#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρειάζεται νέα ιδεολογία η κεντροδεξιά για να ηγεμονεύσει πολιτικά;Η Κεντροδεξιά παράταξη, όπως έχει δείξει η πολιτική ιστορία της Ελλάδας, πάντοτε καλούνταν να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά στις δύσκολες στιγμές της χώρας. Σχεδόν πάντα (υπήρξαν και τρανταχτές εξαιρέσεις δυστυχώς) το έκανε με επιτυχία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτήν την επιτυχία για να κυβερνήσει απερίσπαστη και ηγεμονεύουσα πολιτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (με την εξαίρεση ίσως της  8ετίας Καραμανλή). Σήμερα, η Κεντροδεξιά βρίσκεται κατά την γνώμη μου στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Μιας εποχής, που αν τα «καταφέρει» ξανά, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο «εκθαμβωτικό» που θα της επιτρέψει να ηγηθεί όχι μονάχα της αναγέννησης της χώρας αλλά και της αναμόρφωσης και της ανανέωσης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος περιλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών υποκειμένων που το συναποτελούν.

Ισχυρίζομαι πως η Κεντροδεξιά μπορεί να καταφέρει ένα τέτοιο «κατόρθωμα», χωρίς τούτη την ώρα να είναι απαραίτητο να επεξεργαστεί και να επικοινωνήσει προς την κοινωνία μια καινούρια ιδεολογική πλατφόρμα. Και τούτο το στηρίζω στα εξής απλά και καθοριστικά για την επιτυχία του «κατορθώματος» προαπαιτούμενα που κατά την γνώμη μου πάλι, μονάχα αυτή διαθέτει σε τέτοια αρτιότητα στον παρόντα χρόνο:

Διαθέτει τον κατάλληλο ΑΡΧΗΓΟ. Δεν χρειάζεται να πω πολλά στο σημείο αυτό, ακόμη και ιδεολογικοί αντίπαλοι αναγνωρίζουν στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την ιδιότητα του Ηγέτη. Η Κεντροδεξιά με την μορφή της ΝΔ ευτύχισε το 2009 να εκλέξει ως αρχηγό τον άνθρωπο που είχε ανάγκη όχι μονάχα η ίδια ως παράταξη, αλλά και η χώρα ως μελλοντικό Πρωθυπουργό και Ηγέτη. Είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία των Ελλήνων, άσχετα με το κόμμα που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, αισθάνονται ήδη την σιγουριά που δίνει η παρουσία στο τιμόνι της χώρας ενός σοβαρού, εργατικού και εμπνευσμένου Έλληνα.

Έχει το ΟΡΑΜΑ. Τούτη την δύσκολη ώρα, δεν χρειάζονται περίπλοκα ιδεολογικά «ξεψαχνίσματα» και περισπούδαστες αναλύσεις για ιδεατούς αλλά αβέβαιους κοινωνικούς προορισμούς. Η απλότητα είναι σήμερα και προτεραιότητα για την κοινωνία. Η διάλυση του κρατισμού, του μοντέλου που μας οδήγησε στην καταστροφή και η αντικατάστασή του με το μοντέλο της φιλελεύθερης οικονομίας, της απελευθέρωσης της αγοράς, της αποενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, που θα παράξει επιτέλους αληθινό πλούτο για την χώρα, είναι ένα όραμα αρκετά πειστικό και κατανοητό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η επιστροφή σε αρχές σαν την εργατικότητα, την αριστεία και την αλληλεγγύη, μπορούν να λειτουργήσουν οραματικά για μια ταλαιπωρημένη κοινωνία που έπαθε πολλά τα τελευταία τρία χρόνια και που πολλοί προσπαθούν να την κρατήσουν ακόμη όμηρο της μιζέριας, της απάθειας και της οικονομικής μοιρολατρίας.

Διαθέτει το κατάλληλο ΠΛΑΙΣΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ. Ήταν και παραμένει ο κύριος εισηγητής της Ευρωπαϊκής ιδέας στην χώρα. Μιας ιδέας που όσο και αν αμφισβητήθηκε, λοιδορήθηκε ή ακόμη και «κόντυνε» στις μέρες μας εξαιτίας περιστασιακώς κοντόφθαλμών και «δύσκολων» πολιτικών των ευρωπαίων ηγετών, εξακολουθεί να παραμένει ελκυστική για την πλειοψηφία των πολιτών στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός όμως από την Ευρωπαϊκή συμμετοχή, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γεωπολιτική θέση  και κυρίως οι επιλογές της κεντροδεξιάς παράταξης τα τελευταία χρόνια, έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δικαιούνται και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σήμερα στο διεθνές γεωστρατηγικό παίγνιο.

Τέλος, η Κεντροδεξιά διαθέτει τόσο τον ΤΡΟΠΟ όσο και τα ιδεολογικά ΕΡΓΑΛΕΙΑ για να επιβληθεί πολιτικά στο άμεσο μέλλον. Ο τρόπος είναι οι μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό, πολιτικό, δημοσιονομικό, οικονομικό επίπεδο. Δομικές, θεσμικές και αξιακές αλλαγές, που θα ξεκινούν από το ίδιο το κόμμα της ΝΔ και θα στηριχθούν στα τρία πανανθρώπινα, διαχρονικά και εξοβελισμένα από την χώρα μας ιδεολογικά εργαλεία – προτάγματα του διαφωτισμού: ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία. Ισότητα απέναντι στον νόμο, δηλαδή ΙΣΟΝΟΜΙΑ. Ισότητα απέναντι στις ευκαιρίες, δηλαδή ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Αλληλεγγύη, δηλαδή η απαραίτητη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Και τέλος, Ελευθερία, δηλαδή ευκαιρία απρόσκοπτης ατομικής ΠΡΟΚΟΠΗΣ και ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ μέσα σε μια ελεύθερη οικονομικά και ανεκτική ιδεολογικά κοινωνία. Με λίγα λόγια, οικοδόμηση ενός νέου κράτους Δικαίου, Αξιοκρατίας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνθήκες Ελεύθερης Αγοράς και Ανοιχτής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Κοινωνίας.

Πιστεύω εν τέλει, πως η Κεντροδεξιά παράταξη τούτη την ώρα δεν χρειάζεται θολές ιδεολογικές ασκήσεις επί πολιτικού χάρτου. Ούτε φυσικά είναι απαραίτητο να επανεφεύρει τον «ελληνικό» τροχό! Ο τροχός είναι πάντα ο ίδιος, είτε μιλάμε για την Ελλάδα, είτε για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Ασία. Μπορούμε να τον βάψουμε ότι χρώμα γουστάρουμε. Μπορούμε να τον στολίσουμε σύμφωνα με την «καθ’ ημάς Ανατολή». Μπορούμε να του κρεμάσουμε και Βυζαντινές, Βαλκανικές ή «Ιδιοπροσωπικές» χάντρες, αδιάφορο. Όμως, επιτέλους, ας τον αφήσουμε να γυρίσει, να δουλέψει, να παράξει πλούτο και ισχύ για την χώρα. Αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα και η Κεντροδεξιά με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι καταδικασμένη να το πετύχει, τόσο για την ίδια, όσο και για την χώρα ολόκληρη.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 19/05/2013 11:45:46

  Αγαπητέ Akenaton, καλημέρα.
  Συμφωνώ με τις παραπάνω θέσεις σου, με δύο μόνο παρατηρήσεις.
  1.- Με διαφορετικά προτάγματα, την κάθε φορά, οι περίοδοι μεγάλης προσφοράς της Κεντροδεξιάς παράταξης προς την πατρίδα μας, είναι δύο. Είναι και οι δύο περίοδοι διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.
  2.- Στον επίλογό σου, μου φαίνεσαι αρκετά ολιγαρκής. Αρκείσαι μόνο στο γύρισμα του τροχού. Όχι, βρε Akenaton, να μη μας φτάνει μόνο αυτό. Να φτιάξουμε και τα "στολίδια" του, ταυτόχρονα, έτσι όπως τα θέλουμε οι πολλοί. Να φτιάξουμε "στολίδια" σύγχρονα και καλαίσθητα, όχι μιας άλλης εποχής και αμφιβόλου αισθητικής. Εάν με εννοείς. Που με εννοείς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 19/05/2013 16:49:39

   Σας εννοώ και με εννοείτε πως σας εννοώ. Εϊμαι εκ φύσεως ολιγαρκής όμως, τι να κάνουμε;
   ΥΓ. Την δεύτερη περίοδο Καραμανλή (του Μεγάλου), επειδή την έζησα, δεν θα την αποκαλούσα απερίσπαστη ηγεμονική διακυβέρνηση, τουλάχιστον στην περίοδο 78-81.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 19/05/2013 19:57:43

    1.- Σε τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να είμαστε ολιγαρκείς.
    2.- Μιλώντας για προσφορά της παράταξης προς την πατρίδα (χωρίς να μας πολυενδιαφέρει η απερίσπαστη ηγεμονική διακυβέρνηση) και η τριετία '78 - '81 -εν μέσω των πετρελαϊκών κρίσεων- ήταν πλούσια σε έργο, με επιστέγασμα την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.

