#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2013 15:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χάος στις εφορίεςΜε ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε την περασμένη Κυριακή την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ανέφερε ότι εκκαθαρίστηκε η 14η παρτίδα δηλώσεων και απεστάλησαν τα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση: «Με την αποστολή αυτή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων, καθώς και όσων χρεωστικών έχουν κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών και δεν έχουν ακόμη προσέλθει ή επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, υπερβαίνει τον αντίστοιχο περσινό κατά περίπου 150.000, ενώ η υπέρβαση από το 2011 είναι περίπου 950.000 δηλώσεις».

Μπράβο είπαμε στον κ. Θεοχάρη που κατάφερε να εκκαθαρίσει τις δηλώσεις και να αρχίσουν να πληρώνουν οι Έλληνες τους φόρους τους ώστε να γεμίσουν τα ταμεία και να δείξει η Ελλάδα στην τρόικα ότι δεν θα υπάρχουν κενά και μαύρες τρύπες.

Αφού επί μήνες βλέπαμε την ανικανότητα του κ. Θεοχάρη και του συστήματος που έφτιαξε στις εφορίες, είπαμε ότι δεν πειράζει, έστω και μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει ο κόσμος να πληρώνει, χαλάλι τους.

Όμως, ο κ. Θεοχάρης, προφανώς δεν ξέρει τι του γίνεται και βεβαίως δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε κάποια εφορία.Όπως πληροφορούμαστε, χιλιάδες είναι οι δηλώσεις φορολογούμενων οι οποίες όχι απλά δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά ούτε καν έχουν ανοιχτεί. Συγκεκριμένα, φορολογούμενη η οποία έκανε ηλεκτρονική τη δήλωσή της από τα τέλη Ιουλίου κι έστειλε εντός 15 ημερών με συστημένη επιστολή όλα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που ζητούσε η εφορία, δεν έχει πάρει το εκκαθαριστικό της.

Πήγε, λοιπόν, σε εφορία του κέντρου της Αθήνας να αναζητήσει την τύχη της δήλωσής της. Αφού περίμενε ώρες στην ουρά, σε μια χαοτική εφορία όπου οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους, έφτασε η σειρά της. Ρώτησε την υπάλληλο που είναι η δήλωση και τα δικαιολογητικά που έστειλε. Και ξέρετε τι της απάντησαν: «Θέλετε κυρία μου να σας πάω στις αποθήκες όπου στοιβάζονται δεκάδες τσουβάλια με δικαιολογητικά που εστάλησαν με Ταχυδρομείο. Δεν έχουν καν ανοιχτεί και περιμένουμε τον κ. Θεοχάρη να μας πει τι θα κάνουμε». Και τέλειωσε με την εξής ατάκα: «Εμ, έχει πάει ποτέ ο κ. Θεοχάρης σε κάποια εφορία για να δει τι γίνεται;».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση, όπως και χιλιάδες άλλες είναι εμπρόθεσμη. Είναι άραγε από εκείνες που ο κ. Θεοχάρης με... χαρά μας ανακοίνωσε ότι εκκαθαρίστηκαν και ο κόσμος αρχίζει να πληρώνει;

Φυσικά η εν λόγω κυρία, όπως και χιλιάδες άλλοι θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμη για να εκκαθαριστεί η δήλωση της. Όπως θα πρέπει να περιμένουν και τα ταμεία για να εισπράξουν φόρους. Άραγε ρώτησαν όλους αυτούς αν έχουν να τα πληρώσουν εφάπαξ όλα αυτά τα ποσά που θα τους καταλογιστούν καθώς με ευθύνη του κ. Θεοχάρη δεν θα μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις;

Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί η τρόικα μας ζητά κι άλλα μέτρα ή γιατί ο κόσμος ψηφίζει ακόμη Χρυσή Αυγή όταν υφίσταται τέτοια ταλαιπωρία εξαιτίας ανίκανων.

Με ευθύνη άλλων, ωστόσο, εκτίθεται έτσι και η κυβέρνηση, αλλά το αυτί του κ. Θεοχάρη δεν ιδρώνει, ούτε έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Να περιμένουμε άραγε καμιά άλλη θριαμβολογική ανακοίνωση από τον κ. Γενικό για το τεράστιο έργο που έκανε; Όμως, τι φταίει κι αυτός; Φταίνε όλοι αυτοί που τον επέλεξαν. Ξέρουν καλά ποιοι είναι.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σιμαο Γεδικογλου avatar
  Σιμαο Γεδικογλου 16/10/2013 16:58:36

  Εχω κανει την δήλωση μου στις 21 ιουνίου και το εκκαθαριστικό δεν μου έχει έρθει ακόμα

  • leak avatar
   leak @ Σιμαο Γεδικογλου 16/10/2013 17:43:27

   το αυτό..

