15/01/2009 18:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρειάζεται ένα γενικό reset


_____________________________________________________________________________________________
Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ταυτόχρονα κοινωνική (διάλυση της οικογένειας, αποκαθορισμός των φύλλων, υπογεννητικότητα, ξέφρενος μιντιαλισμός, βίαιες ταραχές χωρίς συγκεκριμένη οριοθέτηση στόχων, το χάλι με τα ναρκωτικά) κρίση υποδομών (καταστροφή του περιβάλλοντος, πολεοδομικές ζούγκλες, κυκλοφοριακό, δημιουργία έντεχνης ψύχωσης για το κλίμα, πυρκαγιές δασών) κρίση αξιών (την κουτάλα φέρτε μου, κι ας είναι πιρουνάκι, βάλε εμένα στη θέση μπάρμπα, παντρέψου να πάμε καμιά γυναίκα στο κρεβάτι) κρίση πολιτική (πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού, συνθηκολόγηση μπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα - με εξαίρεση τις κουκούλες - έλλειψη δημιουργικών πρωτοβουλιών από τη βάση) κρίση θρησκευτική (δώστε και το οικοπεδάκι σας στον Εφραίμ, γιουχάρισμα του αρχιεπισκόπου από συγκέντρωση αστυνομικών).

Στην ουσία όμως πρόκειται, για να το εκφράσω φιλοσοφικά, για κρίση οντολογική. Δεν ξέρουμε πλέον ποιοι είμαστε και που τραβάμε. Ελάτε να πάρετε εξωγήινους, φωνάζει ο Λιακό, οι αλλοδαποί στην Ομόνοια φταίνε, φωνάζει ο Πλεύρης, ξεχάσαμε τον Στάλιν και δεν πάμε καλά, φωνάζει το ΚΚΕ, ρίχτε κούρεμα πανκ, προτείνει ο Αλαβάνος. Ο Καραμανλής απορεί με την μαγκιά του, πως κατάφερε να κολλήσει την καρέκλα πίσω του χωρίς ψαρόκολλα, «ονειρώξεις αφελούς» ταλανίζουν τη Ντόρα, ο ΓΑΠ ανοίγει το στόμα του και οι κωφάλαλοι φωνάζουν «μίλησε», ο Βενιζέλος χαίρεται για τις μύγες, που θα μπουν μέσα.
Εμείς περιορίζοντας τον ορίζοντα μας, βλέπουμε την κρίση μόνο ως οικονομική. Γιατί μάθαμε να βλέπουμε τη ζωή ως καταναλωτικό δεδομένο, που πρέπει να το πιούμε ως τον πάτο, πέρα από την όποια αναζήτηση ή διακινδύνευση. Σαν μια μπουκάλα κόκα-κόλα, επειδή την πληρώσαμε, για να ρευτούμε στο τέλος.
Αυτό έδειξαν και πάρα πολλά από τα σχόλια στην πρόσφατη ανάρτηση του Προφήτη για τα εθνικά- βλ. Από τον ενδοτισμό στον εξευμενισμό

Και όμως η κρίση περιέχει ένα πολύτιμο δεδομένο. Μας δίνει την ευκαιρία να την μετατρέψουμε σε κρίση συνείδησης και να επιχειρήσουμε ένα reset.
Σε αυτό βέβαια αποσκοπούν και αυτοί που προωθούν τη "νέα τάξη". Κοιτάξτε την κρίση στη Γιουγκοσλαβία πριν τον εμφύλιο.
Η κρίση γκρεμίζει παράγκες. Το νέο οικοδόμημα μπορεί να είναι σπιτάκι, μπορεί να είναι τεκές, καμπαρεδάκι, τρελοκομείο, ή φυλακή.
Κάποιοι βέβαια παρηγορούνται με το «ζωή στην ύπαιθρο».

Ρωτήστε όμως και τον Εφραίμ: Στο φιλέτο θα πέσει μπετό. Γιατί χωρίς αγαθοεργίες χαλάει η πιάτσα.

Μποτίλια στο πέλαγος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αurora avatar
  Αurora 15/01/2009 18:26:48

  Ο Μποτιλιας αψογος!

 2. Think avatar
  Think 15/01/2009 18:32:00

  @Μποτίλια@ Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί. Τι άλλο να πούμε;

 3. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 15/01/2009 18:34:05

  "βίαιες ταραχές χωρίς συγκεκριμένη οριοθέτηση στόχων"

  Έγραψες. Γιατί μας τα 'χουν κάνει τσουρέκια με τους νέους που αγανακτούν χωρίς να ξέρουν τι θέλουν.

  Πολύ καλή ανάρτηση και ως προς τα υπόλοιπα.

 4. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 15/01/2009 18:39:46

  Ετσι ειναι,αλλα,
  "για τ αλλου μην ελπιζεις.Δεν εχει πλοιο δι εσε,δεν εχει οδο..."

 5. donaE avatar
  donaE 15/01/2009 18:42:30

  Ολες οι εποχες ειχαν προβληματα και τα βιωνανε σαν κρισεις,στην ιστορικη αναφορα ομως ειναι απλως παλιες εποχες.Και αν εστιαζουμε στην οικονομικη κριση ειναι γιατι η οικονομια καθοριζει πολλα επιπεδα της κοινωνιας και αρα της προσωπικης μας ζωης.Τωρα πως μπορουμε να κανουμε reset,ειναι για ψαξιμο.Επειδη ακριβως η ζωη δεν ειναι καταναλωτικο δεδομενο,αρα αγαθο δεν μπορουμε με ενα πληκτρο να την διορθωσουμε.Και δεν ξερω αν υπαρχει συλλογικη συνειδηση γιατι μετα θα υπαρχει και συλλογικη εθυνη.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/01/2009 18:45:02

  εγώ θα μείνω σε πιο πεζά:

  Τα εταιρικά αποτελέσματα του 2008 θα έχουν βγεί μέχρι τέλος Μαρτιου, και θα αρχίσει να διαρρέει και η κακή πορεία του τριμήνου. Οι τζίροι θα πέφτουν κατακόρυφα. Μερικές εταιρίες θα έχουν προβλημα να επαναχρηματοδοτήσουν τα μακροχρόνια δάνεια, όσων ήρθε η ώρα τους, και ή θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε βραχυπρόθεσμα (αναβάλοντας τον κίνδυνο χρεωκοπίας) ή, αραιά και που θα την κάνουν με μικρά ελαφριά πηδηματάκια.

  Η ανεργία θα πάψει να είναι κάτι που αφορά περιθωριακούς και αλλοδαπούς, και θα ακουμπήσει νοικοκύρηδες.

  Σε αντίθεση με πολιτισμένες χώρες, δεν έχουμε πτωχευτικό δίκαιο, κοράκια έχουμε, και αυτό θα δυσχεράνει την εκλογίκευση των προβλημάτων. Ας άκουγαν οι αγράμματοι προστατευτιστές.

  Το επιχειρηματικό κλίμα θα δυσχεραίνει, και το ηθικό θα πέφτει όσο ακούμε, μία μία να κλέινουν ξένες εταιρίες. Τα δανεικά θα είναι όλο και πιο δύσκολα και ακριβά.

  Περί τον Απρίλιο, τα προβλήματα της «πραγματικής οικονομίας» θα ξαναχτυπήσουν τις τράπεζες, που μέχρι το τέλος του 2009 θα έχουν σοβαρότερο πρόβλημα με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, και μία ή δύο, μικρότερες μάλλον θα πάψουν να υπάρχουν. Η κρίση ρευστότητας του 2008 θα είναι περίπατος μπροστά σε πιθανή κρίση ρευστότητας του 2009.

  Το πρόβλημα του αερίου δεν είναι παροδικό, είναι η νέα εκδοχή του Μεγάλου Παιχνιδιού (να την διαβάσετε την τριλογία). Κάτι επναστάτες στυλ Βενεζουέλας θα έχουν ωστόσο προσκυνήσει προ πολλού.

  Μην πανηγυρίζετε για την όποια μείωση της δύναμης της Αμερικής. Η μόνη ελπίδα να μην τιναχτούμε στον αέρα (για όσου δεν θέλουν να τιναχτούνε στον αέρα) είναι να μην διαταραχτεί η Pax Americana. Αν διαταραχτεί, πολύ, μπορεί οι επαναστάτες του καναπέ, να ανακαλύψουν ότι δεν θα έχουν που να κρυφτούνε.

  Το φοβάμαι το reset. Το reset μπορεί να είναι οι εικόνες της Γάζας σε ευρύτερο επίπεδο.

  Έχετε παππουδες εν ζωή από κάποιο χωριό; Ρωτήστε τους πως ήταν τότε η ζωή, ή η ζωή το 43, στην επαρχία. Το reset εύκολα μας πάει σε τέτοια επίπεδα. Ξέρω, ξέρω, θα είναι για καλό...

 7. Orestios avatar
  Orestios 15/01/2009 18:52:51

  Αλλαγή λειτουργικού χρειάζεται και όχι reset. Είναι ολοφάνερο ότι crashαρει συχνά λόγω λαθών.

 8. Μάρκος avatar
  Μάρκος 15/01/2009 19:07:49

  Το reset θα είναι μια μικρή κρίση (με νεκρούς) στο Αιγαίο που θα μας συνεφέρει. Μπας και σταματήσουμε έστω για λίγο να είμαστε τσιφτετέλληνες.

 9. nio avatar
  nio 15/01/2009 19:08:23

  Καλη και σωστη προσεγγιση,
  γομορα
  Ρομπερτο Σαβιανο
  Κεφ. Δ. Μπετον αρμε

 10. Evros avatar
  Evros 15/01/2009 19:14:21

  archaeopteryx

  Συμφωνώ. Την χρονολογία όμως την υπολογίζω όμως στο 50.
  Ρώτησα τον πατέρα μου για την ζωή στην κατοχή και μου απάντησε το εξής. Τα πράγματα ήταν δύσκολα αλλα εμείς στο χωριό είχαμε να φάμε. Ερχόταν οι Γερμανοί πέρναν την αγελάδα αλλα είχαμε και λίγα πρόβατα λίγες κότες μελίσια και λίγο στάρι και ζούσαμε. Αυτοί που πινάσαν ήταν στις πόλεις.

 11. Μάρκος avatar
  Μάρκος 15/01/2009 19:35:24

  "Το δικαίωμα που έχουν οι δούλοι να επιλέγουν τα αφεντικά τους δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι δούλοι."
  Αυτό πιστεύω εκφράζει τη σημερινή μας κατάσταση με τις εκλογές (ηλιθίων και λαμογιών) αντιπροσώπων κάθε 4 χρόνια. Και βεβαίως :
  "Αν οι εκλογές μπορούσαν να άλλαζαν τα πράγματα τότε θα ήταν παράνομες"
  Δια τούτο λοιπόν:
  Reset, reboot & format εδώ και τώρα. Για να φύγουν οι ιοί (έστω και για λίγο)

 12. kui avatar
  kui 15/01/2009 19:35:55

  7. Orestios egrapses megale.Apolyto dikio exeis.

 13. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/01/2009 19:43:01

  "Το δε οπισθοδρομικόν πνεύμα στρέφεται
  περί την κεντρικήν ιδέαν ότι τα πάντα κείνται
  εν τη υψίστη τελειότητί των προς τα οπίσω.
  Επιμένει να κάμει τον Έλληνα να περιπατεί με τα νώτα."

