04/10/2013 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χοντρό χέρι της προέδρου των δικαστών στους δημοσιογράφους

Ευθύνες σε δημοσιογράφους της τηλεόρασης και σε εφημερίδες, οι οποίοι σχολίαζαν τη μή προφυλάκιση των τριών χρυσαυγιτών, ως «απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των Δικαστικών Λειτουργών» επιρρίπτει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, ενώ ταυτόχρονα, εκφράζει τη στήριξή της για τους δικαστικούς που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση σημειώνει:

«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας, προς τους δύο ανακριτές-Προέδρους Πρωτοδικών κ.κ.Γεωργουλέα και Παπακώστα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι Δικαστές. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους δύο Εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο & Μαυροπούλου.

Επικρίνουμε έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανωτάτους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της «Χρυσής Αυγής» (όπως π.χ. απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ).

Οι συμπεριφορές αυτές, όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των Δικαστικών Λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θεωρώ ότι από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλώ όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης(Δικαστές και Εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, Καθηγητές των Νομικών Σχολών) να επαγρυπνούμε για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρ. 87)και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν.

Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους Δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους.

Η Πρόεδρος

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. yellow avatar
  yellow 04/10/2013 16:11:49

  Μπράβο!!

 2. Tassos avatar
  Tassos 04/10/2013 16:21:34

  Η εποχή των αυθεντιών και των "ελέω Θεού απονεμόντων Δικαιοσύνη" πέθανε. Και οι κρίνοντες κρίνονται.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Tassos 05/10/2013 10:49:35

   Όταν εκδοθεί η κρίση τους. Προ αυτού, είναι ύποπτο να εκφράζονται απόψεις. Και σίγουρο μη δημοκρατικό...

 3. nikos avatar
  nikos 04/10/2013 16:32:38

  Αν και δεν τους πάω καθόλου τους δημοσιογράφους άλλο τόσο δεν πάω και τους δικαστές. Πριν αρχίσει η κυρία Θάνου να κατακεραυνώνει δημοσιογράφους να ψάξει το δικό της σινάφι.
  Να ρωτήσει αυτούς που έδωσαν 8 φορές αναβολή στην "αγανακτισμένη" Σκορδέλη με τα ψεύτικα πιστοποιητικά του ναζιστή ψυχιάτρου, γιατί;
  Κανένας από αυτούς τους δικαστές δεν μπήκε στην διαδικασία να ελέγξει τα προηγούμενα πιστοποιητικά ποιος τα υπέγραφε και γιατί; Να ρωτήσει η κυρία Θάνου τους δικαστικούς λειτουργούς που κρατούσαν βαθιά, πολύ βαθιά στα συρτάρια τους τις καταγγελίες για ρατσιστική βία από μέλη της ΧΑ. Η αδράνεια της δικαιοσύνης, μαζί βέβαια με την αδράνεια - ανοχή κυβερνήσεων και αστυνομίας γιγάντωσαν και αγιοποίησαν την ΧΑ στα μάτια των εξαθλιωμένων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

 4. giorgos avatar
  giorgos 04/10/2013 16:52:19

  Αν η κυρία έχει δίκαιο πρέπει να το επιβάλει πολύ απλά ασκώντας διώξεις σε όσους δημοσιογράφους παραβίασαν τον νόμο "ταράζοντάς τους στην νομιμότητα" αυτή άλλωστε είναι η αρεοπαγίτης ..........

  • manos avatar
   manos @ giorgos 04/10/2013 17:42:24

   για να ασχολούνται μαζί της μετά επί 1 χρόνο συνεχόμενο πρωί μεσημέρι βράδυ. Άστα φίλε τη χώρα την ελέγχουν τα ΜΜΕ και εσείς στην περίπτωση της ΧΑ, δε μπορείτε να το δείτε διότι απεγνωσμένα ποθείτε τον εξωβελισμό της για να πάρετε πίσω τις χαμένες ψήφους, αλλά...........................

