#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2010 17:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμόγελα στο Κόσοβο, προβληματισμός στην ΣερβίαΠρίστινα, Σερβία. Επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και του δικαιώματος του λαού του για ελευθερία και αυτοπροσδιορισμό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) στην προσφυγή που είχε καταθέσει η Σερβία, ζητώντας να εξεταστεί η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. «Μουδιασμένο» το Βελιγράδι με την σερβική κυβέρνηση να πραγματοποιεί την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση.

Το ICJ έκρινε ότι η κήρυξη, το 2008, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γνωμοδότηση, εκτιμάται πως ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Οι θεσμοί του Κοσόβου και ο λαός χαιρετίζουν και εκτιμούν βαθύτατα τη σοφία της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» τόνισε ο κ. Σεϊντίου, μιλώντας μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επιβεβαίωσε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου έγινε σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα του λαού του Κοσόβου στην ελευθερία και τον αυτοπροσδιορισμό» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοσόβου, η γνωμοδότηση του ICJ αποτελεί επιβεβαίωση των ισχυρών επιχειρημάτων του Κοσόβου και των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Σεϊντίου τόνισε ότι το Κόσοβο πίστευε πάντα στο δικαίωμα ανεξαρτητοποίησής του και η γνωμοδότηση του ICJ επιβεβαίωσε τα γεγονότα.

Σημείωσε δε ότι οι αρχές του Κοσόβου παραμένουν προσηλωμένες στην αρχή της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου κάλεσε τη Σερβία να μοιραστεί το κοινό όραμα άλλων χωρών της περιοχής για ένα καλύτερο μέλλον και την άμεση ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι έκανε λόγο για μια «δίκαιη και ιστορική απάντηση στις αδικίες κατά του Κοσόβου».

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση προς όλο τον κόσμο για το δικαίωμα του Κοσόβου σ' ένα κράτος δικαιοσύνης, σ' ένα σταθερό και λειτουργικό κράτος» δήλωσε ο κ. Θάτσι, από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Ξεκάθαρη και αμετάκλητη» χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι. «Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η άποψη του Δικαστηρίου είναι σαφής και καθαρή» είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα, αναμένουμε νέες αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Καλούμε όλες τις χώρες που είχαν αναβάλλει την απόφασή τους για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Κοσόβου, περιμένοντας την απόφαση του ICJ, να αποφασίσουν τώρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επιβεβαιώνει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ήταν μια πράξη που στόχο είχε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιβεβαιώνει την υπερηφάνεια και τους στόχους των πολιτών της» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι, υπογραμμίζοντας:

«Εκφράζουμε την ειλικρινή ετοιμότητά μας για την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Σερβίας προς όφελος των δύο λαών μας και για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ευημερία της περιοχής μας».

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, εκατοντάδες Αλβανοί του Κοσόβου βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, κρατώντας σημαίες τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της Αλβανίας.

Προβληματισμός στη Σερβία

Τα αίτια που μετέτρεψαν αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως «σίγουρη νίκη» σε «βαριά ήττα» αναζητά το Βελιγράδι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Την Παρασκευή πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης, κατά την οποία θα αναλυθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και θα καθοριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η Σερβία έως τον Σεπτέμβριο, οπότε με το θέμα θα ασχοληθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η κυρίαρχη άποψη στους κόλπους της σερβικής ηγεσίας, που εκφράστηκε από τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς, είναι ότι το Διεθνές Δικαστήριο απέφυγε να αποφανθεί για την απόσχιση του Κοσόβου και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και περιορίστηκε μόνο στην ανακήρυξη ως «τεχνικό ζήτημα».

Ο επικεφαλής της σερβικής ομάδας νομικών, Τίμπορ Βάραντι, βλέπει ως προσπάθεια χειραγώγησης τη στάση του δικαστηρίου να μην ασχοληθεί με την ουσία του σερβικού ερωτήματος, που είναι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αλλά, με την πράξη της ανακήρυξης ανεξαρτησίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία συμφωνούν ότι το Διεθνές Δικαστήριο παράβλεψε βασικές αρχές της διεθνούς νομοθεσίας, που απαγορεύει απόσχιση τμήματος χώρας, ή που περιορίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, αλλά επιρρίπτουν ευθύνες στην ίδια τη Σερβία.