  Δημήτρης Γληνός

  Για να έχεις χώρα χρειάζεσαι κοινωνία
  Για να έχεις κοινωνία χρειάζεσαι θεσμούς
  Για να έχεις θεσμούς (που να λειτουργούν) χρειάζεσαι πολίτες
  Για να έχεις πολίτες απαιτείται παιδεία

  Γιατί όλοι μας λοιπόν απορούμε όχι με το χάος (είναι μια θεωρία, διαφορετικής οπτικής σκοπιάς από τη θεωρία των ...συστημάτων αλλά θεωρία) αλλά με τα χάλια που βλέπουμε γύρω μας?
  Τι από τα παραπάνω έχουμε που να λειτουργούν ώστε να εξοργιζόμαστε ότι κάτι πάει στραβά?
  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν πάει στραβά σε αυτή τη χώρα?
  Απλά, για να πηγαίνει κάτι στραβά θα πρέπει να λειτουργεί.
  Εμείς δεν πάμε πουθενά, είμαστε απλά σε ελεύθερη πτώση και αντί να θέσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο (αφετηρία εκκίνησης) κοιτάμε και σχολιάζουμε αναμένοντας το γκελ / αναπήδηση της πρόσκρουσης για να χειροκροτούμε ότι ...άρχισε η άνοδος.
  Γιατί λοιπόν εξανίστανται κάποιοι / όλοι μας, για οικονομία ή οποιαδήποτε άλλη θεσμική δυσλειτουργία?
  Δεν υπάρχει καν λειτουργία, σε αφασία είναι η χώρα με τεχνικά μέσα επιβίωνε (πακέτα Βρυξελλών, παραοικονομία, αεριτζήδες και φανφαρόνους)
  Απλά τώρα τελείωσαν οι λαγοί του μαγικού καπέλου και αντί να κοιτάμε πάνω από το χείλος βλέπουμε προς το πάτο ευελπιστώντας να πεταχτεί και άλλος ...λαγός.
  ....όταν σε τρομάζει ο ουρανός, γιατί θέλει προσπάθεια για να πας, κάθεσαι στην ένδοξη ιστορία σου, όλοι σου χρωστούν και στρέφοντας τα οπίσθια στο αύριο κοιτάς τον πάτο του λαγουμιού που έχεις φτιάξει...

  Αντίο Ελλάδα....όλοι μας φταίμε

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/01/2009 20:04:55

  Αν θέλετε να πουμε τι πρέπει να γίνει και όχι να ψυχαναλυομαστε η λύση είναι η εξής : Διαλέξτε μία πετυχημένη ευρωπαική χωρα (Αγγλία,Γαλλία - Γερμανία)
  και αντιγράψτε θεσμούς και νόμους.
  Αν σας πεφτουν βαριά όλα αυτά καλέστε Κυπρίους (ναι Κυπρίους ) να δώσουν ιδέες και να αναδιοργανωσουν το κράτος.Μη μου πείτε τωρα ότι δεν έχουμε πολιτιστική συγγένεια με την Κύπρο.
  Βέβαια στην Κύπρο δεν υπάρχει άσυλο,ουτε μπαχαλάκηδες,ουτε το γενικό χαος που εχουμε εδώ.
  Υπάρχει ενα κομμουνιστικό κυβερνων κόμμα,το ΑΚΕΛ,που είναι απείρως σοβαρότερο από οτιδήποτε αριστερό έχει βγάλει η Ελλάδα την τελευταία 30ετία.
  Εκείνο που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και εγκατάλειψη της παρακμιακής νοοτροπίας της μεταπολιτευσης.
  Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτεροτητες της αλλά όταν αυτές καταντουν καταστροφικές πρέπει να εγκαταλείπονται.

 15. adbusters avatar
  adbusters 15/01/2009 20:10:58

  Από που βγαίνει το συμπέρασμα πως η οικογένεια διαλύεται περνα κρίση κλπ? Πρόκειται περί διαχρονικού μαθηματικού τόπου η δι΄΄αλυση και η κρίση της οικογένειας?

 16. donaE avatar
  donaE 15/01/2009 20:17:23

  @14 ψυχραιμια Η δυτικη Ευρωπη ειναι μακρια απο την κουλτουρα και απο την ιστορια μας,κυριως.Το γνωριζεις πως αυτα τα πραγματα δεν αντιγραφονται.Η σοβαροτητα χρειαζεται συμφωνω, ειναι ομως θεμα παιδειας.

 17. donaE avatar
  donaE 15/01/2009 20:20:48

  @15 adbusters Συμφωνω σε καθε εποχη οι ιδιες διαμαρτυριες υπηρχαν.Εμενα μου φαινονται απλα συντηρητικες φοβιες,με την εννοια του φοβου του νεου και αγνωστου.

 18. adbusters avatar
  adbusters 15/01/2009 20:28:16

  @17 συμφωνώ μαζί σου (υποθέτω)

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/01/2009 20:30:06

  @ dona
  Και όμως αρχικά το νεοελληνικό κράτος στηθηκε με βάση δυτικοευρωπαικά πρότυπα.Αλλά εστω ότι δεν γινεται.Ανέφερα την Κύπρο.Στην Ελλάδα η μονη αναφορά περί Κύπρου είναι στο κυπριακό πρόβλημα και αποφέυγεται η παραδοχή ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα άλλο μικρό ελληνικό κράτος που λειτουργεί πολύ καλύτερα από την Ελλάδα για να μην αρχίσουν και μαπίνουν ιδέες σε πολλούς που δεν συμφέρουν τα ελλαδικά κυκλωματα.
  Πριν ένα αιώνα η επανάσταση του Γουδί φωναξε ένα Ελληνα από οθωμανοκρατούμενη τότε περιοχή,το Βενιζέλο για γενικό reset.
  Aυτη τη στιγμή όποιος θέλει να δει πετυχημένη ελληνκή διοικηση υπάρχει μπροστά στα ματια του στην Κύπρο.

 20. donaE avatar
  donaE 15/01/2009 20:41:12

  @ 19 ψυχραιμια
  Εναι επηρεασμενοι απο τους Αγγλους ομως οι Κυπριοι.Και ο Βενιζελος ητανε ενας αστος οθωμανοκρα ουμενης περιοχης αρα πιο κοντα σε μας,που τον καλεσανε οι δικοι μας αστοι να τους δημιουργησει ενα υποβαθρο οικονομικο και νομικο κυριως για να αναπτυχθουν.Εδω λοιπον πια δυναμη περιμενει να αναδυθει,μιας και νομιζω πως σωστα το προσεγγισες το θεμα.

 21. provato avatar
  provato 15/01/2009 20:53:06

  @Ιθαγενής
  Και είμαστε έτοιμοι να κατηγορήσουμε τον ... πάτο γιατί δεν βγάζει λαγούς.
  @μποτίλια
  Συμφωνώ αλλά η ΄΄κρίση΄΄ είναι αποτέλεσμα διεργασιών και παρακμής πολλών δεκαετιών.Όπου σταδιακά τον όποιο πολιτισμό διαδέχονταν όλο και περισσότερα σκουπίδια που δεν κατέληγαν στις χωματερές αλλά διαμόρφωναν συνειδήσεις.Με κύριο εργαλείο εξάπλωσης τον καταναλωτισμό και την τηλεόραση - διαφήμιση. Συν το γεγονός ότι για να ΄΄δέσει το γλυκό΄΄ έπρεπε να απαξιωθεί η όποια παράδοση (εδώ και παγκόσμια)ιδιαίτερα αν είχε το χαρακτήρα της κριτικής σκέψης και του ανυπότακτου καθώς και το μέγιστο μήνυμα περί αυτοθυσίας.
  Απλώς όπως αναφέρθηκε τώρα η περίοδος των παχειών αγελάδων φαίνεται να ΄΄τελειώνει΄΄ απότομα και για πολλούς, ιδίως στο Δυτικό (παγκοσμιοποιημένο πλέον ) μοντέλο .
  Εξ'ού και η ΄΄κρίση΄΄.Σε αυτό συντελεί και το γεγονός πως στην ουσία δεν υπάρχει ενας ΄΄εχθρός΄΄ , ΄΄αντίπαλο δέος΄΄ που να προκαλέσει συσπειρώσεις και πόλωση πραγματική όπως παλιότερα.Ή αν υπάρχει είναι πρώτιστα ΄΄εσωτερικός΄΄ ή ΄΄εσωτερικοί΄΄ με ότι αυτό συνεπάγεται.Ακόμα οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν καθώς φαίνεται να αντέξουν το ειδικό βάρος μιας παγκόσμιας εξάπλωσης και ΄΄ένας νέος κόσμος γεννιέται΄΄ μέσα και απο τη σταδιακή (και σίγουρα όχι αναίμακτη) αναδίπλωσή τους.Μια αναδίπλωση που έχει τεράστιες συνέπειες και στο τομέα της προπαγάνδας και του ιδεολογικού πολέμου που σχεδιαζόταν στα ΄΄εργαστήρια΄΄ των πνευματικών καταγωγίων της αυτοκρατορίας και που διαχεόταν σαν ΄΄δηλητήριο΄΄ σε όλο τον πλανήτη.Η ΄τρομοκρατία΄΄ δεν μπορεί πλέον να σταθεί ως κοινωνικός μπαμπούλας όπως πχ παλαιότεροι του κομουνιστή κτλ.Όπως και κοινωνία των 2/3 ή των 3/5 δεν μπορεί να σταθεί ΄΄οικονομικοτεχνικά΄΄, αλλά ποιός θα της(μας) το ΄΄ανακοινώσει΄΄ χωρίς να υποστεί τις συνέπειες;.
  Πάντως ο φόβος άνωθεν σχεδιαζόμενος ή μη αρχίζει και φωλιάζει στις ατομικές συνειδήσεις και στις κοινωνίες θυμίζοντας μου (λίγο) αλλαγμένο αυτό που είχα διαβάσει παλιά:
  ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΄΄ΦΑΡΜΑΚΟ΄΄ ΣΑΣ ΄΄ΟΔΗΓΗΣΑΜΕ΄΄ ΣΤΟ ΝΑ ΄΄ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ΄΄ ΤΗΝ ΄΄ΑΣΘΕΝΕΙΑ΄΄ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ....

  υγ: Συνομοσιολογία ή κοινωνική μηχανική;

 22. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 15/01/2009 21:09:04

  ΦΑΚΤΟΡΑΣ,ΜΠΟΤΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ BLOG.ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΙΣΙΕΣ.O Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ"ΟΛΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ.Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ" ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.

