03/08/2008 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρειάζεται το μάθημα των θρησκευτικών ή όχι;

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ξεσπάθωσε για μια ακόμη φορά. Κατά το σημερινό κήρυγμά του εστράφη κατά της εγκυκλίου για προαιρετική απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, αν και διευκρίνισε ότι θα ήταν αποδεκτή η ρύθμιση της πρώην υπουργού κυρίας Γιαννάκου, για απαλλαγή μετά από αιτιολόγηση της (π.χ. μαθητής άλλου θρησκεύματος κ.α.). «Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό και ακέραιο μέσα στο πρόγραμμα της διδασκαλίας και της μορφώσεως των ελληνοπαίδων, όπως το καθορίζει και το Σύνταγμα μας και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει», είπε μεταξύ άλλων.

Καταρχήν, ο κ. Άνθιμος παίζει (άθελά του) το παιχνίδι του κ. Ρουσόπουλου που προσπαθεί να ανοίξει άλλα μέτωπα για να ξεφύγει η κυβέρνηση από το βούρκο της σκανδαλολογίας. Όσο για το μάθημα των θρησκευτικών η θέση μας είναι η εξής: Χρειάζεται να το διδάσκονται τα παιδιά, επειδή όσα αναπτύσσονται εκεί αποτελούν αναπόσπαστο πολιτισμικό και ιστορικό κομμάτι της Ελλάδας. Αλλά έτσι όπως είναι αυτά τα απαράδεκτα βιβλία, μάλλον απομακρύνουν τους νέους από το αντικείμενο παρά τους δίδουν έστω και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Το μάθημα των θρησκευτικών, έτσι όπως είναι, σήμερα, θυμίζει νοοτροπίες της μεταπολεμικής Ελλάδας και όχι της εποχής της τεχνολογίας. Αντί να λαμβάνουν από αυτό οι νέοι χρήσιμες πληροφορίες για να κατανοήσουν τη σημερινή κοινωνία, διδάσκονται κάποια αποστεωμένα, μεταφυσικά και θρησκοληπτικά δόγματα. Είναι λοιπόν εκτός εποχής, ο κ. Άνθιμος και οι ομοϊδεάτες του. Δυστυχώς όμως, χάρις στις υστερίες των διαφόρων εκσυγχρονιστών (Σημιτικών και νυν, βλέπε «συνωστισμό» στη Σμύρνη), και τους απαράδεκτους χειρισμούς τέτοιων ζητημάτων εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών, αποκτούν φωνή τα κάθε λογής λείψανα του συντηρητισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 03/08/2008 22:11:14

  Ενδιαφέρουσα είναι μόνο η διδασκαλία της ορθόδοξης χριστιανικής ηθικής που στην τελική δε διαφέρει και πολύ από τη διδασκαλία του Πλάτωνα. Τα υπόλοιπα περί παλαιάς διαθήκης μυστηρίων και λοιπών άλλων πραγμάτων δεν προσφέρουν κάτι. Όταν ήμουν παιδί επειδή μεγάλωσα σε χωριό κάθε Κυριακή ήμουν στο ιερό παπαδάκι ήθελα δεν ήθελα. Δε μου έμεινε κάτι από αυτά. Μόνο την ηθική προσπαθώ να εφαρμόσω.

 2. προό avatar
  προό 03/08/2008 22:16:16

  όχι

 3. maquis avatar
  maquis 03/08/2008 22:49:04

  OXI!

 4. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 03/08/2008 22:50:31

  Το Σύνταγμα ορίζει ανεξιθρησκεία. Γιατί δεν αντικαθιστούν το μάθημα των «Θρησκευτικών» με μάθημα περί «Ιστορίας των Θρησκειών»;.
  Να διδάσκονται τα παιδιά τι ορίζει ο Βραχμανισμός, ο Βουδισμός, ο Κονφουκισμός, ο Ταοϊσμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός, ο Δωδεκαθεϊσμός, ο Ισλαμισμός ώστε να ανακαλύψουν μόνα τους το ποσοστό της αλήθειας που κρύβεται μέσα σε αυτές τις θρησκείες.
  Θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός ο κ. Ανθιμος που δεν έχει φορολογήσει κανείς μέχρι σήμερα την τεράστια ακίνητη περιουσία και τα έσοδα της Εκκλησίας, γιατί θα ήταν μία καλή ιδέα αυτή για λύσει η χώρα όλα τα οικονομικά της προβλήματα.

 5. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 03/08/2008 23:09:23

  Το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται στα σχολεία, όχι μόνο για λόγους γνωριμίας με το γενικότερο πολιτιστικό περιβάλλον. Αλλά και διότι - νομίζω - ότι το σχολείο οφείλει να εισάγη τους μαθητές σε συγκεκριμένους χώρους αναζήτησης. Η μεταφυσική αποτελεί ένα σημαντικό τέτοιο χώρο.
  Μόνο που η κοροϊδία που γίνεται εκεί, δεν αποτελεί μάθημα θρησκευτικών, αλλά φτηνή κατήχηση στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία με αναπαραγωγή στερεότυπων, που βλάπτουν τόσο τον εγκέφαλο, όσο και την ψυχοσύνθεση των μαθητών.
  Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σύνολό τους από την ίδρυση του υπουργείου "Παιδείας και Θρησκευμάτων". Το μόνο που μεταδίδει το σχολείο είναι η στρέβλωση στην παιδική και νεανική ψυχή, καθώς και η τάση αμοιβαίας ανθρωποφαγίας στη διαδικασία εναπόκτησης μιας από τις περιορισμένες θέσεις σπουδών στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.
  Η μεθοδολογία της μηχανικής αποστήθισης των συγκεκριμένων στερεότυπων, που καθόρισαν κάποιοι ανεγκέφαλοι εγκέφαλοι, χωρίς την ανάπτυξη της παραμικρής κριτικής σκέψης, μετέτρεψε τα σχολεία σε εργοστάσια κονσερβοποιίας. Σ΄αυτή την αγκύλωση, οφείλεται κατά την άποψη μου κύρια η σημερινή αποχαύνωση. Εάν υπήρχε παιδεία, θα είμαστε σε θέση να "χωνέψουμε" με σχετικά μικρό κόστος τον οχετό της τηλεόρασης και των άλλων μαζικών μέσων.
  Χωρίς τη φαντασίωση, ότι μπορώ να προβώ σε δόμηση των αρχών του προγράμματος της διδασκαλίας των θρησκευτικών, θέλω να προβάλω κάποιους βασικούς θεματικούς άξονες, που πρέπει σε κάθε περίπτωση αυτή να συμπεριλαμβάνη:
  1. Στοιχειώδης αρχές θρησκειολογίας
  2. Πρωτόγονη θρησκευτικότητα
  3. Χθόνια, "βλαστική" λατρία
  4. Ελληνική Μυθολογία
  5. Μυθολογία των λαών της Μεσογείου
  6. Βασικά στοιχεία της Μυθολογίας των λαών των πέντε ηπείρων
  7. Αρχαία Ελληνική Θρησκεία
  8. Χριστιανική Θρησκεία, Παλαιά και Νέα Διαθήκη
  9. Χριστιανικές Αιρέσεις. Το θέμα της Διαρχίας ως προς την Τριαδικότητα
  10. Άλλα χριστιανικά δόγματα. Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με αυτά
  11. Μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες
  12. Συνειδητή Αθεϊα και Υπαρξιστική Αναζήτηση
  13. Θεωρίες άρνησης της θρησκευτικότητας. Μαρξισμός
  Μόνο με μια πλήρη και κριτική παράθεση μπορεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος, που έχει δεχθεί το δώρημα της παιδείας, να αναπτύξη τη δική του αναζήτηση και να διαμορφώση τις όποιες δικές του μεταφυσικές επιλογές, γνωρίζοντας και τους λόγους που συμφωνεί ή διαφωνεί με τους άλλους.
  Όμως το μάθημα τον θρησκευτικών δεν μπορεί, αλλά ούτε είναι και σε θέση, να οδηγήσει κάποιον στον εσωτερικό χώρο της πίστεως. Αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στις θρησκείες καθ΄εαυτές. Εάν όμως δεν υποτιμούμε την ωριμότητα των μαθητών, πρέπει να αποδεχθούμε, ότι αυτό το μάθημα μπορεί να προσφέρη πολλά στη διαμόρφωση ενός προβληματισμένου χαρακτήρα, που δεν εξαντλείται στο κυνήγι της ευτυχίας μέσω της χυδαιότητας.
  Την μεγαλύτερη αγκύλωση όμως την έχουμε πάθει στο σχολείο με την απύθμενα στρεβλή διδασκαλία της ιστορίας, που στάθηκε η αφετηρία για όλη την ιστορική κακοδαιμονία του τόπου. Αλλά για να χρησιμοποιήσω και εδώ θρησκευτικό όρο, αυτό είναι "άλλου παπά Ευαγγέλιο".

 6. maquis avatar
  maquis 03/08/2008 23:23:03

  @Μποτίλια
  Καλά τα λες αλλά και λίγη ορθογραφία δε βλάπτει...

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 03/08/2008 23:38:40

  Eτσι όπως γίνεται όχι,δεν πολυχρειάζεται..
  Αλλως τε οι περισσότεροι έλληνες δεν χρειάζονται και τόσο τά Θρησκευτικά ως μάθημα για να αισθανονται ορθόδοξοι,έστω σε χαλαρό και όχι φανατισμένο στύλ ά λά Βατικανό(τών Καθολικών).
  Ούτε κινδυνεύει η ελληνικότητα με την κατάργησή του..
  Υπάρχει αρκετή συσσώρευση γνώσης απο γενιά σε γενιά και όποιος θέλει βρίσκει τά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά κείμενα τής Ορθόδοξης Παράδοσης πού έτσι και αλλοιώς δεν διδάσκονται στά σχολεία...
  Χιλιες φορές ένα ποιημα τού Ελύτη,ένα διήγημα τού Παπαδιαμάντη ,μιά ζωγραφιά τού Κόντογλου ένας πίνακας τού Χατζηκυριάκου-Γκίκα ένα ποιημα τού Καβάφη ,πού διασώζουν την Ελληνικότητα .
  Σέ αυτά οφείλει να αμυνθεί η Πατρίδα απο τούς διάφορους ημιμαθείς εγγράματους τού ψευτοπροοδευτισμού πού επιτίθενται διαρκώς σέ κάθε τί πού παρήχθη στην Χώρα μας.
  Και δυστυχώς εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα..
  Στούς ποιητές και στούς μεγάλους μας Τεχνίτες χτυπάνε τά Σοράκια..Αυτός ειναι ο μεγάλος στόχος στην Παιδεία,που διδάσκονται τά παιδιά..
  Υποθέτω ότι το μάθημα τών Θρησκευτικών θα γίνει προαιρετικό,ούτως ώστε αυτοί πού θέλουν να το παρακολουθούν..
  Απο εκεί και πέρα καλό θάταν να μελετήσει κανείς τά περί θρησκειολογίας μπάς και καταλαβει πώς οι Κοινωνίες θεσπίζουν τούς Θεούς που τούς ταιριάζουν .
  Διαφορετικά θα φτάσουν και στην Ελλάδα ολες αυτές οι αηδίες τού τύπου τής Σαϊεντολογίας,πού αφορούν σέ κενά νοήματος Αμερικανάκια..
  Πάντως οτι και να κάνουν το Πάσχα δεν μπορεί να καταργηθεί.
  Ειναι συνδυασμένο με την κατά Σικελιανό παράδοση τού Διονύσου και τού Χριστού..
  Οι Παραδόσεις δεν διαλύονται σε έναν Λαό με την κατάργηση κάποιου μαθήματος πού έτσι και αλλοιώς διδάσκεται με πολύ βαρετό τρόπο..
  Υπάρχει και η Προφορική αλλά και η γραπτή παράδοση πού θα μεταδίδεται απο γενιά σε γενιά..

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 03/08/2008 23:57:16

  Κάποτε το μάθημα των θρησκευτικών είχε καταργηθεί σε κάποια κράτη. Νομίζω στη Σουηδία. Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες. Γιατί? Υπάρχουν άνθρωποι με αδύνατο χαρακτήρα και αδυναμία συνθέσεως και διαμόρφωσης συμπεριφοράς. Τα θρησκευτικά του δίνουν έτοιμη τη νόρμα με την οποία θα πρέπει να πορευτούν και τους δίνουν μια λύση. Καλή ή κακή δε θα το συζητήσουμε εδώ. Άλλωστε η θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο από κάποιους κανόνες ηθικής που στηρίζονται σε δόγματα σε αντίθεση με τη φιλοσοφία που παρόμοιοι κανόνες στηρίζονται στην αναζήτηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να μείνουν με τη μορφή της ηθικής που απορρέει από τη θρησκεία για του ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται αυτούς τους κανόνες αλλά δεν έχουν την εσωτερική δύναμη να αναζητήσουν οι ίδιοι.

 9. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 03/08/2008 23:59:25

  Δε συμφωνώ με τους περισσότερους. Σεβαστή βέβαια η γνώμη τους. Η δική μου είναι η εξής:

  πρέπει να διαχωρίσουμε τα προβλήματα των Θρησκευτικών που είναι γενικότερα της παιδείας μας (αναφέρθηκε η αποστήθιση κλπ) από την υφή του "μαθήματος". Δηλαδή δεν στέκει καθόλου το επιχείρημα "έτσι όπως γίνεται το μάθημα, δεν χρειάζεται και να μη γίνεται".

  Αυτό μας βοηθά να εστιάσουμε στην ουσία, η οποία είναι η εξής:

  το γεγονός ακριβώς των τόσων πολλών αρνητικών απαντήσεων (και εδώ, αλλά και η προβολή τους στην κοινωνία) δείχνει ότι είναι άκρως απαραίτητο! Με λυπεί αφάνταστα η απόσταση (που εξικνείται από τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας" - μη χέσω) των νέων ανθρώπων από την καρδιά της ιδιαιτερότητάς μας και του συλλογικού εαυτού μας. Δε μιλώ μόνο για την θρησκεία (σαφώς, το συλλογικό μας υποκείμενο είναι ευρύτερο, όμως σαφώς επίσης συμπεριλαμβάνει τη θρησκεία). Είναι αποκαρδιωτικό το "υπέρ πίστεως και πατρίδος" (δηλαδή πρώτα "υπέρ πίστεως"), με το οποίο ανακτήσαμε την ελευθερία μας πριν δυο αιώνες, να έχει μετατραπεί σε τόσο μεγάλη απώθηση της θρησκείας από το κέντρο της ζωής μας.

  Θα μου πείτε, μα καλά, με το μάθημα των Θρησκευτικών θα λυθούν όλα αυτά; ειδικά όπως γίνεται σήμερα; σαφώς όχι ΚΑΙ στις δύο απαντήσεις.

  Η θρησκεία μας είναι τρόπος ζωής και όχι μετάδοση ξερής "γνώσης" μέσα από ένα βιβλίο.

  Όμως αν το μάθημα δε λύνει το πρόβλημα, ο περαιτέρω εξοβελισμός του οπωσδήποτε το δυσχεραίνει.

  Σε ορισμένα σημεία συμφωνώ με τον Σπύρο. Μία ερώητηση όμως. Σήμερα, 2008, δεν υπάρχει ο εθνικός ύμνος σε ΚΑΝΕΝΑ σχολικό βιβλίο Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου. Άρα λοιπόν και το πρόβλημα είναι γενικότερο, και όλα αυτά είναι μέρος ευρύτερων σχεδιασμών που ΣΑΦΩΣ βάλλουν κατά της ταυτότητάς μας.

  Ίσως σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει ούτε ποίημα του Ελύτη.

  (Αντίθετα, στο βιβλίο Γλώσσας έχουν συμπεριληφθεί κείμενα του Σημίτη, της Κουλούρη, του Δήμου και άλλων. Παπαδιαμάντης κλπ απουσιάζουν...)

 10. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 00:07:16

  Μα φίλε Τηλέμαχε αυτό υπενόησα..
  Πώς οταν στα βιβλια υπάρχουν κειμενα τής Κουλουρη τού Δημου και συνταγές της Βεφας Αλεξιάδου εκεί ειναι το πρόβλημα..
  Μεσω τής εξαφάνισης τών ποιητών μας και όλων τών σημαντικών Τεχνιτών μας στοχεύουν στο μυαλό τών παιδιών μας..
  Οσο γιά τίς μπαρούφες πού γράφουν αλλού κάποιοι εθνομηδενιστές οτι τά παιδιά μας θα πρεπει να διαλεξουν το θρήσκευμα πού τους ταιριάζει προσωπικά δεν ανησυχώ..
  Ενα τυχαίο ξωκλήσι να συναντήσουν τά παιδιά σε κάποια εκδρομή πουν θα πάνε θα καταλάβουν μιά χαρά..
  Δεν ξεριζώνεται η πίστη και οι παραδόσεις τοσο εύκολα απο τούς Λαούς..
  Αλλά το μάθημα καθ΄εαυτό δεν προσφέρει κατι σημαντικό...
  Υ.Γ.
  Τωρα εάν στο δημόσιο που πηγαινει ο γιός μου δώ τιποτα Συριζάκια να ορυονται σαν Ταλιμπαν ,μπορεί και να υπογράψω στο να το παρακολουθει έτσι γιά σπάσιμο..

 11. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 04/08/2008 00:28:18

  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ- ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: έννοιες συγκλίνουσες ή αποκλίνουσες;


  «Αλλ’ έχω να διαμαρτυρηθώ κατά της αντιλήψεως ότι ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ταυτίζεται προς την έννοιαν της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ• ο Ελληνισμός προϋπήρξεν αιώνας όλους πριν ή εμφανισθή ο Χριστός κομίζων το Ευαγγέλιον της σωτηρίας. Η έννοια λοιπόν του Ελληνισμού δεν δύναται ΠΟΤΕ να ταυτισθή με την έννοιαν της Ορθοδοξίας ..

  Είπον ότι ο Ελληνισμός υπήρξεν αιώνας όλους προ του Xριστιανισμού και προσθέτω ακόμη ότι η λαμπρότερα περίοδος του ελληνικού πολιτισμού είναι ατυχώς η αρχαιοτέρα. Ο Eλληνισμός, ο καταυγάζων δι’ ανεσπέρου φωτός και ημάς τους νάνους απογόνους, δεν είναι ο πρόσφατος, δεν είναι ο Xριστιανικός Eλληνισμός, αλλ’ είναι ο Eλληνισμός των εθνικών χρόνων ..

  Λοιπόν, η έννοια του Ελληνισμού δεν δύναται ποτέ να ταυτισθή προς την έννοια της Ορθοδοξίας, και θα προσθέσω μάλιστα ότι [] αν γίνη παραδεκτή η θεωρία αυτή, (: «εφ’ όσον δεν είναι ορθόδοξος ένας άνθρωπος, δεν είναι δυνατόν να είναι Έλλην»), τότε βεβαίως όσοι ευρίσκονται εις την Eλλάδα, εάν πιστεύουν άλλην θρησκείαν, τότε αυτοί δεν είναι Έλληνες.

  Δεν δύναμαι λοιπόν να εννοήσω πώς άνδρες κατ’ εξοχήν φιλελεύθεροι, είναι δυνατόν να πιστεύουν τας δύο αυτάς εννοίας και να σας λέγουν ότι η έννοια του Eλληνισμού ταυτίζεται προς την έννοιαν της Ορθοδοξίας, ενώ δεν υπάρχουν ίσως δυστυχώς δύο τόσον ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ προς αλλήλας όσον είναι σήμερον η έννοια του Eλληνισμού προς το επικρατούν μέρος της Ορθοδοξίας ..

  Πώς δεν εννοείτε ότι κεφαλαιώδες συμφέρον του Ελληνισμού είναι να διακηρύξη ότι η έννοια αυτού είναι τόσον ευρεία και τόσον άσχετος προς τα θρησκευτικά δόγματα, ώστε εις την έννοιαν αυτήν δύναται να χωρήσωσι όχι μόνον οι πρεσβεύοντες τα του Χριστού δόγματα, ΑΛΛΑ και οι πρεσβεύοντες τα δόγματα πάσης άλλης γνωστής ή αγνώστου θρησκείας;

  .. Αφ’ ετέρου, κύριοι, είμαι βέβαιος ότι η ανάπτυξις του πολιτισμού, η επερχομένη οσημέραι συνείδησις όλων των πολιτισμένων λαών, ότι τα πράγματα του κόσμου αυτού πρέπει να ρυθμίζωνται α σ χ έ τ ω ς ό λ ω ς δ ι ό λ ο υ προς τας πεποιθήσεις τας θρησκευτικάς, τας οποίας έχει έκαστος εκ των ΠΟΛΙΤΩΝ, και η καθ’ ημέραν μείζων σπουδαιότης των κοινωνικών ζητημάτων, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρον τον πεπολιτισμένον κόσμον, θα φέρη ταχέως μετά δεκαετηρίδας τινάς, έστω εν ανάγκη και μετά εκατονταετηρίδα, εις το σημείον, ώστε και παρ’ ημίν να νοηθή, ότι ο ΕΘΝΙΣΜΟΣ δεν δύναται να συγχισθή παντάπασι προς την ΘΡΗΣΚΕΙΑΝ», 25-11-1906,

  "Τα Εστενογραφημένα Πρακτικά της Β΄ Συντακτικής των Κρητών Συνελεύσεως". Επίσημος Εφημερίς της Κρητικής Πολιτείας, τεύχος τέταρτον, Εν Χανίοις 1906, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

 12. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 04/08/2008 00:33:17

  Τα παραπάνω είναι λόγια του Ελευθ. Βενιζέλου.

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 00:34:36

  Aγαπητέ Νηπιε τάχεις ξαναπαραθεσει αυτά...
  Αμα αρχίσουμε να παραθετουμε αντιστοιχα κειμενα που να καταρρίπτουν την θέση σου θα γεμισουμε σεντόνια..
  Πάντως και ο Πλευρης οπως και οι εκσυγχρονιστές προσπαθούν να ΄πηδηξουν΄1100 χρονια ιστορίας επειδή οι μέν μπερδευονται με τίς ΄φυλετικές΄τους ανιστόρητες απόψεις και οι δέ επειδή μιλάνε για έλλειψη εθνικής συνειδησης..
  Παντως καλυτερα Ορθοδοξος παρά Δωδεκαθεϊστής στον Ολυμπο με τις χλαμύδες και τίς τελετές...

 14. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 01:15:01

  οι θρησκείες γενικά και ο χριστιανισμός ειδικά σέρνουν πίσω τους ποτάμια αίματος.Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να οικοδομούνται και σήμερα εθνοκαθάρσεις και άλλα τέτοια ωραία.Ο αδελφός μας ο Κάρατζιτς είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα εθνοκάθαρσης απο τους μιαρούς μουσουλμάνους.Η ανθρωπότητα πρέπει να τελειώνει με τις θρησκείες το συντομότερο.

 15. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/08/2008 01:16:50

  @Τηλέμαχος
  Πράγματι το υπέρ "Πίστεως και Πατρίδος" απελευθέρωσε την Ελλάδα. Το μάθημα όμως των Θρησκευτικών, με το συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας, συμβάλει από τότε στη συνεχή εθνική συρρίκνωση. (Και να μην ξεχνάμε και το "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", γιατί δεν είναι μόνο ο Σημίτης. Έχει κι άλλους "Σημίτες" που κραδαίνουν την "εικόνα της Παναγιάς").

 16. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 01:23:08

  Ανωνυμε 14 ωραια την διαβασες την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας...
  Ουτε αναμετάδοση τής Wall Street Journal νακανες..
  Τα ονοματα Oric,Χαραντινάϊ,Θατσι σού λενε κάτι_?Mήπως ξερεις ποιος κυβερνάει το Προτεκτοράτο τής Βοσνιας σήμερα_??
  Για βομβαρδισμούς άκουσες τίποτα ή ανήκεις στούς ΄κουφους΄της Greenpeace??
  Ασε τά πυροτεχνήματα περί Καραζιτς.

  Oσο γιά τά τσιτάτα περί θρησκειών έχουμε πήξει απο λαϊκίζοντα ψευτομαρξισμό...
  Και γιά να΄χουμε καλό ρώτημα πώς προτείνετε να ξεριζωθεί η πίστη απο τον άνθρωπο???
  Μεσω Γκουλάγκ,΄αναμορφωτικών Ψυχιατρείων΄ή γενοκτονιών??

