#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2013 17:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαραμάδα ελπίδας από την συμφωνία με την ΤρόϊκαTo ποτήρι, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να το δει κανείς μισοάδειο η μισογεμάτο. Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό αυτό αν εκείνος που βλέπει μισοάδειο το ποτήρι το κάνει επειδή είναι από φύση απαισιόδοξος ή επειδή περιμένει περισσότερα από τον ίδιο. Αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο θύελλες, καταστροφές και δεινά στην Ελλάδα επειδή πιστεύει ότι θα τα κάνει καλύτερα αυτός αν πάρει την εξουσία, αυτό δεν είναι κακό. Ο καθένας μπορεί να έχει φιλοδοξίες αλλά και μια αυταρέσκεια ή μια πίστη ότι είναι ικανότερος.

Όμως, τόσο ο Τσίπρας όσο κι εκείνοι που κάνουν στείρα κριτική στην κυβέρνηση δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, απλά επιδιώκουν να φέρουν την καταστροφή και τη μαυρίλα στην ελληνική κοινωνία.

Τα παραπάνω είναι ένας πρόλογος για τα όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την οριστική συμφωνία και το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Πρώτοι εμείς στο antinews έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση κι έχουμε πει ότι δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία άλλη πίεση. Αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το αποδέχθηκε. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περιοριστική πολιτική. Όποιος ρισκάρει στην παρούσα φάση να πάει σε μέτρα οριζόντια και άδικα να είναι σίγουρος ότι έχει «τελειώσει».

Αν κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο είναι γιατί δε θέλουν την καταστροφή της χώρας. Η οποία ξεκινά από την απαισιοδοξία και την απαξίωση κάθε προσπάθειας που γίνεται. Διότι γίνεται προσπάθεια και σε πολλούς τομείς έχει αποτέλεσμα, όπως γίνονται και λάθη.

Αυτός που θα πει ότι δεν κάνει λάθη είναι ο αδρανής, ο τεμπέλης ή ο... νεκρός. Και η κυβέρνηση των τριών κομμάτων δεν είναι τίποτε από τα τρία.

Ο Σαμαράς στο διάγγελμά του και με τις ανακοινώσεις που έκανε για τη συμφωνία δεν προσπάθησε τίποτε άλλο από το να δημιουργήσει μια χαραμάδα ελπίδας. Με τη μείωση του χαρατσιού, κάπως διασκεδάζονται οι εντυπώσεις για το χαράτσι που θα ισχύσει και φέτος.

Με τις 48 δόσεις ή και παραπάνω για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώνεται κάπως η πίεση για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Με τις προσλήψεις για κάθε αποχώρηση από το δημόσιο γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο δημόσιο.

Θα πει κανείς ότι δε μπορεί να μας φορτώνουν με φόρους και μετά να πληρώνουμε σε πολλές δόσεις. Δε μπορεί να επιβάλουν χαράτσια και μετά να δίνουν έκπτωση. Και δε μπορεί να απολύουν κόσμο προκειμένου να προσλάβουν φθηνούς εργαζόμενους.

Αυτά θα μπορούσε να τα πει εκείνος που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και την εικόνα ελλιπή.

Διότι η Ελλάδα του 2013 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2008.

Λεφτά δεν υπάρχουν κι όταν βρίσκονται αυτά είναι δανεικά. Η χώρα είναι υπό οικονομικό έλεγχο, έστω κι αν δεν αρέσει σε κανέναν αυτό. Κουμάντο κάνουν οι δανειστές κι αν θέλουμε να κάνουμε εμείς κουμάντο θα πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά.

Μας αρέσει δε μας αρέσει έχουμε Μνημόνιο και μια πολιτική που καθορίζεται από τη Γερμανική κυριαρχία. Δε λέμε να σκύψουμε το κεφάλι στη Μέρκελ σε κάθε παράλογη απαίτησή της αλλά μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να διαμορφωθούν πραγματικές συμμαχίες και να απαιτηθεί η αλλαγή της δηλητηριώδους συνταγής θα πρέπει πρώτα επιβιώσουμε. Από πέρυσι κρίνεται η επιβίωση της χώρας και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο.

«Κάνουν σαν να μη καταλαβαίνουν ότι το Μνημόνιο που μας επέβαλαν οδηγεί την χώρα στη διάλυση και μέρα με τη μέρα κάνει πιθανό ακόμα και το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας» είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα από τη Λάρισα. Είναι μακριά νυχτωμένος. Όλοι ξέρουν ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο, όμως, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση εναλλακτική. Ας μας την πει ο ΣΥΡΙΖΑ να τη μάθουμε. Λογικές τύπου «θα συγκρουστούμε με τη Μέρκελ, θα της αλλάξουμε εμείς την πολιτική, θα παίξουμε στα ζάρια την τύχη της χώρας» είναι αστείες.

