25/09/2009 16:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμηλός ο προεκλογικός «πυρετός» στη Θεσσαλονίκη.Αν επέστρεφε σήμερα στη Θεσσαλονίκη κάποιος μετανάστης που είχε λείψει για πολλά χρόνια, θα δυσκολευόταν πολύ να πιστέψει ότι η πόλη διανύει τις τελευταίες ημέρες μιας  προεκλογικής περιόδου. Το κλίμα στους δρόμους, είναι τουλάχιστον υποτονικό. Ούτε μεγάφωνα, ούτε αφίσες, ούτε πανό, ούτε φέϊγ βολάν,  να πλημμυρίζουν  ρυπαίνοντας τους  δρόμους αλλά και τη αισθητική. Ακόμη και στα παραδοσιακά σημεία των έντονων πολιτικών διενέξεων, στα καφενεία, ο κόσμος είναι απαθής.

Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον «εκπολιτισμό» της κοινωνίας μας σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που μόνο πολιτισμό δεν απέπνεαν. Οφείλεται σε ένα γενικότερο μούδιασμα, που έχει να κάνει κυρίως με την απογοήτευση του κόσμου και ιδίως των νέων ότι όποιος και να κυβερνήσει, τα προβλήματα τους , κυρίως τα οικονομικά και τα εργασιακά, θα μείνουν ως έχουν. Γίναμε Αμερική. Τουλάχιστον στη  (α)πολιτική μας συμπεριφορά.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την δυσαρέσκεια (μοιρολατρία είναι η καλύτερη λέξη) που έχει καταλάβει από χρόνια τους θεσσαλονικείς, οι οποίοι έχουν χορτάσει προ πολλού από τις κατά καιρούς υποσχέσεις των γηγενών μεγαλο-υπουργών της, τότε δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την χαλαρότητα των …ηθών στη διεξαγωγής αυτού του πολιτικού αγώνα.

Οι νέοι απλά πιστεύουν, πως δεν τους αφορά. Εκτός και αν ανήκουν σε εκείνη τη θλιβερή κατηγορία, που το εργασιακό τους μέλλον εξαρτάται από κάποια ρουσφετολογική υπόσχεση ενός εκ των δυο κομμάτων εξουσίας. Οπότε εκεί βλέπουμε και το σχετικό, πλην όμως επιτηδευμένο, πολιτικό πάθος.

Τα παραπάνω βέβαια, δεν ισχύουν για τις πολλές δεκάδες των υποψηφίων βουλευτών της πόλης. Αυτοί συνεχίζουν το χαβά τους. Φρέσκοι και ορεξάτοι. Άλλοι επισκέπτονται δήμους και υπηρεσίες, άλλοι λαϊκές αγορές, άλλοι οργανώνουν ομιλίες και συναντήσεις σε σπίτια και σε αίθουσες, και πάει λέγοντας.  Πάντα χαμογελαστοί, αεράτοι, και πάντα σίγουροι για την ορθότητα του πολιτικού προγράμματος του κόμματός τους. Τόση αισιοδοξία και τόσες απαστράπτουσες οδοντοστοιχίες, ούτε σε  τηλεοπτική διαφήμιση για γιαούρτι λάϊτ δεν βλέπουμε. Όπως αρέσκονται να λένε, επιδιώκουν  «συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων».  Καλά τώρα. Αν μας έλεγαν  και το τι παράγουν αυτοί οι φορείς της πόλης… καλά θα ήταν.

Όσον αφορά τώρα στη τοπική Ν.Δ., αυτή έχει οργανώσει πυρετώδη επιχείρηση για να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν  ο στόχος και των δύο πρόσφατων  συγκεντρώσεων της τοπικής ΝΔ, όπου οι ομιλητές ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και η Μαριέττα Γιαννάκου. «Το κλίμα είναι καλό, σε σχέση με μια αποσυσπείρωση που υπήρχε πριν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή συσπείρωση και μεγαλύτερη κατανόηση για το τι διακυβεύεται στις εκλογές », σημείωσε μιλώντας σε συγκέντρωση παλαιών στελεχών σε ξενοδοχείο της πόλης η κ. Γιαννάκου, που έκανε λόγο για μια παρουσία statesman! του πρωθυπουργού και μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία και ένα ασαφές πρόγραμμα από τη μεριά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε σε φάση μεγάλης συσπείρωσης, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το διακύβευμα», σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

Από τη πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης της 29ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία θα μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στόχος είναι η ομιλία Παπανδρέου να καταγράψει και να επιβεβαιώσει τη δυναμική που φέρεται πως διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας που θα εκπληρώσουν το στόχο της 29ης Σεπτεμβρίου. «Στόχος μας είναι να καταγραφεί η διαφορετική δυναμική που υπάρχει, να δοθεί το μήνυμα της αλλαγής», τόνισε ο γραμματέας της Π.Ε. Γ. Γεράκης. Δεν αρνείται ότι θα υπάρξει και μεταφορά οπαδών από σχεδόν όλους τους γύρω νομούς, καθώς, όπως υποστηρίζει, η ομιλία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη «αναπόφευκτα είναι μια εκδήλωση που δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της Θεσσαλονίκης, αλλά καλύπτει όλη την Κ. Μακεδονία».

Την εκλογή ενός βουλευτή σε κάθε εκλογική περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη δήλωσαν αισιόδοξοι, ευελπιστώντας να επαναλάβουν την επιτυχία των ευρωεκλογών. Σε ό,τι αφορά την προεκλογική τους δράση στη Θεσσαλονίκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούν, όπως λένε, «να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Α΄ και της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμά τους».

Με αυτά και με αυτά οι μέρες περνούν, η 4η Οκτωβρίου πλησιάζει, και όπως όλα δείχνουν, και με βάση τη πρόσφατη πολιτική ιστορία, όποιος και να βγει νικητής από την αναμέτρηση, η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, πάει για μια από τα ίδια.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. krisis avatar
  krisis 25/09/2009 17:26:34

  xalllllarraaa sti fraponiki.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ krisis 25/09/2009 22:43:42

   Κάτι καλύτερο πέρα από το να αναμασάς τα κλισέ τού Λαζόπουλου δεν είχες να γράψεις;

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 25/09/2009 21:24:16

  Π. ελκυστη, παντως το πανεπιστημιο ειναι χειροτερο και απο το αχουρι που σταβλιζα τα ζωα μου στο χωριο. Ντρεπομαι γιατι δεν εχουμε κοινωνικο πολιτισμο. Ειναι σαν να ζουμε στο 1974 ξανα. Τιποτα δεν αλλαξε, τιποτα. Ακομα και στην Ουγκαντα που επισκεφθηκα τα πανεπιστημια τους ειναι καλυτερα. Λυπαμαι αλλα ειμαστε "γυφτοι".