Το ερώτημα που τίθεται σε πολλές αναλύσεις στο σερβικό Τύπο είναι γιατί η ομάδα νομικών, που ασχολήθηκε με την υπόθεση, και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δεν διατύπωσαν διαφορετικά το ερώτημα και αντί να ζητούν να κριθεί «η νομιμότητα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας» να ζητούσαν να εξεταστεί «η ανεξαρτητοποίηση και η απόσχιση του Κοσόβου», ή «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Η διαφορετική διατύπωση του ερωτήματος, επισημαίνουν Σέρβοι αναλυτές, θα απέκλειε ενδεχομένως τη δυνατότητα νομικών ελιγμών, ή πολιτικών σκοπιμοτήτων -εάν αυτές υφίστανται- από την πλευρά του Δικαστηρίου.

Η σερβική διπλωματία, μετά την τοποθέτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα χρειαστεί να καταβάλει έντονες προσπάθειες για να πείσει ότι η απόφαση δεν νομιμοποιεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Ήδη, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών ανήγγειλε ότι ειδικοί απεσταλμένοι του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, θα επισκεφθούν 50 χώρες για να εξηγήσουν τις θέσεις τις Σερβίας μετά τη νέα κατάσταση, που διαμορφώθηκε.

Η σερβική διπλωματία θα προσπαθήσει να πείσει τις χώρες, που προτίθενται να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου, να αναβάλουν την απόφαση αυτή έως τον Σεπτέμβριο, που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα εξετάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα προσδιορίσει την πολιτική της διάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ρότσεν εκτίμησε ότι η γνωμοδότηση του ICJ αποτελεί νέα σημαντική στιγμή στη διαδικασία του Κοσόβου.

Η Σερβία πρέπει τώρα να κάνει ιστορική στροφή στην πολιτική της και να επικεντρωθεί στο μέλλον, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 23/07/2010 17:27:40

  Γιατί έχω την εντύπωση ότι ο ΔΟΛ προετοιμάζει το έδαφος για Ελληνική αναγνώριση του Κοσοβου? Μακάρι να κάνω λάθος.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Σιφιλης 23/07/2010 17:32:27

   Δεν υπάρχει περίπτωση, με το Κυπριακό άλυτο και το μειονοτικό στη Θράκη σε δύσκολη φάση. Μπορεί να γράφουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Γιάννης Σ. 23/07/2010 18:24:29

    Έτσι σκέφτονται οι πατριωτικά σκεπτόμενοι.
    Άρα, να ετοιμάζεσαι για σύντομη αναγνώριση τού Κοσόβου από τους πουλημένους πολιτικούς μας.

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ Γιάννης Σ. 23/07/2010 18:48:07

    Από εμάς εξάρτάται

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ Γιάννης Σ. 23/07/2010 18:48:52

    Είπα να τονίσω παραπάνω το ζήτημα και τελικά το παρατόνισα. :)

 2. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 23/07/2010 17:31:15

  Η Χάγη απάντησε στο ερώτημα που της έβαλαν, δηλαδή αν υπήρχε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Κοσοβάρους. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί κάποιοι αμερικανόφιλοι Σέρβοι έσπρωξαν αυτήν την διατύπωση.

  Σημειώνεται πως το ψήφισμα 1244 ισχύει ακόμη και το δικαστήριο δεν απάντησε γι' αυτό. Στο ψήφισμα ξεκαθαρίζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, της οποίας το Κόσοβο ήταν μέρος και η Σερβία είναι διάδοχός της.

  Δεν βλέπω να περπατάει το φθινόπωρο το θέμα, ώστε να μαζέψουν αρκετές αναγνωρίσεις για να περάσει το ζήτημα της αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ.