Γι' αυτό και πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Οι δηλώσεις του Σαμαρά είναι ρεαλιστικές. Δε σώθηκε η χώρα, αλλά τουλάχιστον γίνεται προσπάθεια, αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Με μια ένσταση: Δε γίνεται κάθε φορά που έρχεται η τρόικα να παραλύει η χώρα. Δε γίνεται ο Τόμσεν να ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει ή να εφευρίσκει καινούργια. Ας αφήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει, ας μην την πιέσουν διότι η κοινωνική και η πολιτική κρίση δεν είναι δύσκολο να συμβούν. Η κόλαση από τον παράδεισο απέχουν ελάχιστα σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/04/2013 17:51:38

  "Δε γίνεται ο Τόμσεν να ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει ή να εφευρίσκει καινούργια. Ας αφήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει, ας μην την πιέσουν διότι η κοινωνική και η πολιτική κρίση δεν είναι δύσκολο να συμβούν".

  Φυσικά και θα ανοίγει όποτε θέλει, ό,τι θέμα θέλει, ο κάθε Τομσεν που βάλαμε κριτή της επιβίωσής μας ως κράτους και ως Λαού. Τους Τόμσεν που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό δεν τους νοιάζει αν θα έχουμε να φάμε, την δουλειά τους κάνουν, και την κάνουν καλά: Μας διαλύουν. Διότι, δεν μπορεί να μας φεσώνουν με νέο χαράτσι κάθε που τους έρχεται "για να σωθεί η πατρίδα'. Αυτά αν δεν ήταν τραγικά, θα ήταν αστεία. Συγγνώμη Φάκτορα αλλά με εκπλήσσεις όταν γράφεις "ας αφήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει". Δεν μπορεί να το εννοεέις έτσι.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Νίκος Αργεάδης 16/04/2013 00:57:33

   Θα συμφωνήσω!
   Τύποι σαν το Τόμσεν δε μπορούν να αντιμετωπίζονται με τη λογική του "το παιδί θέλει, αχ ας ελπίσουμε να μπορέσει κιόλας" ούτε και με τη λογική του θύματος που παρακαλάει το βιαστή να μη το βιάσει υποθέτοντας πως μπορεί το παρακαλετό να πιάσει τόπο!
   Είναι προφανές ότι το συμφέρον τους δεν ταυτίζεται με το δικό μας ακόμα κι αν επιμένουμε στην αφελή προσέγγιση ότι "θέλουν τα λεφτά τους πίσω" άραγε θα θέλουν το πρόγραμμα να πετύχει και η Ελλάδα να αναπτυχθεί (για να πάρουν πίσω τα λεφτά).
   Εφόσον το αποτέλεσμα όμως προκαλεί ζημιά και επιμένουν στη ζημιά, η επαγωγική λογική λέει πως υποχρεωτικά δε θέλουν - απλά - τα λεφτά τους πίσω.

   • B.Q avatar
    B.Q @ Tasos 16/04/2013 09:49:08

    ''....θα θέλουν το πρόγραμμα να πετύχει και η Ελλάδα να αναπτυχθεί (για να πάρουν πίσω τα λεφτά).''
    Μάλλον θέλουν να πάρουν τα πάντα και η Ελλάδα να γίνει όμορφο Προτεκτοράτο και ιδανική Ειδική Οικονομική Ζώνη εντός Ε.Ε. Με αυτό το στόχο ως ζητούμενο, μια χαρά πάνε.....
    Στο σωστό δρόμο. Εμείς γιατί ακολουθούμε;

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ Νίκος Αργεάδης 16/04/2013 12:34:11

   Δώσαμε πολύ θάρρος στους χωριάτες ( σοιμπλε, τομσεν κτλ) περιμένετε να μην ανέβουν στο κρεβάτι?

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 15/04/2013 18:18:35

  Το άρθρο είναι συνολικά λάθος:

  Πρώτον: Το πρόγραμμα βγαίνει, βγήκε. Το 2012 έκλεισε με καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, ναι ή όχι; Ο κρ. προϋπολογισμός τριμήνου έχει "άσπρη τρύπα" 2,85 δις, ναι ή όχι; Αν συνεχίσει έτσι, πάει για "άσπρη τρύπα" 10 δις, με αυτό το ρυθμό, δηλαδή πλήρη εξάλειψη κάθε ελλείμματος. Πιο καλά και από την Γερμανία θα είμαστε. Δεν θα πάει έτσι, αλλά για να ξέρουμε τι λέμε με το "βγαίνει" ή "δεν βγαίνει". Και δεν μιλάμε για τον μέσο Έλληνα που καταστρέφεται. Το πρόγραμμα εννοείται ότι είναι για το κράτος και ως προς το κράτος βγαίνει. Τελεία.

