Χαρδούβελης: «Υπάρχει σημαντική πρόοδος» στις  διαπραγματεύσεις - Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο προϋπολογισμός
27/11/2014 20:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρδούβελης: «Υπάρχει σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις - Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο προϋπολογισμός

Επισκοπώντας τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα της οποίας «επιβεβαιώνουν πως υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Το ζητούμενο, από τώρα και στο εξής, είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, με κρίσιμους παράγοντες την πολιτική σταθερότητα και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

«Η οικονομία αλλάζει σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να διερμηνεύσει στη συνέχεια τη δήλωσή του σημειώνοντας πως «τα πολύ δύσκολα, η κακή κατάσταση, νομίζω πως έχουν τελειώσει».

Χαρακτηριστικά ο κος Χαρδούβελης ανέφερε πως το 2015 «θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους - και των τόκων - χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και ότι θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο κος Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της».

Σε κάθε περίπτωση, ο Προϋπολογισμός του 2015, «θα εκτελεστεί, μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ και τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας και θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη χρονιά, βασιζόμενου στην ορθολογική περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

«Πολλοί αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά δεν είναι δική μας φουσκωμένη εκτίμηση: Την προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Και στο ερώτημα πώς θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, ο κος Χαρδούβελης εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίττα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα».

Σημαντικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. «Θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την αναχρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Και επειδή θα έρθει χρήμα στην αγορά, θα αυξηθεί η ρευστότητα και θα ωφεληθεί και το Δημόσιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κος Χαρδούβελης.

- Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΓΣ avatar
    ΓΓΣ 27/11/2014 23:19:55

    Ας πούμε μια καλή κουβέντα για την Κυβέρνηση, όταν πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.