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/10/2013 17:23:30

  Που ήταν το αλάνθαστο κριτήριο των δικαστικών, όταν απελευθέρωσαν τους Κασιδιάρη και σια, και αμέσως είδαμε βιαιοπραγίες και εξυβρίσεις μέσα ακόμη στο προαύλιο των δικαστηρίων;
  Και εν πάση περιπτώσει, όταν ο Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει και να κλωτσάει οπερατέρ κλπ πάντα μέσα στο προαύλιο των δικαστηρίων, γιατί δεν βρέθηκε ένας εισαγγελέας (έστω από τα βίντεο των ειδήσεων) να ασκήσει δίωξη;
  Αλλού για αλλού οι δικαστικοί μα, δυστυχώς.
  Έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο από το κοινο περί δικαίου αίσθημα.

  • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
   Γεωργία Βασιλειάδου @ Strange Attractor 04/10/2013 20:31:07

   Εδώ κυκλοφορούν ελεύθεροι οι Σημίτης, ΓΑΠ, Βενιζέλος (ένοχοι εσχάτης προδοσίας) και κανείς Εισαγγελέας δεν διανοήθηκε ποτέ για την τιμή των όπλων, ν΄ασκήσει μία δίωξη! Φαγωθήκατε με τον Κασιδιάρη που κλώτσησε τον οπερατέρ! Ακριβοί στο πίτουρο και φθηνοί στο αλεύρι....
   (Φυσικά και δεν είμαι συμπαθούσα τών Χρυσαυγιτών, αλλά οι ανθρωποφάγοι δημοσιοκάφροι και οι λοιποί του θεατρικού που επί μία εβδομάδα τώρα παρακολουθούμε άφωνοι, δεν είναι και πολύ καλύτεροι, ούτε άμεμπτοι).

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 04/10/2013 17:48:33

  Kαλά τά λέει,ἀλλά μήν ξεχνᾶ ὅτι κάποιοι δημοσιογράφοι παίρνουν στό τηλέφωνο κάποιες εἰσαγγελεῖς ὅποτε θελήσουν,ἰδίως ὅταν πέφτουν χαστούκια σέ τηλεοπτικά πάνελ...

  • GO avatar
   GO @ Κυθήριος 04/10/2013 18:45:17

   Εγώ λέω να σχολιάσουμε και την κυριολεξία του τίτλου. Έχει το ενδιαφέρον της, από μια άλλη οπτική γωνία! Τι λες;

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/10/2013 18:10:45

  Σωστός αλλά τα ΜΜΕ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα εκαμμένα εδώ και δεκαετίες. Κάποιος να τους μαζεψει λοιπόν και ας κάνει την αρχή και η κυρία Θάνου. Μαζί της!

 8. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 04/10/2013 19:03:47

  Μετά από αυτό το πολύ σημαντικό που ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης ("Επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση σε δικαστικό πεδίο"), καλό θα είναι η κα. Θάνου να τον καλέσει να το συζητήσουν, να το ερευνήσει και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν όντως ισχύει, και να κατονομάσει αυτούς που επιχείρησαν την πολιτική διαχείριση.

  Κα. Θάνου ο λόγος σε εσάς... Βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας για να καθαρίσει (αν φυσικά αληθεύουν οι ισχυρισμοί) το θολό τοπίο. Σας ευχαριστώ προκαταβολικώς.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/10/2013 19:08:39

  Και οι 2 κατηγοριες λειτουργών (και η δημοσιο-γραφία λειτούργημα είναι, - και "4η εξουσία" - όχι απλό επάγγελμα), είναι ¨γυναίκες Καίσαρος".
  Πρέπει να είναι, αλλά εξίσου και να φαίνονται τίμιες.
  Φαίνονται;
  Και μη ρωτήσει κανείς: Ποιός αξιολογεί;
  Ο κυρίαρχος. Δηλαδή στις Δημοκρατίες, οι πολίτες.
  Όλες οι εξουσίες υπόκεινται στην κρίση και αξιολόγηση των πολιτών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προυπόθεση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω αξιολόγησης απο τον κυρίαρχο.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Uncle Stgm 04/10/2013 19:29:07

   Γιατί ρωτᾶς μόνο ἄν φαίνονται τίμιες;
   Εἶναι;

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Uncle Stgm 05/10/2013 00:36:41

   Εμένα πάντως η Τρέμη και ο Πρετεντέρης μου φαίνονται ο "κυρίαρχος" παρά οι πολίτες....