  Δεύτερον: Ασφαλώς και υπάρχει εναλλακτική στο Μνημόνιο. Πάντοτε υπήρχε. Ήταν και είναι η λεγόμενη "άτακτη χρεωκοπία", που εμφανίζεται ως μπαμπούλας για την επιβολή των εξοντωντικών μέτρων και το πλιατσικολόγημα του δημόσιου πλούτου. Το ότι η χώρα ουδέποτε προετοιμάστηκε για αυτό το σενάριο ήταν που την έκανε έρμαιο των εκβιαστών. Αντί αυτού, όσοι προσπάθησαν να αρθρώσουν αντίλογο συκοφαντήθηκαν ότι ανήκουν στο λεγόμενο "λόμπυ της δραχμής", που αποτελούνταν από απαίσιους που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και περίμεναν (ή επεδίωκαν) την "άτακτη χρεωκοπία" για να τα αγοράσουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί (ενώ αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το αντίθετο, ε;). Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε προτού να ανοίξει ένας δημοσιος διάλογος που θα μπορούσε να είχε αποφέρει εναλλακτική στους εκβιασμούς.

  Τρίτον: Το ποτήριο αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς μισογεμάτο, έχει σχεδόν γεμίσει. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να βγει από τα Μνημόνια. Μην ξεχνούμε ότι έδιναν προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο, ο Μάρτιος πέρασε και τώρα το επόμενο ορόσημο δεν το ξέρει κανείς. Να σας το πω εγώ; Είναι η θριαμβευτική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρήματος και η πανηγυρική λήξη της ελληνικής κρίσης, που θα συνοδευτεί με τρελό παρτι ανόδου όλων των ελληνικών αξιών, όταν θα έχουν αγοράσει όσοι θέλουν να αγοράσουν. Θα με θυμηθείτε, θα το δείτε, όπως βγήκε αυτό που φώναζα από τον Σεπτέμβριο για την βελτίωση των ελληνικών οικονομικών δεικτών.

  Τέταρτον και κυριότερον: η εναλλακτική σε σχέση με το Μνημόνιο δεν έχει καμία πρακτική σημασία σήμερα, διότι το Μνημόνιο ούτως ή άλλως σύντομα τελειώνει από μόνο του. Η απλούστερη οδός έξω από το Μνημόνιο είναι αυτή τη στιγμή η τήρηση του Μνημονίου. Κοινώς, το να "φάμε την ουρά". Καμιά φορά αυτό αποδεικνύεται δυσκολότερο από την υπόλοιπη διαδρομή, αλλά αυτή είναι μόνον η υποκειμενική αίσθηση.

  Η ουσία είναι ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει. Θα το διαπιστώσει και η κοινή γνώμη σύντομα, σε επίπεδο πληροφόρησης, ενώ σιγά σιγά θα το νιώσουμε και στις τσέπες μας. Όλα αυτά βέβαια, πλην συγκλονιστικού απροόπτου και πρώτα ο Θεός.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Διογένης 15/04/2013 19:08:39

   Αν εξαιρέσεις το ''δεύτερον'' και -ίσως- τη λίγο παραπάνω από το αναμενόμενο αισιοδοξία σου,έχεις απόλυτο δίκιο! Αποπληθωρισμός, πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το στόχο που θα οδηγήσουν και σε νέο κούρεμα χρέους (OSI), εξισορρόπηση εμπορικού ισοζυγίου, σταδιακή ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζικού συστήματος. Δύο πρόβληματα έχει η Ελλάδα ένα μακροοικονομικό και ένα πολιτικό. Την ανεργία και μεταρρυθμιστική άπνοια.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Συριζαλβανία του Χότζα 15/04/2013 19:20:02

    Δεν χρειαζόμαστε κανέναν κούρεμα (ούτε το πρώτο το χρειεαζόμασταν) και όσοι έχουν βάλει αυτή την ιδέα το έχουν κάνει εκ του πονηρού.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Διογένης 15/04/2013 19:48:17

     Το 2009 το χρέος ήταν στο 129% του ΑΕΠ. Το θεωρούσατε βιώσιμο; Ειδικά αν αναλογιστούμε την απαιτούμενη λιτότητα (είτε σε ευρώ είτε σε δραχμή, αφού κανείς στον κόσμο δεν ανατροφοδοτούσε με νέα δάνεια τα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα) προς εξισορρόπηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, που θα προκαλούσαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης άρα και τεράστια αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 13:20:28

