#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2013 23:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαλαροί - προς το παρόν - οι δανειστές στο κυπριακό «όχι»(Ανανεωμένο) Χαλαρές ήταν οι αντιδράσεις Γερμανών, ΕΚΤ και Γιούρογκρουπ μετά το «όχι» της Κύπρου. Αν και θα περίμενε κανείς ακόμη και να βάλουν φωτιά στην Κύπρο και να ανακοινώσουν την… χρεοκοπία τους, φαίνεται ότι προς το παρόν επικρατεί η λογική.

Από την πλευρά Ντράγκι τονίζεται ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών.

Ο Γ. Ντάισελμπλουπ, πρόεδρος του Γιούργκρουπ, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που πρότεινε η ευρωζώνη για την Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η απόφαση για την κάλυψη των επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στο κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Η ευρωζώνη αναμένει μία «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του κοινοβουλίου του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.

«Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί αν και λένε ότι το κυπριακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο, το πρόγραμμα βοήθειας εξακολουθεί να ισχύει.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε κατ’ επανάληψη αναφερόμενος στον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε σχέδιο επιστολής του προς τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει την ανάγκη  να «μικρύνει» ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2018. «Χωρίς μείωση θα παρέμενε μονίμως σε υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος για χρεοκοπία του κυπριακού κράτους», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει οι κυπριακές τράπεζες να πωλήσουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα, να μειώσουν δραστικά τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να συγκεντρωθούν στην δανειοδότηση της εσωτερικής οικονομίας της χώρας.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει “με μεγάλη χαλαρότητα” και ευχήθηκε στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, “καλή επιτυχία”.

Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές συνεργάζονται με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης τα οποία περιλαμβάνουν και μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων, για να αντιμετωπίσουν πιθανές εκροές κεφαλαίων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, την επιβολή ανώτατων ορίων στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά από τη χώρα και την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των συναλλαγών, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Επίσης την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγαίνουν από τη χώρα ποσά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα στο πρακτορείο ότι ήταν πολύ πιθανό οι τράπεζες να μην ανοίξουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου.

Τέλος,  ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και τη συγχώνευση των υγιών περιουσιακών τους στοιχείων σε μια μικρότερη οντότητα, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σε μια "κακή τράπεζα".

Δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος της εξυγίανσης, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 22:35:04

  Η μπάλα στους κανονικούς παίκτες λοιπόν ΕΕ-ΔΝΤ για να δούμε

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 22:39:37

   Η ρευστότητα είχε κλειστεί εδώ και μέρες για να εκβιαστούν οι Κύπριοι.

   Για αυτό δεν άνοιξαν και οι τράπεζες στην Ελλάδα σήμερα και αύριο γιατί δεν της καλύπτει ο μηχανισμός.

   • Tassos avatar
    Tassos @ aris. aold 20/03/2013 11:43:56

    Δεν έχουν ρευστότητα γιατί έχουν φαλίρει, όχι γιατί ο κακός λύκος τους "αδικεύει"...

 2. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 20/03/2013 07:21:42

  Η μεγάλη ατυχία της Κύπρου είναι πως το μεγάλο ΟΧΙ των βουλευτών του λαού, θα το διαχειριστεί ο Αναστασιάδης του ΝΑΙ στο Ανάν & ΝΑΙ στο “μονόδρομο”

  Θα κάνει ΤΩΡΑ αυτά που πρέπει, ή αυτά που θα …επιβεβαιώσουν το “μονόδρομο”?
  Έχει κάθε προσωπικό πολιτικό συμφέρον για αποτυχία…
  Το ίδιο συμφέρον που έχουν και οι εντολείς της Τρόικας, καθώς εδώ διακυβεύονται πολλά γι αυτούς (τραπεζίτες-δανειστές-αγορές-Γερμανία), για όλη τη νότια Ευρώπη

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Ρύκιος 20/03/2013 08:31:10

   Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σκληρά και αποφασιστικά έχουν σκοπό να επηρεάσουν το παιχνίδι οι Ρώσοι. Οψόμεθα.
   Ο Αναστασιάδης, δεν έχει περιθώρια ''υπονόμευσης'' της προσπάθειας απεμπλοκής της Κύπρου, από τα νύχια των ΝεοΝαζί.
   Βρίσκεται υπό επιτήρηση και δεν διαθέτει και πλειοψηφία (ευτυχώς).

