#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2011 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της μεσαίας τάξηςΧθες το πρωί συζητούσα με τη φαρμακοποιό μου. Μου εξηγούσε πως η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη. Δεν πάει άλλο.

Κάθε μέρα έρχεται και μια νέα διάταξη, μια νέα εγκύκλιος, που συμπληρώνει ή που αναιρεί την άλλη. Το κράτος απαρτίζεται από μαθητευόμενους μάγους. Τα φάρμακα μειώνονται, οι τιμές τους ανεβαίνουν, ο ΦΠΑ ανεβοκατεβαίνει,  η γραφειοκρατία αυξάνεται (σφραγίδες επί σφραγίδων), και το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ούτε στους φαρμακοποιούς, ούτε στους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά ούτε και στους ασφαλισμένους.

«Είναι, σαν να θέλουν να διαλύσουν τη μεσαία τάξη…», μου είπε.

 

Εδώ και αρκετό διάστημα, σερφάροντας στο διαδίκτυο, βλέπω όλο και πιο πολλές αναφορές στη νέα  αναπτυσσόμενη «παγκόσμια μεσαία τάξη». Παντού άρθρα και αναλύσεις για αυτήν. Άλλοι θρηνολογούν, προβλέποντας το τέλος της, και άλλοι θριαμβολογούν, θεωρώντας πως η παγκόσμια αύξηση της μεσαίας τάξης είναι απόδειξη της  τεχνολογικής και οικονομικής προόδου της ανθρωπότητας, που επιτέλους ξέφυγε από τη γενικευμένη φτώχια του παρελθόντος.

Υπάρχουν όμως και αναλύσεις που είναι κινδυνολογικές. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ανήκουν πλέον στη μεσαία τάξη (βλ. Κίνα, Βραζιλία κλπ) σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, αυξημένη ανάγκη για παραγωγή τροφίμων και λοιπών αγαθών, κ.ο.κ. Σημαίνει σκληρό ανταγωνισμό για φυσικούς πόρους, και για ενέργεια. Και όλα αυτά οδηγούν σε αχαλίνωτη οικονομική ανάπτυξη, που κάποτε θα καταρρεύσει από την υπερθέρμανση. Και ο πλανήτης μας θα «εκραγεί».

Συνεπώς; Τι πρέπει να γίνει;

Μήπως θα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η φρενήρης ανάπτυξη της μεσαίας τάξης;

Μήπως δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε ένα δισεκατομμύριο Ινδούς εποχούμενους, με όλα τα συμπαρομαρτούντα απόβλητα που η οικονομική τους βελτίωση συνεπάγεται; Και αν όχι εμείς, μήπως αυτοί που ορίζουν (στα κρυφά) τις τύχες μας;

Μήπως λοιπόν είχαν και έχουν δίκιο οι διάφοροι συνομωσιολόγοι;

Μήπως τα πλάνα της «παγκόσμιας τάξης», που χαράχτηκαν προ πολλού, και που συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέσω των μεγάλων τραπεζιτών, των κλειστών λεσχών τύπου Μπίλντερμπεργκ, των κυβερνήσεων, κ.ά. έχουν βάλει σκοπό την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης;

Μήπως ο τελικός σκοπός είναι η αναδιανομή του εισοδήματος έτσι ώστε να υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που θα απολαμβάνει, και μια τεράστια πλειοψηφία που θα υποφέρει υπηρετώντας την;

Οι διάφορες ελίτ, που εν μέσω κρίσης κερδίζουν αφάνταστα ποσά, προφανώς διαβλέπουν μια απειλή στο κομμάτι της πίτας από πλευράς της μεσαίας τάξης, και ίσως για αυτό ξεκίνησαν τον συντονισμένο πόλεμο εναντίον της, με όπλα τους τους πολιτικούς, τις τράπεζες, τις χρηματαγορές, και τους διάφορους οίκους αξιολόγησης, που ελέγχουν ασφυκτικά.

Προφανώς δεν τους βολεύουν οι κατακτήσεις που κέρδισε ο μέσος άνθρωπος τα τελευταία εκατό χρόνια. Κατακτήσεις όπως το 8ωρο, οι συντάξεις, η δημόσια υγεία, και γενικά το κοινωνικό κράτος και τα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα. Δεν θέλουν ανταγωνιστές στην εκμετάλλευση των φυσικών και άλλων πόρων. Τα θέλουν όλα δικά τους.

Τα εκατό αυτά χρόνια ίσως να ήταν μια θλιβερή παρένθεση για τις δυνάμεις που ελέγχουν ανέκαθεν τον πλανήτη. Λίγο ο κομμουνισμός, λίγο ο εθνικισμός, λίγο η διάδοση της σοσιαλδημοκρατίας, λίγο ο συνδικαλισμός, και σιγά σιγά οι ελίτ περιχαρακώθηκαν. Όχι ότι έπαψαν να κερδίζουν,  απλά έχασαν ένα σημαντικό κομμάτι του γενικού παραγόμενου εισοδήματος σε μια νέα τάξη ανθρώπων, που κι αυτή με τη σειρά της άρχισε να απαιτεί αυτοκίνητα, προϊόντα, διασκέδαση, διακοπές, κλπ.

