#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/06/2013 18:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμένα χρόνια: από το γιουγκοσλαβικό μέχρι την επανασύσταση της ΕΡΤ



Το τι έχει ειπωθεί για την ΕΡΤ ίσως δεν έχει προηγούμενο. Μέσα στον ορυμαγδό των πολλών ατράνταχτων επιχειρημάτων που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν είναι ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου ή κακόγουστα σενάρια για να ξυπνήσουν οι ευαισθησίες και το θυμικό του λαού, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν.

Όλο το μεταπολιτευτικό αριστερόστροφο οπλοστάσιο στην πίστα για λίγες εμφανίσεις, με τη ΝΔ να εμφανίζεται περίπου ως μια ακροδεξιά συνιστώσα, η οποία ετοιμάζεται να στείλει στη Μακρόνησο τους αγνούς και πένητες «αριστερούς δημοσιογράφους»: τα ακούει κανείς και νιώθει ή ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα ή ότι είναι νεότερος κατά τριάντα έτη.

Έφθασαν στο σημείο να θυμηθούν ότι έχουν διευθύνει τμήματα της ΕΡΤ ο Στρατής Μυριβήλης κι ο Οδυσσέας Ελύτης, το γεγονός ότι ο Δημήτρης Χορν διετέλεσε διευθυντής της ΕΡΤ, μέχρι και τον Μάνο Χατζηδάκη θυμήθηκαν που μεγαλούργησε στο Τρίτο Πρόγραμμα…

Το πραγματικά αστείο είναι ότι και οι 4 αυτές τεράστιες προσωπικότητες του νεοελληνικού πολιτισμού δεν έχουν καμία σχέση με τα οράματα του σοσιαλιστικού τριτοκοσμικού μεγαλείου, από τα οποία εμπνεύστηκε και μεταλαμπάδευσε η ΕΡΤ μετά το 1981. Τουναντίον…

Βεβαίως η πασοκοποίηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα έφερε στο προσκήνιο μεγάλες μορφές που έφτυναν κατάμουτρα αυτούς που σήμερα επικαλούνται.

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος όσους αναμασούν τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα που δεν πείθουν κανένα λογικό άνθρωπο και ας τιμήσουμε τη μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, τον  Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος επισημαίνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, πως αν και νόμιζε πως ο πρωθυπουργός απέκτησε φρόνηση και υπομονή, τελικά έσφαλε.

Κι όμως κυρίες και κύριοι δυστυχώς και ο Μίμης κάνει σφάλματα. Το πρότυπο των πολιτικών γυρολόγων, η επιτομή της ανερμάτιστης σκέψης και της πρόδηλης ατομικής προβολής, ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην «αριστερά» ως επάγγελμα, λέει επί λέξει (απομακρύνετε τα παιδιά από τον υπολογιστή, αν δεν θέλετε να πάνε στο ΜΙΤ):

 «Σκεφτόμουνα μπας κ' είχα πέσει έξω στην παλαιά μου δημόσια διάγνωση για τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δηλαδή πάσχει από το λεγόμενο στην ψυχανάλυση σύνδρομο ματαίωσης, όταν δηλαδή ένας άνθρωπος πλησιάζει ένα στόχο που ήταν διακαής πόθος του τότε ακριβώς άξαφνα δείχνει μια ανεξήγητη συμπεριφορά και τα κάνει όλα μπάχαλο. Φαινόταν σαν ν' απέκτησε φρόνηση και υπομονή. Κι όμως όταν καταλήφθηκε από περίσσεια ευφορία και φούρια, κι όταν πήραν φόρα να τον κολακεύουν ένα σωρό σπόνσορες και άρχισε να ονειρεύεται πως θα καθαρίσει το πολιτικό παιχνίδι με μια θεαματική κίνηση ακόμα και με εκλογές, επαναλάμβανα σ' όλους "όπου να' ναι θα την κάνει τη μ.... και θα' ναι μεγάλη...". Η μαύρη οθόνη της ΕΡΤ είναι απλώς το σύμπτωμα ενός βαθύτερου ψυχολογικού συνδρόμου. Θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο σύμπτωμα, τυχαίο, που ξεπερνά τα όρια του υπολογισμένου κινδύνου και πλησιάζει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Βλέπε πχ διαχείριση του γιουγκοσλαβικού. Κρίμα.»