 2. Nik avatar
  Nik 16/10/2013 20:14:08

  Επίσης.

  Η ανεπάρκεια είναι θεσμός στο συγκεκριμένο υπουργείο. Είναι εμφανέστατη σε όλες τις πράξεις. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το αχρείαστα περίπλοκο σύστημα συντελεστών για την φορολόγηση αγροτεμαχίων.

  Την λέξη "απλά" δεν την ξέρουν εκεί μέσα. Αυτούς συμβουλέυονται οι υπουργοί και για αυτό τα κάνουν Colos.

 3. TOM avatar
  TOM 16/10/2013 20:27:49

  Ακου να δείς κράτος.
  1. Αντί να εισπράξει φρέσκο κ λαχταριστό χρήμα σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθένα τί έκαναν οι ανεγκέφαλοι!!! Ζήτησαν να προσκομιστούν οι δηλώσεις να μείνουν στις αποθήκες στα τσουβάλια και οοοοοταν θα ελεγχούν τότε θα πληρώσουν όσοι χρωστάνε. Αντί να πάρει οτι δήλωσε ο καθένας και άν έχει κάνει λάθος ή έβαλε λιγότερο μετά πήδα τον. Και βέβαια και όποιος ήταν συνεπής να τραβιέται μήνες για να πάρει φορ. ενημερότητα.
  2. Θέλεις να πάρεις φορ. ενημερότητα για να πουλήσεις ένα χωράφι, ενα σπίτι κλπ γιατί δεν έχεις ρε παιδί μου να πληρώσεις τον φόρο να ταίσεις τα παιδιά σου κλπ Πληρώνεις τις δόσεις σου κανονικά αλλά έχεις ΜΗ ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ΟΟΟΧΙ σου λέει ΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ
  ΚΑΙ περιμένει αυτό το ντραβατζίδικο κράτος ότι θα του φερθείς εσύ καλά.ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΥ αλλά το ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΜ ΔΕ!!!!
  3. Πλήρωσε σου λέει το φόρο σου και υποβάλεις διακαιολογητικά να πληρωθείς την αποκλειστική νοσοκόμα του πατέρα σου και σου απαντάει ΕΛΕΟΟΟΣ μετά από 1 χρόνο ΑΑΑ ξέχασες να μου βάλεις στα δικαιολογητικά και αυτό και άντε πάλι από την αρχή. ΑΛΛΟΟΝ 1 χρόνο.
  4. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.

 4. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. avatar
  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. 16/10/2013 22:10:51

  Έχω υποβάλλει και εγώ εμπρόθεσμα τη φορολογική μου δήλωση ηλεκτρονικά 27/6/2013. Τον Σεπτέμβριο κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης απέστειλλα ταχυδρομικά τα απαιτούμενα παραστατικά. Είμαστε οικογένεια πενταμελής με δύο μισθωτούς. Μάλλον το αμάρτημά μας είναι ότι έχουμε λαμβάνειν επιστροφή φόρου, ως εκ τούτου μάλλον γιαυτό τιμωρούμαστε σε αδικαιολόγητη αναμονή , παρά τις μεγαλόστομες διακυρήξεις του κ. Θεοχάρη.

 5. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 16/10/2013 23:26:07

  Κακώς κατηγορείτε για το συγκεκριμένο γεγονός τον κ. Θεοχάρη. Αυτό που επελέγη το παρελθόν Σαββατοκύριακο ήταν λύση ανάγκης (πανικού κατ' άλλους).

  ΔΕΝ έγινε εκκαθάριση των εκκρεμών φορολογικών δηλώσεων. Απλώς δόθηκε εντολή στο μηχανογραφικό σύστημα να τις δεχθεί "ως έχει", για να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες πληρωμής των δόσεων του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος. Αν και όταν τις ελέγξουν ενδελεχώς οι Δ.Ο.Υ. θα κληθούν οι φορολογούμενοι για επεξηγήσεις, για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων ή (σε περίπτωση υπολογισμού μικρότερου από αυτόν που προκύπτει σήμερα φόρο) για να τους επιστραφεί η διαφορά.

  Επίσης, κατά πληροφορίες, οι ελεγκτές των ελεγκτικών κέντρων πρόκειται στο άμεσο μέλλον να διατεθούν στις Δ.Ο.Υ. για τον έλεγχο των φορολογουμένων. Στο ίδιο πλαίσιο ίσως κινείται και η πρόσφατος απόφαση για παραπομπή των ελέγχων των ευρισκομένων στις διάφορες λίστες από το Σ.Δ.Ο.Ε. στις οικείες Δ.Ο.Υ.