Για αυτό και το σκοτεινό πείραμα ξεκίνησε σε κάποιες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, διευρύνθηκε στην μακρινή και παγωμένη Ισλανδία, ακλούθησε το επίσης μακρινό και «εξωτικό»Ντουμπάι, ώσπου κατέληξε στη περιφέρεια της Ευρώπης, με απώτερο όμως στόχο τον σκληρό πυρήνα της.

 

Το μέλλον της μεσαίας τάξης μοιάζει δυσοίωνο. Αν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να περιδινείται σ αυτό το «σπιράλ του θανάτου», αν οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίσουν να χορεύουν στο ρυθμό των ελεγχόμενων από τις ελίτ τραπεζών, και των χρηματαγορών, και των κερδοσκόπων, προβλέπω πως όχι μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η μεσαία τάξη του δυτικού κόσμου θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Και θα επιστρέψουμε στις εποχές των παππούδων μας, «ελεύθεροι» δουλοπάροικοι, μεροδούλι μεροφάι, υπηρετώντας και ζηλεύοντας τους ελάχιστους πλούσιους αφέντες μας.Μια κοινωνία με αφεντικά και είλωτες. Μια μετά-φεουδαρχική πραγματικότητα, ίσως και πιο σκληρή, αφού πλέον σήμερα είμαστε και περισσότεροι άνθρωποι στο πλανήτη.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. parsifal avatar
  parsifal 19/07/2011 10:09:14

  Κάπως ετσι είναι, αλλά συνιστά λύση η υπαρξη "μεσαίας τάξεως" a la grecque αποτελούμενη απο ενα συρφετό παρανομούντων εις βάρος αλλήλων ?
  Αλλο η ευρωπαική μεσαία τάξη, η μεσαία τάξη της "πόλεως" του Weber και αλλο οι ορδές, συμμορίες των εκάστοτε ευνοημένων απο τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων που μοίραζαν αδειες φορτηγών, ταξί, ανεκήρυσσαν σε ...ηγέτιδα τάξη τις αεροσυνοδούς, καθιστούσαν κοινωνικό στόχο το πτυχίο του δικηγόρου η του ασχημονούντος στο περιβάλλον και την πόλη πολιτικού μηχανικού κλπ.
  Τι να πούμε για τους φαρμακοποιούς ? Οπως λέγει φίλος ιατρός, κακώς υφίσταται φαρμακευτική σχολή : ΠΩΛΟΥΝ φάρμακα, δεν εμπλέκονται ουδόλως στο επιστημονικό πεδίο, λυμαίνονται την νεοελληνική φαρμακο-υστερία, εάν δε τους χρειασθείς Σαββατοκύριακο η ...Τετάρτη απόγευμα την εβαψες χωρίς κινητό με ιντερνετ και πλοηγό !
  Μήπως λοιπόν αυτή η "μεσαία τάξη" πρέπει να περιορισθεί, η να υπαχθεί σε κανόνες ? Ανάλογη ασυδοσία υπήρξε στην Γαλλία το 70, με το "κίνημα" των petits commercants", των μικρομπακάληδων της γειτονιάς που ελυμαίνοντο την συνοικιακή αγορά. Χτυπήθηκαν απο τις grandes surfaces (τα μεγάλα supermarches), υπαλληλοποιήθηκαν και τώρα ο σχετικός κλάδος είναι απο τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους και εξωστρεφείς της γαλλικής οικονομίας.
  Και για να ξεκαθαρίσωμε και κάτι αλλο : Ναί, η ευμάρεια και η καλοπέραση στην οποία συνηθίσαμε (και για την απώλεια της οποίας γινόμαστε "αγανακτισμένοι") ΑΠΑΙΤΕΙ να μήν απολαμβάνουν ανάλογη ευμάρεια και καλοπέραση οι Ινδοί, οι Κινέζοι και οι λοιποί τριτοκοσμικοί.
  Απο την εποχή του "τριγωνικού εμπορίου" και της αποικιοκρατίας, η λεηλασία των φυσικών πόρων, η ακραία εκμετάλλευση των πληθυσμών και ο εως και σήμερα απόλυτος ελεγχος τους μέσω των τοπικών δωσιλόγων "ελίτ", μέσω επεμβάσεων και τοπικών συγκρούσεων, μέσω μυστικών υπηρεσιών και πραξικοπημάτων απετέλεσαν την conditio sine qua non της δυτικής "ευτυχίας".