 17. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 01:26:13

  Μέσω της παιδείας και της επιστημονικής γνώσης που προφανώς δεν διαθέτεις.

 18. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 01:27:28

  Διατηρώ επιφύλαξη αν σε μια εποχή κατεδάφισης, γενικώς, το πλέον επείγον ήταν η κατάργηση των θρησκευτικών.
  Δεν εννοώ ως πρωτεύον την διδαχή εβραϊκών μύθων, αλλά την αίσθηση τού "ανήκειν" που προσέδιδε. Παρότι τα σημερινά παιδιά δείχνουν εξωτερικά κυνικά και αδιάφορα, παραμένουν παιδιά : θέλουν στηρίγματα.
  Στις έρευνες απαντούν ότι θεωρούν ως πιο σημαντικά Οικογένεια, Φιλία, και σε επίπεδο κοινωνίας Ένοπλες Δυνάμεις, Θρησκεία κ.α θεσμούς, ό,τι δηλ. τους εμπνέει σταθερότητα και στέρεο σημείο αναφοράς.
  Όπως είπε κι ο Χαριτόπουλος, "Μου τη δίνει ο χλευασμός και η επιθετικότητα των τάχα προοδευτικών και μοντέρνων εναντίον της θρησκείας...
  Η θρησκεία είναι μία λαϊκή φιλοσοφία και μια ικανή παρηγοριά για τη μεταφυσική αγωνία του απλού ανθρώπου.
  Αν του την πάρουμε, με τι θα αναπληρώσουμε το κενό, με την εικόνα του Ρουβά ;"

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 01:30:57

  Μπουχαχα.
  Αποστομώθηκα.
  Αλλος Επιστήμονας Λιακορεπούσης προέκυψε..
  Καλά αντε ξαναδιάβασε τά περι Γιουγκοσλαβίας πρώτα και μετά έλα να μας τά ξαναπείς.
  Οσο γιά τα περί Πιστεως θές καντάρια κοινωνιολογίας για να πάρεις χαμπάρι,Επιστήμονα.
  Απο πότε η επιστημονική γνώση ξερίζωσε τίς υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις?
  Oταν καταλάβεις την εξουσία να την καταργήσεις με διατάγματα..
  Γνωστά αυτά απο τούς Πολ Ποτ τής ανθρωπότητας.

 20. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 01:35:00

  Ενα απόσπασμα απο τα ελληνικά του Λιαντίνη γιατί βαριέμαι να επιχειρηματολογώ σε άσχετους:

  Οι χριστιανοί επινόησαν την Κόλαση με τα βασανιστήρια.
  Αναλογιστήκατε ποτέ τι σημαίνει την ώρα που πεθαίνει ο άνθρωπος να του φορτώνεις τον τρόμο του αιώνιου μαρτυρίου της κόλασης;

  Ο θάνατος για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό είναι η μοναδική σταθερά της ανθρώπινης φύσης, είναι μια ώρα απερίγραπτης τραγικότητας. Γιατί εκείνη τη φοβερή στιγμή ο άνθρωπος εξοφλεί την επιταγή της ζωής.

  Εκείνη λοιπόν τη στιγμή της ανεκλάλητης χρείας και της φρικτής εγκατάλειψης είναι ακριβώς που διάλεξε η εκκλησία να φορτώσει τον αφελή χριστιανό με τους αιώνιους τρόμους της Κολάσεως.

  Θα ζεις αιώνια κλεισμένος σε έναν πύρινο τάφο.

  Θα περνάς τους αιώνες με το αίσθημα του ραγδαίου ιλίγγου.

  Θα περπατάς γυμνός σε άδεντρο τόπο κάτω από ορμητικό φλογοβρόχι.

  Θα βουτάς σε βόθρους. Μυτερώνυχοι διάβολοι θα σε καρφώνουν ανάσκελα με τεράστιες πηρούνες.

  Θα μεταμορφώνεσαι σε δέντρο, σε φίδι, σε τέρας ( «Η κόλαση», Δάντης).

  Η καλλιέργεια του φόβου στους χριστιανούς ήταν αυτή που έκανε τους κρατούντες να κοιμούνται ήσυχοι και όποιος αντιστεκόταν σε αυτά που διδάσκανε, υπήρχε και η επίγεια κόλαση: Η Ιερά Εξέταση. Μεγάλοι επιστήμονες θανατώθηκαν επειδή αποκαλύψανε την αλήθεια.

  Την ώρα του θανάτου βρήκανε οι χριστιανοί για να φορτώσουν στον άνθρωπο με τέτοιες φρικτές φαντασίες την πανίερη, την υπέρτατη και τη φοβερή ώρα που ψυχομαχεί. Την ώρα που δίνει την πιο άγρια μάχη, τι είναι μπροστά της τα Γαυγάμηλα, οι Κάννες ή η Μάχη των Εθνών;

  Ποιος σατανάς, ποιο ανθρώπινο τέρας, ποιος αρχιτέκτονας του σκότους θα μπορούσε να δείξει αγριότερο μίσος και να επινοήσει χειρότερο μαρτύριο για τους ανθρώπους;


  Ας δούμε ένα απόσπασμα από το αγαπάτε αλλήλους της εκκλησίας .

  « Να είσαι αφορισμένος, καταραμένος, και μετά θάνατον άλυτος. Οι πέτρες και ο σίδηρος να λυθούν, συ δε μηδαμώς. Να σχισθεί η γη και να σε καταπιεί ως τον Δαθάν και τον Αβειρών. Να τρέμεις επί γης ως ο Κάιν και να αποκτήσεις την λέπρα του Γιεζή και την αγχόνη του Ιούδα. Περιπλέον να έχεις τις κατάρες των 318 θεοφόρων πατέρων»

  (Το κείμενο του αφορισμού συνέταξε στα 1799 ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε').

  Ναι. Τις κατάρες των θεοφόρων πατέρων! Οι άγιοι, δηλαδή, και ο θεός που φέρουν μέσα τους σαν θεοφόροι, δεν είναι άλλο παρά χολή και ανάθεμα, οργή, μισανθρωπία και αποθηρίωση. Ορίστε η θρησκεία της αγάπης!

  Αν διατάξει κανείς το πρόβλημα της σχέσης ελληνισμού και χριστιανισμού μετωπικά, θα κρατήσει δύο κρατούμενα.

  Το ένα είναι πως η σύνθεση αυτών των δύο κοσμοθεωριών σε ενότητα συνιστά το ακρότατο σημείο του αφύσικου μέσα σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος.

  Το άλλο είναι πως η απόπειρα να συνταιριασούν συνιστά την κατεξοχήν ερμηνευτική τερατωδία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

  Ενώστε τον τράγο και το ελάφι και θα έχετε τραγέλαφο. Ενώστε την κατσίκα και την έχιδνα και θα έχετε χίμαιρα. Η έμπνευση όμως που είχαν κάποιοι να επιχειρήσουν τη μίξη του ελληνισμού με το χριστιανισμό, και στη συνέχεια να την ονομάσουν εύκρατη κράση, είναι μια πράξη που μένει σαν η αποθέωση του θράσους, της άγνοιας, της πανουργίας, και της σύγχυσης των φρενών.

  Οι τελευταίοι εθνικοί στο χριστιανισμό έβλεπαν τη χολέρα. Οι πρώτοι χριστιανοί στον ελληνισμό έβλεπαν την πανούκλα. Ο πόλεμος των τελευταίων εθνικών με πόδια και με χέρια ενάντια στους πρώτους χριστιανούς, και ο πόλεμος των πρώτων χριστιανών με δόντια και με νύχια ενάντια στους τελευταίους εθνικούς ήταν πράξη τίμια και παστρική. Εκεί χτυπήθηκε το φως με το σκοτάδι, η υγεία με τη νόσο, η φυσική αίσθηση με την αδέσποτη φαντασία.

  Η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι πως οι έλληνες οικοδόμησαν έναν κόσμο που στηρίζεται στην παρατήρηση και στη νόηση ενώ οι χριστιανοί οικοδόμησαν ένα κόσμο που στηρίζεται στην υπόθεση και τη φαντασία.

  Η παρατήρηση των ελλήνων είναι τέτοιας ποιότητας, ώστε πάντα να βεβαιώνεται πρακτικά από τα συμβαίνοντα στη φύση, και πάντα να αποδεικνύεται χειροπιαστά από το πείραμα στο εργαστήριο.

  Λέμε, για παράδειγμα, ατομική φυσική, και ξεκινάμε από το «ά-τομο» (αυτό που δεν τέμνεται άλλο) του Δημοκρίτου. Στην ατομική φυσική τίποτα δε γίνεται δεκτό εάν προηγουμένως δεν αποδειχθεί στο εργαστήριο.

  Αντίθετα, η υπόθεση των χριστιανών είναι τέτοιας ποιότητας ώστε μένει αναπόδειχτη. Πίστευε και μη ερεύνα.

  Ποτέ δεν είδε κανένας τον Θεό με τα ίδια του τα μάτια.

  Ποτέ δεν είδε κανείς ένα νεκρό να ανασταίνεται.


  Ποτέ και κανείς δεν αγάπησε το ξένο παιδί όσο αγαπά το δικό του, ή δε δέχθηκε να πεθάνει το δικό του παιδί στη θέση του παιδιού ενός ξένου. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης που και οι ίδιοι οι χριστιανοί (άσχετα με αυτά που διδάσκουν) τηρούν.


  Οι χριστιανοί ξεκινούν από την ψυχή και το αόρατο. Το όργανο της μελέτης τους είναι η φαντασία και το συναίσθημα. Η πρόθεσή τους σκόπιμη και υποκειμενική. Με τη φαντασία μπορείς να εξακοντιστείς αστραπιαία σε έναν γαλαξία στο σμήνος του Ηρακλέους, σε απόσταση δηλαδή 300.000.000 ετών φωτός. Με τη φαντασία γίνεσαι θεός και ρήγας και έχεις την ψυχή μιας μύγας όπως λέει ο Βάρναλης.

  Με τη λογική όμως για να φτάσω στη σελήνη, απόσταση ένα δευτερόλεπτο φωτός, 3 Χ 1011 Κm, έπρεπε να οργανώσω τη γνώση μου σε ένα σύστημα αναγκαίας διαδοχής, κατακτημένων πληροφοριών που αρχίζει από την εποχή του Νεάτερνταλ. Έπρεπε, δηλαδή, μαζεύοντας και διατάσσοντας τη γνώση μου χαλίκι χαλίκι και να χτίσω έναν Όλυμπο ταξιθετημένης και έγκριτης πείρας μέσα σε άπατο καιρό. Αυτός ο Όλυμπος είναι το θαύμα της ανθρώπινης επιστήμης σήμερα, που τη μέθοδο και την κατασκευή του την έδωσαν οι έλληνες.

  Έτσι, η μέθοδος των ελλήνων οδήγησε στην επιστήμη και η μέθοδος των χριστιανών οδήγησε στη θρησκεία. Το απόγειο και ο Κολοφώνας για τους έλληνες ήταν ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο, η τραγωδία, οι επιστήμες.

  Το απόγειο και ο Κολοφώνας των χριστιανών ήταν ο Μεσαίωνας, η Ιερά εξέταση, ο εναγκαλισμός της εκκλησιαστικής ελίτ με την άρχουσα τάξη κάθε εποχής.

 21. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 01:41:23

  Α,καλά.
  Αλλος ηρωας ο Λιαντίνης πού αποφάσισε ως μέγας νάρκισσος να αυτοκτονήσει πιστεύοντας οτι ολοι θα κλαιμε για τον χαμό του και μάλιστα ψάχνοντας γιά την σπηλιά που πήγε και τιναξε τά μυαλά του στον αέρα...
  Ωραίο παράδειγμα σκέψης...
  Ο Λιαντίνης γράφει μπούρδες άσχετε γιατί ολες του οι αναφορές γίνονται στον Καισαροπαπισμό τής Δύσης...
  Αλλά τώρα που να σου εξηγώ γιά την παρακμή και τά αδιέξοδα της αρχαιας ελληνικής σκέψης και την απόσυρση τών Επικουρείων στούς Κήπους...
  Εγώ να δεις πώς βαριέμαι...
  Και οταν υποψιάζομαι πώς θα αρχίσουν και τίποτα δωδεκαθεϊστικές φαιδρότητες βαριέμαι διπλά.
  Υ.Γ.
  Για την Γιουγκοσλαβία τά ξέχασες πάντως.Δεν ήταν ο Καραζιτς μονον...

 22. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 01:41:56

  Παπο-Καισαρισμός τής Δυσης.

 23. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/08/2008 01:44:35

  @Ανώνυμος 20
  Η μέθοδος των Ελλήνων οδήγησε στην επιστήμη και τη θρησκεία.
  Οι μεθοδεύσεις της εξουσίας οδήγησαν στον εκφυλισμό τους.
  Μην ξεχνάμε και τον "Τιμαίο", αδελφέ.
  Ο Σωκράτης προς τον Αλκιβιάδη, Πλατωνικός Διάλογος Αλκιβιάδης Ι: "Προσβλέπεις στο να ηγηθής της Πόλεως. Άρα πρέπει να σου ανοίξω τον Οφθαλμό".

 24. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 01:52:42

  Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι όλες οι θρησκείες πέρα απο το σκότεινο τους παρελθον είναι επιπλέον και παραμύθια της χαλιμάς.

  Τα υπόλοιπα είναι κουβέντα να γίνεται.

 25. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/08/2008 01:58:15

  @ανώνυμος 24
  Σε λίγο θα απαγορέψης και την ταξική πάλη και την ισχύ του "διαλεκτικού υλισμού" όπως ο μπάρμπας, που ήτανε πορτιέρης στη Μακρόνησο, με διάταγμα της αστυνομίας.

 26. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 02:01:44

  Eμφανίστηκε ο Νεος Θεός ως ανώνυμος και απεφάνθη.
  Υποκλινόμεθα όλοι μπροστά στίς Θεολογικές του αποφάνσεις.Τι περίεργο οι φανατικοί άθεοι να είναι τελικά σάν ανεστραμένοι Ταλιμπάν...
  Ετσι και ο Φουκογιάμα απεφάνθη περί τού ΄Τελους τής Ιστορία΄και γύρισε η Ιστορία και τον καταπλάκωσε.

 27. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 02:02:58

  Η απαγόρευση είναι η καλύτερη μέθοδος για να γιγαντώσεις κάτι.Σωστή παιδεία και επιστημονική γνώση χρειάζεται μόνο.

 28. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 02:04:27

  Στο τέλος αυτοί θα απαγορέψουν και τον Μιχαήλ Άγγελο και θα γκρεμίσουν και την Καπέλα Σιξτίνα..

 29. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 02:14:00

  Μην κρίνεις εξ ιδίων.Το ταλιμπάν είναι ατυχές. Η επιστήμη δεν δημιουργεί φανατισμούς γιατί στηρίζεται στην αποδεικτική διαδικασία.

 30. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/08/2008 02:24:46

  @ανώνυμος 27
  Σύμφωνοι. Το πρόβλημα είναι, τι είναι σωστή παιδεία και τι είναι επιστημονική γνώση.
  Ο λόγος σου δομείται βασικά με αφορισμούς και όχι με "αποδεικτική διαδικασία". Δεν είναι η επιστήμη αφηρημένη έννοια...

 31. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 02:38:12

  Επιστημονική γνώση είναι αυτό που έχει αποδειχθεί απο την παρατήρηση και το πείραμα και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το έχει αποδεχθεί ως αληθές χωρίς εντός του χώρου της να εγείρονται αντιρρήσεις.

  Σωστή παιδεία είναι η διδασκαλία του αληθούς.

 32. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 02:56:03

  Σας αφήνω με μία φράση του αμερικανού φυσικού και νομπελίστα Steven Weinberg την οποία βεβαίως προσυπογράφω:

  Οι θρησκείες είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είτε έχουμε θρησκείες είτε όχι θα έχουμε καλούς ανθρώπους που θα κάνουν καλές πράξεις και κακούς ανθρώπους που θα κάνουν κακές πράξεις. Για να μπορέσει όμως ένας καλός άνθρωπος να κάνει φριχτά πράγματα χρειάζεται τη θρησκεία.

 33. a avatar
  a 04/08/2008 06:04:04

  As ypo8esoume oti den yparxei 8eos h oti yparxei. H klassikh ellhnikh oikogeneia exei kyrio stoixeio thn or8odoksia. Osoi megalwsan se mia fysiologikh oikogeneia pou pisteue(me metro) krathsan to paradeigma kai to akolou8hsan ki autoi me ta dika tous paidia me kala apotelesmata. Egw ap osous gnwrizw exw katalabei oti autoi pou den pisteun exoun pollaaaa problhmata se anti8esh me aytous pou pisteun estw ligo. Autoi pou pisteun polloi einai pali kaloi alla kollhmenoi.

  8elete den 8elete asxetws e8nikothtas h 8rhskeia einai anagkh tou ka8e an8rwpou. Oloi 8eloun na pistepsoun kapou. Eite sto 8eo, ston xristo. Den paizei rolo auto. Den blepetai ti ginetai gyrw mas. O ka8enas skotvnei gia na perasei h wra tou. Auta se kamia periptwsh den ginontai otan yparxei pisth.

  Akoma kai na mhn poly-pisteueis, katalabebeis ti einai kako kai ti kalo. O Steven Weinberg as krathsei tiw idees tou gia ton euato tou. An oi an8wpoi dhmiourghsan to 8eo, to ekanan oxi gia na perasei h wra tous alla giati ginotan polemoi kai oi an8wpoi skotonan, kleban xwris na katalabenoun ti kanoun.

  DEN prepei na ginei to ma8hma proairetiko se kamia periptwsh. einai ellada h or8wdoksia. Den mporei na dialysoume ta panta. Allwste den kanoun kako se kanena. Twra osoi pisteun oti oi papades einai a8lioi ara kai h or8wdoksia einai a8lia prepei na katalaboun oti oi papades den einai tipota. Einai aploi dhmosioi ypallhloi(oi perissoteroi).

 34. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/08/2008 07:56:33

  Είμαι απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα κατά των «θρησκευτικών». Χάσιμο χρόνου, παπαγαλία εβραϊκής μυθολογίας (πποτιμώ την ελληνική). Εκ του αποτελέσματος, προφανώς δεν συμβάλλουν στην νεοελληνική ηθική.

  Τις φακές του Ισσάκ ή του Ισααύ, τις χαρίζω σε όποιον αρέσουν τα βιβλικά αέρια. Την ανθελληνική προπαγάνδα του «αποστόλου Παύλου» στα λιοντάρια, για να αγιάσει.

 35. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 04/08/2008 11:58:29

  Να μην ξεριζωθεί τίποτα από την πολιτιστική ιστορία των Ελλήνων ανά τους αιώνες. Όποιος το ζητάει αυτό είναι ά-νόητος.
  Οι μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή ειναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι οι εκάστοτε κυβερνώντες. Αυτοί απέδειξαν ότι ουδόλως τους ενδιαφέρει η παροχή ελευθερίας λόγου ισονομίας-ισότητας στους πολίτες.

  Κάποτε η πολιτεία ωθούσε τους πολίτες προς την γνώση την μόρφωση την παιδεία και την κριτική σκέψη.

  Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.
  Άλλαξαν πολλά.
  Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά μας τη γνώση, άρα και το δικαίωμα στη απόκτηση κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους το δικαίωμα της επιλογής.
  Ούτε και αυτοί οι γονείς που ενώ πάντα θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους ίσως να μην έχουν την απαραίτητη παιδεία για να τους την μεταλαμπαδεύσουν.

  Όλοι λοιπόν έχουν δικαίωμα στη γνώση (και η θρησκεία γνώση είναι), αλλά πρώτιστη υποχρέωση της πολιτείας είναι όχι να σβήνει αλλά να διατηρεί τα γεγραμμένα και εάν μπορεί να προσθέτει και άλλα.

  Επειδή λοιπόν η πολιτεία έχει αποδειχθεί από ανίκανη μέχρι εγκληματικά αδιάφορη αλλά και πονηρή, μένει σε εμάς να κάνουμε την επιλογή.

  Και μην ξεχνάτε!!!!
  Μιλάμε για την μόρφωση των παιδιών, με το πλάσιμο παιδικών ψ υ χ ώ ν που είναι ακόμα αγνά και κενά από την πονηράδα των "μεγάλων".

 36. ataktos avatar
  ataktos 04/08/2008 12:46:18

  ta mithi ke tous thrilous tis arheas elladas an didaskotan sta sholia me ta orea ekina gia ton Thisea ,Dia ke dodeka theous den tha itan fantastika
  ohi opos tota DVD ke ales tsontes sta spitia ke diafora kafenia ,TV klp

 37. ira avatar
  ira 04/08/2008 13:07:46

  Συμφωνώ με τον 35.νοών.... είναι δυνατόν Ελληνισμός χωρίς θρησκευτική παιδεία.
  Είναι απαράδεκτο, κατά την άποψη μου να διαγράψουμε από την μνήμη μας την παράδοση και την κουλτούρα που συμπορεύεται με την θρησκεία μας. Μου μυρίζει πνευματικό μπαρούτι που πάει να σβήσει από την μνήμη των Ελλήνων την παράδοση τους. Αυτά που κληρονομήσαμε δεν έχουμε δικαίωμα να τα διαγράψουμε ή να τα ακυρώσουμε με αφανισμο της θρησκευτικότητας. Και αν τίποτα δεν σας άφησε η θρησκεία μεγαλώνοντας (όπως πολλοί ομολογούν)αγαπητοί κύριοι εαν μας διακρίνει μία υπεροχή έναντι πολλών Ευρωπαικών κρατών είναι η κουλτούρα που έχουμε, και δεν μας την δίδαξε κανένας, είναι θέμα παράδοσης να σεβόμαστε τους αλλόθρησκους που πατάνε στη χώρα μας και να γνωρίζουμε πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε σεβόμενοι πάντα τις παραδόσεις τους. το αποτέλεσμα είναι ότι τείνουμε να μη σεβόμαστε την θρησκεία μας ως ανώτερα όντα δήθεν που είμαστε και τα παιδιά μας εκτος του να μην γνωρίζουν τις εθνικές εορτές θα ξεχάσουν και τις λαικές παραδόσεις και την Ελληνικότητα με αποτέλεσμα στην πολυπολιτισμική νέα Ευρωπαική τάξη που πάει να διαμορφωθεί εμείς θα χάσουμε την ταυτότητα μας. Ξυπνήστε...

 38. Στέργιος avatar
  Στέργιος 04/08/2008 13:14:47

  Τα θρησκευτικά ίσως πρέπει να αλλάξουν μορφή, αλλά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όποιον θέλει να λέγεται Έλληνας ήνα ζει στην Ελλάδα.

  Η Ελλάδα έχει έναν χαρακτήρα: τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, τη μυθολογία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας και τη θρησκεία των περισσοτέρων από εμάς.

  Πρέπει όλοι να ξέρουμε όλα τα παραπάνω, ακόμη κι αν μετά τα απορρίψουμε. Είναι ντροπή να μην ξέρει ένας Έλληνας (ασχέτως θρησκείας) σωστά ελληνικά, ή τι θεός ήταν ο Άρης ή τι γιορτάζουμε της Αναλήψεως.

  Αλλά και οι μετανάστες.
  Αν ζούσα στην Ινδία, δεν θα ήθελα το παιδί μου να μάθει τι θεά είναι η Κάλι; Δεν σημαίνει ότι θα γινόταν ινδουιστής!

  Όλα αυτά είναι γνώση και αυτογνωσία.
  Πρέπει να τα μάθουμε, και ας τα απορρίψουμε μετά, αν θέλουμε.

  Αλλιώς, πού θα σταματήσουμε;
  Π.χ., γιατί να μην καταργήσουμε τα ελληνικά από την εκπαίδευση και να διδάσκουμε απ'ευθείας στα αγγλικά, να γίνουν τα παιδιά μας πιο ανταγωνιστικά; Μη γελάτε, έτσι κάνουν στη Μάλτα και στις Φιλιππίνες.