  • Κάποιος που σκέφτεται... avatar
   Κάποιος που σκέφτεται... @ Γιάννης Σ. 23/07/2010 18:47:12

   Συμφωνώ με την νύξη για τη Σερβική ηγεσία, άλλωστε το λέω κι εγώ καθαρά λίγο πιο κάτω, στο δικό μου σχόλιο. Όσο για τα ψηφίσματα, αυτά είναι "χαρτιά" που αποτυπώνουν έναν συσχετισμό τη στιγμή της υπογραφής τους. Δεν είμαστε σήμερα εκεί που ήμασταν όταν υπογράφηκε το 1244. Κατά συνέπεια, μικρή σημασία έχει η "επίσημη" αναγνώριση από τον ΟΗΕ, όταν θα έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ κλπ. Άλλο είναι το ζήτημα: τι αντιθέσεις θα πυροδοτήσει αυτή η εξέλιξη, π.χ. αυξανόμενη ρωσική εμπλοκή στο πλευρό της Σερβίας κλπ.

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ Κάποιος που σκέφτεται... 23/07/2010 21:43:01

    Δεν ξέρω αν διάβασες την απόφαση. Εδώ η σούμα κι εδώ όλα τα έγγραφα. Υπάρχουν κωμικοτραγικά σημεία, π.χ.:

    "The Court thus arrives at the conclusion that, taking all factors together, the authors of the declaration of independence of 17 February 2008 did not act as one of the Provisional Institutions of Self-Government within the Constitutional Framework, but rather as persons who acted together in their capacity as representatives of the people of Kosovo outside the framework of the interim administration."

    Όπως θα έλεγε ο Αλέφαντος, μαζεύτηκαν πεντέξι άτομα και κάνανε μια τριμελής επιτροπή, αλλά αυτοί ήταν... ένωση προσώπων, όχι Πρόεδρος, Πρωθυπουργός και βουλευτές. Εντελώς παρανοϊκό, ειδικά αν σκεφτούμε πως χρησιμοποιούν το 1244 για την εδαφική ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πώς μπορεί να μείνει ακέραιο κάτι που ένα τμήμα του δηλώνει ανεξάρτητο (όχι από επίσημα όργανα, όπως λέει το δικαστήριο); Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

    Αξίζει να διαβαστούν οι απόψεις των δικαστών που διαφώνησαν.

 3. Κάποιος που σκέφτεται... avatar
  Κάποιος που σκέφτεται... 23/07/2010 17:34:29

  Είναι προφανές ότι το "δικαστήριο" της Χάγης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ όργανο στα χέρια των ιμπεριαλιστικών κρατών, των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ. Και η "δικαιοσύνη" του, είναι η δικαιοσύνη "με το πιστόλι στον κρόταφο", η μόνη που αναγνωρίζουν τα ιμπεριαλιστικά καθάρματα. Η Σέρβικη ηγεσία, είναι μια ηγεσία λακέδων, που κατάντησε τον περήφανο λαό που γονάτισε τους ναζί και αντιστάθηκε στους ΝΑΤΟικούς, σε ζήτουλες και οσφθυοκάμπτες για μια "ευνοϊκή" αντιμετώπιση. Ο σέρβικος λαός, ας καταλάβει επιτέλους και ας γκρεμίσει τους "δυτικόφιλους", "σώφρονες", "ρεαλιστές", "δημοκράτες" κλπ. ηγέτες της ήττας και της εθνικής του ταπείνωσης. Όσο για εμάς, υπάρχει ένα δίδαγμα: Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;;; Δεν τα δίνουμε από τώρα στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία, να γλυτώσουμε και τα δικαστικά έξοδα;

 4. JOHN avatar
  JOHN 23/07/2010 18:02:00

  Μηπως ο¨Καληκρατης¨με υερεξουσιες στους περιφερειαρχες εγκυμονει κινδυνους στο μελλον ν αντιμετωπισουμε κι εμεις αναλογες με το Κοσσοβο καταστασεις?Παντως σιγουρα η αποφαση της Χαγης ριχνει πολυ λαδι στη φωτια και ισως δημιουργει ενα εκρηκτικο μειγμα για πολλες της Ευρωπης,και οχι μονο.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JOHN 23/07/2010 18:37:31

   Έτσι.
   Η Πατρίς κινδυνεύει.