 10. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 04/10/2013 19:25:29

  Δεν είμαι ειδικός, αλλά κάτι δε μου κολλάει εδώ: Λέει ο εισαγγελέας για το Μιχαλολιάκο "...συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος της οργάνωσης και δυνατότητα κατεύθυνσης των εναπομεινάντων μη εισέτι εντοπισθέντων μελών αυτής..." και γι αυτό ζητά την προφυλάκισή του. Για τον Πατέλη: "...είναι πιθανό να διαπράξει «και άλλα εγκλήματα» καθώς εμφανίζει «διαρκή και αδιάλειπτη ενεργοποίηση του στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης..." και ζητά και τη δική του προφυλάκιση. Μα αν δέχεται το ενδεχόμενο η Δικαιοσύνη να είναι η ΧΑ εγκληματική οργάνωση, που πιθανόν με την κατάλληλη καθοδήγηση να συνεχίσει την εγκληματική της δράση, γιατί αποφυλακίζει τότε ηγετικά στελέχη όπως ο Κασιδιάρης, αυτός δεν έχει "δυνατότητα κατεύθυνσης των εναπομεινάντων μη εισέτι εντοπισθέντων μελών"; Ο Πατέλης είναι ψηλώτερα στην ιεραρχία ή είναι πιο επικίνδυνος;
  Αντί λοιπόν η κα Θάνου να βάζει χοντρά χέρια σε οποιονδήποτε, μήπως θα ήταν καλύτερα να φροντίσει οι δικαστικές αποφάσεις να είναι συνεπείς μεταξύ τους;

  • George avatar
   George @ MAYRO XABIARI 04/10/2013 22:48:30

   Εγώ κι αν δεν είμαι ειδικός, απλά μια σκέψη: Δεν πρέπει να υπάρχει και κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι ο Κασιδιάρης είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης? Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κάθε μέλος του πολιτικού κόμματος ΧΑ είναι και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης μέσα στη ΧΑ. Δηλώνει υπεύθυνος τύπου του κόμματος, πως δένεις ότι είναι και στην εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε τον Φύσα (και όχι απλά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΧΑ)? Και αν δεν το δένεις πως μπορείς να πεις ότι μόλις βγεί θα πάει να φάει κι άλλον? τον αφήνεις για να αποφασίσει η δικαιοσύνη και την πληρώνει τη νύφη ο κάμεραμαν :-)

   • karasumi avatar
    karasumi @ George 05/10/2013 00:12:57

    Μα τότε δεν του βάζεις ούτε περιοριστικους όρους. Η υπάρχουν στοιχεία ότι είναι στην οργάνωση οπότε όπως και ο Μιχαλολιακος στη μπουζου, η όχι, οπότε ούτε περιοριστικοι όροι...

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/10/2013 20:05:02

  Το "είναι" θελει πιό πολύ και βαθύ ψάξιμο.
  Άς αρχίσουμε απο το απλό (και ως άσκηση), και μετά εμβαθύνουμε...

 12. Δημήτρης Π. avatar
  Δημήτρης Π. 04/10/2013 20:32:00

  Διότι για να ασκηθεί ποινική δίωξη στα εν λόγω αδικήματα (απλή σωματική βλάβη, εξύβριση) απαιτείται έγκληση από τον παθόντα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Δημήτρης Π. 04/10/2013 21:32:12

   Προφανώς έχεις δίκιο για να το λες, αλλά απορώ: Αν με πλακώσει κάποιος στο ξύλο εντός των δικαστηρίων, και μπροστά σε αστυνομικούς, και με κάνει γκάιντα, θα πρέπει να τρέξω στο τμήμα να κάνω μήνυση για να τον πιάσουν;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Strange Attractor 05/10/2013 10:50:56

    Ναι. Δυστυχώς αυτό προβλέπεται. Θα σας χωρίσουν οι αστυνομικοί αλλά θα σε ρωτήσουν αν θα υποβάλλεις μύνηση. Αν ναι, θα τον συλλάβουν. Αλλιώς...

   • Δημήτρης Π. avatar
    Δημήτρης Π. @ Strange Attractor 05/10/2013 11:36:34

    Στο παράδειγμά σου πρόκειται για αυτόφωρο πλημμέλημα που εννοείται δεν χρειάζεται έγκληση (πρέπει να τον καταδιώξουν αστυνομικές δυνάμεις ή /και πολίτες). Όμως, αν σε πλακώσει στο ξύλο βουλευτής, επειδή απολαμβάνει τη βουλευτική ασυλία και δεν είναι αυτόφωρο κακούργημα, απαιτείται έγκληση και κατόπιν άδεια της Βουλής για κίνηση της ποινικής δίωξης.