 2. αναξιμανδρος avatar
  αναξιμανδρος 19/05/2013 12:10:23

  καλη η θεωρια,αλλα ολα στην πραξη θα φανουν...

  • akenaton avatar
   akenaton @ αναξιμανδρος 19/05/2013 16:49:59

   Μα, ακριβώς για πράξη μιλάμε!

 3. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 19/05/2013 12:22:13

  Φίλε Ακενατών, δυστυχώς παραμένεις ακόμα στο χώρο της ιδεολογίας διότι δεν αντιλαμβάνεσαι οτι έχει πεθάνει πρό πολλού. Πολιτικά θα ηγεμονεύσει όποιος και ΟΤΑΝ δημιουργήσει τόσες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ θέσεις εργασίας=ψήφους, όσες του λείπουν για να κυβερνήσει μετα τις επόμενες εκλογές.
  Με ιδεολογίες αυτή τη φορά δεν εξαπατάται ο άνεργος. Και κοντεύουν το 1.500.000. Οπως υπολόγισε γνωστός οικονομολόγος, ακόμα κι αν πιάσουμε το θαυμα της ανάπτυξης πάνω απο 5% το χρόνο, θα χρειαστούν πάνω απο 15-20 χρόνια για να τους μειώσουμε στις 500.000...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Aρχιμήδης 19/05/2013 16:45:56

   Σας απάντησε ο φίλος GO ακριβώς όπως θα σας απαντούσα κι εγώ.

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 19/05/2013 12:25:00

  Συμφωνω απολυτα στα ''τι'' του αρθρου αλλα υπαρχει και ενα καθοριστικο ''πως'' για την επιτυχια και εδω θα φανει εαν ο Α.Σαμαρας εχει την στοφα το ηγετη.Πιστευω ακραδαντα στην ισχυ της εξισωσης για την επιτυχια =οραμα+μεθοδοι+ανθρωπινο δυναμικο+επικοινωνια * .Σ'αυτο το τελευταιο ''επικοινωνια *'' εγκειται το προβλημα και το εμποδιο για την κυριαρχια της ιδεολογιας της κεντροδεξιας παραταξης οχι εξ επιβολης αλλα συνειδητα .Με την επιλυση αυτου του προβληματος - εμποδιου η επιτυχια για μενα ειναι δεδομενη !

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Ραβινος 20/05/2013 18:16:09

   Αυτό λύνεται εύκολα αγαπητέ Ραβίνε αν έχεις λεφτά και προσλάβεις τους καλύτερους "Λούληδες" της αγοράς...

 5. Θανάσης avatar
  Θανάσης 19/05/2013 12:58:09

  Η αξία και η εργατικότητα του Α. Σαμαρά είναι αδιαμφισβήτητη! Οραμα έχουμε, τη μέθοδο τη δείχνει ο πιο εργατικός πρωθυπουργός μετά το 1981. Πάσχουμε όμως σίγουρα στην επικοινωνία, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα στο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως στους βουλευτές και στα πρόσωπα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη Δημόσια Διοίκηση από διευθυντικές θέσεις. Οι περισσότεροι είναι κρατιστές, διατηρούν πελατειακές σχέσεις, έχουν αλαζονική συμπεριφορά και πολιτεύονται με ύφος και στυλ μια άλλης εποχής που πρέπει ν' αφήσουμε πίσω. Είναι ευκαιρία μέσα από το συνέδριο να τεθούν οι βάσεις για τη μετατροπή της ΝΔ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και την ανάδειξη νέων στελεχών που θα δώσουν στη ΝΔ και στη χώρα την πνοή που χρειάζονται.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Θανάσης 19/05/2013 16:44:30

   Έχετε δίκιο.... Κάθε συνέδριο είναι ευκαιρία για ένα κόμμα, όμως δεν είναι αυτό το κρίσιμο σημείο τώρα. Το σπουδαιότερο είναι αφενός να λειτουργήσει το συλλογικό κοινωνικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αφετέρου ορισμένοι "πρωτοκλασάτοι" της πολιτικής, να συναισθανθούν έστω και την τελευταία στιγμή το βάρος της ευθύνης τους προς τους πολίτες. Και εντός της κυβέρνησης και εκτός. Και ο νοών νοείτω!

 6. GO avatar
  GO 19/05/2013 13:41:48

  Ίσα - ίσα, το αντίθετο κάνει.
  Υποστηρίζει ότι η Κεντροδεξιά παράταξη διαθέτει όλα τα απαραίτητα ιδεολογικά εργαλεία για πετύχει στη διακυβέρνησή της. Τα κατάλληλα μείγματα πολιτικών πρακτικών χρειάζεται να εφαρμοστούν, για να υλοποιηθούν τα ποθούμενα.
  Δεν χρειάζονται αναδιφήσεις σε "μπαούλα" με εκτός τόπου και χρόνου κοινωνικά σχήματα και ιδεολογήματα. Τα "μπαούλα", συχνά, αποφέρουν μούχλα και ναφθαλίνη.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ GO 20/05/2013 18:12:41

   Συμφωνούμε λοιπόν οτι δεν υπάρχει πλέον λόγος να αναζητούμε αγωνιωδώς "ιδεολογίες" καθότι πλέον μόνο οι πράξεις που θα μειώσουν πραγματικά την ανεργία μετρούν και κρίνουν τις πολιτικές επιλογές του λαού και όχι τα "μπαούλα" κεντρο δεξιά ή κεντροαριστερά. Τώρα που πλέον δεν υπάρχουν διορισμοι παρα μόνο για τον στενό κύκλο των "ημετέρων" των συγκυβερνώντων, ο λαός δεν θα ψηφίσει ιδεολογίες και "μπαούλα"...

 7. firiki2010 avatar
  firiki2010 19/05/2013 14:08:53

  Κατ ΄ αρχήν να δηλώσω την απόλυτη συμφωνία μου για το ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε περίπλοκες πολιτικές αναζητήσεις και πολύ περισσότερο να αναλωνόμαστε σε κουβέντες για το τι ταμπέλα θα τους βάλουμε. Η συνηρητική/ φιλελεύθερη / κεντροδεξιά παράταξη υπηρετεί ένα ευρύτατο πλαίσιο αξιών. Την ευρύτητα , αλλά και την σταθερότητα αυτού του πλαισίου οφείλουμε να την διαφυλάξουμε αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό μέσα στο ευρύ αυτό πλαίσιο να συμφωνούμε όλοι με όλα. Αν ζητάμε τις απόλυτες συμφωνίες και ταυτίσεις απλά υπονομεύουμε την αποτελεσματικότητα της παράταξης , ενδεχομένως και την ύπαρξη της. Προτιμάμε γκρουπούσκουλα που αυτοθαυμάζονται για τις ιδιαιτερότητες τους και την κατοχή της απόλυτης αλήθειας και παρακολουθούν κάποιους άλλους να κάνουν τον τόπο μπάχαλο ή μια παράταξη που έστω θα κάνει 5 σωστά πράγματα για τον τόπο από τα 10 που έχει ο καθένας μας στο κεφάλι του;;;;;
  Και μια δυσάρεστη επισήμανση : Οι καλές κυβερνήσεις, που παράγουν έργο , που βγάζουν τον τόπο από τα δύσκολα δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να επιβραβεύονται και εκλογικά. Πολύ συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Βλέπεις η ανασυγκρότηση ενός τόπου απαιτεί προσπάθεια δουλειά ,θυσίες. Δύσκολα πράγματα. Κι έτσι συνήθως την επαύριο της όποιας σωτηρίας έρχεται κάποιος άλλος για να εκμεταλλευθεί τις προσπάθειες άλλων , να "αναδιανείμει" δήθεν και να κάνει τα απαραίτητα βήματα πίσω. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το καλό του τόπου πρέπει να υποχωρεί μπροστά στο κομματικό όφελος. Θα κάνεις αυτό που πρέπει κι ας χάσεις. Αν μιλάμε για Πολιτική με "Π" κεφαλαίο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 19/05/2013 16:38:59