 3. Αδέσποτη avatar
  Αδέσποτη 25/09/2009 22:06:10

  Στη θεσσαλονίκη δεν πιάνουν οι κομματικές υποσχέσεις για διορισμό γιατί ο δημόσιος τομέας, στενός και ευρύτερος, είναι πολύ πολύ μικρός σε σχέση με Αθήνα. Τα ρουσφέτια είναι για καμιά άδεια για μαγαζί, καμιά οικοδομική παράβαση, καμιά επιδότηση και τέτοια. Αντίθετα στη νότια Ελλάδα που ζω τώρα οι οικογένειες δίνουν γη και ύδωρ για να διοριστεί το παιδί με διαχρονική επιτυχία απ' ότι έχω διαπιστώσει.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/09/2009 22:56:58

  Είμαι Θεσσαλονικιός και η εξήγησή μου για το υποτονικό κλίμα είναι η εξής:

  Η Θεσσαλονίκη ήταν διαχρονικά παρατημένη από τις 4 κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από την κυβέρνηση Σημίτη που είχε 5 Θεσσαλονικιούς υπουργούς και υφυπουργούς.

  Γι' αυτό και η Θεσσαλονίκη αποτελούσε κάστρο τής ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια.

  Τα τελευταία 6 χρόνια απέδειξαν σε μας τους Θεσσαλονικείς ότι ΚΑΙ η ΝΔ μας έχει γραμμένους εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι, παρά το ότι ο Καραμανλής - αν και Αθηναίος - άρχισε την πολιτική του καριέρα εδώ.

  Η πόλη βαλτώνει, αποβιομηχανίζεται, φτωχαίνει σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό.

  Η ΝΔ απογοήτευσε τρομερά τη Θεσσαλονίκη, εξ ου και το απίστευτο 29% τής ΝΔ στην άλλοτε προνομιακή Α' Θεσσαλονίκης κατά τις Ευρωεκλογές.

  Συνεπώς, οι Θεσσαλονικείς Νεοδημοκράτες, ακόμη κι αν δεν ψηφίσουν ΛΑΟΣ ή Παπαθεμελή από αντίδραση, δεν νιώθουν κανέναν ενθουσιασμό για την ψήφο που θα ρίξουν στο κόμμα, έτσι για την τιμή των όπλων.

  Από την άλλη, οι ΠΑΣΟΚτσήδες που πανηγυρίζουν είναι οι καθεστωτικοί-Παπανδρεϊκοί. Και ως γνωστόν, η Θεσσαλονίκη είναι 75% βενιζελική. Κι επειδή οι Θεσσαλονικείς ΠΑΣΟΚτσήδες ξέρουν καλύτερα από όλους τον ρεβανσισμό που χαρακτηρίζει το κόμμα τους, θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ με κατεβασμένα αυτιά.

  Τέλος, αυτό που γράφει η Αδέσποτη είναι πολύ σωστό.
  Η Θεσσαλονίκη, και η Μακεδονία γενικότερα, είναι πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη νότια Ελλάδα, με τους "μπαρμπάδες στην Κορώνη", τα φέουδα των νεο-κοτζαμπάσηδων κρατούν μια χαρά.

  Για ακόμη μια χρονιά το ψυχολογικό χάσμα Μακεδονίας - υπόλοιπης Ελλάδας διευρύνεται. Προς το παρόν, οι Θεσσαλονικείς είμαστε πολύ ραγιάδες... δεχόμαστε τη νεο-αποικιοκρατία τού αθηναϊκού κράτους χωρίς να αντιδρούμε.

  Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια Λίγκα τού Βορρά που να απαιτεί πολιτική αυτονομία και οικονομική αυτοδιαχείριση για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά η θεσσαλονικιώτικη "αστική" τάξη είναι πιο υποταγμένη από όλους... ζει για να πιθηκίζει την Αθήνα, και τρέφει το όνειρο να μετοικίσει μια μέρα στην πρωτεύουσα.

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Στέργιος 25/09/2009 23:24:09

   Η τελευταία παράγραφος είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να την σκεφτόσουν λίγο παραπάνω πριν την γράψεις

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Παλιός Οννεδίτης 25/09/2009 23:46:36

    Γιατί;

    Γιατί όταν ζητάω πολιτική και οικονομική αυτονομία είμαι "απαράδεκτος", ενώ όταν δεν ζητάω μου λέτε ότι "τα περιμένω όλα από την Αθήνα";

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Στέργιος 25/09/2009 23:30:30

   Γιατί ταυτίζεις την Μακεδονία με την Θεσσαλονίκη?
   Η Θεσσαλονίκη είναι πιο μισητή στους σκεπτόμενους Μακεδόνες από την Αθήνα, γιατί ρουφάει σαν καταβόθρα ότι φραγκάκι περισσεύει από τους χαμουτζήδες.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ (Α)θανάσης 25/09/2009 23:51:11

    Γιατί η ανάπτυξη τής Θεσσαλονίκης εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να απλωθεί και σε όλη τη Μακεδονία. Η Θεσσαλονίκη είναι αλληλένδετη με τη Μακεδονία, και σαν οικονομία και σαν κοινωνία. Δεν νοείται να αναπτυχθεί η Θεσσαλονίκη χωρίς να αναπτυχθεί η Μακεδονία και τούμπαλιν.

    Από κει και πέρα, αν υπάρχουν Μακεδόνες που όπως λες "μισούν" τη Θεσσαλονίκη περισσότερο από ό,τι την Αθήνα, τότε αμφιβάλλω για το αν είναι σκεπτόμενοι.
    Η Θεσσαλονίκη δεν έχει εξουσίες. Εδώ δεν μπορούμε ούτε ένα υπόγειο πάρκινγκ να φτιάξουμε χωρίς άδεια από την Αθήνα, και μου λες ότι μπορούμε να "ρουφήξουμε φραγκάκια";

    Αυτή η ιστορία ότι άλλα τα συμφέροντα τής Θεσσαλονίκης και άλλα της Μακεδονίας βρωμάει "διαίρει και βασίλευε" από δέκα χιλιόμετρα μακριά. Και φυσικά εκπορεύεται από αυτούς που έχουν συμφέρον να κρατούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα στην υπανάπτυξη.

 5. tiramola avatar
  tiramola 25/09/2009 23:45:21

  Λίγκα του Βορρά?????
  Για να πάρει το τοπικό πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ?

  Αντί να εύχεσαι να τον πάει βόλτα το ζορο ο αετός και να τον σουτάρει σε καμιά πολυκατοικία επάνω μπας και γλυτώσετε ονειρεύεσαι λίγκες?
  Για ψαχτείτε λίγο με τους ανίκανους Νομάρχες και Δήμαρχους που εκλέγετε στη Σαλόνικα και σταμάτα να ονειρεύεσαι βλακείες...

