#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/12/2012 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χριστουγεννιάτικη ιστορίαΗ γιαγιά μου ήταν οικονόμα γυναίκα. Ο παππούς μου τσομπάνης με πολύ μικρό μισθό, το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του ήταν πάντα σε είδος: τυρί, γάλα, γιαούρτι και κρέας. Παρόλα αυτά, η γιαγιά μου κατάφερε να αναστήσει τρία παιδιά και να μην λείψει τίποτε από το σπιτικό της. Είχε τις κότες της, ύφαινε στον αργαλειό της, κεντούσε, έραβε, έγνεθε μαλλί, έπλεκε κάλτσες και όλα τα χρειώδη μάλλινα. Διηύθυνε ένα σπίτι σχεδόν αυτάρκες, και αγόραζε με τα λιγοστά μετρητά που διέθετε επιλεκτικά και με σοφία όσα δεν κατάφερνε να παραγάγει η «ελαφρά» οικοτεχνία της. Κι όλα αυτά, όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό αλλά μέσα στην γενέθλια πόλη μου, μια πόλη που βέβαια εκείνη την εποχή είχε περισσότερο την όψη ενός μεγάλου χωριού.

Παλιότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά όλης της πόλης ξεχύνονταν στους δρόμους χαρούμενα και έλεγαν τα «κόλιντα» ήγουν τα σημερινά (υπάρχουν ακόμη;) κάλαντα!

«Κόλιντα, μέλιντα, ντεν’ μάιε κουλάκλου, κα σ’ αφλέ Χριστό λου, του παχνίι α μπόιλορ, ντι φρίκα αλουβρέιλορ ……». Αυτά τα κάλαντα έψελναν στην πόλη μου τα βλαχόπουλα και σε ελεύθερη μετάφραση λέγανε: «κόλιντα, μέλιντα, δώσε μου μπάμπω την κουλούρα, γιατί βρέθηκε (γεννήθηκε) ο Χριστός, στο παχνί των βοδιών, από τον φόβο των εβραίων». Και τότε, οι νοικοκυρές, άνοιγαν τα σπίτια τους, καλοδέχονταν τα παιδιά και τα φίλευαν κουλούρες ψωμιού, ξηρούς καρπούς, σύκα και άλλα καλούδια. Καθώς τα μετρητά ήταν σπάνια, αραιά και που κονομούσαν οι κομπανίες των καλαντάρηδων καμιά πεντάρα, καμιά δεκάρα, σπάνια εικοσάρα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μισόφραγκο ή και δραχμή ολάκερη!

Τα χρόνια πέρασαν όμως και όταν εγώ ήμουν παιδί του δημοτικού, τα κάλαντα τα λέγαμε πια στα ελληνικά, με τρίγωνα, αρμόνικες και άλλα όργανα, ενώ κυρίως αποβλέπαμε στην εξοικονόμηση μετρητών ας ήταν και δραχμούλες ή δίφραγκα, ενώ περιφρονούσαμε προδήλως τα εις είδος κεράσματα που ορισμένες γιαγιάδες επέμεναν εις πείσμα των καιρών και της «προόδου» να μας φορτώνουν στις πλαστικές σακούλες. Μια τέτοια παραμονή Χριστουγέννων, βρέθηκα κι εγώ στο σπίτι της γιαγιάς μου να πω τα κάλαντα. Αφού με φίλεψε κανταΐφι από τα χεράκια της και τσέπωσα το συνηθισμένο δεκάρικο, πάνω που θα σηκωνόμουν να φύγω, χτύπησε η εξώθυρα του δίπατου παραδοσιακού σπιτιού της γιαγιάς και ακούστηκαν ξαναμμένες οι φωνές μιας άλλης κομπανίας καλαντάρηδων : «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου….».