   Συμφωνώ με την κατακλείδα σας αγαπητέ Φιρίκη. Πιστεύω όμως πως τούτη την φορά, το καλό αποτέλεσμα θα επιβραβευτεί ίσως με τον πιο "εκκωφαντικό" τρόπο. Αρκεί να έρθει. Φαίνεται πως κάτι έχει ξεκινήσει. Η ρόδα ξεκόλλησε. Δεν πρέπει να κάνει κανείς πίσω αυτή την ώρα. Παίζονται τα π΄παντα για την χώρα σε μερικούς μήνες. Άδικο αλλά έτσι είναι....

 8. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 19/05/2013 15:01:06

  Ας αρχίσουμε καταρχήν να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως τα έλεγε ο Ίων Δραγούμης πριν εκατό χρόνια και μετά ας μιλήσουμε για ιδεολογικές πλατφόρμες...
  "Αντιπαθώντας το βενιζελισμό δε συμπαθώ τους αντιπάλους του Βενιζέλου, ούτε τους έχω για καλλίτερους τύπους Έλληνα και ανθρώπους. Συμφωνώ μόνο μαζί τους στο ότι αντιπαθούν, ασύνειδα ίσως, το βενιζελισμό. Αλλά και αυτοί έχουν στίγματα, τα κακά στίγματα της φυλής, πχ αρχαιομανία, λογομανία, στρεψοδικία, δικολαβία, ραδιουργία, συκοφαντία, ψευτιά. Στην ασύνειδη αντιπάθεια των λαϊκών ανθρώπων,των εργατικών, για το βενιζελισμό βρίσκω περισσότερη αλήθεια, γιατι εκεί λείπει το πολιτικό συμφέρον. Μολονότι και εκεί μπορεί να ενεργηη κάποιο συμφέρο, είναι συμφέρο πιο άμεσο, πιο καθαρό, το συμφέρο του ψωμιού, της ζωής, της αυτοσυντηρησίας. Ο βενιζελισμός είναι στήριγμα της κεφαλαιοκρατίας και της αστικής τάξης, του μπουρζουαδισμού."
  (Ο Δραγούμης διαφωνεί κοινωνικά με τον Βενιζέλο, εθνικά ταυτίζεται' είναι αυτός που πρότεινε την μικρασιατική εκστρατεία: Νέα Ημέρα, Τριέστι, 1905-06: Δε θα πάμε από τη Θράκη στη Πόλη, θα πάμε από τη Μικρά Ασία)

  Οι αντίστοιχοι εργατικοί σήμερα που παλεύουν καταπληγωμένοι για την αυτοσυντήρησή τους είναι οι μικρομεσαίοι Έλληνες, είναι αυτοί που τη μια βγάζαν τον Αντρέα με 50% και τον Σημίτη και από την άλλη τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή. Αυτοί που τώρα τους ροκανίζει ο Σύριζα, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ. Αυτοί είναι που χρειάζονται επειγόντως πολιτικό πλαίσιο αξιοπρεπούς διαχείρισης του βίου τους και προοπτική για το μέλλον των παιδιών τους... Όποιος απαντήσει σ' αυτό με καθάρια νοήματα είναι χρήσιμος, οι λοιποί θα αποβληθούν εν τοις πράγμασι στον κάλαθο της Ιστορίας...

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Β.Κ.Σιάπκα 20/05/2013 18:21:55

   Οι Ιταλοί να δείς τι ψηφίζουν...

 9. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 19/05/2013 15:07:05

  Και μια παρατήρηση για την εθνική ταύτιση Βενιζέλου και Δραγούμη: και οι δυο είναι εκφραστές της αντίληψης για το Μεγαλείο που συνέχει την ελληνική ταυτότητα -απόλυτα έως των ημερών τους, ισχνά έως σήμερα..., έτσι όπως την επισημαίνει καίρια ο Ζιάκας:
  Το μεγαλείο μιας πράξης συνδέεται εδώ με την πράξη αυτή καθ’ αυτή, απομονωμένη από τα κίνητρα ή τις συνέπειές της. Το μεγαλείο συνδέεται με το εξαιρετικό και κρίνεται από τη διαφορά του με το κοινότοπο. Το επίτευγμα είναι αυτοδύναμη πηγή νοήματος. Δεν αντλεί το νόημά του από «κάπου αλλού». Η πάγια αυτή αντίληψη, που ξεκινά από τον Όμηρο, είναι βασική σταθερά της αρχαιοελληνικής ταυτότητας.

 10. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 19/05/2013 16:39:47

  Στην Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το αυτονόητο και αυτό να το θεωρούμε μέγιστη κατάκτηση..
  Ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά οράματα ψάχνει ο κόσμος.
  Στοιχειώδη διαχείριση των κοινών και ένα ακόμη στοιχειωδέστερο συμμάζεμα του κρατικού μηχανισμού και της διοίκησης,πράγματα δηλαδή που τα υπόλοιπα κράτη της ευρώπης έκαναν απο την δεκαετία του 1960.
  Μόλις οργανωθεί η διοίκηση μας και λειτουργήσει με όρους 2015, με συνθήκες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης-ελέγχου περί τα καθημερινά και όχι με τις βλακείες του όπεν γκόβ και πράσινα αναπτυξιακά άλογα, θα επανέλθει η λογική.
  Δεν υπάρχει καλώς η κακώς άλλη εναλλακτική..Ο θλιβερός και ολίγιστος γιωργάκης απέτυχε παταγωδώς .Οι προσφερόμενες λύσεις απο δεξιά, με τα χρυσόαυγα και τους κατακαμμένους και απο αριστερά με τον ρούντι και τον δραχμαζάνη, απλά ισχυροποιούν την μόνη διαθέσιμη κυβερνητική επιλογή.
  Η οποία θα στηριχθεί εντός και εκτός ελλάδος μέχρι να καταφέρει να φέρει σε σειρά το γωνιακο μαγαζί, ελλάς.
  Μετά βλέπουμε.Εξάλου δεν θα έχει καμιά σημασία.Το μνημόνιο θα έχει τελειώσει,θα έχει μπεί μια στοιχειώδης τάξη στην διαχείριση εσόδων εξόδων της κεντρικής διοίκησης ,η χώρα θα έχει επιλέξει αντεπιστρεπτί το πλαίσιο της ευρώπης, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή και δοκιμή με νέα μεταλλαγμένα θασόκ και κακέκτυπους παπαντρέους δεν θα έχει καμιά σημασία.