      Το 2009 το χρέος ήταν στο 115% και όχι εκεί που το μέτρησε ο κύριος Παπακωνσταντίνου και ο κύριος Παπανδρέου. Εσείς θεωρούσατε ότι ήταν μη βιώσιμο; Υπήρχε έστω και ένας το 2009 που να λέει ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο; Εάν ναι, τότε γιατί στις 25 Ιανουαρίου 2010 πολλές διεθνείς τράπεζες δάνεισαν την Ελλάδα με 25 δις ευρώ, εκ των οποίων το γαλαντόμο ελληνικό κράτος πήρε μόνον τα 8;

      Η ιστορία της κρίσης, η πραγματική ιστορία της κρίσης είναι γνωστή σε όλους και πάντως δεν είναι αυτή που θέλουν να μας πείσουν όσοι έφεραν την κρίση και το Μνημόνιο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/04/2013 12:04:37

    Κούρεμα δηλαδή των δανείων των κρατών δηλαδή των Ευρωπαίων φορολογουμένων;Και αυτό θα περάσει έτσι από τα ξένα κοινοβούλια χωρίς αντάλλαγμα;

  • kiki avatar
   kiki @ Διογένης 15/04/2013 19:52:10

   Συγνώμη...ο Μπάμπης είσαι ...η ο Κώνστας?

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ kiki 15/04/2013 20:10:10

    Ο Μπάμπης ή ο Κώνστας είναι ο Συριζαλβανία, που δεν ξέρει τι σημαίνει "άτακτη χρεωκοπία" και τρομοκρατεί τον κοσμάκη. Εγώ σου εκθέτω όλη την πραγματικότητα, όπως ακριβώς είναι: Η λύση σε όλο τη διάρκεια της κρίσης έπρεπε να είναι η "άτακτη χρεωκοπία", με την εξαίρεση της τωρινής συγκυρίας όπου τα πράγματα πάνε όντως καλύτερα, πολύ καλύτερα από ό,τι τα παρουσιάζουν ο Μπάμπης ή ο Κώνστας.

    • camel avatar
     camel @ Διογένης 15/04/2013 20:38:58

     αλλαξε ντηλερ

  • Mike avatar
   Mike @ Διογένης 15/04/2013 21:34:41

   Απο την Ελλαδα γραφεις η ζεις εξωτερικο;;; Συγγνωμη που ειμαι λιγο αποτομος αλλα εισαι ο ορισμος του "καμια σχεση"

  • Apistos avatar
   Apistos @ Διογένης 15/04/2013 23:15:44

   Κάντε τον κόπο να διαβάσετε το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και θα διαπιστώσετε ότι η έξοδος στις αγορές προσδιορίζεται στο 2025.Αν δεν το έχετε διαβάσει.
   Όσον αφορά την εναλλακτική την οποία ορθά δηλώνετε ότι υπάρχει, αναλογιστείτε γιατί δεν την άκουσε ποτέ κανείς, ούτε ποτέ την είδατε να αναλύεται σε κανένα από τα εργολαβικά κανάλια!!!Ποιούς εξυπηρετεί και ποιοι εξυπηρετούν αυτούς που εξυπηρετεί?

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ Διογένης 16/04/2013 10:19:39

   Aγαπητέ Διογένη,
   Αυτό το μήνα πέτυχα και εγώ πρωτογενές πλεόνασμα 1000 ευρώ!
   Χρησιμοποίησα αποκλειστικά την πιστωτική μου κάρτα και δεν επέστρεψα ούτε ενα δανεικό Ευρώ!!!... Τελικά η οικονομία είναι όντως ανόητη..

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ αρχιμήδης 16/04/2013 13:18:25

    Αυτό που περιγράφετε από μόνο του είναι πρωτογενές έλλειμμα 1000 ευρώ. Δεν έχει καμία σχέση με τα συμβαίνοντα στην ελληνική οικονομία, εκτός και εάν είχατε και άλλα στο μυαλό σας και δεν τα γράψατε.

  • daresome avatar
   daresome @ Διογένης 16/04/2013 13:42:29

   "Και δεν μιλάμε για τον μέσο Έλληνα που καταστρέφεται."
   Όχι βέβαια .. γιατί να μιλήσουμε άλλωστε ? Αφού ο μέσος Έλληνας είναι μόνο για να ψηφίζει και για να πληρώνει ...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/04/2013 18:19:32

  Μάλιστα. Το τούνελ είναι μεγάλο, δεν έχει ακόμη έξοδο αλλά μπορεί προσεχώς, να ανοίξει μία. Να δούμε όμως πόσοι θα φτάσουν μέχρι εκεί. Πολλοί ήδη έχουν αφήσει τα κόκκαλά τους μέσα στο τούνελ.
  Άλλοι έχουν γίνει κούγκι....