 23. patos avatar
  patos 15/01/2009 21:11:21

  υπότιτλος για το παραπάνω κείμενο:
  νέες ουτοπίες για το καπιταλισμό
  ή
  νέες προσόψεις για τους θεσμούς του συστήματος

 24. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/01/2009 21:15:40

  Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα είναι ότι από την αρχή στο νεοελληνικό κράτος αντιγράφουμε δυτικούς θεσμούς. Αυτό είναι και το βασικο πρόβλημα της Ελλάδας. Αντί να καθήσουμε να δούμε με απλή λογική, έστω, πώς να προσαρμόσουμε τους ξένους θεσμούς στα δικά μας, κάνουμε ξερή αντιγραφή, βάζοντας και ολίγη λαμογιά, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η τυφλή αυτή αντιγραφή, απευθυνόμενη σε "ιθαγενής", αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος του νεοελληνικού κράτους.

  Η Κύπρος κληρονόμησε ένα κράτος που λειτουργούσε και συνέχισε να λειτουργεί και μετά την ανεξαρτησία χωρίς να φτιάξουν καινούργιο, καινούργιες δομές. Είναι διαφορετική περίπτωση. Οι Κύπριοι έχουν επίσης το χαρακτηριστικό της πειθαρχίας, που δεν το έχουμε οι περισσότεροι Ελλαδίτες. Τα δυό αυτά δεδομένα συνέβαλαν στο να έχουν ένα σοβαρό κράτος.

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/01/2009 21:17:36

  @ dona
  H μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει πέρα την κατάσταση είναι η αξιοκρατική και μη κρατικοδιαιτη επιχειρηματικότητα που υπονομεύεται από τις δυνάμεις των κρατικών εργολάβων,του συνδικαλισμού και της διαφθοράς.
  Αν θέλεις μια προσωποποίηση αυτής πχ. είναι ο απαχθείς Παναγόπουλος.Δεν υπαινίσσομαι ότι ήταν πολιτική η απαγωγή αν και τίποτε δεν είναι βέβαιο.
  Γιατί όμως όλοι έχουμε την αίσθηση ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε επιχειρηματίες από αυτούς που ονομάζουμε διαπλεκόμενους;
  Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να ενισχυθούν αν όλοι μας αποφεύγουμε τη δημαγωγία,τις εύκολες κατηγορίες και την πρόταξη των συναισθημάτων έναντι της λογικής.
  Υπάρχουν Ελληνες στο εξωτερικό πολυ πετυχημένοι.
  Το προβλημα είναι η δομη εξουσίας και η ασυδοσία στην Ελλάδα.Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζεται με πέτρες και φωτιές όπως νόμισαν κάποιοι γιατί ανακυκλωνουν την παθογένεια.

 26. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 15/01/2009 21:22:20

  Επιτρεψτε μου να διαφωνισω οχι στο οτι υπαρχει κριση αλλα στο γιατι και πως οδηγηθηκαμε εδω
  Δε νομιζω οτι παραγνωριζει κανεις τις "φιλοτιμες προσπαθειες" που ξεκινησαν εδω και καιρο για γκρεμιμα καθε αξιας, καθε ιδανικου, καθε προτυπου. Ετσι ο πατριωτισμος ονομαστηκε εθνικισμος, τα προτυπα αποκαθηλωθηυκαν στο ονομα του προοδευτισμου... οι αξιες μεταλλαχθηκαν σε life style και τα ιδανικα σε οικονομισια... Το συγχρονο δογμα πλεον ειναι οτι δε με νοιαζει που το βρηκες το χρημα αρκει που τοχεις (ακομα κι αν προερχεται απ τη γριουλα που σκοτωσες λιγο πριν)
  Μονοι μας γκρεμισαμε αυτα τα προτυπα που αρχικα ταχει αναγκη (αρχικα) η νεα γεννια οποια κι αν ειναι αυτα ειτε ειναι πραγματικα ειτε οχι. Απομυθοποιησαμε στο ονομα του "εκσυγχρονισμου και του προοδευτισμου", ακομα και τον αγνο κι αδολο μυθο του Αη Βασιλη για να κανουμε τι? Να κανουμε δηθεν πιο ρεαλιστες τους νεους..Να μαθουν δηλαδη οτι αληθινο ειναι οτι εχει στη τσεπη τους η στο στομαχι τους... Και για το μυαλο, για τη ψυχη? Ποιος ειναι ο δρομος και ο στοχος που δινει ολη αυτη η πολυτισμικοτητα, η παγκοσμιοτητα (η επιβαλλομενη εξωθεν κι οχι κατοπιν ωριμανσης της βουλησης των λαων).Και σε τι διαφερουμε λοιπον απο ενα ζωο? Στο οτι θαχουμε τζιπ και φουσκωτο? Για το μυαλο, για τη ψυχη τιποτα!!! Ο ανθρωπος επαψε να ειναι ψυχοσωματικη οντοτητα? Ο Ελληνα επαψε να ειναι ελληνας κι εγινε ουτε καν Νεοελληνας αλλα καχεκτυπο με το συγχρονο ορο ταχα "πολιτης του κοσμου..." Και γεμισε εθνικη, ψυχικη, πολιτικη, θρησκευτικη, και γλωσσικη μοναξια και ενδοια.. Οταν φυτρωνει ενα δεντρακι στραβα το δενεις σενα στυλο το ζοριζεις λιγο για να αναπτυχθει ισια... Γινεται το ιδιο με τη νεα γεννια? Αφου μπορει να τα κατακτησει ολα σημερα γιατι να περιμενει το αυριο? το αποτελεσμα ειναι θλιχη, πληξη, μοναξια και κυριως ελλειψη αυτοπροσδιορισμου, στοχου, και προοπτικης....
  Μαθαμε να προτεινουμε το γκρεμισμα των παντων χαριζοντας το αυριο στο χτες...Τι εχει να περιμενει ο συγχρονος νεος? Οικονομικη ανασφαλεια που δεν εχει τη ψυχικη αντοχη να τις αντιμετωπισει αφου δεν τον μαθαμε να οπλιστει με θαρρος με αισιοδοξια και κυριως την τελειωση του ως ανθρωπος κι οχι ως ατομο... Δεν μαθαμε τιποτα απο το Σεφερη που "κρατησε τη ζωη του ταξιδευοντας αναμεσα σε κιτρινα δεντρα..."
  Μπραβο μας. Τα γκρεμισαμε ολα χωρις να εχουμε προταση τι θα στησουμε στη θεση του γκρεμισμενου.. Ολοι μας εχουμε τις ευθυνες μας....Οι γονεις, οι δασκαλοι, οι πολιτικοι, "οι προοδευτικοι", και οι συγχρονε σχολες ΜΗ σκεψης...
  Προταση? Μμμμ ας ξεκινησουμε στηνοντας παλι οτι αναιτια και αδικαιολογητα γκρεμισαμε μεχρι να βρουμε το καλυτερο..Οτι κι αν ειναι αυτο, οσο σκληρο η "αναχρονιστικο" μας φαινεται... Εκτος κι αν εχουμε καποια επαρκως αιτιολογημενη προταση οχι με το τι ΔΕΝ θελουμε αλλα με το ΤΙ θελουμε! Να βαζουμε στοχο και προοπτικη

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/01/2009 21:24:40

  @ Επώνυμος
  Είναι πάντως το πλησιεστερο σε εμάς πρότυπο.
  Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο προσόν η ύπαρξη μιας μεγαλης και σοβαρης αριστεράς της οποίας στελέχη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
  Γιατί θα πρέπει να ξέρεις ότι ο πρώτος εχθρός της οποιασδήποτε αναδιοργάνωσης πίσω από τον οποίο θα κρυφθουν πολλοί άλλοι θα είναι η μπαχαλοειδής αριστερά που θα προσπαθήσει να διατηρησει την κατάσταση αταξίας.Πρέπει οι υπόλοιποι αν θέλουν να γίνει κατι να ξεκαθαρισουν τι θέλουν χωρίς περιστροφές.Ναι ,εκείνο που θέλουμε είναι ένα δυτικοευρωπαικό κρατος πρόνοιας και όχι φαντασιες απραγματοποίητες

 28. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/01/2009 21:25:05

  Θα ήθελα επίσης, με κίνδυνο να εκνευρίσω πάλι πολλούς εδώ μέσα, να ξαναπώ ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ το λόγο για τον οποίο ο Εφραίμ έχει σταμπαριστεί έτσι στο δημόσιο λόγο, αφού η Μονή που διοικεί είναι η μοναδική από τους πλουτίσαντες που ούτε ζήτησε τον πλουτισμό και τα φιλέτα, ούτε παρανόμησε για να τα αποκτήσει - δεν του έχουν βρει ούτε μία ΔΙΚΗ του παρανομία (άλλο τι έκαναν οι εκπρόσωποι του δημοσίου) - και τα επιστρέφει και αμέσως πίσω όλα χωρίς να κρατήσει ούτε ένα ευρώ. Μάλλον σε άλλους πρέπει να δούμε την παρακμή. Όντως το θέμα Εφραίμ δημιούργησε "θρησκευτική κρίση", όπως λέει και το κεντρικό ποστ, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό έγινε με τις κραυγές των καναλιών και με την προσπάθεια των εμπλεκομένων υπουργών κλπ. να πετάξουν από πάνω τους τη δικιά τους ευθύνη για τη ζημιά του δημοσίου.

  Να θυμίσουμε επίσης ότι οι αστυνομικοί έξω από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποί τους την ίδια στιγμή, δεν γιουχάρανε τον Αρχιεπίσκοπο που ερχόταν εκείνη τη στιγμή, αλλά τα κανάλια που τον συνόδευαν. Φυσικά, όλα τα μέσα προσπάθησαν να το θάψουν - ή να το συκοφαντήσουν. Και έχει μείνει η ενέργεια εκείνη σε πολλούς ως γιουχάρισμα του Ιερώνυμου, ενώ, στην πραγματικότητα, καμία σχέση.

 29. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 15/01/2009 21:28:00

  Για να είμαστε δίκαιοι, κάλλιστα όλες αυτές τις ανησυχίες θα μπορούσε να τις εκφράσει κανείς και πριν από 20 ή 30 χρόνια. Η σήψη και η απόγνωση στα μάτια του θα ήταν η ίδια.

  Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένα συνεχές αιώνων όπου κυριαρχεί η διαφθορά, η έλλειψη παιδείας, το τσάτρα-πάτρα, η αναξιοκρατία, τα τσιφλίκια-κόμματα και ο νεποτισμός.

  Τα θίγω αυτά, απλά για να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα τα παραπάνω ξεφύτρωσαν την τελευταία δεκαετία. Ίσως φούντωσαν ή και μετριάστηκαν πάντως συμβαδίζουν απόλυτα με όλη την πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας.