 11. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 19/05/2013 16:44:15

  Ἅμα εἶναι κανεὶς εὐχαριστημένος μὲ τὴν παρούσα χωματερὴ τῆς κομματοκρατίας -ἒεε θέλω νὰ πῶ, παρούσα πολιτικὴ κατάσταση-, γιατί νὰ τὴν ἀλλάξει;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 19/05/2013 16:58:25

   Αγαπητέ Μητραλέξη, δεν μπορεί να διαβάσατε το εκίμενο και να σχολιάζετε τοιουτοτρόπως! Ποιός είναι ευχαριστημένος με της παρούσα κατάσταση του πολιτικού συστήματος γενικά και της ΝΔ ειδικότερα; Τόσα πράγματα προτείνονται στο σημείωμα να αλλάξουν (να μην τα απαριθμήσω και πάλι) και δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε! Εάν δηλαδή δεν προτάξουμε ιδεολογικά ζητήματα τούτη την κρίσιμη ώρα, ότι άλλο και να πράξουμε θα πάει χαμένο κατά την άποψή σας; Όλα είναι ιδεολογία; Αναρωτηθήκατε αν η κοινωνία είναι έτοιμη για ιδεολογικούς ακροβατισμούς και μακρόσυρτες θεωρητικές συζητήσεις για το "φύλο των αγγέλων" όπως σας είχα ξανασημειώσει;

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ akenaton 19/05/2013 19:08:39

    Μὰ ἀρνεῖστε χωρὶς νὰ τὸ ἀντιλαμβάνεστε τὶς προϋποθέσεις τῆς ἀλλαγῆς, μὲ τὸ ἀποτέλεσμα νὰ εἶναι προδιαγεγραμμένο. Ἡ χωματερὴ τῆς κομματοκρατίας εἶναι ποὺ γεννᾶ τὴν ἀντίληψη ὅτι ἡ ἰδιοπροσωπία εἶναι ψιλὰ νοήματα ἢ διακοσμητικὰ ἀξεσουὰρ («χάντρες», γιὰ ἰθαγενεῖς, ὅπως εὔστοχα λέτε) στὸν «ἴδιο τροχό», ἀσχέτως ἂν τελικὰ τὴν ἀσπάζονται καὶ κάποιοι πολίτες. Ὅσο βασιλεύει αὐτὴ ἡ ἀντίληψη, ὅλα τὰ ἄλλα μένουν μετέωρα καὶ ἀνεφάρμοστα, εὐχὲς καὶ ἱκεσίες, γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι ἐπιχειροῦν νὰ ἐπιδιορθώσουν τὸ λάπτοπ μὲ... γαλλικὸ κλειδί. Ἡ ἐμμονή σας ὅτι ὅλες οἱ κοινωνίες ἴδιες εἶναι, σὰν κονσέρβες, δὲν σᾶς ἐπιτρέπει νὰ ἐξετάσετε κἂν ὡς ἐνδεχόμενο αὐτὸ τὸ πρόβλημα - τὸ ἀπορρίπτετε ἑξ ἀρχῆς καὶ ἀξιωματικά.

    Ὅλο αὐτὸ ὁδηγεῖται σὲ μιὰ διαχειριστικὴ λογικὴ ὅπου κανένα νόημα δὲν ἔχει νόημα καὶ καμμία ἀξία δὲν ἔχει ἀξία, ἀκόμα καὶ ὅ,τι προτάσσεται ὡς «ἀξία» (π.χ. ἀξιοκρατία) ἀντλεῖ τὴν ἀξία του ἀπὸ τὴν ἀποτελεσματικότητά του γιὰ τὴν λειτουργικότητα τῆς συλλογικότητας. Ὅταν ἡ πολιτικὴ ἐπαγγέλλεται μόνον καλὴ διαχείριση, τὸ κενὸ ποὺ χάσκει γίνεται πολὺ γρήγορα ὁρατό - ὅπως στὴν παρούσα κρίση.

    • αργατεία avatar
     αργατεία @ Σωτ Μητραλ 19/05/2013 22:59:18

     και εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κ.Μητραλέξη, η προσέγγιση του Ακένατον είναι κάπως ισοπεδωτική, υιοθετεί μάλιστα μια "ιδεολογία" αλλά δεν την αποδέχεται ως τέτοια απλα την καμουφλάρει με τον ελκυστικό της εποχής μας όρο "πραγματισμό..." μοιάζει αρκετά απολίτικη και τεχνοκρατική...και τα αεροπλάνα με μηχανές και τεχνολογία πετούν αλλά χωρίς πιλότο δεν γίνεται.....

    • akenaton avatar
     akenaton @ Σωτ Μητραλ 19/05/2013 23:16:20

     "Μὰ ἀρνεῖστε χωρὶς νὰ τὸ ἀντιλαμβάνεστε......": Φίλε μου Μητραλέξη, καταλαβαίνετε πως συχνά - πυκνά στις απαντήσεις σας φλερτάρετε με την προσβολή προς την νοημοσύνη του συνομιλητή σας; Μπορεί να κάνει κάποιος λάθος, μπορεί να υπερβάλλει, αλλά όχι και να μην "αντιλαμβάνεται" τι αρνείται και τι καταφάσκει! Σας το επισημαίνω, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το "διαπράττετε", είμαι σίγουρος χωρίς πρόθεση.

   • Αγροφύλακας, Ontario, Canada avatar
    Αγροφύλακας, Ontario, Canada @ akenaton 19/05/2013 20:24:32

    ".... Ποιός είναι ευχαριστημένος με της παρούσα κατάσταση του πολιτικού συστήματος γενικά και της ΝΔ ειδικότερα....."
    Αν ειναι ετσι, γιατι τοτε κοψατε το μυνημα μου? Ελπιζω τουλαχιστον να το στειλατε στην ΝΔ μηπως και παρουν χαμπααααρρρρ!......

 12. cp avatar
  cp 19/05/2013 17:33:13

  Κατά την γνώμη μου το πολιτικό σύστημα πάσχει από Ελληνοκεντρισμό . οι σπουδαίες αποφάσεις έχουν αφεθεί στα χέρια της ΕΕ ,χωρίς να υπάρχει ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Μοιραία έτσι και οι επενδύσεις δεν συντονίζονται μεταξύ τους (όσες γίνονται) ή άλλες απομακρύνονται (αποεπένδυση).
  Επίσης υπάρχουν μαύρες τρύπες όπως το Ασφαλιστικό .
  Είναι αδύνατο να προχωρήσει η χώρα έτσι . Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει επιτέλους και ο Σαμαράς !

 13. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 19/05/2013 20:20:08

  Επειδή τίθεται το θέμα της αξίας της ιδεολογίας ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στην παρούσα συγκυρία και δη με όρους «το φύλο των αγγέλων» ή ότι «δεν είναι ώρα τώρα και θα περιχαρακωθούμε», θα ήθελα, Akenaton, να είμαι ξεκάθαρος:

  Η πρώτη ύλη με την οποία φτιάχνεται η πολιτική είναι η ιδεολογία. Αν δεν υπάρχει πολιτική ιδεολογία, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά όπλα. Αν δεν υπάρχουν στέρεες και επεξεργασμένες ιδέες, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά επιχειρήματα… πρώτα, λοιπόν, κερδίζονται οι ιδεολογικές μάχες. Ύστερα κερδίζονται και οι πολιτικές.

  Πρόκειται για ένα ζήτημα που ναι, θα έπρεπε να είναι στην προμετωπίδα. Θα έπρεπε να είναι σημαία μας. Κι όμως συζητάμε για αλλη μια φορα το ενδεχόμενο να ξαναγίνει ζήτημα ανέγγιχτο, άχρηστο ή ταμπού. Κάτι που δεν θα θέλαμε ή δεν θα τολμούσαμε να ακουμπήσουμε.

  Αγαπητέ Αkenaton, μοιάζει να υπονοείτε (για την ακρίβεια: εννοείτε με σαφήνεια) ότι αν προβάλλουμε την ιδεολογία μας, δήθεν περιχαρακωνόμαστε. Οπότε πρέπει απλώς να προβάλουμε τις εκάστοτε πολιτικές μας θέσεις. Οι οποίες, χωρίς ιδεολογία, καταντούν «διαχειριστικές απόψεις»... Η πολιτική ως διαχείριση.