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ tiramola 25/09/2009 23:50:36

   άσε τα αθλητικά, αλλού το πάει μου φαίνεται

   • tiramola avatar
    tiramola @ Παλιός Οννεδίτης 25/09/2009 23:55:08

    Περίμενες να του απαντήσω σοβαρά?
    Το να μπαίνεις σε τέτοια συζήτηση σοβαρά διαπράτεις το πρώτο λάθος....

   • Παλιός Οννεδίτης avatar
    Παλιός Οννεδίτης @ Παλιός Οννεδίτης 25/09/2009 23:55:36

    και εν μέρει έχει δίκιο. Εν μέρει διότι έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν πέσει κρατικά λεφτά. Το πρόβλημα είναι η απουσία σοβαρής επιχειρηματικής παρουσίας στην πόλη. Το μυαλό όλων είναι στο να παρουν κρατικά λεφτά και να μην κάνουν τίποτα. Από την άλλη τα μεγάλα έργα όπως Μετρό και αεροδρόμιο καθυστέρησαν πάρα πολύ.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tiramola 25/09/2009 23:53:18

   Εσύ έχεις κολλήσει σε πέντε-δέκα στερεότυπα, με τον Ζορρό κλπ, και δεν μπορείς να δεις παραπέρα. Άντε γεια.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/09/2009 23:52:23

  Όλη η εκτός Αθήνας Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη.

  Απλώς ως Θεσσαλονικιός, γράφω για αυτά που βλέπω και ζω στην πόλη μου.

 7. Αδέσποτη avatar
  Αδέσποτη 26/09/2009 00:13:37

  Ρε παιδιά, δεν είναι κλάψα. Οι Θεσσαλονικείς το ζήσαμε στο πετσί μας, ψάχνοντας για δουλειά. Οι δουλειές με προοπτική ήταν στην Αθήνα και στη θεσσσαλονίκη μόνο πωλητής έβρισκες. Οι καλύτερες θέσεις στη Θεσσαλονίκη είναι τώρα στο μετρό. Πόσα τέτοια έργα γίναν στην Αθήνα. Τί μιλάτε για βιομηχανία; Πάει αυτή, μόνο υπηρεσίες υπάρχουν πια. Στη Χαλκιδική οι Μακεδόνες πάνε. Τα δικά τους τα λεφτά ανακυκλώνουνε. Και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συγκρίνεται με άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Είναι ο άλλος πόλος της χώρας. Αν δεν λειτουργήσει έτσι να κατέβουν και τα τελευταία τρία εκατομμύρια στην Αθήνα και να μπουν οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι να μετοικήσουν τη βόρεια Ελλάδα.

 8. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/09/2009 00:27:51

  O Anonymous 11:45pm έγραψε:

  "Κάποτε τους είχα γράψει να κάνουν ανεξάρτητο κράτος και να πάνε στο διάολο αλλά αν γίνει καμιά στραβή με τους Τούρκους να βγάλουν το φίδι μόνοι τους από την τρύπα. Και μάντεψε τι έκαναν. Έβαλαν την ουρά στα σκέλια κι εξαφανίστηκαν.
  Πάντως το 45% του ΑΕΠ παράγεται στην Αθήνα και είναι λογικό να επενδύεται ένα ποσοστό εκεί κι όχι αλλού".

  Σε ποιους, πασά μου, είπες να κάνουν ανεξάρτητο κράτος κι έβαλαν τα πόδια στα σκέλια; Για πες μας;

  Όσο για τους Τούρκους, μη με κάνεις να καγχάζω νυχτιάτικα... Πραγματικά πιστεύεις ότι η σημερινή Ελλάδα βγάζει κάνα φίδι από καμμιά τρύπα; Το αθηνοκεντρικό κράτος δεν πούλησε Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη;

  To 45% του ΑΕΠ παράγεται στην Αθήνα, την πόλη που συγκεντρώνει το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Σιγά το κατόρθωμα.

  Επίσης θυμίζω ότι ο πλούτος που "παράγεται" στην Αθήνα είναι αέρας κοπανιστός, τύπου ομολόγων και "υπηρεσιών". ένα "αψού" να κάνει η Γουολ Στριτ ή το Σίτυ ή το χρηματιστήριο τής Κωνσταντινούπολης, και πάει όλος ο πλούτος.

  Θυμίζω ακόμη ότι η Μακεδονία, με το 25% τού πληθυσμού, παρήγαγε το 50% του ελληνικού ΑΕΠ από το 1950 μέχρι τη δεκαετία τού 1980, όταν άρχισε η αποβιομηχάνιση. Για την πολύχρονη και δυσανάλογα μεγάλη προσφορά της, η Μακεδονία δεν είδε ούτε ένα κλάσμα τού πλούτου της να επανεπενδύεται σε αυτήν.

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/09/2009 01:23:16

  Τι έχεiς πάρει ρε Anonymous;

  Μια και μιλάμε για την Κύπρο, θέλεις να σου υπενθυμίσω τη χούντα τού Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη που έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Αττίλα;

  Από κει και πέρα, αν υπερασπίζεσαι την πολιτική του ζεϊμπέκικου, της Μαδρίτης, της κουμπαριάς και των "λίγο λιγότερων πιθαμών γης", έχεις τεράστιο αντιληπτικό πρόβλημα. Υπάρχουν "προβλήματα" που "αντιμετωπίζονται", λες... ΟΚ...
  Στο Σούνιο έφτασαν οι τουρκικές φρεγάτες, αλλά για σένα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται...

  Τώρα, σχετικά με τον πλούτο, σου επεσήμανα ότι η Αθήνα παράγει όσο πλούτο της αναλογεί, όχι παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δεν δικαιούται να οικειοποιείται όλον τον ελληνικό πλούτο.

  Για την χρεοκοπία τής Βόρειας Ελλάδας κυρίως φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος. Το ίδιο κράτος που φταίει για την χρεοκοπία ΟΛΗΣ της Ελλάδας. Άντε να δεχτώ ότι οι Θεσσαλονικείς είμαστε ανίκανοι και πλεονέκτες... το ίδιο είναι και οι Καβαλιώτες; και οι Βολιώτες; και οι Γιαννιώτες; και οι Πατρινοί; Γιατί ολωνών μας οι πόλεις έχουν τα μαύρα τους τα χάλια από οικονομικής άποψης. Είμαστε όλοι ηλίθιοι ή κάτι άλλο φταίει;

  Δεν σας καταλαβαίνω.

  Σε όλα τα ποστ τού antinews τα χώνετε στο κράτος γενεές δεκατέσσερις. Στο κράτος το οποίο είναι κεντρικό, και εξυπηρετεί ττις ανάγκες μιας αθηναϊκής ελίτ, είναι δηλαδή ένα αθηνοκεντρικό κράτος.