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 19/07/2011 10:30:32

  Aυτό ακριβώς που περιγράφεις θα γίνει μέσα όμως ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ . Για να μην έχουμε όμως ΑΙΜΑ μόνο μία λύση υπάρχη, ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ. Είναι δυνατόν να μην μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να βλέπει κάποιος να περνάει ο άλλος δίπλα του με την ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ και αυτός να μην έχει ημερομίσθιο 30 ΕΥΡΩ; Τόσο δύσκολο είναι;

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΣΠΥΡΟΣ 19/07/2011 11:21:10

   Έχεις επίγνωση το τι λές;
   Εγώ έχω ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ (και όχι βέβαια διθέσια) γιατί μου γίνεται ο πισινός να, στα καράβια!
   Έλα να μου την πάρεις, να δούμε τίνος το αίμα θα χυθεί!
   Είμαι στην λαμαρίνα από 16 χρονών σαν ναυτόπαιδο.
   Θα έρθει ο κάθε απόφοιτος καφετέριας να μου κάνει "αναδιανομή πλούτου";
   Το γκαζόκλειδο το ξέρεις;
   Ε;

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ ΣΠΥΡΟΣ 19/07/2011 11:44:51

   Δεν το κατάλαβα αυτό, επειδή έκανα καλές σπουδές και πέτυχα στην επαγγελματική μου καριέρα θα έρθει ο κάθε πειναλέος να μου πάρει το εξοχικό/κάμπριο/κότερο μου δηλαδή; Ας γελάσουμε εδώ!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Κώστας 19/07/2011 12:17:52

    Ναι, ε;

    Τώρα που ο ιδιότυπος διχασμός έφτασε έξω από το σπίτι μας και το αμάξι μας, είναι κακός;

    Όταν όμως εμείς οι ίδιοι τροφοδοτούσαμε το δίπολο "ΙΥ εναντίον ΔΥ", δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι πολύ σύντομα το δίπολο θα γίνει "άνεργοι εναντίον εργαζομένων" και "πειναλέοι εναντίον χορτάτων"; Προφανώς όχι. Ας τα λουστούμε τώρα λοιπόν, και γαία πυρί μειχθήτω!

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Αυριανιστής 19/07/2011 12:35:35

     Αυριανιστή, εγώ ποτέ, είτε εδώ είτε στον κύκλο μου, δεν αναφέρθηκα υποτιμητικά για τους ΔΥ.
     Αυτή ήταν η επιλογή τους.
     Κάποιες κατάφωρες περιπτώσεις ΠΑΣΟΚικού βολέματος, τις αντιμετωπίζω με περιφρόνηση.
     Έτσι ακριβώς όπως τους αξίζει!
     Από εκεί και μετά όμως, δίπολο όπως λες "άνεργοι εναντίον εργαζομένων", δεν με ακουμπά.
     Το γιατί είναι άνεργοι, είναι γνωστό από το '81 και μετά.
     Αλλού λοιπόν να αναζητήσουν τις ευθύνες τους!
     Πρωτίστως στην ψήφο των!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Σταύρος 19/07/2011 15:30:45

      Το αν (θα) μας ακουμπά ή όχι το δίπολο "άνεργοι εναντίον εργαζομένων", περίμενε μέχρι τον Οκτώβρη για να το κρίνεις. Τότε που οι δεκάδες χιλιάδες "φρέσκοι" απολυμένοι θα λάβουν στα χέρια τους το μπουγιουρντί για την... έκτακτη εισφορά, το χαράτσι ακίνητης περιουσίας κ.λπ, και θα αρχίσουν να χάνουν και τα σπίτια τους μετά από τις δουλειές τους, γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

      Τότε θα αρχίσουν να κυκλοφορούν... ματσέτες στο δρόμο, α λα Ρουάντα, και να δούμε πώς θα αρχίζουν να κόβονται λαιμοί κατόχων εξοχικών, κάμπριο, κότερων κ.λπ.

      Και, πίστεψέ με, θα σου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο αυτό. Θα το βλέπουμε και δεν θα τρελαινόμαστε καθόλου.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Αυριανιστής 19/07/2011 16:12:37

      Δεν έχω εξοχικό, παρά το σπίτι στο χωριό, κάμπριο και κότερο.
      Αν ευαγγελίζεσαι ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ, συμμοριτοπόλεμος λοιπόν!
      Το μαχαίρι ούτως ή άλλως κόβει και από τις μεριές!