 30. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 15/01/2009 21:32:19

  e- ευαισθητε μου φιλε, δεν γνωριζομαστε προσωπικα αλλα εχεις θεση στην καρδια μου. Ξερω - ξερεις, ότι χωρις ψυχικη ευαισθησια, πραγματικη γνωση δεν υπαρχει.
  Reset , δεν μπορει να κανει αυτή η κοινωνια γιατι στην πραγματικοτητα δεν είναι εξεγερμενη τωρα, αλλα προ πολλου. Είναι μια κοινωνια μισους και οργης που διαιωνιζεται από γενια σε γενια , και το μισος και η οργη δεν αφηνουν θεση και χωρο για απλη και ξεκαθαρη σκεψη και συναισθηματα. Δεν θα επρεπε να είναι ετσι τα πραγματα ,μεσολαβησαν ευκαιριες, γεγονοτα που εδωσαν τις ευκαιριες σε αυτην την κοινωνια να ξεπερασει τον ασχημο εαυτο της και να προχωρησει μπροστα, αλλα δυστυχως αυτά δεν του επετρεψαν να αδραξει τις ευκαιριες αυτές.
  Ετυχε να προερχομαι από μια οικογενεια που ο πατερας ηταν αριστερος της Μακρονησου και η μητερα δεξια Βασιλικια. Αυτό μου εδωσε την δυνατοτητα να ζησω από κοντα και τις δυο πλευρες χωρις προκαταληψη και με αντικειμενικοτητα και να ζησω και να αισθανθω αυτό που τους επετρεψε να βρουν κοινους κωδικες επικοινωνιας ,κοινους δρομους, κοινους αγωνες και στοχους στην Ζωη ,δυο ανθρωποι τελειως διαφορετικης Κουλτουρας, νοοτροπιας και Πιστευω.
  Ξερω από «πρωτο χερι» τον χωροφυλακα στο σπιτι μου ,την πιεση να «υπογραψεις» την Δηλωση ,το κυνηγητο στην δουλεια ,το φαγωμα της συνταξης του πατερα μου , ξερω ότι στην Μακρονησο ,εβαζαν μεσα σε σακια αριστερους μαζι με γατες και τους πετουσανε στην Θαλασσα για να τους ξεσκισουν οι γατες τρελλαμενες από την αρμυρα, ξερω για την νεαρη κοπελλα του αδελφου του πατερα μου ,που εβαλε το κορμι της μπροστα στα γερμανικα Τανκς και το λειωσανε, ξερω πολλα για την αριστερα λοιπον.
  Αλλα ξερω επισης ότι ο Θειος μου ,αρχηγος του ΕΛΛΑΣ της Πελοποννησου ,εξομολογηθηκε στον πατερα μου ότι τα χερια του σταζουν αιμα!! Και ξερω από την άλλη πλευρα η Δεξια η «Βασιλικια» μικρο κοριτσι ετρεχε από πορτα σε πορτα για να τον βγαλει από το Μακρονησι, τα αδελφια της, την πιεζαν να παρατησει τον προγραμμενο αλλα αυτή δεν το εκανε με τιποτα ,ο νοικοκυρης της επειδη δυσκολευοταν να πληρωνει το νοικι ,ερχοταν και την εβριζε «καριολα». Αυτή η καριολα όμως σταθηκε διπλα στον πατερα μου σαν βραχος και όταν δεν ετρωγα ολο το ψωμακι που μου εφτιαχνε για κολατσιο , με προετρεπε να μην πετω το υπολοιπο αλλα να το αφηνω σε μια γωνια, για κανα φτωχο η για τα πουλακια. Στην φτωχεια της, υπηρχε σκεψη και για την φτωχεια του διπλα της.
  Μην το κουραζω πολύ, e- ευαισθητε μου φιλε, εάν δεν ξερω πολλα ,θα συμφωνησεις ότι ξερω αρκετα για να κρινω και να αισθανθω τι είναι Αριστερα, τι είναι Δεξια ,και δεν μου χρειαζονται ουτε η 17Νοεμβρη ουτε ο ΕΑ τωρα ,ουτε οι Γκουρου των Εξαρχειων, ουτε η Παπαρηγα ουτε ο Αλαβανος ουτε ο Παπανδρεου ουτε ο Καραμανλης, ειχα πολύ καλυτερους δασκαλους και διαφωτιστες από αυτους. Αυτοι ολοι τους είναι δημιουργηματα της μητρας του Μισους και της Οργης. Αυτοι ολοι τους δεν είναι πολιτικοι. Αυτοι είναι κομματαρχες (ακομη και της 17Ν και του ΕΑ) ,πιτα ,παζαρι , στρουγκα για διαπραγματευση ψαχνουν . Οι πολιτικοι διδασκουν, μορφωνουν ,οδηγουν ,ανοιγουν οριζοντες ,τολμουν να μιλουν για αγαπη για αισθηματα , γιατι η πραγματικη πολιτικη είναι αγαπη και βαθυ συναισθημα προς ένα λαο προς τον συνανθρωπο σου.
  Ανεπικαιρα ,προσωπικες αναπολησεις; Όχι e- ευαισθητε μου φιλε, εάν καθαρισει ο καθενας το μυαλο του θα βρει ότι ολοι μας ασχετως πολιτικης τοποθετησης και αποψεων ,ολοι μας, ξερουμε τις αληθειες ,ξερουμε λιγο πολύ, τι εχει αναγκη πραγματικη αυτή η Χωρα, ποιες είναι οι λυσεις από τα αδιεξοδα και πως μπορουν να πραγματοποιηθουν, τι είναι το εφικτο ,το πραγματικο και πραγματοποιησιμο από το ιδεατο. Παρακολουθησα με προσοχη ολες τις αποψεις εδώ μεσα τοσο καιρο που συμμετεχω ,δεξιων,ανενταχτων,αριστερων,αναρχικων, βαλτων και μη, τα λογια ολων περιεχουν αληθειες, γνωσεις, λυσεις αλλα στην πλειονοτητα λειπει αυτό το κατι ,που ετυχε να βρουν οι δικοι μου γονεις. Συναινεση, αλληλοσεβασμο, αλληλοπαραδοχη, αλληλοκατανοηση ,αυτά είναι που συγκροτουν την κοινη αληθεια που μπορει να πραγματωθει. Και αυτά λειπουν από τους περισσοτερους, γιατι στα εσωψυχα τους κυλαει ακομη η ενταση της οργης και του μισους. Αυτά θολωνουν την σκεψη και το θυμικο και εμποδιζουν την καθαρη σκεψη και κριση. Τα προβληματα αυτης της Χωρας εχουν ξεπερασει τα ανεκτα ορια και θα γιγαντωθουν ακομη περρισοτερο . Ακουω δεξιους και οπαδους της ελευθερης οικονομιας να λενε σωστα ,ότι δεν αντεχουμε να συντηρουμαι τοσους πολλους Δημοσιους Υπαλληλους (1.200.000) δηλωσε ο Γιακουματος και είναι αληθεια αυτό που λενε,εχουν δικαιο, αλλα από την άλλη αντεχει αυτή η Χωρα να στειλη στο δρομο τοσες χιλιαδες οικογενειες; Ακουω αριστερους να μιλανε για Κομμουνισμο , (δεν πιστευω καποιος να τολμησει να μου προσαψει ότι δεν σεβομαι τα πιστευω του γεννητορα μου) δεν κρινω ιδεολογια ,αλλα πως εφαρμοζεται σε μια χωρα καταχρεωμενη που δεν παραγει τιποτε πλεον ,πως θα ζησει πως θα ευημερησει αυτή η Χωρα.
  Προσεξε e- ευαισθητε μου φιλε μου ,εσυ ξερω καλα ότι θα δωσεις σημασια στα λεγομενα μου. Εάν καποιοι από εδώ μεσα ,τα διαβασουν ,που αμφιβαλλω γιατι είναι πολλα, θα αρχισουν να φαγωνονται να απεραντωλογουν αλλα το μονο απλο και σοφο ,που δεν θα κανουν είναι αυτό που ειχε σλογκαν μια μικρη αλλα τρομερα επιτυχημενη εταιρεια στην «μισητη» Αμερικη. Οι Εξυπνες εταιρειες ακουν.!! Πεζη σταση; Ναι! ; Ωφελιμιστικη; Ναι! Πρακτικη ; Ναι! Αλλα ταυτοχρονα οδηγει στην επιτυχια και στην ευημερια. Αυτό δεν είναι το ζητουμενο και το δικο μας σαν κοινωνια ;

 31. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 15/01/2009 21:33:17

  Η ρωμαική αυτοκρατορία κατερευσε μετά από μια μακροχρόνια κριση κοινωνική πολιτική και οικονομική. Σταδιακά, μεσα σε ενα περιβάλλον ασφαλές και ειρηνικό, χωρίς πολέμους 9 στο εσωτερικο) και αξιολογους εξωτερικούς εχθρούς, οι θεσμοί και οι αξίες εκφυλιστικαν, οι κοινωνικές δομες διαλυθηκαν και το συστημα κατέρευσε απο μεσα πολυ πριν την εμφάνιση των βαρβαρων οι οποίοι εβαλαν απλως την σφραγίδα. Ακόμα και η καλλιεργησιμη γή διαβρώθηκε από την υπερεκμετάλευση των ολιγαρχών (latifundia) Η αναδυση μιας νέας ιδεολογιας (του χριστιανισμού) "ἑσωσε" το ανατολικό κομματι (αλλη μεγαλη κουβεντα αυτή).
  Μετά από 50 χρόνια PAX AMERICANA αρχιζω να βλέπω ομοιοτητες toy σήμερα με το τέλος του αρχαίου κοσμου.

 32. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 15/01/2009 21:41:52

  Και τοτε,Εβρο,οι γεωργοι,ηταν πανω απο το 65% του πληθυσμου.Σκεψου σημερα, που ειναι κατω απο 10.
  Τι σκατα θα φανε οι κατοικοι των πολεων τωρα;
  Μαλλον ο ενας τον αλλο.
  Βεβαια,θα προσπαθησουν,να μας φανε τις καταθεσεις πρωτα.

 33. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 15/01/2009 21:48:19

  Και τι θα γινει δηλαδη; Θα κλαιμε ολοι μαζι, γιατι ο ΕΛΑΣ εχασε τοτε απο τον εθνικο στρατο, και δε γιναμε αλβανια;
  Εκ των υστερων, θα σας αρεσε;
  Δε λετε οτι γλυτωσαμε να εχουμε καναν Χοτζα,που και αγγουρι απο πισω να μας θετει,αλλα και η πεινα να πηγαινει συννεφο.
  Βλεπω με τρομο,οτι ολοι αυτοι οι επαναστατες του κωλου,προσπαθουν να παρουν εκδικηση για την ηττα εκεινη,σημερα,με αλλους ανθρωπους.
  Δηλαδη οι ανθρωποι, ειναι εντελως βλαμενοι.Θα σηκωσουν το λαβαρο της επαναστασεως,μονοι τους,λες και βρισκονται σε καποιο νησακι του ωκεανου.Και καποιοι αλητες πολιτικοι,καθονται και τους ακουνε.
  Χεσε μεσα.