 39. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 13:48:49

  Σε μια ιδανική Ελληνική Πολιτεία, οι νέοι στα σχολεία, θα διδασκόντουσαν πρωταρχικά τον Μύθο του Προμηθέα.
  Την ακατάβλητη ψυχική και σωματική δύναμη του Ανθρώπου, που δημιουργεί και κατεδαφίζει θεούς.
  Με μουσική υπόκρουση Patti Smith - People Have The Power.

  Μετά, αλλους αρχαιοελληνικούς μύθους, στις μικρές τάξεις σαν παραμύθι, για την ομορφιά τους, σε μεγαλύτερες τάξεις την ερμηνεία τους και τις προεκτάσεις τους στη ζωή.

  Θα διδασκόντουσαν ακόμα συγκριτική θρησκειολογία, να μάθουν πως οι διάφοροι λαοί στα διάφορα μέρη στις διάφορες εποχές αναζήτησαν απαντήσεις και ανακούφιση από τα πανάρχαια υπαρξιακά ερωτήματα.

  Αλλά θα διδασκόντουσαν και «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστι η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώπους τοις νουν έχουσι (Πλάτωνος διάλογοι - Κρίτων).

  Αυτό που βλέπω, με την κατάργηση, δεν είναι δήθεν κατοχύρωση "ανεξιθρησκείας".
  Είναι προσπάθεια απαλοιφής άλλης μιας παράδοσης του ελληνικού λαού, που ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ, ΚΑΚΩΣ κατά τη γνώμη μου, πλην όμως 2000 χρόνια ιστορίας δεν γυρίζουν πίσω, έχει αποτελέσει στοιχείο συνεκτικότητας αυτού του γένους.

  Εδώ δεν είναι Ολλανδία. Που κι αυτή έχει αλλάξει άρδην μετά τις δολοφονίες .
  Η Ελλάδα κατακλύζεται από διάφορους, με διάφορες βλέψεις.
  Η δημιουργία αυτού που λέγεται "ελληνικό κράτος" ασφαλώς υπηρετήθηκε από ορισμένους "βολικούς μύθους", πολύ πιο αληθείς όμως από άλλων κρατών - βλ. και τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

  Από όσους θεωρούν πρώτιστο καθήκον της ελληνικής εκπαίδευσης σήμερα να καταργηθεί η διδασκαλία περιμένω να διαμαρτυρηθούν έντονα και για την επιβολή μουσουλμανικών ηθών σε ελληνική επικράτεια http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=22.06.2007,id=45124756
  Και μην πούμε άλλο η διδασκαλία άλλο η τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων. Καταλαβαινόμαστε. Όταν εμείς καταργούμε, οι άλλοι στήνουν χώρους λατρείας και μάλιστα της πιο επιθετικής θρησκείας.

  Όσοι σπεύσουν να μου προσάψουν "χριστιανικότητα" απευθύνονται σε άθεο.

 40. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 14:10:44

  στην πολυπολιτισμική νέα Ευρωπαική τάξη που πάει να διαμορφωθεί εμείς θα χάσουμε την ταυτότητα μας. Ξυπνήστε…
  ----------------
  Εσύ να ξυπνήσεις γιατί κοιμάσαι όρθιος.Ποιά ταυτότητα θα χάσουμε ρε γίγαντα;

  Την ταυτότητα του λαμόγιου, του απατεώνα του καταφερτζή και του ανήθικου; Την ταυτότητα του νεοέλληνα που θεωρεί πολιτιστικό πρότυπο τον καραγκιόζη και την έφη θώδη , που λαδώνει και λαδώνεται, γεμίζει με σκουπίδια τις παραλίες, με αυθαίρετα τα δάση, εκλέγει λαμόγια για να τον κυβερνάνε, γράφει τους νόμους στα παλιά του τα παπούτσια, κλέβει και σκοτώνει τους τουρίστες, τρέχει ψοφοδεής πίσω απο τους πολιτικούς για να διορίσουν το παιδάκι του και έχει πιάσει πάτο σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες;

  Αυτή είναι η ταυτότητα της Ελλάδας απο ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους.Αυτή την ταυτότητα φοβάσαι μη χάσουμε;

  Και αυτό το παραμύθι ότι τώρα έχει επέλθει κατάπτωση ενώ παλιότερα ο έλληνας ήταν..αγνός δεν πουλάει.Τα ίδια σκατά ήμασταν πάντα.Θυμίζω μία φράση του ροιδη πριν 150 χρόνια:

  "Οι Έλληνες, κάλλιστος και λίαν αξιαγάπητος λαός, ουδέν άλλον έχουν ελάττωμα πλην της δολιότητος, της αισχροκερδείας, του ψεύδους, της κλοπής και της παντελούς ελλείψεως παντός ηθικού αισθήματος."

 41. ira avatar
  ira 04/08/2008 14:13:03

  @40. Αυτό όμως αγαπητέ ανώνυμε το πήραν οι εξυπνάκηδες και το μετάτρεψαν σε "κατάργηση του μαθήματος". Η ουσία είναι ότι δεν καταργήται το μάθημα των θρησκευτικών. Τώρα αν χρειάζεται απαναπροσδιορισμός ή αλλαγή το μάθημα θρησκευτικών είναι ένα εντελώς άλλο θέμα που είναι προς συζήτηση. Για να ξέρουμε τι λέμε...

 42. ira avatar
  ira 04/08/2008 14:19:35

  @41. Δεν ξέρω αν έχεις καταγωγή. Η δική μου καταγωγή με προσδιορίζει έντονα ως προσωπικότητα. Η πίκρα που έχεις για τα κακώς κείμενα την έχω και εγώ αλλά δεν είναι αυτή η ταυτότητα μου, φαντάζομαι ούτε η δική σου. Η θεσμοθετημένη λαμογια ενοχλεί όλους όσους αγωνίζονται έντιμα σε αυτή τη χώρα και είναι πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε γιατί πολλοί απλα μας τραβούν την προσοχή τα κακώς κείμενα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η απογοήτευση σου σε κάνει τόσο αντι-Ελληνα

 43. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 14:41:39

  Δεν είμαι ούτε αντιέλληνας ούτε αντιτίποτε.Την αληθεια να κοιτάζουμε και να αφήσουμε τις παπαριές για..απώλεια της ταυτότητας.

  Μακάρι να μπορούσαμε να διδαχθούμε απο λαούς που απέχουν έτη φωτός απο τη δική μας ελληνορθόδοξη μιζέρια και κακομοιριά και να τη χέσω την απώλεια ταυτότητας.

 44. ΦΙΝΛΑΝΔΌς avatar
  ΦΙΝΛΑΝΔΌς 04/08/2008 15:00:42

  >Κάποτε το μάθημα των θρησκευτικών είχε καταργηθεί σε κάποια κράτη. Νομίζω στη Σουηδία. Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες.

  ΌΛΕς ΟΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΝΕςΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ

  Η αύξηση των αυτοκτονιών, του αλκοολισμού, των ενδοοικογενειακών βιαιοτήτων (πρόδρομα φαινόμενα τοπυ σαντορινιού αποτρόπαιου) παρατηρούνται σε όλη τη σκανδιναβική χερσόνησο κι όπου αλλού εμφανίζεται το βόρειο σέλας, ανάλογα με τις ανεπαίσθητες διακυμάνσεις του κύκλου του.

 45. tomatopeltes avatar
  tomatopeltes 04/08/2008 15:14:00

  ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟ.

 46. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 04/08/2008 15:51:03

  Τις πνευματικές παρωπίδες τις φοράει ο άνθρωπος από τότε που κατοικούσε στις σπηλιές και είχε την ανάγκη του μάγου της φυλής να του εξηγήσει τι υπάρχει « εκεί έξω ». Μπορεί ακόμη και σήμερα να συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τι υπάρχει « εκεί έξω », όμως δεν ζούμε σε σπηλιές.
  Με το πέρασμα των χιλιετηρίδων οι φυλές έγιναν κοινωνίες, πόλεις, κράτη, έθνη. Δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με κάποιον που του έχουν ορίσει ως αναγκαία συνθήκη της σύστασης ενός έθνους την θρησκευτική ομοιογένεια. Οσο δύσκολο είναι κάποιος να κατανοήσει ότι δεν έπλασε ο (εκάστοτε) θεός τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος τον θεό κατ’ εικόνα και ομοίωση του.
  Εύκολα απορρίπτετε κάποιον που δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως θαυμάζετε την μεγαλοψυχία του Αυστραλού πατέρα που δώρισε τα όργανα του παιδιού του. Δεν αναρωτιέστε όμως γιατί η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην δωρεά οργάνων, μήπως έχετε επηρεαστεί από το « μάθημα » των θρησκευτικών που ορίζει να παρουσιαστούμε αρτιμελείς στον άγιο Πέτρο γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πάμε στην κόλαση?
  Και όσοι είστε οπαδοί του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος γνωρίζετε ότι ο Χριστιανισμός κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, εξαφάνισε τις αρχαίες γιορτές και τελετές καταστρέφοντας τα αρχαία μνημεία χτίζοντας πάνω σε αυτά εκκλησίες? Γνωρίζετε ότι κάποιοι «πατέρες της εκκλησίας» επέλεξαν τις ίδιες ημερομηνίες που γίνονταν οι αρχαίες τελετές στον Διόνυσο και στο θερινό ηλιοστάσιο, για να «ορίσουν» το Πάσχα και τα Χριστούγεννα?

 47. Έλληνας -Λονδίνο avatar
  Έλληνας -Λονδίνο 04/08/2008 16:28:08

  Έ όχι και προσυλητισμό στα σχολεία στα ανήλικα. Φάκτορα δεν μπορείς να κρυφτείς. Μας βγήκες και θεούσα.

 48. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/08/2008 17:32:51

  Η απαντηση στο ερωτημα εξαρταται απο τι ειδους κοινωνια θελουμε στην Ελλαδα. Θελουμε κοινωνια πρωτιστως ελληνικη ή θελουμε ενα λαπα πολυπολιτισμικο διχως συνοχη και ιδιαιτεροτητα; Θελουμε ατομικες υπαρξεις να συνδεονται μονο με οικονομικα δεσμα ή θελουμε κοινωνια, γαμωτο τι θελουμε; Και το τι θελουμε και γινεται αυτη τη στιγμη και καθε μερα συνδεεται αμεσα με το πως θα εξελιχθει η αυτοδιαλυομενη Ελλαδικη κοινοτητα. Π.χ. το 1980 υπηρχαν λιγοτεροι απο 2000 ναρκομανεις. Το 2008 εχουμε πανω απο 30000!!! Οπωςσδηποτε προοδευσαμε!!! Και δημιουργησαμε γκετο στις πολεις μας για να μπορουμε να αισθανομαστε οπως τοτε που ημασταν σε Λονδινο και Νεα Υορκη. Τρομαρα μας!

  Καποτε κοιμομαστε με τις θυρες των σπιτιων μας ξεκλειδωτες ολη τη νυχτα στη Μακεδονια. Τωρα πρεπει να φυλαγομαστε απο τον πασα ενα (και) για να μη παρεξηγηθουν οι κερβεροι του νεοταξικου πολυπολιτισμικου ολοκληρωτισμου (αδιακριτως χρωματος).

 49. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/08/2008 18:42:00

  Χωρίς να έχω διαβάσει τα περισσότερα σχόλια, λέω ΚΑΙ εδώ το εξής:

  Η θεσμοθετημένη διαιώνιση, εκτός λογικής και επιστημονικής προσέγγισης θρησκευτικών πεποιθήσεων, παραδόσεων και «μεταφυσικών πιστεύω» στις μονάδες της κοινωνίας από το Κράτος, είναι μια καθ’ όλα πρακτική αλλά ταυτόχρονα και σκοταδιστική κίνηση, Μακιαβελικής υφής.
  Οι ιδιοσυγκρασιακοί φαινότυποι και τα είδη των ψυχοσυνθέσεων εκείνων, που πέραν της λογοτεχνίας, της ποίησης και του φιλοσοφικού στοχασμού, εξακολουθούν να χρειάζονται ΚΑΙ θρησκειολογικές προσεγγίσεις για την καταπράυνση της «τραγικότητας ύπαρξης» που φέρουν ως οντότητες, καλό είναι απαλλάξουν την γονιδιακή χαβούζα από την παρουσία τους. Κατόπιν, σειρά να απαλλάξουν από την παρουσία τους την ανθρωπότητα θα έχουν άλλοι, εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι αυτό το μελλοντικό «κενό αντιλόγου», θα προσπαθήσουν με κτηνώδεις μεθόδους να επιβάλλουν τις όποιες αντιαισθητικές τους θέσεις «για το καλό της ανθρωπότητας», υπό το ένδυμα του ορθολογισμού. (Αν αυτές οι «απαλλαγές», και οι δύο, γίνουν απότομα και με-μιάς, θα βρεθούμε τρεις και ο κούκος πάνω στον πλανήτη και η ανθρωπότητα θα καταρρεύσει. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που για να γίνει σωστά, θα πάρει μερικούς αιώνες από τώρα).
  Η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών υπό την παρούσα μορφή του ως μάθημα, είναι μια αρχή. Η αντικατάστασή του από το μάθημα της «Θρησκειολογίας» ή «Ιστορίας των Θρησκειών», με καθαρά ενημερωτικό στόχο και προσανατολισμό, είναι το επόμενο βήμα.

 50. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 19:16:18

  Οπότε την γιαγιά πού πάει και ανάβει το καντήλι στο εκκλησάκι τού χωριού της να την εξαφανίσουμε γιατί είναι γενετικά επιζήμια??
  Oι περισσότερες πρόλαβαν και έκαναν παιδιά και εγγόνια,πού πιθανότατα απαλύνουν την ΄τραγικότητα τής ύπαρξης΄με παρόμοιο τρόπο..
  Να τά βρούμε ,να τα εξαφανίσουμε και αυτά??
  Μαζευτηκανε πολλοι θεοί τελικά εδώ μέσα ,πού συναγωνίζονται ποιος απόλους θα εφαρμόσει την Νεα Θεολογία..
  Επι τη ευκαιρία αυτοί πού έχουν ως έναν και μοναδικό Θεό το χρήμα και τήν ελευθερη αγορά που ΄φέρνει ισορροπίες στον κόσμο΄σκοτώνοντας ή μετατρέποντας σέ Ζωα γιά πλάκα εκατομύρια συνανθρώπους τί θα τούς κάνουμε??

 51. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 19:31:28

  Η αγωνία σου για τη γιαγιά που ανάβει τα καντήλια είναι συγκινητική.

  Βάλε και λίγο πρέκα τώρα να δέσει το γλυκό.

 52. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 19:36:23

  Μπά η αγωνία ειναι για τούς απογονους της.
  Θα εξαφανιστούν και αυτοί???Μια και μιλάμε γιά γενετική χαβούζα δηλαδή..
  Kαι πούσαι ανθρωπάκο ο Χίτλερ και ο Στάλιν βγάζανε ντιρεκτίβες αλλά τελικά απέτυχαν αμφότεροι..
  Οσο γιά τα περί Πρέκα προφανώς βλέπεις αρκετή Τατιάνα γιατί το επίπεδό σου μέχρις εκεί φτάνει.....

 53. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/08/2008 19:37:45

  «Οπότε την γιαγιά πού πάει και ανάβει το καντήλι στο εκκλησάκι τού χωριού της να την εξαφανίσουμε γιατί είναι γενετικά επιζήμια??»

  Οι άνθρωποι που θα σκεφτόντουσαν ή θα ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, εμπίπτουν στην δεύτερη κατηγορία που περιέγραψα, τρεις χειρότερη και επιζήμια από την πρώτη. Εξάλλου την συγκεκριμένη επιπλοκή την έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν εκτενέστερα. Εξάλλου μη συγκεκριμενοποιούμε στην συμπαθέστατη αλλά άτυχη γιαγιούλα, υπάρχει και το τρανό παράδειγμα του Γιανναρά, καθηγητού πανεπιστημίου που κάνει λόγο για πραγματική και κυριολεκτική «ανάσταση νεκρών».

  «Επι τη ευκαιρία αυτοί πού έχουν ως έναν και μοναδικό Θεό το χρήμα και τήν ελευθερη αγορά που ΄φέρνει ισορροπίες στον κόσμο΄σκοτώνοντας ή μετατρέποντας σέ Ζωα γιά πλάκα εκατομύρια συνανθρώπους τί θα τούς κάνουμε??»

  Με αυτούς συζητάς, επιχειρηματολογείς προσπαθώντας να καταδείξεις σε ποια σημεία έχουν άδικο, που σφάλει η προσέγγιση και η λογική τους. Δεν σου προβάλουν ως αντίλογο «οι γραφές του Πατέρα Τάδε μίλησαν στην ψυχή μου και μου υπέδειξαν ότι μπλα μπλα μπλα». Θέλω να πω, οι θέσεις τους επιδέχονται λογικής διερεύνησης και επιστημονικής προσέγγισης και παρατήρησης. Το αν και κατά πόσο υποχωρούν, αναθεωρούν ή ανασκευάζουν όπου και όποτε πρέπει στα σημεία που έχουν καταφανές άδικο, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η χρήση ένοπλης βίας εναντίων τους, είναι άλλο εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο.

  Γενικότερα η προσέγγιση «εντάξει οι θρήσκοι, αλλά και εσείς οι άθρησκοι δεν πάτε πίσω σε μαλακία», βγάζει τη συζήτηση off, δεν μπορούν να συζητιόνται ταυτόχρονα αυτά τα δύο αλλά ένα ένα με τη σειρά και σε διαφορετικά posts αν είναι δυνατόν. Μη ξεχνάμε οτι οι «καβάλα στ’ άλογο» επί χιλιετίες, που φίμωναν την ελεύθερη σκέψη δια βίας, ήταν οι πρώτοι. Για αυτούς θα συζητήσουμε πρώτα και ύστερα ας γίνει άλλη συζήτηση για τον κομουνισμό, τον ναζισμό, τον εξοντωτικό καπιταλισμό κ.ο.κ που είναι ακραία, αντιδραστικά φαινόμενα του τελευταίου αιώνα.

 54. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 19:45:21

  Σιγά ρε άρχοντα που θα βάλεις και σε τάξη την συζήτηση.
  Πού μας γράφεις γιά γενετική χαβούζα και θα σε πάρουμε στά σοβαρά κιόλας μιλώντας σαν μικρός Θεούλης και ταυτόχρονα δικαιολογείς και τον ακρατο καπιταλισμό .
  Και κατατάσσεις τούς ανθρώπους σε κατηγορίες επιζήμιες και μή...
  Για γενετική χαβούζα μονον φασίστες μιλανε ,Χωροφύλακα τής σκέψης ,πού θές και διάλογο κατά σειράν κάνοντας λογικά και ιστορικά ΄πηδήματα΄..
  Δεν βλέπω να διάβασες Σολωμό ακόμα πάντως και ανησυχώ...

 55. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 19:54:16

  Εσύ σπύρο φως φανάρι ανήκεις στους κορυφαίους διανοητές.

  Πες μας σπύρο τι προτείνεις για να σώσουμε τη γιαγιά με τα καντήλια;

 56. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 19:59:33

  Ξδ, σήμερα δεν κινδυνεύουμε από τον Πιζάρο και τον Κορτες ούτε από τα εγκλήματα των σταυροφόρων .
  Κινδυνεύουμε από τον "εξοντωτικό καπιταλισμό".

  Γι' αυτό το
  "οι «καβάλα στ’ άλογο» επί χιλιετίες, που φίμωναν την ελεύθερη σκέψη δια βίας, ήταν οι πρώτοι. Για αυτούς θα συζητήσουμε πρώτα και ύστερα ας γίνει άλλη συζήτηση για τον κομουνισμό, τον ναζισμό, τον εξοντωτικό καπιταλισμό κ.ο.κ που είναι ακραία, αντιδραστικά φαινόμενα του τελευταίου αιώνα"
  είναι άτοπο.

  Κάτσε και συζήτησε τι έγινε τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ενόσω αφήνεις τους σημερινούς "καβάλα στ’ άλογο" να γίνονται ισχυρότεροι και αυριανοί δήμιοι.

 57. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:00:22

  Να την αφήσουμε στην ησυχία της την γιαγιά και όποιον επιθυμεί να πιστεύει.
  Απο Σωτήρες πήξαμε.Δεν χρειάζεται να σώσουν κανεναν
  Τίποτα δεν αλλάζει με διατάγματα.
  Απεδείχθη ιστορικά αυτό.
  Οσο γιά τίς ΄κορυφές΄ δεν με αφορούν .Αλλως τε η έννοια τής κουλτούρας είναι ξενόφερτη.Καμιά σχέση δεν έχει με τον Πολιτισμό δηλαδή τον Τρόπο τού Βίου τού κάθε Λαού.
  Τίς έχω αφήσει χρόνια τίς ΄κορυφές΄ σε όσους ψάχνουν τά D.N.A τών ανθρώπων γιά να βρούν πού και πώς ριζώνουν οι πεποιθήσεις τους..
  Παλιότερα το έκαναν οι Φασίστες τώρα εμφανίστηκαν οι ΄κούφιοι προοδευτικοί΄.

 58. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:04:37

  Προφήτη οι Σταυροφόροι ήταν οι πρόδρομοι τών Νεων αγορών..Η Θρησκεία ηταν το πρόσχημα.Οι Σταυροφόροι τσάκισαν τον Βυζαντινό και τον Αραβικό πολιτισμό.
  Οι Μπούς της εποχής...Και ο Μπούς σαν αντιδραστικός Ευαγγελιστής έβαζε το Υπουργικό Συμβούλιο να κανει Προσευχή.
  Το ενδιαφέρον είναι πάντως πώς οι ΄Διαφωτιστές΄κάνουν πλάτες στο Βατικανό χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν δυό γαϊδουριών άχυρα.
  Ταυτίζουν θρησκευτικά Ανατολή και Δύση...
  Ας ξεκινήσουν απο Ρανσιμαν και μετά βλέπουμε..
  Αλλά θέλει μελέτη αρκετή το πράμα.

 59. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 20:11:52

  7:54, για να σωθεί η γιαγιά με τα καντήλια προτείνω να σε "τάξουμε" στον Κρόνο, στον Μολώχ και στην Καλι.

 60. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/08/2008 20:23:21

  Σπύρο, καταρχάς βάλε τον φραπέ πιο μακριά από το mouse, υπάρχει κίνδυνος να μπουρδουκλωθεί το ποτήρι στο καλώδιο, να χυθεί στο πληκτρολόγιο ο καφές και για μια-δυο μέρες να στερηθούμε την απύθμενη εμβρίθεια σκέψης και αισθητική των γραπτών σου.
  Σχετικά με τον Λιαντίνη παρεμπιπτόντως, δεν τίναξε τα μυαλά του στον αέρα αλλά πέθανε αργά και βασανιστικά. Οποιαδήποτε «δια οσφρήσεως όνυχα» απόδοση ναρκισσιστικών κινήτρων απέναντι στην επιλογή του, αυτομάτως παίρνει μπάλα και τους Σωκράτη ή Ιησού, αφού κι εκείνοι δια μεσώ αυτοκτονίας, θέλησαν να στείλουν διαχρονικό μήνυμα και να σχεδιάσουν την υστεροφημία τους. Φυσικά και το εκτόπισμά του με τους προαναφερθέντες δεν είναι συγκρίσιμο, ως πράξεις όμως εξεταζόμενες υπό το πλέγμα παραγόντων που τους αναλογεί, είναι.
  Για το αν ο άνθρωπος αυτός ήταν κάποιος «αρχαιολάτρης κολλημένος προγονόπληκτος καθηγητής της πλάκας» ή οχι, το καταμαρτυρούν συγκεκριμένα σημεία στο video #8 της σελίδας http://www.liantinis.gr/content.php?category=27 , αξίζει να το δεις από την αρχή ως το τέλος του πρωτού αποπειραθείς να αποδομήσεις, να υποβαθμίσεις και να λερώσεις το όνομα ενός ανθρώπου για τον οποίο ξέρεις τόσο λίγα. Επίσης αν διαβάσεις το γράμμα που άφησε πίσω του όπως και τους διαλόγους που είχε με την γυναίκα και την κόρη του από τα χρόνια της νιότης του κιόλας σχετικά με το θέμα του θανάτου, καταλαβαίνεις ότι η εκτίμησή σου για τα κίνητρα της πράξης του είναι λανθασμένη.