  • B.Q avatar
   B.Q @ Γιώργος Αχαιός 16/04/2013 10:29:07

   ...Κι άλλοι πέφτουν απελπισμένοι στους γκρεμούς του Ζαλόγγου καθημερινά. Μακάριοι οι έχοντες εξασφαλισμένα τα υλικά απαιτούμενα, γιατί μονάχα αυτοί διαθέτουν απεριόριστη υπομονή, ώστε να προσμένουν καρτερικά το φως, της εν τοις λόγοις μελλούμενης...χαραυγής!

 4. leak avatar
  leak 15/04/2013 20:36:59

  Χαρείτε τώρα. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.
  Απότομα δεν έγινε και στην Κύπρο?
  Βολική αργία καθώς αφορά μόνο τους ορθόδοξους.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ leak 15/04/2013 22:15:15

   Πόσες δεκάδες ανάλογες προφητείες ατύχησαν μέχρι σήμερα;;; Και μάλιστα "επαϊόντων"......

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ firiki2010 16/04/2013 00:32:11

    Θυμάμαι τρεις αμυδρά από την χαραμάδα...

    Θα βγούμε στις αγορές την άνοιξη του 2012...
    Θα έχουμε ανάπτυξη το Δ τρίμηνο του 2013...
    Θα έρθει η ανάπτυξη το 2014....

    Με τις άλλες μπερδεύομαι γιατί συγχέω τα Μνημόνια Ι ΙΙ ΙΙ με το Ζάππειο Ι ΙΙ ΙΙ ...
    Αλλά έχω μια χαραμάδα ελπίδας μετά το 2025 ...εκτός αν ξανά επικαιροποιηθεί το Μνημόνιο και ζούμε σε 12 χρόνια...

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/04/2013 21:58:56

  Αν δεν σπάσει το σκοινί
  Αν δεν κόψουν το σκοινί
  Αν δεν πέσει η μηχανή
  Αν δεν παραπατήσει
  Αν δεν τον σπρώξουν
  Αν δεν καεί το αρνητικό
  Αν δεν πάρει φως το φιλμ
  Αν μας έχουν μείνει μάτια για να βλέπουμε όχι τι είναι το ποτήρι αλλά το ποτήρι
  Αν έχουμε διάθεση να δούμε
  Αν η επιβίωση που έχει διαδεχθεί την διαβίωση συμβαδίζει με το λογιστικό τους κόστος

  ....ίσως τα καταφέρουμε να μπουσουλήσουμε μετά από 10 - 15 χρόνια

  Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το ποτήρι αλλά το ότι άλλοι αποφασίζουν αν κουβαλάς νερό με ποτήρι ή με κόσκινο οπότε οι εκθέσεις τους είναι είτε άδειες είτε μισογεμάτες ανάλογα με τις σκοπιμότητες τους....

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 16/04/2013 01:37:11

  ισορροπημένη προσέγγιση .. επειδή ομως όπως λες στο τέλος 'Η κόλαση από τον παράδεισο απέχουν ελάχιστα'..τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργείας επρεπε να ειναι εμπροσθοβαρή .. δηλ. όλες οι προσλήψεις μεσα στους επόμενους 12 μήνες .. και ας καθυστερήσουν μεχρι το τέλος του 2014 τις απολύσεις όσων παρανόμησαν.. φανταζομαι να το καταλαβαινουν πως δέν έχουν τόσο χρόνο στην διαθεσή τους..

  ..(και για να μην ξεχασω να ξαναγινω ο συνήθης κυνικός.. αφου για καποιο λόγο την τρόικα δεν την εμπιστεύομαι ..) παιζει και το απλά να μας δουλεύουν, να εχουμε ήδη πάρει την κουρτίνα 3 με τη 'βελούδινη εξοδο'/ζονκ κλπ ...και η όλη ασκηση να είναι απλά 'διαχείρηση προσδοκιών'.. όπως και να έχει πάντως δεν βλέπω κανεναν καλύτερο να κρατησει το τιμόνι δυστυχώς ή ευτυχώς ..