 34. Ε.Β. avatar
  Ε.Β. 15/01/2009 21:56:20

  @29. Έχεις δίκιο. Η καταστροφή έχει αρχίσει από το '80. Η τελευταία φορά που θυμάμαι την Ελλάδα ως ευνομούμενο κράτος είναι επί πρωθυπουργίας Ράλλη (όχι, δεν είμαι δεξιών πεπειθήσεων). Η γενιά που είναι σήμερα 30 - 40 ετών δεν ξέρει τι σημαίνει ευνομούμενο κράτος, δηλ. κράτος με κανόνες που να ισχύουν για όλους και να να έχουν διάρκεια.
  Το πιο θλιβερό στην σημερινή κατάσταση είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει αυτές τις ανησυχίες όπως εκφράζονται σ' αυτό το post. Άρα είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει "εσωτερική" ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των κανόνων.

 35. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 15/01/2009 22:04:59

  Για την απογνωση,φταινε οι ιδιοι παντα.
  Παλιοτερα,μολις ενα παιδι,τελειωνε το δημοτικο,ο πατερας του,ρωταγε το δασκαλο,κι εκεινος του ελεγε.
  Το παιδι σου,τα παιρνει τα γραμματα.Να το στειλεις στο Γυμνασιο.Και ο πατερας,διαλεγε ενα παιδι απ αυτα που ειχε και το εστελνε.Τα αλλα, δεν μπορουσε,και ετσι, εκεινα πηγαιναν στα χωραφια.
  Σημερα,με την πιεση καποιων ,οι πολιτικοι, διευκολυναν την ανοδο προς το Γυμνασιο,αλλα και το Λυκειο, σε παιδια,που δεν "τα παιρνουν τα γραμματα".
  Ετσι,τελειωνουν στρατιες ολοκληρερς παιδιων, που δεν ξερουν τιποτα,αλλα τα ιδια,νομιζουν οτι ξερουν "γραμματα".
  Ετσι,αρχιζει η αλλη ιστορια,της πιεσης δηλαδη των πολιτικων, να "διορισει το παιδι".Και εχουμε τα γνωστα στην Ελλαδα,σε διοριζω,με ψηφιζεις,και παει λεγοντας.
  Και αυξησαμε και τον αριθμο των εισαγομενων στα 3βαθμια Σχολεια,με αποτελεσμα,στρατους απο ημιμαθεις πτυχιουχους,μιας και το επιπεδο εχει πεσει τραγικα,με τη βοηθεια και των συνεχων καταληψεων.
  Αλλα τοτε,ποιος θα κανει τις δουλειες που θεωρουνται παρακατιανες,τις χειρονακτικες δηλαδη;
  Μα οι ...δουλοι.Οι μεταναστες δηλαδη,αφου εμεις ειμαστε περιουσιος λαος πλεον,και δεν ασχολουμεθα.
  Ας ειναι καλα η χλιδη που προβαλουν οι τηλεορασεις και οι βιζιτες που εχουν γινει τα προτυπα της νεολαιας.
  Και εκεινοι που και κουραζονται και διαβαζουν,παλι,χαμενοι ειναι,αφου δε μαθαινουν οσα πρεπει, με το χαος των Παν/μιων.
  Ετσι ερχονται παιδια απ εξω,με χαρτια απο καλα Παν/μια,και παιρνουν τις θεσεις και το χρημα.
  Το τι θα γινει τωρα,ετσι που τα καναμε,και στην Παιδεια,αλλα και στην Οικονομια,ο Θεος και η ψυχη μας.

 36. patos avatar
  patos 15/01/2009 22:07:22

  @ 30 , Μακρής Κ.
  Μπράβο ! Μπράβο !
  Κι έχει συνέχεια

 37. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/01/2009 22:11:09

  Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

  Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο ” ” αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

  Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

  Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

  Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

  Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

  Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

  Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

  Pablo Neruda

  ***
  Ξέρω, ξέρω.
  Πολύ ειδυλλιακό, πολύ ρομαντικό, πολύ πνευματικό, πολύ ουτοπικό.
  Μαζί σας.

  Αλλά, όσο περνάει ο καιρός, βλέπω ότι σε δύσκολους καιρούς πρέπει να ακούμε όχι τους «ειδικούς», εξ αιτίας των οποίων βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση, αλλά τους ποιητές.
  Μόνο αυτοί βλέπουν το Μέλλον.
  Πιστέψτε με.

 38. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 15/01/2009 22:21:53

  τς τς ..έκθαμβος διαβάζω τις αμπελοφιλοσοφιες του σύντροφου Μποτιλια.Ολα χωράνε -πως λέμε ολοι οι καλοι χωρανε? καπως ετσι..
  Φακτορα στέρεψες?

 39. Ε.Β. avatar
  Ε.Β. 15/01/2009 22:32:03

  @40. Μην τα μπερδεύεις. Άλλο είναι το να υπάρχει ένας κανόνας, άλλο είναι το να σέβομαι και να τηρώ τον κανόνα.
  Σήμερα υπάρχουν 100 διαφορετικοί κανόνες για το ίδιο πράγμα και όλοι προσπαθούν να εφαρμόσουν τον ευνοϊκότερο για τα συμφέροντα τους σε βάρος των συμφερόντων όλων των άλλων. Στην σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχουν παραβάτες των κανόνων γιατί όλο και κάποιος κανόνας έχει "θεσπιστεί" για να καλύψει τις συγκεκριμένες "ανάγκες". Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι πλέον ξεκάθαροι και γιαυτό, νομίζω, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή δράση και διεκδίκηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Με δυο λόγια έχει εφαρμοστεί το διαίρει και βασίλευε.

 40. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/01/2009 22:35:03

  Η διαφορά δεν είναι πριν το ΄80 ή μετά ή όποιας άλλης χρονολογίας θέλει και βολεύει τον καθένα μας.
  Ίσως κάποιοι νοσταλγούν ή έχουν πρότυπα ή θαυμάζουν κάποιους.
  Στο παρελθόν όμως αυτή η χώρα των εμπόρων είχε τουλάχιστον μια πνευματική παρακαταθήκη όχι μια επιχορηγούμενη παράγκα ως πολιτισμό.
  Δεν μιλώ για την αρχαία Ελλάδα του Λιακόπουλου και του Μπουμπούκου.
  Κάποτε ο πολιτικός (διαφόρων ....αποχρώσεων) συναναστρεφόταν τον Λασκαράτο,τον Σουρή,την Πηνελόπη Δέλτα, τον Παλαμά, τον Βάρναλη,τον Χορν τον Χατζιδάκη, ενώ παιδαγωγοί ήταν κάποιοι...Συκρουτής, Σικελιανός, Γληνός .....
  Κάποτε τελείωνες το εξατάξιο γυμνάσιο και γνώριζες περισσότερα από πτυχιούχους των σημερινών ΑΕΙ.
  Οταν οι πολιτικοί του σήμερα συναναστρέφονται Πρετεντέρηδες στα Δολιανά, Κωστόπουλους και θεία βρέφη ή Ρουσόπουλους στους Μπαιρακτάρηδες και Κουρήδες, αλλά εμείς τους επικροτούμε επί 35 χρόνια, δεν φταίμε?
  Οταν αντί για Στεφανόπουλο επιλέγουμε Μητσοτάκη, όταν η Αλλαγή γίνεται Σημίτης και αντί για Κουβέλη επιλέγεις ΤσιπροΑλαβάνους, είναι οι επιλογές μας ως λαού για το ήθος και το ύφος της εξουσίας που επιθυμούμε.
  Μετά μας φταίει ο .........Χατζηπετρής και οι διεθνείς θεωρίες συνωμοσίας.
  Πρέπει να αντιληφθούμε ότι
  -τίποτα δεν λειτουργεί
  -οπότε τίποτα δεν διορθώνεται
  -άρα να ξεκινήσουμε από την αρχή.
  Το ...αμάξι δεν παίρνει άλλη επιδιόρθωση και ορισμένα από τα ...15χρονα το έχουν καταλάβει.

 41. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 15/01/2009 22:39:53

  Ας λαλήσω παλι:
  @:ψυχραιμια πως μας αντεχεις?
  :Μακρης Κωνστ. Μη ριχνεις τα άγια τοις κυσι..

 42. donaE avatar
  donaE 15/01/2009 22:40:43

  @45 Συμφωνω

 43. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/01/2009 22:41:13

  ή για να πούμε για τον τίτλο

  ....δεν σηκώνει VISTA o 8088

 44. KaryID avatar
  KaryID 15/01/2009 22:44:04

  @Iθαγενής: "Το …αμάξι δεν παίρνει άλλη επιδιόρθωση και ορισμένα από τα …15χρονα το έχουν καταλάβει."

  Με κάλυψες απόλυτα.
  Απορώ με όσους δεν έχουν καταλάβει ότι ορισμένα από τα 15χρονα "το έχουν καταλάβει". Βέβαια γι'αυτό αυτά είναι 15χρονα και εμείς 3 φορές 15χρονα.

 45. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/01/2009 22:54:16

  3*(15-4)

  :-)

 46. KaryID avatar
  KaryID 15/01/2009 22:57:55

  !

 47. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 15/01/2009 23:20:30

  Anonymous Says:
  "42 τρία πουλάκια κάθονταν.
  καραμπίνα που σου χρειάζεται!!!"


  @ 52
  βαρα και συ. ολοι με βαρανε.( ρε μπα ςκαι αξίζω?) ... ΧΑΧΑΧΑ ..Μπααααααα

 48. sfirao kleftika avatar
  sfirao kleftika 15/01/2009 23:22:30

  @30 Από τα ωραιότερα κείμενα .

 49. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 15/01/2009 23:23:52

  @51
  …Αν οι μεγάλοι οίκοι θελαν να κάνουν κάτι εκ του πονηρού(για το ευρώ ας πούμε) δεν θα επέλεγαν την Ελλάδα.
  Πολύ μεγάλη γνώμη έχεις για μας..
  Δυστυχώς ΑΥΤΟΙ αντιθέτως πολύ μικρή...

 50. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 15/01/2009 23:26:29

  @57
  με υποχρεωσες!!!

 51. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/01/2009 23:58:51

  @53

  για να εκδικηθείς κάποιον για κάτι πρέπει να έχει κάνει κάτι.
  Εμείς, η σύγχρονη Ελλάδα είμαστε απλοί τηλεθεατές....

 52. stelios avatar
  stelios 16/01/2009 00:00:40

  Αν ο McGreavy εχει ουμπαλα,ας εισηγηθει στις ιρλανδικες Τραπεζες να αγορασουν ελληνικα ομολογα,αν ειναι υποβαθμισμενα αδικα,θα εχουν και καλη αποδοση.