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Queen For The Black Side 20/03/2013 17:56:06

    Δίκαιο έχεις...
    Οι Ρώσοι όμως χάνοντας τη Συρία, χρειάζονται βάση, προγεφύρωμα, και αυτό θα ζητήσουν. Πιό σημαντικό είναι αυτό για τους Ρώσους παρά μερικά βαρέλια αέριο. Αέριο έχουν μπόλικο.
    Περιπλέκεται λοιπόν το ζήτημα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρύκιος 20/03/2013 10:04:48

   Αν τα βρει με τον Πούτιν τι θα πεις μετά;

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Γεώργιος Τ. 20/03/2013 17:54:17

    Θα χαρώ που μπόρεσε να υπερβεί εγωσιμούς και κομματικά προς χάρις της Πατρίδας. Εδώ στην Ελλάδα, ΔΕΝ είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια... Θα χαρώ λοιπόν ΠΑΡΑ πολύ!

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 20/03/2013 09:09:44

  Θάθελα να δω τον Βενιζέλο και ν' ακούσω το λογοδιαρροϊκό του παραλήρημα, αυτά είναι όλα τα λεφτά και το πώς θα διαστέψει την πραγματικότητα, ο "σωτήρας" της Ελλάδας...

 4. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 20/03/2013 09:15:04

  Η οικονομική πραγματικότητα του κυπριακού λαού δεν ταιριάζει με αυτό που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει καταθέσεις αλλά πολλά απλήρωτα δάνεια τα οποία τροφοδοτήθηκαν με ξένα - κυρίως ρώσικα - κεφάλαια. Αυτός είναι και ο λόγος που η αναγγελία του κουρέματος τους άφησε αδιάφορους και ελάχιστοι κατευθυνόμενοι στήθηκαν μπροστά στην κάμερα για τις δήθεν αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι ότι οι Κύπριοι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να πάρουν μια θαρραλέα και τολμηρή συμφέρουσα απόφαση για το λαό τους. Υπέκυψαν στα προσωπικά τους οφέλη.
  Χρήματα στις τράπεζες δεν υπάρχουν. Η Ευρώπη έθεσε ως όρο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το κυπριακό σύστημα το κούρεμα των καταθέσεων το οποίο ουσιαστικά έθιγε μόνο τους Ρώσους. Οι Ρώσοι έχουν λαμβάνειν. Οι Ευρωπαίοι πρότειναν να αρνηθούν οι Κύπριοι να πληρώσουν και μαζί τους να σχεδιάσουν την ανάκαμψη. Οι Ρώσοι πλέον θα απαιτήσουν τα χρήματά τους από τις μελλοντικές γεννεές Κυπρίων και θα υποθηκεύσουν και τα κοιτάσματα.
  Αγαπητοί, το ζήτημα δεν είναι ότι μας αγαπά ο τάδε πωλητής παπουτσιών και όχι ο δείνα. Το ζήτημα είναι να αγοράσουμε τα παπούτσια που χρειαζόμαστε στην καλύτερη τιμή. Οι φωνές που ακούς ότι ο ένας πωλητής είναι νεοναζί ή ότι δεν χρειαζόμαστε παπούτσια είναι φωνές για να σκεπαστεί η αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του κυπριακού είναι στην Ευρώπη.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 20/03/2013 10:23:41

  Πολύ περίεργο τραίνο, ο εικονιζόμενος.

 6. Νικ avatar
  Νικ 20/03/2013 10:57:46

  "οι κυπριακές τράπεζες να πωλήσουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα, να μειώσουν δραστικά τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να συγκεντρωθούν στην δανειοδότηση της εσωτερικής οικονομίας της χώρας."

  Γιατί; Είναι ανάρμοστο για μια μικρή χώρα να ειδικεύεται στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών; Εφόσον το κάνει σωστά βέβαια. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να "κόβονται" και άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι σε κάποιο μέτρο που βολεύει τον εκάστοτε Σόιμπλε;

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 20/03/2013 11:23:46

  Δυστυχώς ,η Υψηλή Πύλη (Βερολίνο) δεν έχει περιθώρια να ανεχθεί τέτοια προσβολή χωρίς να τιμωρήσει σκληρά τους υπαιτίους....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.