  Μόλις γράψει κάποιος Θεσσαλονικιός, όμως, κάποιο παράπονο, αμέσως υπερασπίζεστε το αθηνοκεντρικό κράτος σαν ταλιμπάν. Τι σχιζοφρένεια κι αυτή...

  "Σου το ξαναλέω βγάλτε ένα κράτος βορείων Ελλήνων Ταλιμπάν και ξεφορτωθείτε μας"

  Από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί.

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/09/2009 01:32:23

  Η συζήτηση εκτροχιάστηκε, αγαπητέ Φάκτορα, από το θέμα που έθεσες.

  Εκτροχιάστηκε επειδή κάποιοι σχολιαστές που κατά τα άλλα δυσανασχετούν με το κράτος μας, όταν ακούσουν κριτική προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη, σπεύδουν να το υπερασπιστούν. Αυτό στην ψυχιατρική λέγεται "συνταύτιση", είναι ένας μηχανισμός άμυνας που βοηθάει έναν άνθρωπο με αδύναμο Εγώ να ξεκλέψει ιδιότητες που θαυμάζει από κάποιον ισχυρότερο, όπως π.χ. ο Anonymous 12:51am από την αθηναϊκή ελίτ.

  Ανακεφαλαιώνοντας το νόημα της αρχικής μου παρέμβασης, έχω να πω τα εξής:

  Οι Θεσσαλονικείς είμαστε αδιάφοροι για τις εκλογές περισσότερο από ό,τι ο μέσος Έλληνας, επειδή θεωρούμε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει ΔΕΝ μας αντιπροσωπεύει, δεν μας υπερασπίζεται και δεν φροντίζει τα νόμιμα συμφέροντά μας ως Ελλήνων πολιτών.

  Όπως οι κάτοικοι τής Νέας Καληδονίας αδιαφορούν για τις εκλογές στην Γαλλία, έτσι κι εμείς νιώθουμε ότι δεν είμαστε συνιδιοκτήτες του σπιτιού που λέγεται Ελλάδα, αλλά πολίτες β' κατηγορίας.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Στέργιος 26/09/2009 01:39:23

   Εσύ αντιπροσωπεύεις τους Θεσσαλονικείς, δηλαδή? Ξέρεις πως λέγεται αυτό στην Ψυχιατρική?

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Orestios 26/09/2009 01:42:36

    Αυτό κατάλαβες εσύ από τα όσα έγραψα;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 26/09/2009 01:49:23

    Έχεις πεί πολλά κι άλλες φορές αλλά δεν κατάλαβες αυτό που σου έχω πεί στο παρελθόν. Αν οι Θεσσαλονικείς δεν μάθετε να διεκδικείτε χωρίς να κατεβάζετε το βρακί μια ζωή θα μιξοκλαίγεστε γιατί φυσά ο βαρδάρης.

   • Aδέσποτη avatar
    Aδέσποτη @ Orestios 26/09/2009 11:59:22

    Ορέστιε, δε δέχομαι ότι οι Θεσσαλονικείς/Μακεδόνες κατεβάζουν το βρακί τους γιατί το ρουσφέτι δεν έχω δει να λειτουργεί. Αυτοί που το κατεβάζουν είναι οι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης αρκετοί από αυτούς εισαγόμενοι, Κούβελας, Ορφανός, Παπαγεωργόπουλος, Ρεγκούζας που είδαν φως και μπήκαν. Γι' αυτό και πιάνει και η ψευτομαγκιά Ψωμιάδη γιατί οι άλλοι ήταν σκέτοι γλύφτες. Καλά οι του ΠΑΣΟΚ ήταν τελείως υποτακτικοί στο παιχνίδι της εξουσίας και ο κόσμος το είχε γυρίσει στο μαύρο για είκοσι χρόνια.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/09/2009 02:09:42

  Orestie, οι Θεσσαλονικείς σαφώς έχουμε ευθύνες που ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση χωρίς να αντιδρούμε δυναμικά.

  Αλλά αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί τις ευθύνες τού αθηνοκεντρικού κράτους.

  Κι αυτό περί βρακιά που κατεβαίνουν, να μην το ξαναπείς. Είναι αναξιοπρεπέστατο και αναληθές. Κυρίως όταν προέρχεται από έναν Αθηναίο ο οποίος ως Αθηναίος ποτέ του δεν διεκδίκησε τίποτα.

  Τουλάχιστον εμείς στη Θεσσαλονίκη γκρινιάζαμε για να γίνει το μετρό. Εσάς, αν δεν σας το έκαναν από μόνοι τους το 2000 λόγω Ολυμπιακών, δεν θα το απαιτούσατε ποτέ.

 12. Little Red Riding Hood avatar
  Little Red Riding Hood 26/09/2009 02:37:44

  Πηγαίνετε σε όποια μεγαλούπολη και πρώην εργατούπλη της χώρας θέλετε. Πάτρα, Βόλος, Αγρίνιο, Καβάλα, Ιωάννινα (αν και δεν είχε τον όγκο των βιομηχανιών των προηγουμένων πόλεων, πάντα όμως κέντρο της ΒΔ Ελλάδας). Μαραζώνουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Μια Λάρισσα με τη γόνιμη ενδοχώρα της κι ένα Ηράκλειο με τον τουρισμό στραβοκρατιούνται κάπως. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει καταντήσει "προάστιο" της Αθήνας.Μένω στη Θεσ/νικη και συμφωνώ πλήρως με την Αδέσποτη:

  "Ρε παιδιά, δεν είναι κλάψα. Οι Θεσσαλονικείς το ζήσαμε στο πετσί μας, ψάχνοντας για δουλειά. Οι δουλειές με προοπτική ήταν στην Αθήνα και στη θεσσσαλονίκη μόνο πωλητής έβρισκες. Οι καλύτερες θέσεις στη Θεσσαλονίκη είναι τώρα στο μετρό. Πόσα τέτοια έργα γίναν στην Αθήνα. Τί μιλάτε για βιομηχανία; Πάει αυτή, μόνο υπηρεσίες υπάρχουν πια. Στη Χαλκιδική οι Μακεδόνες πάνε. Τα δικά τους τα λεφτά ανακυκλώνουνε. Και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συγκρίνεται με άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Είναι ο άλλος πόλος της χώρας. Αν δεν λειτουργήσει έτσι να κατέβουν και τα τελευταία τρία εκατομμύρια στην Αθήνα και να μπουν οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι να μετοικήσουν τη βόρεια Ελλάδα." +1000

  Σημειωτέον, δεν είμαι Θεσσαλονικιά ούτε καν Μακεδόνισσα. Τόσο στην πόλη μας όσο και στις άλλες που ανέφερα πιο πάνω πείτε μου αν έχει γίνει κάποια σοβαρή επένδυση την τελευταία δεκαετία. Και δεν εννοώ τα πολυτελή Resorts ή τα διάφορα επίδοξα Malls.