  Σχετικά με το ζήτημα «γονίδια-μιμήδια» και την ατομική μου τοποθέτησή, αναλυτικά για όποιον ενδιαφέρεται και πριν με στολίσει με χαρακτηρισμούς στο σχόλιο #76 του post http://www.antinews.gr/?p=2694

 61. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:26:42

  Ε,ρε γέλια...
  Θα πανηγυρίζουν οι ΄ειδικοί γενετιστές΄περί πιστεως..
  Οι φασίστες τού Αττίλα έδιωξαν εκκλησιαζόμενους στα Κατεχόμενα ενώ ειχαν παρει άδεια..

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=21117520

  Ο Αττίλας συμβαδίζει μέ την ΄πρόοδο΄.

 62. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 20:31:33

  Σπύρο κόψε τις χαζομάρες.

  Κανένας δεν κυνηγάει τη γιαγιά.

  Αλλο είναι το ζήτημα.Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας να μαθαίνουν σήμερα στο σχολείο τις βλακείες που μάθαινε η γιαγιά στα νιάτα της.

 63. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:35:46

  Να μιλάς καλύτερα ανωνυμούλη.
  Η γιαγιά δεν τάμαθε στο σχολείο.
  Ταμαθε απο την Παράδοσή της..
  Και γι΄αυτο είμαι υπέρ της κατάργησης του μαθηματος τών Θρησκευτικων,επειδή είναι βαρετό ξερό και άσχετο.
  Αλλά η Παράδοση θα παραμείνει και χωρίς το μάθημα..
  Η επιθεση τών Νεοταξιτών γίνεται σε άλλα μέτωπα όπως Παιδεία και Πολιτισμός..
  Εκεί είναι το θέμα και όχι στά Θρησκευτικά,που σαν μάθημα ιδεολογικοποιεί την πίστη και εξυπηρετεί τον κοσμικό χαρακτήρα τής γραφειοκρατικής Εκκλησίας,αρα είναι επιζήμιο.

 64. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 20:39:21

  Σπύρο, οι τελευταίας κοπής (*) "προοδευτικούληδες" (εφεξής Εν. "κούλης", Πληθ. "Κούληδες") αγνοούν την εξουσιαστική δομή των κοινωνιών.

  "Παλεύουν" σήμερα τις ήπιες εξουσίες "καταπίνοντας" τις συντριπτικές.

  Τα βάζουν με τον Ναζωραίο στο 'ξωκκλήσι αφήνοντας τους Μπους, τα G8 και τα ΔΝΤ.

  Σαν να κόβεις το τσιγάρο παίρνοντας ηρωίνη.

  (*)μην ξεχνάς ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αμαθή μειράκια, με τεχνολογικές μόνο γνώσεις και παπαγαλία Γενικής Παιδείας. Θες και Ρανσιμαν !!!

 65. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 20:41:54

  Πως θα μπορούσε το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει ενδιαφέρον ζουμερό και σχετικό;

 66. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:54:27

  Δεν μπορεί να γίνει γιατί το Σχολείο δέν είναι αποκομένο απο την εισαγωγική διαδικασία στό πανεπιστήμιο.
  Οπως δεν υπάρχουν και Καθηγητές με γνώσεις (πλήν εξαιρέσεων)ούτε Θεολόγοι πού να μήν διεκπεραιώνουν απλά ένα μάθημα..
  Η Θεολογία είναι συνυφασμένη με την Ιστορία ,γιατί οι λαοί θεσπίζανε τούς θεούς πού ανταποκρίνονταν στις κοινωνικές ,πολιτιστικές και κλιματολογικές συνθήκες διαβίωσής τους.
  Πού να βρεθούνε Θεολόγοι να διδάξουν πώς η ορθοδοξία αποδεχτηκε πολλά στοιχεία της ελληνικής σκέψης και πώς πολλές τελετές της έχουν σαν βάση την Αρχαία Τραγωδία ή εμπεριέχουν και παγανιστικά κατάλοιπα πού προσδίδουν άλλο ενδιαφέρον.
  Επίσης θα έπρεπε στά Σχολεία να διδάσκεται αναλυτικά και ουσιαστικά ο Δαρβινισμός γιατί αυτή η πλέον επιτυχημένη θεωρία για την προέλευση και εξέλιξη τής Ζωής παρουσιάζεται εντελώς ξερά και αδιάφορα.
  Η επίσης διάφοροι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν εντελώς λανθασμένα τον Δαρβινισμό μιλώντας γιά ΄Επικρατηση τού Ισχυροτέρου΄ενώ η πραγματική αποψη είναι πώς επιβιώνει ΄ο καλύτερα προσαρμοζόμενος΄.
  Τώρα πώς γίνεται ένας οπαδός τού Δαρβινισμού να μήν έχει πρόβλημα με την πίστη ,δύσκολο να το εξηγήσει κανείς σέ ανθρώπους φανατικούς πού θέλουν να ξεριζώσουν το λαϊκό βίωμα με διατάγματα..
  Πρέπει πρώτα να εντρυφήσουν στο Συναμφότερο τού ελληνισμού πού βρίσκεται στο Σταυροδρόμι τών πολιτισμών.

 67. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/08/2008 20:54:46

  Βλέπω συναισθηματική φόρτιση. Σε θέματα θρησκείας, όλοι ελεύθεροι. Προτιμάτε να φορολογείστε για να μαθαίνουν τα παιδάκια περί Δαυίδ και Γολιάθ -- εννοώ την εβραιοχριστιανική εκδοχή;

  Να σας πω εγώ την ελληνική εκδοχή. Την περίοδο που συμπίπτει με το τέλος του Τρωικού πολέμου οι Αχαιοι και η παρέα του την έπεσαν σε όλα τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου. Μερικοί απόικησαν τα παράλια αυτά. Ο Γολιάθ φορούσε Μυκηναϊκά όπλα. Τα αγγεία της παρέας του Γολιαθ είναι Μυκηναϊκής τεχνοτροπίας. Αυτά από τις ανασκαφές στην Ashkelon, Azdod και άλλες πόλεις των Φιλισταίων.

  Ψάχνω να βρω την ελληνική εκδοχή των μωρών παρθένων, θα είναι σίγουρα πιο ζουμερή.

 68. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 20:58:36

  Oυδείς ασχολήθηκε με την Παλαιά Διαθήκη..
  Το ζουμί υπάρχει μετά απο αυτήν.

 69. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2008 21:04:40

  Αρχ-ρυξ, φαίνεται ότι είσαι "εξοχικός" : για "παράλιους" μύθους συζητάς.
  Καλή Ξεκούραση !

  [Για τη διδασκαλία Γολιαθ κλπ σημιτικών παραμυθιών δες το σχ. μου Νο 40 - αν δεν το είδες]

 70. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 21:10:00

  Σπύρο παραλογίζεσαι.Εδω μιλαμε για το συγκεκριμένο μάθημα με τον καλό χριστούλη που κάνει θαύματα και όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει.Εσύ το γύρισες στo φολκρόρ και την παράδοση.

  Το ότι ασπάζεσαι ταυτόχρονα και το χριστιανισμό και το νόμο της εξέλιξης είναι πέραν πάσης λογικής ερμηνείας.

 71. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/08/2008 21:25:13

  Μα ανώνυμε 73, αν παρατηρήσεις προηγούμενα posts ο Σπύρος (ως σχολιαστής, γιατί ως άνθρωπο δεν τον ξέρουμε) είναι διαχρονικό φαινόμενο, αποτελεί θεσμό στα Ελληνικά Blogs και θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό Scientific Field και Academic Discipline με την ονομασία «Spirologism»

 72. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/08/2008 21:30:05

  Γεια σου Προφήτη, είμαι στην καταπληκτική άδεια Αθήνα.

  Το είδα το σχόλιό σου, και να σου πω να γελάσεις: Άνθρωπός τις που ξέρει ότι σχολιάζω εδώ, με το ψευδώνυμό μου, με ρώτησε εδώ και καιρό αν εσύ είσαι εγώ, ή εγώ εσύ!

 73. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 21:33:52

  Αν κρίνω απο το συναμφότερο η ο ζουρλάρης είναι η κάποιος κλώνος του.

 74. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 21:35:34

  Δέν είπα τί ασπάζομαι.
  Ειπα ότι η πίστη δεν ξεριζώνεται με διατάγματα και πώς θεωρίες περί ΄γενετικής χαβούζας΄είναι φασιστικές..Οπως επίσης δεν ειρωνεύομαι γενικώς τούς πιστούς πλήν εκείνων που ανήκουν σε Παραχριστιανικές οργανώσεις.
  Τωρα επειδή αδυνατείς να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ Φολκλόρ και Παράδοσης τό γυρίζεις στο Τσάμικο.
  Τέλος επειδή οι Ταλιμπάν της Πιστης είναι ολόϊδιοι μέ τούς Ταλιμπάν τής αθεϊας τούς θεωρώ φανατικούς ιδίας κοπής.
  Το δυστύχημα και τών δύο είναι πώς πιστεύουν πώς έχουν ΄απόλυτο δίκιο΄.
  Οσον αφορά γιά το πώς ένας Δαρβινιστής δεν χαλιέται απο την πίστη ,τάπαμε και πρίν...
  Ειναι θέμα Συναμφότερου..
  Ψιλά γράμματα δεν λέω.
  Α και επι τη ευκαιρία τό Γκουαντανάμο πήρε την θέση τής Ιεράς Εξέτασης..
  Υ.Γ.
  Μαθημα για αύριο.
  Ψαξε βρές ποιός ήταν ο Χρυσολωράς,ποιόν μεγάλο καλλιτέχνη δίδαξε να ξεφοβηθεί τον Καθολικισμό χωρίς να χάσει την πιστη του και ποιά η συνεισφορά της ελληνικής σκέψης πού προήλθε απο το ΄Σκοταδιστικό Βυζάντιο΄καί πέρασε στην Δυση μετά την πτώση τής Κωνσταντινούπολης,στην Αναγέννηση..
  Ειδα παραπάνω πώς κάποιοι έκριναν και τον Δαντη με σημερινές συνθήκες.
  Ποσο αγράμματος και άσχετος μπορεί ναναι κάποιος,όταν διαβάζει μονον wikipedia...

 75. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 21:38:58

  Ανωνυμε αν κρίνω απο τήν ασχετοσύνη σου ή κλώνος τού Λιάκου είσαι ή τής Ρεπούση ή ακομα χειρότερα όλα σου τά διαβάσματα προέρχονται απο το Βημα και την Ελευθεροτυπία..Δεν αρκούν οι εφημερίδες παίδαρε....
  Αλλά μέχρι τώρα για Πρέκα ,για φολκλόρ και τέτοιες εξυπνάδες γράφεις...
  Πάντως τυχερούλης είσαι .
  Κάτι κέρδισες σήμερα.
  Και είπαμε..
  Βρές για τον Χρυσολωρά.
  Φιλάκια.

 76. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 21:47:56

  Ελα τώρα πες μας ποιός ήταν ο μεγάλος καλλιτέχνης που βρήκε τον χρυσολωρά και ξεφοβήθηκε τον καθολικισμό έτσι ώστε η συνεισφορά της ελληνικής σκέψης σε συνδυασμό με το σκοταδιστικό βυζάντιο να συνταιριάξει το νόμο της εξέλιξης με τον κρίνο που μύρισε η παναγία και γέννησε το μικρο χριστούλη.

  Δεν αντέχουμε μέχρι αύριο.

 77. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 21:48:24

  Ξενε Δάκτυλε με σένα τάχουμε ξαναπεί...
  Νά τρώς το φαγάκι σου και νά διαβάζεις απο πολλές πηγές...
  Μικρός είσαι ακόμα ,θα μάθεις που θα πάει..
  Πάντως αυτό γιά την ΄Γενετική Χαβούζα΄αγοράκι μου σέ καθορίζει...
  Ειπαμε.
  Θα πέσουν οι μάσκες και θα δειξεις το αληθινό σου πρόσωπο.
  Γιά τά υπόλοιπα πού γράφεις περί blogging δεν γνωρίζω τίς πηγές σου...Καμιά πρεσβειούλα ισως??
  Εσύ ο ΄ανοικτόμυαλος΄πρεβεύεις Χιτλερικές θεωρίες γιά τούς ΄καθυστερημένους΄θρησκευόμενους..
  Ερρωσο.

 78. Σπύρος avatar
  Σπύρος 04/08/2008 21:52:52

  Ανώνυμε ,φιλάκια και πάλι..
  Να προσέχεις τον αναπτήρα σου γιατί πολύ φοβάμαι πώς σαν νεος Ηρόστρατος θα κάψεις όλη την Μεγάλη Βυζαντινή και Αναγεννησιακή Τέχνη πού έχει θέματα απο τον Χριστιανισμό..
  Σαν τον χαλίφη πού έκαψε την βιβλιοθήκη τής Αλεξάνδρειας επειδή ΄τάγραφε ολα το κοράνι΄οπότε ήσαν άχρηστα τά υπόλοιπα βιβλία.
  Ειπαμε ,ο σκοταδισμός έχει πολλά ποδάρια...

 79. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/08/2008 22:06:56

  Καταιγιστικες οι αναρτησεις,post επι το νεοελληνικοτερον.

  Η αληθεια ειναι οτι ημασταν Ελληνες πριν γινουμε χριστιανοι και η γλωσσα και οι παραδοσεις μας εχουν συνεχεια, και ας ωρυονται οι ρεπουσολιακοι και οι λοιποι. Δεν ξερω γιατι θαπρεπε να διδασκονται τα παιδια μας περι Δαυιβ και Γολιαθ και οχι τον Προμηθεα. Ο Εβραιοχριστιανισμος επεβαλλε αξεπεραστη επιμαχια αναμεσα στον Ανθρωπο και στη φυση, που δεν υπηρχε στους αρχαιους Ελληνες, γιαυτο και δημιουργησαν ο,τι δημιουργησαν.

  Επισης, ο ορθολογισμος, διοτι αυτον εξυπονοουν οσοι λενε οτι πρεπει να καταργηθουν μερικα πραγματα, δεν ειναι και ο καλυτερος οδηγος. Οι νεωτεριστες τον επικαλουνται ως νεο Θεο που θα αντικαταστησει τον Ιησου κ.α. και επομενως θα κανει ολες τις "προοδευτικες"κοινωνιες ορθολογικες κλπ, κλπ.

  Τριχες, λεω εγω.
  Ορθολογικοτατη η λογικη των Ναζι περι "ανωτερων"και "κατωτερων"φυλων αλλα εφτιαξε τα Αουσβιτς οπως ο πολιτικοποιημενος ορθολογισμος του Σταλιν εφτιαξε τα γκουλαγκ. Ενα πραγμα θα πω στου Ελληνες προοδευτικους νεωτεριστες, προσοχη, διοτι θα "πεταξετε το μωρο (τον Ελληνισμο μας) μαζι με την λεκανη με το βρωμικο νερο".

 80. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 22:26:12

  Εκτός απο τη γιαγιά δηλαδή κινδυνεύει και η βυζαντινή τέχνη που κάποιοι θέλουν να την..κάψουν.

  Σπύρο με συγχωρείς που σε αμφισβήτησα. Τελικά είσαι πράγματι σοφός.

  Και μην παιδεύσαι άλλο.Επιχειρηματολόγησες με σαφήνεια.Τους χαιρετισμούς μου στον χρυσολωρά.Είμαι σίγουρος ότι τα λέτε συχνά οι δυό σας.

 81. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/08/2008 23:05:50

  @ Ανωνυμο,
  "Φιλε 82 Για τα περι πολιτισμικης συνεχειας υπαρχουν πολλεσ αμφιβολιες. Αλλα αρκει να δουμε την παρακμη του Νεοελληνα σημερα για να συμπερανουμε
  1 Δεν μπορει να ειναι απογονοι των αρχαιων Ελληνων με τετοιες επιδοσεις σε ολους τουσ τομεις.

  2. Αν ειναι απογονοι τους τοτε ειναι διπλα αναξιοι, αφου ειναι παντελως ανικανοι να αξιοποησουν στο ελαχιστο την πλουσια κληρονομια τουσ,αφου μονο αρνητικα επιτεγευματα εχουν να επιδειξουν".

  Δεν αξιζουν σχολιων τα γραφομενα σου. Δεν εχεις συνοχη. Αλλα, εν πασει περιπτωσει, αναρωτηθηκες ποτε γιατι μιλαμε την ιδια γλωσσα; ή εχουμε τις ιδιες, σχεδον, κοινωνικες συνηθειες; Μπα, αυτα δεν τα διδασκουν στα νεοταξιτηκα σχολεια, ε;

  Τιποτα δεν επαληθευεται, μεγλαοι επιστημονες οπως ο Νευτων ηταν βαθεια θρησκευομενοι. Εισαι τελειως μπερδεμενος.

  Τελος, το συλλογικο ελληνικο διακαιωμα μας να διδασκομαστε ο,τι αποφασιζουμε ως Ελληνες υπερκεραζει τα παντα, τα "ανθρωπινα σου" δικαιωματα τα γραφουμε στα παλαια μας υποδηματα. Δεν ειναι καν δικαιωματα. το μονο δικαιωμα που εχεις ειναι να αναπνεεις, να πληρωνεις τους φορους αν κερδιζεις το ψωμι σου στην ελλαδα και να λες τη γνωμη σου διχως κανενας Χοτζας ή Σtaλιν ή Χιτλερ να σε στειλει σε αναμορφωτηρια οπου η Arbeit macht frei. Verstehen?

 82. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 04/08/2008 23:35:20

  Τελικά θα μας πει κανείς τι είπε ο χρυσολωράς στον μεγάλο καλλιτέχνη και πως αυτό συνδέεται με το νόμο της εξέλιξης και τη γριούλα που ανάβει καντήλια στο βουνό;

 83. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/08/2008 23:56:49

  @ Ανωνυμο,

  85:
  και κατι ακομα….
  Εισαι σιγουρος οτι μιλας την ιδια γλωσσα;
  Για μιλα μας στα αρχαια ελληνικα να δουμε.
  Η νεα ελληνικη γλωσσα καταγεται ππο την αρχαια,
  δεν ειναι ιδια.
  ( Εβγαλα παλιοταξιτικο σχολειο).

  Επιμενεις να λες επιεικως ...βλακειες. Αν δεν αντιλαμβανεσαι τιποτα ζεις σε αλλη και μαλλον αλλογλωση χωρα.
  Δεν χρειαζεται να μιλω ΑΚΡΙΒΩΣ οπως μιλουσαν οι αρχαιοι.

 84. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/08/2008 23:59:29

  Σπύρε σύνελθε από την εμπάθεια και πάψε να προσπαθείς να παριστάνεις τόσο αδέξια τον επίδοξο «διαδυκτιακό μου Ιαβέρη» αν θέλεις να κάνουμε ψύχραιμο διάλογο ουσίας. Εκτός του ότι εκτίθεσαι μόνος σου επανειλημμένα και μαζοχιστικά, πράγμα που αφορά εσένα μόνο, «αυτώνεις» και τη συζήτηση (κατά την περίφημη τηλεοπτική ρήση Χαλβατζή) και αυτό πλέον αφορά το blog ολόκληρο.

  (Για τους συν-σχολιαστές που δεν γνωρίζουν τι εννοεί ο Σπύρος με το «Θα πέσουν οι μάσκες και θα δείξεις το αληθινό σου πρόσωπο» υπενθυμίζω ότι μου προσάπτει πως είμαι πράκτορας του πληρωμένος πράκτορας του Σόρου και της «Νέας Τάξης πραγμάτων», δηλώνω ψεύτικη ηλικία και επάγγελμα και να σχολιάζω για να καταστρέφω τη χώρα)

  Εσύ ο ΄ανοικτόμυαλος΄πρεβεύεις Χιτλερικές θεωρίες γιά τούς ΄καθυστερημένους΄θρησκευόμενους..

  Εσύ από την άλλη, έχεις σε πολύ μεγάλη υπόληψη τους Έλληνες συμπολίτες σου όπως είπαμε και σε προηγούμενα posts μηνών, που ενώ δεν πιστεύεις στην χριστιανική θρησκεία, θέλεις μια Ελλάδα πιστών ορθόδοξων. Για την διαφύλαξη της παράδοσης των εθνικών μας παρακαταθηκών, όπως εσένα ευχαριστούν. Που έχεις ταυτίσει στο κεφάλι σου την Ελλάδα, αγκαζέ με αυτό το πράγμα και θέλεις τους συνανθρώπους σου βυθισμένους στο σκοτάδι να ζυμώνουνε πρόσφορα και να αναβοσβήνουν καντίλια, για την διαφύλαξη της δικής σου οπτικής γωνίας περί «πολιτισμού». Που αντιμετωπίζεις τα κεφάλια τους σαν διακοσμητικά στοιχεία κομπάρσων της ζωής σου, εσαεί και επ’ άπειρον φορείς συγκεκριμένων εικόνων, ηθών και εθίμων.

  Για να τελειώνουμε. Τα θρησκευτικά υπό τη μορφή της «χριστιανικής κατήχησης», όταν περιέχουν φράσεις όπως «ο Χριστός περπάτησε στο νερό» ή «έκανε το νερό κρασί» αντί για «κατά τις γραφές περπάτησε» ή «έκανε», πρέπει να σταματήσουν. Να αντικατασταθούν από μια γενικότερη προσέγγιση θρησκειολογικών μελετών. Αυτή η γνώμη μου.

 85. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 00:23:46

  ...Εγώ θά πρότεινα νά αλλάξουνε καί αυτό τό παλιόπανο μέ τόν Σταυρό πού έχει απάνω..

  ...Επίσης καλό θά είναι αντί γιά θρησκευτικά,νά διδάσκονται τά παιδιά μας τα βιβλία τού Χάρι Πότερ..πού τώρα τά αγοράζουμε..

  ...Πάντως καί εγώ έχω βαρεθεί αυτό τό "επίσημη θρησκεία τής χώρας"...βγάλτε μας στήν παρανομία νά δούμε άσπρη μέρα επιτέλους..

  Περαστικά μας...

 86. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/08/2008 00:29:48

  Και όμως η πραγματική διαμάχη βρίσκεται μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι προέχουν τα δικαιώματα της συλλογικής οντότητος (συνήθως κρατικής υπόστασης) και αυτών που υποστηρίζουν ότι προέχουν τα δικαιώματα της ατομικής οντότητος.

  Οι δεύτεροι, απηχούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρηματικών οργανισμών που επιδιώκουν να "ανοίγουν" διαρκώς αγορές για να πουλούν χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν η εθνική ιδιαιτερότητα, οι παραδόσεις και γενικά η εθνικο/γεωγραφική διαφορετικότητα.

  Πολιτικοί υπηρέτες των πολυεθνικών τύπου Θάτσερ το είπαν ανοιχτά : δεν υπάρχουν κοινωνίες - μόνο άτομα.

  Οι ψευδο-προοδευτικότητα αυτών των "ιδεών" καλλιεργείται περισσότερο σε νέους και αμαθείς ιδεολογικών παιγνίων, οι οποίοι εκ φύσεως και ορμονών εκλαμβάνουν την οποιαδήποτε εξέλιξη σαν "πρόοδο".
  Κατάργηση εργασιακού ωραρίου = πρόοδος !!!!!

  Η θεοποίηση του "Εγώ" και της διαρκούς εξυπηρέτησής του με απολαύσεις, εξ ου και η άνθηση του Lifestyle, (θέλουν να) θεωρείται η "φυσική" κατάσταση, άσχετα αν μετατρέπει το άτομο σε καταναλωτικό άθυρμα, στα όρια ή και πέραν της κατάθλιψης.

  Αν ισχυρισθώ ότι οι μεταπολεμικές δεκαετίες (στην Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα πέρασε Εμφύλιο, και άλλα διάφορα) με την άνθηση του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους ήταν ίσως πιο προοδευτικές από τη σημερινή ισοπέδωση του κοινωνικού ιστού και τον εκφασισμό των κοινωνιών (κάμερες, περιορισμοί δημοκρατικών δικαιωμάτων, παρακολούθηση δραστηριοτήτων) θα θεωρηθεί υπερβολή.
  Η απρόσωπη όμως συζήτηση που γίνεται εδώ γινόταν δια ζώσης.