      υ.γ. Εργάστηκα σκληρά όλη μου την ζωή για εμένα και την οικογένειά μου για να έρθει το καλόπαιδο της Διαμαντοπούλου που πέρασε στο ΤΕΙ με 2 ή με 3, για να μου ζητήση να τα "μοιραστώ" μαζί του γιατί είναι απόφυτος(sic) ΤΕΙ και άνεργος.
      Θεωρούσα ότι δεν σου άξιζε το nick σου αλλά, μάλλον λάθευα!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Σταύρος 19/07/2011 19:25:07

      ΟΚ, δεν σου αρέσει ο τρόπος που τα λέω; Είναι πολύ απότομος, πολύ μπρουτάλ; Να το δεχτώ. Δες όμως πώς λέει σχεδόν τα ίδια, λίγο παρακάτω, ο Θείος. Πιο εκλεπτυσμένα, πιο σαλονάτα. Η ουσία δεν αλλάζει: αυτό που έρχεται δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, έστω κι αν διαφωνούμε.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Σταύρος 19/07/2011 19:54:08

      Θες να πείς ότι θα έρθει ο "ανδρέας ο ά(ν)εργος" ο χασικλής κι ο κάθε "ανδρέας", να μου/μας τα πάρουν.
      http://youtu.be/z8Ov3dJwOb0

      Δεν πάτησα στον λαιμό κανενός για να έχω αυτά που έχω.
      Δούλεψα και τα έκανα!
      Θα πατήσω όμως στον λαιμό ευχαρίστως, αυτούς που θα έρθουν να μου τα πάρουν.
      Το έζησε οι οικογένειά μου το '44 - '49, θα το ζήσουμε και τώρα!
      Γεώργιος Παπανδρέου τότε, Γεώργιος Παπανδρέου και τώρα!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Σταύρος 19/07/2011 21:17:26

      Όχι. Κανείς δεν λέει για χασικλήδες και αέργους. Όταν όμως ολόκληρη η κοινωνία έχει παραδοθεί στον κοινωνικό αυτοματισμό, μην σε εκπλήξει αν αύριο έρθουν οι άΝεργοι και στραφούν εναντίον σου για τη "Μερσεντές" (σχήμα λόγου), το "εξοχικό" ή το "κότερο" του καθενός.

      Αυτό λοιπόν που (ξανα)λέω, είναι ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ να μην προσχωρούσαμε στον κοινωνικό αυτοματισμό, γιατί όπως εμείς στραφήκαμε εναντίον κάποιας κοινωνικής ομάδας επειδή θεωρήσαμε ότι ήταν πιο ευνοημένη από εμάς, έτσι και στο μέλλον κάποια άλλη ομάδα που θα αισθάνεται πιο αδικημένη (αντικειμενικά ή μη) θα στραφεί εναντίον μας. Όποιος σπέρνει ανέμους, ξέρεις τι θερίζει.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Σταύρος 19/07/2011 21:18:55

      Και, σου ξαναλέω: αν δεν σου αρέσει ο δικός μου τρόπος, διάβασε και τον Θείο λίγο παρακάτω. Θα διαπιστώσεις ότι δεν λέει και πολύ διαφορετικά πράγματα.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Σταύρος 19/07/2011 21:39:08

      Αυριανιστή, μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε!
      Όσα έχω αποκτήσει και εγώ και πάρα πολλοί άλλοι, έχουμε αγωνιστεί σκληρά.
      Δεν φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές ούτε γίναμε αφισοκολλητές των κωμάτων!
      Όπως είχα υπαγορεύσει στην αρχή για το κίνημα των "αγανακτισμένων", να ζητήσουν ευθύνες από τους γονείς των, τους δασκάλους των και τελευταίο και κυριότερο από τους εαυτούς των.
      Αυτοί ανέχονταν όλα αυτά τόσα χρόνια. Την μη ύπαρξη Βιομηχανίας, την μη ύπαρξη Υποδομών, την μη ύπαρξη ΚΡΑΤΟΥΣ!
      Καταλαβαίνω να μου λές, ότι δεν έπρεπε να τραβηχτώ παρά έπρεπε να είμα αραχτός σαν "αδιόριστος εκπαιδευτικός"(!) και όταν από την πολύ κοροϊδία των Πολιτικών θα φτάναμε εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, να έσφαζα τον γείτονά μου γιατί αυτός είχε καλύτερο αυτοκίνητο από εμένα ή έκανε τα κουμάντα του μια ζωή για να ζει αξιοπρεπώς.
      Ξέρεις τι μου θυμίζει ο σχολιασμός σου;
      Τους συμμορίτες(χωρίς παρεξήγηση) που ανέκριναν την Ελένη την μάνα του Γκατζογιάννη.
      "Τις λίρες!"
      "Τις λίρες! Που είναι τα λεφτά" της έλεγαν.
      Αν είναι να φτάσουμε εκεί, στο ξαναλέω, καλώς να φτάσουμε!
      Τα λεφτά είναι χαρτιά, και τα σίδερα τα τρώνε οι "σιδεροφάγοι".
      Μετά περνάμε όμως στους "Βωμούς και στις Εστίες" και εκεί δεν κάνουμε πίσω!
      Αυτό να περάσει από το μυαλό τους, προτού περάσει κάτι άλλο.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Σταύρος 19/07/2011 21:52:34

      Σταύρο, ειλικρινά νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνω και δεν ενστερνίζομαι όσα λες;

      Απλώς, ας προσπαθήσουμε όλοι να δούμε πού μας οδηγεί ο κοινωνικός αυτοματισμός. Όπως εμείς αφεθήκαμε να φθονούμε κάποιους άλλους, έτσι και κάποιοι τρίτοι θα φθονούν εμάς.