  • Aδέσποτη avatar
   Aδέσποτη @ Little Red Riding Hood 26/09/2009 11:45:18

   Πήγα πρόσφατα στο Mall στη Λάρισα και ψυχορραγεί. Οι πωλήτριες ήταν απελπισμένες γιατί πήγαιναν για κλείσιμο. Για ποιο πλούτο μιλάμε στην επαρχία; Ξεγελάστηκαν λίγο τα αστικά κέντρα την τελευταία δεκαετία με τα ΤΕΙ και τους τελευταίους αγρότες που συνέρρευσαν στην πόλη και χρειάστηκαν κάνα διαμερισματάκι. Τα χωριά στον κάμπο είναι έρημα πλην συνταξιούχων του ΟΓΑ. Οι αγρότες ζουν πλέον στην πόλη και πετάγονται στα κτήματα για τις δουλειές τους. Πάει και αυτό το παραμύθι τελείωσε. Όλη η Ελλάδα είναι εξήντα αστικά κέντρα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Aδέσποτη 26/09/2009 12:22:51

    Αδέσποτη, θα μου αποτρέψεις να προσθέσω ότι εκ των 60 αστικών κέντρων που αναφέρεις, τα 59 αργοσβήνουν.

   • Aδέσποτη avatar
    Aδέσποτη @ Aδέσποτη 26/09/2009 12:37:01

    ¨Ηταν η τελευταία μου πρόταση. Αλλά δε θέλω να χαλάσω την πλάνη των Αθηναίων που όταν πάνε τριήμερο στην επαρχία νομίζουν ότι περιστοιχίζονται από αγνούς επαρχιώτες ενώ στην πραγματικότητα γύρω τους όλοι είναι Αθηναίοι που θα τους ξαναβρούν στο δρόμο της επιστροφής. Γιαυτό τους φαίνεται και εξωτική η Θεσσαλονίκη, γιατί δεν έχει αρκετούς Αθηναίους.

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/09/2009 12:42:11

  Για πρώτη φορά, το 2008, ο αστικός πληθυσμός, παγκόσμια, ξεπέρασε τον διαβιούντα στην ύπαιθρο.

  Η ραγδαία αστικοποίηση είναι δυστυχώς πολιτισμικό, ιστορικό, ρεύμα τις παρενέργειες του οποίου διαπιστώνουμε τοπικά, με ιδιαίτερα οδυνηρό για την εθνική υπόσταση τρόπο.

  Η Κωνσταντινούπολη, στη διπλανή Τουρκία, έφθασε τα 18 εκατ. κατοίκους. Ακολουθώντας "ρυθμό" Μέξικο Σίτυ ή Βομβάης με εξαθλιωμένες παραγκουπόλεις. Αλλά η Τουρκία έχει την "πολυτέλεια" 70 εκατ. πληθυσμού.

  Εδώ, με τα 6+ από τα 11 εκατ του πληθυσμού στην Αθήνα, δημιουργήθηκε το οικιστικό "τέρας" που πνίγει την υπόλοιπη Επικράτεια.
  Τα πάντα (οικονομία, διοίκηση, ψυχαγωγία) συγκεντρώνονται στην Αθήνα και ακριβώς γι' αυτό συγκεντρώνονται εκεί οι πάντες, σε έναν εφιαλτικό χωροταξικό φαύλο κύκλο μιας άτυπης Πόλης-Κράτους.

  Είναι μοιραίο οι κάτοικοι, ιδιάιτερα οι μειωμένης εθνικής συνείδησης, να αναπαράγουν τη "διάσπαση".
  Οι εκτός Αθηνών έχουν εκ προοιμίου δίκιο. Ωστόσο, σφάλλουν όταν νομίζουν πως τα πάντα γίνονται εκ προθέσεως από την Αθήνα.
  Είναι, πάλι δυστυχώς, απλά η διαφορά μεγεθών : όσο φταίει ένας ελέφαντας επειδή πατάει ένα μυρμήγκι.

  Το έγκλημα διαρκείας του πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν έκανε τίποτα για να ανακόψει λίγο, να αντιστρέψει αδύνατον, το ιστορικό ρεύμα. (Ο Βενιζέλος για να περιορίσει την αστυφιλία είχε επιβάλλει φόρο εισόδου! στις πόλεις, αδύνατον σήμερα).

  Όσο η υπηρέτηση μόνο του ατομικιστικού "εγώ" θα κυριαρχεί έναντι των παλαιών συλλογικοτήτων, η "απόδραση" από τον ασφυκτικό κλοιό της στενής επαρχιακής ζωής, η ψευδαίσθηση ελευθερίας μέσα στο ανώνυμο πλήθος, η ανέλεγκτη προσωπική σεξουαλική ζωή, η εύρεση ευκαιριών εργασίας και η προσωπική ευδοκίμηση ώστε να απολαμβάνονται οι ευκολίες ζωής και όσα άλλα θεωρούνται τα πλεονεκτήματα της μεγάλης πόλης, θα προσελκύουν τους ανθρώπους όπως το φως τις πυγολαμπίδες.

  It's "Bright Lights, Big City".

  • Aδέσποτη avatar
   Aδέσποτη @ Προφήτης 26/09/2009 13:22:47

   Θεωρώ ότι το πρόβλημα της εγκατάλειψης της επαρχίας είναι πλέον αυτοτροφοδοτούμενο. Δεν γίνεται ίσως για τους ίδιους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που ίσχυαν μέχρι το '90. Αυτή τη στιγμή σε χωριό του κάμπου ο νέος και να έχεις όλες τις προϋποθέσεις άνετης διαβίωσης δε μένει γιατί δεν έχει κόσμο να συναναστραφεί. Αυτό θα γίνει σύντομα και στις μικρές πόλεις. Θέλουμε κόσμο στην επαρχία, και στα σύνορα; Χρειάζονται ενεργές πολιτικές αποκέντρωσης, π.χ. να πέσουν πολλά χρήματα για επιδοτούμενη και αξιοπρεπή απασχόληση ιδίως των νέων γυναικών. Το οποίο δεν το βλέπω να γίνεται.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Aδέσποτη 26/09/2009 20:36:18

    Αδέσποτη, ακριβώς. Οι άντρες πάνε εκεί που πάνε οι γυναίκες.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Aδέσποτη 26/09/2009 20:39:12

    Αδέσποτη, ακριβώς. Οι άντρες πάνε εκεί που πάνε οι γυναίκες.

    "...σε χωριό του κάμπου ο νέος και να έχεις όλες τις προϋποθέσεις άνετης διαβίωσης δε μένει γιατί δεν έχει κόσμο να συναναστραφεί".
    Ούτε στην πόλη έχει -η μοναξιά και η συνεπακόλουθη κατάθλιψη θερίζει- αλλά πιστευει ότι θα έχει.