  ΥΓ Για να δείτε τα αποτελέσματα των θατσερικών πολιτικών πηγαίνετε στα Μαλια και τη Ζάκυνθο να απολαύσετε ανθρωπόμορφα κτήνη.
  Αυτό θέλετε ;

 87. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 00:46:07

  @ Anonymous 12:27 am
  "..Τελικά σε αυτό τον τόπο κατοικούν Έλληνες ή Ναζωραίοι;"

  ...Εκτός από Πακιστανούς, Κινέζους, Αφρικανούς, λοιπούς Βαλκάνιους κλπ..κλπ..εννοείς??

  ...Ζούνε καί αμερικανάκια..

  ...Γειά σου ρέ αρχιελληναρά..πού θά βγάλεις καί τό Ελληνόμετρο τώρα...

 88. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 00:47:03

  Ξένε Δάκτυλε για να τελειώνουμε
  Προτιμώ χίλιες φορές 25χρονους πού αμφισβητούν τά πάντα ή ακόμα και καμιά φορά τά σπάνε παρά κάτι σοβαροφανείς και αμαθείς ΄γερασμένους΄σαν και σένα..
  Τουλάχιστον οι πρώτοι έχουν κάποιες πιθανότητες οταν μεγαλώσουν να στρώσουν,να διαβάσουν και να μάθουν.
  Εσύ αγοράκι μου και οι όμοιοί σου αποτελείτε τήν μεταλλαγμένη πομφόλυγα τού τίποτα και τήν γενιά τών Χρησίμων ηλιθίων τού αύριο..
  Νομίζεις πώς τά επιχειρήματά σου απευθυνονται σε παιδάκια τής ΣΤ.Δημοτικού πού τάχει στραβώσει η Ρεπούση.
  Ανέφερες ως γνήσιο φασιστοειδές πώς ο κάθε πιστός ανήκει σε ΄κατώτερο γένος΄.
  Αυτο δεν δικαιολογείται με τίποτα ,οσα ποστάκια και να γράφεις.
  Σούπα οτι θα πέσουν οι μάσκες και τελικά δεν κρατηθηκες αγοράκι μου...Προτείνεις Καιάδες για τούς ΄καθυστερημένους΄.
  Αλλά το χειρότερο απ΄όλα είναι πού πουλάς και γνώσεις ,όπως σε άλλα θέματα πού ανέφερες και τον Σολωμό,πού εάν ζούσε θα σέ έφτυνε κατάμουτρα γιά τίς απύθμενες σαχλαμάρες πού γράφεις .
  Και όχι τίποτα άλλο,αλλά τραβάς σάν τίς μύγες και κάτι ανώνυμα πού πουλάνε πνεύμα και δεν ξέρουν πού τούς πάν τά τέσσερα.
  Και πάψε να παριστάνεις τον υπερασπιστή τού blog εκτός εάν προσελήφθης και δεν το ξέρουμε.
  Σού ξαναλέω:Aντε διάβασε.
  Το θράσος τών αγραμμάτων σάν και σένα θα μειωθεί μονον εάν αποκτήσουν Παιδεία.
  Χαμπάρι δεν έχεις πάρει απο συμβολισμούς και μύθους που κρατάνε στίς παραδόσεις τών Λαών.
  Και με τά παραδείγματα πού φέρνεις στο ποστ 90 δείχνεις τήν πλήρη σου άγνοια για τά στοιχειώδη.
  Και η Αρχαία ελληνική παράδοση είναι γεμάτη μύθους που μοιάζουν με τού Χριστού...
  Η ακομα πιό πολύ με την ύπαρξη και την ανάσταση τού Νεκρού Θεού.Και όχι μονον ελληνικοί μύθοι αλλά και άλλων λαών...
  Τελος ψάξε να δείς τι σημαίνει Νεκυια...
  Υπάρχει στην Οδύσσεια τού Ομήρου...
  Αντε γιατί καλά να είσαι αγράμματος ,αλλά να παριστάνεις και τον πονηρό πάει πολύ Χιτλερίσκο που ζητάς μέτρα εναντίον όσων πιστευουν σε κάποια Θρησκεία.

 89. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 00:53:49

  ..Έτσι είναι..άλλοι στή Τήλο..καί γιά άλλους ετοιμάζουν πάλι τήν Μακρόνησο..

 90. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 01:06:09

  Α ρέ Βελουχιώτη..δέν ήξερες τί φίδι είχες στό πλευρό σου (εκτός τό σταυρουδάκι)..

  ..Γιά αυτόν τόν..καθυστερημένο..τόν παπα-Ανυπόμονο λέω...

 91. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/08/2008 01:10:28

  Ο 97 μού θύμησε το Θεολόγο, στο Γυμνάσιο. Ρωτούσαμε "αθώα" αθεϊστικές δήθεν απορίες, και ενώ κόντευε να πάθει έμφραγμα καθόταν να εξηγήσει...
  Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν ..

 92. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/08/2008 01:13:05

  βρε παιδιά, τόση ενέργεια για το άν ένα κομμάτι από τους φόρους σας να πηγαίνει στο να μαθαίνουν τα παιδιά πως περπάτησε ο άλλος στην λίμνη, ή αν κατάγεται από τον Ναβουχοδονόσορα.

  Γιατί δεν διπλασιάζουμε το μάθημα της Φυσικής? (να μάθουν οι φωστήρες για επιφανειακή τάση ή για το σύμπαν των 12 ή πόσων διαστάσεων)

  Ή το μάθημα της γενετικής? αρχαιομετρίας? ή έστω νέα ελληνικά... Τι κάθεστε και τρώγεστε για παραμύθια?

 93. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 01:15:08

  ..Ναί..ότι πείτε..καί αντί τού "Πάτερ ημών" νά μαθαίνουν στό σχολείο τό "«Είσαι ένα φαινόμενο! όχι καιρικό αλλά μαγικό! Θα ήθελα πολύ να μου μάθεις το ξόρκι της κλή­τευσης, που τόσο καλά ξέρεις, ίσως μου φα­νεί χρήσιμο. Θέλω ακόμα μερικά ιδιαίτερα μαθήματα για την «Κατάρα Αβάντα Καντάβρα» Εύχομαι να είναι αποτελεσματική για να εξοντώσω τον κ. Γεωγραφίας και την κ. Γυμναστικής. Τους μισώ, όπως εσύ τον κ. Σνέϊπ»"

 94. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 01:24:44

  Βρε σπύρο πως θα αποκτήσουμε παιδεία αν δεν μας πεις τι είπε ο καλλιτέχνης ο χρυσολωράς στον άλλον τον πως τον είπες;

 95. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 01:33:55

  @ Anonymous 1:21 am

  ..Μέσα έπεσες..τά κατέχεις βλέπω πατριώτη..

  ..Δυστυχώς είναι από γράμμα παιδιού 12 ετών πρός τόν..χάρι πότερ..

  Καί πάλι περαστικά μας..

 96. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 01:43:13

  Ανώνυμε 107 για τον Μιχαήλ Αγγελο λέω χρυσέ μου πού είχε δάσκαλο τον Χρυσολωρά πού προήλθε απο το ΄σκοταδιστικό΄Βυζάντιο.
  Αντε αγοράκι μου κοιμήσου τώρα τον βαθύ σου ύπνο και όνειρα γλυκά .
  Παπαγαλάκια θα δείς στον ύπνο σου ,είμαι βέβαιος.

 97. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 01:45:13

  Aγαπητέ Leon μην γράφεις τέτοια εδώ μέσα.
  Θα σού πούν πώς και η φωτογραφία τού Αρη στην Λαμία με τον παπά δίπλα ήταν ψεύτικη..

 98. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/08/2008 01:45:58

  @Νίκος
  Μιλάς με όρους νεόκοπων ανθρώπινων συναθροίσεων, γιατί "κοινωνίες" δεν μπορούν να αποκληθούν, όπως το αμερικανικό συνονθύλευμα, που έπρεπε να βρει αποτελεσματικούς τρόπους συγκρότησης.

  Οι τρόποι ήταν "πιστέψτε και κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να υπακούτε τον Υπέρτατο Πολιτειακό & Ομοσπονδιακό Νόμο".

  Σε κοινωνίες με μακραίωνη παράδοση το ατομικό έχει προέλθει από ό,τι το συλλογικό επέτρεψε, όταν η πίεση από εξωτερικές πιέσεις-απειλές ελαττώθηκε.
  Η πίεση που δεχόταν σε προσωπικό επίπεδο το άτομο εξισορροπείταν από την προστασία που τού παρείχε η Κοινότητα.

  Αντίθετα, σε νεωτερικές "κοινωνίες", το άτομο είναι "ελεύθερο" (με ατομικά "δικαιώματα"), αλλά τραγικά μόνο του.

  Ακριβώς αυτό θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί. Τη "μοναδοποίηση" σε σχέση με την "κοινωνικοποίηση".
  Από αυτή την "κοσμοθεωρία" εκπορεύονται πολύ συγκεκριμένες πολιτικές με πολύ συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη (ισχυρών) ιδιωτών.
  Ξεχάστε τις συντάξεις - για να πουλάμε ιδιωτικές ασφάλειες.
  Ξεχάστε τη δημοσια περίθαλψη - για να πουλάμε ιδιωτική.

  Ξεχάστε τις ομορφιές του τόπου σας γιατί κάποιοι γαμιόληδες (Φακτορ μην κόψεις τη λέξη) έχουν ατομικό δικαίωμα να τσιμεντώσουν το Ελαφονήσι.
  Κατάλαβες;
  Ή δεν θέλεις να καταλάβεις;

  Αντί να προσπάπτεις "απλοϊκότητα" προσπάθησε να γράψεις καλύτερα και ορθογραφημένα Ελληνικά.
  Πόλεμος γίνεται. Εγώ πήρα θέση.
  Η δικιά σου ποια είναι;

 99. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 02:05:27

  Εντάξει, όπως σε πολλά άλλα posts έτσι και σε τούτο, μάθε να διαβάζεις τα σχόλια στα οποία έχεις αντιρρήσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος τους, όπως το #52. Δεν διαβάζουμε δυο-δυο τις σειρές στα γρήγορα και σπεύδουμε να αντιμιλήσουμε, διαβάζουμε μέχρι κάτω. Από την αρχή μέχρι το τέλος και προσεκτικά.
  Επιπρόσθετα θα ήθελα στο «γονιδιακή χαβούζα» να κάνω ανασκευή σε «γονιδιο-μιμηδιακή» για να είναι ορθότερη και περιγραφικά πληρέστερη.

 100. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 02:06:34

  Βρε σπύρο όλα μισά κι ανέσωστα μας τα λες.

  Θα μας πεις τελικά τι είπε ο άγγελος όταν εμφανίστηκε στον χρυσολωρά και πως σχετίζεται όλο αυτό με τους παπαγάλους που σε επισκέπτονται στον ύπνο σου;

 101. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 02:11:53

  Tι έγινε παπαγαλάκι??
  Πρόλαβες και τήν έκαψες την Καπέλα Σιξτίνα και δεν πήρες χαμπαρι έ??

 102. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 02:14:25

  Ξ.Δ οτι και να γράψεις πιά,έχεις εκτεθεί εντελώς..
  Δεν πα ν΄αλλάζεις τά σχόλιά σου...
  Εγραψες ΄Οι ιδιοσυγκρασιακοί φαινότυποι και τα είδη των ψυχοσυνθέσεων εκείνων, που πέραν της λογοτεχνίας, της ποίησης και του φιλοσοφικού στοχασμού, εξακολουθούν να χρειάζονται ΚΑΙ θρησκειολογικές προσεγγίσεις για την καταπράυνση της «τραγικότητας ύπαρξης» που φέρουν ως οντότητες, καλό είναι απαλλάξουν την γονιδιακή χαβούζα από την παρουσία τους.΄.
  Οπότε η τελευταία προσπάθεια να μιμηθείς τον Dawkins θεωρείται ανεπιτυχής.

 103. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 02:19:00

  Εντωμεταξύ αποτάσσεσαι τους χλαμυδοφόρους αρχαιόπληκτους αλλά παράλληλα ως αντεπιχείρημα στις θρησκόληπτες δεισιδαιμονίες προβάλεις την Ομηρική «Νεκυια». Άντε με το καλό σιγά-σιγά και για Αστροναυτική Εκστρατεία προς Ιληδόνια. Τα βιβλία του Λιακόπουλου τα έχεις προμηθευτεί όλα ή σου λείπουν τίποτα τόμοι? Τα έχετε ξεσκίσει όλα δεν αφήνετε τίποτα όρθιο, πεντελικό μάρμαρο πιάνετε, κοπριά γίνετε

 104. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 02:35:32

  Αμα δεν ξέρεις μη μιλάς γιατί η αγραμματοσύνη σου γίνεται εμφανέστερη.
  Τι σχέση έχει η σημερινή αρχαιοπληξία μέ τήν Αρχαία ελληνική παράδοση και κληρονομιά.?
  Αντε αγόρι μου πήγαινε να παίξεις μπάλλα με τά παιδάκια τού Δημοτικού.
  Ο Νεκρός Θεός δεν ειναι δεισιδαιμονία,ούτε ο παραλληλισμός Διονύσου και Χριστού.H o συμβολισμός τής Αμπέλου πού ξεκινάει απο την αρχαιότητα και φτάνει μέχρις σήμερα.??
  Εκτός εάν θεωρήσεις και τον Σικελιανό ΄σκοταδιστη΄.
  Ειδες που πέφτουν οι μάσκες??
  Αρχισες να λές για Λιακόπουλο..
  Πιάστηκες απο την μυτούλα σήμερα μέ τά φασιστικά πού έγραψες και τώρα μονον ο Λιακόπουλος σού έμεινε σαν επιχείρημα αγράμματο μειράκιο...
  Aστο σού λέω,επιδεινώνεις την θέση σου διαρκώς.
  Και πούσαι αγράμματε η ΄κοπριά΄δεν ΄γίνετε΄,αλλά γίνεται.
  Αλλά γνώσεις μέσω wikipedia δεν αποκτώνται πουλάκι μου..
  Θυμήσου και τήν ύπαρξη τού Γουτεμβέργιου μπάς και ξεστραβωθείς................

 105. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 02:35:42

  Tι έγινε παπαγαλάκι??
  Πρόλαβες και τήν έκαψες την Καπέλα Σιξτίνα και δεν πήρες χαμπαρι έ??

  --------------------

  Αυτό του είπε ο άγγελος του χρυσολωρά;

  Περίεργο. Πρώτα πρώτα γιατί τον αποκαλεί παπαγαλάκι; Και τι σημαίνει η φράση την έκαψες χρυσολωρά την καπέλα σιξτίνα;

  Πολύ μυστήρια πράγματα σπύρο μου.

  Παω για ύπνο τώρα και ελπίζω αύριο να συνεχίσουμε με νέες συναρπαστικές περιπέτειες του χρυσολωρά.

 106. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 02:37:13

  Αυριο ανώνυμε να μάς πείς για τον Πλήθωνα τον Γεμιστό.
  Μονον μην τον μπερδέψεις μέ τίποτα ΄κολοκυθάκια γεμιστά΄.
  Αντε φιλάκια.

 107. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 02:37:25

  @Σπύρος
  Ρε τι διαδυκτιακή persona είσαι εσύ, κάνεις λόγο απαξιωτικά για Μογγολότουρκους, ευθυγραμμίζεσαι με τα «αλβανόγυφτος» και τα «γυφτοσκοπιανός» αλλά έχεις και το νού σου να ψέξεις τον άλλον για ρατσιστοφασισμό, επειδή λέει χρησιμοποίησε την λέξη «γονίδιο» με τρόπο που δεν σου κάθισε σωστά στο μάτι.
  Καμία αλλαγή σε σχόλιο δεν έκανα, απλή προσθήκη και επαύξηση. Όταν σου διαφεύγει οτι το ανθρώπινο είδος προχωρά και εξελίσσετε μέσα από την δυναμική της διαρκούς γονιδιο-μιμηδιακής πάλης, έχεις σοβαρό κενό παιδείας. Έκανα μία εκτίμηση πάνω σε αυτό, υπό το πρίσμα μακροπρόθεσμης βιολογικοκοινωνικής ζύμωσης στο απώτερο μέλλον. Αναφέρθηκα στους θρησκευόμενους αλλά και στους ορθολογιστές όμως εκείνους που το εργαλείο «ορθολογισμός», θέλουν να το χρησιμοποιούν όπως το αλυσοπρίονο ο Leatherface. Το προσπέρασες κι εκείνο.

 108. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 02:38:34

  Η δίψα στο Μυστρά
  Γιάννης Ρίτσος


  Ήλιος κονταρομάχος, παντοκράτορας της ερημιάς.  Διψούσαμε ανάμεσα στις πέτρες και στα χρόνια,
  διψούσαμε όσα διψάσαμε πριν απ' τη γνώση της δίψας
  σε πέτρινα μονοπάτια μιαν έξοδο στον ουρανό
  σε πέτρινα χείλη δυο φούχτες νερό
  νερό.

  Αγριοσυκιές δυναστεύοντας τ' αρχαία ερείπια,
  τρούλλοι σιωπής με κόκκινα κεραμίδια,
  αγκάθια ανάμεσα στα σφιγμένα δόντια της πέτρας.
  Ο μαρμάρινος δικέφαλος στο νάρθηκα
  φθαρμένος απ' τα πέλματα χρόνων και χρόνων,
  μόλις ανοίγοντας τα μάτια του στο τελευταίο βυζαντινό μισόφωτο.

  Διψούσαμε. Κ' οι παραπόταμοι τον Ευρώτα άσπρα γυμνά χαλίκια
  άσπρα γυμνά κόκκαλα, κ' οι πικροδάφνες σκονισμένες
  κοιτάζοντας τον παντοκράτορα ήλιο, τον τύραννο, τον αδυσώπητο.

  ΤΟ ΡΑΣΟ του Παχώμιου ξεθώριασε μες στο λιοπύρι,
  το μαύρο γύρισε στο κόκκινο,
  το κόκκινο στο κίτρινο,
  κ' ύστερα πράσινο
  κι αργότερα σταχτί - καθόλού χρώμα.
  Το ράσο του Παχώμιου το κόψαμε λουρίδες,
  βάλαμε πένθος στο μανίκι μας,
  μπαλώσαμε τις σκηνές του Άη-Στράτη -
  η καλόγρια τόκανε σφουγγαρόπανο,
  πλένει το προαύλιο της Παντάνασσας
  μιλώντας με την αυτοκράτειρα Θεοδώρα
  πού σαπουνίζει στη σκάφη το πουκάμισό της,
  μ' αυτό το ίδιο πράσινο σαπούνι που πλένουμε τα χέρια μας
  μιλώντας για τ' αρχαία κλέη και τις δυσκολίες του νοικοκυριού
  για την ακρίβεια τον ψωμιού και της πατάτας
  για την ακρίβεια γενικά της ζωής
  και πιο πολύ για την ακρίβεια κάποιων ασήμαντων πραγμάτων.
  Διψούσαμε πάντα στην Παντάνασσα, δουλεύοντας μες στο λιοπύρι
  σκαλίζοντας τους Νόμους, Πλήθων Γεμιστέ, πάνου στην πέτρα
  κι ο Μανουήλ Χρυσολωράς μόνος στα ξένα με τα ερωτήματά του, και το δικό σου λείψανο στα ξένα, ένδοξο λάφυρο στα χέρια του
  Σιγισμούνδου Μαλατέστα
  κ' εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ' την πέτρα.

  ΠΑΝΩ στο βράχο τα φαρδιά χνάρια απ' τα πέλματα των στρατιωτών.
  Με τέτοιον ήλιο πώς τους οδήγησαν στο θάνατο;
  Πώς δέχτηκαν το θάνατο με τόσον ήλιο;
  Πώς έγινε να σκεπάσουν με στάχτη τα μαλλιά τους;

  Τώρα κρατούσαμε το σκοινί της καμπάνας στο χέρι μας,
  ακούγαμε να τρέμει το σκοινί στην παλάμη μας,
  χωρίς να χτυπάμε την καμπάνα,
  χωρίς να λευτερώνουμε την κραυγή,
  μην αντηχήσει η φρυγμένη κοιλάδα του Ευρώτα,
  μη και ξυπνήσουν οι νεκροί φρουροί στα καραούλια,
  μη κι ανεβούν οι σκλάβοι βροντώντας τις αλυσσίδες τους
  στις τρομερές πέτρες του καλοκαιριού.

  ΠΡΟΣΩΠΑ αγίων μπαλωμένα με τσιμέντο,
  στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας τα παιχνίδια των παιδιών και
  των πουλιών,
  τα σταμνιά κι ο θόρυβος της κρήνης -
  γραφικές λεπτομέρειες γδαρμένες απ' τα νύχια του χρόνου,
  επιμένοντας δίχως να καταφέρνουν να ευθυμήσει
  αυτός ο Ωραίος Νέος με το άσπρο γαϊδουράκι,
  τόσο συλλογισμένος απ' την ευθύνη του και την απόφασή του,
  τόσο απελπισμένος μες στο φως του,
  διψώντας πλάι στις κρήνες και στις γεμάτες στάμνες και στα
  γεμάτα μάτια των μαθητών Του.

  Δούλευαν μες στο μεσημέρι του Μυστρά - δε σήκωναν το μέτωπο,
  δούλευαν για το Ανώλεθρο, Πλήθων, μη φτάνοντας,
  έτρεχε ο ιδρώτας μη μιλώντας καθόλου για τη δίψα τους
  μήπως και σωριαστούνε γλείφοντας την πέτρα.

  Είταν ωραίο το πράσινο της τοιχογραφίας
  και το κεραμιδί συμπληρώνοντας το πράσινο,
  συμπληρώνοντας - Με τι θα συμπληρώσουμε
  τούτο το κόκκινο που δεν επιδέχεται παρά μόνο το κόκκινο;

  Κι αυτός ο ορμητικός άγγελος,
  σταματημένος στη στάση της ορμής,
  τι έρχεται ν' αναγγείλει,
  ποιο πένθος του κρίνου,
  ποιο θάνατο με τον κρίνο,
  ποια νίκη, ποια ευτυχία του κρίνου;

  Διψούσαμε κάτω απ' την Κοίμηση της Θεοτόκου
  σταματημένοι στη στάση της ορμής.

  ΕΔΩ το φλογερό πράσινο των δέντρων,
  η βέβαιη βουή των νερών,
  οι νέοι σπαρτιάτες με τα ποδήλατα,
  ο νέος ιερέας με το κυανό αντερί διασχίζοντας την εσπέρα,
  το λεωφορείο στη σκιά της Μητρόπολης.

  Εκεί τ' ασκητικό βουνό με το σφιγμένο του σαγόνι
  με το γδαρμένο στέρνο της υπεροψίας του
  γυμνό, κατάγυμνο
  τ' ασκητικό βουνό.

  Κι εμείς, ανάμεσα.

  Τη νύχτα, πλάι στις ροδοδάφνες, - έλεγε -
  περπατούν ο Χριστός με τον Απόλλωνα.
  Οι νέοι σπαρτιάτες ξεπεζεύουν απ' τα ποδήλατα,
  κόβουν κλαδιά, ντουφεκάνε, στέκουν και κατουράνε στον Ευρώτα.
  Ο Απόλλωνας σωπαίνει
  ο Χριστός σωπαίνει. Ο Ευρώτας κυλάει.
  Δεν ακούσαμε τι είπε.

  ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ κολλημένοι στον τοίχο,
  οι εβδομήντα Μάρτυρες ανηφορίζοντας στην αγγαρεία της Μακρόνησος
  μεγάλα δάκρυα βουλιαγμένα στις πέτρες και στα γένεια των αγίων.

  Μια ροδιά επιμένει - ανάβει στο καταμεσήμερο τα κόκκινα
  λουλούδια της
  σαν τους βάλανους κοιμισμένων στρατιωτών. Αγριοσυκιές
  τεντώνουν τα συστραμμένα χέρια τους έξω απ' τ' αρχαία παράθυρα - δεν παραδίδονται.

