕ!

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Αξύριστος Μαρξιστής 17/09/2012 22:51:03

   Συμφωνώ ότι οι αριστεροί, ειδικά οι ΣΥΡΙΖΑίοι συχνά είναι λεφτάδες ενώ οι ΧΑίτες συχνά είναι φτωχομπινέδες. Αυτό όμως δείχνει ότι η άνοδος της Χ.Α. δεν είναι καθόλου δεδομένη. Το αντίθετο μάλιστα.

 22. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/09/2012 19:11:02

  Συγγνώμη, αλλά η ίδια σου η απάντηση δικαιώνει τον Γιώργο Βλάχο (για την αριστεροκρατία του εκπαιδευτικού μας συστήματος), αλλά δικαιώνει και την άποψή μου ότι η πολλή αριστεροκρατία οδηγεί σε ουσιαστική αγραμματοσύνη. Ουσιαστική αγραμματοσύνη είναι η αδυναμία του σκέπτεσθαι, του συλλογίζεσθαι: Δεν αμφισβήτησε κανείς το ότι "ο κόσμος έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει" (αυτό συνήθως το αμφισβητεί η Αριστερά, εξ ου και τα γκουλάγκ και τα ψυχιατρεία). Το επιχείρημά σου, όμως, σημαίνει ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να πιστεύει και στην ισλαμική δημοκρατία, και στη ΧΑ, ενδεχομένως και στον ναζισμό ευθέως και απροσχημάτιστα (και όντως έχει τέτοιο δικαίωμα)...
  Άρα, προς τι οι ενστάσεις σου απέναντι στη ΧΑ;
  Μην το πάρεις προσωπικά αυτό που είπα περί ουσιαστικής αγραμματοσύνης, αφορά εκατομμύρια Έλληνες που σκέφτονται όπως εσύ, δεν είσαι μόνος σου....

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ ΒΙΣ 17/09/2012 22:41:20

   Ο συλλογισμός σας είναι παντελώς αβάσιμος. Το περιεχόμενο της μακροσκελούς σας παραγράφου θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής φράση "Το ότι εσύ, απόφοιτος σχολείων τα οποία παρέχουν αριστεροκρατούμενη παιδεία, επιτρέπεις σε κάποιον να ψηφίζει αριστερά αλλά όχι Χ.Α. δείχνει ότι τα αριστεροκρατούμενα σχολεία βγάζουν ανθρώπους οι οποίοι δε μπορούν να σκεφτούν λογικά."

   Το επιχείρημα αυτό τρομερά ασταθές και θα δίσταζα να το χαρακτηρίσω ακόμη και σοφιστεία, καθώς οι σοφιστείες είχαν ως χαρακτηριστικό την ορθή συμπερασματολογία. Με χρησιμοποιείτε ως απόδειξη της αποτυχίας της αριστερόστροφης παιδείας χωρίς καν να ξέρετε τι είδους παιδεία έχω λάβει. Επίσης, ακόμη και αν έχω λάβει αριστερόστροφη παιδεία, δε σημαίνει ότι από εμένα μπορείτε επαγωγικά να βγάλετε συμπέρασμα για όλους όσους έχουν λάβει αριστερόστροφη παιδεία. Τα παραπάνω ισχύουν για την περίπτωση που αυτά που είπα ως απάντηση στον Γιώργο Βλάχο είναι ασυναρτησίες.

   Που όμως δεν είναι ασυναρτησίες αλλά απολύτως λογικές και συνετές απόψεις. Με κατηγορείτε ότι απαγορεύω στον κόσμο να πιστεύει στο ναζισμό. Εγώ όμως ποτέ δεν απαγόρευσα σε κανέναν να απαγορεύει στο ναζισμό. Απλά εξέφρασα το συμπέρασμά μου, το οποίο δεν είναι άλλο παρά ότι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να εκφράζονται από το ναζισμό, χαρακτηρίζονται από έλλειψη παιδείας, και συγκεκριμένα από έλλειψη γνώσης μαθηματικών και αρχαίας γραμματείας. Το συμπέρασμά μου προκύπτει τόσο από στατιστικές μελέτες επί των εκλογικών αποτελεσμάτων όσο και από μελέτη δείγματος του κοινωνικού μου περιγύρου. Πιστεύω ότι κάποιος με δεξιόστροφη παιδεία θα μπορεί να καταλάβει τη διαστρέβλωση των λεγομένων μου που διαπράξατε.