   • donaE avatar
    donaE @ Aδέσποτη 26/09/2009 20:59:55

    Λυπαμαι αλλα εχετε λαθος.Καμια σχεση με επαρχια αυτα που λετε,απο που τα βρηκατε;Τοσος κοσμος γυριζει πισω...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Προφήτης 26/09/2009 15:33:38

   Ο Προφήτης γράφει:
   "Είναι μοιραίο οι κάτοικοι, ιδιάιτερα οι μειωμένης εθνικής συνείδησης, να αναπαράγουν τη “διάσπαση”."

   Κάνεις ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ, φίλε Προφήτη.
   Το αθηνοκεντρικό κράτος είναι που έχει ατροφική εθνική συνείδηση.
   Οι πουρκουάδες τού Κολωνακίου. Αυτοί που αμφισβητούσαν την ελληνικότητα των Μακεδόνων το 1912, την ελληνικότητα των Μικρασιατών το 1922, την ελληνικότητα των Κυπρίων το 1960, και πάει λέγοντας.

   Επίσης γράφεις:

   "Οι εκτός Αθηνών έχουν εκ προοιμίου δίκιο. Ωστόσο, σφάλλουν όταν νομίζουν πως τα πάντα γίνονται εκ προθέσεως από την Αθήνα."

   Σε αυτό συμφωνούμε απολύτως.
   Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ψέξει έναν απλό Αθηναίο πολίτη που κοιτάζει τα συμφέροντά του.

   Πολλά άσχημα πράγματα γίνονται εξαιτίας τής αγνής και άδολης μαλακίας που μας δέρνει.

   Όμως, φαντάζομαι να συμφωνείς κι εσύ μαζί μου, το χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας κι ενός δημοκρατικού κράτους είναι να φροντίζει για την ισονομία και την ισοπολιτεία ΟΛΩΝ των πολιτών, ώστε να μην είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής "πιο ίσοι" από τους κατοίκους μιας άλλης περιοχής.

   Σε αυτό, όλοι οι θεσμοί τού κράτους μας έχουν αποτύχει πλήρως, και έχουν αποτύχει διαχρονικά.

   Δεν θα επεκταθώ. Ένα παράδειγμα θα φέρω μόνο για το τι εννοώ... Η Αθήνα απέκτησε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, ενώ το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη έμειναν με αεροδρόμια που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, ΠΑΡΑ την εκπεφρασμένη σημασία που έχουν (στη θεωρία πάντα) η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο για αυτό το κράτος.

   Κάποιος είπε ότι το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία. Και άκριβώς αυτό εισπράττουμε οι εκτός Αθήνας Έλληνες από το ελληνικό κράτος, αλλά δυστυχώς, και από πολλούς απλούς Αθηναίους: αδιαφορία...

   • Παλιός Οννεδίτης avatar
    Παλιός Οννεδίτης @ Στέργιος 26/09/2009 21:43:53

    για τα αεροδρόμια φταίει ο Λαλιώτης

 14. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/09/2009 20:00:46

  @ Anonymous 26/09/2009 at 5:45

  Μπορεί να μην είσαι Αθηναίος, είσαι όμως ένας αθηνόδουλος ραγιάς, ένας χατζηαβάτης του αθηνοκεντρικού συστήματος.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Στέργιος 27/09/2009 19:02:57

   Anonymous, με συγχωρείς, αλλά δεν σου φταίω εγώ αν έχεις ρίξει μαύρη πέτρα στο χωριό σου και επιθμείς ενδόμυχα την καταστροφή του και την καταστροφή όλης τής εκτός Αθήνας Ελλάδας, επειδή μόνο στην Αθήνα ζει κανείς αστική ζωή, ενώ στα χωριά οι άνθρωποι είναι ζώα. Έχεις πρόβλημα και να πας να το κοιτάξεις.

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/09/2009 20:32:52

  Στέργιε, έγραψα για διαχρονικό έγκλημα του πολιτικού συστήματος, σε βάρος της υπόλοιπης Ελλάδας.
  Και είναι γνωστό ότι το πολιτικό σύστημα είναι Πελοποννησο-κεντρικό. Αλλά και η Μακεδονική Καραμανλική δυναστεία δεν έφερε μεγάλη διαφορά. Μην πω ότι ο ΚΚ Α΄ ήταν που γιγάντωσε την Αθήνα.

  Η "κατάρα" ξεκινά από τον Εμφύλιο, όταν οι Αμερικανοί εκκενώνουν την ύπαιθρο, για να στερήσουν ζωτική υποστήριξη στους αντάρτες, και στοιβάζουν χωρικούς στις πόλεις, χωρίς να επιβάλουν την επιστροφή τους όταν ο πόλεμος τελειώνει.

  Ο υπερ-πληθυσμός γεννά δουλειές, οι δουλειές προσελκύουν κι άλλους, οι άλλοι προσελκύουν άλλους κοκ, αδιάκοπα.
  Και η Θεσσαλονίκη έχει "ρουφήξει" όλη τη Μακεδονία. Απλά υστερεί σε μέγεθος, συγκρινόμενη με την Αθήνα.

  Μόνο η με κάποιο τρόπο συγκράτηση των γυναικών στην Επαρχία θα ανακόψει το ρεύμα.

  • sinn avatar
   sinn @ Προφήτης 26/09/2009 20:46:02

   Για το τελευταιο: Ελλέιψει κάποιας γενικότερης προσπάθειας (ευτυχώς), το ανέλαβε η Σισσυ.

   • Little Red Riding Hood avatar
    Little Red Riding Hood @ sinn 26/09/2009 22:43:33

    Μια Σίσσυ δε φέρνει την άνοιξη. Και απαντώ και στη DonnaE πως στην επαρχία γυρίζουν μόνο ως δημόσιοι υπάλληλοι (και πολύ καλά κάνουν)-τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο γραφικές αθηναϊκές αντιλήψεις περί μποέμ επαρχιώτικης ζωής. Να συμπληρώσω πως ως ένα βαθμό για την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τις γυναίκες, φτάινε ως ένα βαθμό και τα άθλια ΜΜΕ, τα οποία χρόνια τώρα καλλιεργούν στα νέα κορίτσια τη στρεβλή αντίληψη περί μεγάλης ζωής, προβάλλοντας την κάθε βιζιτού ως πρότυπο επαγγελματία-γκόμενας-συζύγου τρόπαιο.

   • donaE avatar
    donaE @ sinn 26/09/2009 23:03:06

    Μα ζω στην επαρχια και εχω αποψη απο κοντα.Γυριζουν για να ανοιξουν γραφεια,εστιατορια ,ιατρεια.
    Απο την αλλη δεν ερμηνευεται η ιστορια με την συμπεριφορα των γυναικων που γοητευονται απο την τηλεοραση.
    Ομολογω πως αυτο μου εκανε εντυπωση στην κουβεντα.