  Κι αυτός ο στρατιώτης χώνει το κεφάλι του στη βρύση
  φτιάχνοντας ένα κράνος από νερό, αυτός
  δεν υπακούει, δεν παραδίδεται, δεν παραιτείται.

  ΕΙΝΑΙ τέσσερα χέρια απλωμένα στο σκοτάδι,
  τέσσερα χέρια - δεν επαιτούν,
  τέσσερις δέσμες ακτίνων καίγοντας τα χέρια,
  μπορεί κιόλας οι ακτίνες να εκπέμπονται απ' τα χέρια.

  Σ' αυτό τον τόπο η ευπρέπεια χαμογελάει πάνω απ' τα κόκκαλα πάνω απ' τη δίψα αστράφτουν τ' αυστηρά σιγίλλια των άστρων.
  Όμορφοι τάφοι σκαλισμένοι με δάχτυλα προσεχτικά
  - τίποτα δεν προδίνει την κραυγή τους. Τα πιο όμορφα γυμνά
  σμιλεύονται
  στις σαρκοφάγους. Λέγαμε
  για την πτωχεία των πατέρων μας
  - φτωχοί αυτοί με την αξιοπρέπεια στη στάση και στο βάδισμα!
  Στο πρόσωπό τους
  οι σκιές απ' τις τρομαχτικές χειρονομίες ενός εφιάλτη.
  Φτωχοί και μεις - ο μέγας πλούτος που δεν δίνεται.

  Οι εχθροί καλύτερα μαντεύουν απ' τους φίλους
  τι θησαυροί στοιβάζονται κάτου απ' τις πέτρες.
  Είχαμε αργήσει ανάμεσα στα ερείπια.

  Κ' είσουν εσύ, ο Περίβλεπτος, κλεισμένος (σε είδαμε)
  μέσα στην κυκλική σου δόξα - αμίλητος,
  κλεισμένος, ανεβαίνοντας κλεισμένος,
  όπως κι ο ήλιος μες στον κύκλο της φωτιάς του,
  καίγοντας τη μεταλλική του σάρκα,
  καίγοντας και φωτίζοντας, φωτίζοντας και καίγοντας

  ΜΥΣΤΡΑΣ, Ιούνιος 1954

 109. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 02:43:20

  Βρές μου ένα πόστ που μίλησα για γυφτοσκοπιανούς και αλβανογυφτους γκαιμπελίσκο.
  Για Σοράκια μιλάω συνήθως και γιά τά ταξίδια που κάνουν στην ΄Μακεδονία΄διαστρεβλώνοντας τήν ιστορία.Και γιά τον αλυτρωτιστή τον Γκρουέφκσυ πού υποστηρίζουν ορισμένοι.
  Οπως και για το ότι η προσφορά τών Τούρκων ατον πολιτισμό είναι ένα τεράστιο μηδενικό.
  Υ.Γ.
  Αντε μετά τον Λιακόπουλο βάλαμε τά μεγάλα μέσα..

  Υ.Γ.2
  Εκείνη η απαλλαγή απο την ΄γονιδιακή χαβούζα΄δεν μάς είπες ακόμα πώς θα γίνει...

 110. Προκόπης avatar
  Προκόπης 05/08/2008 03:03:26

  Ο Χρυσολωράς πέθανε το 1415 και ο Μιχαήλ Άγγελος γεννήθηκε το 1475.

 111. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 03:05:22

  Γι αυτό και είπα «ευθυγραμμίζεσαι», οι λέξεις ιερές.
  Η δε απαλλαγή από την αρχέγονη, αιώνια και συνεχώς εξελισσόμενη γονιδιακή γούρνα, θα προέλθει μέσω κοινωνικού δαρβινισμού. Όταν γίνει κατανοητό και πλήρως αντιληπτό πόσο ταπεινωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η απάλυνση τον «πόνο θανάτου» με παραμύθια και όχι με στοχασμό. Τότε θα είναι κοινωνικά αποδεκτό το γεγονός, πως πρέπει να είσαι πολύ λιγόψυχος σαν άνθρωπος για να τσαλαπατάς έτσι την αξιοπρέπειά σου καταφεύγοντας στην αγκαλιά θρησκειών. Και θα στιγματίζεσαι κοινωνικά για αυτό σου το ελάττωμα, όπως στιγματίζεται και ο σχιζοφρενής, ο αγχοτικός , ή ο καταθλιπτικός. Θεσμοθετημένη κρατική προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένης θρησκείας δεν θα υπάρχει, όχι. Τώρα αν εσύ θέλεις να φορέσεις μαύρα για αυτό, βάλ’ τα. Θα γίνουν όμως.
  Αγχοτικός ή καταθλιπτικός μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη πνευματική διάνοια, δεν έχει να κάνει με την ευρύτητα πνεύματος αυτό το κεφάλαιο.
  Επίσης μη μου ταυτίζεις την πιστή χριστιανή απαραιτήτως με την γιαγιούλα του προηγούμενου σχολίου, υπάρχουν γιαγιάδες γνήσιες ελληνίδες και ψυχάρες, που εκκλησία πάνε λόγο κοινωνικής υποχρέωσης αλλά τα παραμύθια δεν τα πιστεύουν μέσα τους. Κι αυτές είναι συνήθως οι καλύτερες και ηθικότερες όλων.

 112. Προκόπης avatar
  Προκόπης 05/08/2008 03:05:38

  Έτσι για να δούμε ποιός μπερδεύει τα γεγονότα με τις φαντασιώσεις του.

 113. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 03:19:15

  Άλλο φαντασιώσεις άλλο εκτίμηση, αν υπήρχε στοίχημα αυτή την πιθανή εκδοχή την έπαιζα φαβορί δαγκωτή. Όλα τα λεφτά.
  Άλλοι μιλούν για αυτο-αφανισμό του ανθρώπου. Άλλοι το βλέπουν αλλιώς. Όλοι κάπως το βλέπουμε

 114. Προκόπης avatar
  Προκόπης 05/08/2008 03:33:26

  Μα τι εκτιμήσεςι μου λες, εδώ βλέπω να αποκαλούνται Χιτλερίσκοι άτομα που δεν ήξεραν το Χρυσολωρά το δασκαλο του Μιχαήλ Άγγελου. Μόνο που ο πρώτος είχε πεθάνει 60 χρόνια πριν γεννηθει ο δεύτερος. Τελικά "Το θράσος τών αγραμμάτων θα μειωθεί μονον εάν αποκτήσουν Παιδεία".

 115. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 03:59:00

  ο Σπύρος έδωσε ρεσιτάλ οτιναναισμού απόψε

 116. Kraepelin avatar
  Kraepelin 05/08/2008 04:04:33

  Ρόμπα.

 117. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 05/08/2008 04:14:39

  Σκέφτομαι ότι όποιος πιστεύει πως είναι και Έλληνας και Χριστιανός, τότε, πραγματικά, θα πρέπει να είναι ικανός να φαντάζεται τον Χριστό γυμνό σαν τον Δία και την Αγία Παρασκευή γυμνόστηθη σαν την Αφροδίτη! Ή τον Δία με μαύρο ολόσωμο φορεματάκι και την Αφροδίτη σκεπασμένη μέχρι αστράγαλο! Αν είχε, δε, και ταλέντο στον χρωστήρα, θα γινόταν παγκοσμίως διάσημος.

  @

  «Τους γουν δυσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς
  και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις
  εξαγάγετε της παρούσης ζωής!
  Ράβδιζε,
  είργε (φυλάκιζε),
  είτα γλώσσαν αφαίρει,
  είτα χείραν απέτεμνε,
  και αν και ούτω μένη κακός,
  θαλάττης πέμπε βυθώ!!!», Γεννάδιος Σχολάριος
  *
  «Έλλην ων τηι φωνήι, (αν και μιλάω ελληνικά), ουκ αν ποτέ φαίην (ποτέ δεν θα έλεγα) Έλλην είναι, δια το ΜΗ ΦΡΟΝΕΙΝ ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες, αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης (αλλά από την δικιά μου δοξασία- Δόγμα- φρόνηση θέλω να με ονομάζουν).

  Και ει τις έροιτό με τις ειμι, (κι αν κάποιος με ρωτούσε τι είμαι), αποκρινούμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είναι» Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος,

 118. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 11:01:43

  Νηπιε είναι σύνδρομο και του ΛΑΟΣ αυτό, το περήφανο πάντρεμα του Γολγοθά με τους Δελφούς και του Ιησού με τον Απόλλωνα

 119. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 11:55:12

  Βρέ βρέ τά παιδιά.
  Ενας ένας εμφανίστηκαν τήν νύκτα.
  Και διεπίστωσαν τό ΄λάθος΄.Ετσι είναι η ρημάδα η ΄επιστήμη΄.Βρίσκεις τίς χρονολογίες(πασίγνωστες)και νομίζεις ότι ανακάλυψες τον χαλκό ξανά.
  Ελα όμως πού όντως ο Χρυσολωράς υπήρξε δάσκαλος τού Μιχαήλ Αγγελου.
  Θεωρείται ο πρώτος λόγιος πού εδραίωσε την Ελληνική Γλώσσα στην Δύση και απόλους θεωρείται πρωτεργάτης τής Ανγέννησης.
  Ιδρύθηκε έδρα Ελληνικής Φιλολογίας ,ειδικά γι΄αυτόν το 1397 στην Φλωρεντία.
  Εφερε τούς Αρχαίους συγγραφείς μεταφράζοντάς τους απ΄ευθείας απο τά Ελληνικά στά Λατινικά καί αναγέννησε τίς πλατωνικές σπουδές.
  Απο την εποχή αυτη έχουμε μια πιο πλήρη και πιο γνήσια γνωριμία της Δύσης με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η αναζήτηση του ιδανικού, του ωραίου, της αλήθειας, της αρετής, του δικαίου, της ουτοπίας συνιστούν πλατωνισμό. Αυτή η γνησιότερη και πληρέστερη επαφή με το Ελληνικό Πνεύμα -μετά τον αριστοτελισμό και με τον γνήσιο πλατωνισμό- ήταν το κύριο αίτιο του ρεύματος του ουμανισμού και της Αναγεννήσεως.
  Από το πνεύμα αυτό διδάχτηκε και ο Μιχαήλ Αγγελος.

  Και κάτι ακόμα:Αναφορά τού Leonardo Bruni ή Αρετινου γιά τον Χρυσολωρά: "Σπούδαζα τότε Αστικό Δίκαιο αλλά μετά την άφιξη του Χρυσολωρά βρέθηκα σε δίλημμα. Το θεωρούσα ντροπή να εγκαταλείψω τα Νομικά, αλλά και έγκλημα να χάσω την ευκαιρία να σπουδάσω την ελληνική γραμματεία. Και συχνά έλεγα στον εαυτό μου: εσύ στον οποίον ξαφνικά επιτρέπεται να αντικρίσεις τον Όμηρο, τον Πλάτωνα και τον Δημοσθένη, όπως και τους λοιπούς φιλόσοφους, θα τολμήσεις να λιποτακτήσεις; Επί επτακόσια έτη κανείς στην Ιταλία δεν γνώριζε τα ελληνικά γράμματα. Και κάθε γνώση στην Ιταλία από αυτά προέρχεται. Δόκτορες του Αστικού Δικαίου υπάρχουν παντού. Αλλά εάν ο Δόκτωρ των ελληνικών γραμμάτων εξαφανισθεί, δεν θα βρεις άλλον να σε διδάξει. Οι λόγοι αυτοί με κατέκτησαν και παραδόθηκα στον Χρυσολωρά με τέτοιο ζήλο για μάθηση ώστε όσα συγκέντρωνα την ημέρα, τα ακολουθούσα κατόπιν κατά την νύκτα,΄.
  Μεγάλες αναφορές γίνονται και απο το G.Wilson:'Aπο το Βυζάντιο στην Αναγέννηση΄
  Οπως υπάρχει στα Ελληνικά και η μονογραφία τού Giuseppe Gamelli.
  Χωρίς Ελληνες λογίους σαν τον Αργυρόπουλο,τον Χαλκοκονδύλη τον Πλήθωνα ,αλλά και νωρίτερα τον Βαρλάαμ(γνωστότατη η σχέση του με τον Πετράρχη)πού εισήγαγαν την Ελληνικη Γραμματεία στην Δύση δέν θα ετίθεντο τά θεμέλια του ουμανισμού.Η Φλωρεντία σαν πόλις με οικονομική άνεση είχε την δυνατότητα να δεχτεί Ελληνες λογίους.
  Απο εκεί προέκυψαν καλλιτέχνες σαν τον Μιχαήλ Αγγελο.
  Οπότε ο Μανουήλ Χρυσολωράς υπήρξε δάσκαλος τού Μιχαήλ Αγγελου .
  Υ.Γ.
  Πάντως γιά την ΄γενετική χαβούζα΄θέση δεν πήραν τά ομορφόπαιδα.

 120. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 12:44:23

  Και θέση πήραν στο σχόλιο #24, και link προηγούμενου post παρέθεσαν σε προηγούμενο σχόλιο και αξία σου δίνουν που αντί να σε αγνοήσουν λόγο ύφους και a la Γκέρινγκ πρακτικής "εγώ αποφασίζω ποιος είναι μειοδότης και ποιος όχι", κάθονται και σου απαντούν, κλασσικέ και διαχρονικέ καταχραστή του διαλόγου.
  Πιάστηκες μεμονωμένα από τον χαρακτηρισμό «χαβούζα» (αλήθεια, ξέρεις τι σημαίνει η λέξη?) και το ανεμίζεις σαν σημαία προσπαθώντας να δείξεις πως αν φύγει η ταυτοποίηση θεσμοθετημένης θρησκευτικής πίστης και Ελληνισμού σταδιακά από πάνω μας, την θέση του θα πάρουν οι Μέγκελε, οι Χίτλερ, οι Στάλιν και οι Τσίπρες, άρα καλά θα κάνουμε να αφήνουμε την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση απείραχτη. Όποιος απλώσει χέρι, θα έχει να κάνει με τους Σπύρους αυτής της χώρας.
  Όσο για τη πραγματιστική λέξη «χαβούζα» ως χαρακτηρισμός, κάντο «δεξαμενή» να μη σκανδαλίζεσαι και παραληρείς

 121. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 12:53:49

  Μην ξεχάσετε να γκρεμίσετε και τά Εκκλησάκια στο Αιγαίο και στην ύπαιθρο..
  Χαλάνε το τοπίο.

 122. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 13:02:46

  Ο τρόπος που συμπερασματικά παρουσιάζεις το ότι "οπότε ο Μανουήλ Χρυσολωράς υπήρξε δάσκαλος του Μιχαήλ Άγγελου" συνοδευόμενο κι από τέτοιο ύφος, είναι για να κατεβαίνει ο θεός κάτω, όποιος κι αν είναι όπως κι αν λέγεται.
  Δεν έχει να κάνει με την ουσία της συζήτησης βέβαια το αν ήταν ή δεν ήταν δάσκαλός του και σε τι βαθμό επηρεάσθηκε, αλλά προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο για την ποιότητά σου ως σχολιαστή.
  Δεν θα γκρεμίσουμε τίποτα, απλώς ευελπιστούμε να γίνουν μουσεία στο μέλλον ως τουριστική ατρακσιόν και αναφορά σε ρίζες, χωρίς Έλληνες συμπολίτες μας να μπαίνουν για να αναβοσβήσουν καντήλια και λαμπάδες, να κάνουν τάματα και να ζητούν ψυχικό καταφύγιο και συζητήσης "περί επέκεινα", από κοινωνικά αλλά και Συνταγματικά θεσμοθετημένους «φορείς αγίου πνεύματος».

 123. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 13:17:22

  Α έχεις και σχέδιο για την χώρα βλέπω...
  Θα τα κανεις και μουσεία.
  Οποτε θα απαγορευτεί το άναμα τών κεριών και η εξευρεση ΄ψυχικού καταφυγίου΄για οσους το επιθυμούν.
  Και μετά μιλάς γιά Γκέρινγκ..
  Και θα τούς απαγορευσεις να συζητάνε γιά το ΄επέκεινα΄όπως γουστάρουν...
  Αντε να μαθαίνουμε και τίς πολιτικές φιλοδοξίες σου και τά σχέδιά σου..
  Οπότε φαντάζομαι πώς εάν κάποιος εξακολουθεί νάχει τέτοιες ΄ανησυχίες΄θα αναμορφώνεται δεόντως...
  Υ.Γ.
  Οχι ποιότητα,΄πγιότητα΄.
  Ετσι μιλάνε οι ΄πλέριοι προοδευτικάριοι΄.

 124. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 14:05:16

  Μείνετε συντονισμένοι γιατί εντός της ημέρας ο σπύρος θα μας αποκαλύψει το πως οι αμερικανοί του μπους αφού συμβουλεύτηκαν το χρυσολωρά αποφάσισαν τελικά να επισκεφτούν το σείριο και να φέρουν πίσω το σπύρο που τον είχαν ξεχάσει εκεί οι νεφελίμ.

 125. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 14:19:50

  Κρετίνος Νεοταξίτης μόνος ψάχνει................................................................

 126. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 15:07:34

  "Σταδιακά", "μέσα σε πλέγμα μακροχρόνιων ζυμώσεων", "σε βάθος χρόνου αιώνων" και «φυσικών βιο-κοινωνικών εξελίξεων» του λες, τίποτα αυτός εκεί. Για απαγορεύσεις μιλάει, για σαπούνια για ξύλο, φίμωση και εξευτελισμούς, για «εδώ και τώρα επικίνδυνες ανατροπές που καταβάθος όλοι θα θέλαμε». Ναι, βέβαια, όνειρό μας είναι να δούμε τις γιαγιάδες μας κρεμασμένες με τα άντερα του παπά της ενορίας τους, πάνω στο καμπαναριό. Ποίος είσαι εσύ που θα μας πεις τι πιστεύεις, ο Σπύρος θα πει τι πιστεύεις, που έχει πάρει PhD στην κομματική-παραταξιακή αξιολόγηση όλων των σχολιαστών.

  Κανένας με ίδιες περίπου θέσεις σαν του Σπύρου, αλλά σε σοβαρότερο version, υπάρχει να γίνει συζήτηση σχετικά με το αν ισχύει το «ορθοδοξία ή χάος» για τον Ελληνισμό? Κάποιος που να καταλαβαίνει την διαφορά, ανάμεσα στην κοινωνική απαίτηση για γνώση και πληροφόρηση από τους κρατικούς φορείς και το αίτημα για εξακολούθηση της εμπλοκής του στην δια παραδόσεως διατήρηση θεσμοθετημένων «ψυχικών καταφυγίων» για πανικόβλητους?

 127. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 15:12:52

  υπάρχουν πολλοί με τις θέσεις του σπύρου αλλά πρέπει να πεταχτείς μέχρι το δαφνί.

 128. dromok avatar
  dromok 05/08/2008 15:38:12

  Μα εκεί έμαθε ότι έμαθε!

 129. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 15:39:42

  Οπως με πληροφορεί άνθρωπος μέσα απο το φρενοκομείο η κεντρική πτέρυγα θα μετονομαστεί σύντομα σε πτέρυγα των συναμφότερων.

  Περιμένουν το σπύρο για τα εγκαίνια..

 130. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 15:43:19

  Ανώνυμε 44 μη το λες, τους βρίσκεις και εκεί αλλά το λυπηρότερο είναι όταν τους βρίσκεις καθηγητές σε πανεπιστήμια, όπως π.χ και ο ανεκδιήγητος κομουνιστής νεο-ορθόδοξος (?!) Ζουράρης.
  Πάντως οι πραγματικά σοβαροί άνθρωποι που εξακολουθούν να θέλουν την διαιώνιση της χριστιανορθόδοξης αισθητικής στη χώρα για λειτουργικούς λόγους, είναι αρκετοί. Και κάνεις ευχάριστους διαλόγους μαζί τους συνήθως. Απλώς δεν δέχονται οτι με την στάση τους αντιμετωπίζουν μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας εντελώς Μακιαβελικά (με την κακή έννοια, γιατί υπάρχει και «καλή» στην Μακιαβελική πολιτική ηθική που έχει τεχνηέντως αποσιωποιηθεί). Εκεί είναι που σκαλώνει η κουβέντα πάντοτε.
  Σε μερικούς βέβαια λες οτι καλό θα ήταν σταδιακά να προσανατολιζόμαστε σε μια κοινωνία, η οποία θα δίνει διαφορετικές από τις οργανωμένες θρησκείες κατευθύνσεις απέναντι σε μεταφυσικές αναζητήσεις των πολιτών της, κάνουν σαν τσιγγάνοι που τους είπες να απαρνηθούν το τσαντίρι και «πωπω τι θα απογίνει η εθνική μας συνείδηση χωρίς κόλλυβα». Αν η εθνική σου συνείδηση εξακολουθεί να στηρίζεται μέχρι αγκυλώσεως στο κόλλυβα και σε διάφορα άλλα μελανά σημεία βυζαντινών παρακαταθηκών, να την πληρώνεις εσύ ως φορολογούμενος μόνος σου και όχι όλοι μαζί.
  Όσοι δηλώνουν «Χ.Ο» στην ταυτότητα, να πληρώνουν και τους φόρους που αναλογούν. Να δεις μετά για πότε θα αλλάξει το πλασματικό 98% και σε ποιόν μονοψήφιο αριθμό θα συρρικνωθεί.
  Η απάντηση βέβαια είναι «με κάτι τέτοια ανοίγετε τον δρόμο για τη Νέα Τάξη και τους ΣοροΤσίπρες» και η συζήτηση δεν έχει τελειωμό. Σαν να του λες του για τη διάσπαση του ατόμου και να αντιτείνει, «ξέρω που το πας κατά βάθος, θέλεις να βομβαρδίσεις με ατομικές βόμβες άμαχο πληθυσμό στη Χιροσίμα, άσε άσε σας ξέρουμε σας μάθαμε, ασε ασε, φύγε φύγε, Σολωμό ξέρεις να σε εξετάσω? Πόσα απίδια βάνει ο σάκος? Αν οι σερβιέτες αντί για φτερά είχαν έλικες τί θα είχες να μας πεις τότε?».
  Με άλλα λόγια ελεύθερο χρόνο, κέφι και κουράγιο να έχεις, μέχρι εξαντλήσεως

 131. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 15:44:57

  Μαζεύτηκαν ολα τα νεοταξίτικα κρετινάκια.
  Και ο φασιστάκος ο Ξ.Δ βρήκε ανώνυμους συμπαραστάτες.
  Αρχισανε και για ψυχιατρεία.

  Αλλά μια και μιλάτε γιά ψυχιατρεία υπάρχουν εκει μέσα μερικοί 'Ναπολέοντες'σαν και εσάς που πίστευαν οτι θα ΄αναμορφώσουν΄τον κόσμο.
  Ξ.Δ αγόρι μου,μιά και θές να κάνεις τίς εκκλησιές μουσεία σέ κοίταξε κανενας γιατρός τώρα τελευταία??Μιλάς και γιά ΄ψυχικά καταφύγια γιά πανικόβλητους΄ανθρωπάκο??΄Προοδευτικο υπόλειμα΄πού κρίνεις τίς ανθρώπινες επιλογές γιά το πώς κάποιος αναζητεί να βρεί παρηγοριά??

  Αν οχι,πές στον ανώνυμο τού 144 να σού πεί την εμπειρία του απο το Δαφνί..
  Περαστικά σας.
  Ευτυχώς θα παραμείνετε μια άθλια μειοψηφία.

 132. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 15:47:09

  Ετσι μπράβο παίδες.
  Συνεχίστε.
  Ανωνυμος σε ανωνυμο μιλά και συντονίζει το ξενο δάχτυλο.