  Η ιδεολογία είναι όμως ο -τρόπος- με τον οποίον μια κοινωνία βλέπει και κρίνει την πολιτική και τους πολιτικούς. Κι όταν αυτόν τον -τρόπο- τον έχουν κατασκευάσει αποκλειστικά οι αντίπαλοί μας (αναφέρομαι στην αντίληψη της ιδιοπροσωπίας ως «χάντρας για ιθαγενείς» και της κοσμοθεωρίας ως ιστορικοϋλιστικής, δηλαδή φιλελεύθερης) , τότε η κοινωνία θα μας βλέπει παραμορφωτικά. Και τότε η κρίση της κοινωνίας θα είναι μονίμως μεροληπτική σε βάρος μας. Και δεν θα φταίει γι’ αυτό η κοινωνία. Αλλά εμείς που δεν φροντίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπει και τις αρχές με τις οποίες μας κρίνει…

  Παντού αλλού, τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, είτε δηλώνουν συντηρητικά είτε χριστιανοδημοκρατικά προβάλλουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, ανανεώνουν συνεχώς το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο, με προτεραιότητα στις αξίες και τις αρχές τους. Τις οποίες εμπιστεύονται και διατρανώνουν. Δεν τις απαξιώνουν. Ούτε τις περιφρονούν…

  Η ιδεολογία γίνεται «όχημα οράματος». Και γεννά την ελπίδα…

  Αυτά, στη γλώσσα τη δική μου. Άλλοι, άλλα, σ’ άλλες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 20/05/2013 11:32:06

   Κάνετε λάθος ερμηνεία των λεγομένων μου. Εσείς είστε αυτός που ζητάτε να αλλάξει η ιδεολογική κατεύθυνση της παράταξης. Εγώ δεν ζητώ αλλαγές τούτη την ώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ιδεολογία της παράταξης ή πως δήθεν εγώ επιθυμώ να πορευτεί χωρίς ιδεολογία, παρά μονάχα με πολιτική ως διαχείριση! Έχετε σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα, η κοινωνία να μας «βλέπει» παραμορφωτικά, επειδή ακριβώς δεν την έχουμε πείσει με τις πολιτικές μας πως υπερασπιζόμαστε την ιδεολογία μας και όχι επειδή μας βλέπει με τον τρόπο που «κατασκεύασαν» οι αντίπαλοί μας; Σε όλον τον κόσμο (σχεδόν) η φιλελεύθερη ιδεολογία νίκησε και έγινε αποδεκτή ακόμη και από σοσιαλδημοκράτες, πολλές φορές και από κομμουνιστές! Μονάχα στην χώρα μας, λοιδορήθηκε και λοιδορείται ακόμη, πολλές φορές και από ανθρώπους που προέρχονται μέσα από τα σπλάχνα της παράταξης (Κεντροδεξιά) που την φέρει επισήμως ως προμετωπίδα στην ιδεολογική της φαρέτρα, είτε ως «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» νωρίτερα, είτε ως «κοινωνικό φιλελευθερισμό» τελευταία. Πώς να μας πάρει στα σοβαρά λοιπόν η κοινωνία, όταν εμείς οι ίδιοι «κουρελιάζουμε» την ιδεολογία με την οποία στην προμετωπίδα μας, θα έπρεπε να ηγεμονεύουμε εδώ και χρόνια πολιτικά; Και την κουρελιάζουμε, ακολουθώντας μέχρι τώρα, θολές και αντίθετες πολιτικές, πολιτικές κρατισμού, πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής, κλειστών επαγγελμάτων και καστών, πολιτικές που προσομοιάζουν με άλλες, αντίθετες ιδεολογίες που παντού στον κόσμο έχουν ηττηθεί κατά κράτος!
   Αντί λοιπόν να ζητάμε από την Κεντροδεξιά να αλλάξει ιδεολογία στην μέση τούτης της μεγάλης μάχης, μήπως θα ήταν φρονιμότερο να ζητήσουμε να υποστηρίξει με τις πολιτικές, το παράδειγμα και τις κυβερνητικές επιλογές και δράσεις ακριβώς την ιδεολογία (φιλελευθερισμό δηλαδή) που της πρόσφερε την πρωτιά στις εκλογές, είναι δική της αυθεντική ιδεολογία εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια και έχει νικήσει παντού στον αναπτυγμένο κόσμο; Επειδή μου φαίνεται ανόητο να έχει μια πολιτική παράταξη ιδεολογία με αέρα νίκης και να την ακυρώνει ακολουθώντας αντίθετες, ανόητες και ατελέσφορες πολιτικές. Πόσο μάλλον, να επιζητά να την αλλάξει εν μέσω θύελλας, χωρίς πρώτα να έχει προσπαθήσει να την εφαρμόσει και κυρίως, χωρίς να έχει ιδέαν με ποιαν ιδεολογία ακριβώς σκοπεύει να την αντικαταστήσει. Εάν εσάς αυτό σας φαίνεται ορθό, δεν μου πέφτει λόγος αλλά προφανώς δεν συμφωνούμε.
   Με μια φράση αγαπητέ Μητραλέξη: κατά τη γνώμη μου, η παράταξη δεν έχει πρόβλημα ιδεολογικό αλλά πολιτικό, διαρθρωτικό, λειτουργικό, οργανωτικό και ίσως και πρόβλημα στελέχωσης. Εμένα δηλαδή η ιδεολογία της Κεντροδεξιάς με καλύπτει, οι πολιτικές της που δεν συμφωνούν με αυτήν είναι ο στόχος μου για αλλαγή και μεταρρύθμιση. Εσάς αντίθετα δεν σας καλύπτει ως φαίνεται. Άλλο αυτό, που είναι προσωπική υπόθεση του καθένα μας και άλλο να με εγκαλείτε (ίσως και όσους συμφωνούν μαζί μου) δήθεν πως βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα, δηλαδή την πολιτική διαχείριση μπροστά από την ιδεολογία.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ akenaton 20/05/2013 14:57:54

    Δὲν εἶμαι ἐγὼ ποὺ ζητάω ἀλλαγὴ τῆς ἰδεολογίας, φίλε Akenaton... Φιλελεύθερη ἄνευ ἄλλου τινὸς (καὶ δὲν ἀναφέρομαι στὰ περὶ «ριζοσπαστικοῦ» καὶ «κοινωνικοῦ») εἶναι ἠ Δράση. Τὸ ὅτι ἡ ἰδεολογία τῆς Δεξιᾶς στὴν Ἑλλάδα δὲν εἶναι ὁ φιλελευθερισμὸς νομίζω εἶναι ἀρκετὰ φανερό...

    Ὅσον ἀφορᾶ στὴν ἰδεολογία ποὺ «κερδίζει παντοῦ στὸν κόσμο» καὶ ἔφερε στὴν Ἑλλάδα τὶς μεγάλες νίκες τοῦ 18%, ὁ ἴδιος ὁ Σαμαρᾶς, στὰ μονοτονικὰ ἀποσπάσματα ποὺ παρέθεσα παραπάνω (8.20pm) ἀπὸ τὴν ὁμιλία του στὸ προσυνέδριο στὶς 6 Ἰουνίου 2010, τὸ ξεκαθάρισε: παντοῦ στὸν κόσμο τὰ μεγάλα κεντροδεξιὰ κόμματα εἶναι συντηρητικὰ ἢ χριστιανοδημοκρατικά... Λοιποὶ ἐλάσσονες αὐτοπροσδιορισμοὶ στοιβάζονται στὸ «ἢ ὅ,τι ἄλλο»! Δὲν τὸ λέω ἐγώ - ὁ Ἀντώνης φταίει!

    Σαμαράς: «Παντού αλλού, τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, είτε δηλώνουν συντηρητικά είτε χριστιανοδημοκρατικά είτε οτιδήποτε άλλο προβάλλουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, ανανεώνουν συνεχώς το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο, με προτεραιότητα στις αξίες και τις αρχές τους. Τις οποίες εμπιστεύονται και διατρανώνουν. Δεν τις απαξιώνουν. Ούτε τις περιφρονούν…»

    http://arxeio.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=62254

    Οἱ δὲ ἀναφορές σας στὴν ἑλληνικὴ ἰδιοπροσωπία (ἐπουσιώδεις «χάντρες» ποὺ τὶς βάζουμε «ὅπως γουστάρουμε») φανερώνουν εἴτε περιφρόνηση, εἴτε ἀπαξίωση, εἴτε καὶ τὰ δύο...