 7. blue nile avatar
  blue nile 16/04/2013 01:51:26

  Είναι θετικότατο το γεγονός ότι δεν επιβάλονται νέα περιοριστικά μέτρα.
  Είναι η πρώτη φορά σε τρία μαύρα χρόνια που μπαίνει κάποια φραγή.
  Η κυβέρνηση αν μη τι άλλο κατάφερε να αγοράσει χρόνο έστω και πανάκριβα.
  Χρόνος που θα της χρειαστεί να μείνει όρθια μέχρι τη στιγμή αλλαγή της ευρωπαικής πολιτικής. Αν αυτή έρθει βέβαια.

  Όμως τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν.
  Κι'αυτό γιατί η κυβέρνηση βάσισε τις όποιες ελπίδες της για αναστροφή του κλίματος στην χρηματοπιστωτική επέκταση των τραπεζών που υποτίθεται ότι θα προέκυπτε μετά την ανακεφαλαιοίηση τους.
  Όμως οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την παραμικρή αισιοδοξία.
  Η επανακεφαλαιοποίηση αποτυγχάνει παταγωδώς γιατί δεν αρκεί από μόνη της χωρίς την επιστροφή των καταθέσεων και τη διάθεση χρηματοπιστωτικών προιόντων των τραπεζών.

  Με την κοινωνική οικονομία στο ρόλο του μελλοθάνατου προσπαθούμε ασθμαίνοντας και με γιατροσόφια να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο και τις γερμανικές εκλογές.
  Για να δούμε καλύτερες μέρες με αυτό τον τρόπο εφόσον 1) φτάσουμε ως εκεί χωρίς κανένα μπαμ στο εσωτερικό και 2) η Γερμανία συναινέσει σε αλλαγή πολιτικής.

  Αν όντως δεν υπήρχε εναλλακτική πορεία τότε η κυβερνητική επιλογή θα φάνταζε ορθολογικότατη.
  Όμως εναλλακτικός δρόμος πήρχε , μακρυά από τους ερασιτεχνισμούς του Τσίπρα και τις αστειότητες του Καμμένου.

  Να υπενθυμίσω ότι όλα τα χρήματα των δόσεων πια δεν χρηματοδοτούν το πρωτογενές έλλειμμα , το οποίο καλύπτεται με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά πέφτουν και εξαφανίζονται στην τραπεζική χαοδίνη.
  Οπότε η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να μην επιβάλει τα 9,5 δις μέτρων γαι φέτος και με μόλις μέτρα τριών δις να πετύχεναι πραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

  Δεν αμφισβητώ το ότι ο Σαμαράς θέλει να σώσει την χώρα.
  Όμως είναι τραγικό να ακούμε από κυβερνητικά χείλη για αποφυγή αφελληνισμού των τραπεζών
  Γιατί δυστυχώς, πολύ δυστυχώς ο Σαμαράς μαζί με τη χώρα δείχνει να θέλει να σώσει και τους Έλληνες τραπεζίτες και το μεγαλύτερο μέρος της διαπλοκής.
  Κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει.

  Όσο για τους Γερμανούς έδειξαν στην Κύπρο τις προθέσεις τους.
  Αν είχαν την παραμικρή θέληση να σώσουν το ευρώ θα είχαν σταματήσει να φρενάρουν την τραπεζική ενοποίηση και δεν θα προωθούσαν λύσεις με κουρέματα καταθέσεων.

  Ας το έχει στο νου της η κυβέρνηση...
  Γιατί αυτή μπορεί να πασχίζει με όλες τις τις δυνάμεις αλλά άλλοι έχουν αποφασίσει ήδη το ότι η ευρωζώνη δεν θα έχει πολύ μέλλον.

  Κάτι μου λέει ο Σαμαράς να μην έχει πει την τελευταία του λέξη...
  Ελπίζω...

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ blue nile 16/04/2013 10:26:34

   Kαι εγώ ελπίζω αγαπητέ Blue Nile, όσο η Ιταλία αντιστέκεται. Για πόσο ακόμα όμως?

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ blue nile 16/04/2013 10:37:29

   Ενώ συμφωνώ μέ τό μεγαλύτερο μέρος τού σχολίου σου, διαφωνώ μέ :

   "-Δεν αμφισβητώ το ότι ο Σαμαράς θέλει να σώσει την χώρα.
   -Κάτι μου λέει ο Σαμαράς να μην έχει πει την τελευταία του λέξη…"

   Μέ τά οποία άλλωστε ουσιαστικά διαφωνείς καί εσύ, αφού η απροθυμία τών Γερμανών "νά σώσουν τό ευρώ" δέν φάνηκε μόνο μετά τήν αφαίμαξη τής Κύπρου αλλά νωρίτερα, όταν ακύρωσαν πρακτικά τόν ESM αμέσως μετά πού τόν συμφώνησαν, πράγμα πού σίγουρα γνωρίζεις, όπως προφανώς καί ο πρωθυπουργός.