   • Αδέσποτη avatar
    Αδέσποτη @ sinn 27/09/2009 10:03:53

    donae,
    Ναι, κάποιοι επιστρέφουν με πτυχίο ή κάποιο κεφάλαιο και ανοίγουν τις επιχειρήσεις που αναφέρεις. Είναι η εξαίρεση όμως που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η μάζα που ψάχνει για μεροκάματο πού θα πάει; Δες το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" που απασχολεί 3-4 γυναίκες σε κάθε μικρό Δήμο. Υποτυπώδες, θα μπορούσε να απασχολήσει δεκαπλάσιο αριθμό, αλλά πλήρως επιτυχημένο. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας λόγω των γερόντων τουλάχιστον για καμιά δεκαετία. Μετά, διασπορά των επιδοτούμενων επενδύσεων σε πολλούς, μικρής κλίμακας αγροτουρισμός, ένα-δύο δωμάτια, ό,τι μπορεί ο καθένας, να γίνει τουρισμός μαζικής κλίμακας. Έκαναν το λάθος και δώσαν τα λεφτά των επιδοτήσεων αποκλειστικά σε αυτούς που ήδη τα είχαν. Με δέκα οικογένειες όμως και μερικούς συνταξιούχους, δεν κρατάς έναν οικισμό ζωντανό. Τα ζω από κοντά.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Προφήτης 26/09/2009 23:04:48

   Προφήτη, όσα γράφεις είναι απολύτως ορθά.
   Βέβαια, στην ερήμωση της υπαίθρου έβαλαν το χεράκι τους και οι αντάρτες, για να λέμε όλη την αλήθεια και όχι μόνο όσα μας συμφέρουν. Χιλιάδες οικογένειες έφευγαν στις πόλεις για να μην χάσουν τους γιους τους στα κομμουνιστικά παιδομαζώματα.

   Αλλά πίσω στο θέμα μας... Όλα όσα περιγράφεις έγιναν μέχρι πριν από 60 χρόνια. Τώρα ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που είναι μέλος τής ΕΕ εδώ και 28-29 χρόνια. Αλοίμονο αν οραματιζόμαστε το μέλλον μας με βάση δεδομένα τής δεκαετίας τού 1940 και του 1950.

 16. Little Red Riding Hood avatar
  Little Red Riding Hood 26/09/2009 23:42:43

  Oσο περισσότερο κοιτάμε πίσω ,τόσο λιγότερο προχωράμε μπροστά.

 17. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/09/2009 04:11:11

  Αν "πάω" στην περιοχή σου, όχι αν "έρθω" στην περιοχή σου, έτσι;

  Άρα μένεις στην Αθήνα.
  Άρα είσαι κομμάτι τού συστήματος.
  Άρα έχω δίκιο σ'τα όσα λέω.

  Φιλάκια.

 18. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/09/2009 04:21:15

  Αν δεν έχεις υποδομές, φτιάχνεις υποδομές. Αλλά σε όλη τη χώρα.

  Το να προσπαθείς να με πείσεις ότι η "ψωροκώσταινα" δεν έχει λεφτά για ισόρροπη ανάπτυξη πριν καν στεγνώσουν τα τσιμέντα από το Ολυμπιακό όργιο τής Αθήνας με τα 10 έως 20 δις ευρώ που πήγαν στις τζέπες "νταβατζήδων" και "νομίμων άρα ηθικών" πολιτικών, όχι, δεν γίνεται. Δεν θα τα καταφέρεις.

  Δεν πειθει το παραμύθι τής "ψωροκώσταινας". Η Ελλάδα είναι χεσμένη στο τάληρο, αλλά δεν φεύγει ούτε σέντσι εκτός Αττικής.

  Μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, σε παρακαλώ πολύ, και μην υπερασπίζεσαι το ίδιο κράτος που σε όλα μα όλα τα άλλα ποστ, από το Βατοπέδιο μέχρι τη Ζίμενς, βρίζεις, κι εσύ και όλοι σας.

  Άντε. Μη δείτε να θίγετε η Αθήνα και γίνεστε όλοι σας κέρβεροι του καθεστώτος. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε ποιοι συντηρούν το σύστημα.

 19. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/09/2009 10:40:37

  Αν τα πεις αυτά στη Ράπτη ή στη Καϊλή που είναι βασικές υποψήφιοι στην Α` Θεσσαλονίκης (που είναι και το θέμα της ανάρτησης) θα σε περάσουν για εξωγήινο.

 20. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 27/09/2009 11:21:16

  @Anonymous
  Να σε συμπληρώσω, μετά τον εμφύλιο οι επαρχία κατεστραμένη κατέφυγε στα αστικά κέντρα όπου υπήρξε οργασμός ανοικοδόμησης. Ο αγρότης που δούλευε στο χωράφι από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου και εξαρτάτο από τις καιρικές συνθήκες η σοδιά του, έγινε βιομηχανικός εργάτης με σταθερές αποδοχές, με οκτάωρο, με κοινωνική ασφάλιση, και η γυναίκα που προηγουμένως βοηθούσε χωρίς αποδοχές στο χωράφι, τώρα έγινε.... θυρωρός - πόσοι από εσάς θυμούνται τους θυρωρούς στις τότε πολυκατοικίες;- με δικές τις αποδοχές και ασφάλιση, με ΔΩΡΕΑΝ κατοικία, ηλεκτρικό, θέρμανση και νερό. Λογικό είναι ότι οι συνθήκες αυτές μάζεψαν όλοι την εξαθλιωμένη επαρχία που ζούσε με ένα κομμάτι ξερό μουχλιασμένο κριθαρόψωμο και κοιμώταν στο 'κατώϊ' μαζί με τα ζώα.

 21. Little Red Riding Hood avatar
  Little Red Riding Hood 27/09/2009 14:11:07

  Anonymus, ναι τα έργα υποδομής που αναφέρεις είναι πλέον πραγματικότητα. Αλλά ολοκληρώθηκαν με τουλάχιστον 25 χρόνια καθυστέρησης Αν είχαν αποπερατωθεί πχ πριν το 90, όπου και βιομηχανίες υπήρχαν στις επαρχίες και το αγροτικό εισόδημα ήταν στα καλύτερά του, δε θεωρώ πως θα έφευγε ο κόσμος μαζικά για Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμμένα για την Εγνατία, σπουδαιότατο έργο, αλλά ας μη γελιόμαστε: αποτελεί το πέρασμα της Τουρκίας προς τη Δυτική Ευρώπη.Δευτερευόντως "τυγχάνει" να συνδέει και 3 γεωγραφικά διαμερίσματα.