   Κάτω η αποκέντρωση.
   Ζήτω η απόλυτη συγκέντρωση εξουσιών στην κεντρική εξουσία.

   Όταν χαλάει το ασανσέρ στην πολυκατοικία μου στη Θεσσαλονίκη, να πρέπει να κάνουμε αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα, ώστε μέσα σε 1-2 χρόνια να μας στέλνει κλιμάκιο τεχνικών, πάλι από την Αθήνα, για να μας διορθώσουν το ασανσέρ.

   Αλλιώς, η Θεσσαλονίκη θα γίνει ανεξάρτητη, όργανο τού διεθνούς σιωνισμού, των Σκοπιανών, των Αμερικανών και τής Μπίλντερμπεργκ.

   • Νασος avatar
    Νασος @ Στέργιος 23/07/2010 20:52:46

    Τώρα μας έπεισες, ώστε όλα γίνονται για το δικό σου ασανσέρ τελικά κι εγώ που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι κάτι άλλο μαγειρεύουν ρε παιδί μου, κοίταξε να δεις πράγματα!!!!!

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/07/2010 18:25:28

  Να υποθέσω ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τώρα την ανεξαρτησία τής Νότιας Οσσετίας της Αμπχαζίας και του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ);

  • Κάποιος που σκέφτεται... avatar
   Κάποιος που σκέφτεται... @ Στέργιος 23/07/2010 18:43:13

   Όχι, αλλά ότι οι ρώσικες θέσεις στην Σερβική πολιτική σκηνή θα ενισχυθούν, αυτό μάλλον πρέπει να αναμένεται...

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/07/2010 18:41:49

  Διαβάστε τι γράφει το New Kosova Report για τον Παπούλια, ο οποίος ήδη από το 2008 προανήγγελε την επικείμενη αναγνώριση τού Κοσόβου από την Ελλάδα:

  http://www.newkosovareport.com/200807071025/Region/Greece-President-hints-at-recognition-of-Kosovo.html

  "Greek President, Karolos Papoulias, during his visit to Austria stated that his "country is doing positive small and diligent steps in the direction towards recognizing Kosovo independence."

 7. Dal avatar
  Dal 23/07/2010 18:52:12

  Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου θα αποτελέσει προηγούμενο, για την δημιουργία και άλλων ανεξάρτητων χωρών στην Ευρώπη, ανατολική και δυτική. Π.χ.για διαμελισμό του Βελγίου, στην Ισπανία υπάρχουν οι Βάσκοι και οι Καταλανοί, η Σκωτία, η Οσετία κλπ. Και να φανταστεί κανείς ότι μερικοί ισχυρίζονται ότι διανύουμε την περίοδο του τέλους του έθνους- κράτους.Εαν δεν κάνω λάθος ο αριθμός των κρατών του πλανήτη ανήλθε στους 233-σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας της CIA- και συνεχώς αυξάνει.
  Το ζήτημα όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, λόγω Θράκης και Κύπρου. Εάν η κυβέρνηση λειτουργούσε με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του Εθνους-μια λέξη που δεν υφίσταται πια στο λεξιλόγιο του ΓΑΠ και κανενός υπουργού-τότε θα έπρεπε να εναντιωθεί σε μια τέτοια εξέλιξη. Η Ισπανία ως γνωστόν είναι ενάντια στη ανεξαρτητοποίηση, για ευνόητους λόγους και γατί σέβεται τον εαυτό της και τα συμφέροντά της. Έχει κάποιος την αίσθηση ότι θα πράξει ανάλογα η κυβέρνηση του ΓΑΠ;αμφιβάλλω.