 53. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/01/2009 00:04:52

  Απλά τα ...15χρονα πρέπει, για να μην γίνουν σαν και εμάς, να αντιληφθούν ότι όταν δεν σου αρέσει το πρόγραμμα της τηλεόρασης δεν σπας το τηλεκοντρόλ (αντιεξουσιαστές) ούτε το πυροβολείς (τρομοκράτες).
  Μεταρρυθμίζεις το πρόγραμμα, αφού και εσύ σε αλληλεπίδραση βρίσκεσαι με την ...τηλεόραση (κοινωνία)


  :-)  ...τώρα αν ονειρεύεται κάποιος κοινωνική επανάσταση (ΤσιπροΑλαβάνος...τα ΣΟΒΙΕΤ τέλος), άντε για ύπνο και μην ταλαιπωρείς την "τηλεόραση"....

 54. Στελιος avatar
  Στελιος 16/01/2009 00:21:44

  Το προβλημα ειναι οτι ολοι πασχιζετε να αναλυσετε την κριση και τα προβληματα, αλλα δεν κανετε τιποτα για να λυθουν. Πολυ ωραια η αναλυση του Μποτιλια...και τι να λεει? Γραφω κι εγω 10 τετοιες.

  ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ. ΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.

  Πραξεις, απο λογια χορτασαμε.

  και πανω απ'ολα, οι ανω των 40...ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΙ Η' ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ. Ειδαλως καλυτερα να μην μιλατε.

 55. tiramola avatar
  tiramola 16/01/2009 00:48:51

  Θα συμφωνησω με τον Στελιο.
  Εχουμε μουρλαθει στο διαβασμα "αναλυσεων"...
  Ωραια γραφει ο μποτιλιας!
  Αλλα μεχρι εκει....
  Απλως επισημανσεις χιλιοειπωμενες με ωραια γραφη...

  Ρε κινημα ανατροπης μπορει να δημιουργηθει?????

 56. donaE avatar
  donaE 16/01/2009 00:56:54

  @ 65,δεν τα ξερεις ολα.

 57. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/01/2009 01:08:00

  θέλουμε λύση του προβλήματος βλέπω...

  για να δούμε πόσοι θα συμφωνήσουν:

  Απόλυση του 15% των ιδιωτικών υπαλλήλων
  Απολυση του 40% των δημοσίων υπαλλήλων
  Εφ άπαξ κεφαλικός φόρος για να μειωθεί το δημόσιο χρέος
  4ετής θητεία για να εμποδίζουμε τους ...Τούρκους
  Υποχρεωτική μετανάστευση στην επαρχία (προτιμούνται Φλώρινα, Θράκη, νησιά)

  αυτή είναι μία εκδοχή.

  Να και άλλη:

  επανάσταση στην Αθήνα
  Κάψιμο 3-4 πρεσβειών, κατά προτίμηση μεγάλων δυνάμεων
  ανατίναξη του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου και ης Τράπεζας της Ελλάδος
  Άνοιγμα συνόρων και αδελφοποίηση με τους Βαλκάνιους συντρόφους
  Στασή κάθε πληρωμής, χάρισμα κάθε χρέους

  χμμμ... και αυτό ζόρικο...

  Κανεις άλλος καμιά πρόταση;

 58. donaE avatar
  donaE 16/01/2009 01:14:51

  Δεν αντιμετωπιζονται ολα δημοσιονομικα,ενταξει.Η προσφορα και η ζητηση θα κανει την δουλεια της ακομα και στις ιδεες.

 59. Προφήτης avatar
  Προφήτης 16/01/2009 01:17:47

  Αφήστε τον Αχελώο ήσυχο !!!

 60. Προφήτης avatar
  Προφήτης 16/01/2009 01:21:50

  Αρχαίε, χμμμ, ενδοτικός : στην Β' Λύση απουσιάζουν οι γκιλοτίνες ...

 61. Στελιος avatar
  Στελιος 16/01/2009 02:18:34

  Γραφτε παιδια, μπορει απο το πολυ γραψιμο αυτοματα το πληκτρολογιο να γραψει τη σωστη λυση.

 62. Στελιος avatar
  Στελιος 16/01/2009 02:20:47

  @donaE

  Ξερω πολυ λιγοτερα απο εσενα κι αυτο ειναι το πλεονεκτημα.

 63. ... avatar
  ... 16/01/2009 02:21:41

  Μήπως να πρέπει να πάρει την εξουσία η αστική τάξη; Μήπως να πετύχουμε αυτά που πετύχαν οι χώρες δυτικού τύπου πριν 200 χρόνια; Δημοκρατία, κράτος δικαίου, αποκέντρωση, διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, κ.λπ.

 64. anonymous avatar
  anonymous 16/01/2009 02:26:23

  @74
  ..που την είδες την αστική τάξη;

  στη λουίζα΄, στο ντακάπο ή στη μύκονο;..αυτό λές;

 65. anonymous avatar
  anonymous 16/01/2009 02:27:16

  ή στο Ζ club ;

 66. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/01/2009 02:58:02

  Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τον FactorX για την τιμή που μου έκανε να αναρτήσει αυτό σχόλιο.
  Δυστυχώς, σήμερα λόγω δουλειάς, χρειάστηκε να είμαι όλη τη μέρα έξω και μόλις πριν λίγο είδα την ανάρτηση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να συμμετέχω στον διάλογο.
  Ζητώ συγγνώμη για την "απουσία", χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι κάτι τρέχει.
  Νομίζω, ότι η σύντομη αναφορά μου στην ανάρτηση, είναι σκόπιμο να ειδωθεί, σε συνδυασμό με την ανάρτηση του ΔΠ, που είχε σαν περιεχόμενο τις δύσκολες μέρες που αναμένονται, όσο αφορά τις οικονομικές εξελίξεις. Αυτό που αποσκοπούσα, ήταν μόνο να διευρύνω λίγο το φάσμα στην οπτική των προβλημάτων, που οπωσδήποτε ξεπερνούν τα οικονομικά αδιέξοδα. Ότι δεν είπα τίποτε νέο και ότι αυτά είναι γνωστά σε όλους, μου ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή.
  Αναμφίβολα, αυτό το σύντομο σχόλιο που αναρτήθηκε, δεν κάνει καμία αναφορά σε τυχόν δυνατότητες διεξόδου, ούτε συγκεκριμένα, ούτε γενικά, πέρα από τη διαπίστωση, ότι εκεί που έχουμε φτάσει, απαιτείται μια βαθιά και ριζική ενδοσκόπηση, με στόχο ίσως, κάποιον ποιοτικό και συνολικό επαναπροδιορισμό, που κρίνω αναγκαίο, για να υπάρξει μια άλλη προοπτική στο όποιο συγκεκριμένο, ή μερικό ζήτημα. Ο ισχυρισμός (ή η κριτική), ότι αυτή η διαπίστωση που πρόβαλα, είναι κοινότυπη, ή ότι έχει διαχρονικό χαρακτήρα, που συχνά προβλήθηκε στα εδώ σχόλια, δεν μπορεί παρά να μου δημιουργήσει χαρά. Γιατί ο στόχος, που έγραψα αυτό το σχόλιο, δεν ήταν να δημιουργήσω λεκτικά σχήματα, αλλά να καταγράψω αυτή την αναγκαιότητα.
  Φυσικά υπάρχουν διαφορές απόψεων, όσο αφορά κάποιες εκτιμήσεις σημαντικών γεγονότων που προηγήθηκαν. Γι΄αυτά τα θέματα εξάλλου αναπτύχθηκε ήδη έντονος διάλογος στο ANTINEWS. Δεν αμφισβητώ, ότι σε αρκετές εκτιμήσεις μπορεί να σφάλω. Γι αυτό υπάρχει ο διάλογος και σε ένα μπλογκ, όπως αυτό, που παρέχεται χωρίς φειδώ η πλήρης δυνατότητα σχολιασμού, όσοι έχουν καλύτερα επιχειρήματα, τους δίνεται πλουσιοπάροχα ένα άριστο βήμα για να πείσουν. Πέραν αυτού όμως, δεν νομίζω ότι μπορεί να μου αποδοθεί η πρόθεση, ότι επιχειρώ να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Τις απόψεις μου τις εκφράζω, όπως και οι περισσότεροι σχολιαστές εδώ, χωρίς να προσμετράω κατά πόσο μπορούν να αρέσουν ή όχι, με μόνο γνώμονα το ψώνιο μου. Λυπάμαι, που κάποιες φορές μπορεί να στεναχώρησα φίλους συνσχολιαστές, που κατά κανόνα όμως στην εξέλιξη του διαλόγου τα βρήκαμε, γιατί κανένας μας, από αυτούς που συμμετέχουμε στο διάλογο, δεν έχουμε τίποτε προσωπικό με κάποιον εδώ.
  Γνωρίζω ότι ο σκληρός τρόπος, που είδα την πρόσφατη εξέγερση της νεολαίας (και ευτυχώς σε αυτό δεν είμαι μόνος) δημιουργεί σε πολλούς φίλους δυσανασχέτηση. Έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και άνεση χώρου, για να αντεπιχειρηματολογήσουν και να κρίνουν ή να καταδικάσουν τον οποιοδήποτε. Ας μου επιτραπεί όμως η διαπίστωση, ότι πριν φανώ σκληρός απέναντι σε άλλους, το έπραξα με τον εαυτό μου, όταν ισχυρίστηκα εδώ σε προηγούμενο σχόλιο, ότι έχω δουλέψει - άθελα μου - πάνω από τριάντα χρόνια για τη CIA. Με αυτή την διαπίστωση δεν αποσκοπώ στο να δημιουργήσω ηττοπάθεια. Αποσκοπώ σε μια άλλη παρέμβαση, στην οποία δεν επαρκούν μόνο οι προθέσεις.
  Ένας Ινδός φιλόσοφος ισχυρίστηκε, ότι τα λόγια είναι τίγρεις. Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ, τον τρόπο που τα εξαπολύουμε. Από την άλλη όμως, το βασικό επικοινωνιακό μας όργανο είναι η γλώσσα. Στην περίπτωση των Ελληνικών πρόκειται για μαχαίρι. Πράγματι ευτύχησα, όποτε, αντί το πληκτρολόγιο, πήρα στα χέρια μου τα πινελάκια ή την κιθάρα. Ποιός διαφώνησε μπροστά σε ένα πίνακα ζωγραφικής, ή ένα μπαγλαμαδάκι που φτειάχνει κέφι, νοσταλγεί ή δακρίζει;
  Ευχαριστώ όλους τους φίλους, που με αφορμή το σχόλιο που αναρτήθηκε, έκφρασαν το δικό τους προβληματισμό, την κριτική, τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις τους. Νομίζω ότι είναι όλες αξιόλογες. Κάποιοι που άνοιξαν την καρδιά τους, έχουν δημιουργήσει αναμφίβολη αμοιβαιότητα.
  Όσοι εντόπισαν ανεπάρκεια και επιζητούν πιο ουσιαστική αναζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχουν δίκιο. Σ' αυτούς που λακωνικά απόρριψαν την ανάρτηση, θέλω να πω σαν παρηγοριά, ότι αυτή δεν ήταν περισσότερο από μια φιλοξενία ενός ανοιχτόκαρδου διαχειρηστή, που αρέσκεται να προβάλει όλες τις απόψεις και να τους ευχηθώ καλύτερες αναρτήσεις.