   Όσο για το ποιος αμφισβητεί το δικαίωμα του πολίτη να πιστεύει ότι θέλει, νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό τόσο της Αριστεράς των γκουλάγκ, του Στάλιν και του μπολσεβικισμού όσο και της Δεξιάς του Μεταξά, του Παπαδόπουλου, του Φράνκο, του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Πινοσέτ, των βασανιστών και των ξερονησιών του Αιγαίου.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΒΙΣ 18/09/2012 00:45:11

   ΒΙΣ,εἶναι ἀπλό,ἡ ἀριστεροκρατία μέ τίς καταλήψεις καί τίς ἐπαναστάσεις,δέν ἀφήνει τά παιδιά νά μορφωθοῦν...

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Κυθήριος 18/09/2012 01:19:11

    Εμένα δυστυχώς το τμήμα μου στο Πολυτεχνείο υπέφερε από καταλήψεις, όπως και πολλές άλλες Αθηναϊκές σχολές.

    Παρ' όλα αυτά μολις απέκτησα το δίπλωμα είδα ιδίοις όμασι ότι ορισμένα από τα πιο ποιοτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού δε θεωρούσαν αμόρφωτο ούτε εμένα ούτε τους συναδέλφους μου, απόφοιτοι μιας "αριστεροκρατούμενης" σχολής όλοι.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Νικόλας 18/09/2012 09:06:46

     Τελικά,μᾶλλον καί οἱ δύο ἔχετε δίκιο...

 23. Καλλιπολίτης avatar
  Καλλιπολίτης 17/09/2012 22:49:54

  Όταν η ΧΑ θα είναι στην Εξουσία....θα ανοίξει το Κουτί της Πανδωρας...που σημαίνει θα αποκαλυφθούν τα ψέματα της Μεταπολίτευσης και την προδοσία της Κύπρου με το πραξικόπημα του Ιωαννιδη και τις μυστικές διασυνδέσεις του Ιωαννιδη με τη Μεταπολίτευση!

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Καλλιπολίτης 17/09/2012 22:52:22

   Εβέβαια και θα αποκαλυφθούν τα ψέματα της Μεταπολίτευσης. Η Χ.Α. θα πει "Έτσι έγιναν τα πράγματα. Όλα ήταν ένα ψέμα. Ο γάιδαρος πετάει." και όποιος τολμήσει να πει ότι ο γάιδαρος δεν πετάει το βλέπω να του μπήγουν πυρωμένο καρφί στην ουρήθρα.

 24. Δικερως avatar
  Δικερως 17/09/2012 22:53:00

  Η Χρυση Αυγη ειναι ο κακος μας εαυτος,
  που τα 'χει βαλει με τον αλλο κακο μας εαυτο.