  "Στη δε υπόλοιπη Ελλάδα ακόμη πάμε με την κατάρα που λέγεται ΚΤΕΛ."

  Κτελ: συντεχνία-υπερπαραγωγή, η οποία στέρησε τη σιδηροδρομική σύνδεση σε περίπου 800 χιλ κατοίκους (δυτ. Στερεά, ΄Ήπειρος, δυτ. Μακεδονία). Δεν είναι τυχαίο που ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές μειώνεται κάθε χρόνο με ταχείς ρυθμούς.

 22. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 27/09/2009 14:15:51

  Πολύ τοπικιστική έγινε η κουβέντα και αναδύει άρωμα ποδοσφαιρικού φανατισμού. Η ουσία είναι ότι όντως το σύνολο της περιφέρειας υποβαθμίστηκε εις βάρος της Αθήνας που γιγαντώθηκε καταστρέφοντας όμως την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Πόσο αλλιώτικη θα ήταν η Αθήνα αν ο ΑΓΠ δεν σταματούσε το Μετρό και το αεροδρόμιο ή κατασκεύαζε τους οδικούς άξονες στη περιφέρεια που τώρα φτιάχνονται αντί να γεμίσει το δημόσιο πρασινοφρουρούς και να μοιράζει αχρείαστα έργα στους μεγαλοεργολάβους. Η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πακέτων σε λαμογιοέργα και η αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού γενικότερα ήταν το πρόβλημα της χώρας. Η αντιπαράθεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι παραπλανητική και ανούσια. Ή όλοι μαζί προχωράμε ή όλοι μαζί πέφτουμε. Η Αθήνα χωρίς μια οικονομικά ανεπτυγμένη περιφέρεια θα είναι μια τριτοκοσμική πρωτεύουσα και η ελληνική περιφέρεια χωρίς ένα ισχυρό διεθνές οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο θα παραμείνει εκτός των διεθνών αγορών.
  Ευτυχώς ο ΚΚ έχει κατευθύνει το 80% του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια κάτι που απειλεί ο ΓΑΠ με τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ ενώ μαζί με τα έργα ανάπτυξης υποδομών ποιότητας ζωής και την μεταφορά πόρων στους ΟΤΑ προχωρεί στο ουσιαστικό άνοιγμα της χώρας ως στρατηγικού κέντρου οικονομικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας με στρατηγικές συμφωνίες όπως τις ενεργειακές συμφωνίες με Ρώσους, και τις εμπορικές με τους Κινέζους.

  • Αδέσποτη avatar
   Αδέσποτη @ Παλιός Οννεδίτης 27/09/2009 14:26:59

   Aν το 80% του ΕΣΠΑ που προορίζεται για την περιφέρεια αναλωθεί σε έργα ΑΠΕ και υποστηρικτικά αυτών (δρόμοι, καλώδια, κλπ) δε βλέπω πολλές θέσεις εργασίας μετά τη φάση κατασκευής.

 23. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/09/2009 19:16:45

  Η συζήτηση όντως εκτροχιάστηκε και ζητώ συγγνώμη από τον Φάκτορα για την ευθύνη που μου αναλογεί.

  Δεν υπάρχει θέμα Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Υπάρχει θέμα Ελλάδας - ελίτ.

  Όπως στην Άγρια Δύση υπήρχε ο κακός που του ανήκε όλο το χωριό, και το σαλούν και το πανδοχείο και το κουρείο και το δημαρχείο, έτσι και στην Ελλάδα όλα είναι συγκεντρωμένα στα χέρια μιας πολιτικο-μιντιακο-εργολαβικής ελίτ, η οποία ταυτίζει τα συμφέροντά της με την Αθήνα και αδιαφορεί πλήρως για την υπόλοιπη χώρα (εκτός από τη Μύκονο τα καλοκαίρια).

  Απέναντι σε αυτήν την ελίτ βρισκόμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

  Κάποιοι βέβαια από μας, κουβαλούν ηθελημένα ή άθελά τους νερό στον μύλο τής ελίτ. Τοπικοί βουλευτές που γλύφουν τη διεφθαρμένη κομματική αρχηγία προσδοκώντας ίδια οφέλη, μεγαλοπιασμένοι κομπλεξικοί που νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους και ονειρεύονται τη ζωή της Μαντάμ Σουσού μακριά από βυθουλαίες πλεμπαρίες, επαρχιώτες επιχειρηματίες που ονειρεύονται την κάθοδο στην Αθήνα... Αυτούς όλους έχουμε χρέος να τους ταρακουνήσουμε για να συνειδητοποιήσουν τη βλακεία που διαπράττουν.

  Έχω επανειλημμένα γράψει για τις ευθύνες τής κοινωνίας τής Θεσσαλονίκης για την κατάσταση τής πόλης. Ευθύνες οι οποίες δεν μηδενίζουν τις ευθύνες τού αθηνοκεντρικού κράτους. Αλλά όποτε προσπαθώ να εξηγήσω σε καλοπροαίρετους φίλους εδώ στο antinews πέντε πράματα από τη δική μου σκοπιά, εμφανίζονται 3-4 τρολ και αρχίζουν τα "χαλλλαρά" και τα "φραπεδούπολη" και τα "Ζορρό", και με δαιμονίζουν γιατί αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη κοινωνία τού ενός εκατομμυρίου ρατσιστικά... αλλά και γιατί μου δείχνουν ότι πολλοί Έλληνες αφήνουν τον Λαζόπουλο και το χαζοκούτι να σκέφτεται αντί για αυτούς.

  Επί του θέματος τώρα... Η προεκλογική περίοδος είναι υποτονική στη Θεσσαλονίκη γιατί οι μεν Νεοδημοκράτες είναι θυμωμένοι με τη ΝΔ και ηττοπαθείς, ενώ οι ΠΑΣΟΚτσήδες είναι κατά κύριο λόγο βενιζελικοί και συνεπώς, η χαρά τους για την επερχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μετριασμένη.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Στέργιος 27/09/2009 19:21:55

   Μη θυμώνεις. Να θυμάσαι πάντα δυο πράγματα.
   1)Το 90% των "αθηναίων" δεν είναι από την Αθήνα.
   2)Η θεσσσαλονίκη ήταν μεγαλούπολη συνεχώς επί 2000 χρόνια. Η Αθήνα ήταν ένα άσημο χωριουδάκι επί 1700 χρόνια. Όταν αποφάσισε ο Όθων να κάνει εκεί τη πρωτεύουσα, είχε 50 χαμόσπιτα συνολικά και αυτά πέριξ της ακρόπολης! Ο δε πειραιάς είχε μόνο μια καλύβα, αυτή του τούρκου τελωνοφύλακα.
   Μη μασάς. Χαλαραααά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.