 67. Μακρης Κωνσταντ. avatar
  Μακρης Κωνσταντ. 16/01/2009 05:10:41

  @ 36 Anonymous
  Αγαπητε φιλε ευχαριστω για τον καλο λογο,καταλαβαινω,αλλα ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ολοι εδώ μεσα ,θελουν δεν θελουν, το οικτιρουν η όχι που είναι.
  Αρκει που μιλουν Ελληνικα εστω και κορακιστικα, αθελα τους με αυτόν τον τροπο κυλαει μεσα τους η Ελληνικη Παιδεια και η Ελληνικη Γνωση.
  Πως καταντουμε ετσι, με αυτές τις καταβολες μας ,δες και τους Ιταλους ,Λαος και αυτος με Υψηλο πολιτισμο σαν τον δικο μας ,στο ιδιο χαλι βρισκεται σαν κοινωνια, οι ιδιες διαμαρτυριες, οι ιδιες βρισιες ,οι ιδιες ακροτητες.
  Ταυτοχρονα βλεπεις λαους με υποδεεστερους πολιτισμους, σημερα, να κυβερνουν να ευημερουν και να μην εχουν τα κοινωνικα προβληματα που εχουμε εμεις. Εχουν το προνομιο της μιας θεσης , της μιας αποψης , πραγμα που συνανταται και στην Βλακεια και στους Βλακες,, ενώ εμεις όπως και οι Ιταλοι ,παλιοι ,πλουσιοι πολιτισμοι, εχουμε αποψη – αποψεις.
  Δεν ψαχνουμε την αληθεια την μια και μοναδικη, αλλα επειδη εμεις δεν εχουμε απλες λεξεις αλλα εννοιες ,κινδυνευουμε να χαθουμε στα βαθη και στα πλατη των αναλυσεων των εννοιων μας.
  Ισως αυτος ηταν ο λογος που οι προγονοι μας ανεκαλυψαν , τον Δημο και την Δημοκρατια. Μονο ετσι μπορει ισως θα μπορουσαν να μονιασουν τοσες αποψεις- εννοιες. Δεν εχει πρακτικη αξια, εάν κατεχουμε την αληθεια, την γνωση, την λυση, εάν δεν μετουσιωνεται σε ΚΟΙΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΣΗ ,ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ.
  Και αυτή μετουσιωνεται ετσι, μονο στον Δημο, στην Δημοκρατια, στις Δημοκρατικες διαδικασιες και με Δημοκρατικη Συναινεση.
  Οποιος πιστευει στην επιβολη δια της βιας και σε ολοκληρωτικα συστηματα σε μια Χωρα σαν την Ελλαδα , με εστω καφρους που μιλανε και μαθαινουν αρτσι-μπουρτζι και λουλα τα Ελληνικα και την Ελληνικη παιδεια, είναι βαθεια γελασμενος. Και όχι μονο στην Ελλαδα αλλα και σε λαους που ρεει στο αιμα τους εστω και ψυγματα αρχαιων «ψαγμενων» πολιτισμων.
  45 @ τρια πουλακια καθονταν
  Μη ριχνεις τα άγια τοις κυσι..
  Διαφωνωντας, επιτελους συμφωνουμαι. Ευχαριστω και αναγνωριζω τον σεβασμο εκφρασμενο με το λεπτο σου χιουμορ. Σου διαφευγει κατι όμως.
  Εγω δεν ειμαι Μυστης αλλα Γνωστης πανω στο πετσι μου.
  Και ακριβως επειδη αυτό, είναι αναποσπαστο μερος από τα «Αγια μου», επιτελους πρεπει καποιος να πει και καποιες αληθειες. Οσο υπευθυνη είναι η Δεξια άλλο τοσο είναι η Αριστερα για αυτην την καταντια του σημερα. Επιτελους πρεπει να σταματησει αυτό το παραμυθι και η ηρωοποιηση.
  Από την ωρα που χυνεται αιμα και δει αδελφικο χανωνται όλα τα δικια. Λογω καταγωγης πολλες φορες με καλεσαν σε συγκεντρωσεις του ΚΚΕ και πηγαινοντας εκει, ενοιωθα πνιγμενος, ενα κλιμα αποπνικτικο στην ατμοσφαιρα, του κυνηγημενου του αποδιωγμενου μια μυστικοπαθεια λες και προετοιμαζοταν η επανασταση τις επομενες μερες. Μονο που επανασταση δεν δικαιουται πλεον από μακρου να ευαγγελιζεται το ΚΚ.
  Όταν μια ιδεολογια εχη μετεξελιχθει σε εξουσια και Καθεστως ,εστω και στην ΕΣΣΔ ,και με τα τραγικα αποτελεσματα του 90 δεν δικαιουται πλεον να μιλα για επαναστασεις και Δικτατοριες του Προλεταριατου. Δεν μπορει να παιζει αυτά τα παραφυση παιχνιδια, επαναστατες με κομμα μεσα στο κοινοβουλιο. Η μετεχεις η δεν μετεχεις στον Δημο.
  Και να σταματησει αυτό το μεγαλο ψεμα. Δεν είναι και δεν ηταν ποτε ουτε τοτε το ΚΚ η πλειοψηφια στην Αριστερα ,ηταν το πιο οργανωμενο και δυναμικο τμημα αυτης και για αυτό ηγηθηκε του Αγωνα. Ουτε αριστερα όπως την θεωρει μεσα στην συνειδηση του ο Λαος είναι η Παπαρηγα με το εντιμο μεν, αλλα στενο πευματικο πεδιο της, με τα κομματικα τσιτατα, ουτε η Υστερικια Κανελλη ,που αφου στα νιατα της φλερταρε με τους Βαρδινογγιαναιους τωρα στα δυσμας και πισω πισω , ουρλιαζει σαν μαιναδα απομυζωντας την κομματικη μισθοδοσια και την δημοσιοτητα που τοσο τις λειπει.
  Αν θεωρειται αριστερα σημερα αυτή που εχουμε ,τοτε είναι για κλαματα και δεν είναι παραδοξο που δρεπει δαφνες, μια Δεξια με ένα ΚΚ και μερικους τζιτζιφιογκους χαβαλεδες.
  Κατ`αρχας σημερα μεγαλο μερος της αριστερας εχη αστικοποιηθει και δεν είναι κακο αυτό ουτε κατ`αναγκη κατακριτεο όπως κανουν ορισμενοι, που αναπολουν χωραφια και ρυακια με γαργαρα νερα. Τα δουλεψε ,υπεστη τα χιλια μυρια δεινα για να τα αποκτησει και δικαιουται να ζει με τις δυνατοτητες του σημερα και της τεχνολογικης εποχης μας. Το κακο είναι που δεν μπορει μια τετοια ξεπερασμενη αριστερα να εκφρασει και να δωσει λυσεις σε αυτόν τον κοσμο. Συγχρονη αριστερα ,γιατι είναι μεγαλη και βαθεια συζητηση, κατά την γνμη μου βεβαια, είναι ο ξεχασμενος δημαρχακος στην Μεσσηνια του ΚΚ που τον ψηφιζουν ολοι οι συγχωριανοι του γιατι αγωνιζεται για ολους ασχετως, πιστευω.
  Στην συγχρονη αριστερα καλλιστα μπορουσε να ανηκει η γυναικα του Ρουσβελτ ,που όπως διαβασα ηγηθηκε το 30!! Καμπανιας να καλλιεργουν τα οπωροκηπευτικα στον κηπο τους ,με επιτυχια 70% ,και αρα εμμεση ενισχυση του εισοδηματος. Δεν σας κανει αυτή, για εκπροσωπος της αριστερας και για παραδειγμα δρασης; Επειδη είναι γυναικα αμερικανου προεδρου; Τι παρωπιδες!! Και ποιος κανει ο Τρεμοπουλος και οι Οικολογοι ,που τους εκσενδονισαν στα υψη ξαφνικα οι δημοσκοποι; Τι πιο επαναστατικο και αριστερο σημερα ,να καταργησει η αριστερα τις νεολαιες μεσα από τα πανεπιστημια. Ναι πρωτη αυτή να ηγηθει αυτης της κινησης. Ετσι ο λογος της θα αρχισει να ακουγεται και από πιο ευρεα στρωματα της κοινωνιας. Τι παει να πει κομματικη νεολαια; ποιος απαγορευει στα παιδια να συμμετεχουν σαν μελη ενός κομματος; Κανενας.
  Αυτή είναι η αριστερα; εμπορακος; βρηκα παγκο να πουλησω την πραγματεια και τον απλωσα; Αυτή είναι λογικη μικρομαγαζατορα και λαικατζη όχι ενός φορεα ιδεων και αξιων. Γι αυτό μιλησα ,και αλλα πολλα μπορω να πω γιατι εγω δεν ειμαι Καρατζαφερης να πεταω λασπη σε εντιμους ανθρωπους και κομματα .
  Εγω μπορω και ξερω ότι είναι εντιμοι, ειλικρινεις, με αγαθες προθεσεις και οραματα αλλα δυστυχως παρωχημενοι και αυτό αθελα τους μεν ,τους μετατρεπει σε οπισθοδρομηση της κοινωνιας.
  Πρεπει να αποκτησουν νέο λογο και σταση θετικη και δυναμικη μεσα στην κοινωνια που συμμετεχουν.
  @ 68 archaeopteryx
  Αντι για απολυσεις ετσι ακριτα ,τι θα ελεγες ξεσκαρταρισμα βασει φορολογικης δηλωσης και περιουσιακων στοιχειων και εισοδηματων και την θεση εάν δεν καλυπτεται εκ των ενδων, να την παρει καποιος ανεργος. Δεν μπορει κυρια να εχει και να εκμεταλευεται δυο συγκροτηματα αρκετα μεγαλα οικιων σε κοσμικο θερετρο και να τα ξυνει στον Δημο του Νησιου της. Δεν μπορει Δημοτικο συμβουλι,o εμμισθο να αποτελειται από Δημοσιους υπαλληλους πρωην-νυν και συνδικαληστες.
  Χρειαζονται τομες αλλα με προσοχη ,ευαισθησια και τολμη και όχι γιουρια και ιαχες πολεμικες, όπως κανουν οι Νεοδημοκρατες.
  Να νοιωθει ο κοσμος ότι πας να δωσεις πραγματικες λυσεις με συνεση και συμπονοια και όχι ότι πας να παρεις κεφαλια.
  @ 65 Στελιος
  Σωστα τα λες ,αλλα εάν δεν ξεκαθαρισουνε με τα παρωχημενα και τις ιδεοληψιες τους ,δεν προκειται να γινει τιποτα καλο και η κατασταση θα τελματωνεται χειροτερα.
  Οι λυσεις είναι γνωστες εδώ και καιρο και γνωστες σε ολους μας τουλαχιστον τους συμμετεχοντες εδώ. Και δεν αναφερωμαι στις τετριμενες αναλυσεις των Διεθνων οργανισμων και Κουραφεξαλα. Αυτες ποτε δεν εδωσαν λυσεις, οι λυσεις θα βρεθουν από εμας.
  Οι διεφθαρμενοι που κυβερνουν και τα κομματα εξουσιας επαναπαυονται στην διεθνη συγκυρια και στην δυνατοτητα δανεισμου για να επιβιωση το συστημα,ισως με λιγες σπρωξιες,ισως με λιγη η πολύ σκληρυνση των «δημοκρατικων διαδικασιων», αστυνομικα μετρα κτλ.
  Αλλα το γυρισμα σελιδας και η ανακαμψη και σε οικονομικο επιπεδο μονο από τα” σωθικα μας” θα γινει.
  Αν περιμενεις να ακουσης, και από εμενα οικονομικες αναλυσεις ,παρ`ολο που από μικρος ζουσα μεσα στις αγορες ,τις μελετω τις προσεχω ,αλλα δεν τις θεωρω πρωταρχικο κριτηριο επιλογης.
  Το κατασταλαγμα των εμπειριων μου;
  η πιο πρακτικη,κρουστη και εξοχως δημιουργικη και με πρακτικα αποτελεσματα είναι ότι το τιμονι του μαγαζιου πρεπει να το αναλαβουν αυτοι που προτεινει ο προφητης στο 39 . οσο και να παραξενευει καποιους.
  Στους ποιητες μονο αυτοι βλεπουν το Μελλον.
  Μια φορα καταστραφηκα και εψαχνα να στησω νεα δουλεια . Αγορασα ένα ΦΑΞ το εγκατεστησα σπιτι μου και αρχισα να επικοινωνω με εταιρειες .Διαλεξα τις καλυτερες,τις μεγαλυτερες ,τις πιο σπουδαιες στον κλαδο, βασισμενος στην απλη λογικη ότι για να είναι όλα αυτά ,κατι καλο θα εχουν. Ουτε λεφτα ,ουτε χρονο για να κανω ερευνες αγορας κτλ.ειχα. και επρεπε να δωσω λυσεις βιοποριστικες επειγουσες.
  Χτυπωντας πορτες καποια παντα ανοιγη ,ανοιξ,ε τους καταφερα να μου δωσουν και πιστωση και αρχισα να πουλαω. Ολοι με ελεγαν τρελλο που πουλαγα κατι που ειχε την διπλη τιμη από αυτές τις αγορας. Μετα από τρια χρονια ,ολοι μεγαλοι και μικροι με κυνηγουσαν από πισω.
  Ποιητες θελει ,Κατασκευαζειν και Χαιρειν ,οραματικη και σκληρη εντιμη και με πιστη στον στοχο προσπαθεια. Ανθρωπους με διαθεση να ξεσκονισουν και να αξιοποιησουν αυτά που εχουμε πρωτα από όλα.
  Η χωρα χρειαζεται νέο οικονομικο μοντελο ,αλλα αυτό ανηκει στα μακροπνοα, να γινει και αυτό ,ανθρωπους εχουμε ,γνωστες και ειδικους. Αλλα πρωτα στεργε τα παροντα και επεδιωκε τα βελτιο. Η Ανοργανωσια μας είναι και δυναμη μας. Αν οργανωσουμε αυτά που εχουμε ηδη θα ξεπεταχθουν νεες δυναμεις ευκαιριες δυνατοτητες.
  Να προχωρησουμε σε γρηγορες ριζοσπαστικες λυσεις και οργανωσουμε πρωτα αυτά που εχουμε, δουλειες, καλλιεργειες κτλ και με σοβαροτητα αντιμετωπισουνε αυτά που εχουμε ηδη,χρονια τωρα αυτή η χωρα περναει διαδοχικα από διαφορες φασεις και χωρις να εχη ολοκληρωσει τον κυκλο της μεταπηδα στον επομενο. Δεν οργανωσαμε την Γεωργια ,την παρατησαμε στην μεση και στραφηκαμε στις υπηρεσιες. Το ιδιο με την Βιομηχανια, το εμποριο κτλ. Αρα εχουμε ηδη μισες δουλειες αφησει παρατημενες. Αυτές να πιασουμε πρωτα και θα γεννηθουν γρηγορα καινουργιες δουλειες.
  Αν η Χωρα μπει στην διαδικασια του αφυπνισμου και του ψαξιματος για λυσεις ,θα βρεθουν ,αλλιως θα ακους τα τετριμμενα ,απελυσε ,διωξε, κοψε. Και για ονειρο παπαροκουβεντες για πρασιμες οικονομιες και πρασινα αλογα. Αυτά ισως στο μελλον τωρα χρειαζομαστε ,τωρα τι γινεται. Πρακτικοτητα και Γνωση.
  Πολλα ειπα και πηρα χωρο από τον φιλο μου τον Μποτιλια αλλα ειπα σημερα, να σας ριξω και εγω την δικια μου Μποτιλια στο πελαγος του Antinews.
  Να ειστε ολοι καλα και χαιρωμαι που συναντω ανθρωπους με περιεχομενο.