 8. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 23/07/2010 19:30:21

  Οι στόχοι της Αμερικάνικης εξ. πολιτικής στα Βαλκάνια, που ήταν διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δημιουργία δορυφόρων έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Αυτή τη στιγμή το Κόσοβο δημιουργεί περισσότερα πρόβλημα απ'οτι λύνει στον Λευκό Οίκο. Γι'αυτο και έχουν σκοπό να αφήσουν το διαχειριστικό κομμάτι στην ΕΕ. Υπάρχουν πέντε χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία, περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις της ΕΕ. Από τις πέντε, τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η Ελλάδα στην ισορροπία της περιοχής. (λόγο γειτνίασης). Αναμένεται ως εκ τούτου να δεχτεί η Ελληνική κυβέρνηση μεγάλες πιέσεις να αναγνωρίσει το Κόσοβο, και αν ενδώσει πιθανώς να υποχωρήσουν και οι υπόλοιπες 4. Ωστόσο αν η Ελλάδα ενδώσει, γίνεται αυτόματος μέρος του προβλήματος. Και μόλις κάτι στραβώσει στο μέλλον στην περιοχή (που θα στραβώσει) θα κληθεί ως νονά να συμμετάσχει και στο νοικοκύρεμα, πράγμα πολύ επικίνδυνο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Σιφιλης 23/07/2010 20:19:14

   Η Ρουμανία έχει συμπαγείς Ουγγρικούς πληθυσμούς γειτνιάζοντες με την Ουγγαρία. Η Ισπανία τα δικά της, εμείς τα δικά μας η Σλοβακία δεν ξέρω για ποιο λόγο. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ anonymous 25/07/2010 23:35:02

    Στη Σλοβακία δραστηριοποιείται τελευταία, η κοινότητα των Ρουθηνών (Γερμανών της Σλοβακίας) οι οποίοι ζητούν αν δεν κάνω λάθος, δικαιώματα μειονοτικά και αποζημίωση για τις καταστροφες που υπέστησαν μετά την ήττα των Γερμανών στο Β'Π.π.. Σημειωτέον ότι οι Ρουθηνοί ήταν οι καλύτεροι ρουφιάνοι του ναζιστικού καθεστώτος κατοχής στην τότε Τσεχοσλοβακία, και συνεργάτες φυσικά των Γερμανών διαπράττωντας πληθώρα εγκλημάτων και κερδίζοντας οικονομικά οφέλη.
    Όλες αυτές οι χώρες που αντιστέκονταν τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουν στο εσωτερικό τους ένα εν δυνάμει Κοσσυφοπέδιο.

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymous 26/07/2010 00:14:18

    Ευχαριστώ ήξερα για τους Σουδήτες αλλά όχι για τους Ρουθηνούς.

  • Σιφιλης avatar
   Σιφιλης @ Σιφιλης 23/07/2010 23:00:54

   Το θέμα είναι κατά πόσο η κάθε μια από αυτές τις χώρες μπορεί να αντέξει τις πιέσεις η και τους εκβιασμούς από την ΕΕ.

 9. tzager avatar
  tzager 23/07/2010 20:21:19

  Κατά τη γνώμη μου η εξέλιξη αυτή, αυτή τη στιγμή, μόνο επωφελής για τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή μπορεί να αποβεί. Για ποιό λόγο;

  Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση διευκολύνεται από τα πράγματα να 'εκβιάσει' λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Πλέον η Σκοπιανή ηγεσία καθίσταται απειλούμενη μίας γενικευμένης απαίτησης για αυτονομία των Αλβανόφωνων περιοχών της χώρας. Και η διευθέτηση του ονόματος μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για ενδυνάμωση του 'εθνικού φρονήματος' και τόνωση της 'εθνικής' (μάλλον της εθνολογικής) ενότητας του γειτονικού κρατιδίου.

  Και φυσικά μία αμετάκλητη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αποβεί λυτρωτική αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο για τους γείτονες γιατί θα έχουν επιλύσει οριστικά ένα θέμα ζωτικό για τη βιωσιμότητά τους σαν κρατική οντότητα.