    Τὸ δὲ «ἰδεολογικὸ ὁπλοστάσιο τῆς παράταξης» σήμερα εἶναι τόσο δεδομένο καὶ συγκεκριμένο, ὥστε δὲν μποροῦμε νὰ χωρίσουμε δυὸ γαϊδουριῶν ἄχυρα! Στὰ 222 σχόλια ἀναγνωστῶν ἀποτυπώνονται 223 ἀπόψεις... Ὅλα αὐτὰ λόγῳ τῆς ἐνδημούσας θολούρας, ποὺ ἐπιτρέπει «λίγο ἀπ' ὅλα».


    Γιὰ νὰ καταδείξω ὅτι οἱ κεντροδεξιὲς ἰδεολογίες δὲν εἶναι καθόλου ἴδιες ἢ δεδομένες, παραθέτω ἀπὸ τὴν wikipedia κάποια θεμελιώδη στοιχεῖα τῆς Χριστιανοδημοκρατίας, πολλὰ ἀπὸ τὰ ὁποῖα θὰ δημιουργοῦσαν τοὐλάχιστον δυσφορία σὲ ἕναν ἀμιγῆ φιλελεύθερο.

    Christian democracy has:
    -In common with conservatism, traditional moral values (on marriage, abortion, etc.), opposition to secularization, a view of the evolutionary (as opposed to revolutionary) development of society, an emphasis on law and order, and a rejection of communism.
    -In contrast to conservatism, open to change (for example, in the structure of society) and not necessarily supportive of the social status quo.
    -In common with liberalism, an emphasis on human rights and individual initiative.
    -In contrast to liberalism, a rejection of secularism, and an emphasis on the fact that the individual is part of a community and has duties towards it.
    -In common with socialism, an emphasis on the community, social justice and solidarity, support for a welfare state and support for regulation of market forces.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Σωτ Μητραλ 20/05/2013 20:59:51

     Γιατί δεν αναφέρεστε στον "ριζοσπαστικό" και στον "κοινωνικό" φιλελευθερισμό; Τον τελευταίο δεν τον προέταξε ο Πρωθυπουργός; Σας κάθεται στο στομάχι να υποθέσω; Αν ναι, γιατί; Όπως βλεπετε στο απόσπασμα που παραθέσατε ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει το τοπίο, ώστε ουδεμία αμφιβολία να μην υπάρχει.
     «Παντού αλλού, τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, είτε δηλώνουν συντηρητικά είτε χριστιανοδημοκρατικά είτε οτιδήποτε άλλο προβάλλουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, ανανεώνουν συνεχώς το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο, με προτεραιότητα στις αξίες και τις αρχές τους. Τις οποίες εμπιστεύονται και διατρανώνουν. Δεν τις απαξιώνουν. Ούτε τις περιφρονούν…»

     Τα ίδια πάνω κάτω είπα κι εγώ πιο πάνω. Εκτός κι αν ΕΣΑΣ δεν σας κάνουν οι αρχές και οι αξιες της παράταξης και γυρεύετε πυρετωδώς αυτό το "κάτι άλλο" που αρνείστε με πείσμα να το πείτε.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/05/2013 20:38:53

  Φοβάμαι ότι η νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται ραγδαία, ερήμην αυτών που συζητάμε εδώ μέσα.
  Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα και οι έχοντες οικονομική δύναμη προσαρμόζονται στο Μνημόνιο όπως ο ιός στον ξενιστή του.
  Η “σάπια Ελλάδα” 1990 – 2008 επιβιώνει της κρίσης και θα την ξαναβρούμε μπροστά μας: Αυτό δεν ειναι πρόβλημα ιδεολογίας, αλλά διαχείρισης, προγραμματικής πολιτικής, θέσπισης προτεραιοτήτων...
  Το έγκλημα καταλήστευσης των δημόσιων πόρων 2000 - 2009, μέσω πελετειακής πολιτικής και φοροδιαφυγής των ευνοημένων στρωμάτων, παραμένει ανέκκλητο.
  Η αντιπαραγωγική σπατάλη των λιγοστών δημόσιων πόρων συνεχίζεται.
  Άφθονο ιδιωτικό χρήμα προς επένδυση παραμένει λιμνάζον και "κρυμμένο", κίνητρα επενδυτικά δεν παρέχονται, ούτε αντικίνητρα εναντίον του λιμνάζοντος κεφαλαίου θεσπίζονται.
  Καμμία συζήτηση και κανένα μέτρο για παραγωγική διατηρήσιμη επανεκκίνηση με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  Στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, τα πάντα συνεχίζουν να κλείνουν και ανοίγουν παντού μόνον ταβέρνες, μπάρ, ζαχαροπλαστεία και γενικώς μόνον επιχειρήσεις κατανάλωσης ελεύθερου χρόνου.
  Και διατελούμεν περιμένοντας Κινεζικές, Ρωσικές, Γερμανικές ή άλλες επενδύσεις εκ του εξωτερικού για να αναστρέψουν το κλίμα.
  Αυτά δεν είναι προβλήματα που λύνουν οι ιδεολογίες. Πολιτικό πρόγραμμα διαχείρισης της πραγματικότητας, πολλή απλή λογική και στοιχειωδης αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης χρειάζεται. Αυτά μας λέιπουν.
  Ο Ακενατών έχει δίκιο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 19/05/2013 23:09:26

   Γενικώς, περιγράψατε με λίγα λόγια και τους μεγαλύτερους δικούς μου φόβους. Φοβάμαι ότι όσο ομφαλοσκοπούμε και δεν γίνονται τα αναγκαία, το πολιτικό-οικονομικό σύστημα που μας κατάντησε εδώ ανασυντάσσεται, μεταλάσσεται, προσαρμόζεται και θα επιβιώσει σαν την κατσαρίδα μετά από πυρηνική έκρηξη. ΑΥΤΟ είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Ελπίζω πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να το αφήσει να συμβεί.

  • panas avatar
   panas @ Uncle Stgm 20/05/2013 01:17:23

   Να συνταχθώ και εγώ εδώ συμφωνώντας με τον θείο. Το διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα επιβιώνει. Έχει τεράστια δύναμη επιρροής, ειδικά μέσω των ΜΜΕ. Δε φαίνεται να στρέφεται ο ΑΣ εναντίον του, ούτε βλέπουμε κάποια προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιο αντίβαρο. Αν στραφεί εναντίον του διεφθαρμένου συστήματος είναι πανέτοιμοι να επαναφέρουν τον "βασικό εγγυητή" μετά από ένα μικρό διάλειμμα Τσίπρα. Εκτός και αν έχει σχέδιο αιφνιδιασμού μετά από εκλογές με λίστα και κοινοβουλευτική ομάδα που θα την ελέγχει...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 20/05/2013 17:13:29

   Τα είπες όλα, Θείε.

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ Uncle Stgm 21/05/2013 22:05:42

   Μήπως χρειάζονται νέες εκλογές και αυτοδυναμία γι' αυτά που περιγράφουν σωστά οι παραπάνω σχολιαστές?

   Μήπως χρειάζεται κι άλλος χρόνος?
   Υπάρχει υπουργός της παρούσας κυβέρνησης που κάνει το όνειρο του πραγματικότητα με αντιρατσιστικά νομοσχέδια.
   Ποια κυβέρνηση θα κάνει αυτά που προτείνετε?

 15. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 19/05/2013 20:54:22

  Eάν ιδεολογία είναι οι ιδέες που υποστηρίζουν τον Λόγο, ναι. Εάν είναι ο λόγος που υποστηρίζει τις Ιδέες, όχι.