Είχε πέσει έξω στις εκτιμήσεις του, αλλά ταυτόχρονα τις είχε και προβλέψει. Κάποιοι δυστυχώς επιμένουν ότι είναι ο Αλέφαντος της πολιτικής. Είναι ταυτόχρονα και ψυχολόγος, ίσως επειδή γνωρίζει ότι πάσχει από  FOMO (Fear Of Missing Out). Δικτυωμένος ο Μίμης, δεν χάνει καμία πληροφορία από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το φόβο ότι κάτι θα χάσει και δεν θα το πει, έπαθε burn out μετά την εμπειρία του με τον ΓΑΠ που τόσο ύμνησε μέχρι να ξεκατινιάσει και ταυτόχρονα νιώθει ένα άγχος αποχωρισμού από τη μητρική αγκάλη της φαιδρής μεταπολίτευσης αυτή την περίοδο, βλέποντας ότι ο Πρωθυπουργός πάει να την «ξεδοντιάσει».

Σε πρώτη ευκαιρία και όταν αλλάξει και πάλι άποψη μετά από νέα βαθιά φιλοσοφημένη σκέψη θα γράψει το πόνημα, «Χαμένα χρόνια: από το γιουγκοσλαβικό μέχρι την επανασύσταση της ΕΡΤ»…

Άλλωστε αυτό ήταν το βασικό μάθημα της Μεταπολίτευσης: η στοίχιση με το ρεύμα, με τα επιχειρήματα του συρμού, ο βηματισμός μαζί με το «κοπάδι», η εύκολη και ανέξοδη κριτική που πάντα αποφέρει οφέλη, η ταύτιση με τον εκάστοτε ισχυρό.

Όσοι παράκουσαν, ταλαιπωρήθηκαν…

Μ.Ο.


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δαναός avatar
  Δαναός 14/06/2013 19:15:56

  Μικρέ σταχυολογώ απ το διαδίκτυο:
  Ο γίγαντας Μίμης στη ΝΕΤ (βγήκε στο σεργιάνι για να διαφημίσει το νέο του βιβλίο). Η συνταγή του; Λίγη παραδοξολογία, λίγη πρόκληση και υψηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι πολιτεύτηκε, έτσι έκανε ραδιόφωνο, έτσι έγινε και συγγραφέας.

  Ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει, αυτές τις μέρες, κάθε λόγο να αισθάνεται ευχαριστημένος: εξασφάλισε ακόμα μια κοινοβουλευτική θητεία, πάνω απ’ όλα δηλαδή εξασφάλισε ακόμα μια περίοδο δημόσιας παρουσίας στα ΜΜΕ, χωρίς κόπο, χωρίς προσπάθεια.
  Μαϊντανός; Αν και ο χαρακτηρισμός δεν θα του αρέσει, η αλήθεια είναι ότι τα κανάλια τον θυμούνται όταν ψάχνουν έναν καρατερίστα, έναν δεύτερο ρόλο με αναγνωρίσιμη χαρακτηριστική ελαφράδα για να μην πεθαίνουν οι τηλεθεατές από την πλήξη της σοβαροφάνειας που μετέρχονται οι καλεσμένοι σε κεντρικά πάνελ. Ο ρόλος αυτός του αρέσει, κυρίως επειδή έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος τον εαυτό του: εμφανίζεται με όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού ταγού. Είναι ρόλος που τον έχει παίξει εκατοντάδες φορές, αλλά, ντούρασελ, συνεχίζει. Τα ΜΜΕ, άλλωστε, είναι η αγαπημένη του ασχολία.
  Τον εξιτάρει η φωνή του στο ραδιόφωνο, τρελαίνεται να βλέπει τη φάτσα του στην ΤV. Είναι νάρκισσος και γουστάρει. Είναι προφανώς κατάλοιπο από τα αμφιθέατρα, από τα νεανικά, τα στρατευμένα του χρόνια. Αλλά εκεί είναι σχετικά εύκολο να σε προσέξουν. Αρκεί να είσαι ζωηρός, μαχητικός και να ξέρεις τη γραμμή. Μετά, αν θέλεις να συνεχίσεις να είσαι στο επίκεντρο, είτε πρέπει να είσαι όντως σπουδαίος είτε πρέπει να σκηνοθετήσεις τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν ενδιαφέροντα. Ο Μίμης Ανδρουλάκης τα σκηνοθέτησε.
  Η συνταγή; Λίγη παραδοξολογία, λίγη πρόκληση και υψηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι πολιτεύτηκε, έτσι έκανε ραδιόφωνο, έτσι έγινε και συγγραφέας, έγραψε φίξιον, βιβλία με υπόθεση. Η επιτυχία του ήταν ανάλογη του σκανδάλου που προκάλεσε. Το τελευταίο βιβλίο του, που βγήκε πριν από λίγες μέρες, προεκλογικά, δεν είναι φίξιον. Είναι δοκιμιακού χαρακτήρα και έχει τίτλο «Ε, πρόεδρε!». Στο πρώτο κεφάλαιο, συναντά τον αρχηγό του, τον Γιώργο Παπανδρέου (που ήταν ακόμα αντιπολίτευση) στις τουαλέτες της Βουλής. Εκεί φαίνεται ότι ανταλλάσσουν και μερικά λογάκια. Ο πρόεδρος εκτιμά το συγγραφέα, του λέει ότι περιμένει το νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας τον παρομοιάζει με τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» του Μέλβιλ (sic, εννοεί τον Ζαν-Πιερ Μελβίλ, τονίζει λάθος το όνομα, αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα στην τεκμηρίωση) και παραλληλίζει τις δυσκολίες που έχει ο πρόεδρος ενός κόμματος με τις δυσκολίες του προπονητή της Εθνικής ποδοσφαίρου. Είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος θα διαβάσει το νέο βιβλίο του, λέει. Υποτίθεται ότι περιέχει συμβουλές σε έναν ηγέτη. Χρησμούς. Αποφθέγματα. Και κολακείες;
  Και κολακείες, καλυμμένες με το επίχρισμα της (αμπελο)φιλοσοφίας. Και νάρκισσος, και κόλακας. Δηλαδή, μεγάλος καλλιτέχνης.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Δαναός 14/06/2013 22:02:37

   Χριστέ μου ,φαντάζεστε ομάδα ποδοσφαίρου με προπονητή το ΓΑΠ? (το μόνο καλό θα ήταν το εγγυημένο ξύλο απο τους οργανωμένους!)

 2. καρ avatar
  καρ 14/06/2013 19:51:00

  Είναι απίστευτη η συλλογική τρέλα που μπορούμε και πουλάμε, ελπίζω οι πολιτικοί να φερθούν με λογική γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά αυτή η κατάσταση βγάζει απίστευτο γέλιο!! Με πάσα ταπεινότητα βέβαια το σχόλιο γιατί η ανεργία ήδη χτυπά τις οικογένειές μας και περιμένει στην γωνία για ακόμη παραπέρα...

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/06/2013 21:39:36

  Συγνώμη αλλά μην τρελαθούμε και γίνουμε ...προοδευτικοί:

  αν υπάρχει αδιαφανή λειτουργία και σπατάλη όποιος έχει διορίσει τη διοίκηση και όποιος διοικεί κάθεται στο σκαμνί δεν κλείνει ελέω ΔΕΠΑ ή Τρόικας .... και μετά από 3 ημέρες χαμού ξανά προτείνεται μεταβατική λειτουργία αύριο με τους ...απολυμένους; γιατί οι Νόμοι πλέον έχουν γίνει ανέκδοτα....ότι του φανεί του Λωλοστεφανή

  Το πρόβλημα δεν είναι το κλείσιμο το άνοιγμα ή η μεταβατική αλλά οι ευθύνες και η διοίκηση ...που πλέον δεν βγάζει γέλιο αλλά κλαυσίγελο....για να μην πούμε για στρατηγική και σχεδιασμό με βάση την επικαιρότητα. Αυτή δεν είναι διαχείριση αλλά διάχυση της σύγχυσης.