   Αρα τούς τραπεζίτες (δέν έχουν πατρίδα, γιατί τούς λές έλληνες;) καί τήν 'αγορά'(χά-χά) μονάχα 'σκέφτεται' ο Σαμαράς (επιπρόσθετα: δικός του ο Στουρνάρας γάρ, birds of a feather μέ τούς λοιπούς 'διεθνισταράδες-εκσυγχρονιστές'!), τίποτε άλλο!

  • B.Q avatar
   B.Q @ blue nile 16/04/2013 10:38:39

   ''Κάτι μου λέει ο Σαμαράς να μην έχει πει την τελευταία του λέξη…''
   Εύχομαι......

   • blue nile avatar
    blue nile @ B.Q 16/04/2013 17:21:23

    Κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι τελευταία στιγμή τι θα γίνει.
    Τώρα οι Γερμανοί κάνουν ότι θέλουν χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις.
    Όσο το πράγμα χειροτερεύει δεν θα μείνει το πράγμα έτσι.
    Θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση από τους Ευρωπαίους.

 8. xaxa avatar
  xaxa 16/04/2013 09:01:01

  Η λάθος συνταγή τελικά δεν ήταν τόσο λαθος!!!

  • B.Q avatar
   B.Q @ xaxa 16/04/2013 10:44:53

   Όχι βέβαια, τίποτε δεν ήταν λάθος.
   Σκόπιμα όλα. Φαρμάκι το....φάρμακο.

 9. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 16/04/2013 11:50:37

  Ο βιαστής Τόμσεν ζήτησε να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι,να πέσουν οι τιμές,να γίνει περισσότερη αξιόπιστη η δημόσια διοίκηση.Αν είναι έτσι οι βιαστές προτιμώ το βιαστή από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

 10. χαρης avatar
  χαρης 16/04/2013 12:38:08

  οσο η ανεργια ειναι 30+(γιατι τοσο ειναι) και οι τιμες στα βασικα αγαθα ειναι στα υψη δεν μπορειτε να μιλατε για φως στο τουνελ

 11. giorgos avatar
  giorgos 16/04/2013 12:48:13

  Ο καθηγητης στο Columbia ΓΑΠ το ειχε πει απο το 2010.Αισιοδοξια και ελπιδα.Τοτε μερικα ζωα δεν τον πιστεψαν.Τωρα θα τον πιστεψουν και τα ζωα.

  • B.Q avatar
   B.Q @ giorgos 16/04/2013 14:05:53

   Πραγματικά μονάχα τα ...ζωντανά μπορούν να πιστεύουν στα λεγόμενα αυτού του ....πνευματικού Τιτάνα, που ελέω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος.

 12. B.Q avatar
  B.Q 16/04/2013 13:59:58

  ''Θα πει κανείς ότι δε μπορεί να μας φορτώνουν με φόρους και μετά να πληρώνουμε σε πολλές δόσεις. Δε μπορεί να επιβάλουν χαράτσια και μετά να δίνουν έκπτωση. Και δε μπορεί να απολύουν κόσμο προκειμένου να προσλάβουν φθηνούς εργαζόμενους.
  Αυτά θα μπορούσε να τα πει εκείνος που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και την εικόνα ελλιπή.''
  Αυτά δυστυχώς, μπορεί να τα πει και κάποιος εκ φύσεως αισιόδοξος, αλλά όχι αφελής και αιθεροβάμων, κάποιος που δεν πασχίζει απελπισμένα να ''αρπαχτεί'' από ελπίδες είναι…φρούδες. Κάποιος που θα ήθελε πολύ η έγχρωμη εικόνα να ήταν αληθινή, αλλά όντας μη αυτοπαγιδευμένος στο κάστρο του σκόπιμου εφυσηχασμού και της προσωπικής του ασφάλειας, αντιλαμβάνεται οτι ανάπτυξη δε σημαίνει ωραιοποίηση αριθμητικών συσχετισμών σε Οικονομικούς Πίνακες, δημιουργία θέσεων εργασίας δε σημαίνει κυκλική εναλλαγή των εργαζομένων μεταξύ Δημοσίου Τομέα και Ταμείου ανεργίας, διαπραγμάτευση με τους Τροϊκανομνημονιακούς δε σημαίνει εφαρμογή εντολών που εξωραϊσμένες καταλλήλως, εμφανίζονται στους παραζαλισμένους Ιθαγενείς ως ''επιτυχίες''.