 16. cp avatar
  cp 19/05/2013 21:14:11

  Συμφωνώ με τον Μητραλέξη . Η ιδεολογία -με την ιδιαιτερότητα της εμπλοκής της με εθνικά στοιχεία -και μπολιασμένη με τον Ελληνοκεντρισμό - μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάταξης.
  Δράττομαι της ευκαιρίας , της τόσο επίκαιρης συζήτησης που έχει ανοίξει ο Σωτήρης για τις κοινότητες ,οι οποίες προυπήρχαν του ελληνικού κράτους , να μεταφέρω ένα σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Κοντογιώργη στην Ελευθεροτυπία
  "Εχει ενδιαφέρον να προσέξουμε πως ό,τι θεωρήθηκε έκτοτε ως μη προσήκον με την έννοια της προόδου, και απερρίφθη ή συνοδεύτηκε με τη μομφή του οπισθοδρομικού, ήρθε η Ευρώπη να το υιοθετήσει έναν έως ενάμιση αιώνα αργότερα. Ιδού ορισμένα παραδείγματα: αξιώθηκε από τον Καποδίστρια να εισαχθεί η τιμοκρατική ψήφος, για να προσομοιάσουμε στην Ευρώπη. Ο κυβερνήτης αντέτεινε ότι η καθολική ψήφος αποτελεί ιστορικό κεκτημένο του Ελληνα. Η καθολική ψήφος καθιερώθηκε στην Ευρώπη μόλις την παραμονή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελληνική κοινωνία γνώρισε εξαρχής τα διαστρωματικά και όχι τα ταξικά κόμματα. Τα ταξικά κόμματα εμφανίζονται σε περιόδους μετάβασης, όπως από τη φεουδαλική στην ανθρωποκεντρική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία βίωνε ακόμη τότε το σύστημα της εταιρικής οικονομίας, που προσεγγίζει την εργασία όχι ως μια εξωθεσμική παράμετρο, αλλά ως συμμέτοχο του οικονομικού συστήματος."
  Ο Ελληνας αστός ανέκαθεν ήταν ταξειδευμένος ,ανεκτικός και δημιουργικός.
  Παντα τα στενά όρια του "προτεκτοράτου" αυτο-περιόριζαν την ικανότητα του να ανελιχθεί διότι λειτουργούσαν σαν φυλακή . Οι κανόνες του ,κομμένοι και ραμμένοι για άλλες κοινωνίες,του περιόριζαν ή του εξόντωναν την δημιουργικότητα!

 17. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 19/05/2013 23:00:40

  Συμπτωματικά, θυμόμουν σήμερα ένα στιγμιότυπο, περσινό, το οποίο ταιριάζει πολύ με τη σημερινή ανάλυση του Akenaton.
  Πέρυσι τέτοιο καιρό περνούσα από ένα χωριό της Β/ανατολικής Αττικής -γνωστό από τα αρχαία χρόνια- και είχα σταματήσει σε ένα περίπτερο. Ακούω, λοιπόν, από το δίπλα καφενείο έναν άνδρα, γύρω στα 55, να λέει: "Ερχόταν πάντα η Δεξιά και έκανε την Ελλάδα Παρίσι. Και έρχονταν αυτοί κάθε φορά, μετά, και την κατέστρεφαν!". Ποιο είναι το νόημα και γιατί το αναφέρω?
  Έχει σημασία η ουσία του στιγμιοτύπου: ο άνδρας τα έλεγε αυτά τα λόγια με αγωνία-ο Συριζα φάνηκε ότι είχε ρεύμα μετά τις εκλογές του Μαΐου και όλοι οι μη-ψεκασμένοι δεξιοί είχαμε αγωνία (σημ. νομίζω ότι και μόνο αυτο είναι αρκετό για να δείξει τη σημαντική αλλαγή του κλίματος σήμερα). Στη συνέχεια, κάποιοι σαν τον κύριο που προανέφερα έβγαλαν τη ΝΔ πρώτη στις εκλογές του Ιουνίου-και όχι οι δευτερότριτοι συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν λακίσει και με την πρώτη ευκαιρεία (θυμίζω τα περιστατικά του φθινοπώρου) δημιούργησαν πρόβλημα ξανά. Υπάρχουν, λοιπόν, εκεί έξω άνθρωποι που πιστεύουν στις αξίες της παράταξης πιο πολύ από τα τωρινά κομματικά στελέχη.
  Συνεπώς, νομίζω ότι η παράταξη μπορεί και πρέπει να κάνει -άμεσα- ανανέωση στο προσωπικό της. Αλλωστε τα πρόσωπα πρέπει να αντανακλούν τις αξίες της παράταξης (αριστεία, εντιμότητα, πίστη) και πολλοί από τους παρόντες δεν... Τα προβληματα στην παράταξη δημιουργήθηκαν λόγω του ότι μας εκπροσωπούσαν οι αναπληρωματικοί του Πασοκ και όχι οι άριστοι (σημ. απαξιώ να θέσω δίλημμα περί εναλλακτικής εκπροσώπησης της δεξιάς παράταξης από τους χούλιγκαν ή τους ψεκασμένους). Εν κατακλείδι πιστεύω ότι ο άνεμος είναι ούριος και γιαυτό πρέπει η ΝΔ να στελεχωθεί με άριστους και πραγματικούς πατριώτες. Τότε, ναι, η δεξιά του κέντρου μπορεί να αποτελέσει το κύτταρο για την ανασύνθεση όλου του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

 18. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 19/05/2013 23:43:07

  Δηλαδή, αγαπητέ Φάκτωρα, θα θέλατε να προωθηθεί ο σοσιαλφιλελευθερισμός μέσω ΝΔ; Γιατί αυτό το διπτυχο της οικονομικής ελευθερίας με την κοινωνική προστασία εκεί ανήκει. Σίγουρα μπορεί ένα εκ των κομμάτων υπεύθυνων για τα σημερινά δεινά να είναι φορέας μιας νέας υποσχόμενης πολιτικής;

  • GO avatar
   GO @ Φοιτητης 20/05/2013 07:15:11

   Δεν φαίνεστε να είστε και πολύ επιμελής στις σπουδές σας.
   Προσπαθείστε περισσότερο. Μελέτη, μελέτη, μελέτη!

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ GO 20/05/2013 15:01:51

    Από που το συμπεράνατε αυτό;

    • GO avatar
     GO @ Φοιτητης 20/05/2013 19:09:43

     Εάν είστε Ν.Δ, δεν έχετε μελετήσει για ποιον λόγο είστε (όρα Ιδρυτική Διακήρυξη).
     Εάν, πάλι, δεν είστε, τότε από τις γενικότερες γνώσεις που ήταν στη διδακτέα ύλη σας, έπρεπε να γνωρίζατε ότι τα προβλήματα τα λύνει η πολιτική. Πυλώνες της είναι τα κόμματα. Τα κόμματα, συνήθως, δεν φταίνε σε κάτι. Όλη την ευθύνη την έχουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις εφαρμογές της πολιτικής.
     Άρα και μέσα από τα κόμματα θα δοθούν οι λύσεις και εσείς θα πρέπει να μελετάτε περισσότερο.

 19. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 20/05/2013 04:03:11

  Σὲ ἄλλη περίπτωση ἴσως νὰ εἴχατε δίκιο. Ἀλλά, συγγνώμη, στὴν προκειμένη περίπτωση ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετο συμβαίνει! Ἡ κατηγορία ὅτι τὸ ἔχετε ὄντως ἀντιληφθεῖ θὰ συνιστοῦσε προσβολή, σὲ ἀντίθεση μὲ τὸ ἐνδεχόμενο νὰ ΜΗΝ τὸ ἔχετε ἀντιληφθεῖ. Ἡ φράση μου ἦταν: «Μὰ ἀρνεῖστε χωρὶς νὰ τὸ ἀντιλαμβάνεστε τὶς προϋποθέσεις τῆς ἀλλαγῆς, μὲ τὸ ἀποτέλεσμα νὰ εἶναι προδιαγεγραμμένο»... Ἡ ἔνστασή σας εἶναι ὅτι δὲν ἀρνεῖστε τὶς προϋποθέσεις τὶς ἀλλαγῆς «χωρὶς νὰ τὸ ἀντιλαμβάνεστε», ἀλλὰ ἀρνεῖστε τὶς προϋποθέσεις τὶς ἀλλαγῆς συνειδητά;

  Γιὰ νὰ ἐπιστρέψω στὴν οὐσία τοῦ πράγματος, θὰ ἦταν χαρά μου ἂν ἄκουγα τὴν γνώμη σας γιὰ τὴν παρακάτω (19/05/2013 στις 8:20 pm) τοποθέτηση περὶ ἰδεολογίας, ἔστω περιληπτικὰ ἂν ὑπάρχει σπάνις χρόνου.