  & ρωτώ ως δεξιός: αν τις πράξεις τα έργα και τα λόγια των τελευταίων ημερών τις είχε κάνει μια άλλη Κυβέρνηση τι θα έλεγαν ορισμένοι και από εδώ μέσα;

  Γιατί αν η ορθότητα έχει χρωματικές ενδείξεις η λογική έχει τότε πολλές... αποκλίσεις.

 4. M.O. avatar
  M.O. 14/06/2013 23:37:00

  Λοιπόν σου προτείνω να γίνεις βιογράφος του. Θα σου έλεγα μάνατζερ αλλά με την κρίση στην κεντροαριστερά είναι κίνηση υψηλού ρίσκου. Αναλυτικότατο το σχόλιο αλλά δεν έχω καταλάβει αν το πιο δυνατό του σημείο είναι η εκφορά του λόγου (ραδιόφωνο) ή το παράστημα του στην Τιβι...

 5. M.O. avatar
  M.O. 14/06/2013 23:48:01

  Θα έλεγαν -κατά την ταπεινή μου άποψη- ότι ο Χ Πρωθυπουργός έπαιξε τα ρέστα του και ουδείς τόλμησε να τον αμφισβητήσει. Σου θυμίζω φίλε Ιθαγενή ότι ούτε καν πρόταση μομφής δεν τόλμησαν να καταθέσουν. Από εκεί και πέρα όταν οι άλλοι κάνουν βήματα πίσω, οφείλει ο Χ να συμμετέχει στην όποια διαπραγμάτευση. Δεν έχει νόημα να φανεί αδιάλλακτος . Θα ήταν σαν να προσπαθεί να ταπεινώσει τους εταίρους. Κέρδισε και την παρτίδα και τις εντυπώσεις (για τον θεωρητικό Χ πάντα μιλώντας)

 6. Stratis avatar
  Stratis 15/06/2013 06:13:57

  Μεγάλο το πλήγμα για τους αριστερούς μπαχαλάκιδες το κλείσημο της ΕΡΤ με όλλα τα χαμήνια της και τους βολεμένους από κόμματα και συντεχνείες αλλά για μένα όλλα αυτά δεν με πείραξαν και τόσο μια που στην Ε

 7. Stratis avatar
  Stratis 15/06/2013 06:48:46

  Μεγάλο το πλήγμα για τους αριστερούς μπαχαλάκιδες το κλείσημο της ΕΡΤ με όλλα τα χαμήνια της και τους βολεμένους από κόμματα και συντεχνείες αλλά για μένα όλλα αυτά δεν με πείραξαν και τόσο μια που στην ΕΛΛΆΔΑ είναι εργατικό κομματικό κεκτημένο δικαίωμα οι δυο και τρεις μισθοί και συντάξεις αλλά με πείραξε όταν λόγο σοβαροφάνειας κάθισα με την κοπέλα μου να δούμε το πρωινό δελτείο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον τότα Αρβανίτη και την κυρία Κατσίμη που σε κάποια στιγμή έκανε επίδειξη στις τηλεθεάτριες το πως να μεταχειρίζονται σωστά τον δονιτή του σεξ για να έχουν το άκρον άωτον της υδονής με αποτέλεσμα η κοπέλα μου να αγοράσει δονιτή και να μου δώσει τα παπούτσια στο χέρι. αν λοιπόν όλοι όσοι υπερασπίζονται τις πολιτιστικές εκπομπές της

 8. Stratis avatar
  Stratis 15/06/2013 06:50:13

  που στην Ε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.