 25. roadrunner avatar
  roadrunner 17/09/2012 23:32:38

  Πέρα από την αγανάκτηση του κόσμου, για το δοκιμασμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος που νιώθει ότι τον πρόδωσε. Ειδικά, η νεολαία, θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις τάξεις του ΚΚΕ (αλλά δεν το έκανε), της εξωκοιν/ής αριστεράς , της αριστεράς γενικότερα (αλλά δεν το έκανε).
  Ακούω πολύ νεαρά άτομα να επευφημούν τους ΧΑ απλά και μόνο γιατί ρίχνουν ξύλο ! Γιατί άραγε ; Τι οργή μπορεί τάχα να έχουν συσσωρευμένη άτομα των 12, 13 ή 16 χρόνων ή και μικρότερα ;
  Ίσως τα πράγματα να είναι πιο απλά από ότι φαίνονται, για το τι είναι η ΧΑ και γιατί απηχεί έντονα σε ιδιαίτερες νέες ηλικιακές ομάδες.
  Ενδέχεται, στις πολύ νεαρές ηλικίες, η ΧΑ είναι πολύ απλά, το θαύμα που ζωντάνεψε τους ήρωες των fighting videogames , που τους γαλούχησαν (πχ στο PSone, Μarvel super heroes street fighters, Tekker III, X-Men Mutant). Η τυφλή και άσκοπη βία, η βία για τη βία μακριά από κάθε έννοια αληθινής πολιτικοποίησης. Είναι μια πιθανή εξήγηση, τουλάχιστον για τις περίπου εφηβικές ηλικίες.

 26. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/09/2012 00:42:11

  Νά ἄλλαζες ὄνομα μήπως;
  (Συγνώμη Φάκτορα..)

 27. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 18/09/2012 01:01:52

  Τον μπέρδεψε με τον γνωστό Κινέζο αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΒΙΣ 18/09/2012 09:03:26

   Νομίζω ὅτι ἐννοεῖ τόν Κενυάτη;,Καμερουνέζο;,παλιό δρομέα Γκεμπρεσιλασιέ.

 28. ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ avatar
  ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 18/09/2012 01:21:55

  ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Χ.Α.

 29. Santa avatar
  Santa 18/09/2012 01:41:52

  Εγώ που δηλώνω και ακροδεξιός (ΕΠΕΝ, Ελληνικό Μέτωπο και ΛΑΟΣ στις αρχές του), η ΧΑ δεν με εκφράζει ιδεολογικά. Μονο στο μεταναστευτικό συμφωνώ μαζί της. Και η αλήθεια είναι πως όταν θα ξεσηκωθούν οι αφρό-ισλαμιστές κατσαπλιάδες υποκινούμενοι από τους αριστεριστές του indymedia, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των ΜΚΟ και θα χύνεται το αίμα ποτάμι στους δρόμους, το φίδι από την τρυπα θα το βγάλουν οι κασιδιάρηδες, όχι ο Χατζιδάκης και ο Δένδιας.

 30. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 18/09/2012 08:54:15

  Επιτέλους ταυτίζομαι 100%. Η Χ.Α είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Δηλαδή NAZIososialistic. Αυτό είναι δεδομένο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ψήφισαν άτομα που παλαιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και στήριζαν την αριστερά. Δηλαδή από άτομα που διακατέχονται περισσότερο από το σοσιαλιστικό παρά από το εθνικό. Τα άτομα αυτά κατευθύνονται και όποιος διαβάζει πολιτική τακτικισμού συμπεραίνει ότι η επόμενη 40ετία θα είναι περίοδος δεξιόστροφης δημιουργικότητας αφού γκρεμιστεί κάθε σοσιαλιστικό ψέμα.

 31. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 18/09/2012 11:50:36

  Εν μέρει είναι δεξιά γιατί πολύ απλά περιέχει ισχυρό στοιχείο εθνικής ιδεολογίας, μαζί με τα παρερχόμενα όπως θρησκεία κτλ. Επίσης θα ήταν καλό να αναφέρεις ότι η δεξιά δεν έχει μόνο αγίους από την αρχή όχι μόνο στο τέλος του κειμένου.

  Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να τονιστεί ότι η πολιτικοποίηση της θρησκείας μπερδεύει τα πράγματα. Αν κάποιος πιστεύει ότι οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί θέλουν ξεχωριστές πατρίδες τότε είναι ένα θέμα από μόνο του έξω από πολιτικά θέματα. π.χ. υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί χριστιανοί∙ κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί μουσουλμάνοι. Είναι πραγματικά διαφορετικοί, ή απλά μιλάμε για θρησκείες μόνο; Τέλος πάντως.

