08/02/2009 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χείρα βοηθείας Κουβέλη προς ΠΑΣΟΚ


____________________________________________________________________________________________
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,5 - 3,9 μονάδες της ΝΔ, αλλά ο Κ. Καραμανλής με 6,6 μονάδες του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ το 35,5% προτιμά κυβέρνηση Καραμανλή και το 32,4% κυβέρνηση Παπανδρέου. Έτσι ακόμα και με τα πιο ρεαλιστικά σενάρια ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης φαίνεται απίθανη (βλ. σχετικό πίνακα από το http://www.tovima.gr/).

Την ίδια στιγμή - και ενώ τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν - έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και αφήνει  ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «RealNews» ο κ. Κουβέλης μιλά ακόμα και για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

«Θεωρώ ότι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης πρέπει να ενδιαφέρει τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά», επισημαίνει. Και προσθέτει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία,«θα πρέπει όλα να εξεταστούν. Και ψήφος ανοχής και ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής και πάντοτε σε σχέση με στοιχεία δεσμεύσεων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Κουβέλης θεωρείται ως ο εκφραστής της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ.

Ερώτημα: Πότε ακριβώς θα διασπασθεί ο ΣΥΝ; Πριν ή μετά τις εκλογές;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. YiannisM avatar
  YiannisM 08/02/2009 17:55:55

  Ασφαλώς μετά..
  Θα φορέσουν κάποιοι τα κουστουμάκια τα υπουργικά.. και μετά βλέπουμε..

 2. donaE avatar
  donaE 08/02/2009 18:11:23

  υπαρχει περιπτωση να διασπασθει μετα,οταν θα εχει την εξουσια?Η πιθανοτητα υπουργουποιησης θα τους ενωσει.

 3. ll avatar
  ll 08/02/2009 18:49:23

  σωστή επιλογή.οι δρόμοι είναι πολλοί για τον ίδιο στόχο.

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 08/02/2009 19:01:49

  Εγώ (προ-/δια-)βλέπω τη διάσπαση του ΣΥΝ με αφορμή -έχει σημασία η λέξη "αφορμή"- τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 5. ll avatar
  ll 08/02/2009 19:17:59

  δεν πρόκειται να διασπαστεί με αυτά τα ποσοστά.θα ήταν κουτό αν σκεφθούμε ότι το επιθυμητό δεν είναι πάντα και εφικτό.μπορούμε όμως με σταδιακή μετάβαση και από δρόμους του εφικτού να προσεγγίσουμε το επιθυμητό.

 6. "Κόκκινος Πάνος", πίτσες μπλέ avatar
  "Κόκκινος Πάνος", πίτσες μπλέ 08/02/2009 19:26:24

  Δεξιοί, σας την έφερε ο Αλέκος κι ο Αλέξης!
  Δικό σας το φταίξιμο (αχρωματοψία μάλλον), που νομίσατε ότι είναι η Αλέκα και η Λιάνα!

 7. Orestios avatar
  Orestios 08/02/2009 19:28:36

  Θα έχει γούστο να είναι το Αλαβάνο Υπουργό Δημοσίας Τάξεως.

 8. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 08/02/2009 19:32:51

  Μια χέρι βοηθείας στον Μεταξοπουλο μια στον ΓΑΠ παλιά μου τέχνη κόσκινο …

 9. Skorpios!!! avatar
  Skorpios!!! 08/02/2009 22:48:22

  Και αυτοδυναμο να ειναι το Πασοκ στις εκλογες πρεπει να αξιοποιησει στελεχη και φωτισμενα μυαλα απο την ανανεωτικη πτερυγα του Συυνασπισμου αλλα και των οιοκολογων..

 10. dimitris avatar
  dimitris 09/02/2009 00:41:08

  σε ολα τα θεματα αυριανιστη διατυμπανιζεις τις ανοησιες σου..

 11. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/02/2009 01:02:57

  @ dimitris:

  ΟΚ, ΟΚ, ό,τι πεις! Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει!

  Απλώς περίμενε να λήξουν πρώτα οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΝ και μετά που θα δεις ότι το καζάνι που βράζει είναι τελικά... χύτρα (που σκάει αν παραβράσει), θα με θυμηθείς.

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/02/2009 02:40:22

  Πολύχρωμος και αριστερόστροφος ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρώτο ενωτικό εγχείρημα, μετά τη μεταπολίτευση, όπου συναντώνται σχεδόν όλα τα ρεύματα από την ανανεωτική Αριστερά μέχρι τους τροτσκιστές και τους μαοϊκούς.

  Πάνω από δέκα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτοι από τον χώρο της Αριστεράς συμμετέχουν ισότιμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα εάν τον τόνο δίνει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ο Συνασπισμός.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με άνεση τον πήχη του 3% στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά -σε διάστημα έξι μηνών- κατέγραψε στις δημοσκοπήσεις εκλογικά ποσοστά που φθάνουν κοντά στο 16 και 17%.