 13. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/10/2013 20:43:27

  Οταν συνεδριαζει το "σιναφι σου" με μοναδικο σκοπο να ευλογησει μισθολογικα τα γενεια του, σκορπωντας για χρονια χιλιαδες αναδρομικα που τα διεκδικουν ακομα και σε καιρο κρισης, τοτε δεν μπορεις με τιποτα να πεισεις για το δικιο σου, εστω κι αν πραγματικα εμφανιστηκε τελικα ο λυκος....

 14. 13 avatar
  13 04/10/2013 22:28:40

  Οταν έκανε το σόου του ο Κασιδιάρης, το να τον πιάσουν αμέσως, ήταν θέμα αστυνομίας και εποπτείας του γύρω δημόσιου χώρου.Δεν φταίει εκεί η δικαστική αρχή φυσικά.Οι δημοσιογράφοι για τη τηλεθέαση πάντα βάζουν πολύ σάλτσα.Είναι σχετικοί ή άσεχτοι όλοι αυτοί οι δήθεν στα κανάλια που παριστάνουν οτι ξέρουν την υπόθεση, όταν δεν έχουν πρόσβαση στην απολογία και σε όλη αυτή τη διεργασία?Μάλλον είναι άσχετοι... Είναι δυνατόν να έχουν πρόσβαση οι δημοσιογράφοι σε ευαίσθητα δεδομένα που άπτονται με έρευνα της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ?Μάλλον μετέδιδαν στο κόσμο άλλα αντί άλλων, βλέποντας απο τη κρίση των δικαστών.Εάν φτάνει στο σημείο να κάνει δημόσια δήλωση η πρόεδρος των δικαστών, κάπου είναι σοβαρό το ζήτημα...

 15. Tasos avatar
  Tasos 04/10/2013 23:25:17

  Μάλιστα, αντι να ασχοληθούμε με την ουσία των λόγων, ως κλασικοί Έλληνες σχολιαστές κοιτάμε τη ταμπέλα αυτού που λέει κάτι και κλασικά αντί για την ουσία λέμε μα εσείς που τότε κάνατε αυτό και όχι το άλλο, άρα είστε και σεις κακοί κλπ σα ποδοσφαιροκουβέντα όπου όλες οι αρχές είναι διεφθαρμένες άρα θα πρέπει δια νόμου να καταργηθεί η δημόσια άποψη όταν εκφέρεται από κάποιο όργανό τους.
  Απλά είναι τα πράγματα. Κάνανε όργια οι δημοσιογράφοι μια βδομάδα τώρα? Ναι. Άρα σε αυτό που λέει έχει δίκιο. Έτσι σκέτα. Το αν οι δικαστές είναι αυτό που είναι από μόνοι τους, είναι άλλη κουβέντα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Tasos 05/10/2013 10:52:03

   Έτσι είναι αδερφέ. Έχουν χάσει τη μπάλα πολλοί εδώ μέσα και άλλα γράφει το άρθρο, αλλα καταλαβαίνουν και με άλλα ασχολούνται στο σχόλιο.

 16. Σιγά μη φοβηθώ avatar
  Σιγά μη φοβηθώ 05/10/2013 06:20:11

  Μπράβο στην Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την καταγγελία, κακώς όμως δεν ονοματίζει και δεν ασκεί και διώξεις στους αδίστακτους εκβιαστές υπαλληλίσκους των μεγαλοτσιφλικάδων, που έχουν εξοργίσει επί μία εβδομάδα ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης. Ο αντιφασίστας, διακρίνει το φασισμό πίσω από κάθε προσωπείο που αυτός χρησιμοποιεί.

 17. αντιρεαλιστής avatar
  αντιρεαλιστής 05/10/2013 14:51:23

  Οι Θεσσαλονικείς θα θυμούνται την υπόθεση προ ενός-δύο ετών αν θυμάμαι καλά που δικαστίνα ξυλοκοπούσε μαζί με τον άντρα της στο δρόμο το υιοθετημένο από τη Ρωσία παιδί τους,μετά από επέμβαση των περαστικών και τη σύλληψή τους μόλις πριν μερικές μέρες η υπόθεση...μπήκε στο αρχείο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.