Η γιαγιά μου, χαμογελώντας κάτω από τα μουστάκια της, με φώναξε και αφού μου ενεχείρισε ένα πενηνταράκι (μισόφραγκο, ακόμη υπήρχαν τέτοια τότε) και μια σακουλίτσα με ξερά σύκα, με παρακάλεσε να κατέβω να τα δώσω «μπαξίσι» στα παιδιά που έψελναν. Μεγάλη ντροπή με κατέκλυσε και κατεβαίνοντας τις σκάλες, ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Εν τέλει, έχωσα στα γρήγορα το ελάχιστο κέρμα στα χέρια του ενός παιδιού και την ώρα που πλησίαζε και ο «συνεταίρος» του να δει την «λεία» πήρα να ανεβαίνω τις σκάλες πίσω. Με την άκρη του ματιού μου όμως παρακολουθούσα τα δύο παιδιά, που απορημένα κοιτούσαν το ελάχιστο κέρμα στην παλάμη του ενός τους και είμαι βέβαιος, αναρωτιόταν πως στο καλό θα το μοίραζαν μεταξύ τους, καθώς είχε ήδη πάψει η κυκλοφορία της ένδοξης πεντάρας!

Σήμερα, θυμήθηκα την γιαγιά μου (ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει) και το πνεύμα οικονομίας μιας  ολόκληρης εποχής που πέρασε πια ανεπιστρεπτί. Αυτό το μισόφραγκο της γιαγιάς μου, μοιάζει με το έρμο το δισεκατομμύριο των μετρητών που προσπάθησε ο Πρωθυπουργός να το «πολλαπλασιάσει» μοιράζοντάς το σε δέκα μεριές και προσπαθώντας να «βουλώσει» τις πιο επείγουσες από τις χαίνουσες οπές των χιλιοτρυπημένων δημόσιων οικονομικών της χώρας. Δεν ξέρω αν λυπάται ο Πρωθυπουργός που δεν υπάρχουν περισσότερα για να καθαρίσει την ρετσινιά του «μπαταχτσή» που «λερώνει»  εδώ και χρόνια το ελληνικό δοβλέτι. Το πολιτικό όμως σύστημα ολόκληρο, θα έπρεπε να ντρέπεται για το κατάντημα της χώρας, αντίθετα από την καημένη την γιαγιά μου, που όχι μονάχα δεν χρωστούσε σε κανέναν αλλά κατάφερνε έστω και φτωχικά να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού, ακόμη και αν εξ ανάγκης, ήταν φειδωλή στα ρεγάλα για τους καλαντάρηδες.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 25/12/2012 12:49:27

  Xρόνια σας Πολλά, Akenaton.
  Κάλλιο τσοπάνος χωρίς χρέος, παρά πασάς χωρίς παράδες..

  • akenaton avatar
   akenaton @ η Dimi 25/12/2012 13:37:43

   Χρόνια πολλά αγαπητή Dimi! Τω όντι!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ akenaton 25/12/2012 13:44:13

    Πάνσοφη η λαϊκή παροιμία, Αkenaton. Και γλυκύτατο το Ελληνικό Καραβάκι. Με το οποίο, μαζί με μια ελιά και ένα αμπέλι, μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα μας, όπως λέει ο πολυβραβευμένος Ποιητής του Αιγαίου μας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ η Dimi 25/12/2012 13:50:47

     Για την όμορφη φωτογραφία, τα εύσημα πηγαίνουν στον Φάκτορα. Με την ευκαιρία, να ευχηθώ χρόνια πολλά και πάντα επιτυχίες στον factorx και στους διαχειριστές του antinews!!!

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ akenaton 25/12/2012 14:33:54

      Οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση, τα εύσημα ανήκουν στη Διοίκηση και τους συντελεστές του Τμήματος Δημιουργικού (Art Design) Antinews.gr Και όπως έχω παλιά γράψει, εάν υπήρχε Οσκαρ Φωτογραφίας για τα Ιστολόγια, πρώτο και με διαφορά, θα το κέρδιζε το Αntinews.gr

     • Κώστας Αλεξανδρίδης avatar
      Κώστας Αλεξανδρίδης @ η Dimi 06/01/2013 04:27:05

      Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους! Πολύ καλό το άρθρο, όπως και πολλά άλλα που κατά καιρούς διαβάζω στο antinews.

      Για την εικόνα θα ήθελα να σχολιάσω, χαίρομαι ιδιαίτερα που σας αρέσει, καθώς χρειάστηκα αμέτρητες ώρες για τη σχεδίασή της.