 133. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 16:15:25

  Πρέπει να νιώθεις και πολύ "επώνυμος" εδωμέσα να ούμε, ώστε να μιλάς τόσο απαξιωτικά για την ανωνυμία των άλλων. Παρεμπιπτόντως ναι, το αν ο συνάνθρωπός μου βρίσκει καταφύγιο σε οργανωμένη θρησκεία προκειμένου να απαλύνει την ένταση των μεταφυσικών αναζητήσεων που των βασανίζουν, αποτελεί όντως κριτήριο αξιολόγησης. Αν δεν σου αρέσει ως κριτήριο, μπορώ να σου αραδιάσω και κάμποσα άλλα να γουστάρεις. Όλοι έχουμε τα κριτήριά μας απέναντι στους συμπολίτες μας.
  Σίγουρα αυτές οι τοποθετήσεις ειναι προς συζήτηση, αλλά όχι με ανθρώπους του δικού σου επιπέδου που έχουν δείξει ποια κριτήρια έχουν περίπου να αντιπροτείνουν. Ως σχολιαστής εδώ, δεν είσαι μέγεθος για να κρίνεις κανέναν, το αποδεικνύεις συνεχώς με κάθε νέο σχόλιο. Και στο περιεχόμενο και στην αισθητική του.
  Δεν θα επανέλθω. Δικό σου το post, άλλαξέ του τα φώτα, φτάσ’ το 250 σχόλια εκ των οποίων σχεδόν τα μισά ανούσια

 134. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 05/08/2008 16:18:49

  Σίγουρα φίλε δάκτυλε κυκλοφορούν και αρκετοί ελεύθεροι όπως ο φίλος μας ο σπύρος και αυτό είναι και το σωστό.Εαν έπρεπε να τους σιτίζουμε όλους αυτούς σε ιδρύματα θα βούλιαζε η οικονομία.

 135. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 16:31:44

  Πάω να γιορτάσω τον Δεκαπενταύγουστο στο Χωριό.Την γιορτή τής Παναγιάς πού ο Ρίτσος και πολλοί άλλοι μεγάλοι την τιμούσαν γιά λόγους πού ούτε κάν μπορείς να υποψιαστείς.
  Κάτσε στο Ντα Κάπο να πίνεις καφέ μέ δανεικά απο κανέναν παντειακό μπάς και κατεβάσεις καμιά καλή ιδέα γιά το πώς θα εξαλείψεις τά ΄ψυχικά καταφυγια γιά πανικόβλητους΄.
  Πάρε και τούς ανώνυμους φίλους σου μαζί γιά να αποφασίσετε σε ποιά ψυχιατρεία θα στείλετε όλους εκείνους,πιστούς ή μή πιστούς πού βλέπουν και άλλα πράγματα πίσω απο τίς λαϊκές παραδόσεις.
  Και πούσαι.
  Μην πιείς ΄φρέντο΄και πάθεις κοιλιακά.
  Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

 136. Kraepelin avatar
  Kraepelin 05/08/2008 16:50:33

  Και πώς θα βγει ο Αύγουστος χωρίς εσένα να αποκαλείς τους άλλους Ταλιμπάν, ανθρωπάκους, κούφιους, Πρέκες, αγράμματους, μεταλλαγμένες πομφόλυγες, φασιστοειδή, χιτλερίσκους, παπαγαλάκια, γκαιμπελίσκους, κρετίνους και φασιστάκους;

 137. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2008 17:06:55

  Tην Dementia praecox ψάξτην μέσα σου αγαπητέ μιά και δανείζεσαι και ΄ενδιαφέροντα΄ ψευδώνυμα..
  Υ.Γ.
  Το Πρέκας κακώς κατεκυρώθη.Είσαι άδικος.Και όχι τούς άλλους γενικώς,όχι τούς άλλους.
  Τα μισά διαβάζεις....................


  Αντε γειά.
  Πάω να ανάψω καντηλάκια στο Χωριό με την γιαγιά.

 138. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 19:21:47

  Ανώνυμε συμφωνώ με την τελευταία παρατήρησή σου, αλλά με το φαινόμενο της γιαγιούλας που πηγαίνει εκκλησία χωρίς να πιστεύει, μικρό το κακό.
  Το πρόβλημα είναι όταν το κράτος συντελεί δυναμικά (χριστιανική κατήχηση στο σχολείο), στην δημιουργία ανθρώπων που πραγματικά εναποθέτουν ελπίδες και κοσμοθεωρίες πάνω στον άξονα «καλό-κακό», «άσπρα πρόβατα και μαύρα», «μετά θάνατον επιβραβεύσεις ή τιμωρίες».
  Δεν είναι πάρα πολλοί, λίγοι όμως δεν είναι. Όπως ο συνομήλικός μου, νεότατο παιδί που γνώρισα σε ένα κουρείο, ο οποίος συνομιλώντας με τον κουρέα (ψάλτης), είπε «θέλω να μάθω τον σωστό τρόπο να δοξολογώ τον Θεό». Μπράβο στον νέο που έχει ανησυχίες σχετικά με το «θείο». Λύπη για τον νέο που την ανησυχία του αυτή, στο 2008, προσπαθεί να την ικανοποιήσει κάτω από τη στέγη θεσμοθετημένης θρησκείας και συγκεκριμένα της πρώτης που πέτυχε μπροστά του από όταν γεννήθηκε. Σα να λέμε "πιάσε μου μισό κιλό φέτα, όποια να 'ναι αρκεί να είναι φέτα".
  Γιατί, δοξολογώντας τον εβραϊκό τρισυπόστατο Θεό, δεν αποτίεις φόρο τιμής ούτε στον Ρίτσο ούτε στον Ελύτη. Δείχνεις ότι αποδέχεσαι και επιδοκιμάζεις συγκεκριμένο ιδεολογικό πακέτο, που είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο μέσα από διεργασίες αιώνων, γεμάτο στεγανά και λούπες, ώστε να μη μπορεί να γίνει αντικείμενο διαλόγου οποιαδήποτε πράξη ή απόφασή σου απορρέει από την θρησκεία αυτή που ασπάζεσαι. Και εντάξει αυτός ο νέος, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων. Για τους υπόλοιπους που δεν πιστεύουν ούτε εκείνοι στον άξονα πίστεως της χριστιανικής θρησκείας, αλλά χειροκροτούν φαινόμενα σαν τον νέο αυτόν και στα μάτια του βλέπουν «την άξια και δυναμική διατήρηση των Ελληνικών παραδόσεων γύρω τους» λες και πνευματικά είναι κανένας σκλάβος να τους κάνει αέρα με την βεντάλια, εκεί τι να πεις. Τι χαρακτηρισμό να δώσεις.
  «Επειδή θέλω όταν θα πηγαίνω στο χωριό εγώ και οι μελλοντικοί μου απόγονοι, τα πράγματα να παραμένουν όπως τα θυμάμαι (ή όπως τα παρουσιάζει η Ελληνική κλασσική λογοτεχνία και ο παλιός κινηματογράφος), μη πειράζετε τα μυαλά συγκεκριμένης κοινωνικο-οικονομικο-πνευματικής ομάδας της χώρας μου, θα σας πάρει και θα σας σηκώσει, τους χρειάζομαι ως ντεκόρ και έτσι ακριβώς θέλω να τους αφήσω παρακαταθήκη στα εγγόνια των εγγονών μου». Λες και ζυγίζει τίποτα αχλάδια.
  Εκεί κανονικά δε μιλάς, γιατί πολύ απλά ο συνομιλητής σου δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς λεει

 139. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 05/08/2008 19:26:18

  Μάλιστα.
  Από τα 155 σχόλια μέχρι τώρα τα 150 είναι διαμάχη μεταξύ ανώνυμων και επώνυμων.
  Τόση ηλεκτρονική μελάνη για να λύσετε τις διαφορές σας.
  Επί της ουσίας μηδέν.
  Τελικά τόσο πολύ φοβούνται κάποιοι ότι χωρίς θρησκεία θα χάσουμε τον Ελληνισμό μας;
  Τελικά τόσο πολύ φοβούνται κάποιοι ότι με τη θρησκεία θα χάσουμε τον Ελληνισμό μας;
  Τόσο δύσκολο είναι να έχει ο καθένας τη γνώση και των δύο και να μπορεί(;) να επιλέξει το ένα ή το άλλο χωρίς να χρειαστεί να εξαφανίσει αυτό που δεν συμφωνεί;
  @νηπίων....γέροντα, το ότι δεν γράφεις συχνά με στεναχωρεί αλλά....και με ευχαριστεί ταυτόχρονα.

 140. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 05/08/2008 19:31:27

  Και αν παραφράζω λίγο το προσωνύμιό σου νήπιε...γέροντα συμπάθα με.

 141. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/08/2008 20:46:05

  τόσο ο αριθμός όσο και το ύφος των σχολίων είναι ενδιαφέροντα, τουλάχιστον σαν μίνι πρόβα του τι θα γίνεται μετά τα μπάνια.

  εδώ δεν τίθεται θέμα αν είμαστε θρήσκοι ή όχι ή τι θρησκεία γουστάρουμε ή αν είμαστε έλληνες η ιεχωβάδες ή σεϊχουλισλάμηδες ή παγανιστές.

  σημασία έχει εάν θέλουμε να πληρώνουμε φόρους για υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών που βαθμολογείται και μετράει αν θα μπει ο μικρός στο πανεπιστήμιο.

  όλα τα άλλα είναι άσχετα.

 142. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/08/2008 21:31:50

  Αρχ-ρυξ έλεος.
  Πληρώνουμε 800.000 κερατιλίκια.
  Μίζες πασόκων και γαλάζιων, σπατάλες, διασπαθίσεις, αβλεψίες, ανικανότητες, πράκτορες που παίρνουν κρατικά κονδύλια και προπαγανδίζουν τη διάσπαση της Ελλάδας, παντειακά καθάρματα, ΜΚΟ, ό,τι βάζει ο νους.
  Οι θεολόγοι μάς πλάκωσαν;
  Δεν διαφωνώ επί της αρχής, αλλά όταν για το ζήτημα γίνεται αποκλειστική επίκληση αποδοτικότητας φόρων τρελλαίνομαι από την υποκρισία.
  Μη μού πεις "από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε".
  Να ξεκινήσουμε από τις επιστροφές του κου Τσοχατζόπουλου. Ας μάς τα δώσει και χωρίς τόκο.

 143. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/08/2008 21:48:01

  OK, οι φόροι δεν αρκούν σαν επιχείρημα. Φαντάσου να ήταν νόμος του κράτους να είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Δεν ξέρω τι θα έκανες εσύ, εγώ θα ήμουν «αντί»

  Για τον Τσοχατζόπουλο και αντίστοιχα μέλη της φυλής των Μασσάϊ, προτείνω δήμευση περιουσίας (και νομίζω είχα προτείνει και εκτελεστικό απόσπασμα αν αφορά θέματα εθνικής άμυνας...)

 144. LEON avatar
  LEON 05/08/2008 21:54:43

  "..Οι ιδιοσυγκρασιακοί φαινότυποι και τα είδη των ψυχοσυνθέσεων εκείνων, που πέραν της λογοτεχνίας, της ποίησης και του φιλοσοφικού στοχασμού, εξακολουθούν να χρειάζονται ΚΑΙ θρησκειολογικές προσεγγίσεις για την καταπράυνση της «τραγικότητας ύπαρξης» που φέρουν ως οντότητες, καλό είναι απαλλάξουν την γονιδιακή χαβούζα από την παρουσία τους..."

  Ξένος Δάκτυλος
  August 4th, 2008

  ...Γειά σου ρέ γονιδιακά ανώτερε Ξένε Δάκτυλε..

 145. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 21:55:11

  Προφήτη, το από που να ξεκινήσουμε το είπες και σε εμένα αλλά δεν απάντησα γιατί άργησα να δώ το σχόλιό σου. Αυτό το πόστ όμως, μιλάει για την θρησκευτική κατήχηση στο σχολείο, υπάρχουν τόσα άλλα post όπου λέγονται αυτά τα οποία πολύ ορθά επισημαίνεις, δεν είναι δηλαδή ότι αποφεύγονται επιμελώς. Απλώς σε αυτά τυχαίνει να συμφωνούμε σχεδόν καθολικά επί της ουσίας στην πλειοψηφία μας, γι αυτό και δεν προκύπτει τόσος ντόρος στις ανάλογες αναρτήσεις.

  Ανώνυμε 159 τι εννοείς "αν έχω κάτι με τους εβραίους", που την πας τη δουλειά? Η λέξη "εβραίος" δεν είναι βρισιά. Εβραϊκή σύλληψη είναι αυτός ο κώδικας ηθικής που αποδίδεται ως "Θείος Λόγος", εβραϊκό και τον αποκάλεσα. Δεν έχω κάτι με τους εβραίους ως σύνολο, ίσα-ίσα που όταν ακούω να λέγεται «οι εβραίοι» με εκείνο το περίεργο μυδίασμα και αποστροφή, καταλαβαίνω πάνω-κάτω τι άλλες κουβέντες θα βγουν από το στόμα εκείνου που το είπε

 146. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 21:59:32

  LEON έχεις δίκιο, η έπαρσή μου στο σημείο αυτό έβγαλε αδικαιολόγητη αλαζονική υπεροψία.
  Για τιμιότερη συζήτηση όμως πάνω σε αυτή την κουβέντα αν θέλεις, διάβασε και την επόμενη παράγραφο μετά από αυτή που παρέθεσες.

 147. Factorx avatar
  Factorx 05/08/2008 22:14:23

  Τι είδε, ο Δάντης κατεβαίνοντας στην Κόλαση, παρέα με μερικούς κολασμένους …παπάδες;

  «Ω , τι μεγάλο θαύμα μου εφάνη,
  όταν ένα κεφάλι με τρία πρόσωπα είδα !
  Ένα μπροστά, και αυτό ήταν κατακόκκινο
  Τα άλλα δύο πάνω του κολλημένα
  λίγο πιο πάνω από κάθε ώμο,
  κι όλα στην κορυφή σε ένα ενώνονταν….
  Ποτέ μου δεν είδα πλοίο με μεγαλύτερα πανιά.
  Φτερά δεν είχε, μον΄ έμοιαζε με νυχτερίδα.
  Και τόσο δυνατά κούναγε,
  που απ΄ εκεί τρεις άνεμοι κινούσαν ,
  αιώνια τον Κωκυτό στον πάγο για να παγιδεύουν».

  Σιγά το τέρας. Μας κόπηκε η χολή. Αν το συγκρίνεις με μερικούς δικούς μας πρόκειται για ένα σβησμένο ηφαίστειο, για έναν ανόητο και ανίκανο χαρακτήρα που θρηνεί καθώς το σώμα του είναι σκεπασμένο από πάγο.

  Πως θα περιέγραφε άραγε ο Δάντης το δικό μας Τέρας, το δικό μας κακόηθες μελάνωμα;

 148. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/08/2008 22:30:24

  «Ελληνικό Κράτος»

 149. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 22:33:13

  FactorX επειδή γίνονται παρανοήσεις από όλους μας, διασαφήνισε τι συμπεριλαμβάνει πάνω-κάτω σαν χαρακτηρισμός αυτό που εσύ ως Έλληνας πολίτης παραλληλίζεις ως «τέρας» στα χώματά μας, για να μπορούν να υπάρξουν οι αντίστοιχες τοποθετήσεις

 150. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 22:34:18

  Ανώνυμε σωστά, άφησα απ’ έξω απ’ την εξίσωση τον «Παυλισμό», λάθος μου

 151. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 05/08/2008 23:25:12

  Αν εννοείς την «ανθρώπινη ύπαρξη» ως κακοήθες μελάνωμα του πλανήτη, δεν μπορείς να ξέρεις τι ρόλο επιτελεί ο καθένας μας. Οι μέλισσες πάνε για γύρη αλλά δεν γνωρίζουν οτι με αυτό που κάνουν συμβάλουν στην επικονίαση των φυτών. Ο κάστορας φτιάχνει το φράγμα, προκαλώντας πανζουρλισμό υστερίας και θανάτων διαφόρων αρθρόποδων στα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στις όχθες του ποταμού ή λίμνης που υπερχειλίζει ελαφρά. Στα δε πρωτεύοντα, άσε. Εμείς ειδικά πεταχτήκαμε μέχρι το φεγγάρι, φτιάξαμε νανορομπότ και συλλάβαμε την κλίμακα της συμπαντικής ολότητας. Κάνουμε και χαζομάρες απίστευτες, αντιαισθητικές, ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ και απαίσιες. Πολλές φορές αντελώς οξύμωρα πράγματα, (π.χ βασανίζουμε ή αδιαφορούμε για τα ζώα αλλά πολλές φορές τα αγαπάμε κιόλας). Δεν ξέρεις τι ρόλο παίζουμε ως είδος στον πλανήτη όμως. Για να δώσεις πειστική περιγραφή του ρόλου και σκοπού μας, θα πρέπει να βρίσκεσαι έξω από το σύνολο «Άνθρωπος». Αν δεν μπορείς να πάρεις τόσο προνομιακή θέση, εξετάζεις μια περιγραφή που θα έχει σημείο αναφοράς μια ιδέα ανεξάρτητη από το σύστημα. Όπως τα ζευγάρια που τσακώνονται και συνήθως κανείς από τους δύο δεν μπορεί να εντοπίσει από που ξεκινάει το κακό.
  Δεν νομίζω να εννοούσες αυτό, εγώ μια φορά πάντως τα ‘πα και ξεθύμανα ;p

 152. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 06/08/2008 00:03:33

  Eμένα, πάντως, με στεναχωρεί το γεγονός πως η σημαία μας δεν έχει επάνω της τί-πο-τα που να παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα. Αδικία, έως και ατιμία, δεν είναι; Από την Αρχαία Ελλάδα δεν αντλούμε ως έθνος την όποια αίγλη μας; Ο Χριστός κι ο Χριστιανισμός έρχεται στο νου κάποιου, όταν ακούει "Ελλάς"; Γιατί αυτό μόνο διατυμπανίζει η σημαία μας, το "σήμα κατατεθέν" μας.

  Ας ήταν όπως είναι, αλλά, τουλάχιστον, με έναν μαίανδρο γύρω γύρω. Ή τον Παρθενώνα στο κέντρο του Σταυρού. Ή τον διπλό πέλεκυ του Μίνωα. Αυτά τα χρόνια, τα Αρχαία, είναι και τα πιο πολλά και τα πιο ένδοξα, απ' όλα τα χιλιάδες της Ιστορίας του έθνους των Ελλήνων. Ποιος, λοιπόν, συρικνώνει το έθνος;

  Μπορεί να παλέψω μέχρι τελευταίας ικμάδας για να αλλάξει η σημαία προς το αρχαιοελληνικότερο, αλλά, μέχρι τότε, θα αγαπάω μέχρι τελευταίας ρανίδας την γαλανόλευκη, -για να μην παρεξηγιόμαστε...

 153. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/08/2008 00:22:30

  άχ νήπιε γέροντα, αυτή η κουφάλα ο Κωνσταντίνος ο Μέγας φταίει... Και ο Ιουλιανός που δεν τα κατάφερε.

  εγώ καλού κακού έχω μάθει στα πιτσιρίκια μου να ακούνε τον αέρα στην βελανιδιά και να μαθαίνουν τα μυστικά του.

 154. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 06/08/2008 15:36:59

  Archaeopteryx
  Για την εποχή του καλός ήταν ο χριστιανισμός για τον Δυτικό πολιτισμό, φαίνεται οτι αναπεξήλθε σε συγκεκριμένη κοινωνική ανάγκη. Ο Κωνσταντίνος δεν τον έφερε ουρανοκατέβατα στην αυτοκρατορία, βρέθηκε προ τετελεσμένων και απλώς επέλεξε να μη πάει κόντρα, αλλά πάσο. Όμως κλείνει τον κύκλο του εδώ και δεκαετίες όχι μόνο ως θρησκεία, αλλά και σαν ηθικός κώδικας και κουλτούρα ζωής. Το αν αυτό που θα έρθει θα είναι καλύτερο ή χειρότερο, θα το κρίνει η ιστορία στο μέλλον γιατί είναι πάμπολα τα ιστορικά παραδείγματα όπου όταν τα πράγματα έρχονται τούμπα, βραχυπρόθεσμα η πορεία δείχνει να πηγαίνει προς το ακραία χειρότερο αλλά μεσομακροπρόθεσμα το πράγμα καλυτερεύει αισθητά.
  Απλά κάθε τι που κλείνει τον κύκλο του, συνοδεύεται και από κύκνεια άσματα διάφορων σπαραξικάρδιων «Τελευταίων των Μοϊκανών» που άλλοτε περιορίζονται σε συναισθηματικά φορτισμένες κορώνες, κι άλλες φορές βρίζουν μέχρι αιμόπτυσης

 155. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/08/2008 16:02:52

  Ξένε Δάκτυλε, όλο το θέμα θρησκείας, το βλέπω προσωπικά, ή μάλλον ποιητικά. Είτε Παυλιανισμό το πεις είτε οτιδήποτε άλλο, η ποίηση του Χριστιανισμού δεν με πολυσυγκινεί. Αν κρίνεις από την επιτυχία του DaVinci Code και την απίθανη άνοδο των "αιρέσεων", εγώ βλέπω την επάνοδο της Μεγάλης Θεάς, κάτι που ούτε το Δωδεκάθεο και πολύ λιγότερο ο Παυλιανισμός δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν. Εμείς ευτυχώς έχουμε την Παναγία. Αλλά επαναλαμβάνω, πριν αρχίζουν να με βρίζουν, όλα αυτά είναι ποιητική έκφραση (για να αντιγράψω λίγο τον Robert Graves).

  Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο 174. Λατρεύω την Ελληνική γλώσσα. Μου αρέσουν οι παραδόσεις μου, μου αρέσει η προοπτική διαφορετικών οπτικών γωνιών, και πάνω από όλα μου αρέσει η Ελευθερία.

 156. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/08/2008 16:09:37

  Σπύρος γιά νά μην ξεχνιόμαστε στό 177 και όχι ανώνυμος..

 157. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 06/08/2008 16:17:05

  @archaeopteryx: τυχερά τα πιτσιρίκια σου, με ...δρυΐδη πατέρα! Να είναι καλά και να τα χαίρεσαι! Για πες κανά τελευταίο νέο απ' τον αέρα...

  @Ξένος Δάκτυλος: "Για την εποχή του καλός ήταν ο χριστιανισμός για τον Δυτικό πολιτισμό". Αυτός ο "Δυτικός Πολιτισμός" πότε, πού κι από ποιους ξεκίνησε; ώστε να δούμε, φίλε, ΑΝ έκανε καλό και σε ποιους.

 158. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/08/2008 17:21:17

  Ο αέρας, Νήπιε, λέει για ανασφάλεια και κούραση και λειψυδρία, για προσδοκίες που παραφούσκωσαν, για επιστροφή σε «ρίζες»...

  ανώνυμε Αριθμ. 180, συμφωνώ ότι σεν υπάρχει «ορθότητα» όπως δεν υπάρχει ένα είδος ομορφιάς. Η μόνη «ορθότητα» είναι να μπορείς, κατά σύμπτωση, να ζεις σύμφωνα με την βιοθεωρία και την κοσμοθεωρία που έχεις φτιάξει στο κεφάλι σου, στην αναζήτηση του μεγάλου μυστικού, που όπως είπε και ο Καζαντζάκης, δεν υπάρχει. Αλλά και εμένα μου αρέσει το ελληνικό τελετουργικό των ηλιοστασιών και ισημεριών που περιγράφεις!

 159. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 06/08/2008 23:21:42

  Νήπιε όταν λέω «πήγε πάσο», ασφαλώς και δεν αποσιωπώ τα έκτροπά του, δεν ήταν παθητικός αποδέκτης της κατάστασης, την έσπρωξε κιόλας.

  Σπύρος γιά νά μην ξεχνιόμαστε στό 177 και όχι ανώνυμος

  Δεν ξεχνιόμαστε, μας αφήνεις και καθόλου? Μισά σχόλια διαβάζεις, κρατάς ότι σου γουστάρει, διαστρεβλώνεις ότι βολεύει, πιάνεσαι από όπου μπορεί να βάλει ο νους, μαντεύεις που πάμε για καφέ, σε λίγο θα μας πείς και τι τσιγάρα καπνίζουμε, δε χρειαζόταν η διευκρίνηση και ως «ανώνυμος» μπαμ κάνεις αγαπητέ μάου-μάου του μπλόγκ, keep walking

 160. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 06/08/2008 23:36:43

  «οι γιαγιάδες διαβάζουν Ρίτσο και μιλάνε γιά την Μάνα και την Παναγιά»

  Στο χωριό για δεκαπενταύγουστο είσαι, ή πήγες έγινες στουπί σε κανένα συνοικιακό καφενείο και μας γράφεις από wireless? LSD στον Γιανναρά να έδιναν, τέτοια εικόνα δε θα την έβαζε με το νου του

 161. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/08/2008 23:53:49

  Τα μαλάκια σάν και σένα είναι ικανά μόνον να λειτουργούν ως μονοκύτταροι οργανισμοί.
  Κανονικές αμοιβάδες,πού αφήνουν τά σάλια τους στο πέρασμά τους ,μέ μηδενική εγκεφαλική λειτουργία.
  Και πούσαι δές πάλι το πόστ 165 Ράμπο τού εκσυγχρονισμού,απόλυτο τίποτα...
  Αποτελείς το καλύτερο δείγμα μετάλλαξης απο τήν ΄γενετική χαβούζα΄,τό είδος τού ΄Νέου Ανθρώπου΄πού οι μόνες του λειτουργίες είναι η αφόδευση και η απόλυτη κενότητα.

