Χαμός με τις δημοσκοπήσεις: Μία δίνει 0,3% υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, άλλη 0,3% υπέρ ΝΔ και η τρίτη ισοπαλία
17/09/2015 21:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμός με τις δημοσκοπήσεις: Μία δίνει 0,3% υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, άλλη 0,3% υπέρ ΝΔ και η τρίτη ισοπαλία

ALCO, METRON ANALYSIS, PULSE

Θρίλερ για γερά νεύρα προμηνύεται για το βράδυ της Κυριακής, όπως καταδεικνύει και η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Alco για το newsit.gr και παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προβάδισμα 0,3% έναντι της ΝΔ.

Οπως δείχνει η δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ μειώνει λίγο τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου (25%), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μπροστά με ποσοστό 25,3%. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παραμένει η Χρυσή Αυγή (6,2%), στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ (5,7%), στην 5η το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη (4,7%), στην 6η Το Ποτάμι (4,2%). Στην Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μπαίνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη (3,7%), η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο (3%), ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ (2,5%). Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις της Alco από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα πρώτος αλλά στην τελευταία δημοσκόπηση η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι η πιο οριακή.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η παράσταση νίκης. Σε αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το συντριπτικό ποσοστό 50% που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν τον βλέπουν νικητή το βράδυ των εκλογών.

Η δημοσκόπηση της Alco αναζήτησε και το νικητή του Debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ψάχνοντας ανάμεσα στα συνθήματα των κομμάτων, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να απαντήσουν με ποιό κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου. Εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, μάλλον ισοπαλία υπάρχει αφού το 17% λέει Τσίπρας και το 18% λέει Μεϊμαράκης. Μεγάλο ποσοστό πάντως λέει ότι δεν το είδε (38%).

Σημαντικό ρόλο για να «διαβάσει» κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών παίζει και το ποσοστό συσπείρωσης του κάθε κόμματος. Η ΝΔ είναι στο 82% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 64%.

Metron Analysis

Oριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταγράφεται στην τέταρτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο να περνά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. H ΝΔ προηγείται μόλις με 0,3% ενώ στη δημοσκόπηση φαίνεται να βρίσκει θέση στη Βουλή και η Λαϊκή Ενότητα.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,2%, το Ποτάμι με 5,9% και το ΠΑΣΟΚ με 5,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει τη ρευστότητα του του εκλογικού σώματος λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

PULSE

Απόλυτη ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και μάχη για την τρίτη θέση δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το pontiki.gr.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 28%, ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6,5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η ΛΑΕ με 3,5% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Ποσοστό 2,5% συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 29%, Χρύση Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 7%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΛΑΕ 3,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, ΑΝΕΛ 2,5%.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.