      Όσο για τα εύσημα που δίνονται στο «Τμήμα Δημιουργικού (Art Design) του Antinews.gr», τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο σχέδιο από την ιστοσελίδα μου και συγκεκριμένα από την ανάρτηση «Χριστουγεννιάτικο καράβι»: http://www.kostas3001.gr/2011/12/blog-post.html

      Το υλικό της σελίδας μου είναι ελεύθερο προς χρήση από τους επισκέπτες, αρκεί να αναφέρεται η πηγή, δηλαδή η ιστοσελίδα http://www.kostas3001.gr/ , κάτι που παρέλειψε ο φίλος factorx και το antinews να κάνουν.

      Εύχομαι, έστω και με καθυστέρηση, υγεία, αγάπη και πολλές στιγμές ευτυχίας και στους αναγνώστες και τους συντελεστές του ιστολογίου, ειδικά στους δεύτερους να συνεχίσουν δυναμικά το έργο τους.

      Φιλικά
      Κώστας

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 25/12/2012 13:10:52

  ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ,Akenaton,antinews,και σε ολους τους αγαπητους σχολιαστες και επισκεπτες του σαιτ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διηνεκης 25/12/2012 13:38:25

   Χρόνια πολλά φίλτατε Διηνέκη!!!!!

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/12/2012 13:36:53

  Κόλιαντα μπάμπω κόλιαντα
  κι' μένα μπάμπω κλούρα.
  Χριστός γεννιέται σήμερα
  στούς ουρανούς απάνου.
  Οι αγγέλοι όλοι χαίρουνται
  καί τά δαιμόνια σκάζουν.
  Κι αν δε μι δώσεις κόλιαντα,
  δώς μου τήν θυγατέρα σ',
  νά τήν τσιμπώ, νά τήν φιλώ,
  νά μί ζεσταίν' τού βράδυ.

  Εγώ αυτά τό κόλιαντα θυμούμαι.
  Παίρναμε πάντα κουλούρες, καρύδια, μύγδαλα, χρήματα καί γενικώς δώρα.
  Θυγατέρα δέν μάς δώσανε ποτέ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 25/12/2012 13:40:57

   Ιαπετέ, χρόνια πολλά,με υγεία και υπομονή!
   ΥΓ. Μας δώκανε αλλά ...... αργότερα!

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ akenaton 25/12/2012 13:56:18

    Εγώ πήρα θυγατέρα από άλλο τόπο.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Ιαπετός 25/12/2012 13:47:44

   Εδώ δεν είχε μαλλιάσει η... μασχάλη σας, θέλατε και "θυγατέρα"!
   Άντε και σας την έδιναν! Τι θα την κάνατε βρε;!!!!!!!!
   χι!χι!χι!χι!

   Καλημέρα και Χρόνια πολλά!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σταύρος 25/12/2012 13:51:48

    Φάτε μάτια ψάρια!! Χρόνια πολλά Σταύρο !!!!!!!!

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Σταύρος 25/12/2012 13:54:18

    Ξέραμε πολύ καλά τί θά τίς κάναμε.
    Ότι τίς κάναμε στίς αχυρώνες στά κρυφά.

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Ιαπετός 25/12/2012 15:49:36

     Παίζατε τις πιτσικουλιές τα... αμάλλιαγα!!!
     Χρόνια Πολλά εύθικτε!

    • Samurai avatar
     Samurai @ Ιαπετός 25/12/2012 20:23:02

     Αφήσατε τι κατσίκες βλέπω κι ασχολείστε με τα
     κορτσούδια.
     Ε,ρε τι σου κάνει η ελληνική ύπαιθρος !

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Ιαπετός 26/12/2012 19:39:53

   Να σε ζεσταίνει το βράδυ;
   Απορώ πώς δεν σου την έπεσαν οι κυρίες του σάιτ με τέτοια φαλλοκρατικά σχόλια!!

 4. Δώρα Γκανούλη avatar
  Δώρα Γκανούλη 25/12/2012 15:52:42

  Xρόνια Πολλά, Akenaton
  Η οικιακή οικονομία της βλάχικης οικογένειας συνεχίζει και σήμερα να είναι υποδειγματική!!
  Ανι μουλτς!!