 68. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 16/01/2009 09:22:18

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Κ.ΜΑΚΡΗ. ΜΕΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

 69. donaE avatar
  donaE 16/01/2009 10:01:26

  @73 Στελιος
  Το πλεονεκτημα ειναι οτι το 'βλεπεις' ετσι.

 70. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 16/01/2009 10:59:24

  @ 81 – 82 Anonymous
  Φιλε δεν ισχυριστικα ότι διαθετω ουτε λογοτεχνικα ουτε πανεπιστημιακα πρωτεια. Αλι σε σενα που στην Χωρα της ποιησης, δεν ξερεις να διακρινεις το «ποιητικη αδεια» . Δεν προσεβαλα κανενα και ουτε εχω αναγκη και διαθεση να προσβαλλω κανενα.
  Σχημα λογου ,ατυχες ισως , κατά την γνωμη μου όχι , δεν αισθανομαι να με μειωνη σε κατι, ο λαικος και πεζοδρομιακος λογος για να τονισω καποια πραγματα .Και αλι σε σενα που σε απασχολει ο τονος και περισπωμενη και δεν μπορεις να διακρινεις την αυθορμητη γραφη ,χωρις τα φτιασιδωματα και τον εκ των υστερων προσεκτικο «καλλωπισμο» του λογου. Εγω θα σου προτεινα , αντι να ψαχνεις , για τονους και περισπωμενες , να προβληματισθεις καλυτερα, γιατι μας επικυριαρχουν οι Αγγλοσαξονες και η κουλτουρα τους. Γιατι αυτοι παραγουν σημερα πολιτισμο και τεχνολογια, χωρις ουτε να εχουν υπ`οψιν τι παει να πει τονος και περισπωμενη, και εμεις δεν παραγουμε τιποτε ,παρα μονον μιζερια , κακομοιρια και χωλη. Αν εχης και άλλες αντιρρησεις ,γραψτες και ευχαριστως να σου απαντησω αργοτερα, γιατι τωρα πρεπει να παω σε καποιες δουλειες.

 71. Στελιος avatar
  Στελιος 16/01/2009 11:50:55

  @donaE

  Χαιρομαι που συμφωνουμε.

 72. Στελιος avatar
  Στελιος 16/01/2009 11:53:48

  @Κωνσταντινος

  Κι εσυ τα λες πολυ ωραια και πιο κυνικα. Μπαινεις και στην ουσια του θεματος. Σωστα αναφερεις οτι τις λυσεις τις ξερουμε ολοι...εδω και καιρο.

  Δεν εφαρμοζονται ομως επειδη εχουμε γινει ενας υποτακτικος λαος γεματος απο "πουθεναδες".

 73. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/01/2009 14:56:32

  @Μακρής Κωνσταντίνος
  "ΔΙΟ ΕΠΑΙΣΘΑΙ ΤΩ ΚΟΙΝΩ. ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Δ' ΕΟΝΤΟΣ ΞΥΝΟΥ, ΖΩΟΥΣΙΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΩΣ ΙΔΙΑΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΦΡΟΝΗΣΙΝ"
  και
  ΕΑΝ ΜΗ ΕΛΠΗΤΑΙ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΝ ΟΥΚ ΕΞΕΥΡΗΣΕΙ. ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟΝ ΕΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΝ
  Είναι ιδιαίτερα παρήγορο όταν προσπαθούμε να κάνουμε επίκαιρες μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες τα διδάγματα του Μεγάλου Ηράκλειτου.

  @FactorX
  Η φωτογραφία με την "σκοτεινή" βάπτιση αποτελεί ακόμη μια έξοχη σύνθεση με βάθος, που από μόνη της καθιστά περιττές όλες τις λεκτικές αναλύσεις.

 74. fantomas avatar
  fantomas 16/01/2009 18:10:28

  πανεξυπνη

  ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ...... ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ????

 75. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 16/01/2009 23:38:10

  Ποιά απ' όλες;

  Αν εννοείς αυτή με την βάφτιση, δεν μου άρεσε καθόλου κι ας παρεξηγηθώ.

 76. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 16/01/2009 23:39:46

  Ουυυπς
  εξηγούμαι, μόνον στην φωτογραφία αναφέρομαι.

 77. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/01/2009 10:57:47

  Αγαπητέ Κωνσταντίνε Μακρή,

  Πολύ καλά και ωραία όλα αυτά που λες, αλλά έχω μόνον μια μικρή ένσταση: γιατί είναι ανάγκη αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως "σωστό" να το ορίζουμε ως "αριστερό"; Ο ορισμός της "αριστεροσύνης" που δίνεις μέσα από τα πολλά παραδείγματα που έφερες θα έλεγα ότι παραπέμπει στο σωστό, παραπέμπει στην αρετή. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι όλα αυτά που συνηθίσαμε να θεωρούμε "δεξιά" τελικά είναι η φθορά που δημιουργεί ο μακροχρόνιος συγχρωτισμός με την εξουσία, ο καθεστωτισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολύ πιο "δεξιός" από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό γιατί κυβερνάει ιδεολογικά εδώ και τουλάχιστον 20-25 χρόνια και έχει συμπτώματα ιδεολογικού καθεστωτισμού.

  Τι είναι λοιπόν αριστερό και τι δεν είναι; Θα έλεγα να ψάχνουμε το σωστό και να αφήσουμε το "αριστερό". Πολλοί δεξιοί συμπολίτες μας έχουν πρόβλημα με το "αριστερό". Το να βαφτίσουμε το σωστό "αριστερό" διχάζει, και δεν ενώνει. Εξίσου και το αν βαφτίσουμε το σωστό "δεξιό".

 78. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 17/01/2009 14:20:19

  @Επώνυμος
  Ενώ οι ταμπέλες ιστορικά ξεπεράστηκαν, η ουσία μας περιμένει. Συγνώμη που θα το εκφράσω για λογαριασμό του Κωνσταντίνου: Ο Κωνσταντίνος το γνωρίζει, γι αυτό ακριβώς κοπιάζει και είναι πολύ σωστός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.