 162. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 00:20:47

  Και πώς θα βγει ο Αύγουστος χωρίς εσένα να αποκαλείς τους άλλους Ταλιμπάν, ανθρωπάκους, κούφιους, Πρέκες, αγράμματους, μεταλλαγμένες πομφόλυγες, φασιστοειδή, χιτλερίσκους, παπαγαλάκια, γκαιμπελίσκους, κρετίνους, φασιστάκους, ανοϊκούς, μαλάκια, αμοιβάδες, αφοδευσίες και απολύτως κενούς;

 163. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 00:32:36

  Γειά σου ρέ επιστήμονα...
  Εμφανιζεσαι όλως τυχαιως όταν πρέπει...
  Ταπαμε...
  Για την dementia praecox κοίτα στον καθρέφτη σου...

 164. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 00:36:49

  Δε φταις εσύ. Το antinews φταίει που δεν ρίχνει ματσούκι σε όσους καθυβρίζουν τους συνομιλητές τους.

 165. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 00:40:14

  Ειδες πούσαι μονόφθαλμος...Βλέπεις οπως σε βολεύει......
  Και εμφανίζεσαι μόνον σε πολύυυ συγκεκριμένες στιγμές...
  Οσο για τά ματσούκια άντε άνοιξε καμιά Γυάρο να μάς βάλεις μέσα..
  Και μιάς και έχεις και ψυχιατρικό ψευδώνυμο αντε και να μάς αναμορφώσεις..

 166. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 07/08/2008 02:51:06

  @Σπύρος: μετά τον Χρυσολωρά, θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος ότι, όντως, θα εξαφανιζόσουν στο χωριό σου, για περισυλλογή και διακοπές. Δεν είναι το ζήτημα ότι έκανες λάθος, ΑΛΛΑ "γιατί" έκανες και, -δυστυχώς, συνεχίζεις-, να κάνεις λάθος.

  Ό,τι ερωτήσεις προκληθούν από τα παραπάνω, φίλε, ρώτα το "γνώθι σαυτόν", όχι εμένα. Κι άμα τελειώσεις με τις δικές σου, ρώτα και μια από μένα: "ποια είναι η ειδοποιός διαφορά του "έξυπνου" από τον "πονηρό"";

  Το παρακάτω, το έχω ξαναβάλει. Αλλά είναι λίγο δύσκολο, οπότε, μην το κάνεις θέμα, "επανάληψις μήτηρ μαθήσεως". Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους μας...

  "Μια από τις κρίσιμες ανακαλύψεις στην πνευματική μου ζωή, την οποία έκαμα - ευτυχώς όχι πολύ αργά - όταν ακόμα αισθανόμουν και ο ίδιος στρατευμένος, είναι ότι ο απέναντί σου, εκείνον που εσύ θεωρείς αντίπαλο ή εχθρό σου, εκείνος που ίσως είναι διώκτης σου, μπορεί να έχει εξ ίσου καθαρή συνείδηση και εξ ίσου αγνά κίνητρα όσο και εσύ, να διαπνέεται από την ίδια ακλόνητη πεποίθηση για το δίκαιό του.

  Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται στα διδακτικά - προπαγανδιστικά έργα του Brecht, που άσκησαν τόση γοητεία ακριβώς επειδή ξεχωρίζουν με το μαχαίρι το άσπρο από το μαύρο.

  Εδώ ο εχθρός, δηλαδή ο «κακός», όχι μόνον είναι εξ αντικειμένου κακός αλλά και το ξέρει επί πλέον ο ίδιος, και μάλιστα το απολαμβάνει• εννοείται, απέναντι σ' ένα τέτοιο υποκείμενο είναι περιττό να έχουμε οιουσδήποτε διανοητικούς ή ψυχικούς ενδοιασμούς.

  Μπορώ να πω, όχι δίχως κάποιαν υπερηφάνεια, ότι αφ' ότου κατανόησα ίσαμε τις έσχατες συνέπειές της τη διάκριση ανάμεσα σε ηθικό ποιόν και σε πολιτικοϊδεολογικές προτιμήσεις, ποτέ δεν αντιπάθησα κάποιον επειδή διαφωνούσε μαζί μου σε πολιτικά ζητήματα ούτε και συμπάθησα κάποιον άλλον μόνο και μόνο επειδή έτυχε να συμφωνεί", Παναγιώτης Κονδύλης, περιοδικό "Διαβάζω".


  @Ξένος Δάκτυλος: άλλ' αντ' άλλων μου απάντησες κι έτρεξες στην κόντρα με τον Σπύρο. Χμμμμ...

 167. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 03:40:11

  Νήπιε, ο Σπύρος ΞΕΡΕΙ. ΞΕΡΕΙ ότι ένας λόγιος ήταν δάσκαλος ενός ζωγράφου που γεννήθηκε 60 χρόνια μετά, ΞΕΡΕΙ ότι όσοι διαφωνούν μαζί του βλέπουν Τατιάνα, ΞΕΡΕΙ ότι θέλουν να γκρεμίσουν τα ξωκκλήσια αλλά το κρύβουν, ΞΕΡΕΙ ότι συχνάζουν στο Ντα Κάπο και πίνουν φρέντο, ΞΕΡΕΙ ότι μπαίνουν σε πολυυυυυυ συγκεκριμένες ώρες. ΟΛΑ τα ξέρει, γιατί μπορεί να διαβάζει τις κρυφές σκέψεις τους και τις σκοτεινές συνωμοσίες τους. Δεν είναι κορόιδο ο Σπύρος. Την ΞΕΡΕΙ τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και όλα της τα κόλπα.

 168. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 07/08/2008 04:15:52

  @Kraepelin: "It takes two to tango", όμως, φίλε...

 169. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 04:18:19

  Ντάμα του η Νέα Τάξη του Σόρος.

 170. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 06:20:47

  Νήπιε πίστευα ότι η ερώτησή σου ήταν καθαρά ρητορική και πως προέκυπτε από αυτή την παρεξήγηση. Ο αρχαίος Ελληνικός κόσμος οδήγησε στη δύση, ναι, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χριστιανισμός δεν κάλυψε έστω και τεχνητά συγκεκριμένες συναισθηματικές ανάγκες ανθρώπων της εποχής.
  Όντως έχει πλάκα η κόντρα με τον φιλάκια_απ_το_χωριό_όπου_γιαγιάδες_διαβάζουν_Ρίτσο δεν μπορώ να αντισταθώ

 171. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 06:42:49

  Γρια_που_μιλά_για_τη_Μάνα_και_την_Παναγία:

  Τι να δω στο σχόλιο #165, ότι παραδέχθηκα σε έναν άνθρωπο πως αυτό που είπα έβγαλε αλαζονική υπεροψία? Κατ΄ αρχάς ήδη απορούσα πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, το ad-hominem αυτό δεν το έκανες εσύ αλλά σε πρόλαβε ο LEON. Επιπλέον το οτι παραδέχθηκα πως έσφαλα ως προς το ύφος, δεν σημαίνει ότι παίρνω πίσω και την ουσία. Το γονιδιο-μιμηδιακό κράμα εκείνο που προκαλεί παραγωγή ανθρώπων με ροπή να βρίσκουν ψυχικό και πνευματικό καταφύγιο σε πρόχειρες διδαχές με μπόλικο πιπέρι, θα απομονωθεί κοινωνικά στο μέλλον, με σταδιακό και ήπιο τρόπο.
  Αυτό που παραδέχομαι είναι πως δεν έπρεπε να βγάλω τόση χαιρεκακία για το γεγονός, αφού αν ισχύει η εκτίμηση, ρόδα είναι και γυρίζει, κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά όλων για όλα. Αλλά πως να μη τη νιώσω τη ρημάδα την αλαζονική υπεροψία, όταν απέναντί μου έχω μόνο κάτι τύπους σαν κι εσένα, δε θέλει και πολύ να καβαλήσεις καλάμι

 172. koinos_nous avatar
  koinos_nous 07/08/2008 08:24:00

  "Περί μεν θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ ως εισίν ουθ ως ουκ εισίν ουθ οποίοι τινές ιδέαν,πολλά γαρ τα κωλύοντα ειδέναι ή τε αδηλότης και βραχύς ών ο βίος του ανθρώπου" Τάδε εφη ο γίγαντας Πρωταγόρας.

 173. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 17:34:03

  Nήπιε οι παραινέσεις σου μού είναι όντως εντελώς αδιάφορες αδελφέ.Παρόλα αυτά εκτιμώ τον κόπο πού έκανες.
  Οπως και οι διαρκείς επαναλήψεις τού αποσπάσματος τού Κονδύλη.
  Οχι τίποτα άλλο ,αλλά ο μακαρίτης έχει πεί πολλά και γιά τούς διάφορους μεταπράτες ΄σύγχρονους διανοούμενους΄τής Ελλάδας και έχει καγχάσει με τον δικό του τρόπο,όλους τά ΄Δυτικά μιμητικά πτηνά΄τής Ελλάδας.
  Απ΄εκεί και πέρα δέν θυμάμαι να ασχολήθηκα ποτέ μέ τά μεγάλα σεντόνια πού παραθέτεις πού κατά την γνώμη σου αποτελούν ΄διδασκαλία΄αλλά γιά άλλους μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορα.Δικαίωμά σου φυσικά και περαιτέρω ουδέν.
  Τό πώς μεταδίδεται ή γνώση και η ουσιαστική διδασκαλία δέν έχει σχέση υποχρεωτικα με ημερομηνίες..Αλλά μερικά παιδάκια βολεύτηκαν σε αυτό ..............
  Απ΄εκεί και πέρα δεν απαιτώ απο οιονδήποτε και κυρίως απο μειράκια να καταλαβαίνουν τί λέω.
  Οσο γιά τούς παρατρεχάμενους πού ανέπτυξαν ,υποτίθεται,΄φρενολογικές΄θεωρίες,μού προκάλεσαν ακομα μεγαλύτερη συγκίνηση.
  Οσο γιά το πως συνδέονται ο Ρίτσος,οι γιαγιάδες ,η Παναγιά και οι Μανάδες πού να τά λέμε τώρα .
  Ψιλά γράμματα γιά δήθεν ΄ορθολογιστές΄τής εποχής,οι οποίοι ως γνήσιοι χάσκακες επιμένουν να κάνουν τούς ΄ειδικούς΄..
  Τα σέβη μου.

 174. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 17:46:28

  Έτσι είναι, η γνώση δεν είναι αποτέλεσμα έγκυρης πληροφόρησης, αλλά βαθιάς «μύησης». Όταν σακουλεύεσαι το υψηλό νόημα του κόλλυβα, είσαι μια κατηγορία μόνος σου και όλοι οι άλλοι γύρω σου νεο-ταξικά σκιάχτρα

 175. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 19:09:03

  Οπαδός του Leo Strauss o Σπύρος!

 176. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 19:09:30

  Ο μεγαλύτερός σου φόβος είναι μήν φανεί αυτό πού ακριβώς είσαι: Παράδειγμα ΄Νέου Ανθρώπου΄
  Τάχει ξαναπεράσει αυτά η ανθρωπότητα.
  Ονειρέψου εσύ σχεδια γιά ολοκαυτώματα καί γκουλάγκ τών ΄κατωτέρων΄ανθρώπων καί άσε τούς άλλους νά ασχολούνται με ΄μύηση΄.
  Η απάντηση στον Νήπιο τον αφορά μεχρις την φράση ΄Δικαίωμά σου και έτερον ουδέν΄ στό 196. Οπότε μήν προτρέχεις.
  Τα λοιπά περί μειρακίων αφορούν στον λαμπρό ΄Νέον Ανθρωπο΄και ένιους παρατρεχάμενους πού ανέπτυξαν ΄ψυχιατρικές θεωρίες΄αναμορφώσεως.
  Οψόμεθα.

 177. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 07/08/2008 19:26:28

  "Σε αυτό το πρόβλημα υπάρχουν δύο λύσεις-απαντήσεις. Η δική μου και.....η λάθος."
  Αφιερωμένο σε αυτό το καυτό θέμα.

 178. Kraepelin avatar
  Kraepelin 07/08/2008 20:18:24

  Πώς δίδαξε ο Χρυσολωράς τον Μιχαήλ Άγγελο να μην φοβάται τον Καθολικισμό; Πήγε ο Μιχαήλ Άγγελος σε μέντιουμ και ήρθαν σε επαφη;

 179. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 21:18:59

  «Αλλος ηρωας ο Λιαντίνης πού αποφάσισε ως μέγας νάρκισσος να αυτοκτονήσει πιστεύοντας οτι ολοι θα κλαιμε για τον χαμό του και μάλιστα ψάχνοντας γιά την σπηλιά που πήγε και τιναξε τά μυαλά του στον αέρα…Ο Λιαντίνης γράφει μπούρδες άσχετε γιατί ολες του οι αναφορές γίνονται στον Καισαροπαπισμό τής Δύσης…
  Αλλά τώρα που να σου εξηγώ γιά την παρακμή και τά αδιέξοδα της αρχαιας ελληνικής σκέψης και την απόσυρση τών Επικουρείων στούς Κήπους»

  “δεν ειρωνεύομαι γενικώς τούς πιστούς πλην εκείνων που ανήκουν σε Παραχριστιανικές οργανώσεις”

  “Τώρα πώς γίνεται ένας οπαδός τού Δαρβινισμού να μήν έχει πρόβλημα με την πίστη ,δύσκολο να το εξηγήσει κανείς σέ ανθρώπους φανατικούς πού θέλουν να ξεριζώσουν το λαϊκό βίωμα με διατάγματα. Πρέπει πρώτα να εντρυφήσουν στο Συναμφότερο τού ελληνισμού πού βρίσκεται στο Σταυροδρόμι τών πολιτισμών”

  “Θα πανηγυρίζουν οι ΄ειδικοί γενετιστές΄περί πιστεως..
  Οι φασίστες τού Αττίλα έδιωξαν εκκλησιαζόμενους στα Κατεχόμενα ενώ ειχαν παρει άδεια.”

  “Απ΄εκεί και πέρα δεν απαιτώ απο οιονδήποτε και κυρίως απο μειράκια να καταλαβαίνουν τί λέω”

  Kraepelin δώσε βάση στην τελευταία του δήλωση και άσε τις ερωτήσεις θα μας πάρει το φθινόπωρο

 180. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 21:31:49

  Προφανώς σε ενόχλησαν ΄Οι φασίστες τού Αττίλα΄Νεοταξικό Παιδάριο (Μειράκιο).

 181. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 21:54:38

  Δε νομίζω, ο Ζουράρης αποκλείεται να κυνηγούσε με το τουφέκι την ορθογραφία των άλλων ενώ ο ίδιος θα έγραφε «ορύονται», και πολλά πολλά άλλα

 182. Φάουστ avatar
  Φάουστ 07/08/2008 22:14:48

  Ανώνυμε 9:45

  Ανήθικος, συκοφάντης σου λένε τίποτα οι λέξεις αυτές;

  Λεκτική τρομoκρατία, μήπως;

 183. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 22:31:37

  Ξ.Δ.:'Oι Φασίστες τού Αττίλα΄σέ ενόχλησαν μάναμ??


  9.45 έχεις ΄εξαιρετικό΄ χιούμορ.Εκτός εάν είσαι ο Μαυρίκης και λόγω αποδεδειγμένης ανικανότητας σε έβαλαν να σερφάρεις στό διαδίκτυο...

 184. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 07/08/2008 23:15:07

  Καμία ενόχληση, απλά είναι να αναρωτιέται κανείς ποια η ιστορία της ζωής σου και έχεις τραυματιστεί έτσι

 185. Factorx avatar
  Factorx 07/08/2008 23:16:29

  @ Anonymous 9:45 pm: Προφανως κάνει πλάκα. Διαφορετικά θα αρχίσω να ψαχνω εγω το δικο σου ΙΡ για να δω το ρόλο παίζεις. Και φυσικά ο Σπύρος και οι άλλοι μόνιμοι σχολιαστες του μπλογκ μας δεν έχουν καμία σχέση με επαγγελματίες προπαγανδιστες αριστερών ή δεξιών ιδεών.

 186. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/08/2008 23:45:37

  Kraepelin σφουγκοκωλαριε (Δουλειά ήταν μήν προσβάλλεσαι, στο Βυζάντιο)πού όλως τυχαίως εμφανίζεσαι μαζί με τον υποστηρικτή τών ΄Ανωτέρων Φυλών΄στο ξανάπα αλλά παριστάνεις τον χαζό.
  Η Dementia praecox πού περιέγραψε ο ΄συνονόματός΄ σου,σέ έχει ΄ξεκάνει΄εντελώς παρότι θεωρείς τούς άλλους φρενοβλαβείς.
  Ξ.Δ.είναι τραγικό να χρησιμοποιείς διαρκώς τήν προβολή.Βρές εσύ τί σέ τραυμάτισε παιδάκι μου και θές να εξολοθρεύσεις τά εκατομύρια πιστών διαφόρων θρησκειών...Και ο Αδόλφος είχε ψυχικά τραύματα μικρός και είδες πού κατέληξε.

  Υ.Γ.
  Πάντως φαίνεται ότι σε ενόχλησαν ΄Οι Φασίστες τού Αττίλα΄γιά να κάνεις ειδική παράθεση τής φράσης..

 187. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 08/08/2008 00:01:18

  θές να εξολοθρεύσεις τά εκατομύρια πιστών διαφόρων θρησκειών

  Έτσι σε θέλω, μπράβο, να μιλάς λογικά, συγκροτημένα και με ντοκουμέντα.

  Kraepelin το λυπηρότερο είναι πως θεωρείται «μόνιμος σχολιαστής» με αποτέλεσμα να μην έχω δει μια φορά τον FactorX να κάνει μια ανάλογη παρέμβαση στον Σπύρο, όπως αυτή που έκανε πριν λίγο στον συκοφάντη ανώνυμο. Να του πει «Σπύρο δεν σου δίνω το δικαίωμα να κατηγορείς σχολιαστές του blog για “επαγγελματικό προπαγανδισμό” μυρίζοντας τα νύχια σου κάθε φορά που διαφωνείτε, αρμόδιος για αυτό είμαι εγώ, αν εντοπίσω κανέναν θα δω τι θα κάνω».
  Τώρα κοίτα να δεις πως έχει το πράγμα, εγώ παίρνω μισθό από φορείς της Νέας Τάξης Πραγμάτων για να σχολιάζω εδώ, κι εσύ είσαι συνάδελφός μου που έρχεσαι να σιγοντάρεις ή οτι εσύ είσαι εγώ που μπαίνω με διαφορετικά nicknames, ανάλογα πως του κάθετε καλύτερα του Σπύρου. Και όλα αυτά λέγονται και περνάνε έτσι στο ρελαντί. Πάντως οι IP όλων μας στη διάθεση του FactorX είναι και οι όποιες διασταυρώσεις, εφικτές.

 188. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/08/2008 00:07:53

  Ξ.Δ σύ είπας.

 189. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/08/2008 00:33:05

  Kraepelin απο Ούγκ καλά πάς,παρότι νομίζεις πώς μιλάς.
  H έλλειψη επιγνώσεως όμως είναι βασικό σύμπτωμα τής Dementia Praecox όπως θά σού έλεγε και ο Emil.

  Πέρασα ένα υπέροχο βράδυ και σήμερα μέ εκλεκτούς συνδαιτημόνες.

  Στόν ΄Νέο Κόσμο΄πού ονειρεύονται θά έχουν πρωτεύοντα ρόλο.Θά αναμεταδίδουν τά διαγγέλματα τού ΄Μεγάλου Αρχηγού΄.

 190. Kraepelin avatar
  Kraepelin 08/08/2008 13:52:54

  "το λυπηρότερο είναι πως θεωρείται «μόνιμος σχολιαστής» με αποτέλεσμα να μην έχω δει μια φορά τον FactorX να κάνει μια ανάλογη παρέμβαση στον Σπύρο, όπως αυτή που έκανε πριν λίγο στον συκοφάντη ανώνυμο"

  Αν πρόσεξες ΞΔ, είχα γράψει ένα σχόλιο ότι ο Σπύρος δεν είναι ο Ζουράρις, γιατί ο Ζουράρις ξέρει Αρχαία ενώ ο Σπύρος δεν ξέρει ούτε Νέα. Το σχόλιο εξαφανίστηκε. Αντίθετα το σχόλιο του Σπύρου που με αποκαλεί σφουγκοκωλάριο είναι στη θέση του. Το συμπέρασμα για την Οργουελλιανή τακτική του FactorX είναι απλό και ο καθένας μπορεί να το βγάλει.

  factorx: Σβυστηκε, δεν το είχα δει

 191. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 08/08/2008 14:08:20

  Kraepelin, το είδα, μάλλον όντως παίζει εξόχως σημαντικό ρόλο το γεγονός πως ο Σπύρος είναι «μόνιμος σχολιαστής» όπως σου είπα και πιο πάνω. Άλλο να μιλάς εσύ σαν μαλάκας, άλλο κάποιος μόνιμος σχολιαστής, η αντιμετώπιση διαφέρει. Αν συνεχίσεις να μπαίνεις για κανένα χρόνο τακτικά, οι αμαρτίες σου στο μέλλον θα περνάνε στο ντούκου. Το είδα αλλά δεν ήθελα να δώσω συνέχεια.
  Αφού πάντως ο FactorX έσβησε μεταξύ άλλων ΚΑΙ το αστειευόμενο σχόλιό μου περί «Τζεναρο Γκατούζο και durabolin», μάλλον υπό τη λογική πως ο Γκατούζο της Μίλαν μπορεί να κάνει μήνυση στο blog για συκοφαντική δυσφήμηση από σχολιαστές του, η λογική λεει πως θα πρέπει να σβηστούν αρκετά σχόλια από όλα σχεδόν τα posts, που κατηγορούν (στα σοβαρά) δημόσια πρόσωπα χωρίς να παραθέτουν στοιχεία.

 192. Kraepelin avatar
  Kraepelin 08/08/2008 14:19:56

  Ενώ εμείς οι υπόλοιποι είμαστε Ταλιμπάν, ανθρωπάκοι, κούφιοι, Πρέκες, αγράμματοι, μεταλλαγμένες πομφόλυγες, φασιστοειδή, χιτλερίσκοι, παπαγαλάκια, γκαιμπελίσκοι, κρετίνοι, φασιστάκοι, ανοϊκοί, μαλάκια, αμοιβάδες, αφοδευσίες, απολύτως κενοί, σφουγκοκωλάριοι και Νεοταξικά Παιδάρια.

 193. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 08/08/2008 14:23:47

  ..και "επαγγελματίες προπαγανδιστές της Ν.Τ.Π" βεβαίως-βεβαίως, εκεί είναι το ζουμί, που σκοπό έχουμε να διαβάλουμε τους υποψήφιους μελλοντικούς "αγνούς Σπύρους" από το δρόμο τον καλό, τον ωραίο, τον γυαλιστερό

 194. Kraepelin avatar
  Kraepelin 08/08/2008 14:34:36

  Μην ξεχνάς ότι θέλουμε να εξολοθρεύσουμε εκατομμύρια πιστούς και όλα αυτά γιατί; Για ένα ψωρομεροκάματο που μας δίνει ο Τζόρτζ Σόρος. Λέω να συνεννοηθούμε και να του ζητήσουμε αύξηση, του φραγκοφονιά, που μας έχει με τρεις και εξήντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.