  Σίγουρα όμως θα ανακουφίσει και την Ελληνική πολιτική ελίτ που κουβαλάει ανεπίλυτο στους ώμους της το θέμα τόσα χρόνια, ενώ θα έπρεπε οι δύο χώρες να αποτελούν παράδειγμα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας στην περιοχή εδώ και μία εικοσαετία.

  Δε μπορεί να είναι επωφελές για οποιαδήποτε χώρα να διατηρεί σχέσεις έντασης με ένα ή και περισσότερους από τους γείτονές της. Δε προσφέρει τίποτα στη σταθερότητα της περιοχής, υποβόσκει ένταση και αποσταθροποίηση και υπονομεύει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και πολιτιστικής προόδου.

  • Νασος avatar
   Νασος @ tzager 23/07/2010 23:16:28

   Ποια Ελληνική Κυβέρνηση του Τζέφρυ????

   • tzager avatar
    tzager @ Νασος 24/07/2010 11:32:43

    Aν προτιμάς προκύρηξε μόνος σου εκλογές να την αλλάξεις..!

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ tzager 25/07/2010 23:41:27

   tzager@
   ή είσαι πολιτικό ή επιδιώκεις να γίνεις.
   Δλδ η δικαίωση των Κοσοβάρων θα μας βοηθήσει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, του οποίου βεβαίως η λύση θα εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή;
   Ασε με να φανταστώ το τέλος. Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα...

 10. Ευαγγελία avatar
  Ευαγγελία 23/07/2010 20:25:37

  Αυτά θα πάθουμε αν πάμε στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Έχει δίκιο βουνό ο Μαρκεζίνης.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ευαγγελία 23/07/2010 20:28:17

   Πολύ σωστά.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ευαγγελία 23/07/2010 20:49:35

   Εγώ ξέρω ότι ο Μολυβιάτης είναι κατά της Χάγης. Ο Μαρκεζίνης τι δουλειά έχει; Τι έχει δηλώσει; Και ποιος από τους δυο ο πατέρας ή ο γιος;

   • Ευαγγελία avatar
    Ευαγγελία @ anonymous 23/07/2010 23:08:40

    Για το γιο Μαρκεζίνη μιλάω, το Βασίλη, που κατοικοεδρεύει στας Αγγλίας. Δήλωσε σε μια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση το χειμώνα ότι δεν τολμά να φανταστεί τι θα συμβεί αν η Ελλάδα προσφύγει στη Χάγη. Είπε ότι οι ελληνοτουρκικές υποθέσεις θα εκδικαστούν από μαθητές του ουσιαστικά και ότι η όποια έκβαση θα είναι σίγουρα εις βάρος μας. Και δεν μπορεί να το πιστέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που είναι υπέρ της Χάγης. Δυστυχώς δεν βρίσκω το βίντεο στο ίντερνετ...

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymous 26/07/2010 00:09:23

    Ευχαριστώ Ευαγγελία, δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω και θεωρώ ότι η γνώμη Μαρκεζίνη είναι σωστή.

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 23/07/2010 20:28:04

  Όποιος ζητήσει Χάγη για οποιαδήποτε Εθνικά θέματα είναι BY DEFAULT TRAITOR.
  Για να καταλαβαινόμαστε ντε!

  • Misha avatar
   Misha @ αλλενάκι 23/07/2010 20:59:08

   Για Χάγη μιλούν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
   Ευρωγιουσουφάκια

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ αλλενάκι 23/07/2010 21:32:38

   Δεν ξέρω πόσοι το πήραν πρέφα: Πάγκαλος με τη... νομική στήριξη Βενιζέλου για υφαλοκρηπίδα.

   • Ευαγγελία avatar
    Ευαγγελία @ Γιάννης Σ. 23/07/2010 23:14:18

    Εξωφρενικό! Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον εγγονό του γερμανοτσολιά?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.