  Πάντως θα συμφωνήσω με αυτόν που ανέφερε ότι υπάρχουν και άθρησκοι που έχουν να προσφέρουν. Μάλιστα τους θεωρώ πολλές φορές λαμπρά μυαλά και καθόλου ανήθικα. Εξάλλου ο αλτρουισμός έχει αρχίσει να θεωρείται ότι πηγάζει εγγενώς από το ανθρώπινο είδος (http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=is-altruism-a-genetic-trait). Δεν απαιτούνται θρησκείες και ιδιαίτερα φανατικές θρησκευτικές κινήσεις όπως κάποιες από τη Μέση Ανατολή τελευταία.

 32. Αγανακτισμένος avatar
  Αγανακτισμένος 19/09/2012 09:22:51

  Νομίζω πως η διάζευξη αριστεράς-δεξιάς είναι στις μέρες μας ξεπερασμένη μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την ιδεολογική σύγχυση που επακολούθησε έκτοτε. Η αληθινή διάζευξη σήμερα είναι ανάμεσα στους πατριώτες, από το ένα μέρος, και στους νεοταξικούς/νεοφιλελεύθερους που ενεργούν, κατά βάθος, σε αγαστή σύμπνοια με τους μεταλλαγμένους αριστερούς, από το άλλο.
  Λέγοντας «πατριώτες», εννοώ εκείνους που συλλαμβάνουν τα μηνύματα της εποχής και επιλέγουν συνειδητά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά , ταυτόχρονα, ενστερνίζονται τις διαχρονικές ελληνικές αξίες, ενδιαφέρονται για τη στερέωση της ελληνικότητας στη συνείδηση της νεολαίας μας και θεωρούν αδιαπραγμάτευτη θέση το ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και σε κανέναν άλλο. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι νεοταξικοί/ νεοφιλελεύθεροι και οι μεταλλαγμένοι αριστεροί. Παρά τις οποιεσδήποτε μεταξύ τους διαφορές, νεοταξικοί νεοφιλελεύθεροι και μεταλλαγμένοι αριστεροί συναίνεσαν παλαιότερα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, προπηλάκισαν το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και αγωνίστηκαν για την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Κατά τα άλλα, έχουν εγκολπωθεί το φασισμό της «πολιτικής ορθότητας», δείχνονται ανεκτικοί στο ρεύμα του Νέο-Οθωμανισμού, προωθούν την πολιτική των ανοιχτών ή, έστω, των χαλαρών συνόρων απέναντι στην πλημμυρίδα της λαθρομετανάστευσης και κλείνουν πονηρά το μάτι στις ΜΚΟ, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι έξωθεν κατευθυνόμενοι και αφειδώς χρηματοδοτούμενοι μηχανισμού κοινωνικής αποσάθρωσης και ιδεολογικού εκμαυλισμού. Κυρίως όμως, νεοταξικοί νεοφιλελεύθεροι και μεταλλαγμένοι αριστεροί συνοδοιπορούν στην αποδόμηση της έννοιας του έθνους και στην αποδυνάμωση της εθνικής συνείδησης της ελληνικής νεολαίας, συγχέοντας σκόπιμα και εκ του πονηρού την εθνικότητα με τον εθνικισμό. Διαφορές μεταξύ των δύο μπορεί να υπάρχουν αρκετές, αλλά τις θεωρώ δευτερεύουσες και επουσιώδεις.

 33. Σπύρος avatar
  Σπύρος 21/09/2012 19:57:25

  Ότι πιο αισχρό έχω διαβάσει.Τελείως προβακατόρικο άρθρο.Ακούς εκεί η χρυσή αυγή είναι εθνικο-σοσιαλιστικό κόμμα.ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ!!!ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Σπύρος 29/09/2012 16:25:50

   Δεν γνωρίζεις είναι φανερό. ΝΑΖΙ είναι η συντομογραφία του εθνικοσοσιαλισμού στη γερμανική γλώσσα. Ψάξε το

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.