  Δυστυχώς το κράτος δείχνει να αποτυγχάνει σε μια ακόμη ζωτική λειτουργία του: τον ταχύ και ακριβή υπολογισμό του φορολογικού βάρους που αναλογεί σε έκαστο πολίτη, τον ετήσιο έλεγχο της ειλικρίνειας αυτού και της είσπραξής των υπολογισθέντων. Όπως πολλά άλλα, το φορολογικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση και χρήζει ριζικής αναγέννησης. Το απλουστευμένο, δίκαιο και μόνιμο σύστημα που επαγγέλλονται εδώ και έτη οι κατ' επανάληψιν ψευδόμενοι υπ. οικονομικών εξακολουθεί όμως να έχει τρακ και να αρνείται να βγεί στη σκηνή...

  Εμείς στο μεταξύ φροντίζουμε να κάνουμε το υφιστάμενο σύστημα έτι πολυπλοκώτερο και θεσπίζουμε ένα ακόμη στοιχείο αύξησης του διαχεριστικού κόστους: ανάμεσα στα λοιπά κριτήρια ελέγχου της φορολογικής έδρας εταιρείας, οι σοφοί του υπουργείου προσέθεσαν "την τοποθεσία όπου διενεργούνται οι συνελεύσεις των μετόχων και γενικώς οι λειτουργίες διαχείρισης της επιχείρησης". Από απλή περιέργεια ρώτησα σχετικώς υπάλληλο σε τμήμα μητρώου Δ.Ο.Υ. πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση συνελεύσεων με τηλεδιάσκεψη (μέσω κλειστού κρυπτογραφημένου κυκλώματος τηλεόρασης): γίνεται δεκτή η τοποθεσία του υπολογιστή που φιλοξενεί την τηλεδιάσκεψη, η φυσική τοποθεσία των μελών του Δ.Σ., αυτή του συνόλου των συμμετεχόντων μετόχων, αυτή της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων, αυτή των συμμετεχόντων που διαθέτουν 50%+1 των ψήφων, και πώς πιστοποιούνται τα ανωτέρω. Επίσης, αν ο έλεγχος θα γίνεται άπαξ ή ετησίως (με αποτέλεσμα η εταιρεία μερικά έτη να βρίσκεται εντός και μερικά εκτός εθνικών συνόρων). Θα έπρεπε να δείτε το βλέμμα του δυστυχούς υπαλλήλου μετά το πέρας της ερώτησης... Αυτός λοιπόν θα κληθεί να ελέγξει τον ισχυρισμό εταιρείας ότι βρίσκεται φορολογικώς εντός/εκτός χώρας;

  Το ότι η παραπάνω απαίτηση φέρνει "πιο κοντά" ελεγχόμενο και ελεγκτή, παρά τη ρητώς διατυπωθείσα πρόθεση περί αντιθέτου, είναι ένα ακόμη στοιχείο αύξησης του διαχεριστικού κόστους. Και μετά περιμένουν να επιστρέψουν επιχειρήσεις ή να έλθουν νέες για να μειωθεί η ανεργία. Μόνο αλυσοδεμένες θα τις κρατούν στη χώρα σε λίγο.

  Οι εθνογονείς μας βέβαια δείχνουν απησχολημένοι με το αν χρειαζόμαστε άρματα μάχης να περιδιαβαίνουν στις λεωφόρους και αεριωθούμενα να υπερίπτανται τής (κλειστής και αυστηρώς μόνον κατόπιν σχετικής προσκλήσεως εσχάτως) στρατιωτικής παρέλασης και ποιος θα είναι ο σχετικός χορηγός...

 6. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 16/10/2013 23:52:18

  Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι για φυσικά πρόσωπα....έσοδα-έξοδα ( όλα όμως, ακόμη και τα τσιγάρα μου διότι ήδη έχω πληρώσει ΕΦΚ κλπ ) κι ότι μείνει 50% λέω γω τώρα!
  Κι αναδρομικά έλεγχος αλά IRS κι άμα με βρουν σκάρτο να με σκίσουν!
  Αλλά όχι! πως θα δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα;!
  Τζάμπα ελπίζουμε αγαπητοί μου!

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/10/2013 10:05:40

  Δεν καταλαβαίνω Φάκτορα, γιατί η έκπληξη ; Τι περιμέναμε από αυτούς που στέλνουν χαράτσια μέσω ΔΕΗ με απειλές ; Αυτά βλέπουν οι ξένοι και μας φέρονται σαν αποικιοκρατούμενο χώρο.
  Το προηγούμενα 30 χρόνια ήταν πολύ απασχολημένοι με το φαγοπότι για να φτιάξουν κράτος ΔΙΚΑΙΟ! Και ένας κούκος (Σαμαράς) δεν φέρνει την άνοιξη) σε μήνες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.