      Αν θέλεις, δες δύο γαλλικές ταινίες: το "Μίσος" του Ματιέ Κασοβίτς και το "Τσεκούρι" του Κώστα Γαβρά. Αμφότερες είναι πολύ διδακτικές.

     • Κοντη Λιζα avatar
      Κοντη Λιζα @ Αυριανιστής 20/07/2011 11:26:22

      ...Αν θέλεις, δες δύο γαλλικές ταινίες: το “Μίσος” του Ματιέ Κασοβίτς...
      Τώρα έδεσε το γλυκό. Τις ιδεοληψίες του Εβραίου Κάσοβιτς για πραγματικότικα. Και δεν είναι για το εβραίος. Κι ο Στόουν το ίδιο είναι αλλά ο συγκεκριμένος παραείναι.

      Μια φορά ξεγελάστηκα και είδα "Το πορφυρό ποτάμι(;)". Ανάλογη ήταν και η αντίδραση στενού φίλου Γάλλου κινηματογραφόφιλου και φαν του Αγγελόπουλου για το θέμα.

      Είναι οι ίδιοι που ρίχνουν λάδι στην φωτιά για την δική τους ατζέντα.

 3. Enzo avatar
  Enzo 19/07/2011 10:33:19

  Στην αγορα πανε ολα για λουκετο.
  Προβλεπεται το φθινοπωρο να γινεται Οκτωβριανη επανασταση και ασε τους αλλους να κανουν ασκησεις επι χαρτου.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/07/2011 10:34:40

  Εκπληκτικές σκέψεις-διαπιστώσεις και ταυτόχρονα τρομακτικές! Νομίζω πως έχεις απόλυτα δίκιο.
  Είναι ενοχλητικό για την ελίτ το να σκέφτονται, να αντιδρούν, να ελπίζουν και να διεκδικούν οι ΄΄υποδεέστεροί τους΄΄.

 5. ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖΜεσ 19/07/2011 10:43:06

  Θα γίνουμε σαν χώρα λατινοαμερικάνικη. Σαν τις σαπουνόπερες που προβάλλονται από τα κανάλια. Ή κάτι σαν τις ελληνικές ταινίες του 50 και του 60 που τις θεωρούσαμε υπερβολικές. Ερχόμενος το στο γραφείο μου το πρωί αυτό το πράγμα ακριβώς σκεφτόμουν Ενώ έχουν μειωθεί πολύ οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (με πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους) οι τιμές των προϊόντων στην αγορά στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν μείνει στάσιμες αν όχι με μια μικρή αύξηση. Αναγνωρίζω ότι και οι μαγαζάτορες- έμποροι χάνουν και αυτοί λεφτά λόγω του νέου ΦΠΑ και άλλων λοιπών κρατήσεων. Όμως οι τιμές παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά ως πολύ υψηλές. Τα δε σούπερ μάρκετ προσπαθούν να δελεάσουν το κόσμο με διάφορες προσφορές αλλά ουσιαστικές μειώσεις δεν έχουν και ούτε πρόκειται να γίνουν.
  Οι μόνοι λοιπόν που έχουν αναγκαστικά μειώσει τις τιμές τους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης καθώς και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι επειδή τους το επιβάλλουν οι μεσάζοντες μεγαλέμποροι τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων. Αποτέλεσμα; Μείωση εσόδων των δυνητικών καταναλωτών σε όλο το φάσμα της αγοράς και της κοινωνίας και ακόμα πιο έντονη αλλά και αυξανόμενη η διαφορά και το χάσμα τς οικονομικής δυνατότητας των λίγων και των πολλών. Ακριβώς ο θάνατος της μεσαίας τάξης. Κάτι που θα οδηγήσει και λόγω ανάγκης και λόγω έλλειψη παιδείας σε πολύ άσχημα κοινωνικά φαινόμενα (ξυλοδαρμοί ενδοοικογενειακοί , ανέχεια , βία , μικροληστείες και "μεγαλοληστείες" αυτοκτονίες κτλ). Και σίγουρα άτομα των άκρων θα εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση προς ίδιον όφελος. Και εννοώ διάφορους μεγαλοκαρχαρίες και μέλη της περιβόητης ελίτ που θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο και σχεδόν ανενόχλητοι την κυριαρχία τους οικονομική και όχι μόνο αλλά και άτομα που πουλώντας επαναστατηλίκη θα κάνουν διάφορες απαλλοτριώσεις . Συν τα φαινόμενα που προανέφερα.
  Ελπίζω κάτι να αλλάξει και να μην τα ζήσουμε όλα αυτά σε τελικό βαθμό. Η λύση είναι μια νέα κυβέρνηση με κάποιον που θέλει και μπορεί. Ελπίζω στον Αντώνη Σαμαρά και ελπίζω για τοκλό όλων μας να μην μας απογοητεύσει!