  • B.Q avatar
   B.Q @ B.Q 16/04/2013 15:58:28

   Ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται εγκλωβισμένος αυτή τη στιγμή σε μία στείρα διαχείριση της μέσω αργής αποσύνθεσής μας καταστροφής, στην οποία λίγο-λίγο μας σπρώχνουν συστηματικά κι επίμονα οι επιταγές των υπαλλήλων των Γερμανικών συμφερόντων. Δεν αποφασίζει να αμφισβητήσει αυτή την πραγματικότητα, δεν τολμά μετωπικές συγκρούσεις ούτε με εσωτερικούς ούτε με εξωτερικούς ''νταβατζήδες'' και συμφέροντα, αυτοπαγιδεύεται σε έναν ρόλο άχαρο και προβλέψιμο. Το ζήτημα δεν είναι ...επικοινωνιακό. Ο κ. Α.Σαμαράς δεν ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο για να μας ...παρουσιάζει το ποτήρι ως μισογεμάτο ώστε να μην το βλέπουμε ...μισοάδειο.
   Ήρθε για να γεμίσει το ποτήρι, έτσι ώστε κανείς να μη μπορεί να αμφισβητήσει οτι Ε Ι Ν Α Ι γεμάτο.
   Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, εγώ με παιχνίδια εντυπώσεων, όσο κι αν θέλω, δεν καταφέρνω να αισιοδοξώ........
   Όλα μπορούν να ανατραπούν, να αλλάξουν, να διορθωθούν. Όμως χωρίς αποφασιστικότητα, επιθετική πολιτική και εμπνευσμένες κινήσεις, είμαστε καταδικασμένοι να σουλατσάρουμε σφυρίζοντας ‘’ευτυχισμένα’’ στο ίδιο αδιέξοδο τέλμα, που λίγο-λίγο θα μας ρουφήξει στο βυθό του, χωρίς καν να το αντιληφθούμε…… (μερικοί).

 13. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16/04/2013 17:18:03

  πραγματικα μου κανει εντυπωση που ορισμενοι εδω μεσα μεχρι χθες κανανε σκληρη κριτικη στην κυβερνηση κ σημερα βλεπουν μια χαραμαδα φωτος.και διαψευστηκαν ηδη απο τα πιο επισημα χειλη,απο τον κ στουρναρα παου αφησε διαπλατα ανοικτο το ενδεχομενο ληψης νεων μετρων τον ιουνιο.αυτο ειναι κ το μονο σιγουρο στην υποθεση.οτι καθε φορα που ερχεται η τροικα,αργα ή γρηγορα λαμβανονται νεα μετρα.το οτι θαληφθουν 1-2 μηνες αργοτερα ειναι στο πλαισιο της επικοινωνιακης τακτικης του καθησυχασμου του κοσμου.ελα ομως που η προσπαθεια αυτη εχει αρνητικα αποτελεσματα!!ο κοσμος ειναι υποψιασμενος κ καθε φορα που ακουγεται βαρυγδουπο διαγγελμα ακολουθουν τα χειροτερα.το προγραμμα δε βγαινει και δε θα βγαινει οσο στραγγαλιζεται η εγχωρια οικονομια της μικρομεσαιας επιχειρησης.τα περι προσληψεων για τις απολυσεις στο δημοσιο ειναι ακομα λογια που θα δουμε αν θα εφαρμοστουν στην πραξη.

 14. theo1611 avatar
  theo1611 16/04/2013 20:29:16

  Με τα μυαλά που έχουμε και τα ημέτερα συμφέροντα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση, για να κάνουν τα ίδια και χειρότερα απ' αυτά που μας οδήγησαν σ' αυτήν, σε λίγα χρόνια θα αναφωνούμε:

  "Και τώρα τι θ' απογίνουμε χωρίς βαρβάρους. Ο Τόμσεν (λέγε με ΔΝΤ) ήταν μια κάποια λύσις!!!"

  Εγώ θα το πώ για τελευταία φορά: Μόνο η παρουσία του ΔΝΤ μπορεί να δρομολογήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, που όλοι τις αντιλαμβανόμαστε ως αναγκαίες, αλλά τα ημέτερα και ευρωπαΪκά συμφέροντα τις αντιμάχονται για τους δικούς του λόγους ο καθένας (έχουν να κερδίσουν περισσότερα αν δεν γίνουν).

  Το θέμα είναι ποιό είναι το κοινό μας συμφέρον (ως συνισταμένη αντικρουόμενων συμφερόντων).

  Ο καθένας τοποθετείται, υπέρ ΔΝΤ, κατά ΔΝΤ, υπέρ ΕΕ, κατά ΕΕ, υπέρ όλων, κατά όλων.

  Το ταμείο θα δείξει!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.