  Λειτουργία
  Μια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μια πανσπερμία κομμάτων και πολιτικών κινήσεων -σημειώνεται ότι η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί στη βάση της ομοφωνίας- που έχουν ρίζες από χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και του μαοϊσμού και του τροτσκισμού.
  Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκλεγεί βουλευτές που έχουν αναφορές στην ευρωκομμουνιστική Αριστερά, ενώ για μερικές δεκάδες ψήφους δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή η Κομουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ), η οποία έχει καταβολές από τον χώρο των μαοϊκών.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 και με ένα μικρό διάλειμμα στις ευρωεκλογές του 2004, όπου κατέβηκε μόνος του ο ΣΥΝ, ανασυντάχθηκε για να κατέλθει πλέον «ενιαίος» στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

  ΤΟ WHO IS WΗΟ

  Οι δώδεκα «μικροί» που συμμετέχουν ισότιμα
  Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), η οποία βγήκε από τα σπλάχνα του ΚΚΕ εσωτερικού. Επικεφαλής της ΑΚΟΑ είναι ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μπανιάς, ενώ εκδίδουν την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή». Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2004 η ΑΚΟΑ στήριξε ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετείχαν μόνο γυναίκες και το οποίο πλησίασε κοντά στο 1%.
  Η πιο ισχυρή δύναμη σε οργανωμένες δυνάμεις και με διακλάδωση σχεδόν σε όλη τη χώρα είναι η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ), η οποία έχει αναφορές μαοϊκές. Η ΚΟΕ εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά», ενώ το ηγετικό της στέλεχος, Ρούντι Ρινάλντι, είναι ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
  Από τον χώρο των τροτσκιστών προέρχεται η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), η οποία εκδίδει τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα «Εργατική Αριστερά». Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ο Αντώνης Νταβανέλος.
  Αναφορές στα κοινωνικά κινήματα και στις ιδέες των Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι έχει και η οργάνωση «Κόκκινο», που εκδίδει και μηναίο ομότιτλο περιοδικό. Η οργάνωση «Κόκκινο» ιδρύθηκε το 2004.
  Πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ έχουν συστήσει την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία ιδρύθηκε το 2001. Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ο Γιάννης Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ από τις τάξεις της έχει αποχωρήσει ο πρώην βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος.
  Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έχει συστήσει την κίνηση «Ενεργοί Πολίτες», η οποία μάλιστα πήρε μέρος και στις νομαρχιακές εκλογές του 2002.
  Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ στους ανένταχτους αριστερούς. Στη Συντονιστική Γραμματεία του συμμετέχουν έξι στελέχη: Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μαρία Φραγκιαδάκη, Μάκης Σπαθής, Αλκης Ρήγος, Δήμος Τσακνιάς και ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος. Μάλιστα, τόσο στην πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη του Μαρτίου όσο και στη συνέχεια έχουν κατατεθεί απόψεις για την ενίσχυση του ρόλου των ανένταχτων αριστερών κυρίως στις Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ισότιμο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Οικολογική Παρέμβαση, η οποία δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2007 από άτομα και μέλη οικολογικών ομάδων και, όπως λέει στη διακήρυξή της, αγωνίζεται για την πολιτική και κοινωνική οικολογία.
  Ισότιμο μέλος -με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος- είναι το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), το οποίο συνέχισε τη λειτουργία του μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Τσοβόλα. Με έντονες σοσιαλιστικές αναφορές και πατριωτικά στοιχεία στην πρώτη φάση συνεργάστηκε με το ΚΚΕ, αλλά στις περασμένες εκλογές συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
  Στις περασμένες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε και το «ΛΕΥΚΟ» (Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων).
  Εδώ και περίπου ένα εξάμηνο η οργάνωση «Ξεκίνημα» (Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση) έχει ανοίξει μια συζήτηση στις οργανώσεις της (η δύναμή της αντλείται κυρίως από τον φοιτητικό χώρο) για να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ιδρυτικά της στελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με τροτσκιστικές αναφορές.
  Τέλος, την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει η οργάνωση «Ρόζα», τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

  ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ Ο «ΔΙΑΣΗΜΟΣ» ΣΥΝ
  Στον μακρύ κατάλογο των κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και ανένταχτων αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ο πλέον «διάσημος» είναι ο Συνασπισμός, ενώ τον πρωταγωνιστικό τόνο δίνουν τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέκος Αλαβάνος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Τη Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

  02-05-2008
  [http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=920422]

 13. Skorpios!!! avatar
  Skorpios!!! 09/02/2009 09:10:39

  @11dimitris Αυριανιστης εγω???Σημερινος αυριανιστης και ανοητος εισαι εσυ καιτο χειροτερο επειδη σε παρακολουθω εισαι αυριανιστης του αισχιστου ειδους.Αυτα προς το παρον....

 14. adbusters avatar
  adbusters 09/02/2009 23:02:00

  @αυριανιστή όντως λες πολύ μεγάλες αερολογίες... Περίμενε την διάσπαση...

 15. Καραγκούνης avatar
  Καραγκούνης 09/02/2009 23:38:04

  Κακά λόγια για τον κουρή και την αυριανή;
  Την εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό;
  Βγενόπουλε πάρε αυριανή και άλτερ και βάψτα όλα ΠΡΑΣΙΝΑ.
  Όπως η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ θα γίνει ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.