 20. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 20/05/2013 08:35:23

  Μόλις ανοίξει τα μάτια, μάθει να μετράει κιόλας κέρδισε το στοίχημα..
  Τι διάολο ιδεολογία χρειάζεται μια χώρα που 4 χρόνια τώρα ψάχνει να βρεί και να μετρήσει πόσους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχει?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ορεσείβιος 20/05/2013 18:40:27

   !!!!!!
   Θυμήθηκα εκείνα τα παλιά κνίτικα ανέκδοτα, με τους προχωρημένους που ζητούσαν "Κομματική Οργάνωση Βάσης Παιδικών Σταθμών" και "Αχτιδική Επιτροπή Νηπιαγωγείων Δυτικών Συνοικιών".
   Έγραψες με ανεξίτηλη πέννα !

 21. akenaton avatar
  akenaton 20/05/2013 10:26:23

  Αρνούμαι τις ΔΙΚΕΣ σας προϋποθέσεις αλλαγής! Σας πέρασε αυτό από το μυαλό; Στο σχόλιό σας των 8.20 έχω στο πρόγραμμα να απαντήσω μόλις βρω το ανάλογο κενο, να είστε καλά.

 22. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 20/05/2013 13:51:01

  H Κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία είναι πολύπλευρη πολυεπίπεδη και διαχέεται σε όλον το κοινωνικό ιστό, επηρεάζει το γίγνεσθαι εντός Ελλαδικού χώρου και καθορίζει και την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρόνος.Το Κέντρο και ο Δεξιός χώρος ως ορίζεται διαθέτει ήδη ως σωστά επισημάνθηκε ιδεολογικό υπόβαθρο.Ομως το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξει μια τεχνητή σύνδεση αλλά μια πραγματική σύγκληση.Οπότε όλα τίθενται υπό του Εθνικόν πόσο δε σήμερα όπου διακυβεύεται η επιβίωση του Ελληνισμού.

  Το Εθνικό σχέδιο και η Εθνική στρατηγική προκύπτει πρώτον από την ρήξη με το χτες το οποίο υπέθαλψε και παρήγαγε την νοσηρότητα της Ελληνικής Κοινωνίας.Οι στρεβλώσεις υποχωρούν σε όλους τους χώρους.Οι μεταρρυθμίσεις σταδιακά πραγματώνονται .Οι τομές αποτελούν μια πραγματικότητα.Το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά παράγει Πολιτική και Ήθος .Η Αναγέννηση της Ελλάδος προ των πυλών χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις ή επιτάχυνση των αλλαγών.

  Υπάρχει πολιτική σταθερότητα παρά την σκληρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.Εχει οριστεί το Εθνικώς απαράβατο και απαραβίαστο σε όλα τα επίπεδα το οποίο αποτελεί και κόκκινη γραμμή και το οποίο κάθε φορά αναβαθμίζεται παράλληλα με την αναβάθμιση της Ελλάδας.Σαφείς τάσεις για αλλαγή νοοτροπίας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.Αυξανόμενο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό βάρος.Αυτά σε ένα χρόνο και στην βάση του Δημοκρατικού Πατριωτισμού και της Νομιμότητας

  Και σας ρωτώ καθαρά με μια Λαϊκή Παροιμία "Τον Λύκο τον βλέπεις τον Ντορό γυρεύγεις";

  Έχει κερδηθεί το Ηγεμονικό πλεονέκτημα με την πειθώ και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτό κεφαλοποιοποιηθεί και κάποιοι αναζητούν ιδεολογικές μάχες, αναζητούν παρωχημένες διαχωριστικές γραμμές, καλλιεργούν ιδεασμούς και ιδεολοψίες;

  Τι προτείνουν να τρέξεις Μόνος και να Βγείς δεύτερος;Που βλέπουν την διαχείριση; Γιατί φοβούνται το "Ανοίξου στο Λαό" μην χάσουν την ιδεολογική καθαρότητα τους; Τον Μεσσιανικό τους ρόλο; Μην χάσουν την ιδιότητα του Καθοδηγητή; Τι κάνουν στην ουσία Υπερασπίζουν το χτες .Ποιό Χτες; Αυτό που μας έχει οδηγήσει στο σήμερα.Τα μετεμφυλιακά σύνδρομα πέθαναν και η νεκρανάσταση τους φαντάζει ονείρωξη.Όσοι γαλουχήθηκαν με αυτά ας μείνουν στην άκρη.Ναί Περισσεύουν.

  Όπως έλεγε ο Θουκυδίδης, εάν δεν σε φοβούνται, τότε πρέπει να ανησυχείς, γιατί δεν σε υπολογίζουν, είσαι εξόχως δεδομένος!.

  Η Οικονομική δυσπραγία μπροστά στην Ηθική Εξαχρείωση και την Πνευματική Εξαθλίωση υστερεί κατα πολύ.Οι Ξένοι έχουν ακτινογραφήσει πολύ καλά την Ελλάδα σε όλα της τα επίπεδα και ξέρουν που πατούν σε κάθε τους βήμα.Στα φοβικά σύνδρομα, στα ενοχικά σύνδρομα, στην Επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων, στο έλλειμμα κριτική σκέψης και συνείδησης, στο χαμηλό επίπεδο εθνικής συνείδησης

  Αντίς λοιπόν να διδαχθεί Ιδεολογία στον Ελληνικό λαό ας διδαχθούν με απόλυτη συνέπεια λόγου και έργου οι αξίες , τα ιδανικά, οι αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού και απέναντι στην σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα χρειάζονται μαχητές αποφασισμένοι και χαλύβδινοι.Μόνο έτσι θα επιβιώσουμε .

  Αντίς να διδαχθεί Ιδεολογία ας Διδαχθεί η Εθνική στρατηγική η οποία και πρέπει να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας και να περάσει στα σχολεία, να έχει σχεδιαστεί και αποφασιστεί σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

  Διαχρονικά έχει καταδειχθεί , Εάν η ηγεσία στο σύνολό της το αποφασίσει, ο λαός θα ακολουθήσει και θα συμμετάσχει με όποιο κόστος. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τώρα όλοι μας, προβαίνοντας σε έξυπνη διαχείριση των κρίσεων που έρχονται, υπέρ του λαού και του μέλλοντος του τόπου.

 23. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 20/05/2013 21:16:19

  Οι Έλληνες δεν χρειάζονται ιδεολογία αλλά πατριωτισμό και λύση στα προβλήματα κατά προτεραιότητα:
  1. Η οικονομία πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια,να γίνουν μεταρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις- σε αυτό ο πρωθυπουργός δεν παίζεται
  2.Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ο επαναπατρισμός δυο εκ
  παρανόμων δεν μπορεί να επιτευχθεί, με τους ρυθμούς που πάμε, ούτε σε διακόσια χρόνια
  3. Η αντιμετώπιση των άκρων δεν νομοθετείται αλλά γίνεται με παρεμβάσεις
  στην καθημερινότητα και στη βάση του προβλήματος (ΜΚΟ,λαθρομετανάστευση,
  κομματικός συνδικαλισμός,αντάρτικα πόλεων, προπαγάνδα ΜΜΕ)

 24. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 21/05/2013 20:53:14

  Αγαπητέ Ακενατόν,
  Δεν χρειάζεται "νέα" ιδεολογία η Κεντροδεξιά για να ηγεμονεύσει πολιτικά.
  Έχει από παλιά. Απλά πρέπει να πορευτεί με βάση αυτήν κι όχι ενοχές.
  Χωρίς ιδεολογία το πολύ πολύ να πας για τσιγάρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 21/05/2013 23:05:35

   Δεν διαφωνούμε αγαπητέ Φαήλε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.