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/07/2011 10:53:27

  ΄΄Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου΄΄..όλοι ήξεραν ποιος θα δολοφονηθεί , κανένας δεν εμπόδισε το δολοφόνο και το θύμα δεν το έμαθε εξαιτίας τραγικών συμπτώσεων..
  Εμείς όμως που το γνωρίζουμε;

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/07/2011 11:03:07

  Δες κι αυτό (που είναι πλέον κλασικό):
  h__p://www.antinews.gr/2010/05/02/43376/

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Strange Attractor 19/07/2011 16:00:24

   εκπληκτικό. εύγε.

 8. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 19/07/2011 11:21:13

  Η μεσαια ταξη του λεγομενου δυτικου κοσμου ειναι υποδεκαπλασια της αναδυομενης μεσαιας ταξης κινας και ινδιας και γι αυτο τα διαφορα κλαμπ δεν μπορουν να κανουν τιποτα.
  Τα δις αυτων των χωρων οπως επισης και της βραζιλιας θα ειναι πραγματι ο οδοστρωτηρας που θα σαρωσει οτι απεμεινε απο την υπερεκμεταλευση του πλανητη απο τον δυτικο τροπο ζωης και την αφαιμαξη των πορων του 3ου κοσμου.
  Τα σεναρια λοιπον καταστροφης εχουν και παραεχουν θεση για τα επομενα χρονια.

 9. Εγώ avatar
  Εγώ 19/07/2011 11:31:59

  Αν θέλετε να μάθετε τα πραγματικά αίτια της διαλυσης της μεσαίας τάξης, αφιερώστε λιγο χρονο και διαβάστε το ακόλουθο άρθρο. Τα λέει όλα...

  http://original.antiwar.com/justin/2011/07/14/the-banksters-and-american-foreign-policy/

 10. agitatoras avatar
  agitatoras 19/07/2011 12:28:16

  @parsifal είπε:Τι να πούμε για τους φαρμακοποιούς ? Οπως λέγει φίλος ιατρός, κακώς υφίσταται φαρμακευτική σχολή : ΠΩΛΟΥΝ φάρμακα, δεν εμπλέκονται ουδόλως στο επιστημονικό πεδίο, λυμαίνονται την νεοελληνική φαρμακο-υστερία, εάν δε τους χρειασθείς Σαββατοκύριακο η …Τετάρτη απόγευμα την εβαψες χωρίς κινητό με ιντερνετ και πλοηγό ! ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΣ ΕΩΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ ΓΑΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ; ΔΕΥΤΕΡΟΝ : ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ; ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ Η ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ; ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ: Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΑ Σ/Κ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΩΤΙΑΣ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΡΙΝ ΓΟΥΣΤΟΥ. ΤΑ ΔΕ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ Φ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ . ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΠΟΣΟΥΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ) ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟ Σ/Κ;

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/07/2011 16:01:26

  Από το 1985 μέχρι το 2008 (δηλαδή στην περίοδο βασιλείας του νεοφιλευθερισμού), η λεγόμενη μεσαία τάξη δεν έχασε τίποτε. Απεναντίας έχασαν πάρα πολλά οι φτωχότερες τάξεις, καθώς κέρδισε πάρα πολλά εις βάρος τους η κεφαλαιοκρατία. Στο νεοφιλελεύθερο φαγοπότι και ραβαίσι εις βάρος των φτωχών, κάτι τσίμπησαν (πάντα εις βάρος των φτωχών) και οι "μεσαίες τάξεις": Αλλού μόνον κόκκαλα και αποφάγια, αλλού (όπως π.χ. στην Ελλάδα), αξιοπρεπέστατα "πιάτα": Απέκτησαν (έστω και με τον εύκολο δανεισμό), ωραία σπίτια, δυνατά αυτοκίνητα, έστειλαν τα παιδιά για καλά μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, κατανάλωσαν, γλέντησαν τη ζωή τους κτλ.
  Τώρα το χαρούμενο πάρτυ για τους συνδαιτημόνες και συνεταίρους "μεγάλους" και "μεσαίους" τέλειωσε: Ότι απέμεινε διαθέσιμο δεν επαρκεί για να το μοιράζονται χωρίς σύγκρουση οι πραγματικά "μεγάλοι" με τους "μεσαίους", τους μέχρι τώρα ευνοούμενούς τους. ΄Ετσι, τώρα πιά, "μεγάλοι" και "μεσαίοι" σκοτώνονται μεταξύ τους. Έγιναν επιτέλους πάλι αντίπαλοι, ως συνήθως στην ιστορία. Οι μέρες της αφθονίας τους έχουν περάσει.
  Αλλά δεν βλέπω γιατί οι "χαμένοι της τριακονταετίας", δηλαδή το 70 % της κοινωνίας, η "μαρίδα" και "άλας της γής", θα πρέπει να νοιαστεί για τους χοντρούς καρχαρίες και τα μικρά αλλά αδηφάγα πιράγχας, που τώρα αλληλοεξοντώνονται στο βάλτο.
  "Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια", ο ταξικός αγώνας συνεχίζεται κάτω από νέες συνθήκες.