 5. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 25/12/2012 16:49:20

  Κατ' αρχάς χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σε όλους. Κατά δεύτερον, akenaton τα άρθρα σου είναι πάντα μια απόλαυση για εμένα

 6. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 25/12/2012 17:51:44

  '' Το πολιτικό όμως σύστημα ολόκληρο, θα έπρεπε να ντρέπεται για το κατάντημα της χώρας... '' .
  Nα είστε σίγουρος αγαπητέ Αkenaton, πως οι υπαίτιοι της συμφοράς (Συνταξιοδοτημένα Πασοκολαμόγια, προδοτοΣημίτηδες, προδοτοΓΑΠηδες και το πολυπληθές σκυλολόϊ των συμμοριών τους, καθώς βεβαίως και ο εύσωμος ρίψασπις της Ραφήνας με την βουλιμική φύση και την εγκληματική δειλία), σήμερα κάπου θα γλεντάνε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, θ΄ανοίγουνε σαμπάνιες αυτοαθωωνόμενοι, αμέριμνοι κι ωραίοι!! Δε χωρά στην ψυχή τους η τύψη γιατί δεν έχουν ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ούτε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και φυσικά γιατί ποτέ δεν μάθανε το ΣΕΒΑΣΜΟ. Κανέναν έξω απ΄το ΕΓΩ τους δεν λογαριάζουν και για κανέναν δε νοιάζονται...... Η ντροπή, λέξη άγνωστη. Πόσο μάλλον η επίγνωση.

  Ευχαριστούμε για τη ζεστασιά του άρθρου σας Αkenaton ......
  Χρόνια πολλά σ΄εσένα και στον factora x και στο εντελώς ΕΛΕΥΘΕΡΟ πλέον antinews :-) !!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ BLACKQUEEN 26/12/2012 00:42:11

   Χρόνια Πολλά φιλτάτη Μαύρη Βασίλισσα και σας ευχαριστώ ομοίως.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 25/12/2012 17:53:02

  Σταύρο, εσύ πρέπει να είσαι η ψυχή της παρέας. Εκείνο με τη «κοπέλα την ορθογραφία» πως το συνέλαβες βρε παιδί μου, ανεπανάληπτο! Χρόνια Πολλά και Καλά να ζήσεις.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ η Dimi 25/12/2012 18:34:57

   "...εγώ στα νιάτα μου ξημέρωνα Ευρώπη, Ασία, Αμερική..."
   κι έφερνα ένα κλειστό, τούμπα από τα γέλια!
   Γέρασα τώρα και παρέδωσα.
   Μου ξαστράφτει όμως καμιά φορά, εις ανάμνησην...

   Θύμισέ μου αυτό με την κοπέλα γιατί τα λεγόμενά μου είναι πηγαία.
   Μετά την απομάκρυνση της πηγής, ουδεμία πλημμύρα και καταστροφή αναγνωρίζονται!

   • Samurai avatar
    Samurai @ Σταύρος 25/12/2012 20:20:11

    Α..τα έχεις τα χρονάκια σου καπετάνιο.
    Άστο αυτό με την κοπέλα,εγώ θέλω να σου υπενθυμήσω για άλλη μια φορά ότι δεν είμαι ο ''Παράξενος Ελκυστής''.
    Πάρε το καράβι κι ανέβα στη Θεσσαλονίκη
    να φάμε μπακαλιαράκια στο λιμάνι,να πιούμε ρετσίνα και να μιλήσουμε για ταξίδια.
    Χρόνια πολλά.

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ Samurai 26/12/2012 19:37:08

     ελα ρε πατρίδα,σίγουρα εχεις κάτσει κάπου δίπλα μου.

 8. akenaton avatar
  akenaton 25/12/2012 17:59:09

  Λα μούλτσι ανι Δώρα!

 9. akenaton avatar
  akenaton 25/12/2012 18:00:05

  Χρόνια Πολλά αγαπητέ Σπαρτιάτη και θερμά σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/12/2012 19:35:01

  Crăciun fericit Δώρα.