  • Libertatis avatar
   Libertatis @ Ο Θείος 19/07/2011 17:15:01

   Ποτε δεν ειχαμε ουτε νεοφιλελευθερισμο ουτε φιλελευθερισμο. Μια ζωη ειχαμε κορπορατισμο και "σοσιαλισμο της ελευθερης αγορας" που παρεμβαινε στην οικονομια με δανοικα και εισαγωγες απο εξωτερικο. Αυτο ειναι που οδηγησε στο σκασιμο της ΦΟΥΣΚΑΣ που δηθεν ονομαζαμε ελευθερη αγορα.

 12. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 19/07/2011 16:02:13

  Strange Attractor,

  τὸ θέμα δὲν εἶναι ἡ μεσαία τάξη, ἀλλὰ ἡ βιωσιμότης τοῦ ὑποδείγματος κοινωνίας (paradigm) ποὺ αὐτὴ ἐδημιούργησε τοὺς τελευταίους δύο αἰῶνες. Τὸ εἶχε πεῖ πρῶτος ὁ Γκάντι: Ἂν ἡ Ἀγγλία γιὰ νὰ φτιάξει αὐτὸ τὸ ἐπίπεδο ζωῆς χρειάζεται νὰ ἐκμεταλλευθεῖ ἕναν ὁλόκληρον πλανήτη, τότε πόσους πλανῆτες χρειάζεται ἡ Ἰνδία;

  Ἡ βιωσιμότητα δὲν ἐπιτυγχάνεται μὲ νόημα ζωῆς ἐπικεντρωμένο στὴν κατανάλωση. Χρειάζεται ἄλλο σύστημα ἀξιῶν. Ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες ἔχομε ἀναφορὲς βιωσιμότητος στὴν παράδοσή μας. Ἂς βγάλομε τὶς εὐρωλιγούρικες παρωπίδες μας καὶ ἂς ψάξομε ἐκεῖ τὶς ἀπαντήσεις.

 13. Ignoramus avatar
  Ignoramus 19/07/2011 16:19:37

  παντως για να βρει κανεις φαρμακειο ανοιχτο απογευματα αργιες σαββατοκυριακα κτλ φτυνει το γαλα της μαννας του

 14. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/07/2011 17:31:22

  Μη βιάζεται, Σταύρο, στα συμπεράσματά σου. Δεν "ευαγγελίζομαι" τίποτα.

  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει κιόλας...

 15. The Saint avatar
  The Saint 19/07/2011 18:16:05

  To "συστημα" που με τη σειρά του δημιούργησε την κοινωνία της "αφθονίας", το virtual reality lifestyle που μάθαμε να "υπηρετούμε", δεν είναι παρα δημιούργημα δικό μας. Δικό μας, γιατι απεμπολήσαμε τις ηθικές αξίες και αρχές της ζωής, γιά το εφήμερο, το παροδικό, το μονοδιάστατο, και εν τέλει καταστροφικό. Καταστροφικό γιά εμάς τους ίδιους.
  Θα συμφωνήσω με την τελευταία παράγραφο του ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΥ, ο οποίος αναφέρεται στις αναφορές βιωσιμότητος της παράδοσης μας, και θα συμπλήρωνα στις αρχές που δίδαξε ο αρχαίος μας πολιτισμός, και ο Χριστιανισμός. (Προσοχή στο τελευταίο, αναφέρομαι στη ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΟΧΙ στην εκκλησία...)

 16. agitatoras avatar
  agitatoras 19/07/2011 19:13:14

  @Ignoramus : παντως για να βρει κανεις φαρμακειο ανοιχτο απογευματα αργιες σαββατοκυριακα κτλ φτυνει το γαλα της μαννας του ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ; Η ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΕ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ,ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜ.ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΩ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ; ΠΡΙΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ,ΑΝΕΞΟΔΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ agitatoras 20/07/2011 11:42:37

   Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φωνάζεις.
   ...Η ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΕ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ;...

   Ακριβώς! Ούτε αυτοκίνητο έχω ούτε μηχανάκι. Ζω σε μια πόλη 80000 κατοίκων και θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ για να πάω στην διπλανή πόλη για κάτι επείγον.

   Μου έτυχε πχ Μ. Τετάρτη να με δαγκώσει σκύλος και ευτυχώς με έτρεξε φίλος με αυτοκίνητο στην διπλανή πόλη για ορρό. Άσχετα αν εκεί που μένω κάθε ρούγα έχει ενα ως δυο φαρμακεία αλλά οι "προσφέροντες" στο κοινωνικό σύνολο δεν έχουν ούτε την στοιχειώδη ευαισθησία να έχουν ΕΝΑ τουλάχιστον ανοιχτό στα γεωγραφικά σύνορα της πόλης μου.

 17. agitatoras avatar
  agitatoras 21/07/2011 09:22:20

  @Κοντη Λιζα ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ. ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΡΟΥΓΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ ΠΑΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ; ΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΕΣ¨ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ)

  Υ.Γ. ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ,ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤ`ΑΝΑΓΚΗΝ ΟΤΙ ΦΩΝΑΖΩ. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ - ΑΠΛΑ.

 18. Αναξίμανδρος avatar
  Αναξίμανδρος 21/07/2011 12:41:20

  Ο Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος, ανάμεσα στην κοσμοπολίτικη ελίτ και τις τράπεζες από την μία, και τις τοπικές κοινωνίες από την άλλη, μαίνεται γύρω μας και μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή. Ποιος θα είναι αυτός, αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας τον επόμενο αιώνα. Θα επιστρέψουμε σε έναν νέο μεσαίωνα ή θα βρούμε νέους, πιο ανθρώπινους τρόπους να ζούμε;

  Η μεσαία τάξη μαραζώνει και σύντομα θα εξαφανιστεί για πάντα από το προσκήνιο, καθώς η τραπεζική πίστωση που την κράταγε στην επιφάνεια τα τελευταία 50 χρόνια, και της επέτρεπε να είναι ο κύριος καταναλωτής προϊόντων, έχει πια στερέψει (και όχι τυχαία). Η μεσαία τάξη θα πληγεί περισσότερο από όλους από την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση και θα ενσωματωθεί σύντομα στην νέα κατώτερη τάξη που θα δημιουργηθεί (που θα αποτελείται από την μεσαία και την εργατική τάξη).

  Πλέον θα μιλάμε για τρεις τάξεις: Την ανώτερη, το 2% που θα κυβερνούν (οικονομική ελίτ, τραπεζίτες, λαμώγια, κοσμοπολίτες, αργυραμοιβοί, νεοφιλελεύθεροι πειρατές, βαρόνοι ληστές, έμποροι όπλων, έμποροι ναρκωτικών, χρηματιστές, μεγαλοδικηγόροι και μηντιάδες), την τάξη των υπηρετών της ανώτερης τάξης, ένα 8% (πολιτικοί, δικηγόροι, μπάτσοι, μπράβοι και μισθοφόροι, οικονομολόγοι, φοροεισπράκτορες, δημοσιογράφοι και ορισμένοι καθηγητάδες για άλλοθι) και τέλος, τους υπόλοιπους, το 90%, που είναι η κατώτερη τάξη και θα αποτελεί την "εργασιακή δεξαμενή" για να αντλείται το εργατικό δυναμικό που θα κατασκευάζει τα προϊόντα που θα χρειάζεται το ανώτερο 10%.

  Μπορεί δε η εργασία να δίνεται και με λοταρία, που θα επιτρέπεται να δουλεύουν οι τυχεροί και θα κερδίζουν τρία ψίχουλα ακριβώς, για αυτούς και τις οικογένειες τους. Οι υπόλοιποι θα κινούνται κάπου ανάμεσα στην επιβίωση και τον θάνατο.

  Οποιαδήποτε σύμπτωση με την διαστρωμάτωση στο 1984 του Όργουελ, δεν είναι καθόλου τυχαία... Το μυθιστόρημα αυτό παρουσιάζει τρεις τάξεις: Το Εσωτερικό Κόμμα και το Εξωτερικό Κόμμα στην κορυφή, και τους Πρόλες από κάτω. Κάποιος διάβαζε Όργουελ στον ουρανοξύστη που στεγάζει την τράπεζα του και είχε έμπνευση για το πως θέλει να κάνει τον κόσμο με τα χρήματα του... Μετά έπιασε το περιοδικό για το γκόλφ και απόλαυσε την διαφήμιση για το νέο μπαστούνι, που πάντα ήθελε.

  Καλώς ορίσατε στον νεοφιλελεύθερο παράδεισο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Δεν σας αρέσει; Κάντε λοιπόν κάτι για αυτό! Ανοίξτε τα μάτια σας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.