 11. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 25/12/2012 19:59:55

  ” Το πολιτικό όμως σύστημα ολόκληρο, θα έπρεπε να ντρέπεται για το κατάντημα της χώρας… ” .
  Nα είστε σίγουρος αγαπητέ Αkenaton, πως οι υπαίτιοι της συμφοράς (Συνταξιοδοτημένα Πασοκολαμόγια, προδοτοΣημίτηδες, προδοτοΓΑΠηδες και το πολυπληθές σκυλολόϊ των συμμοριών τους, καθώς βεβαίως και ο εύσωμος ρίψασπις της Ραφήνας με την βουλιμική φύση και την εγκληματική δειλία), σήμερα κάπου θα γλεντάνε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, θ΄ανοίγουνε σαμπάνιες αυτοαθωωνόμενοι, αμέριμνοι κι ωραίοι!! Δε χωρά στην ψυχή τους η τύψη γιατί δεν έχουν ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ούτε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και φυσικά γιατί ποτέ δεν μάθανε το ΣΕΒΑΣΜΟ. Κανέναν έξω απ΄το ΕΓΩ τους δεν λογαριάζουν και για κανέναν δε νοιάζονται…… Η ντροπή, λέξη άγνωστη. Πόσο μάλλον η επίγνωση.

  Ευχαριστούμε για τη ζεστασιά του άρθρου σας Αkenaton ……
  Χρόνια πολλά σ΄εσένα και στον factora x και στο εντελώς ΕΛΕΥΘΕΡΟ πλέον antinews !!

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ BLACKQUEEN 25/12/2012 23:07:18

   Δυστυχώς έτσι είναι ακριβώς...
   Και οι νοικοραίοι που κάναν το σκατό τους παξιμάδι για να αγοράσουν ένα σπίτι, ζουν τώρα με τις μισές συντάξεις , με τους μισθούς πείνας , και το χειρότερο με τεράστια ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους, χωρίς νοσοκομεία , φάρμακα, σχολεία...
   Χρόνια πολλά σε όλους.

 12. ΜΔ avatar
  ΜΔ 25/12/2012 21:52:52

  Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές σε σένα αγαπητέ akenaton και σε όλους που διαβάζουν antinews!
  Υ.Γ.: Εγώ που πήρα θυγατέρα με καταγωγή από Συρράκο, είμαι...εντάξει?? :-)

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 26/12/2012 00:40:53

   Χα! Βλαχογαμπρός ε; Η καλύτερη περίπτωση!
   Χρόνια σας πολλά αγαπητέ ΜΔ. Υγεία και τύχη για σας και την οικογένειά σας.

 13. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 26/12/2012 03:18:22

  Χρονια Πολλα σε ολους, ουρε πατριωτες. Απο τον μακρυνο Καναδα (αλλα οχι και τοσο κρυο ακομη).
  Εισαστε, ειμαστε, μια ωραια παραια. Σας ευχαριστω που κανετε την ζωη μου πιο συναρπαστικη.

 14. georgios ferraios o thettalos avatar
  georgios ferraios o thettalos 26/12/2012 10:16:43

  Kαλημερα και Χρόνια Πολλά σε όλους,
  Φίλτατε Akenaton έφερες στη μνήμη μου αναμνήσεις απο τη δική μου βλάχα γιαγιά που ποτέ δεν είχε χρήματα και πάντα είχε γεμάτο το πουγκί αλλά όπως έλεγε η ίδια είχε πάντα κουμάντο και σεβασμό.Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά όμως αν πρώτα απ όλα επαναφέρουμε στο επίκεντρο τις αρχές μας και τις αξίες μας ως πρώτιστο τότε μπορούμε γρήγορα να βγούμε απο την κρίση.
  Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά να έχουμε.
  Akenaton σε ευχαριστούμε για τις όμορφες αναμνήσεις.

  • akenaton avatar
   akenaton @ georgios ferraios o thettalos 26/12/2012 13:43:06

   Χρόνια Πολλά Γεώργιε κι ευχαριστώ!

 15. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 26/12/2012 19:42:56

  Χρόνια πολλά φίλοι.
  Ομορφη ιστορία Ακενατον

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.